Σάββατο, Δεκεμβρίου 31, 2005

Κράτος και πρωταθλητισμός

Μετά το φιάσκο των τουρμποκίνητων αθλητών μας τους Ολυμπιακούς πέρισυ, η κυβέρνηση είχε μια καταπληκτική ευκαιρία να αποδομήσει το, ανατολικού μπλοκ εμπνεύσεως, τερατούργημα που δημιούργησε δύο δεκαετίες τώρα το ελληνικό κράτος. Η όποια φασαρία όμως έγινε γρήγορα ξεχάστηκε, και έμεινε στο απυρόβλητο ο κύριος ένοχος, η ανάμειξη του κράτους στον αθλητισμό. Μια ανάμειξη στα σοβιετικά ή ανατολικογερμανικά πρότυπα που διάβρωσε το ελληνικό αθλητικό οικοδόμημα, κομματικοποίησε τις ομοσπονδίες, δημιούργησε παράγοντες γραφειοκράτες και ανέδειξε όσους αθλητές ήταν πρόθυμους να πάρουν αναβολικά. Ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας είναι τόσο απαραίτητος όσο ο διαχωρισμός κράτους και πρωταθλητισμού. Δύο γενναίες αποφάσεις που είναι αδύνατο να παρθούν από μία δειλή κυβέρνηση. Πέστα ρε Πανούτσο!

Ο "Αϊ Βασίλης" των 28 δισ. δολαρίων!

Κάποιοι άνθρωποι -τους ξέρετε- δεν χάνουν ευκαιρία να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το καλό της ανθρωπότητας εν γένει. Δηλώνουν μαχητικοί, ανατρεπτικοί, επαναστάτες, θέλουν να σώσουν το περιβάλλον, να εξαλείψουν τη φτώχεια, να εξαφανίσουν τις αρρώστιες, να βοηθήσουν τις υπανάπτυκτες χώρες. Είναι φωνακλάδες.

Οι σκοποί τους είναι, αδιαμφισβήτητα, ευγενείς. Το πρόβλημα είναι ότι πιστεύουν πως για να επιτευχθούν αυτοί οι σκοποί πρέπει να νικηθεί το κακό που ακούει στο όνομα "καπιταλισμός", "παγκοσμιοποίηση" και τα συναφή. Γι' αυτούς τους ανθρώπους όλα τα κακά του κόσμου οφείλονται στους κακούς καπιταλιστές.

Οι φωνακλάδες, λοιπόν, ό,τι επιχείρημα και να τους παραθέσεις για να τους πείσεις ότι χάρη σε αυτό που ονομάζουμε καπιταλισμό και παγκοσμιοποίηση προοδεύει ο κόσμος δεν πρόκειται να πεισθούν. Οι περισσότεροι, μάλιστα, θα αντιτείνουν άλογες κραυγές αντί για επιχειρήματα. Είναι οι άνθρωποι των "αγνών προθέσεων". Πώς το είχε πει η Θάτσερ όμως; "Ο καλός Σαμαρείτης δεν έμεινε στην ιστορία γιατί είχε απλώς αγνές προθέσεις, αλλά γιατί είχε και χρήματα"...

Είναι Αμερικανός. Είναι ζάμπλουτος. Πολλοί άνθρωποι (computer geeks κατά βάση) τον αντιπαθούν -δικαιολογημένα ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα. Έχει ιδρύσει το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα του κόσμου με κληροδότημα 28 δισ. δολαρίων.

Ένας από τους στόχους του ιδρύματος είναι να σώσει ζωές στις αναπτυσσόμενες χώρες που μαστίζονται από αρρώστιες όπως είναι η ελονοσία, η δυσεντερία, η φυματίωση και πολλές άλλες. Αρρώστιες που εμείς του δυτικού κόσμου έχουμε ουσιαστικά εξαλείψει και, από ό,τι φαίνεται, ξεχάσει κιόλας κι έτσι κάποιοι από εμάς θεωρούν
ότι αυτό που χρειάζονται πρωτίστως τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών είναι ένα φθηνό laptop! (Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που βλέπουν διαφορετικά τις προτεραιότητες του κόσμου).

Τα δώρα κι οι στόχοι του "Αϊ Βασίλη":






Κατά τη γνώμη μου δικαίως ανακηρύχθηκε
Person of the Year από το περιοδικό TIME. Διαβάστε περισσότερα για το ίδρυμά του εδώ.


Gates Foundation: The world's richest charity confronts the health of the world's poorest people

Missionary zeal: Yes, Bill Gates really does think he can cure the world

43 ways to save the world: The Gates Foundation's latest largesse has just been announced. It will pay for some intriguing and original research

Bill & Melinda Gates Foundation

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 30, 2005

Πρωτοχρονιατικη διασκεδαση

Ποσες ωρες δουλευουμε - ενα καλο αστειο απο την Ελευθεροτυπια

Τα καταφερε παλι η γνωστη φυλλαδα να με κανει να γελασω. Το κλασικο θεμα οι ωρες εργασιας. Παιρνουμε μερικες στατιστικες και αρχιζουμε τα παραμυθια. Οι στατιστικες ειναι οι γνωστες περι ωρων εργασιας απο την Διεθνη Οργανωση Εργασιας. Συμφωνα μα αυτες δουλευουμε λεει περισσοτερο απο πολλους ακομα και τους εργατικοτατους Αμερικανους.

Δεν ρωτησε ομως η αγαπητη φυλλαδα πριν βγαλει τους Ελληνες εργατικους και τους Αμερικανους τεμπεληδες, ποσες ωρες δουλευει πραγματικα ενας Ελληνας? Ποσες φορες βαζει τους κολλητους του να χτυπησουν την καρτα του, ποσοι δημοσιοι υπαλληλοι δεν πατανε στα γραφεια τους, ποσοι τραπεζικοι φευγουν απο τις 14:30 απο την δουλεια (τοχω δει με τα ματια μου), ποσες ωρες χανει ο μεσος εργαζομενος καπνιζοντας ή μιλωντας στο τηλεφωνο?

Αλλα το καλυτερο ηρθε μετα:

Τα στοιχεία της έκθεσης υποδηλώνουν ακόμη ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας δεν καθιστούν αναγκαστικά μια χώρα πλουσιότερη. Παράδειγμα η Ιρλανδία, όπου οι πολίτες της εργάστηκαν σταδιακά λιγότερες ώρες από το 1986 έως το 2004. Πέρυσι οι Ιρλανδοί δούλεψαν 285 ώρες ή 15% λιγότερο σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες. Στην περίοδο αυτή όμως η Ιρλανδία σημείωσε ραγδαίους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μα αν ειναι ποτε δυνατον, ποση ελλειψη κοινης λογικης υπαρχει σε αυτην την εφημεριδα!!??! Η Ιρλανδια εγινε πλουσια επειδη σταματησαν οι ανθρωποι να δουλευουν?? Ή μηπως χαρη στην εκρηκτικη της αναπτυξη οι ανθρωποι εχουν την πολυτελεια να καταναλωνουν περισσοτερα αγαθα, μεταξυ αυτων το σημαντικοτερο, ελευθερο χρονο? Κλασικο φαινομενο να πεφτουν οι ωρες εργασιας με την αναπτυξη μιας χωρας, δεν περιμενα οτι κανεις θα πιστευε οτι δουλευει αναποδα... Μπραβο κ. Μπαμπη Μιχαλη της "Ε", ηταν οντως πρωτοτυπο...


Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2005

Αντικειμενικες τσαπατσουλιες

Οι αντικειμενικες αξιες των ακινητων θα ανεβουν το νεο ετος.

Ακριβως ποτε? Ακριβως ποσο? Κανεις δεν ξερει. Στην αρμοδια ιστοσελιδα του υπουργειου Οικονομικων αναφερονται μονο οι νεες κατωτατες και ανωτατες τιμες ανα περιοχη. Εκτος του οτι με ενοχλει τρομερα το τεκμηριο απατεωνιας που μας δινει το ελληνικο κρατος (τι νοημα εχουν οι "αντικειμενικες αξιες". Εμας μας ενδιαφερει η πραγματικη αξια και αυτην θα επρεπε να ψαχνει το κρατος αντι να μας θεωρει ολους εκ των προτερων απατεωνες) θεωρω αυτη την συμπεριφορα μεγιστη τσαπατσουλια. Ενα βασικο χαρακτηριστικο μιας οικονομιας στην οποια θελουμε να εχουμε επιχειρηματικοτητα ειναι το αισθημα ασφαλειας, οτι τα πραγματα δεν αλλαζουν χωρις λογο και οταν αλλαζουν το κρατος μας ειδοποιει εγκαιρως.

Δεν καταλαβαινω με ποια λογικη το κρατος κραταει τις αυξησεις σαν επτασφραγιστο κρατικο μυστικο (μηπως επειδη οι ιδιοι ακομα δεν ξερουν?). Η κοινη λογικη λεει οτι θα επρεπε να υπαρχει ενας χωρος στο διαδικτυο οπου να δινεις τα χαρακτηριστικα του ακινητου και να λαμβανεις αμεσα τις ισχυουσες τιμες, οπως και να πληροφορεισαι για τις τιμες που θα ισχυουν σε ενα λογικο χρονικο διαστημα απο σημερα. Οχι να πρεπει να πληρωνεις 300 ευρω σε ιδιωτικες εταιρειες λογισμικου για ενα προγραμμα που κανει αυτην την δουλεια! Οχι 2 μερες πριν την ημερομηνια της αυξησης των τιμων να υπαρχει πληρης συγχιση και μισολογα! Σε ενα σοβαρο κρατος μια τοσο κακοοργανωμενη αυξηση θα ακυρωνοταν απο τα δικαστηρια. Στην Ελλαδα φορολογεισαι οσο του κατεβει, οποτε του κατεβει, οπως του κατεβει του νομοθετη και το βουλωνεις...

ΥΓ ειδικα οταν σκεφτομαι γιατι φορολογουμαι ειναι που τρελαινομαι

Το μέρισμα ειρήνης της ελεύθερης οικονομίας

Mια ενδιαφέρουσα είδηση/στατιστική πέρασε στα αζήτητα, θαμμένη κάτω από την τρομολαγνική επικαιρότητα, που δείχνει ότι στην πραγματικότητα ο κόσμος μας γίνεται ειρηνικότερος και ασφαλέστερος! Σύμφωνα με το σουηδικό Stockholm International Peace Research Institute, που καταγράφει τις ένοπλες συρράξεις εδώ και μισό αιώνα, αυτές βρίσκονται σε διαρκή πτώση. Ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε μια κάθετη μείωση από 33 σε 18. Το 2005 κλείνει μάλιστα χωρίς να υπάρχει ούτε ένας πόλεμος μεταξύ ανεξάρτητων κρατών!

Το SIPRI καταγράφει ως ένοπλη σύγκρουση οποιαδήποτε σύγκρουση έχει πάνω από 1000 νεκρούς σε μάχες ανά έτος. Υπάρχει και άλλη έρευνα, της καναδικής οργάνωσης Project Ploughshares, που δείχνει επίσης μείωση των συγκρούσεων, από 44 το 1995 σε 36 το 2003. Η καναδική οργάνωση καταγράφει ως σύγκρουση οποιαδήποτε σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα 1000 θανάτους ανά έτος, άσχετα αν είναι σε μάχη ή απώλειες αμάχων.

Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση Human Security Report (του Human Security Center που ανήκει στο University of British Columbia, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Uppsala ) οι νεκροί σε μάχες έχουν μειωθεί από 700.000 περίπου το 1951 (στην Κορέα), σε υπολογιζόμενοι 40.000-100.000 στις αρχές της δεκαετίας του '90, σε περίπου 20.000 το 2003 και στο εκπληκτικά χαμηλό νούμερο των 15.000 φέτος. Και όλα αυτά παρά την τεράστια διάσπαση που επέφερε η διάλυση του ανατολικού μπλοκ και τις περίπου 91 εμφύλιες και αποσχιστικές συρράξεις που ακολούθησαν! Δεν είναι μόνο ο αριθμός των συγκρούσεων που μειώνεται, αλλά μειώνεται και η έντασή τους.

Τι έφερε αυτήν την εκπληκτική μείωση τα τελευταία 15 χρόνια; Όσο προκατειλημένος και να είναι κανείς (και στη χώρα μας είναι πολύ) δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τις ευεργετικές συνέπειες του ανοίγματος των αγορών και των οικονομιών, του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποιήσης. Η παγκοσμιοποίηση ενίσχυσε δραματικά τις τάσεις εκδημοκρατισμού προσφέροντας νέες οδούς πρόσβασης στην πληροφόρηση και την επικοινωνία (κινητά, ίντερνετ, δορυφορική TV κτλ). Σήμερα έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό δημοκρατικών χωρών που είχε ποτέ ο πλανήτης, σχεδόν τα 2/3 των κρατών και είναι πολύ πιο δύσκολο δύο δημοκρατικά καθεστώτα να βρεθούν σε πόλεμο μεταξύ τους.

Ακόμα, τα σύγχρονα κράτη δεν πλουτίζουν πια τόσο με την κατοχή εδαφών και πόρων όσο με την παραγωγή τους και το εμπόριο. Οι νέες μορφές πλούτου της ελεύθερης οικονομίας, η πνευματική ιδιοκτησία, τα άυλα χρηματικά αποθέματα και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν μπορούν να κατακτηθούν με συμβατικούς στρατούς. Η ανταλλαγή και το ελεύθερο εμπόριο είναι πολύ πιο οικονομικό και αποτελεσματικό στν απόκτηση των αναγκαίων πόρων για μια οικονομία. Η ενσωμάτωση των οικονομιών σε μια αγορά έχει αυξήσει δραματικά το κόστος ενός ενδεχόμενου πολέμου. Ακόμα και για τον νικητή το κόστος γίνεται σχεδόν απαγορευτικό.

H επίδραση της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου γίνεται πιο παραστατική αν δούμε ότι οι ένοπλες συρράξεις ξεσπούν κυρίως πια στην Υποσαχάρια Αφρική και την Μέση Ανατολή, οι λιγότερο ενσωματωμένες στην παγκόσμια αγορά περιοχές. Αντίθετα στην Ανατολική Ασία οι αυξανόμενοι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Κίνας, Νότιας Κορέας, Ιαπωνία και Ταϊβάν βοηθούν την εύθραυστη ειρήνη να γίνει σταθερότερη, ενώ η Βόρεια Κορέα, που δέν έχει οικονομικούς δεσμούς με κανένα είναι ο κίνδυνος όλης της περιοχής. Στην Κεντρική Αμερική το ίδιο. Δύο δεκαετίες δημοκρατίας και εμπορίου έχουν μειώσει κατακόρυφα τις εμφύλιες διαμάχες και τα ένοπλα κινήματα. Όπως γράφει χαρακτηριστικά το 2005 Yearbook του SIPRI, "Since the 1980s, the introduction of a more open economic model in most states of the Latin American and Caribbean region has been accompanied by the growth of new regional structures, the dying out of interstate conflicts and a reduction in intra-state conflicts."

Η παγκοσμιοποίηση, το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές δεν είναι από μόνες τους εγγύηση ειρήνης. Πάντα μπορεί ο εθνιστικός, ο ιδεολογικός ή θρηκευτικός φανατισμός να ανατρέψουν τους οικονομικούς υπολογισμούς. Καθιστούν όμως διαρκώς την βία και τον πόλεμο μια όλο και λιγότερο ελκυστική επιλογή.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2005

$100 laptop. So what?

Πόσο χρήσιμο μπορεί να σου είναι ένα laptop (έστω και "φθηνό") όταν δεν έχεις να φας, δεν έχεις ρεύμα, δεν έχεις την υγεία σου και δεν ξέρεις να διαβάζεις;

Εν αρχή ην η φούσκα

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας, τότε δηλαδή που το technology/internet bubble ήταν στο ζενίθ του, ακούγονταν διάφορα παράλογα πράγματα: οι dotcom διεκδικούσαν τα χρήματα των επενδυτών χωρίς να μπορούν να τους δείξουν πότε -εάν ποτέ- θα είχαν κέρδη' εκείνη την εποχή τα hits ήταν περισσότερο σημαντικά από την κερδοφορία λέγανε οι dotcom. Περισπούδαστοι αναλυτές διάσημων επενδυτικών τραπεζών προτείνανε "buy" όλη την ώρα χωρίς να αναλύουν πραγματικά τις προοπτικές επιβίωσης και κερδοφορίας των εταιρειών. "Το Ιντερνέτ θα τα αλλάξει όλα!", ισχυριζόντουσαν λανθασμένα.

Έπειτα η φούσκα έσκασε. Πακτωλοί χρημάτων εξανεμίστηκαν, επενδυτές καταστράφηκαν, αλλά οι περισπούδαστοι αναλυτές πήγαν διακοπές μαζί με τις τεράστιες προμήθειες που εισέπρατταν από όλο αυτό το stock trading. Μαζί με τους αναλυτές εξαφανίστηκαν και τα διάφορα -τόσο "σπουδαία"- internet metrics που είχαν παραγκωνίσει τον σημαντικότερο δείκτη για μια επένδυση: την προοπτική για κερδοφορία.

Υπάρχει, όμως, μία ιδέα από την εποχή της Ιντερνετικής φούσκας που ακόμη καλά κρατεί και ακούει στο όνομα "ψηφιακό χάσμα" (digital divide). Η κεντρική ιδέα είναι ότι πολλές χώρες μένουν πίσω στην κοινωνία της πληροφορίας και πρέπει να βοηθηθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δη στο Ιντερνέτ, ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα οικονομικώς.

Έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα;

Το ψηφιακό χάσμα δεν είναι το πρόβλημα' είναι το σύμπτωμα. Το πραγματικό χάσμα έχει να κάνει με το εισόδημα, τον αναλφαβητισμό, την υγεία και ό,τι άλλο ξεχωρίζει τις αναπτυγμένες από τις μη-αναπτυγμένες χώρες. Οι φτωχές χώρες δεν είναι φτωχές γιατί δεν έχουν computers και πρόσβαση στο Ιντερνέτ. Είναι φτωχές γιατί οι κάτοικοί τους είναι αναλφάβητοι, αν αρρωστήσουν δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, δεν έχουν να φάνε κ.λπ. Επομένως, πόσο χρήσιμο μπορεί να τους είναι ένα laptop (έστω και "φθηνό") όταν δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν την υγεία τους και δεν ξέρουν να διαβάζουν;

O Bill Gates το είχε θέσει εύστοχα σε ένα συνέδριο σχετικά με το ψηφιακό χάσμα:

Do people have a clear view of what it means to live on $1 a day? [...] About 99% of the benefits of having a PC come when you've provided reasonable health and literacy to the person who's going to sit down and use it.

Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Gates, μολονότι έγινε πάμπλουτος από τα computers, αποφάσισε τα τεράστια ποσά του φιλανθρωπικού του ιδρύματος να τα διαθέσει κυρίως στη βελτίωση της υγείας των κατοίκων των φτωχών χωρών.

$100 laptop

Ο founding chairman του MIT lab, Nicholas Negroponte, είναι αυτός που συνέλαβε την ιδέα για το $100 laptop ως μια προσπάθεια καταπολέμησης του ψηφιακού χάσματος. Το $100 laptop θα έχει ως αγοραστικό κοινό τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών που θα το διαθέτουν στην συνέχεια στα σχολεία. (Περισσότερα: MIT Media Lab: $100 Laptop).

Το $100 laptop αντιμετωπίζει το σύμπτωμα, όχι το πρόβλημα, όπως εξηγήθηκε παραπάνω. Το να αποκτήσουν αύριο κιόλας, ως δια μαγείας, ένα laptop όλα τα παιδιά του κόσμου δεν θα προσέφερε και πολλά. Θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό καθαυτό εξετάζοντας το πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει αυτές τις χώρες να επιτύχουν bottom-up ανάπτυξη.

Waves in the air

Και υπάρχει ήδη μια τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο από ό,τι το $100 laptop. Μια τεχνολογία που:

- Είναι φθηνή και που ακόμη και οι φτωχότεροι άνθρωποι του πλανήτη μπορούν (και θέλουν) να την αποκτήσουν / μοιραστούν / νοικιάσουν σχετικώς εύκολα
- Δεν απαιτεί τεράστια χρηματοδότηση από γραφειοκρατικούς οργανισμούς* (όπου υπάρχει γραφειοκρατία εμφανίζεται συνήθως κι η διαφθορά)
- Αυξάνει το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών κατά 0.6% για κάθε αύξηση 10 "κομματιών" αυτής της τεχνολογίας ανά 100 κατοίκους**
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από ανθρώπους που δεν ξέρουν να διαβάζουν ή να γράφουν


Το όνομα αυτής της τεχνολογίας είναι: κινητή τηλεφωνία. Με άλλα λόγια, το πραγματικό ψηφιακό χάσμα είναι μεταξύ αυτών που έχουν πρόσβαση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και αυτών που δεν έχουν. Αντί, λοιπόν, για $100 laptop, community-access centers και παρόμοια infrastructure projects αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, θα ήταν καλύτερο οι αναπτυσσόμενες χώρες να προωθήσουν την κινητή τηλεφωνία, απελευθερώνοντας τις τηλεπικοινωνιακές τους αγορές και ενδυναμώνοντας τον ανταγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες κι οι πελάτες θα κλείσουν το χάσμα από μόνοι τους.



* Digital Solidarity Fund
** Africa: the impact of mobile phones (summary report:.pdf 0.27MB) (full report:.pdf 2.11MB)


The real digital divide: encouraging the spread of mobile phones is the most sensible and effective response to the digital divide

Behind the digital divide: much is made of the "digital divide" between rich and poor. What do people on the ground think about it?

Calling across the divide: new research examines the link between mobile phones and economic growth in the developing world


Πρωτοδημοσιεύθηκε στο BusinessWriter.



Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2005

Jazz, the music of individualism

O ατομισμός (individualism) είναι μια σημαντική, αν και όχι τόσο προβεβλημένη, πτυχή της τζαζ. Για την ακρίβεια η βάση της τζαζ είναι ο ατομισμός. Στα τραγούδια της τζαζ υπάρχουν πάντα ατομικά σόλο (φωνητικά ή οργάνων), σχεδόν πάντα οι τζαζ μπάντες έχουν μια ηγετική φυσιογνωμία που συνήθως δίνει και το όνομά του στην ονομασία της, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για ανεξάρτητα άτομα που απλά μαζεύουν υποστηρικτικά όργανα σε κάθε σταθμό τους.

Ο ατομισμός όμως στην τζαζ δεν αναφέρεται τόσο στην ιδέα του one-man show όσο στην ικανότητα του ατόμου να διαφέρει. Η διαφορετικότητα είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση της τζαζ και είναι η κινητήρια δύναμη της διαρκούς της εξέλιξης. Και είναι αποτέλεσμα της ελευθερίας που δίνει η τζαζ στο μουσικό να εκφράσει τις ατομικές του δεξιότητες ή την προσωπική του άποψη για τη μουσική. Αν δεν ήταν στα αρχικά της στάδια για μερικά εμπνευσμένα, δημιουργικά, ανεξάρτητα άτομα με πάθος να διαφοροποιηθούν από το πλήθος και να ακολουθήσουν νέους δρόμους η τζαζ δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ. Η πρόκληση μιας τζαζ μπάντας είναι να μπορέσει να συνδυάσει επιτυχήμενα τόσο ανεξάρτητους χαρακτήρες.

Εverybody who's had anything to say in this music -all the way back- has been an individualist.
Duke Ellington

If a musician isn't going to be an individualist, why bother playing jazz?
Charlie Parker

ΥΓ. Οι νύχτες στην Αθήνα θα ήταν πολύ πιο κρύες χωρίς τον Εν Λευκώ 87,7

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 26, 2005

Τετραγωνη κρατικη λογικη

Συγγνωμη που σας ενοχλω χριστουγεννιατικα με κατι τοσο τετριμμενο αλλα το βρηκα πολυ αστειο:

Ανάλογα με την κίνηση στις Εφορίες, θα αποφασίσουμε αν θα δοθεί παράταση
για τα τέλη κυκλοφορίας

Δηλωση του υφυπουργου οικονομικων Αντωνη Μπεζα


Εσεις τι λετε θα εχει κινηση τελικα στις εφοριες?


Big man, Greek man, haha charade you are


Καθολου περιεργο που η Ελλαδα εχει καθε χρονο σε καθε προσθεσμια το αστειο φαινομενο του τελευταιαστιγμητισμου. Εδω το κρατος το λεει ξεκαθαρα: Ειμαστε τοσο για τα πανηγυρια που σας λεμε να ερθετε μερικοι την τελευταια στιγμη ωστε να πηξουν οι εφοριες και οι αλλοι να παρουν παραταση! Απορω δηλαδη γιατι βαζουν προθεσμιες και δεν δινουν απλα δωρο σε οποιον καταθεσει πιο αργα την αιτηση του!

ΥΓ δεν θα συζητησω εδω το γεγονος οτι οι ανθρωποι δεν ξερουν να κανουν ουρες
ΥΓ2 αναζητηστε στο γκουγκλ για πλακα την λεξη παραταση. Πρεπει να ειναι απο τις πιο χρησιμες λεξεις της ελληνικης γλωσσας!

Κυριακή, Δεκεμβρίου 25, 2005

Christmas Business

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2005

O δημιουργισμός δεν βρίσκει θέση στα σχολεία

A federal judge barred a Pennsylvania school district yesterday from mentioning "intelligent design" as an alternative to evolutionary theory in a scathing opinion that criticized local school board members for lying under oath and for their "breathtaking inanity" in trying to inject religion into science classes.

U.S. District Judge John E. Jones III, a Republican appointed by President Bush, did not confine his opinion to the missteps of a local school board. Instead he explicitly sought to vanquish intelligent design, the argument that aspects of life are so complex as to require the hand, subtle or not, of a supernatural creator. This theory, he said, relies on the unprovable existence of a Christian God and therefore is not science.

"The overwhelming evidence is that Intelligent Design is a religious view, a mere re-labeling of creationism and not a scientific theory," Jones wrote in a 139-page decision. "It is an extension of the Fundamentalists' view that one must either accept the literal interpretation of Genesis or else believe in the godless system of evolution."

Judge Rules Against 'Intelligent Design

Μια είδηση που πέρασε εντελώς αθόρυβα, αφού δεν ταιριάζει η γεύση της με τις ιδεολογικές καραμέλες εναντίον των ΗΠΑ. Καραμέλες κατηγοριών εναντίον της αμερικανικής κοινωνίας επειδή υπάρχουν ισχυρές κινήσεις υπέρ του "ευφούς σχεδιασμού" επειδή στην πραγματικότητα δεν μπορούν να την κατηγορήσουν για τον πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και για την ισχυρή ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Όπως επίσης δεν μπορούν να κατηγορήσουν τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την ανεξαρτησία του Κονγκρέσσου που αφαίρεσε από τον Πρόεδρο τις υπερεξουσίες επί των ατομικών δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ όμως είναι μια κοινωνία θεσμών, σοβαρών και ανεξάρτητων, και το αποδεικνύουν. Δικλείδες ασφαλείας που αργά ή γρήγορα επιβάλλονται. Οι ιδεολογικοί εχθροί της φιλελεύθερης δημοκρατίας όμως δεν εστιάζουν ποτέ εκεί τις επιθέσεις τους. Γιατί ακριβώς αυτούς τους θεσμούς και την λειτουργία τους, δηλαδή τον περιορισμό της πολιτικής εξουσίας, θέλουν να πολεμήσουν. Δεν τους ζηλεύουν, τους μισούν για την δυνατότητά τους να τους εμποδίσουν να ελέγξουν τη ζωή και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Merry Christmas!

And don't feel guilty for it!
Είναι καιρός να απενοχοποιήσουμε τα Χριστούγεννα, τις γιορτές και τις αγορές.

Why Christmas Should Be More Commercial
Long Live Commercialism This Christmas!
The Magnificent Wastefulness of Christmas
What a capitalist idea
Christmas Reborn. The creation of a consumer Christmas
More capitalism assists families in recapturing holiday time
Καλές Γιορτές!

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2005

84%. Όχι πρόσθετες εξουσίες στα κόμματα

Νέο άρθρο

Α. Η είδηση δημοσιεύτηκε πριν δύο μήνες και πέρασε ασχολίαστη (1). Και, όμως, αυτή τη φορά η ανατροπή ήταν πολύ μεγάλη για να περάσει και απαρατήρητη.
- Το 65% των πολιτών της γης, δηλώνουν πως «δεν εκπροσωπούνται από τις κυβερνήσεις τους»!
- Το ποσοστό φθάνει μόλις στο 13%, στο ερώτημα «εαν εμπιστεύονται κόμματα και πολιτικούς;»!
- Και μόλις 16% απαντούν θετικά στο ερώτημα «να δοθούν και άλλες αρμοδιότητες σε κόμματα-πολιτικούς;»!

*Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να σχολιάσετε*

Keeping the faith - Γιατι με τσαντιζει ο Χριστοδουλος

Οι ανθρωποι θα ακολουθουσαν πολυ περισσοτερο αν αισθανοντουσαν οτι τους οδηγεις, παρα αν αισθανοντουσαν οτι τους σπρωχνεις.

Αυτη ειναι μια απο τις ατακες που μου αρεσε περισσοτερο στο Keeping the faith, μια κωμωδια που περιμενα μετρια αλλα τελικα ειναι μαλλον πολυ καλη. Σκηνοθετει και παιζει ο Εντουαρντ Νορτον (ο καλυτερος ηθοποιος της γενιας του ισως) μαζι με τον Μπεν Στιλλερ (ο καλυτερος κωμικος της γενιας του). Η ιστορια ξεκιναει απο το κλασικο αστειο: ενας ραβινος και ενας παπας πανε σε ενα μπαρ... Ο Νορτον βεβαια καθολικος και ο Στιλερ κανει τον ραβινο.

Η ιστορια μου αρεσει, οι δυο φιλοι απο μικροι, γινονται ιερεις και προσπαθουν να αλλαξουν την εκκλησια/συναγωγη τους απο κατι τετριμμενο και παραδοσιακο σε κατι ανοιχτοκαρδο, ανοιχτομυαλο και χαρουμενο εν τελει. Γινονται και αλλα στην ταινια, ερωτευονται την ιδια γυναικα, αλλα η εξυπνη προσπαθεια τους για μεταρρυθμιση* με εβαλε σε σκεψεις. Σκεφτομουνα οτι οταν πρωτοεκλεχτηκε ο Χριστοδουλος ακριβως αυτο περιμενα: να ερθει με χαλαρο και ανοιχτο υφος και να κανει την εκκλησια πιο προσιτη. Δεν χρειαζεται κανεις πια την εκκλησια για να του λεει τι να τρωει, τι να πινει και τι να κανει στο κρεββατι του. Την χρειαζονται ομως οι ανθρωποι σαν απαντηση στο μεταφυσικο τους ερωτημα. Και σε αυτα δεν τους ενδιαφερουν τα δογματα, τους ενδιαφερει η υπαρξη μιας βαθυτερης αληθειας, η αναζητηση πραγματικου νοηματος στην ζωη. Σε αυτο ειναι εντελως γελοιο ενας χριστιανος να διαφωνει πολυ με εναν Εβραιο, ποσο μαλλον ενας ορθοδοξος να εχει εχθρα με εναν καθολικο, οπως προσπαθουν να μας πεισουν μερικοι εγχωριοι Ταλιμπαν. Δεν θελουμε μια μισαλλοδοξη εκλλησια, θελουμε μια ανοιχτοκαρδη και ανοιχτομυαλη Εκκλησια για ολους τους ανθρωπους που θελουν να ακουσουν την αληθεια της, Ελληνες και μη, ορθοδοξους και μη. Ολες οι εθνικιστικες σκοταδιστικες φιλολογιες της Εκκλησιας της Ελλαδος κανουν το μεγαλυτερο κακο στον ιδιο τον εαυτο της, κανοντας τους λογικους Ελληνες να την απορριπτουν και τους μη-Ελληνες να την σιχαινονται.

Και αυτο ειναι που δεν καταλαβαινω. Ειτε το πιστευετε ειτε οχι, και στην Ευρωπη και κυριως στις ΗΠΑ, υπαρχουν μερικοι παλαβοι που θελουν να γινουν ορθοδοξοι! Και η ελληνορθοδοξη Εκκλησια τους διωχνει οσο μπορει πιο μακρια! Μα πραγματικα, ακομα κιαν ειναι τοσο μισαλλοδοξοι, κολλημενοι σκοταδιστες οι παπαδες μας, δεν θελουν να εχουν περισσοτερους πιστους??

*η καλυτερη σκηνη, εισοδος τραγουδιστων γκοσπελ σε εβραϊκη συναγωγη!

ΥΓ εχετε τα ματια σας ανοιχτα και για μια πολυ μικρη εμφανιση του αγαπημενου μου σκηνοθετη, Μιλος Φορμαν

και μερικοι διαλογοι:

Rabbi Jacob "Jake" Schram: Jews want their rabbis to be the kind of Jews they don't have the time to be.
Father Brian Kilkenney Finn: Yeah, and Catholics want their priests to be the kind of Catholics they don't have the discipline to be.

....
Anna Riley: I work harder than God. If He had hired me, He would have made the world by Thursday.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2005

Καθηγητούληδες

Ανταπόκριση (μιας φίλης μου) από τις Εξετάσεις Πιστοποίησης στις Νέες Τεχνολογίες, όπου εξετάστηκαν διορισμένοι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (δεν ξέρω αν έδωσαν μόνο αυτοί ή και άλλοι εκπαιδευτικοί) την Κυριακή, 18/12/2005. Εσκεμμένα δεν αναφέρω την πόλη της εξέτασης.

Λοιπόν, η φίλη μου περιέγραψε την εξής κατάσταση:

- Οι εξεταζόμενοι αντέγραφαν.
- Οι εξεταζόμενοι συζητούσαν μεταξύ τους για τη λύση των θεμάτων. Δυνατά. Καμιά φορά από τη μια άκρη της αίθουσας στην άλλη.
- Οι εξεταζόμενοι συχνά-πυκνά δυσανασχετούσαν, οπότε ακούγονταν φωνές του στιλ "Φτου! Ρε γαμώ το, το "τάδε" θέμα το έχω διαβάσει, αλλά τώρα δε θυμάμαι!".
- Κάποια στιγμή μια (ποσότητα: 1) εξεταζόμενη απευθύνθηκε στους υπόλοιπους, λέγοντας "Μα καλά, δε ντρέπεστε με αυτά που κάνετε?". Ένας μεσήλικας εξεταζόμενος της απάντησε "Δηλαδή εσύ δε θεωρείς ότι πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον? Συνάδελφοι είμαστε!" (ή κάτι τέτοιο).
- Ένας από τους επιτηρητές βοήθησε άγνωστή του εξεταζόμενη, υποδεικνύοντάς της τις σωστές απαντήσεις. Υποσημείωση: η εξεταζόμενη ήταν ιδιαίτερα εμφανίσημη.

Όχι, δεν είναι το νέο επεισόδιο του Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα. Οι παραπάνω εξεταζόμενοι είναι διορισμένοι καθηγητές που διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 18, 2005

απορίας άξιον

η πλειοψηφία των ελλήνων
1. είναι κατά της πολυπολιτισμικότητας (59%)
2. θεωρεί τους μετανάστες κοινωνική απειλή (85%)
3. έχει αρνητική στάση απέναντι στη μετανάστευση (87%)

επιπλέον, το 32% πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές επαναπατρισμού νόμιμων μεταναστών.
(πηγή: ευρωβαρόμετρο)

είναι γνωστό από έρευνες επί ερευνών ότι οι έλληνες δεν θέλουν τους μετανάστες, δεν θέλουν τους αμερικάνους, δεν θέλουν τους εβραίους, δεν θέλουν τους ομοφυλόφιλους, δεν θέλουν τίποτα παρά τους εαυτούς τους...τους οποίους θεωρούν και ανώτερους συγκριτικά με άλλα έθνη!

νομίζω ότι θάπρεπε πια να διερευνούμε γιατί οι έλληνες θέλουν μόνο τους εαυτούς τους. από που προκύπτει η μη ανεκτικότητα? από που προκύπτει όλη αυτή η λανθασμένη ανωτερότητα? who the hell died and made greek kings?

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2005

Πάνε Χονγκ Κονγκ;

Νέο άρθρο

Α. Υπάρχουν δύο πιθανότητες. Ή η 29η Ιουλίου 2005 θα έχει στοιχειώσει για τους Αλογοσκούφη και Μπασιάκο! Ή θα έχουν προνοήσει! Και αυτό θα το μάθουμε σήμερα 13/12/05.

Β. Από την αρχή, όμως.
Από τις 13 έως τις 18 του μήνα που διανύουμε, θα πραγματοποιηθεί στο Χονγκ Κονγκ η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ιδιαιτέρως κρίσιμη για την Ελλάδα! Θα ληφθούν αποφάσεις –και- για τα αγροτικά!

*Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να σχολιάσετε*

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2005

Υπαρχει ενας καλυτερος κοσμος

Ειναι ο κοσμος, που τουλαχιστον οι μισοι αποσους απεργουν αυτες τις μερες, δεν θα ξαναπατουσαν στις δουλειες του. Ποτε. Good riddance! (ΣτΜ: στα τσακιδια βολεψακηδες!)


Δεν κρυβω οτι καθε φορα που ακουω δημοσιους υπαλληλους να διαμαρτυρονται, περιμενω οτι κατι καλο εκανε η κυβερνηση. Ειδικα αυτη την φορα ετυχε να ακουω και ραδιοφωνο που απεργει (επιτελους μονο μουσικη και οχι ηλθιοι εκφωνητες) και να μαθω και τους λογους της απεργιας, που επαναλαμβανονται καθε τοσο σαν σοβιετικου τυπου προπαγανδα:

Ειμαστε εναντια στο νομοσχεδιο περι ΔΕΚΟ, λενε.
Γιατι?
Γιατι δημιουργει εργαζομενους δυο ταχυτητων, λενε.
Εχετε απολυτο δικιο. Η κυβερνηση πρεπει φταιξει μια μονο κλαση εργαζομενων. Με χαμηλοτερα προνομια, μισθους και σιγουρα χωρις μονιμοτητα.

Ας συνεχισει η κυβερνηση να κανει τετοια και ισως θα την ψηφισουμε κιολας!

ΥΓ μονο την επομενη φορα να προνοησει και να εχει στησει εναλλακτικα μεσα μετακινησεων οπως εκανε ο Μπλουμπεργκ στην Νεα Υορκη, για να μην ξαναγινει αυτο το χειροτερο-στα-χρονικα-κυκλοφοριακο-προβλημα. Και αν παραγινει το κακο με τις απεργιες ας κανει η κυβερνηση την προφανη μεταρρυθμιση: Παραχωρηση του μετρό, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ σε ιδιωτες!
ΥΓ2 καλα γιατι απεργει πχ ο ΟΑΣΑ? Δεν ξερουν οτι τα προνομια των ΔΕΚΟ πληρωνονται και απο την δικη τους τσεπη? Ή μηπως φοβουνται οτι η κυβερνηση θα αρχισει να καθαριζει και αλλες λερωμενες φωλιες?

Τελικα ποιος ευθυνεται για την πρωτοφανη ευημερια μας?

Μην κατηγορειτε τον ανταγωνισμο!

Ισως σας παραξενεψει η ερωτηση αλλα η αληθεια ειναι οτι ολος ο κοσμος απολαμβανει μια πρωτοφανη ευημερια. Και μαλιστα η βελτιωση των συνθηκων καθε χρονο εχει εξασφαλιστει τοσο (το παγκοσμιο ΑΕΠ αυξανεται ετησιως γυρω στο 5%) ωστε να νομιζουμε πια οτι ειναι δεδομενη. Νομιζουν πολλοι οτι η αναπτυξη πεφτει απο τον ουρανο, οτι η προοδος ειναι αυτοματο συστατικο του ανθρωπινου γενους!

Ε λοιπον οχι! Δεν ειναι τυχαιο οτι αναπτυσσομαστε με ραγδαιους ρυθμους μονο τα τελευταια 250 χρονια περιπου, δεν ειναι τυχαιο οτι απο την αρχαια Αθηνα μεχρι την Ισπανια των αποικιων το παγκοσμιο ΑΕΠ κατα κεφαλην δεν ειχε ανεβει παρα ελαχιστα*. Η τεχνολογικη προοδος που βλεπουμε σημερα και οι πρωτογνωρες ανεσεις μας δεν ηρθαν κατα τυχη.


Παγκοσμιο ΑΕΠ κ.κ. συμφωνα με 3 μεθοδους εκτιμησης.
Προσεξετε οτι η κλιμακα των αξονων ειναι λογαριθμικη

Ολα ηρθαν χαρη σε ενα συστημα, τις ελευθερες αγορες και τον ανταγωνισμο, ενα συστημα που εχει τελειοποιηθει σημερα τοσο ωστε να δημιουργει ασταματητα πλουτο. Παρολο το θαυμασιο ιστορικο του συστηματος ομως, δαιμονοποιειται με τρομερη επιτυχια, τοση που θα το συνεκρινα με την ατακα "Το μεγαλυτερο τρυκ που πετυχε ο διαβολος ειναι να πεισει τους ανθρωπους οτι δεν υπαρχει". Ε λοιπον, το μεγαλυτερο κολπο των συντηρητικων και οπισθοδρομικων ειναι να μας πεισουν οτι η ανθρωπινη αναπτυξη ειναι αυτοματη. Ειναι να μας πεισουν οτι αυτοματα γινομαστε ολοι πλουσιοτεροι, προσπαθησουμε δεν προσπαθησουμε, οποτε το θεμα ειναι να διαχειριστουμε την αναπτυξη. Αυτο ομως ειναι μια μνημειωδης πλανη που αποδειχτηκε με εξισου μνημειωδη τροπο τα χρονια 1920-1990 στην Σ.Ενωση.

Η αληθεια ειναι οτι η προοδος ερχεται απο ολους αυτους που εργαζονται σαν σκυλια, χωρις προσωπικη ζωη και απολαυσεις, χανουν τα νιατα τους και την ζωη τους για να δημιουργησουν κατι νεο, κατι που να χρειαζεται τοσο στους αλλους ανθρωπους ωστε να θελουν να το αγορασουν. Ειναι τα ατομα που οι περισσοτεροι κοροϊδευουν, τα ατομα που ο μεσος Ελληνας θεωρει κοροϊδα, αυτα που σε ενα γραφειο ή ενα υπογειο ξημεροβραδιαζονται για να εφευρισκουν τροπους να δουλεψει ο κοσμος καλυτερα. Ειναι τα εργατικα ανταγωνιστικα ατομα για τα οποια εχουν δημιουργηθει τοσες καρικατουρες και τοσοι τα φτυνουν. Αλλα τι ειμαστε εμεις ολη η μαζα των κανονικων ανθρωπων χωρις τον εξοπλισμο που μας προσφερουν? Την ευημερια μας δεν μας την προσεφερε καποιος μουσατος προφητης, ουτε μερικοι τυποι σε πορειες και διαμαρτυριες στα καφενεια. Ηταν λιγοι, πολυ δημιουργικοι ανθρωποι που αφιερωσαν την ζωη τους στην παραγωγη. Ηταν ο Στηβενσον, ο Εντισον, ο Μαρκονι, ο Φορντ, ο Μπεντς... Κοιταξτε γυρω σας και πεταξτε οτιδηποτε εχει φτιαξει καποιος με κινητρο το κερδος... Θα μπορουσαμε να γυρισουμε κατευθειαν στην λιθινη εποχη! Δεν ειναι συμπτωση οτι η απογειωση της αναπτυξης μας ηρθε σε μια εποχη που καποιες λιγες χωρες αρχισαν να προστατευουν τα Δικαιωματα του Δημιουργου. Η μεγαλυτερη ανακαλυψη της οικονομικης ιστοριας μας ειναι οτι ο δημιουργος πρεπει να δρεπει τους κοπους της εργασιας του, ετσι ωστε να δημιουργει περισσοτερο.

Οσοι δεν θελετε να συμμετασχετε σε αυτο το οργιο δημιουργικοτητας καντε στην ακρη και αφηστε τους αλλους να μας πηγαινουν μπροστα. Αν θελετε τεμπελιαστε, απολαυστε το γεγονος οτι μετα απο κοπους αιωνων αποταμιευση κεφαλαιων και συσωρευση δημιουργικοτητας καποιων προγονων μας, μπορειτε πια με ελαχιστη δουλεια να επιβιωνετε. Αλλα μην γκρινιαζετε, μη μας πνιγετε με τον συντηρισμο και την οπισθοδρομικοτητα σας, με τον φοβο στο αγνωστο... Μην προσπαθειτε να κλεψετε τους καρπους της επιτυχιας των αλλων γιατι "ειναι περιουσια ολων των ανθρωπων", μην δαιμονοποιειτε τον ανταγωνισμο επειδη εσεις δεν τα καταφερατε, σταματειστε να εμποδιζετε τους Δημιουργους με τα συμπλεγματα σας. Χαρη τους χρωστατε για ΟΛΑ οσα απολαμβανετε σημερα, οχι μιζερη περιφρονηση και εκδικητικη ζηλια. Αν δεν μπορειτε να πειτε ευχαριστω τουλαχιστον παρτε μια κοκα κολα και ποπ κορν και σταθειτε στην ακρη σαν θεατες, αντι να προσπαθειτε να τους καταστρεψετε. Η αχαριστια εχει και τα ορια της...

*Μαλιστα ακομα περισσοτερο το συνολικο παγκοσμιο ΑΕΠ εχει ανεβει τρομακτικα, χαρη στην αυξηση του πληθυσμου. Μια αυξηση του πληθυσμου που εγινε εφικτη μονο χαρη στην ανθρωπινη προοδο.

ΥΓ σε περιπτωση που δεν το εχετε καταλαβει, δεν αυτοσυγκαταλεγομαι στους Δημιουργους. Εχω επιλεξει αντιθετα να κοιταξω τον ευαυτο μου και να ζω μια ανετη ζωη, κανοντας αυτο που μ'αρεσει και τιποτα παραπανω. Ειμαι το ατομο που τρωει ποπ κορν σε μια γωνια και χαιρεται που ο κοσμος προχωρα... Περιττο να πω οτι αν ολοι ηταν σαν εμενα θα ζουσαμε ακομα στην λιθινη εποχη.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2005

Επιδοτήσεις - πλήγμα στον Τρίτο Κόσμο

Νέο άρθρο

Καθώς οι υπουργοί Εμπορίου των χωρών που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου συγκεντρώνονται στο Χονγκ Κονγκ για την 6η υπουργική διάσκεψη (13-18 Δεκεμβρίου) η γνωστή ΜΚΟ Oxfam έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα που δείχνει ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιδοτούν παράνομα πολλά από τα γεωργικά τους προϊόντα -κατά παράβαση δηλαδή των κανόνων του ΠΟΕ. Μεταξύ των χωρών που αναφέρει η έκθεση είναι και η Ελλάδα.

Οι επιδοτήσεις βρίσκονται στη βάση της πολιτικής ντάμπινγκ των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις διεθνείς αγορές που έχει αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή των αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, οι δύο εμπορικές υπερδυνάμεις επιδοτούν μια σειρά προϊόντων όπως βούτυρο, χυμό πορτοκαλιών, καπνά, ντομάτες, δημητριακά και ρύζι...

*Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να σχολιάσετε*

Κοινωνίες στο κλουβί

Ορμώμενος και από το ποστ του ΣΓ αναφέρω τις σκέψεις μου σχετικά με τη σχέση του τριγώνου κράτους – λιτότητας – ‘μη ελεύθερης αγοράς’.
Η λιτότητα περιέχει μέσα της σα 'λογική' αυτήν του κράτους απόλυτου χρηματοδότη και ζωοδότη, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση ‘δε δίνει λεφτά στον κόσμο’.

Ιδιαίτερα στην ελλάδα, λόγω οθωμανικής επιρροής, το κράτος υπήρξε πάντα μια μηχανή συσσώρευσης πλούτου, καταλήστευσης των πολλών και ταυτόχρονα πλήρης ανοργανωσιάς, αμορφωσιάς και αντιπαραγωγίκότητας (βασικά από εκείνους που το είχαν υπό τον έλεγχό τους). Το κράτος στηριζόταν στη "raw power" μια που αυτό μέτραγε σε παλιότερες ταραγμένες εποχές. Είχε με άλλα λόγια ισχύ (κυρίως στρατιωτική).

Ωστόσο, αυτό λειτούργησε όχι μόνο στην ελλάδα, αλλά σε όλη την ευρώπη σα λογική. Με την τεράστια διαφορά ότι εκεί υπήρχαν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για να έχει το κράτος καλύτερα αποτελέσματα στη λειτουργία του και να παρέχει πολύ περισσότερα στην κοινωνία (π.χ. διαφωτισμός και ανάπτυξη των επιστημών που στην οπισθοδρομική ελλάδα δεν έγιναν ποτέ στους προηγούμενους αιώνες και με την ακόμα πιο οπισθοδρομική θρησκεία της να αδυνατεί να συμβιβαστεί με το καινούριο παραδινόμενη στην αγκάλη πιο βάρβαρων πολιτισμών). Συγκρίνει κανείς σε ποιότητα τους ευρωπαϊκούς κρατικούς μηχανισμούς με τους ελληνικούς? (σε αποτελεσματικότητα, νοοτροπία, ευελιξία, προκαταλήψεις κλπ.). Και δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους.

Αλλά τα τελευταία 20 χρόνια με την εξέλιξη της γνωστής παγκοσμιοποίησης και των μέσων της (επικοινωνίες, μεταφορές κλπ.) ακόμα και τα ευρωπαϊκά κρατικοκεντρικά μοντέλα φαίνονται να έχουν προβλήματα. Αδυνατούν να παρακολουθήσουν τους επιθετικούς τίγρεις της ανάπτυξης που φέρνει ο ‘κακός καπιταλισμός’ (ο οποίος ‘σηκώνει’ από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους) και γίνεται έτσι κουβέντα σήμερα για το ‘κοινωνικό κράτος’ και τα ‘κεκτημένα’ που καταργούνται.

Μα το κράτος αντιπροσωπεύει την αντανάκλαση των συμφερόντων αυτού που το ελέγχουν. Στην ελλάδα το ελέγχει μια αντιπαραγωγική, ρουσφετολογική κάστα που δεν είναι κλειστή με την έννοια των ξεχωριστών τάξεων προηγούμενων αιώνων, αλλά που πιέζει και πετυχαίνει προνόμια ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, αδιαφορώντας 1ον και για όλους τους υπόλοιπους (κάτι αντιδημοκρατικό), αλλά 2ον και για το μέλλον της χώρας (καταστρέφουν το μέλλον της χώρας).
Τέτοια είναι π.χ. τα προνόμια που έχουν δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων (με ή χωρίς εισαγωγικά…) του κράτους (του στενού/ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως λέγεται) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΟΣΟ ΛΕΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ. Βέβαια, εδώ παίζουν μπάλα και άλλες ασυμμετρίες, όπως κλειστά επαγγέλματα (δεκάδες στην ελλάδα) και γενικά μια φιλοαριστερή νοοτροπία που έχει δηλητηριάσει τη μεταπολεμική ελλάδα. Έβαλαν παραδόξως και οι φίλοι μας οι αμερικανοί το χεράκι τους στο να αναπτυχθεί αυτή η λυσσαλέα και βλακώδης εν πολλοίς φιλοαριστερή, κρατικίστικη και συγκεντρωτική νοοτροπία. Η ηλίθια πολιτική των αμερικανών υποβοήθησε εξ αντανακλάσεως και από αντίδραση αυτή την αριστερόστροφη νοοτροπία – όταν πολεμάς κάτι, μερικές φορές αυτό ριζώνει γιατί νομίζει ότι κάτι είναι (πόσο μάλλον άμα ενισχύεται και από το ψυχοπονιάρικο του έλληνα που τον καταπιέζουν – διαχρονικές σταθερές…) – βρίσκει λόγο ύπαρξης και τα αποτελέσματα τα έχει καταγράψει η ιστορία. Αλλά το θέμα μας δεν είναι να κατηγορούμε κάποιους άλλους ως κακούς.

Ο βασικός μύθος είναι το ότι να υιοθετήσεις τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς στο κοινωνικό παιχνίδι ανάπτυξης, θεωρείται ότι είναι ενάντιο στο δίκαιο, στη δημοκρατία, στην κοινωνία την ίδια.
Το αντίθετο συμβαίνει στην πραγματικότητα - αν δεν το κάνεις αυτό (αν δεν υιοθετήσεις τους νόμους της ελεύθερης αγοράς) στρεβλώνεις τα πράγματα, δημιουργείς ανισότητες, συμβάλεις ουσιαστικά στη νόθευση του πολιτεύματος δημιουργώντας θύλακες ευνοούμενων σε μια θάλασσα διεφθαρμένων και κατά βάση συναλλασσόμενων με τα πλοκάμια του κράτους.

Κράτος τραπεζίτης (και φωνάζουμε για ακριβές τράπεζες), κράτος που παράγει πετρέλαιο (και το κατηγορούμε ότι είναι ακριβό, αλλά πώς να το κάνει φτηνότερο αφού είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ επιχείρηση και το κράτος έχει κέρδος απ’ αυτό), κράτος άτεγκτο ενάντια την ιδιωτική παιδεία (με τις δαπάνες για ιδιωτική εκπαίδευση να είναι αστρονομικές), κράτος τηλεπικοινωνιακός πάροχος (που μας έχει κρατήσει δέσμιους τεχνολογιών του παρελθόντος και δέσμιους της ‘μη καινοτομίας’), κράτος ρυθμιστής της αγοράς κλπ. – όλες αυτές τις στρεβλώσεις στο όνομα της ‘λαϊκής κυριαρχίας’. Αλλά αυτές, γι’ αυτούς που δεν έχουν παρωπίδες, είναι στρεβλώσεις της αγοράς και αυτό μόνο καλό δεν μπορεί να κάνουν στην οικονομία μιας χώρας – και στο μέλλον της φυσικά.

Οι εξαγγελίες για ‘επανίδρυση του κράτους’, για ‘επανάσταση εξυγίανσης’ από τον κ. Καραμανλή είναι σήμερα κενολογίες άνευ περιεχομένου, σε μια στιγμή που τα πασαλείμματα και η μη λήψη σοβαρών αποφάσεων μας πασάρονται σα ‘μεταρρυθμίσεις’ (μιλάμε ότι μας δουλεύουν πολύ χοντρά οι άνθρωποι, αλλά τέτοιο κοινό έχουν τέτοια κάνουν…).

Για τη μακροπρόθεσμη αποφυγή πάντως αυτής της ‘λιτότητας’ (για την οποία όλοι μιλάνε) κανείς δεν εκφράζει ανοιχτά σοβαρές προτάσεις ή αν το κάνει το ξέρει ότι δε θα βρει πρόσφορο έδαφος. Θα εκληφθεί σαν ‘τρομοκράτης του εισοδήματος’ ή ως ‘καταπιεστής’. Γιατί στη χώρα επικρατεί το ‘δώσε ημείς σήμερον και άσε ημείς αύριον’. Μας φταίνε οι ‘κακές αγορές’, οι κινέζοι, σίγουρα οι αμερικανοί για το ότι έχουμε κάνει σκατά την προοπτική των επερχόμενων γενεών.

Έχω βαρεθεί τα βολέματα, τα πασαλείμματα, τις πολιτικές τακτικές, και το ‘θα δούμε πώς θα πάει’, το ζητιάνεμα πόρων για το Ι’ΣΤ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για αντιπαραγωγικούς σκοπούς (αγροτικές επιδοτήσεις, άλλες βλακώδεις γενικά επιδοτήσεις…) αντί να δούμε τι σκατά πολιτικές μπορούμε να χαράξουμε.

Το θέμα είναι να αφήσεις τα πράγματα να δουλέψουν χωρίς ανισορροπίες:

Χωρίς το γερμανό νταβατζή που για να μας βάλει στην ΕΕ και να παίρνουμε ξεκούραστα σαν τα κακομαθημένα επιδοτήσεις μας φόρτωσε ένα πανάκριβο αεροδρόμιο το οποίο πλήττει καίρια τον τουρισμό μας και ο οποίος μας απαγόρεψε να λειτουργήσουμε άλλο εναλλακτικό σε ακτίνα κάτι εκατοντάδων χιλιομέτρων (καλά έκαναν αυτοί αλλά η πολιτική της χώρας τόσο ξεφτιλισμένη είναι, που για να μην πειράξει τους καλομαθημένους της τεμπέληδες σέρνεται στα πόδια των ευρωπαίων?). Κάτι που κάνει απίστευτο κακό στον τουρισμό φυσικά.
Χωρίς κρατικές εταιρείες μεταφορών στυλ ολυμπιακής, παπαριακής, κλειστού club μεταφορών, κλειστού club ναυτιλιακών μεταφορών.
Χωρίς κλειστού club επαγγελμάτων και προνομίων για λίγους, γιατί αυτό το ‘όλοι οι έλληνες είναι ίσοι έναντι των νόμων και του κράτους’ είναι τόσο ξεφτιλισμένο στην πράξη όσο δεν πάει άλλο. Δε θίγεται λέει η μονιμότητα των παλιών υπαλλήλων, αλλά δε θα είναι μόνιμοι οι καινούριοι. Δε θα ήθελα ούτε γι’ αστείο να δουλέψω στον ΟΤΕ σε ένα project σε ομάδα που θα ήμασταν 2 ‘καινούριοι’ και 2 ‘παλιοί’. Μιλάμε και κερατάς και δαρμένος. Και θα βγάζεις όλη τη δουλειά γιατί οι άλλοι θα είναι κλάιν-μάιν και θα πληρώνεσαι λιγότερο και θα στη λένε οι κομματικά διορισμένοι παλιοί. Πόσα ικανά στελέχη θα απορροφήσουν μ’ αυτόν τον τρόπο και τι αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και στις νέες ιδέες θα έχει αυτό? (ρητορικό το ερώτημα, γιατί δεν περιμένω απάντηση από τους άχρηστους πολιτικούς που μας πασάρουν τέτοιες ‘λύσεις’…)

Ο μόνος μύθος είναι ότι το να βάλουμε το κράτος να μας προστατεύσει από την ‘αγορά’. Το έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες. Έτσι όμως έχουν ατροφήσει τα παραγωγικά – αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Και μοιάζουμε με κοινωνία κλεισμένη σε κλουβί. Ένα ζώο που είναι καταδικασμένο είτε να μείνει κλειδωμένο πίσω από τον προστάτη – κράτος (προστάτης = νταβατζής στα ελληνικά), κινδυνεύοντας είτε να σαπίσει (να γίνει μια κοινωνία κούβας ή αλβανίας του χότζα) είτε να ανοίξει την πόρτα με κίνδυνο να τον κατασπαράξουν οι γυμνασμένες όσο και πεινασμένες τίγρεις των αναπτυσσόμενων κοινωνιών.

Υ.Γ. Το παράδειγμα με το κλουβί είναι δανεισμένο από ξένο συγγραφέα, του οποίου την ανάλυση για την κρατικίστικη νοοτροπία του κορμού της ΕΕ (που οδήγησε στη σημερινή τραγελαφική, παραμορφωτική και αδιέξοδη κατάσταση την ευρώπη) κάποια στιγμή θα βγάλω σε κάποιο ποστ.

Λιτοτητα, περιφεριακη (υπ)αναπτυξη και αλλοι μυθοι

Μια απο τις πιο συνηθισμενες γκρινιες στα καφενεια εδω και 15 χρονια, ειναι οτι εχουμε λιτοτητα λεει. Τι σημαινει λιτοτητα? Αν σημαινει οτι οι οι δαπανες του κρατους ειναι λιτες, δηλαδη ανεβαινουν πιο αργα απτον πληθωρισμο, τοτε η λιτοτητα ειναι ενας μυθος πρωτου μεγεθους.

Μιλουσαμε αυτες τις μερες με κοινοβουλευτικο που συμμετεχει στην συνταξη του προϋπολογισμου και μας ελεγε οτι δεν εχει κοπει ΠΟΤΕ κονδυλιο στον ελληνικο προϋπολογισμο (εκτος προφανως των δημοσιων εργων που ανεβοκατεβαινουν). Η ολη συζητηση ειναι αν θα αυξηθει ενα κονδυλιο 2, 3 ή 5 %!

Οι μισθοι του δημοσιου ανεβαινουν σχεδον καθε χρονο πανω απο τον πληθωρισμο μαλιστα περισσοτερο απο τις αυξησεις που ανακοινωνονται. Γιατι οταν ανεβαινει η μισθολογικη κλιμακα κατα καποιο ποσοστο, οι μισθοι των ανθρωπων ανεβαινουν περισσοτερο καθως μερικοι παιρνουν προαγωγη και ανεβαινουν σκαλια στην κλιμακα. Περιεργως η συνολικη μισθολογικη δαπανη ανεβαινει ΠΑΝΤΑ περισσοτερο απο τις ανακοινωθεισες αυξησεις (περιεργως, γιατι υπαρχουν και ατομα που συνταξιοδοτουνται, αρα φευγουν απο την κλιμακα.) Μαλιστα ενω ηδη οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι προκλητικα προνομιουχοι και πληρωνονται περισσοτερο αποσο παραγουν οι αυξησεις των μισθων τους ειναι σκανδαλωδως, σταθερα υψηλοτερες μακροπροθεσμα απο τις αυξησεις της συνολικης παραγωγικοτητας της εργασιας* στην οικονομια (η οποια αυξηση οφειλεται και στην αυξηση του κεφαλαιου και βεβαια συμπεριλαμβανεται και ο παραγωγικοτερος ιδιωτικος τομεας). Για να μιλησουν για αδικια οι δημοσιοι υπαλληλοι θα πρεπει οι μισθοι τους να πεφτουν κατω απο τον πληθωρισμο για πολλλαααα χρονια!


Εμπρος της γης οι βολεμενοι!

Για τους μισθους του ιδιωτικου τομεα ισχυει παρομοιως οτι αυξανονται, αλλα ετσι κι αλλιως ο ιδιωτικος τομεας δεν εχει σχεση με την λεξη λιτοτητα που αφορα το κρατος μονο. Γιατι το κρατος ελεγχει μονο τους δικους του μισθους, οχι των αλλων.


Μερικοι παρουσιαζουν σαν ενδειξη προβληματων, τις απεργιες και τις μεγαλοστομιες των συνδικατων. Μεγαλο λαθος. Οι απεργιες που γινονται, δεν ειναι πολυ πιο σοβαρες απο τις καταληψεις στα σχολεια με αιτημα "τριγωνες τυροπιττες στα κυλικεια". Αν δειτε ας πουμε τις αφισες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μιλανε στην ιδια φραση κατα της ακριβειας και της ανεργιας! Οποιοσδηποτε οικονομολογος θα σας πει οτι ακριβεια και ανεργια ειναι αντιστροφα φαινομενα, δεν μπορουν να καταπολεμηθουν ταυτοχρονα. Οταν πεφτει η ανεργια ανεβαινουν οι πληθωριστικες πιεσεις και τουμπαλιν... Ετσι στην πραγματικοτητα με τις αυξησεις που ζητανε, ενδιαφερονται μονο για τους βολεμενους που εχουν ηδη θεση και οχι για αυτους που μπορει να χασουν την δουλεια τους ή για τους ηδη ανεργους. Η ΓΣΣΕ κανει απεργιες για να ζητησει στην καλυτερη περιπτωση το ανεφικτο και στην χειροτερη το καταστροφικο.


Αν τους ακουγαμε θα ειχαμε γινει Αργεντινη σε 5 χρονια...

Και βεβαια υπαρχει λεει το επιχειρημα οτι δεν μειωνονται οι ανισοτητες στην χωρα μας. Αυτο ειναι εν μερει αληθεια, οι ανισοτητες μαλλον μεγαλωσαν λιγο τα τελευταια χρονια, κλασικο φαινομενο σε χωρες που αναπτυσσονται γρηγορα. Ειδικα η Αθηνα αναπτυχθηκε αρκετα πιο γρηγορα απο μερικες περιφερειες. Και η αναπτυξη θελει λιγο καιρο για να φτασει σε ολες τις γωνιες της χωρας. Αλλα η Αθηνα ετρεξε τοσο, οχι επειδη ελαβε χαριστικα κονδυλια απο το κρατος, αλλα γιατι ειναι εγγενως πιο παραγωγικη και για πρωτη φορα στην ιστορια ελαβε περιπου αυτο που της αναλογει απο τους φορους μας! Ρωταω λοιπον: ΓΙΑΤΙ πρεπει να εχουμε περισσοτερη ισοτητα?
Γιατι θα πρεπει οι κατωτατοι μισθοι στην χωρα να αυξανονται πιο γρηγορα απο τους ανωτερους? Γιατι οι φτωχες περιφερειες πρεπει απαραιτητα να αναπτυσσονται γρηγοροτερα απο τις πλουσιες (στοχος της κυβερνησης που μιλαει για περιφεριακη συγκλιση καθε τρεις και λιγο). Εγω λεω οτι υπαρχουν δυο επιχειρηματα εναντια σε αυτο:

Α) Ατομικη ευθυνη: Ειναι στοχος της κοινωνιας μας να μην πληρωνεσαι οσο αξιζεις, αλλα οσο δηλωνεις οτι σου χρειαζεται? Ή μηπως ο καθενας να εχει την ελευθερια να διαλεγει δουλεια, αλλα το τι κανει ειναι αποκλειστικα δικο του προβλημα?

Β) Κοινη λογικη: Δεν θα επρεπε να μας ενδιαφερει η σχετικη κατανομη των εισοδηματων (ανισοτητα), αλλα το αν καλυτερευει η θεση ολων των ανθρωπων στην χωρα. Ειναι ενα γεγονος οτι οταν ελευθερωνεται μια οικονομια, οι ανισοτητες σε πρωτη φαση ανεβαινουν. Γιατι ελευθερωνονται οι παραγωγικοτεροι ανθρωποι που ηταν φυλακισμενοι και τρεχουν μπροστα, αφηνοντας του λιγοτερο παραγωγικους πισω. Αλλα τρεχοντας οι παραγωγικοι, σερνουν ολη την χωρα! Γιατι ο ανθρωπος που παραγει, φερνει λεφτα στην χωρα, λεφτα που τα ξοδευει στον χασαπη, τον μαναβη, κωμωτηριο κτλ Και η Αθηνα οταν αναπτυσσεται ζηταει περισσοτερα προϊοντα απο την περιφερεια. Η αναπτυξη δεν ειναι παιχνιδι μηδενικου αθροισματος, εκτος αν προκειται για κλοπη. Η αναπτυξη ειναι ενα παιχνιδι που ολοι κερδιζουμε, ολοι εκτος απο την ζηλεια μας που θελει εμεις να ειμαστε καλυτεροι απο τον γειτονα, οχι καλυτερα απο το πως ειμασταν περυσι...

*παραγωγικοτητα ανα ωρες εργασιας. Προφανως αν ο ιδιος υπαλληλος εχει μπροστα του μια γραφομηχανη ή εναν ΗΥ εχει εντελως διαφορετικη παραγωγικοτητα. Αλλα για αυτο ευθυνεται η αυξηση του φυσικου κεφαλαιου οχι η ευφυια του υπαλληλου. Κοιταξτε και αυτο γιατι η παραγωγικοτητα της εργασιας δεν συνδεεται αμεσα με τους μισθους.

ΥΓ παρακαλω κοιταξτε και τις συνδεσεις πριν απαντησετε. Η επιχειρηματολογια ειναι κατα 95% εκει.
ΥΓ2 υπαρχει σε αυτο το κειμενο κατι για το καθενα σας, ενας λογος προσβολης, αντιδρασης ή θυμου. Γιαυτο ξαναπροτεινω, διαβαστε τις συνδεσεις!

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2005

Κατα Ισραηλ βαδιζομεν...

συμφωνα με τον αυτοκλητο ποιμενα και εκφραστη του ελληνικου λαου, αγαπητο κυριο Παρασκευαϊδη...
Ο χωρις δημοκρατικη νομιμοποιηση "εκπροσωπος" των Ελληνων αποφασισε για αλλη μια φορα να εξευτελισει τη χωρα και να μας εκθεσει σε επιπεδο διεθνων σχεσεων, δηλωνοντας ευθαρσως οτι η ελληνικη κοινωνια πηγαινει "κατα Ισραηλ, δηλαδη παμε κατα διαβολου"!!!

Φυσικα δεν αργησε να ακολουθησει επισημη ανακοινωση της ισραηλινης Πρεσβειας, η οποια διαμαρτυρηθηκε για το "ατυχες" γεγονος.

Θα μπορουσε βεβαια εδω να τεθει η απορια, γιατι θα επρεπε να μας απασχολει η καθε ασυναρτησια που δηλωνει δημοσιως ο καθενας.

Το προβλημα τιθεται απο τη στιγμη που ο καθε Χριστοδουλος θεωρειται εκφραστης του ελληνικου λαου και η εκκλησια νομικο προσωπο δημοσιου δικαιου.

Η εκκοσμικευση του ελληνικου κρατους φαινεται οτι βρισκεται ακομα στη σφαιρα της φαντασιας, δεδομενης και της αποτυχιας της σχετικης κινησης Αλιβιζατου και λοιπων να "συγκινησουν" με τις προτασεις τους την ολο και συχνοτερα αποδεικνυομενη ως ανεπαρκη να παρει ριζοσπαστικες και "ενοχλητικες" πρωτοβουλιες κυβερνηση της ΝΔ (αν δεν κανω λαθος, το "σχεδιο νομου" που προτειναν υποστηριχθηκε απο ολα τα πολιτικα κομματα και ανεξαρτητους βουλευτες, αλλα καθε συζητηση επι του θεματος απορριφθηκε απο την κυβερνηση).

Μεχρι λοιπον να ξεμπλεξουν τα μπουτια τους ελληνικο κρατος και εκκλησια, θα εχουμε εξευτελιστικα φαινομενα σαν το σχολιαζομενο, με εναν ανθρωπο να εκθετει τη χωρα επανειλλημενως στο διεθνες σκηνικο και να προκαλει διπλωματικα επεισοδια, εκφραζοντας αναχρονιστικες και ρατσιστικες αποψεις, αδιανοητες πια σε πολιτισμενα κρατη και εκφραζομενες μονο απο υποκειμενα τυπου Λεπεν.

Και εις ανωτερα κυριε Παρασκευαϊδη...

Μας κανετε υπερηφανους...

(Για περισσοτερες λεπτομερειες, δειτε εδω: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=670370&lngDtrID=244 )

Νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της λιμενικής μας πολιτικής

Νέο άρθρο

Η ποιότητα των λιμενικών υπηρεσιών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Στα περίπου τρία τέταρτα της ελληνικής επικράτειας, η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τις λιμενικές υποδομές και από τον τρόπο λειτουργίας τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών λιμένων. Από την άλλη πλευρά, τα λιμάνια προσφέρουν ένα πρόσθετο στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση επενδύσεων λόγω των υψηλών αποδόσεων που μπορούν να επιτύχουν. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί είναι απαραίτητο να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη εθνική λιμενική πολιτική με γνώμονα την ανάπτυξη λιμένων και λιμενικών υπηρεσιών που να ικανοποιούν τις ανάγκες της ακτοπλοΐας και της ναυτιλίας και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού...

*Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να σχολιάσετε*

Δημοσκοπηση περι Μακεδονιας - Συμπερασματα

Οπως θα εχετε προσεξει, υπαρχει εδω και καμποσο καιρο στην κεντρικη σελιδα μας (στην δεξια στηλη) μια δημοσκοπηση περι Μακεδονιας και ΠΓΔΜ.

Θα εχουμε σαν αρχη, μετα απο καθε δημοσκοπηση να υπαρχει ενα μικρο σχολιο για τα αποτελεσματα και θα μπορειτε βεβαια να σχολιασετε, ισως να δικαιολογησετε και την ψηφο σας στο θεμα.

Νομιζω οτι μπορουμε να ειμαστε αρκετα ευχαριστημενοι με τους 85 αναγνωστες που απαντησαν, καθως εξεφρασαν γνωμες αρκετα διαφορετικες/καλυτερες απο τον μεσο Ελληνα:

Αναλυτικα, στην ερωτηση Πιστεύετε ότι η Ελλάδα εχει λόγο στο πώς θα ονομαστεί η ΠΓΔΜ/πρέπει να εναντιωθούμε στην ονομασία Μακεδονία; ειχαμε:

Α Όχι, κάθε χώρα έχει το απόλυτο δικαίωμα να διαλέγει ελεύθερα το όνομά της.: 44% (37)

Β Οχι, χρειαζονται την στηριξη μας για να φτιαξουν μια -εστω πλαστη- εθνικη ταυτοτητα, για να μην διαλυθει η χωρα: 11% (9)

Γ Ισως, αλλα στην πραγματικοτητα ολος ο κοσμος την λεει Μακεδονια και δεν εχουμε επιλογη!: 13% (11)

Δ Ναι, ειναι θεμα εξυπναδας, πρεπει να οικιοποιηθουμε τον ορο Μακεδονια για οικονομικους λογους.: 2% (2)

Ε Ναι, ειμαστε αρκετα δυνατοι να τους επιβαλλουμε ο,τι θελουμε.: 6% (5)

Ζ Ναι, κανένας πέρα από μας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία.: 12% (10)

Η Nαι στο βαθμό που ο όρος ήδη χρησιμοποιείται από μια ελληνική επαρχία: 13% (11)

Οπως βλεπουμε τα οχι εφτασαν ενα ωραιο 68%, αποτελουμενα κατα κυριο λογο απο "καθαρους" φιλελευθερους (Α), μερικους πραγματιστες-διεθνιστες (Β) και βεβαια ρεαλιστες (Γ) που ξερουν οτι το ονομα Μακεδονια για την ΠΓΔΜ εχει υπερισχυσει οριστικα διεθνως.

Απο την αλλη ειχαμε και 6% οπαδους της βιας (Ε), καποιους που πιστευουν οτι εχουμε την αποκλειστικοτητα στον ορο (πιστευουν οτι το κληρονομησαν απο τον Μεγαλεξανδρο που ηταν οπωσδηποτε παππους τους?) (12%) και 13% που απλα νομιζουν οτι επειδη υπαρχει ελληνικη επαρχια Μακεδονια, δεν μπορει να ονομαστει αλλη ετσι. Φανταζομαι περιοχες οπως η Γαλικια (Ισπανια), η Φρανκια (Γερμανια) και η Βρεταννη (Γαλλια) τους προκαλουν ανακατωσουρα...

Η προσωπικη γνωμη μου για το θεμα εχει εκφραστει βεβαια αλλου (στο σημειο δ).

Τελος, θα ηταν σιγουρα ενδιαφερον να δουμε αν μια ψηφοφορια το 1994 θα ειχε τα ιδια ποσοστα. Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι θα ειχαμε 99% οχι, μια και γνωριζω μονο δυο Ελληνες που δεν ηταν φανατικοι κατα της ΠΔΓΜ. Ο ενας ειναι ο Ρορκ :-)


ΥΓ η δημοσκοπηση θα αντικατασταθει αυριο με ενα νεο θεμα, προλαβαινετε λοιπον για μια τελευταια ψηφο οσοι δεν προλαβαν :-)
ΥΓ2 ελπιζω να μην γκρινιαξει η πινκυ που σχολιαζω τα αποτελεσματα. Ξερω οτι ετσι επηρεαζεται το δειγμα (δεν ψηφιζεις το ιδιο οταν ξερεις οτι θα σχολιαστεις), αλλα απτην αλλη πρεπει να πουμε και την γνωμη μας πιστευω.
ΥΓ3 Γνωριζω οτι καμμια φορα οι ανθρωποι θα ψηφιζαν διαφορετικα πραγματα σε διαφορετικες συνθηκες, ωρες της ημερας κτλ Αλλα αν εχουμε εναν μεγαλο αριθμο ψηφων μπορουμε να πουμε οτι αποκαλυπτεται η αληθινη κατανομη των ιδεων (πχ οι μισοι αναποφασιστοι μεταξυ χ και Ψ θα ψηφισουν Χ, οι αλλοι Ψ, κατα μεσο ορο θα εχουμε 1/2 Ψ και 1/2 Χ)

Κυριακή, Δεκεμβρίου 11, 2005

regredi est progredi?

Telika h ka. Giannakou ekane pragmatikothta to oneiro ths. Anti na pros8esoun mia wra plhroforikhs(*) h` orologias sta agglika(**), pros8esan mia wra nekrhs glwssas. Eyge... no wonder poy eimaste ouragoi sthn Eyrwph.

Diabasa oti meta ta arxaia anoigei to 8ema tou polytonikou. Yperoxa...

Afieromeno stous neoka8areyousianous:

Εφ' όσον τω όντι οι αντιπρόσωποι του ελληνικού έθνους μονολογούσιν εν αταραξία, μεταχειρίζονται τους τύπους της γραφομένης' αλλ'άμα εξ οιασδήποτε αφορμής εξαφθώσιν, άμα αρχίσωσιν αι διακοπαί και διαδεχθή ο διάλογος την μονολογίαν, ευθής αντικαθιστά την απαγγελίαν γραπτού λόγου η ζώσα λαλιά των Ελλήνων, η μόνη δυναμένη μετ' αληθούς πάθους να συμβιβασθή. Οι κατακόρως αναμασσώντες ότι συμπροοδεύει, παράδειγμα φέροντες βουλευτάς, εισαγγελείς, δικηγόρους και ιεροκήρυκας μονολογούντας, ήθελον είναι πολύ πειστικώτεροι, αν ηυδόκουν να πληροφορήσωσιν ημάς τίνα οι ρήτορες ούτοι λαλούσι γλώσσαν συνευθυμούντες μετά φίλων, υπομένοντες του πόνους χειρουργικής εγχειρήσεως, επιπλήττοντες παίδα θραύσαντα ποτήριον, αποχαιρετώντες εκπέοντα συγγενή, πατούμενοι καθ' οδόν υπό απροσέκτου διαβάτου, γονατίζοντες ενωπίων γυναικός ή παραληρούντες εν ονείρω.
...
Οι μη θέλοντες να ομολογήσωσιν ότι άλλη είναι η γραφομένη και άλλη η ομιλουμένη, πρέπει να παραδεχθώσι την διχοτόμησιν της τελευταίας ταύτης, εις γλώσσαν μονολόγου και γλώσσαν διαλόγου, εις γλώσσαν συγκινήσεων και γλώσσαν αταραξίας, εχούσας ιδιαίτερον έκαστη λεξικόν και έτι μάλλον διαφέρουσαν γραμματικήν.
...
οι ένεκα τούτου μετονομάσαντες το μανδύλιον ρινόμακτρον, ως προωρισμένον ρίνας μόνον και ουδέποτε οφθαλμούς να σπoγγίζει. Εν την δημιουργία της λέξεως ταύτης διαλάμπει άπασα των λογιωτάτων η καλαισθησία. Άν ουδέν δύναται τις να λάβη αποχωριζόμενος της φιλτάτης του θελτικώτερον ενθύμημα του υγρού αυτής μανδυλίου, κατά τι διάφορος ήθελεν είναι η προσφορά υγρού μάκτρου της ρινός. Το αίσθημα και τα δάκρυα μετέβαλεν η διόρθωσις εις μύξαν και αηδίαν. Αλλά και του μάλλον κορυζώντος μάκτρου ασυγκρίτως αηδεστέρα είναι η από τινος χρόνου κατορθωθείσα συγκόλλησις μετά του θά των μέσων αορίστων και η βδελυρά πληθυντική δοτική των περιττοσύλλαβων. Ο αμφιβάλλων περί τούτου, ας λάβη ανά χείρας προσκλητήριον εις τον χορόν της πρώτης του έτους, δι' ού οι μέχρι βαθμού υπουργικού γραμματέως υπάλληλοι προσκαλλούνται "σύν ταις συζύγοις αυτών και θυγατράσιν"!!
Προς τους αναγνώστας - Εμμανουήλ Ροΐδης

YG: greeklish gia spasimo :P

(*) eimaste ston aiwna ths plhroforikhs for Zeus's sake...
(**) o kyrios ogkos ths Gnwshs poy yparxei sto diadiktyo (papers etc), sxedon se oles tis episthmes einai grammenos sthn κοινή. (dld thn agglikh, thn de facto pagkosmia koinh glwssa ths an8rwpothtas.)

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2005

Ο Ορέστης, η παγκοσμιοποίηση των Μ.Κ.Ο. και τα Μ.Μ.Ε.

Νέο άρθρο

Το ζήτημα εμφανίζεται, συνήθως, ως παράπονο. Γιατί τα πανελλήνιας κυκλοφορίας, κατ’ ουσία αθηναϊκά ΜΜΕ, δεν προβάλλουν τον κόσμο των ΜΚΟ; Θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω, ότι το ερώτημα είναι λάθος. Και, ότι το κρίσιμο ερώτημα, δεν είναι εάν τα ΜΜΕ «παίζουν» τις ΜΚΟ, αλλά εάν έχουν καν την ικανότητα και την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον τρόπο που κινούνται σήμερα οι ΜΚΟ; Και παραπέρα. Εάν έχουν την ικανότητα να συλλάβουν τον διαφορετικό σύγχρονο κόσμο στον οποίο τα κράτη και τα κόμματα δεν είναι αποκλειστικοί πρωταγωνιστές. Στα ερωτήματα αυτά, η απάντηση είναι όχι!

Είναι ανόητοι, όσοι φαντάζονται ότι τα ΜΜΕ έχουν λόγους να ευνοούν τον Κίμωνα Κουλούρη, αντί των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Ή την Ζέτα Μακρή, αντί της Διεθνούς Αμνηστίας. Απλούστατα βιώνουν την τραγικότητα να αδυνατούν –ενώ πολύ θα ήθελαν- να συλλάβουν τη σύνθετη δημοσιότητα που παράγει η WWF και η Action Aid, όπως μπορούν να συλλάβουν την απλοϊκή που εκπορεύεται από τον Ορέστη Κολοζώφ και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Θα επιχειρήσω να τεκμηριώσω τον ισχυρισμό, μέσα από τη δημόσια παρουσία μία τυχαίας οργάνωσης. Επέλεξα μία που δεν είναι διεθνής (όπως η Κάριτας), δεν έχει χιλιάδες μέλη (όπως η Greenpeace), δεν ασχολείται με αβανταδόρικα θέματα (όπως το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι), δεν έχει την κύρια δράση της στην Αθήνα (όπως η Ελπίδα)! Ο Αρχέλων, ασχολείται με τις θαλάσσιες χελώνες. Και κινείται κυρίως στην επαρχία (και ολίγον στη Γλυφάδα)

*Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου και να σχολιάσετε*

how much worse can it get?

Question :
In the past 12 months, have you or anyone living in your household paid a bribe in any form?
Answer: Yes

the countries where 31% - 50% of respondents said yes were:
Cameroon, Paraguay, Cambodia, Mexico

the countries where 11% - 30% of respondents said yes were:
Ethiopia, Ghana, Guatemala, Lithuania, Moldova, Nigeria, Romania, Togo, Bolivia, Czech Republic, Dominican Republic, Ecuador, Greece, Indonesia, India, Kenya, Pakistan, Peru, Russia, Senegal, Serbia, Ukraine

the countries where 5% - 10% of respondents said yes were:
Argentina, Bulgaria, Bosnia and Herzegovina, Colombia, Croatia, Kosovo, Luxembourg, Macedonia, Malaysia, Nicaragua, Panama, Philippines, Poland, South Africa, Thailand, Turkey, Venezuela

Less than 5%
Austria, Canada, Costa Rica, Denmark, Spain, Finland, France, Germany, Hong Kong, Iceland, Ireland, Israel, Japan, South Korea, Netherlands, Norway, Portugal, Singapore, Switzerland, Taiwan, UK, Uruguay, USA


this is from the 2005 transparency international survey conducted by the gallup international association

Εσεις λαδωσατε για το διπλωμα?

Το ερωτημα με την διαφθορα δεν ειναι μονο αν θελει η κυβερνηση να την χτυπησει. Ειναι αν οι πολιτες το θελουν!

Κανοντας μια βολτα στην Αθηνα ενας οξυδερκης επισκεπτης θα παρατηρησει κατι: Οι Αθηναιοι δεν οδηγουν σαν καννιβαλοι μονο λογω πιεσης, κυκλοφοριακου, αγχους, συνδρομο-της-τελευταιας-στιγμης και πιεσμενων ωραριων. Ειναι οτι παρα πολλοι δεν ξερουν να οδηγουν. Αυτο φαινεται στα παλλομενα φαναρια στροφης που 99% το εκλαμβανουν σαν πρασινο, απο την πληρη αδιαφορια για τις διαβασεις χωρις φαναρι*, απο την αγνοια της σημασιας των διαγραμμισεων** και βεβαια απο την αδιαφορια τους να ενημερωθουν για ολα αυτα.

Το λαθος του κρατους ειναι σιγουρα μεγαλο σε πολλα σημεια, ακομα και στις συχνα λανθασμενες διαγραμμισεις, σηματοδοτησεις και χωροθετησεις δρομων. Αλλα η αδιαφορια των πολιτων ειναι που με ενοχλει τρομερα. Δεν εφτασαν οι ευρωπαϊκοι λαοι μετα απο 100 χρονια αυτοκινησης σε καποιους κανονες, για να κρινει ο καθε Ελληναρας αυθαιρετα οτι "δεν του χρειαζονται", "δεν εχουν νοημα" και εν πασει περιπτωσει "εδω ειναι Βαλκανια". Δεν εχεις δικαιωμα φιλαρακο να κανεις την δικη σου καφριλα, πρεπει να παιζουμε με καποιους κανονες, αλλιως καταληγουμε στην τριτοκοσμικη ζουγκλα της Αθηνας. Και τοτε ΟΛΟΙ χανουμε.

Ετσι λοιπον πιστευω οτι τεραστια ειναι η προσωπικη ευθυνη των Ελληνων και ξεκινα απο την στιγμη που λαδωνουν για να παρουν αδεια οδηγησης. Ακουσα οτι η τιμη εχει φτασει τα 250 (!!!!) ευρω και βεβαια την πληρωνει ενα εφιαλτικο ποσοστο νεων οδηγων. Ο υποψηφιος που λαδωνει, δεν ειναι μονο οτι εκτρεφει την διαφθορα, αποδεχεται την λερα, επιβραβευει την σαπιλα... βγαινει ομως και στον δρομο χωρις γνωσεις, γνωσεις που θα χρησιμευαν σε αυτον και θα εφτιαχναν και την κυκλοφορια. Την επομενη φορα που θα γκρινιαξετε για την διαπλοκη, που θα κατηγορησετε εναν πολιτικο ή μια κυβερνηση για βρωμικες συναλλαγες που δεν εξυπηρετουν το δημοσιο συμφερον, θυμηθειτε οτι η διαφθορα ξεκιναει απο τις ριζες. Θελετε πραγματικα να εξαφανιστει? Θελετε πραγματικα να μην μπορειτε να σβηνετε κλησεις και να αγνοειτε προστιμα? Θελετε πραγματικα η Χ αιτηση σας να περιμενει στην ουρα, ενω εχετε φιλαρακι τον Ψ υπαλληλο? Θελετε πραγματικα η Τροχαια οταν σας σταματαει να σας γραφει για ολα τα παραπτωματα σας? Αληθεια, εσεις λαδωσατε για να παρετε διπλωμα?




*στις οποιες συμφωνα με τον ΚΟΚ παραχωρεις προτεραιοτητα στους πεζους και σε συνθηκες κινησης αφηνεις ελευθερες!
**Οταν μπαινεις σε μεγαλο δρομο και η διαχωριστικη ειναι συνεχομενη, δεν κανει να αλλαζεις λωριδα φιλε καφρε! Το ιδιο οταν χωριζεται ενας δρομος πριν απο γεφυρα! Το πιο γελοιο θεαμα ειναι ατομα στις γεφυρες της Κηφισσιας πχ που πεφτουν πανω σε νησιδες επειδη αγνοησαν πληρως τις διαχωριστικες διαγραμμισεις. Να μην πω για τα ατομα που θεριζε το τραμ επειδη δεν ξερανε να σταματανε ακριβως εκει που πρεπει πριν απο φαναρι...

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2005

Εμείς και ο Κόσμος,ή αλλιώς γιατί ΟΛΑ έχουν σχέση με το Ιράκ

Ο SG προχώρησε σε μια σειρά από αρκετά ενδιαφέρουσες υποθέσεις στο προηγουμενο ποστ, για να συνδεσω λιγο νοηματικα τα κειμενα μας,θυμιζω την πρωτη..

Ας υποθέσουμε ότι ενας δικτάτορας Χ έχει επιβάλει ενα στυγνο και απανθρωπο καθεστως στη χωρα Ι. Ο λαος του πεινάει, αυτος ζει βασιλικά και εξοντώνει οσους τολμουν να αντιδράσουν.

Αν μπορούσαμε να πατήσουμε έν κουμπί για να τον εξαφανισουμε και να φερουμε αυτοματα τη δημοκρατια στη χωρα θα το καναμε; Αναμφίβολα, ειπε ο SG, και φυσικά αναμφιβολα λέω και εγώ.

Ας φέρουμε τωρα το ζήτημα λίγο πιο κοντα στην πραγματικοτητα μας. Αν μπορουσαμε να πατησουμε ενα κουμπι για να εξαφανισουμε το δικτατορα Σ. και μαζι του εξαφανίζονταν 30.000-100.000 πολίτες,η χώρα βυθίζονταν στο χάος , οι διαφορετικές φυλές συγκροτούνταν σε αντιπαλα στρατοπεδα και ξεκινουσαν εναν αιματοβαμμένο εμφύλιο και οι περισσότεροι κάτοικοι μας εβλεπαν σαν κατακτητές θα το κάναμε;;;;;;;; Φυσικά δεν ξέρουμε αν ο Σ. ηταν προθυμος να σκοτωσει πάνω απο 30.000 πολιτες μεσα σε 3 χρονια. Μπορει να το εκανε μπορεί και οχι.Κανεις δεν ξερει ουτε και μπορεί να μάθει. Επίσης δεν ξερουμε αν μετα το πατημα του κουμπιου ολα θα “ηταν καλα” οπως γραφει ο SG. Δηλαδή με λιγα λογια εκτος απο τα παραπάνω στοιχεια δεν ξέρουμε τίποτα για το μελλον,περα απο τις ελπιδες που μπορει να τρεφουμε μεσα μας.Λοιπόν; Θα το καναμε;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ολα αυτά τα προβληματα δεν ειναι νέα.Οι ιδιες δικιολογίες που προβάλλονται τώρα από τον Μπους προβάλλονταν απο τις ΗΠΑ ηδη απο το 1898 για να αιτιολογησουν την εισβολή στην Κούβα. Το διεθνές δίκαιο, αυτός ο υποτιθέμενος φτωχός συγγενής που όλοι τον βρίζουν τη στιγμή του θριάμβου και τον επικαλούνται τις ωρες της ηττας ,ή οταν θελουν να δικιολογησουν την πολιτική τους(η παραβιαση του ηταν η βαση για τον πολεμο του 1990 και του 2003 θυμιζω), το διεθνές λοιπόν δίκαιο στηρίζει την υπαρξη και την εφαρμογή του σε εποπτικούς θεσμούς όπως ο ΟΗΕ. Στον ΟΗΕ δεν συμμετεχουν Αγιοι, συμμετέχουν κράτη δηλαδή πρώην,νυν και μέλλοντες εγκληματίες. Η Ρωσία πουλούσε όπλα στο Ιράκ, όπως βέβαια και η Αμερική , η οποια μαλιστα παρείχε οπλα χημικου πολέμου,επονομαζομενα και ΟΜΚ (βρε βρε τι μου θυμιζει...). Η Γαλλία βυθισε στο αίμα την Αφρική , όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο βύθισε κατά καιρούς στο αίμα ολόκληρο τον γνωστό κόσμο! Αν λοιπόν στηρίζαμε την απονομή δικαιοσύνης σ¨ενα απο αυτά τα κράτη, θα ηταν σα να δίναμε και επισημως την αρμοδιότητα στο λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Αλλά αν η αποφαση στηριζονταν σε ολους,αν όλα αυτά τα κράτη τιθονταν προ των ευθυνων τους απεναντι στην ανθρωποτητα, τότε ίσως, λέμε ισως τα αντίβαρα της τηρησης του διεθνους δικαιου και η παγκοσμια κοινή γνώμη να επαιζαν σημαντικοτερο ρολο απο αυτον που τελικά επαιξαν...


Αυτό που δε μπορούν να καταλάβουν όσοι θεωρούν ότι ο νομος δεν εχει καμια σημασία στην περιπτωση αυτων των πολέμων ειναι ότι ο νομος φτιαχτηκε ακριβώς για να προλαβει τις εκτροπες τετοιων περιπτωσεων. Μαλλον τους ειναι αδυνατο να αντιληφθούν οτι το να εγκαταλείψει κανεις τους διεθνεις θεσμους και το διεθνες δικαιο δημιουργει ενα πολιτικό και θεσμικό ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ που στην πορεια του χρονου ειναι σιγουρο οτι θα δημιουργησει ανεξελεγκτες καταστασεις. Αν δεν υπαρχει κανενα διεθνες οργανο που να εποπτευει τη δραση των κρατών, τοτε τα τελευταια θα ειναι ελευθερα να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι επιθυμουν στο παγκοσμιο στερέωμα, χωρις κανεναν ελεγχο από έστω και ατελείς κριτές. Μετά το Ιράκ λοιπόν τι θα ακολουθήσει; Ποιος θα κρινει αν αυτο που ακολουθησει ειναι σωστο ή λαθος; Το θυμα; Ο θύτης; Εμείς που δεν ειμαστε σε θεση να επηρεασουμε τις εξελιξεις; Η Ιστορία με τη μεγάλη και αιματοβαμμένη της ζυγαριά; Δεν “λήγει” λοιπόν έτσι απλά η συζήτηση για την αξία του ΟΗΕ,δε ληγει καθολου απλά. Γιατί αν αρχισουμε να σκεφτομαστε εκτος οποιουδηποτε θεσμικου πλαισίου, θα μπουμε στο αναρχικό μη-πλαίσιο της Ζουγκλας.

Η εσωτερική παρέμβαση για την αλλαγή πολιτεύματος διχως την αδεια του Συμβουλιου Ασφαλείας είναι ένα τεραστιο θεμα που απασχολει εδώ και χρονια τον νομικό κόσμο. Εγώ θα προτιμησω τη λύση του καθηγητή Manzel που έγραψε ότι “αμφισβητώ την αναγνωριση ενός δικαιώματος που η κατάχρηση του είναι πιο πιθανη απο την σωστη εφαρμογη του”.

Η κατάσταση φυσικά στο Ιράκ αυτη τη στιγμη απαιτεί τη διεθνη παρουσια αλλά ταυτοχρονα έχει δημιουργησει ενα γιγάντιο αιματηρο αδιέξοδο που εγείρει ερωτηματα για την ορθοτητα της αποφασης εισβολής. Αυτο ειναι λογικό. Ο νεοσυντηρητισμός,όπως και καθε αλλη αντιδραστική ιδεολογία,αργα ή γρηγορα γεννά περισσοτερα προβληματα απο αυτα που προσπαθει να λυσει
Συγκεκριμένα, ο πόλεμος παρήγαγε δυο ασφυκτικα αποτελεσματα..
Η παραμονή των ΗΠΑ στην περιοχή σαν κοκκινο πανί,οξυνει την τρομοκρατία, στρεφει το λαό στις διαφορες ισλαμοφασιστικές ομάδες, αυξάνει κατακορυφα τα περιστατικά βιας
Η αναχώρηση τους θα βυθισει οριστικά τη χώρα σ¨έναν εμφύλιο πόλεμο που πιθανοτατα θα ληξει με την νικη των Σιιτών και την επιβολή μιας ισλαμιστικής δικτατορίας.

Δε θελει λοιπόν και ιδιαιτερη σκεψη για να αντιληφθουμε οτι η αγαρμπη και βαρβαρη επέμβαση παροντικά οδηγησε σε μια βαθια αποσυνθεση της χωρας και των συνδετικών της ιστών. Η Βαγδάτη σημερα είναι μέσα στις πιο επικινδυνες πόλεις του κοσμου.
Η μοναδική λύση για μένα είναι η σκληρη καταστολή όλων των αντιδημοκρατικών και απανθρωπων στρατηγικων που χρησιμοποιουν οι δυναμεις κατοχής στο Ιρακ(βασανιστηρια ,λογοκρισια κλπ) ωστε μεσομακροπροθεσμα να κερδισουν τη στηριξη του πληθυσμου και ταυτοχρονως η ταχεια συγκροτηση ενος αξιομαχου ιρακινου στρατού.Βεβαια ειναι δυσκολο να δημιουργηθεί κοσμικό κράτος και ένας ομοιογενής στρατός δεδομένης της κοντρας μεταξυ των θρησκευτικών ομαδων αλλά καθαρα σε προσωπικο επιπεδο με ενοχλεί απιστευτα η εμμονή ορισμενων ανθρώπων (ειδικά καποιων αμερικανων νεοσυντηρητικών αρθρογραφων) να αποσυνδεουν την Αμερικανική Επεμβαση από την αναρχία που ακολουθησε, και τον εξελισσόμενο εμφύλιο. Δηλαδή αν η ισοπεδωτική αμερικανική εισβολή δεν αποδομησε καθε ίχνος Τάξης από την περιοχή,ποιος την αποδόμησε; Η εισβολή,έτσι που έγινε, απελευθερωσε ολη τη βαρβαροτητα και την καθυστερηση της ισλαμικης κοινωνίας. Για να εγκαθιδρυθει ενα κρατος δικαιου θα περασουν αρκετα χρονια και αρκετα πολιτικα και στρατιωτικα ζιγκ ζαγκ της συμμαχιας. Ελπίζω οτι τελικά η κοινωνία των πολιτών θα κυριαρχήσει στις εσωτερικές προστριβές, στον ακραίο ισλαμοφασισμό και στις αυταρχικές τασεις της αμερικανικής κατοχής

Οπως και να χει παντως το γεγονός οτι οι προσπαθειες για πολιτικές λύσεις δεν εξαντλήθηκαν πριν την εισβολή αλλα εμειναν ημιτελείς (βλ.1441) θα βαρύνει στην ιστορία σαν ενα πολιτικό (ας ελπισουμε οχι ολεθριο) λάθος. Αλλά το ζήτημα είναι τι θα γίνει αυριο. Γιαυτό το Ιράκ δεν είναι ένα θέμα άσχετο με το μέλλον μας. Εδώ,σήμερα, χτίζεται το νέο status quo που αυριο θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας. Ας μην υποτιμάμε την ιστορική στιγμή.

Ενα κειμενο που δεν εχει να κανει με το Ιρακ!

μεταξυ μας ταχουμε πει οι περισσοτεροι πριν πολυ καιρο (εδω), αλλα επειδη το θεμα επανερχεται ολη την ωρα, βαζω εδω καποιες θεσεις

Θα ξεκινησω αφαιρετικα για να μην επηρεαζομαστε απο συναισθηματισμους:

Μια χωρα Ψ εχει ενα βασανιστη δικτατορα που αφηνει τους πολιτες του φτωχους ενω εχει 12 παλατια, εχει πηξει την χωρα στον αυταρχισμο και την διαφθορα και δολοφονει τους ιδιους τους υπηκοους του επειδη εχουν διαφορετικες αποψεις, ή χρησιμοποιει χημικα αερια εναντιον τους επειδη ανηκουν σε μειονοτητες!

Δικαιουται ο δικτατορας προστασιας απο το διεθνες δικαιο? Το δικαιουται αν πει η διεφθαρμενη Γαλλια (πουχει δειξει τις ευαισθησιες της πνιγοντας την Αφρικη στο αιμα) οτι το δικαιουται? Το δικαιουται αν το πει η Ρωσια (που του πουλαει οπλα!)? Το δικαιουται αν συμφωνησει και ο εφιαλτης των ανθρωπινων δικαιωματων, η Κινα? Οχι βεβαια. Και οποιαδηποτε συζητηση περι ΟΗΕ ληγει εδω, γιατι αυτες οι χωρες ειναι ο ΟΗΕ...

Ετσι λοιπον, αν μπορουσα να πατησω ενα κουμπι που ξαφνικα θα εκανε την χωρα δημοκρατικη χωρις παρενεργειες, που θα εφτιαχνε κοινωνια πολιτων, με σοβαρους ανθρωπιστικους θεσμους που σεβονται τα ατομικα δικαιωματα, θα το εκανα ΑΜΕΣΩΣ. Δεν θα με ενοιαζε η εθνικη κυριαρχια, ουτε οτιδηποτε αλλο νομικιστικο κολλημα που σκεφτηκαν πριν 200 χρονια τα κρατη για να βασανιζουν ανενοχλητοι τους πολιτες τους.

Αν πατουσε το κουμπι καποιος Χ, που παραλληλα προσβλεπει σε αλλα κερδη πατωντας το, θα τον στηριζα? Αν ο Χ ειναι παει για εντελως ασχετο λογο, επειδη τοδε στο ονειρο του ή του ηρθε αποκαλυψη απο τον ουρανο, θα τον στηριζα? ΦΥΣΙΚΑ. Δεν με νοιαζει τι νομιζει ή τι κερδιζει αυτος, με νοιαζει αν κερδιζει η χωρα Ψ. Αν κερδιζει και ο Χ, τι εγινε?

Θα τον στηριζα να πατησει το κουμπι αν υπηρχε απωλεια εστω και μιας ζωης? Ειναι δυσκολο ερωτημα. Αλλα τετοια ερωτηματα απαντα καθε μερα η κοινωνιας μας. Αν χαθει καποιος στο βουνο, τον ψαχνουμε. Για 2 μηνες, 3 μηνες? Καποια στιγμη σταματαμε, ακομα κιαν δεν βρουμε πτωμα. Γιατι? Γιατι ζυγιζουμε (συνειδητα ή ασυνειδητα) το κοστος που προκαλει η αναζητηση στην κοινωνια, με το ενδεχομενο σωτηριας της ζωης του ανθρωπου. Οταν το ενδεχομενο ειναι πολυ μικρο, τοτε τα παραταμε. Ετσι και εδω, αν τα οφελη ειναι τεραστια σε σχεση με το κοστος, αν σωζουμε 50.000 ζωες και βελτιωνουμε δραματικα τις ελευθεριες και την ζωη 20 εκ. ανθρωπων, τοτε νομιζω οτι καποιες χαμενες ζωες δικαιολογουνται. Και οχι ετσι αοριστα, αλλα πολυ λογικα: Αν σας ελεγαν:

1 στους 50 κατοικους της χωρας Ψ θα δολοφονηθει απο τον δικτατορα. Ισως να εισαι εσυ!
Αν αντιθετα επεμβουμε, θα χασει την ζωη του 1 στους 500, αλλα μετα ολα θα ναι καλα. Ισως να εισαι παλι εσυ αναμεσα στους νεκρους. Τι προτιμας?

Μα προφανως προτιμας την μικροτερη πιθανοτητα θανατου! Προτιμας εσυ, σαν κατοικος της Ψ, να γινει επεμβαση.

Ολα αυτα ειναι προφανες οτι δεν εχουν τιποτα να κανουν με την επιβολη ενος "ανωτερου πολιτισμου" στους ιθαγενεις της χωρας Ψ. Δεν εχει καμμια σχεση με τις αποψεις των Ναζι, Κομμουνιστων ή οποιουδηποτε αλλου ηθελε να επιβαλλει τον δικο του τροπο σκεψης. Ειναι απλη προσπαθεια να επιβαλλεις τα ανθρωπινα δικαιωματα, τον σεβασμο στην ζωη των ανθρωπων, κατι που ειναι ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ. Δεν υπαρχει καμμια κοινωνια που μπορουμε να πουμε οτι ειναι αλλιως, και δεν χρειαζεται σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων. Τα ανθρωπινα δικαιωματα υπαρχουν απο τοτε που γεννηθηκε ο πρωτος ανθρωπος, ειναι αναφαιρετο φυσικο δικαιωμα μας, αλλο αν τα σεβονται οι κοινωνιες μας.

τωρα τι σχεση εχουν αυτα με το Ιρακ? Δεν ξερουμε οτι θα βελτιωθει η κατασταση στην χωρα αρκετα, ετσι τα κερδη ειναι αβεβαια. Απτην αλλη καθε μερα χανονται ζωες, κυριως απο τον εμφυλιο πολεμο μεταξυ των Ιρακινων. Και δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι η επεμβαση ειναι ο καλυτερος τροπος για να δημιουργησεις σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων σε μια χωρα. Δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι δεν θα αντιδρασουν οι Ιρακινοι προς την αντιθετη μερια.


Ενα ματσο φανατικοι που κυνηγανε τα πετρελαια?

Δεν ξερω αν θα στηριζα τον πολεμο του Ιρακ, με τις γνωσεις πουχουμε τωρα. Αλλα εδω που ειμαστε υπαρχει και μια ελπιδα, ελπιδα οτι το Ιρακ θα γινει δημοκρατικο προτυπο και με το παραδειγμα του θα βγαλει και εκατονταδες εκατομμυρια Μεσανατολιτων απο τον ισλαμοφασισμο που τους βασανιζει. Αυτο ειναι ενα θαυμασιο ονειρο, ενα ονειρο που μπορει να γινει πραγματικοτητα αν βοηθησουμε ολοι, αν αφησουν μερικες χωρες την χαιρεκακη σταση τους και κανουν τα παντα για να κερδισουμε το στοιχημα στο Ιρακ. Εδω που ειμαστε δεν υπαρχει αλλος δρομος...

Προσθηκη/σημειωση για τα κινητρα των Αμερικανων (που οπως εξηγησα δεν μας νοιαζουν παρα μονο οσο επηρεαζουν το αποτελεσμα):

Για οσους λενε οτι δεν εχει σχεση το χτυπημα στην ΝΥ με το Ιρακ, εχω μια απλη ερωτηση: Θα ειχαν εισβαλει οι αμερικανοι ποτε στο Ιρακ αν δεν ειχε γινει το χτυπημα? Απλουστατη απαντηση... Φυσικα οχι, δεν θα το ειχε δεχτει ο αμερικανικος λαος.

Το χτυπημα τους εφερε σε κατασταση αμυνας, εφερε την σκεψη οτι οποιοσδηποτε παρανοϊκος εχθρος τους πρεπει να αφοπλιστει. Ο Σανταμ δεν ειχε μαλλον οπλα μαζικης καταστροφης αλλα σιγουρα ηταν ετοιμος με το παραμικρο να κανει αλλο ενα Κουβεϊτ (οχι? σκεφτειτε ποιος τον απετρεψε την πρωτη φορα. Σκεφτειτε εναν κοσμο χωρις ΗΠα και πειτε μου παλι οχι...) και φυσικα ηταν το κακο παραδειγμα προς ολο το Ισλαμ... Το χτυπημα της 11-9 εφερε στους Αμερικανους την συνειδητοποιηση οτι η κατασταση στην Μ.Ανατολη τους αφορα ΑΜΕΣΑ. Ετσι αποφασισαν να κανουν κατι για την Μ.Ανατολη. Το Ιρακ τους φανηκε το καλυτερο μερος για να αρχισουν, μια και ηταν στην χειροτερη κατασταση και ηταν φυσικα διεθνης παρίας. Το οτι η αποβαση στο Ιρακ ηταν οχι ιδιαιτερα ψαγμενη και σοφιστικε επιλογη δεν ειναι κατι που θα αρνηθει κανεις. Το αν τελικα θα φερει αποτελεσμα, θα το δουμε...

Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2005

Απλα μαθηματα Κεινς για σοσιαλιζοντες (και μη)

Νέο Άρθρο

Επειδη παρατηρησα οτι ο Κεϊνς ακομα φαινεται να χρησιμοποιειται σαν οπλο απο τους σοσιαλιζοντες και ακομα και απο τους αντιπαλους τους στην Ελλαδα, βρισκω χρησιμη μια μικρη αναφορα στο τι ειπε ο ανθρωπος (και τι δεν ειπε)

Ο Τζων Μεϋναρντ Κεϊνς ηταν ενας αξιοσημειωτος οικονομολογος απο ολες τις μεριες. Ηταν Αγγλος, θρεμμενος στο βικτωριανο κατεστημενο αλλα σχετικα ελευθερων ηθων*, ηταν σχετικα φιλογερμανος**, δουλευε στον πραγματικο κοσμο και οχι μονο σε εναν ελεφαντινο πυργο και ηταν, πραγμα περιεργο για εναν ακαδημαϊκο οικονομολογο, πολυ πλουσιος! Οταν δεν επιτιθοταν στους κλασσικους των οικονομικων, δουλευε στον τομεα των χρηματοοικονομικων και μεχρι το τελος της ζωης του εβγαλε μια αξιοσημειωτη ποσοτητα χρηματων απο αυτη τη δραστηριοτητα.

Φαινεται ηδη απο την μικρη εισαγωγη, οτι ο ανθρωπος ειναι πολυ ακαταλληλος για να γινει ηρωας της αριστερας. Κι ομως για καποιον λογο, οποτε οι οπαδοι της αναδιανομης και του κοινωνικου κρατους θελουν μια σοβαροφανη στηριξη στις απαιτησεις τους, αναφερουν παντα την λεξη που ξεκιναει απο «K». Κεϊνσιανισμος! Γιατι?

*Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να σχολιάσετε*

Παλαιοκρασσας, ΔΕΗ και καλα κρασια

Διαβασα λοιπον καποια πραγματα για τον πρωην (πια) διοικητη της ΔΕΗ Παλαιοκρασσα και της καταγγελιες του περι διαφθορας. Περιμενα πρωτα να ξεκαθαριστει το τοπιο, αλλα επειδη αυτο θα αργησει θα πω δυο-τρια λογια και σαν απαντηση σε ενδιαφεροντα κειμενα εδω και εδω.

1. Ειναι δικαιωμα, σχεδον υποχρεωση του αρχηγου της κυβερνησης να αντικαθιστα ατομα που δεν παραγουν το εργο που εχει υποσχεθει πριν τις εκλογες. Αυτο περιλαμβανει και ατομα που διοικουν επιχειρησεις, αν δεν τις διοικουν οπως λεει το κυβερνητικο σχεδιο. Δυστυχως συχνα αυτο οδηγει σε κυβερνητικες χαρες προς φιλαρακια, σε τοποθετηση ανικανων σε καιρια διοικητικα ποστα χωρις λογο κτλ

2. Μια εταιρεια συχνα χρειαζεται την διαπλοκη! Οχι με την εννοια που εχουμε συνηθισει, αλλα συχνα μια εταιρεια φτιαχνει ιδιαιτερες σχεσεις με εναν προμηθευτη ή με αλλες παρομοιες εταιρειες. Αυτες οι σχεσεις υπαρχουν για να επιλυουν προβληματα εμπιστοσυνης, κρυφης πληροφοριας, ατελων συμβασεων κτλ Η κρυφη πληροφορια* και τα ατελη συμβολαια ειναι ενα μεγαλο εμποδιο, συστηματικα μελετημενο στα οικονομικα και συχνα οδηγει σε φιλικες σχεσεις "διαπλοκης" εως και συνενωσεις και εξαγορες επιχειρησεων.

3. Οπως και να εχει η κατασταση τωρα στην ΔΕΗ μου θυμιζει τσακωμο για θεματα επιρροης, οχι επειδη πραγματικα ο κ. Παλαιοκρασσας δεν αντεχε αλλο την διαπλοκη. Ηταν παντα προφανες για παρα πολλους λογους αλλα ακομα περισσοτερο σημερα, οτι η ΔΕΗ πρεπει να ιδιωτικοποιηθει. Δεν εμπιστευομαι ουτε τον κ.Παλαιοκρασσα ουτε την κυβερνηση οτι πραγματικα ξερουν να κοιτανε το συμφερον της επιχειρησης**. Οι ιδιωτες μετοχοι ομως ειναι σιγουρο οτι θα κοιτανε το κερδος τους. Και ετσι θα ξερουν να διαλεγουν τον καλυτερο προμηθευτη, χωρις σκανδαλα και χωρις να εχουμε αναγκη εισαγελλεων και φασαριων...

*Σκεφτειτε απλα την προμηθεια ενος ανταλλακτικου. Η ποιοτητα του συχνα δεν φαινεται κατευθειαν και ειναι πολυεξοδο εως αδυνατο να προβλεψεις συμβατικες υποχρεωσεις για τον παραγωγο και τον αγοραστη για καθε περιπτωση αστοχιας του εξαρτηματος κτλ Με λιγα λογια, επειδη δεν μπορουμε για ολα να παμε στα δικαστηρια, συναλλασομαστε με αυτον που ξερουμε κιας ειναι λιγο πιο ακριβος...
**Το συμφερον της επιχειρησης ειναι σε αυτο το θεμα 100% παραλληλο με το συμφερον των καταναλωτων. Ολοι θελουμε η ΔΕΗ να εχει χαμηλο κοστος, ολοι εκτος απο αυτους τους λερες που οφελουνται απο την διαφθορα και τις υπερτιμολογησεις.

ΥΓ ζητω συγγνωμη για το κιτς αστειακι στον τιτλο. αλλα ηταν υπερβολικα ευκολο για να μην το κανω :-)

Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2005

Δημοκρατία ή Πόλεμος στο Ιράκ;

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να απεγνωσμένα τον τελευταίο καιρό να απολογηθεί για μια σειρά αποκαλύψεων που εγιναν απο αμερικανικά ΜΜΕ και αφορούσαν τον χρηματισμο ιρακινών εφημεριδων απο μέλη του αμερικανικού στρατού με αντάλλαγμα τη δημοσίευση φιλο-αμερικανικών δημοσιευμάτων. Ο Τζον Γουόρνερ (chairman of the Senate Armed Services Committee) μεταξύ αλλων δηλωσε:

"Περαιτέρω ο ελεύθερος και ανεξάρτητος τύπος είναι σημαντικός για τη λειτουργία μιας δημοκρατίας και ανησυχώ για οποιαδήποτε πράξη που μπορεί να διαταράξει την ανεξαρτησία των Ιρακινών ΜΜΕ".

Αυτό που δεν καταλαβαίνει,ή δε θελει να καταλάβει o εν λόγω κυριος είναι ότι ο πόλεμος καθεαυτος εμπεριέχει σπερματικά την αρνηση της δημοκρατίας σε ολους τους τομείς, από την καθημερινότητα ως την πολιτική, από την ατομική ελευθερία ως τα ΜΜΕ. Ένας επαναστατικός ή απελευθερωτικός πολεμος δε διαφέρει σ¨αυτή την τραγική συνέπεια από μία παράνομη ή αυθαιρετη στρατιωτική επέμβαση. Αλλά όταν η δεύτερη γίνεται υπό το πρόσχημα της απελευθέρωσης ενός καταπιεσμένου λαού, και κάτω από το μανδύα της δημοκρατίας, τότε κάθε τέτοια αποκάλυψη βαραίνει διπλά. Η υποκριτική κατάπληξη των κύκλων του λευκού οίκου για την υπονόμευση της δημοσιογραφικής ελευθερίας των ιρακινών από τον αμερικανικό στρατό, μόνο ειρωνικά γέλια μπορεί να προκαλέσει. Αυτοι οι ανθρωποι φαίνεται ότι δεν αντιληφθηκαν ακόμα σε τι κατάσταση έχουν μπλεχθεί. Κι οσο το τέλος του πολέμου θα φαίνεται ολο και πιο μακρινό η ιστορική τραγωδία θα συνεχισει να περιβάλλεται από ατέλειωτες τετοιες φάρσες...

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2005

Αποκλεισμοί, Πρόοδος & Παγκοσμιοποίηση (Y/N ?)

Με αφορμή προηγούμενο ποστ και τον αποκλεισμό των καπνιστών που πρότεινε – αποφάσισε (whatever) ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) από το σύνολο των εργαζομένων του.

Κάθε επιχείρηση ή οργανισμός έχει κάποια λίστα προσόντων που προαπαιτεί από τους εργαζομένους της. Θέλει qualifications απ' αυτούς. Ανεξάρτητα από τα λεγόμενα 'hard skills' (την τεχνική ή την 'επί του αντικειμένου γνώση') σχεδόν όλες τις φορές απαιτούνται πρόσθετα απαραίτητα προσόντα για να προσληφθείς για μια δουλειά.

Κάποια απ' αυτά είναι π.χ. η αυτοσυγκέντρωση (ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας), η εχεμύθεια (δικηγόροι, σύμβουλοι κ.α.), αυστηρή πειθαρχία (σε κάποια επαγγελματικά περιβάλλοντα), ομορφιά (αν είσαι μοντέλο, ηθοποιός κλπ κλπ) και άλλες χίλιες μύριες απαιτήσεις που μπορεί να απαιτεί μια δουλειά ή να την απαιτεί ο εργοδότης. Αν οι περιορισμοί που βάζει ο εργοδότης είναι παράλογοι, τότε αυτό θα αποβεί κάποια στιγμή εις βάρος του. Έτσι λοιπόν μπορεί κάποιος να θέλει να προσλάβει σώνει και καλά υπέρβαρο, κάποιος άλλος έναν αδύνατο και εδώ στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θέλουν να προσλάβουν καπνιστές.

Καταλαβαίνω ότι εδώ δεν πρόκειται για μια εταιρεία απλά αλλά για τον ΠΟΥ, που είναι κάτι σα θεσμός και άρα δε θα έπρεπε να κάνει διακρίσεις. Όποιος όμως μου ορίσει με ικανοποιητικό τρόπο μια διαχωριστική γραμμή που θα λέει από δω και πέρα είναι καθαρές επαγγελματικές απαιτήσεις και από δω και κει είναι κάποιες περιττές (σαν αυτή για τους καπνιστές) τότε θα παραδεχτώ το αυθαίρετο ή άδικο του πράγματος.

Δεν πιστεύω ότι ο ΠΟΥ πράττει σωστά. Δεν πιστεύω ταυτόχρονα ότι πράττει λάθος. Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο.

Στο μέλλον αυτά τα διλήμματα θα γίνουν πολύ πιο ουσιώδη και δύσκολα. Αν είναι εύκολο να βρεθεί η κατάσταση της υγείας του οποιουδήποτε και οι πιθανές προοπτικές του (ήδη έχει αρχίσει να υφίσταται σα δυνατότητα), τότε θα προκύψουν τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάποιος που είναι π.χ. παχύσαρκος ή καπνιστής ή έχει γενετική προδιάθεση για κάποιες αρρώστιες θα βρίσκει δυσκολότερα δουλειά ή θα υποχρεώνεται σε πολλαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, διότι η περίπτωσή του θα εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο (το ρίσκο και η επισφάλεια ως γνωστό πληρώνονται). Σύμφωνα με το σκεπτικό της αγοράς, αυτό θα είναι μάλιστα αναπόφευκτο όσο και λογικό. Η αγορά θα σου πει ότι “δεν είναι δυνατό να πληρώνει ο υγιής υπερβολικά πολλά για να ‘καλύπτονται’ και αυτοί που έχουν κακή προδιάθεση υγείας”. Την αγορά την ενδιαφέρει μόνο το κέρδος ασφαλώς.

Είναι αποδεκτός αυτός ο αποκλεισμός? Είναι δίκαιο αυτό? (δεν έχω εύκολη απάντηση ναι ή όχι, τα ζητήματα θέτω) Και ποιος θα διαχειρίζεται αυτές τις τόσο ευαίσθητες πληροφορίες? Θα τις κρατήσουμε κρυφές? Ή νομίζουμε ότι είναι εύκολο να φυλακίσεις πια τις πληροφορίες που μεταφράζονται σε χρήμα? Σήμερα, ο κόσμος πορεύεται στην εποχή της πληροφορίας – η πληροφορία, η επεξεργασία της, η διαμόρφωσή της, το περιεχόμενό της, η παρουσίασή της και ή πώλησή της είναι η καρδιά της σύγχρονης μηχανής της προόδου και του πολιτισμού – που παράγει ισχύ και χρήμα. Άρα είναι εύκολο ή κάπως εφικτό να πεις ότι θα κλείσουμε τέτοιες πληροφορίες σε μια φυλακή και θα ησυχάσουμε? Μου φαίνεται πως όχι, αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς το ζήτημα. Και συνεχίζω το σκεπτικό μου.

Ακόμα και τώρα κάποιοι αποκλείονται για κάποιους Χ λόγους, οπότε και πάλι μπορούμε να συζητήσουμε αν αυτό είναι αποδεκτό, απάνθρωπο για κάποιους ή όχι.
Γιατί να υπάρχουν π.χ. λιγότερες ευκαιρίες για κάποιον που δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια γνώσης? Για κάποιον που έχει λιγότερη μόρφωση? Για κάποιον που επειδή έχει χαμηλό βιοτικό επίπεδο και πόρους (χρήματα δηλαδή) και δεν έχει αποκτήσει πολλά skills που θα του δώσουν μια καλύτερη θέση στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, αυτό δεν είναι ένα είδος αποκλεισμού ή έστω λιγότερων ευκαιριών? Και όμως το δεχόμαστε, το έχουμε αποδεχτεί και το θεωρούμε δεδομένο. Δε λέμε ‘να μη γίνεται διαχωρισμός και αποκλεισμός αυτών που δεν τηρούν τα qualifications’ - σήμερα όσοι έχουν χρήματα και απαραίτητα εφόδια και εκπαίδευση, έχουν καλύτερες προοπτικές να αποφύγουν τον αποκλεισμό. Έτσι ίσως μπορεί να αποδεχτούμε και στο μέλλον και άλλα σαν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ούτε και εδώ υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ των στοιχείων διαφοροποίησης που είναι αποδεκτά και των στοιχείων βάση των οποίων ‘απάνθρωπα’ θα περιθωριοποιείται κάποιος.

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν κάποιον είναι πολλά: π.χ. τα χρήματα που έχει, το πού γεννήθηκε, οι προοπτικές της υγείας του, το αν καπνίζει ενδεχομένως και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας.
ΓΙΑΤΙ κάποια να είναι αποδεκτά (σήμερα όλοι αποδεχόμαστε ότι δεν έχουμε όλοι τα ίδια λεφτά, τις ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης, τις ίδιες δυνατότητες) και κάποια άλλα όχι (αν καπνίζει ή έχει προδιάθεση 30% για να εκδηλώσει την τάδε αρρώστια στα επόμενα 5-6 χρόνια)? Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.

Ένα ανατριχιαστικό σενάριο είναι αυτό του αποκλεισμού των επιρρεπών σε παθήσεις και σε προβλήματα υγείας που φέρνει στο νου την τέλεια φυλή που ήθελαν να δημιουργήσουν οι ναζί. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η τιμωρία των ‘μη εχόντων τα απαραίτητα προσόντα’ ανθρώπων θα την έχει επιβάλλει ο πολιτισμός μας, ο αγώνας για πρόοδο. Ειρωνεία δηλαδή – η πρόοδος της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών υγείας (επίσης βιολογία, γενετική κλπ.) θα συμβάλει ίσως στο μέλλον σε ζητήματα αποκλεισμού σαν τα παραπάνω.

Όλα αυτά είναι και το ζουμί αυτού που λέμε παγκοσμιοποίηση. Η οποία έχουμε ξαναπεί ότι ξεκολλάει από τη φτώχια εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά ταυτόχρονα ρίχνει στο περιθώριο κάποιους άλλους – αφού οι απαιτήσεις είναι περισσότερες γι’ αυτούς, πρέπει να έχουν όλο και περισσότερα προσόντα. Αυτό για κάποιον κόσμο φαίνεται άδικο όπως εν πρώτοις μας φαίνεται άδικος και ο αποκλεισμός με βάση τα προβλήματα υγείας που θα έχει κάποιος στο μέλλον. Είναι ένας αποκλεισμός.

Άρα, να κάποιοι λόγοι που δείχνουν πως καλό θα είναι να σκεφτόμαστε δυο φορές προτού δώσουμε την ευχή μας ή το ανάθεμα σε φαινόμενα όπως η παγκοσμιοποίηση, ο κοινωνικός ή επαγγελματικός αποκλεισμός, ο αποκλεισμός των καπνιζόντων ή αυτών που έχουν προβλήματα υγείας, η ιδιωτική εκπαίδευση και διάφορα άλλα τέτοια στοιχεία διαφοροποίησης των δυνατοτήτων που έχουν οι άνθρωποι. Οι κοινωνίες δεν έχουν αλάνθαστους κανόνες. Αλάνθαστο όσο και βαρετό και άνοστο είναι μόνο το βραστό φιδέ που κάνουν στα νοσοκομεία.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock