Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2006

Οι Ούγγροι ξεσπούν

“We lied during the last one-and-a-half or two years. It was obvious that whatever we said was untrue….We have not taken any important government measures that we can be proud of apart from bringing back power from the deep shit,”
Ferenc Gyrucsány

Τάδε έφη ο σοσιαληστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε δήλωσή του που μαγνητοφωνήθηκε από ένα εσωκομματικό του αντίπαλο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και βγήκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα του κρατικού ραδιοφώνου. Η δημοσιοποίηση αυτής της παραδοχής οδήγησε στο ξέσπασμα χιλιάδες Ούγγρους οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτησή του, και για δεύτερη νύχτα χθες οι αντιδράσεις τους κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η δήλωση αυτή δεν ήταν παρά η σπίθα που άναψε την φωτιά της αντίδρασης, αλλά το καυσιμο υλικό, η λαϊκή δυσαρέσκεια, μεγάλωνε καιρό τώρα. Το Deutschlandfunk Radio πρόσφατα χαρακτήρισε τη οικονομική κατάσταση στην Ουγγαρία ως επείγουσα κρίση. Το ΔΝΤ στην πρόσφατη "World Economic Outlook" έκθεσή του χαρακτήρισε την Ουγγαρία ως την οικονομία με την μεγαλύτερη ανάγκη σταθεροποίησης από όλες τις αναδυώμενες αγορές της Ευρώπης. Η κρίση της ουγγρικής οικονομίας είναι το επακόλουθο της ατολμίας των κυβερνήσεών της 16 χρόνια τώρα να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η κυριάρχη πολιτική τάση όλα αυτά τα χρόνια ήταν η προσπάθεια συνδυασμού της οικονομίας της αγοράς με έναν κρατικό παρεμβατικό εξισωτισμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα το 25% του εργατικού δυναμικού δουλεύει για το κράτος, το έλλειμα προσεγγίζει το 10%, η φορολογία διατηρείται σε αντιαναπτυξιακά επίπεδα και η διαφθορά είναι εκτεταμένη.

Όπως γράφει η Katharine Cornell Gorka από το Institute for Transitional Democracy and International Security, οι Ούγγροι όλα αυτά τα χρόνια είδαν τις υποσχέσεις του τέλους τις δεκετίας το '80 να απομακρύνονται. Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα του Ανατολικού Μπλοκ που άρχισε την πορεία προς τον εκδημοκρατισμό. Το 1989 ο ιδιωτικός τομέας ήταν υπεύθυνος για περίπου το 20% του ΑΕΠ, η χώρα είχε τον υψηλότερο δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων και από τα υψηλότερα κατακεφαλήν εισοδήματα μεταξύ των χωρών του παραπετάσματος. Ωστόσο οι υποσχέσεις για μαι διαφορετική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια διαβρώθηκαν. Όλες οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, είτε αριστερές είτε δεξιές, διατήρησαν το πατερναλιστικό κράτος πρόνοιας της εποχής του υπαρκτού σοσιαλισμού, και αντί να μειώσουν δραματικά το μέγεθος του κράτους, σταδιακά το αύξησαν! Επιπλέον όλες οι κυβερνήσεις, αντί να στραφούν στην αγορά, προσπάθησαν να αναπτύξουν την οικονομία μέσω του κρατικού σχεδιασμού, λες και δεν διδάχτηκαν τίποτα από 40 χρόνια αποτυχιών. Αργά ή γρήγορα όμως τα προβλήματα γίνονται τόσα μεγάλα που το χαλί δεν φτάνει για να κρυφτούν από κάτω.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι σοσιαλδημοκράτες δεν είναι αριστεροί (δεξιοί είναι και από τους φιλελευθέροτερους των φιλελεύθερων ).

Θα ήθελα πάρα πολυ να δω μια λογική εξήγηση για το παραπάνω. Πώς εκφράζεται ο καθαρός φιλελευθερισμός μιας σοσιαλίζουσας, σοσιαλιστικής ή σοσιαλδημοκρατικής (όπως θέλει κανείς ας το πει) κυβέρνησης;

Roark είπε...

-Οι σοσιαλδημοκράτες είναι πιο φιλελεύθεροι από τους φιλελεύθερους.
-25% δημόσιοι υπάλληλοι και 10% έλλειμα του προϋπολογισμού είναι φιλελεύθερες πολιτικές.
-Το παραπέτασμα δεν υπήρξε ποτέ.
-Η κοκκινοσκουφίτσα.
-Η χιονάτη.
-Και άλλα παραμύθια...

talos είπε...

O thripas έχει δίκιο: σε Ελληνικούς όρους είναι μια κυβέρνηση Ανδριανόπουλου (με εσωκομματική αντιπολίτευση τον Σημίτη) που δέχεται επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Καρατζαφέρη (που έχει συμμαχήσει με τον Πλεύρη).

Έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα στην European Tribune και ο DoDo (Ούγγρος αριστερός που ψηφίζει νεοφιλελεύθερους για να μην ψηφίσει φασίστες - these are the options) περιγράφει την κατάσταση εδώ. Σε άλλο σχόλιο επιβεβαιώνει τα πάνω ως εξής:

Now what is a mess here using international political standards: it is the post-reformed-communist Socialists who head neoliberal reforms and align with Bush in foreign policy, while the right-wing opposition uses some altermondialist and anti-Bush rhetoric.

Όπως και νάχει η αντιπολίτευση δεν είναι ακριβώς φιλελεύθερη με την εδώ χρησιμοπιούμενη ορολογία.

talos είπε...

Εεε: ...χρησιμοποιούμενη ορολογία.

Stathis είπε...

Πάντως σύμφωνα με το

The Heritage Foundation/Wall Street Journal Index of Economic Freedom

η οικονομία της Ουγγαρίας ανήκει στις ελεύθερες οικονομίες, πιο ελεύθερη μάλιστα από χώρες "δυτικές" όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ.

http://www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm

Μην πάμε να βγάλουμε κι απο τη μύγα ξύγγι.

Ίσως το πρόβλημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό.

Νομίζω πως το ξέσπασμα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, εκτός αν απλά ο στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο την ιδεολογία μας.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@talos:
den xero gia tin antipolitefsi, alla i kivernisi ine simitiki: socialist party pou lei hontra proeklogika psemmata gia katastasi ikonomias, accounting tricks gia ta ellimata klp.


@thripas:
"Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός δεν είπε κάτι κακό απλά είπε ότι είπαμε ψέματα ..."???

@stathis:
to oti ine shetika eleftheri ikonomia den simeni oti ihane fileleftheri politiki ke moreover den simeni oti den ihane provlimata me ellimata ke oti i sosialistiki kivernisi den elege psemmata.

Νομίζω πως το comment sou χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, εκτός αν απλά ο στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο την ιδεολογία μας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ειδικά για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ε.Ε που εφαρμόζουν τις φιλελεύθερες επιταγές της Ε.Ε για μία πλήρως απελευθερωμένη οικονομία .


Αναμφίβολα κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί ένα μέρος των φιλελεύθερων "επιταγών" της. Στην πλειοψηφία τους όμως, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης απέχουν πολύ απο το να δημιουργήσουν πλήρως απελευθερωμένες οικονομίες. Συνήθως προσπαθούν να συμβιβάσουν σοσιαλισμό και φιλελευθερισμό με μέτρια ή κακά αποτελέσματα. Η Ουγγαριά για παράδειγμα, αφιερώνει το 50% του προϋπολογισμού της σε κοινωνική ασφάλιση, τη στιγμή που το έλλειμμα έχει γιγαντωθεί. Αυτό σίγουρα δεν είναι πράξη που δείχνει φιλελευθερισμό, αν και συγκριτικά με άλλες χώρες η Ουγγαρία ναι, μπορεί να θεωρηθεί σχετικά φιλελεύθερη.

Όσο για αυτό που γράφεις για 0% ανεργία στα σοσιαλιστικά κράτη, θα σου αντιπαραθέσω το ότι το επίπεδο ζωής των ανέργων σε χώρες με ελεύθερη οικονομία (πχ Ιρλανδία) θα το ζήλευαν πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε σοσιαλιστικά κράτη. Και χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να συνδιάσουν ελεύθερη οικονομία με σχεδόν πλήρη απασχόληση.

Stathis είπε...

konon

γράφεις "to oti ine shetika eleftheri ikonomia den simeni oti ihane fileleftheri politiki "

Δεν βγαίνει λογικό συμπέρασμα με το παραπάνω, αλλά ας μην το κρίνω εγώ, αρκεί που το διαβάζουν οι επισκέπτες

"moreover den simeni oti den ihane provlimata me ellimata ke oti i sosialistiki kivernisi den elege psemmata."

Γι αυτό είπα πως το πρόβλημα είναι πολιτικό. Αλλά ψέμματα δεν λένε μόνο οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Μην ανάγεις την πολιτική σε ζήτημα ηθικής. Ψέμματα είπε και ο Μπους για τα χημικά του Σαντάμ

Stathis είπε...

Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο συμπληρώνω.

Αν το post είχε σα στόχο να αποδείξει πως οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις , σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες,ψεύδονται
όπως το απλοποιεί ο konon με την απάντησή του στο σχόλιό μου, δεν θα χρειαζόταν να σχολιάσω.

Roark είπε...

Επειδή ο λεκτικός τραμπουκισμός καλό είναι να μην περνάει αναπάντητος, ας δούμε τους "φασίστες", οι "ταγματασφαλίτες" και οι "χίτες" της Διεθνούς Αμνηστίας πώς χαρακτηρίζουν το παραπέτασμα: μα ως παραπέτασμα!

Καλά βελάσματα!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock