Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2005

Μπράβο στον Ντέμη!

Από πέρισυ η διοίκηση του Ντέμη Νικολαϊδη προωθεί στην ΑΕΚ ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και μια διαφορετική νοοτροπία στην προσέγγιση του αθλήματος. Διαφορετικά φυσικά για την Ελλάδα βέβαια διότι όσα επιχειρεί δεν είναι παρά τα αυτονόητα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα όμως αντιμετωπίζεται σχεδόν ως εξωγήινος από ένα ποδοσφαιρικό κατεστημένο που αποτελείται από ανθρώπους της νύχτας, μπράβους, υπόκοσμο, λαθρέμπορους, διαπλεκόμενους, χουλιγκάνους που λυμαίνονται τον χώρο.

Πέρισυ η ΑΕΚ έδειξε την ειλικρινή της πρόθεση να καταπολεμήσει την βία και φέρει πίσω στο γήπεδο τον κόσμο που αγαπάει το ποδόσφαιρο αλλά δεν αντέχει την μπόχα του βούρκου που έχει κατρακυλήσει. Και η προσπάθειά της αγκαλιάστηκε από τον κόσμο δίνοντάς της τον μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων στην κατηγορία, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μετατρέπουν κάθε παιχνίδι στο ΟΑΚΑ σε γιορτή. Η ΑΕΚ (μαζί με τον Εργοτέλη) ξεχώρισε πέρισυ για το άψογο κλίμα στο γήπεδο, που ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.

Πέρα από τα στοιχεία φαντασμαγορικού χαρακτήρα, όπως τα pre-game videos ή τα match programs, o φίλαθλος/οπαδός/πελάτης ένιωσε ότι η ΠΑΕ τον σέβεται προσπαθώντας να του προσφέρει ένα εκλυστικό προϊόν σε συνθήκες ασφάλειας και άνεσης. Παντού υπήρχαν ιδιωτικοί αστυνομικοί από εταιρεία security (και όχι πληρωμένοι χουλιγκάνοι όπως κάνουν οι άλλες μεγάλες ομάδες), τα εισιτήρια ήταν ονομαστικά και δεν έμπαινε κανείς χωρίς επίδειξη ταυτότητας. Παράλληλα επιβάλλονταν αυστηρές ποινές αποκλεισμού από τους αγώνες σε όσους τολμούσαν να πετάξουν καπνογόνα (όπως έγινε στη Ριζούπολη) ή μπουκάλια (όπως έγινε στον αγώνα με τον ΟΣΦΠ). Έτσι στους αγώνες της ΑΕΚ δεν άνοιγε μύτη, η παρουσία της αστυνομίας ήταν ελάχιστη και το γήπεδο γέμιζε με οικογένειες.

Φέτος η ΠΑΕ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Εφαρμόζοντας αυστηρά μέχρι κεραίας τον νέο νόμο για της βία, σταμάτησε την διανομή εισιτηρίων μέσω των συνδέσμων και έκανε υποχρεωτική την έκδοση PIN για να πάρει κανείς εισιτήριο. Η δε ανακοίνωση που έβγαλε χτες με αφορμή τα επεισόδια στο Περιστέρι την Δευτέρα, και η πρόθεσή της να κινηθεί νομικά εναντίον δικών της οπαδών για την ζημιά που προκάλεσαν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Όλη η ανακοίνωση:

Για τη διοίκηση της ΑΕΚ, το να είσαι κατά της βίας σημαίνει και να μην τη συγκαλύπτεις σε καμιά περίπτωση, ακόμη -και κυρίως- όταν προέρχεται από φιλάθλους της ομάδας σου.
Για το λόγο αυτό δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφικό και video υλικό από τα επεισόδια της Δευτέρας, ώστε να μη μπορεί κανείς να συγκαλυφθεί πίσω από την ΑΕΚ και τους φιλάθλους της, να μη μπορεί κανείς να κρυφτεί πίσω από την ανωνυμία. Το υλικό αυτό παραδώσαμε και στην αστυνομία. Το ίδιο θα πράξουμε και σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ δηλώνει επίσης ότι θα αποζημιώσει τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας σε περίπτωση τιμωρίας της έδρας μας. Ακόμη, θα κινηθεί με μηνύσεις και αγωγές κατά των κ.κ. Λεωνίδα Ρέστη και Αγησίλαου Κιντώνη που αναγνωρίζονται να συμμετέχουν στα επεισόδια, αλλά και κατά παντός υπευθύνου.Στους δύο παραπάνω θα απαγορευτεί η είσοδος σε κάθε εκδήλωση της ομάδας.
Θεωρούμε επίσης, ότι συνυπεύθυνοι για τα επεισόδια δεν είναι μόνο όσοι αναγνωρίζονται στο φωτογραφικό υλικό, αλλά και όλοι οι φίλαθλοι μας που οργανωμένα εισήλθαν στη θύρα 5 διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τον αθλητικό νόμο.
Αντίθετα, οφείλουμε να συγχαρούμε τους φιλάθλους μας που μετακινήθηκαν οργανωμένα και παρακολούθησαν τον αγώνα από τη θύρα 2, καθώς και τους μεμονωμένους φιλάθλους μας που αγόρασαν εισιτήρια σε άλλες θύρες, οι οποίοι δε δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα.
Ως διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ θέτουμε ως απόλυτη προτεραιότητα να μην ξαναζήσουμε σε αγώνα της ομάδας μας καταστάσεις σαν και αυτές όπου κινδυνεύουν ακόμα και μικρά παιδιά.
Αυτό θα το πετύχουμε οποιοδήποτε κι αν είναι το κόστος για την ομάδα μας κι εμάς τους ίδιους


Ο Ντέμης δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να εξαλείψει την βία και να καθαρίσει τον οχετό που έχει μαζευτεί και φυτοζωεί πάνω στην ΑΕΚ (αντίθετα με κάποιους άλλους που νταντεύουν τους προσωπικούς τους στρατούς δηλώνοντας ότι αυτούς τους οπαδούς έχουν και δεν θα τους αλλάξουν). Οι κάφροι δεν έχουν θέση στο γήπεδο, δεν τους ανήκει η ΑΕΚ και δεν μπορούν να απειλούν την σωματική ακαιραιότητα κανενός και για κανένα λόγο. Κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος που πιστεύει σε μια κοινωνία ευνομίας πρέπει να χειροκροτεί την μοναδική αυτή προσπάθεια σε ένα από τους πιο βρόμικους χώρους της ελληνικής κοινωνίας.

Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα, οι ομάδες είναι εμπορικές εταιρίες με στόχο να προσφέρουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και οι οπαδοί είναι πελάτες που πληρώνουν αντίτιμο για να περάσουν 2 ευχάριστες ώρες. Δεν είναι ούτε πόλεμος, ούτε σύγκρουση ιδεολογιών, ούτε έκφραση τοπικισμού, ούτε μέσο για λύσει τα ψυχολογικά προβλήματα του καθενός, ούτε όργανο για πολιτικούς εκβιασμούς και πιέσεις, ούτε χώρος για ξέπλυμα χρήματος και αρπαχτές.

Ο Ντέμης είναι σχεδόν μόνος του στην προσπάθειά του, και πολεμάται άγρια από τον υπόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν επιτύχει όμως θα δείξει ότι μπορεί το ποδόσφαιρο να αποτελέσει μια ανθηρή, νόμιμη, υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα και να ανοίξει ο δρόμος για νέους επενδυτές αυτής της αντίληψης και νοοτροπίας.

ΥΓ. Η Θάτσερ, εκτός όλων των άλλων επιτυγμάτων της, καθάρισε από την βία τα πιο βίαια γήπεδα της Ευρώπης, τα αγγλικά. Οι δικοί μας ντόπιοι ανίκανοι 25 χρόνια τώρα συναλλάσονται με τον βούρκο διατηρώντας μια νοσηρή κατάσταση, στην οποία ο κόσμος έχει προ πολλού γυρίσει την πλάτη.

19 σχόλια:

libertarian είπε...

Ωραίος. Επιτέλους ένας που λέει στοπ στους ανεγκέφαλους κάφρους.

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχναμε βεβαια οτι ο Ντεμης και η στυλατη παρεα του πηραν την ΑΕΚ με το νταβατζιλικι των οπαδων της, το οποιο τωρα καταδικαζουν.

Γιατι ωραια ολα αυτα, αλλα οταν θα επρεπε να πληρωσουν 30 εκατομμυρια ευρω στο Δημοσιο, προτιμησαν τους χουλιγκανους και οχι τον "ευρωπαικο δρομο"...εις βαρος βεβαια ολων μας

τζαμπα μαγκες λοιπον οι κυριοι και πρωτος ο Ντεμης

libertarian είπε...

Επειδή δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλος έχω μερικές ερωτήσεις. Πως ακριβώς πήραν με το νταβατζιλίκι την ΑΕΚ; Απείλησαν την σωματική ακεραιότητα των αλλων αγοραστών; Η αστυνομία τι έκανε;

Γιατί έπρεπε να πληρώσουν 30.000.000 στο ελληνικό δημόσιο και πως ακριβώς κατάφεραν να μην τα πληρώσουν τελικά; Τι εννοείς προτίμησαν τους χουλιγκάνους ενώ έπρεπε να πληρώσουν 30.000.000;

Δεν ξέρω για τα παραπάνω γεγονότα πάντως αυτό που κάνει τώρα όντως δείχνει ότι έχει θέληση να κάνει πέρα τους ανεγκέφαλους. Και αυτό είναι πολύ θετικό.

S G είπε...

θα διαφωνησω.
πηγα σε αγωνα της Μπαρσα* και ειχα παθει πλακα με το ποσο ομορφα ηταν τα πραγματα. 75.000 ατομα σε αγωνα με την Μάλαγα!
Τουριστες, οικογενειες, οπαδοι που δεν μοιαζουν σαν να ξεπηδησαν απο την λαχαναγορα.

Πολυ ομορφο θεαμα, τραγουδουσαν (οχι μπινελικια, τραγουδια), γενικα περασα καλα. Σε ελληνικο γηπεδο μονο καλα δεν περνας. Οι λογικοι ανθρωποι φοβουνται να πατησουν σε ελληνικο γηπεδο, με την καφριλα που κυκλοφορει.

Και καμμια χωρα που εχω παει δεν ειναι ετσι. Οποτε για μενα η αποψη: "το ποδοσφαιρο ειναι δεν ειναι θεαμα, αλλα πολεμος" μου θυμιζει το "ομφακες εισιν" ή σε νεα ελληνικα "οσα δεν πιανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια..."

"Αν ήμουν οπαδός της ΑΕΚ θα παρακαλούσα να φύγει αυτός ο τζαμπατζής και να αναλάβει την ομάδα κάποιος σοβαρός επιχειρηματίας με λεφτά."

ενας σοβαρος επιχειρηματιας δεν θα τολμησει να ακουμπησει καν ποδοφαιρικη ομαδα στην ελλαδα...


*Μπαρθελονα λεγεται ή ΜπαρΣα χαιδευτικα, αλλα οχι Μπαρτσα! τι πραμα ειναι αυτο με τους ελληνες! ποιος το ξεκινησε αυτο...

libertarian είπε...

μπάρΣα με πολύ παχύ Σ :Ρ είχα καταλανούς συγκατοίκους ;-)

Γιατί πρέπει να μισείς την άλλη ομάδα; Δεν το καταλαβαίνω. Ίσως γιατί δεν είμαι οπαδός και μου αρέσει περισσότερο να παίζω παρά να βλέπω μπάλα.

Το να βρίζεις τον άλλον και να τον χτυπάς μόνο και μόνο επειδή είναι άλλη ομάδα (γιατί του αρέσει σαν ομάδα, γιατί ήταν οι φίλοι του, γιατί είναι της περιοχής τους ή για τον χ, ψ λόγο) εμένα μου φαίνεται πολύ όγκα-μπόνγκα πάντως. (Chuck Rock)

Αν μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε το video τα λέει όλα.

ultrasonic15 είπε...

Από τότε που έφυγε ο Μάκαρος έχασε κάθε ενδιαφέρον η ΑΕΚ και σίγουρα έχασε κατά πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο - ΕΝΝΟΩ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ.

Ο Μεγάλος Μάκης (Big Mak) με το αγέρωχο ύφος που θύμιζε καθαρόαιμο αγγλοαραβικό άλογο και με αυτοκρατορική αυτοπεποίθηση, κραδαίνοντας το κλασικό ευμέγεθες πούρο και μετρώντας από το θρυλικό κομπολόι τις μεγέθους–γροθιάς-ενηλίκου χάντρες, είχε πει κάποια στιγμή το αμίμητο για να χαρακτηρίσει κάποιο άτομο του χώρου (ονόματα δε λέμε…):
“Α-γα-πού-λα μου, πρόκειται για μία πα-λιο-λι-να-τσα … την οποία εγώ προ-σω-πι-κά δε θα τον είχα ούτε για να μου αγοράζει τις ε-φη-με-ρί-δες”
Όλο και περισσότερο λείπουν τέτοιες μορφές σήμερα…

e-Lawyer είπε...

Σίγουρα δεν μπορεί παρά να επαινεθεί ο αγώνας κατά της βίας, αλλά με τις νόμιμες διαδικασίες (μηνύσεις, αγωγές) και όχι με "κάθε κόστος" (δημοσιοποίηση ονομάτων κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας). Έχω αναπτύξει το θέμα στο blog μου: www.elawyer.blogspot.com

Roark είπε...

O Ντέμης δεν αγόρασε τίποτα τσάμπα. Αγόρασε με λίγα λεφτά ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ. Ο Ντέμης ανέλαβε τον Ιούνιο και η ΑΕΚ μπήκε στο 44 τον Νοέμβριο. Αν αυτό είναι τσάμπα τότε γιατί κανένας άλλος ΑΕΚάρας δεν έβαζε τα λεφτά του; Γιατί πολύ απλά τίποτα δεν είναι τσάμπα και μόνο ο Ντέμης είχε τα κότσια να αναλάβει το κόστος (με πιθανή τότε κατάληξη την Δ'Εθνική). Τσάμπα μάγκες είναι όσοι βγαίνουν εκ των υστέρων να κάνουν τους ΑΕΚάρες, όχι ο Ντέμης.

Είχε την κυβέρνηση μαζί του; Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Τα δικαστήρια απέρριψαν 2 φορές για γελοίες τυπικότητες τις αιτήσεις της ΑΕΚ για το 44 παρά το ότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Που αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν επιλογή της κυβέρνησης; Από το ότι αμέσως μετά οι δικαστικοί πήραν προαγωγές!

Γιατί η κυβέρνηση άλλαξε στάση; Γιατί είδε τον τεράστιο κόσμο στο ΟΑΚΑ (με Καλλιθέα και ΟΣΦΚ) και ο πρωθυπουργό έδωσε εντολή για λλαγή στάσης (και έτσι έγινε δεκτή η αίτηση τριτανακοπής). Αν κανείς νομίζει ότι μερικοί άρρωστοι με τα νταβαντζηλίκια τους μας έσωσαν κοιμούνται όρθιοι.

Είναι αυτό γελοίο κράτος; Ναι είναι. Είναι ντροπή να χρειάζεται πολιτική παρέμβαση για να τηρηθεί ο νόμος!

Είναι απαράδεκτος ο νόμος; Ναι είναι. Κακώς υπάρχει. Αλλά έχει εφαρμοστεί για εκατοντάδες ανώνυμες εταιρίες και η ΑΕΚ πληρούσε τις προϋποθέσεις. Δεν έγινε καμία ειδική χαρστική ρύθμιση όπως στον ΟΣΦΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Πανιώνιο κτλ

Συνέβαλε η Original στο καταπληκτικό κλίμα πέρισυ στο ΟΑΚΑ; Ναι συνέβαλε και εντός του γηπέδου ήταν υπόδειγμα. Αυτό όμως θα πρέπει να χρεωθεί την οργάνωση της ΑΕΚ. Γιατί πέρισυ εκτός γηπέδων είχαμε πραγματικό πόλεμο με τους οργανωμένους τραμπούκους του βάζελου (άλλωστε οπαδοί του ΠΑΟ ήταν ανάμεσα τους φανατικούς του Ατρόμητου που έκαναν τα επεισόδια, και αυτό το ήξεραν όσοι πήγαν την Δευτέρα).

Οι Τσουκαλάδες αυτού του κόσμου δεν έχουν θέση στα γήπεδα αλλά στο βούρκο τους.

Τέλος για την στάση του κατεστημένου απέναντί του παραπέμπω στις δηλώσεις των μαφιόζων που συγκροτούν την ΕΠΑΕ ότν θέλησε να τους πάρει την κουτάλα.

e-Lawyer είπε...

Είναι απαράδεκτο αυτό που έχει γραφτεί ως επικύρωση της αντίθεσης της κυβέρνησης προς την ΑΕΚ, δηλαδή η προαγωγή των δικαστών. Συμβουλευτείτε τις διαδικασίες με τις οποίες προάγονται οι δικαστές. Δηλαδή θα προτιμούσατε μια κυβέρνηση, ούσα με το μέρος της ΑΕΚ, να δίνει εντολή σε δικαστές για την υπαγωγή της στο άρθρο 44; Δεν θα ήταν αυτό σοβαρή παραβίαση της διάκρισης των λειτουργιών; Ή θα πρεπε ικανοί δικαστές να μείνουν στάσιμοι για να ικανοποιηθούν ψυχολογικά οι οπαδοί μιας ομάδας;
Όταν μιλάμε για θεσμούς, να ξέρουμε τι λέμε.

Roark είπε...

Εγώ δεν θέλω καμία χάρη. Επίσης όμως δεν δέχομαι την παρέμβαση σε βάρος της (πριν την απόφαση, προαθχούν οι αποφασίζοντες κτλ έβγαινε ο υπουργός και προεξοφλούσε την αρνητική της έκβαση).

Θα προτιμούσα η δικαιοσύνη να αποφασίζει χωρίς καμία επιρροή από την πολιτική εξουσία, και αν η ΑΕΚ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις (ενός αισχρού νόμου btw) να μην υπαγόταν ποτέ. Όμως στην Ελλάδα αυτή η διάκριση των εξουσιών είναι μια διαρκώς παραβιαζόμενη έννοια.

Το νόημα πάντως είναι ότι ούτε ο Ντέμης πήρε την ΑΕΚ χάρη στην Original, ούτε στηρίχθηκε μόνο σ'αυτήν για έρθει ο κόσμος στο γήπεδο, ούτη η Original έβαλε την ΑΕΚ στο 44.

Ανώνυμος είπε...

Να σταθώ σε κάτι που λέχθηκε πριν ότι δηλαδή ο Ντέμης αγόρασε με λίγα λεφτά μεγάλα χρέη. Πράγματι κανείς δεν ήξερε τότε που ο Ντέμης έβαζε τα "λίγα" λεφτά του αν θα τα έχανε ή θα κατάφερνε κάτι. Πολλοί τον κορόιδευαν δημοσίως και ακόμη το κάνουν. Όλοι αυτοί οι παλιομοδίτες, που δεν βλέπουν το νέο που έρχεται, είναι παρόντες σε κάθε αλλαγή προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία με κάθε τρόπο. Το μόνο που επιτυγχάνουν βέβαια είναι να γίνονται γραφικοί και πελαγωμένοι να αναπολούν το Μάκη ή τον Τίγρη ή τον Τροχανά και να παρακαλούν νάχε κι η ΑΕΚ έναν Κόκκαλη ή έναν Βαρδινογιάννη. Ντροπή για όποιον ΑΕΚτζή σκέφτεται έτσι!!!!! Μπράβο Ντέμη που πήρες επιχειρηματικό ρίσκο και τα κατάφερες. Σου αξίζει έπαινος όπως και σε κάθε επιχειρηματία που παίρνει calculated risk. Ο Λόγος της επιτυχίας είναι ότι ο επιχειρηματίας γνωρίζει το αντικείμενο καθώς και το ότι εκτίμησε ότι οι συνθήκες ήταν κατάλληλες. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει text book case και να διδάσκεται στις σχολές.

e-Lawyer είπε...

Πρώτα απ' όλα ο κ. Λυκουρέζος μόνο άνεργος δεν είναι. Πράγματι δεν είμαι οπαδός, αλλά όπως όλοι μας ειμαι κατά της βίας στα γήπεδα. Και πρέπει να γίνει ο,τι επιτάσσει ο νόμος για να τιμωρηθούν όσοι προκαλούν τέτοια φαινόμενα.
Αλλά μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών που έχουμε ως κοινωνία. Δεν θα τους δώσουμε για λιθοβολισμό, θα τους δώσουμε στη δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη σημαίνει προστασία, μέχρι να βγει η επίσημη δικαστική απόφαση που θα ορίσει την τιμωρία τους.
Ο κ. Νικολαϊδης προσέφυγε ΚΑΙ στη Δικαιοσύνη, αλλά επιχειρεί να αποδώσει και ο ίδιος Δικαιοσύνη, ανακοινώνοντας ονόματα ατόμων που ο ίδιος (και οι συνυπογράφοντες την ανακοίνωση) θεωρεί ενόχους. Όμως δεν είναι η δική του δουλειά να διαπιστώσει ποιος ειναι ένοχος και τι ποινή πρέπει να του επιβληθεί. Είναι έργο των δικαστικών αρχών. Πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες και τα συνταγματικά δικαιώματα. Αν σας γράψουν αύριο για διπλοπαρκάρισμα θέλετε να βγει ο "Σύλλογος κατά του Διπλοπαρκαρίσματος" και να βγάλει τα ονόματά σας στα κανάλια; Όχι, βέβαια. Θα ξεπερνά τα όρια της αναλογικότητας που επιβάλλει ο νόμος και θα πείτε ότι "πλήρωσα το πρόστιμό μου, γιατί με διαπομπεύετε;" Σας λέω ένα απλόικό παράδειγμα, γιατί αν γενικευτούν αυτές οι πρακτικές των ανακοινώσεων ονομάτων, δεν θα απέχουμε και πολύ από τη ζούγκλα. Έχουμε ορισμένες κατακτήσεις ως συνταγματικός πολιτισμός και μία από αυτές είναι ο αυτοπεριορισμός των εξουσιών. Ακόμα και ο ίδιος ο Άρειος Πάγος έχει πει ότι η απονομή δικαιοσύνης δεν θα γίνεται με οποιοδήποτε τίμημα (δηλαδή και με χρήση παρανόμως αποκτηθέντος αποδεικτικών μέσων). Αλλιώς, να μας βάλουν κάμερες παντού και όλοι οι ένοχοι να ανακοινώνονται στο δελτίο ειδήσεων. Σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται αγώνας κατά της βίας "με κάθε τίμημα".

e-Lawyer είπε...

Υπάρχει νομική υποχρέωση λήψης συγκατάθεσης πριν την δημοσιοποίηση οποιουδήποτε προσωπικού στοιχείου, εκτος αν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα, κρατικούς λειτουργούς, αξιωματούχος και πρόσωπα της επικαιρότητας.
Αν θυμάστε, σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις τα κανάλια -όταν έχουν ενημερωμένα νομικά τμήματα- προσθέτουν "τετραγωνάκια" στα πρόσωπα δραστών και θυμάτων.
Μιλάω για το δέον, όχι για το συνήθως συμβαίνον. Όταν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα κάποιου, έχει δικαίωμα αποζημίωσης μίνιμουμ 5.869 ευρώ, σύμφωνα με το νόμο. Απλώς, αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό.

ultrasonic15 είπε...

Άμα ο άλλος κάνει εγκλήματα, το θέμα που κολλάς ρε άντβοκατ είναι το αν θα πούμε το όνομά του και το e-mail του? Το ΚΥΡΙΟ θέμα δεν είναι το έγκλημα?
Σοβαρά έχεις επιχείρημα πως "Ακόμα και ο ίδιος ο Άρειος Πάγος έχει πει ότι η απονομή δικαιοσύνης δεν θα γίνεται με οποιοδήποτε τίμημα" ?
Μην επικαλείσαι θεσμούς της δικαιοσύνης γιατί εκτίθεσαι μαζί τους. Άσε που μπορεί να σου κάνει κανένας πλάκα και να σου πει "ακόμα και ο ίδιος ο κύριος Χριστόδουλος είπε..."
Η κοινή λογική λέει αυτό που υπό κανονικές συνθήκες ακόμα και ένα μουλάρι μπορεί να καταλάβει:
"Όταν κυνηγάς έναν μεγαλοεγκληματία, στα παπάρια μου αν του τσαλάκωσες το πουκάμισο και αν αναιδέστατα του μίλησαν τα όργανα της τάξης στον πληθυντικό".

Δηλαδή, αν ένας έχει σκοτώσει το μισό χωριό, μας πειράζει σημαντικά αν το αποδεικτικό στοιχείο είναι μία παράνομη βιντεοσκόπηση των πράξεών του, επειδή παραβιάστηκε ο ιδιωτικός χώρος του και τα προσωπικά του δεδομένα? Συγκρίνονται τα εγκλήματα με τα προσωπικά δεδομένα? Εεεεεε?
Την παλεύετε εκεί οι της νομικής και οι δικαστές ή έχετε σαλτάρει εντελώς?

Και για να κλείσω: η ελληνική γλώσσα μόνο τυχαία δε χρησιμοποιεί την ίδια λέξη για να περιγράψει και την προστασία και το νταβατζηλίκι. Και ο προστάτης των δικαιωμάτων και ο νταβατζής τους μερικές φορές μπλέκονται - ιδιαίτερα με τέτοιες απίστευτες παπαρο-λογικές σαν αυτές του αρ. πάγου.
Παρεπιπτόντως, παρόλο που δε συμπαθώ ιδιαίτερα τους λάιφστάιλ ποδοσφαιριστές στυλ ντέμη, πρέπει να είσαι 'άντε γεια' άμα διαφωνείς με την κίνησή του να δώσει στεγνά όλα τα τσογλανάκια που κάνουν τα γήπεδα ρδελομπού.

e-Lawyer είπε...

Ωραία, τότε να βγει και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξεως να κυνηγήσει το έγκλημα "με κάθε κόστος", να βάλει κάμερες και μικρόφωνα σε κάθε σπίτι.
Δεν είναι έτσι, κύριοι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εμφανιζόμαστε ως αυτόκλητοι Ρομπέν των Δασών. Είδατε τι έπαθε τότε που ο Μάκης έβγαλε τα βίντεο του Κορκολή νομίζοντας ότι έπιασε λαβράκι. 100.000.000 δρχ. πρόστιμο για παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων. Υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα και ορισμένες αξίες σε αυτήν την κοινωνία τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το καλό που επιφυλασσόμαστε.
Και στο κάτω-κάτω, υποτίθεται ότι έχεις και μια νομική υπηρεσία που συμβουλεύεσαι, πριν δώσεις ονόματα στην δημοσιότητα. Όταν κινείσαι δικαστικώς πρέπει να είναι μελετημένη μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια, γιατί ουσιαστικά διαχειρίζεσαι δικαιώματα τρίτων. Δεν είναι, άντε βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντ' έξι. Ούτε είναι τεχνικό το ζήτημα, είναι σοβαρότατο θέμα αρχών και νομιμότητας. Ο κ. Νικολαϊδης προμοτάρει το mainstream και το clean cut. Θα πρεπε να είναι πιο προσεκτικός.

e-Lawyer είπε...

Είναι απολύτως ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο σε αυτά τα ζητήματα:
1. τα εγκλήματα διώκονται από τη Δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές, όχι από τους δημοσιογράφους και τους ρομπέν των δασών.
2. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να καταγγείλει τις άδικες πράξεις (σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και υποχρέωση μάλιστα), αλλά χρησιμοποιώντας το ανάλογο αποδεικτικό μέσο. Και εν πάσει περιπτώσει έχει δικαίωμα να καταγγείλει ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Η συζήτηση φυσικά και βγάζει κάπου: ότι η δικαιοσύνη ΔΕΝ θα αποδίδεται με οποιοδήποτε κόστος και ότι τα εγκλήματα δεν θα διώκονται με οποιοδήποτε τίμημα, αντίθετα με αυτά που νομίζει ένας πρώην ποδοσφαιριστής. Αυτό που εσείς λέτε "γραφειοκρατικές διαδικασίες" και εμείς προστασία ατομικών δικαιωμάτων και αρχή της αναλογικότητας, αποτελεί μία ιδιαίτερή κατάκτηση του πολιτισμού και δεν θα αφήσουμε κανέναν να την κουρελιάσει για να εδραιώσει τη θέση του ή για οποιοδήποτε άλλο επικοινωνιακό λόγο. Δεν θα επιτρέψουμε επιστροφή στο δημόσιο λιθοβολισμό, επιστροφή στη δικαιοσύνη της ζούγκλας.

libertarian είπε...

Έχει δίκιο ο e-lawyer. Δεν μπορούν οι πολίτες να γίνονται Judge Dredd. Τα στοιχεία πρέπει να παραδίδονται στην Αστυνομία.

Για να τα δημοσιοποιεί αβέρτα-κουβέρτα κανονικά θα έπρεπε να ειδοποιεί πρώτα τους πελάτες ότι ο χώρος παρακολουθείται και ότι διατηρεί το δικαίωμα να τα βγάζει στην φόρα , πχ όπως τώρα αν κάποιοι κάνουν φασαρίες. Αυτό αν ήταν ιδιωτικός χώρος.

Όπως στα reality shows οι παίχτες γνωρίζουν ότι τους παρακολουθούν έτσι και πελάτες με την αγορά του εισιτηρίου θα συναινούν στην βιντεοσκόπηση τους από τις κάμερες ασφαλείας.

Roark είπε...

O Ντέμης έχει χίλια δίκια για τις ενέργειές του. Καλά έκανε και έδωσε τα ονόματα στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη κια απαίτησε τη σύλληψη τους.

Πείστηκα όμως από τον e-lawyer όχι δεν χρειάζονταν τα ονόματα στην ανακόινωση της ΠΑΕ. Τα αρχικά τους θα έφταναν. Άλλωστε όλοι μας που πάμε γήπεδο τους αναγνωρίσαμε στις φωτογραφίες.

Αυτό δεν άλλάζει την ουσία των ενεργειών του Ντέμη.

RENA MANIOU είπε...

o ntemhs ontws exei dikio..AEKARA
AEK-OSPF 4-0

renamaniou@gmail.com

http://renamaniou.blogspot.com

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock