Κυριακή, Νοεμβρίου 19, 2006

Τι ανθρωπος ειναι τελικα ο ΓΑΠ?

Βρηκα ενα ενδιαφερον αρθρακι στην "καλυβα ψηλα στο βουνο." Ενδιαφερον οχι βεβαια για την λαγνεια της ονοματοδοσιας, δεν με ενδιαφερουν βασικα καθολου τα ιδια τα ατομα που επηρεαζουν τον ΓΑΠ και τα ονοματα τους. Και να πω την αληθεια βλεπω βυζαντινες συνωμοσιες και μικροψυχα σπρωξιδια γυρω απο τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλα ο τροπος που λαμβανει ο ΓΑΠ τις αποφασεις του και τα φιλοσοφικα ρευματα που τον επηρεαζουν ειναι οπωσδηποτε ενδιαφεροντα για οποιονδηποτε πολιτη ψηφιζει με βαση ιδεες και τα αποτελεσματα που ζηταει απο τους κυβερνητες του, οχι με βαση κολληματα, παραδοσεις και τι ψηφιζαν οι παππουδες του πριν 60 χρονια.

Εχω πολλα παραπονα απο τον ΓΑΠ, αλλα τουλαχιστον του αναγνωριζω καλες προθεσεις και απουσια πνευματικης αλαζονιας. Ο ανθρωπος ακομα ψαχνει, ακουει, αναζητει.

Ειναι ομως καταλληλος για πρωθυπουργος? Φοβαμαι οτι εχει σημαντικα προβληματα:

Ακουει τοσο τους αλλους που δεν ξερω που ειναι η δικη του θεση. Θυμιζει ελαφρα τον Τονυ Μπλαιρ, μονο που ο Τονυ οταν τελικα πειστει για κατι εχει πολυ μεγαλη δυναμη στο να το κανει πραγματικοτητα. Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ απο την μια δειχνει μια ανοιχτη δημοκρατικη προσωπικοτητα, σεβεται τα ατομικα δικαιωματα και τους πολιτες και ειναι στην κοψη του κυματος στις διεθνεις συζητησεις περι δημοκρατιας, και απο την αλλη καταφευγει σε αηδιαστικα κολπα παλαιοπασοκικου λαϊκισμου (οπως το να αποκαλει τους αγροτες συντροφους και να τους φερεται λες και δεν εχουν ξεσκισει τις μισες ευρωπαϊκες επιδοτησεις σε σπαταλη επιδειξιομανη καταναλωση).

Δεν υπαρχει εσωτερικη συνεπεια
λογων και πραξεων και αυτο κοστιζει. Το οτι συμφωνα με το αρθρο, οι λογοι του ειναι κοψε ραψε απο 15 διαφορετικες γνωμες, νομιζω φαινεται. Μπορει ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ να νομιζει οτι βαζοντας ολο και λιγο παλιο ΠΑΣΟΚ στις κινησεις του, γλιτωνει την διαρροη των παλαιοφανατικων. Το αμφισβητω, αυτοι οι ανθρωποι ολο και κατι θα βρουν να κλωτσησουν. Ο ιδεατος τους κοσμος περιλαμβανει μια Ελλαδα με 4 εκατομμυρια δημοσιους υπαλληλους και επιδοτουμενους αντιπαραγωγικους αγροτες, πραγμα προφανως αδυνατο. Υπαρχουν ομως πολλοι ανθρωποι στον ιδεολογικο χωρο του ΠΑΣΟΚ που ψαχνουν ενα οραμα, αναζητουν ιδεες. Εν απουσια σοβαρης εναλλακτικης, πεφτουν συχνα στα διχτυα σοσια-ληστων ή χειροτερα αριστερων παμφλεταριων που θα ταιριαζαν στην δεκαετια του 1960...
Ο ΓΑΠ εχει το ονομα, την προβολη και κοινωνικη επιφανεια, τις γνωσεις (?) και την διαθεση να διαδοσει ευρεως καποιες νεες ιδεες. Ο καλυτερος τροπος να το κανει ειναι να μαχηθει ευθεως για αυτες! Οχι αλλες πλαγιες τακτικες, διαμαχες με τον Ε.Βενιζελο για το θεαθηναι (αν το αρθρο εχει δικιο) και χαζη κριτικη στην κυβερνηση. Το ηγετικο προφιλ δεν χτιζεται με αστειες κινησεις εντυπωσιασμου, αλλα με ηγεσια στον κοσμο των ιδεων. Οταν ο κυριος Παπανδρεου ανακαλυψει τελικα το οραμα που εχει για την χωρα, πρεπει να προσπαθησει ανοιχτα και καθαρα να το παρουσιασει και να μας πεισει. Η κρισιμη μαζα απλων ανθρωπων υπαρχει, ακομα και στο ΠΑΣΟΚ, για να στηριχτει ενα σοβαρο οραμα χωρις εσωκομματικα μαγειρεματα. Οι δυνατες ιδεες που παρουσιαζονται καθαρα και σταθερα, μπορουν να προχωρησουν και να παρακαμψουν την σαπιλα ενος κομματικου μηχανισμου οπως απεδειξε ο Κ.Σημιτης (του οποιου η εκλογη στην προεδρια ενος σαπιου αντρεϊκου ΠΑΣΟΚ μου φαινεται ολο και πιο ανεξηγητη).

Για μενα τελικα σημερα το διλημμα στην Ελλαδα εχει ως εξης. Θελουμε:

Α Εναν πολιτικο με καλες προθεσεις, φιλοσοφουντα και ανοιχτο μυαλο, με τα αυτια και τα ματια στραμμενα προς τις διεθνεις εξελιξεις, αλλα που ισως ειναι τελικα πνευματικα και ως προσωπικοτητα ανεπαρκης και δεν μπορει να προωθησει αλλαγες?

Β Ή εναν πολιτικο, ελαφρα επαρχιωτη, που περιεργως παρολη την διεθνη εμπειρια του δεν εχει ξεπερασει πολυ τον μεσο ελληνικο εθνικισμο και ορθοδοξοφανατισμο, στον φιλοσοφικο τομεα δεν τα παει καλα, ειναι μακρια απο την διεθνη πρωτοπορεια σε θεματα δημοκρατιας και φιλοσοφιας, αλλα τουλαχιστον ειναι (για ελληνικα δεδομενα) τιμιος και σταθερος, ξερει που παει και βημα βημα αλλαζει πραγματα στην χωρα προς αυτην την κατευθυνση, μια κατευθυνση που εν τελει ειναι καλυτερη απο την σημερινη κατασταση?

Σιγουρα θα προτιμουσα εναν καμικαζι προεδρο που θα διαλυσει κατεστημενα σαν τον Ιαπωνα Κοϊζούμι, ή εστω μια σταθερη, ησυχη και λογικη φωνη οπως η Ανγκελα Μερκελ ή ακομα και εναν δημιουργικο πανεξυπνο φανφαρονο οπως ο Τονυ Μπλαιρ. Ομως αυτους εχουμε τωρα, αναμεσα σε αυτους πρεπει να επιλεξουμε...

37 σχόλια:

Roark είπε...

Υπερβολικά μονόπλευρη κριτική.

Ποιός ακριβώς είναι ο Β. πολιτικός; Διότι αν υπονοείς τον σημερινό πρωθυπουργό, μάλλον πέφτεις αρκετά έξω. Ούτε σταθερός είναι, ούε πιστεύω ξέρει πού πάει, ούτε αλλάζει βήμα βήμα πράγματα στην χωρα προς μια κατεύθυνση καλύτερη απο την σημερινή κατάσταση.

Εκτός αν η καλύτερη κατεύθυνση είναι οι αυξήσεις στη φορολογία, τα λογιστικά τρυκ, το τάισμα των κρατικοδίαιτων μειοψηφιών (βλ πρόωρη συνταξιοδότηση στον ΟΤΕ), οι ΜΗΔΕΝ διαθρωτικές αλλαγές (ασφαλιστικό; άστο για τους επόμενους) , η αναβλητικότητα των μεταρρυθμίσεων, η διαιώνιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, η τακτοποίηση των γαλάζιων παιδιών και κουμπάρων, η αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύεων για επανίδρυση του κράτους, κτλ κτλ κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά θα προτιμούσα ένα "τρελό". Ένα Ζίγδη, ένα Λεβέντη, ένα Τσοβόλα, ένα Καρατζαφέρη. Ένα δηλαδή που έχει αναδειχθεί από την ίδια την κοινωνία με ένα τόσο χαζό τρόπο, ώστε να είναι εξίσου εύκολο να πέσει.

Ανώνυμος είπε...

Αλλα ο Κοιζουμι ειναι υπερεθνικιστης. Παλι επιλλεκτικες μνημες

Derevirn είπε...

Μάλλον δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι ως χώρα για έναν μετριοπαθή (;) ηγέτη όπως ο Γ. Παπανδρέου. Σημάδι της οπισθοδρομικότητας μας η εξάρτηση στον λαϊκισμό.

S G είπε...

μονοπλευρη Ρορκ? πολλοι θα ελεγαν οτι εθαψα τον Καραμανλη υπερβολικα (δεν εχω ακουσει κανεναν να τον λεει επαρχιωτη, ισα ισα τον υμνουν για τις καλες σπουδες του και την διεθνη εμπειρια του).

Αυξησεις στην φορολογια? Εχουμε πολλες μειωσεις της φορολογικης κλιμακας προσωπων και εταιρειων, του αφορολογητου κτλ σε βαθμο που οι Αλαβανοι φωναζουν οτι ο Καραμανλης χαριζει στους πλουσιους.
Την προωρη συνταξιοδοτηση την εχω κριτικαρει και γω, το ασφαλιστικο οντως ανευθυνα αφηνεται για το μελλον και εχω αλλες 100 γκρινιες να προσθεσω (ελλειψη μεταναστευτικης πολιτικης, λαϊκισμος στο θεμα των δημοσιων επενδυσεων με μεγαλοστομιες στυλ "ηρθε η ωρα της περιφερειας", πολυ αργη μεταρρυθμιση της δημοσιας διοικησης, ελλιπης συμπαρασταση στην προσπαθεια Γιαννακου για μεταρρυθμισεις στην παιδεια). Για γαλαζια παιδια δεν ξερω, δυστυχως δεν ειμαι στην Ελλαδα και ουτε εχω φιλους που να εργαζονται στο δημοσιο. Ξερω ομως οτι προ ημερων δηλωσε ο πρωθυπουργος οτι δεν μπορουμε να γινουμε ολοι δημοσιοι υπαληλοι, κατι ειναι και αυτο.

Γενικα δεν ειμαι ικανοποιημενος, αλλα νομιζω θελει μια δοση μυωπιας, κακης μνημης και φανατισμου για να πει κανεις οτι η σημειρνη κυβερνηση δεν ειναι καλυτερη απο τις ΠΑΣΟΚικες κυβερνησεις εως το 1996. Καλυτερη απο τις κυβερνησεις Σημιτη? Δεν το ξερω, σιγουρα η ρητορικη εχει βελτιωθει, σε θεματα ιδιωτικοποιησεων ας πουμε ελαχιστα σημαντικα στελεχη διαφωνουν. Και τελοσπαντων, ισως η σημερινη κυβερνηση δεν βελτιωνει την χωρα με την ιδια ταχυτητα που το εκανε ο κ. Σημιτης στα πρωτα χρονια, αλλα την βελτιωνει.

Δυστυχως δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ο ΓΑΠ θα εφερνε πραγματικη βελτιωση σημερα. Η προθεση υπαρχει, δεν ξερω αν υπαρχει η δυναμη. Και βλεπω γυρω του πολλα ατομα να γυριζουν σε παλαιοπασοκικη ρητορικη, της προ Σημιτη εποχης.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ο ένας (ΓΑΠ) ούτε ο άλλος (ΚΚjr). Μια και μιλάμε για τον ΑΓΠ όμως, δυστυχώς ο άνθρωπος αυτός φαίνεται να βρίσκεται στη χειρότερη θέση που θα μπορούσε να βρεθεί πολιτικός ή/ και άλλος ηγέτης σε υπεύθυνη θέση.

Από τη μια έχει τα πιστευω του τα οποία ενδέχεται να είναι κάααπως φιλελεύθερα εφόσον και τη γνώμη του για το άρθρο 16 του συντάγματος έχει διατυμπανίσει στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και έχει ζήσει επί μακρόν στην "εσπερίαν" (την τρισκατάρατη δύση δηλαδή) και έχει -πως να το κάνουμε- γαλουχηθει με τις ιδέες της.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο ΓΑΠ ο νεώτερος ενδέχεται να έχει όντως κάααποιες τάσεις φιλελευθερισμού, εν τούτοις, το ιδεολογικό κολλάρο του λαϊκισμού το οποίο φόρεσε σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων ο πανούργος και επιτήδειος πατέρας του, είναι τόσο ασφυκτικό που δεν τον αφήνει καν να αρθρώσει μια κουβέντα "βρε παιδιά, 30 τόσα χρόνια περάσανε... μήπως θα μπορούσαμε να το δούμε κι' αλλοιώς λίγο το πράγμα, ο κόσμος προχωράει, κλπ κλπ κλπ.

Αφήνω φυσικά κατα μέρος το γεγονός ότι περιστοιχίζεται από αετούς της πολιτικής, άσχετα αν είναι ταγμένοι στην ιδεολογική υστέρηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις εν γένει εξελίξεις. Δε μιλάμε για μπεκάτσες τύπου Πολύδωρα (όπου στους λόγους του εναλάσσονται οι "πρετορες" με το "Hagakure" χαχαχα, λες και ο μέσος κακοπληρωμένος και ανεκπαίδευτος αστυνομικός, θύμα και θύτης, είναι κλώνος του Τοσίρο Μιφούνεστο "Γιοζίμπο του Κουροσάβα), αλλά για αετούς τύπου Πρωτόπαπα, Πάγκαλου και Βενιζέλου που τους βλέπεις ότι με τη λεκτική τους (έστω και πομφολυγώδη) δεινότητα μπορούν να σφάξουν στο γόνατο το 90% των φαιρδών στελεχών της ΝΔ.

Μιλάμε για ατομα που στην ουσία ποτέ δε μετανόησαν για τις όσες υστερήσεις (να μην προθέσω τη λέξη "εγκλήματικές" μπροστά) μας φόρτωσε αυτό το παράδοξο κόμμα που μας έκατσε στο σβέρκο εδώ και 25 χρόνια διέλυσε τα πάντα, και τώρα αρχίσαμε να συζητάμε τα αυτονοητα σαν τα νήπια που συλλαβίζουν την Αλφα-Βήτα της λογικής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σκέψης.

Οχι, δε νομίζω ότι ο ΓΑΠ μπορεί να κάνει τίποτα. Χάρη στο όνομα του πατέρα του έγινε αυτός που είναι, και από μόνος του δεν έχει το ειδικό βάρος εκείνο που θα επεβάλλετο για να πεί στους απείθαρχους "σκάστε, μαντάρα τα κάναμε, καθείστε να δούμε τι θα κάνουμε, ο λαός μας έχει γυρίσει την πλάτη". Είναι όμηρος όχι των συμφεροντολογικών του βλέψεων αλλά της ατολμίας και της δειλίας του, και είχε την ατυχία να του φορέσουν έτεχνα οι επιτείδιοι "σύντροφοί" του (που τους χαιρετάς δια χειραψίας και μετράς τα δάχτυλα σου να δείς αν είναι στη θέση τους), ένα κόμμα που ήταν μαθηματινκώς βέβαιο ότι θα έχανε τις εκλογές του 2004, καθώς και όλες τις επόμενες κάθε είδους πιθανόν μέχρι το 2012.

Ο τύπος δεν είναι επαρκής ούτε από πλευράς πολιτικής σκέψης, ούτε από πνευματική συγκρότηση, ούτε από πλευράς δύναμης προσωπικότητας. Ισως τώρα να καταλαβαίνουν οι επιτήδιοι το λάθος που κάνουν εφόσον η "παρένθεση" στην οποία υπολόγιζαν μάλλον θα είναι πολύ μακρυά και ποιός ζεί ποιός πεθαίνει μέχρι το 2012, έστω 2011...

...πραγμα το οποίο μας φέρνει στοιν Κ. Καραμανλή το νεωτερο. Δυστυχώς ίσως για όλους μας, ξύπνησε το κομμάτι εκείνο του λαού που είχε περιθωριοποιήσει ιδεολογικά ο ΑΓΠ (άλλο μπουμπούκι από εκεί), δηλαδή οι "συντηρητικοί" και οι "νοικοκυραίοι" οι οποίοι επί 20 χρόνια έφαγαν τη σφαλιάρα του τρόμου, με τα lifestyle περιοδικά (τα οποία ανήκαν σε φίλα προσκείμενους με τους τότε μηχανισμούς εξουσίας) να τους λοιδωρούν με χίλια μύρια επίθετα, αλλά και τις επικρατούσες ιδεολογίες να είναι εναντίον τους.

Κάποια στιγμή θα επαναστατούσε αυτή η μάζα της οποίας της έφαγαν τα λεφτά στο χρηματιστήριο, την χλεύαζαν επείδή δεν έβαζε (όσο έπρεπε) το δάχτυλό της στο μέλι και επειδή κοίταζε απλά να τα φέρει βόλτα (και πότε θα ζήσετε τη ζωή σας μαλάκες- φώναζαν οι lifestyle φυλλάδες, όταν δεν είχαν αφιέρωμα στα ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα, κοκ, και αναφέρομαι σε πραγματικά γεγονότα!!!).

Φαίνεται λοιπόν ότι οι "νοικοκυραίοι" μάλλον θα τον ψηφίσουν ξανά τον Κ. Καραμανλή στις επόμενες εκλογές. Και αυτό είναι το κακό εφόσον οι κακιασμένοι και οι στερημένοι έστω ηθικοί νοικοκυραίοι δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν από μόνοι τους κάπου τη χώρα, χωρίς κάποια ανανέωση και νεωτερικότητα ιδεών.

Δυστυχώς, ούτε και ο κος Καραμανλής εχει πείσει ότι θέλει να αλλάξει κάτι. Απλά τουλάχιστον δεν θα ερθουν στην εξουσία εκείνοι οι οποίοι έχουν εθιστεί στα "βαριά ναρκωτικά" της εξουσίας όπως τα ονομάζει ο Ν. Φελέκης του "Επενδυτή", και αν υπάρχει μια στο εκατομμύριο να γίνει κάτι με τον Καραμανλή, με αυτούς δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο εφόσον -δυστυχώς- είναι αιχμάλωτοι ενός κυνικά άνομου και χαρακτηριστικά οπισθοδρομικού εσμού ο οποίος -λυπάμαι που το λέω- στην πλειοψηφία του δεν έχει καμία σχέση με αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Ούτε λυσσασμένα μειράκια που μισούν με παυλοβιανά αντανακλαστικά -άκουσον άκουσον- τις "εταιρείες", ούτε αμετανόητους στα δελτία των 8:30 να προσπαθούν να βαπτίσουν το κρέας ψάρι επειδή δε γουστάρουν "τη δεξιά", χωρίς από την άλλη να αποκυρήξουν ακόμα και τα τρανταχτά διαχειριστικά εγκλήματα του πρόσφατου παρελθόντος τα οποία τα πληρώνουμε - νάναι καλά ό κολλημένος με τις εισπράξεις αλλά όχι με τις θεσμικές αλλάγές Αλογοσκούφης- όλοι μας.

Απλά ο Καραμανλής κρατά τον κινδυνο της ολικής οπισθοδρόμησης έξω από την πόρτα της Ελλάδας. Από την άλλη θα μου πείς αρκεί αυτό; Τουλάχιστον αποτελεί ένα "raincheck", ένα χρονικό διάλλειμμα ώστε να δωθεί η ευκαιρία σε δυνάμεις υγιείς να ανασυνταχθουν και να εκφραστούν χωρίς να βάλλονται συνεχώς από την ένταση της λαϊκίστικης λαίλαπας που σχεδόν κατέστρεψε τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Από εκεί και πέρα,όσο και αν "το παλιό δεν μπορεί να πεθάνει και το καινούριο δεν μπορεί να γεννηθεί" ακόμα, όλοι ξέρουμε ότι οι αλλαγές έρχονται. Το θέμα είναι να έρθουν ομαλά και να είμαστε προετοιμασμένοι. Και δυστυχώς, ούτε ο Κωστάκης, ούτε ο Γιωργάκης, ούτε οι παρατρεχάμενοι τους αποτελούν την καλύτερη εγγύηση...

Ανώνυμος είπε...

palikaria o giorgakis den kani..to pedi..

o kostakis ine sti sosti kateuthinsi..
diorthoni ta oikonomika tis xoras..ke allazi kapoia pragmata..

theli tolmi ke ena perisotero filelefthero tono stis allages tou vevea..

P.S. Ebros lae mi skivis to kefali o monos dromos ine Karamanlis ke pali!

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Το κουτί Γ!

Αν οι επιλογές μου συνεχίσουν να είναι το συγκεκριμένο Α ή το συγκεκριμένο Β, δύσκολα βλέπω να επιλέγω.

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρη γεια χαρά,

Αυξησεις στην φορολογια? Εχουμε πολλες μειωσεις της φορολογικης κλιμακας προσωπων και εταιρειων, του αφορολογητου κτλ σε βαθμο

Οι μειώσεις για τα πρόσωπα είναι too little, too late [2009 και βλέπουμε η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για εμάς]. Άσε που μέχρι να φτάσουμε στο 25% θα μας τον έχει χώσει με τόσους άλλους έμμεσους φόρους (αύξηση ΦΠΑ, φόροι στα κινητά, συνεχιζόμενη αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών ως εν δυνάμει κλέφτες και πολλά πολλά άλλα) που θα τα έχει βγάλει πολλαπλάσια από εκεί.

Ξερω ομως οτι προ ημερων δηλωσε ο πρωθυπουργος οτι δεν μπορουμε να γινουμε ολοι δημοσιοι υπαληλοι, κατι ειναι και αυτο.

Για την ακρίβεια από λόγια και ΘΑ έχουμε χορτάσει στην Ελλάδα: από έργα πάσχουμε οπότε θα με συγχωρέσεις αν εκεί που εσύ βλέπεις κάτι εγώ δε βλέπω τίποτα.

Παραφράζοντας τον προλαλήσαντα, το κουτί Γ: το οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται να ευδοκιμεί στην Ελλάδα ως είδος, αλλά πρέπει να το αναζητήσεις σε καμιά σοβαρή χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι ο Suis Generis AV;;;

Ανώνυμος είπε...

Miας και το έναυσμα το πάρατε από την "καλύβα", αντιγράφω ένα σχόλιο που έκανα εκεί:

Έχεις ιδέα το πώς τα δίκτυα αλληλεγγύης που καλλιεργούνται στο κολλέγιο Αθηνών επηρεάζουν καθοριστικά τις επιλογές του Παπανδρέου;

Αμερικάνικό Κολέγιο Αθηνών είναι ο πλήρης τίτλος και για την ακρίβεια έχουν το ίδιο αίσθημα υπεροχής σε σχέση με τον φτωχό λαό -ή μάλλον την αμαθή πλέμπα- που είχαν επι δικτατορίας οι εσατζήδες.

Ένας απ’ αυτούς, που κάλιστα θα μπορούσε να ανήκει στο επιτελείο Παπανδρέου, ο …απίστευτος, ο …τέλειος, η …ενσάρκωση του απόλυτου Έλληνα, ο βουλευτής Κέρκυρας (;) Γεωργιάδης, μας κούφανε λίγες μέρες πριν στην παρουσία των βιβλίων της Κουλούρη, στον ύμνο γι’ αυτόν τον τέλειο τύπο του σύγχρονο Έλληνα, τον θητεύσαντα στο Κολέγιο.

Που πας ξυπόλητος στα αγκάθια συντροφε Ανδρουλάκη;;;;"

ΤΑΣΟΣ είπε...

"Το πρόβλημα με τον σημερινό Πρωθυπουργό είναι η απουσία θετικού έργου. Ακόμα και σε σχέση με τα όσα ο ίδιος και η παράταξή του πρότειναν. Είναι πολύ πιθανό ότι όσοι του προτείνουν πρόωρες εκλογές ελπίζουν ότι ο «μέσος Ελληνας» δεν θα προβεί στον απολογισμό και θα τον ξαναψηφίσει. Ασχετα με τις δημοσκοπήσεις (που δείχνουν το σήμερα της γνώμης αλλά όχι και το αύριο της κάλπης), το στοίχημα είναι για την παράταξή τους επικίνδυνο. "

- Το πρόβλημα με τη ΝΔ είναι η πολιτική εμπάθεια κατώτερων στελεχών, "πολιτικά απαιδαγώγητων" που εκβιάζουν, παρεμβαίνουν και φιλοδοξούν να ασκήσουν εξουσία για να επωφεληθούν (ρουσφετολογία)

Ο Γ.Α.Π.
- συναινεί στην κυβερνητική πολιτική χωρίς να του το έχουν ζητήσει ίσως όμως κάποιοι να του το έχουν επιβάλει χωρίς να είναι γνωστά τα ανταλλάγματα.
- δεν είναι ειλικρινής γιατί όταν μιλάει γαι ανανέωση εννοεί τη συγρότηση ενός ελεγχόμενου κοματικού μηχανισμού
- δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθήκοντά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,
- δεν διακρίνεται για τη μαχητικότητά του, κλπ).
-δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για τις σχέσεις του με την Εκκλησία (εκκλησιαστική κρίση, άλλη σχέση Εκκλησίας και κράτους κλπ).
-δεν βελτιώνει την αξιοπιστία του
- εθελουσία έξοδος ΟΤΕ
- πώληση εμπορικής
- απεργία εκπαιδευτικών
- μη κρατικά? μη κερδοσκοπικά? πανεπιστήμια

- δεν έχει προβάλει καμία ευκρινή εναλλακτική πολιτική πρόταση, ακόμη και στους τομείς που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα (αγροτικό ζήτημα, ανεργία).
- έχει ευθύνες γιά τη ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του τ. Πρωθυπουργού Σημίτη και την έλλειψη προβολής του έργου του

περισσότερα στο blog

Unknown είπε...

Άκουσα τι είπε ο Καραμανλής για το δημόσιο και μου φάνηκε πολύ αστείο, μια και νομίζω ότι από τα βασικά μελήματα αυτής της κυβέρνησης είναι να βολέψει όλους τους "ηθικούς νοικοκυραίους" εκεί. Η κατάσταση με τις προσλήψεις στον σκληρό πυρήνα του κράτους (Υπουργεία δηλαδή) είχε βελτιωθεί κάπως από την καθιέρωση του ΑΣΕΠ και μετά (κάπως είπα, μη πέσετε να με φάτε) και αυτό που διαφαίνεται τώρα είναι μια οπισθοδρόμηση σε καταστάσεις ΠΑΣΟΚ δεκαετίας 1980. Κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Όχι SG, για το επίπεδο αυστηρότητας που κρίνεις τον ΓΑΠ (και καλά κάνεις και λίγα λες μη σου πω), είσαι υπερβολικά ελαστικός στον ΚΚ. Ποιές σπουδές και ποιά διεθνή εμπειρία του ΚΚ; Αυτός που δεν είχε δουλέψει πουθενά ποτέ του μέχρι να γίνει βουλευτής με το όνομά του; Αν οι σπουδές του ήταν όπως είναι τώρα της γυναίκας του (υπάρχουν άπειρα στοιχεία για το πόσο λίγο τίμια είναι η γυναίακ του συεκριμένου Καίσαρα), δεν νομίζω ότι καν μπαίνουν σε σύγκριση με τον ΓΑΠ.

Ο ΓΑΠ αν θες έχει και μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ως υπουργός εξωτερικών. Οι χειρισμού του ΚΚ (πχ στην Λουκέρνη) ήταν για κλάματα.

Αλλά το δίλημμα είναι πλέον κάλπικο. Και το κατέστησε κάλπικο ο νέος εκλογικός νόμος. Πλέον για να γίνει ένα κόμμα μονοκομματική κυβέρνηση απαιτείται πάνω από 42%. Με ελάχιστη συνειδητοποίηση της δύναμης της ψήφου τους, οι πόλίτες μπορούν στις επόμενες εκλογές να σπάσουν τα εκβιαστικά αυτά διλήμματα.

ΥΓ. Ο Roark είμαι, αλλά γράφω από το εξοχικό.

Jimis είπε...

Den exw na prosthesw tipota to ousiastiko epi tou thematos.Pisteyw oti grapsate oloi ligo poly auta pou kai egw pisteuw h gia ta opoia anarwtiemai.Allwste den nomizw kaneis na mporesei na dwsei apanthsh gia kanenan sthn erwthsh "ti anthrwpos einai".H erwthsh pou omws emena me kaiei einai:Eseis filoi fileleutheroi opws kai egw,pws tha prepei na kinhtheite,sthrizontas o kathenas ton xwro ston opoio politika proskeite(pisteuw oti anamesa sas yparxoyn pshfoforoi kai twn 2 kommatwn) kai piezontas ek twn esw gia fileleutheres allages H pshfizontas to neo amigws fileleuthero kommatiko sxhmatismo wste katakapoio tropo na "perasoume mynhmata"????????Kai oi dyo apofaseis enperiexoun pollous pollous kindynous.Proswpika den exw apanthsh katharh.Omws auto pou zhtaw apo to neo komma h sxhmatismo einai na prospathisei na einai osw tw dynatwn poio diplwmatiko sto logo pou tha xrhsimopoiei wste na mhn erthei se entonh sygkroush me thn "kthwsprepei logikh" tou mesou ellhna.Tha einai krima na perithwriopoihthei en th genesh tou se komma mias elit.Isws auto prospathei na kanei o GAP kratwntas tis fileleutheres idees "gia ton eauto tou" perimenontas na tis thesei se programma otan tou dothei eukairia.H elpida pethainei teleutaia.

Harry Peitsinis είπε...

Φίλε SG, οι απόψεις σου για τους δυο πολιτικούς άνδρες είναι πάνω κάτω ορθές. Θα διαφωνήσω όμως με το συμπέρασμα σου. Για μένα τέτοιου είδους διλήμματα είναι το λιγότερο πλαστά.

Σε μια πολυκομματική δημοκρατία, δεν νοουνται διλήμματα μεταξύ δύο και μόνο υποψηφίων πρωθυπουργών. Ασχέτως αν οι επιλογές της συντριπτικής μάζας του λαου αφορούν τα δυο κόμματα, στο βαθμό που οι πολίτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την κυβέρνηση τους, όλα ειναι εφικτά.Ακόμα και η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ως έχει.

Γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε έναν αδύναμο ιδεαλιστή και σε έναν "επαρχιώτη" εθνορθόδοξο με φιλελευθερες καταβολές;

Το φυσιολογικο συμπερασμα ειναι η διαπιστωση της αδηριτης αναγκης να υπερβούμε το ψευτοδίλημμα της εξουσίας με την στήριξη άλλων κομματικών σχηματισμών.

Ο πολίτης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του. Ο εφησυχασμός στο υπάρχον εξουσιαστικό πλαισιο, η αντιμετώπιση του ως λιγο πολύ "αυτονόητου" ή μοιραίου ειναι από τη φυση της αδιέξοδη.

S G είπε...

τι να σας πω ρε παιδια, διακρινω απο ολους σας μια αρνηση προς τον δικομματισμο, την οποια ναι μεν σεβομαι και θεωρω ευκταια αλλα οχι εφικτη.

ο δικομματισμος επιβαλλεται απλα απο το εκλογικο μας συστημα, δεν ξερω τι θα γινει τωρα που ειπε ο Ρορκ οτι θα εχουμε οριο του 42% βεβαια (ειναι απολυτο το οριο? δεν βγαινει αυτοδυναμη κυβερνηση αν πιασει κατω απο 42? απιθανο μου φαινεται).

μερικες απαντησεις

προμηθεα
"Γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε έναν αδύναμο ιδεαλιστή και σε έναν "επαρχιώτη" εθνορθόδοξο με φιλελευθερες καταβολές;"

γιατι δυστυχως το εκλογικο συστημα σε συνδυασμο με την σαπιλα του μεσου ελληνα ψηφοφορου επιβαλλουν τετοιες επιλογες. Ειμαστε αναγκασμενοι να κανουμε αυτο που στην θεωρια λεγεται "στρατηγικη ψηφοφορια", δηλαδη να ψηφιζουμε οχι αυτο που θελουμε, αλλα αυτο που ελπιζουμε οτι μπορει να φερει τον κοσμο λιγο πιο κοντα στις αναγκες μας. Μια ψηφος σε μικρο κομμα ειναι λιγο πολυ πεταμενη (εκτος αν ειναι σε κανα ΚΚΕ που ειναι και ζημια στην Ελλαδα απο πανω!).

ρορκ εχεις δικιο εν μερει, ο πρωθυπουργος μας δεν εχει δουλεψει πουθενα πριν. Αλλα ως πρωθυπουργος δεν ειδα να κανει τραγικες γκαφες (οχι χειροτερες απο ατομα που εχουν δουλεψει 40 χρονια και ακομα κρετινοι μενουν), πραγμα που σημαινει οτι εχει καποια εξυπναδα, αποτελεσματικοτητα και μαλλον ικανους συμβουλους.
Μην με παρεξηγειτε, δεν ειμαι ευχαριστημενος, αλλα τουλαχιστον δεν ντρεπομαι για την Ελλαδα τοσο οσο οταν πρωτοεφυγα. Η Ελλαδα εχει αλλαξει νομιζω πια προφιλ, αποφευγει τις τρομερες χοντραδες και πεφτει στις πιο μικρες.

Ο ΓΑΠ ηταν οντως ικανοποιητικος ως ΥΠΕΞ. Αλλα ακριβως αυτο λεω, για ΥΠΕΞ καλουλης ειναι, αλλα για πρωθυπουργος δεν ειμαι σιγουρος.

μπερεδημ
"Οι μειώσεις για τα πρόσωπα είναι too little, too late [2009 και βλέπουμε η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για εμάς]. Άσε που μέχρι να φτάσουμε στο 25% θα μας τον έχει χώσει με τόσους άλλους έμμεσους φόρους "

καταρχας γεια σου και σενα μπερεδημ :-)
ισως εχεις δικιο οτι ερχεται αργα η αλλαγη, αλλα και μονο η αλλαγη της ρητορικης μου φαινεται θετικη. Στην ΝΔ μιλανε και προσπαθουν για καποια φοροελαφρυνση. Ενω τις προαλλες ο Φλωριδης του ΠΑΣΟΚ ελεγε στα ισα οτι πρεπει να αυξηθει η φορολογια ειδικα λεει των πλουσιων (που στην ελλαδα πλουσιος ειναι απλα οποιος μεσοαστος δεν φοροδιαφευγει. Ο μεγαλοαστος φυσικα εχει τεραστιες δυνατοτητες φοροδιαφυγης μεσω offshore κτλ).

Ισως βεβαια και συ και ο νικοσχ και η switchblade_sister να ξερετε τι λετε οταν μου λετε οτι οι σπαταλες και τα ρουσφετια αντι να πεσουν αυξανονται. Ελπιζω ειλικρινα να ειναι μονο εντυπωση που βγαινει απο την φασαρια του αντιπολιτευτικου τυπου...

ποντιακ
ο βουλευτης Κερκυρας μας ειναι ιδιαιτερα συμπαθης εδω. Και δεν ξερω τι προβλημα εχεις με τα παιδια του Κολλεγιου, γνωριζω αρκετα που ειναι αξιολογα ατομα χωρις συμπλεγματα.

Βlaise
σε ποιον αναφερεσαι?

τασο
"[ο ΓΑΠ] συναινεί στην κυβερνητική πολιτική χωρίς να του το έχουν ζητήσει ίσως όμως κάποιοι να του το έχουν επιβάλει χωρίς να είναι γνωστά τα ανταλλάγματα."

γιατι βλεπεις συνωμοσιες? εγω εδω του δινω ευσημα, εχει μια σταθερη θεση στο θεμα των ΑΕΙ πχ και δεν την αλλαζει δεν πα να φωναζει ολο το ΠΑΣΟΚ. Θαταν βεβαια και τρομερη ειρωνεια να την αλλαζε, οταν ο ιδιος δεν εχει πατησει νομιζω σε ελληνικο δημοσιο ΑΕΙ!!

Roark είπε...

SG, προφανώς δεν το έβγαλα από το μυαλό μου αυτό που σου λέω. Χωρίς 42% δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δεν έχει κάνει τρομερές γκάφες; Και ο βασικός μέτοχος τι ήταν που γίναμε ρόμπα στην ΕΕ; Σήμερα γελάει μαζί σου πολύ περισσότερος κόσμο από οτι την περίοδο 1996-2004.

Οι επόμενες εκλογές είναι καταπληκτική ευκαιρία να σπάσει ο δικομματισμός που συντηρεί αυτά τα διλήμματα. Μέχρι τώρα εκβιαζόμασταν να τα επιλέξουμε. Ας μην τους την χαρίσουμε τώρα, απλά επειδή ο εκβιασμός τους μας έχει γίνει συνήθεια.

Andrew είπε...

Και το 1989/1990 δεν ήταν υποχρεωτική η ύπαρξη του δικομματισμού με τον τότε εκλογικό νόμο, αλλά οι τότε ψηφοφόροι τον επέλεξαν ξανά. Τώρα προσωπικά θα το έβλεπα καλύτερο να εκλεγει πρωθυπουργός ο Λεβέντης παρά κάποιος ο οποίος είναι δέσμιος του διεφθαρμένου παρελθόντος του κόμματος του. Ο ΓΑΠ είναι πρώτα τέκνο του ΑΠ με ότι συνεπάγεται αυτό και μετά οτιδήποτε άλλο έχει ως ιδιότητα ή ικανότητες. Ο ΚΚjr όμοια είναι συνονόματος του ΚΚ. Σίγουρα πρόοδος έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια όμως αυτή είναι αναπόφευκτη λόγω της εισόδου στην ΕΕ.

Καλύτερο μέλλον θα υπάρξει μόνο με πολυκομματική εκπροσώπηση από νέες δυνάμεις (ασχέτως ιδεολογίας) οι οποίες δεν θα είναι δέσμιες ενός κρατικοδίαιτου παρελθόντος.

S G είπε...

σου λεω οτι μου φαινεται περιεργο γιατι δεν συμφερει την ΝΔ σε καμμια περιπτωση και λογικα θα κανει το παν να τον αλλαξει και το ΠΑΣΟΚ ισως την βοηθησει. Αποσο εψαξα το οριο ειναι 40% (42% ηταν το οριο για απευθειας εκλογη στις δημοτικες μου φαινεται). Ο τωρινος εκλογικος νομος σημαινει οτι με μεγαλες πιθανοτητες ειτε η ΝΔ θα πρεπει να συμμαχησει με κανα ΛΑΟΣ ή το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστει να συμμαχησει με το ΚΚΕ! Κακιστη προοπτικη για ολους νομιζω...

"Δεν έχει κάνει τρομερές γκάφες; Και ο βασικός μέτοχος τι ήταν που γίναμε ρόμπα στην ΕΕ; Σήμερα γελάει μαζί σου πολύ περισσότερος κόσμο από οτι την περίοδο 1996-2004."

καλα μαζι μου δεν γελαει κανεις :-)
με την εθνικοτητα μου γελανε.
αλλα οχι, ο βασικος μετοχος νομιζω ηταν ενα μαλλον τοπικο ελληνικο ζητημα που δεν πολυαπσχολησε τα ξενα ΜΜΕ. Την δεκαετια του 90 το κυριο ζητημα που μας βασανιζε ηταν τα "εθνικα". ειδικα το μακεδονικο εφερε παρα πολυ δουλεμα απο τους γερμανους φιλους μου (αυτο το "η Μακεδονια ειναι ελληνικη" ηταν το χειροτερο δυνατο συνθημα, ολοι καταλαβαιναν "η ΠΓΔΜ ειναι ελληνικη"). φυσικα η οικονομικη εξαθλιωση της χωρας και η αποκλιση του εισοδηματος μας, παρα τον κατακλυσμος κονδυλιων ηταν ενα αγκαθι, ειδικα οταν μιλουσα με οικονομολογους. Ο κ. Σημιτης νομιζω τα απαλυνε αυτα τα προβληματα. Μετα ομως ηρθε η προετοιμασια για την Ολυμπιαδα, πολυυυυυ δουλεμα εκει. Εγινε η Ολυμπιαδα με σχετικη επιτυχια και εκει που πηγαμε να αναθαρρησουμε ηρθε η απογραφη (την οποια χρεωνω μαλλον και στους δυο. Ξεφτιλα τα λογιστικα τρυκ του ΠΑΣΟΚ, ξεφτιλα η προσπαθεια να επιβαρυνουν ολους τους προϋπολογισμους της ΝΔ με τεραστια ανελαστικα εξοδα που αποφασισε και ξοδεψε το ΠΑΣΟΚ, καποια ξεφτιλα ο κακος χειρισμος του θεματος απο την ΝΔ.). Η καλη πορεια της οικονομιας εκτοτε νομιζω ομως εχει απαλυνει του φοβους για μεταολυμπιακη κριση και οι προοπτικες ειναι ανοδικες.

Παρολα τα πισωγυρισματα σημερα η Ελλαδα ειναι μια χωρα με σχετικα σταθερη θεση αναμεσα στις ανεπτυγμενες, κατι που κανεις δεν μπορουσε να πει πριν 15 χρονια. Κανεις. Δεν εχω την αισθηση πια οτι ανηκω σε κρατος κλοουν, αλλα σε ενα μεσογειακο, τεχνοφοβικο, συντηρητικο κρατος που ομως ειναι σε μεταλλαξη, προσπαθει να ξεπερασει την σαπιλα της περιοχης και της ιστοριας του.

Ανώνυμος είπε...

Μένω στο τελευταίο όπως το λές. Βέβαια, και πριν 15 χρόνια είχαμε πληθωρισμό 25% μου φαίνεται...

Πάντως ο Andrew έχει δίκιο. Το αίμα νερό ΔΕΝ γίνεται...

Δυστυχώς...

ultrasonic15 είπε...

Πρέπει να είναι το μοναδικό ποστ σου SG που διαφωνώ σχεδόν σε κάθε πρόταση που γράφεις!
Όσο για τα διλήμματα που θέτεις, μου μοιάζουν με:
Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός
Νεκροί εναντίον πεθαμένων σημειώσατε 1 κλπ.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια για το θέμα αυτό, το πολίτευμα της κληρονομικής δημοκρατίας θα συνεχίσει για χρόνια στη χώρα.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω πάντως είναι γιατί διώξαμε τους βασιλείς και τις οικογένειές τους (τους οποίους δεν πάω όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους αλλά και για λόγους στυλ – βλέπε τα καραγκιοζηλίκια των ευρωπαίων γαλαζοαίματων) για να έχουμε 5-6 – 10 οικογένειες να επικρατούν στη χώρα για 30 –40 χρόνια και 2-3 μόνο να την κυβερνάνε.
Δεκαετίες 40φεύγα-50-60-70 Παπανδρέου – Καραμανλής
80 Παπανδρέου
90 η άλλη οικογένεια σφήνα (δε λέω τα’ όνομα για να μη χαλάσω το γούρι)
2004-2010+ Καραμανλής
Ο Σημίτης ήταν ο από μηχανής θεός για το κίνημα και οι πασόκοι θέλοντας και μη τον κράτησαν όσο μπορούσε να αντέξει (προκειμένου να κρατήσουν την εξουσία οι πασόκοι θα επέλεγαν για αρχηγό από το σημίτη και το γιωργάκη μέχρι τη βέρα λάμπρου).

Δε γαμιόμαστε λέω εγώ που εννοείτε ότι μπορεί να ανοιχτεί σοβαρή συζήτηση για το θέμα αυτό? Ότι η κατάσταση αυτή αξίζει και απλής συζήτησης?
Δυστυχώς δεν έχουν site στο πρώτο Θέμα την εφημερίδα (ή έχουν και δεν το ξέρω) ώστε να παραθέσω (πράγματα που τα ξέρει και η κουτσή Μαρία) αυτά που έχουν πρωτοσέλιδο και αφιέρωμα στις επί μέρους κρατικές θέσεις που έχει πιάσει η οικογενειοκρατία στη χώρα.

Ένα μάτσο τίποτες είναι οι τύποι. Οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αντάξιοι της περιγραφής που πει και ο μέγιστος Μάκαρος: «Αγαπούλα μου, προκειται για μια παλιολινάτσα, την οποία εγώ προσωπικά δε θα την/τον είχα ούτε για να μου αγοράζει εφημερίδες από το περίπτερο.»
Ανίκανοι που εκλέγονται όμως γιατί τους στηρίζει κάθε φορά ο μέσος έλληνας χωριάτης – όπως στην ταινία με το μαυρογυαλούρο που τον έβριζαν όλοι και μετά αφού είδαν ότι ο Κωσταντάρας είναι ο ίδιος υπουργός, το βούλωσαν γιατί από κατωτερότητα (Βλέπε: όλοι οι χωριάτες το ξέρουν και στο υποσυνείδητό τους ακόμα ότι είναι τέτοιοι – ότι είναι γραικύλοι) δεν τολμούσαν να πουν κουβέντα.

Κοντολογίς: “Είμαστε χωριάτες και κάνουμε τουμπεκί όταν μπροστά μας είναι ο μεγαλοπαράγοντας. Ο μεγαλοπολιτικός. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας. Είμαστε ανελεύθεροι άνθρωποι, γραικύλοι του κερατά που σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να τη βγάλουμε καθαρή κάνοντας μόκολα σε αυτόν που θεωρούμε ανώτερο. Μεγαλοπολιτικό. Μεγαλοπαράγοντα και μεγαλο-οτιδήποτε. Γιατί? Γιατί είμαστε κωλοχωριάτες. Τι κι αν πήγαμε και στο εξωτερικό μερικοί από μας και έχουμε κι άλλες παραστάσεις. Είμαστε χωριάτες ρε παιδί μου! Αυτό και αυτοί που μας πασάρουν είναι έτσι γιατί είναι έτσι! Είμαστε γραικύλοι!”

60 χρόνια οι ίδιες οικογένειες δείχνουν αν μη τι άλλο το χωριατιλίκι και το γραικυλισμό που έχουν στο χνώτο τους και στο μυαλό τους οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Όπως σε κάτι κωλοχώρια που επιλέγουν κοινοτάρχες και δημάρχους από την ίδια οικογένεια (ή από δυο εναλλακτικές) για 60 χρόνια, έτσι κάνει και όλη η χώρα 60 χρόνια τώρα.
Δεν το ‘χετε πάρει χαμπάρι ότι αυτή η χώρα κατοικείται από fucking peasants και η πολιτική κατάσταση – αντίληψή τους είναι ανάλογη? Πίσω από το δάχτυλο θα κρυβόμαστε?
Η μόνη ελπίδα είναι, το ξαναλέω, οι μετανάστες. Μια και δεν υπάρχει μεγάλη σε πληθυσμό νέα γενιά. Οι έλληνες έχουν που έχουν τη χωριάτικη νοοτροπία, έχουν και συντηρητική χωριάτικη νοοτροπία επειδή πολύ απλά όλο και περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας – φάτε σκατά οι νέα γενιά λέει η κοινωνία που έστησαν οι μεταπολεμικές γενιές.
Μόνο οι μετανάστες μπορούν να κάνουν τη διαφορά – και είναι η μόνη ελπίδα για όποιον το έχει καταλάβει.

S G είπε...

με τι ακριβως διαφωνεις ουλτρα?

ισως δεν με καταλαβες ακριβως. Δεν δεχομαι ρε παιδι μου τις σημερινες πολιτικες εναλλακτικες στην Ελλαδα ως καλες, ουτε καν ευχαριστες. Αν το καλοσκεφτω δεν μου ειναι καν αποδεκτές (γιαυτο και δεν σχεδιαζω δυστυχως να επιστρεψω στην πατριδα συντομα).

Λεω ομως οτι δεδομενου του εκλογικου συστηματος αυτα τα δυο ατομα προς το παρον ειναι οι μονες επιλογες καποιου που παει να ψηφισει. Ψηφος προς αλλο κομμα δυσκολα αλλαζει κατι, αλλα μεγαλωνει την πιθανοτητα να βγει κομμα που δεν θες. Στρατηγικη ψηφος λεγεται, παλιο φαινομενο μελετημενο στα οικονομικα.

Πες οτι υπαρχουν τρεις εναλλακτικες και εσυ προτιμας την Α απο την Β και αυτην απο την Γ.

Πες οτι ολος ο κοσμος ομως σιχαινεται την Α και ψηφιζει μονο Β ή Γ. Τοτε προφανως πρεπει, αν θες η ψηφος σου να μην πεσει απλα στην θαλασσα, να διαλεξεις μεταξυ Β και Γ, για να εχεις μια πιθανοτητα να επηρεασεις το αποτελεσμα. το Α ειναι αυτο που λεμε μη εφικτο (non feasible για τους οικονομολογουντες).

Τωρα, θα ειχα πολλα να πω για τα εκλογικα συστηματα και γιατι το συστημα του 50%+1 δεν ειναι πολυ καλο, αλλα δεν ειναι του παροντος.

Καταληγω, βρισε οσο θες οποιον θες (αν και δεν νομιζω οτι φταινε οι αλλοι που εχουν διαφορετικες προτιμησεις απο μενα), αλλα αυτες τις εναλλακτικες εχεις. Τωρα, αν μεινει ο εκλογικος νομος οπως λεει ο Ρορκ, ισως κατι αλλαξει.

Kensai είπε...

Βασικά το καλύτερο πρόσωπο απ'αυτά που πρότεινε ο SG είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη η Angela Merkel.

Χωρίς υπερβολικά ύποπτο curriculum δουλεύει αργά αλλά σταθερά σε μια δύσκολη κυβέρνηση εθνικής συμμαχίας για τις απαραίτητες αλλαγές της χώρας της.

Πλεονεκτήματά της: γυναίκα, φυσικός (πολιτικός από θετικές επιστήμες!), οικογενειακό παρελθόν και σε άλλες παρατάξεις, σχετικά νέα σε ηλικία

Andrew είπε...

ultra: οι μετανάστες που ζουν στο εξωτερικό (πρακτικά) δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν σκεφτείς ότι είναι όσοι είναι και οι Ελλαδίτες Ελληνες θα μπορούσαν από μόνοι τους να κάνουν τη διαφορά. Στην Ιταλία π.χ. υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού.

S_G: Η ψήφος δεν πέφτει στη θάλασσα έτσι. Αντίθετα είναι πολύ πιο χρήσιμη από την αρνητική ψήφο (ψηφίζω τον έναν να μην βγει ο άλλος). Αν πάρουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από 30-35% στις εκλογές και οι 2 και 15 κόμματα από 1% (και ας μην εκπροσωπηθούν) θα δεις τεράστιες αλλαγές και στα 2 κόμματα. Τα άκυρα/λευκά/αποχή δεν γράφονται βέβαια και γι'αυτό είναι ασφαλής τρόπος διαμαρτυρίας. Αντίθετα ο γραικύλος μπορεί να μην τα θέλει τα 2 μεγάλα κόμματα αλλά σε ποσοστό 85% τα ψηφίζει.

S G είπε...

andrew συγχωρεσε με αλλα θα επιμεινω. αυτο που λες δεν ειναι ατομικα ορθολογιστικο. Ενα ατομο μπορει να επηρεασει τις πραξεις του, οχι των αλλων. Ετσι, δεδομενου οτι οι αλλοι ψηφιζουν Χ η ερωτηση ειναι τι μπορεις να κανεις εσυ. Αν οι αλλοι ψηφιζουν μεγαλα κομματα ετσι ωστε να ειναι αυτοδυναμα, τοτε στρατηγικα πρεπει και εσυ να ψηφισεις ενα απο τα δυο. Για τους αλλους ισχυει το ιδιο, οσο ολοι πλην αυτων ψηφιζουν ετσι, πρεπει και αυτοι να το πραξουν. Αυτο λεγεται θεση ισορροπιας και φυσικα μια θεση ισορροπιας που ειναι ατομικα ορθολογιστικη μπορει να ειναι καταστραφικη συνολικα, οπως εχουμε δει στο διλημμα του φυλακισμενου.

Αυτη η θεση ισορροπιας μαλιστα ειναι παρα πολυ δυνατη, με βαση τον εκλογικο νομο της ενισχυμενης αναλογικης (σημειωνω οτι με βαση αυτον τα λευκα ειναι υπερ του πρωτου κομματος!). Για να αλλαξει χρειαζεται ειτε συντονισμενη προσπαθεια εκατομμυριων Ελληνων πολιτων (αδυνατο), ειτε ενας πολιτικος με αρκετη κρισιμη μαζα πισω του που να κανει νεο κομμα και να διαταραξει τις ισορροπιες. Οπως εχουμε δει εως σημερα η κρισιμη μαζα φαινεται να ειναι πανω απο 10-15%.

Η τριτη εναλλακτικη ειναι φυσικα αλλαγη του εκλογικου νομου (τεχνικα η διατηρηση του σημερινου οριου του 40% ειναι μια ελπιδα).

Επιμενω, αυτο δεν ειναι η προσωπικη μου ευχη, αλλα μια παρατηρηση που στηριζεται νομιζω απο ολα τα αποτελεσματα της θεωριας παιγνιου και της μελετης εκλογικων συστηματων.

Roark είπε...

Επαναλαμβάνω ότι το όριο για αυτοδυναμία στον νέο εκλογικό νόμο είναι το 42%, όχι το 40% (προχθές το ανέλυαν στον ΣΚΑΙ το συγκεκριμένο). Και δεν χρειάζεται κανένα μεγάλο τρίτο κόμμα για μην πιαστεί το όριο. Στις εκλογές του 1996 κανένα κόμμα δεν ξεπέρασε το 42% και δεν υπήρχε κανένας τρίτος πόλος του 10-15%. Ο εκβιασμός μπορεί να σπάσει πολύ πιο εύκολα πλέον.

ΤΑΣΟΣ είπε...

συναινεί στην κυβερνητική πολιτική χωρίς να του το έχουν ζητήσει ίσως όμως κάποιοι να του το έχουν επιβάλει χωρίς να είναι γνωστά τα ανταλλάγματα.

Δεν θ ατο έγραφα αν δεν είχα διαβάσει αυτό:
«… οι «πρίγκιπες» της πολιτικής μας ζωής έχουν κατανείμει ρόλους γνωρίζουν ότι ο ένας θα διαδεχθεί τον άλλον, δεν τους απασχολεί αν αυτό συμβεί σε 4 η 8 χρόνια και τα πράγματα πάνε ως συνήθως με τον αραμπά. Αν έτσι έχουν τα πράγματα πρέπει να γνωρίζουν και οι δύο ότι θα υπάρξουν φωνές διεγερτικές , πρόσωπα που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο. Κενό δεν υπάρχει στην πολιτική. Οι πρόθυμοι είναι πολλοί και τα άκρα καραδοκούν»τα ΤΑ ΝΕΑ 31/12/2004.

Andrew είπε...

S_G Το ψευτοδίλλημα του φυλακισμένου που αναφέρεις δεν έχει εφαρμογή στο παράδειγμα μας. Διότι εκ των πραγμάτων δεν αποφασίζεις εσύ για την ψήφο των άλλων και ψηφίζοντας ένα μικρό κόμμα κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι η Αγγλία του 50 όπου οι Αγγλοι Κομμουνιστές είδαν τρελά ποσοστά εξαιτίας της δυσφορίας προς τα μεγάλα κόμματα, τα οποία όλως τυχαίως μετά άλλαξαν πολιτικές.

Με τον σημερινό εκλογικό νόμο η βούληση αυτή μπορεί να ενισχυθεί, αλλά βλέπουμε ακόμα και στις Ευρωπαϊκές Εκλογές οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν κάτι διαφορετικό, πράγμα εντελώς παράλογο όταν 50 κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές.

Για κάποιο λόγο σε όλες τις χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ποιότητα δημοκρατίας υπάρχει πολυκομματισμός, ενώ σε αυτές με χαμηλότερη ποιότητα ζωής υπάρχει δικομματισμός. Μπορούμε να πάρουμε και παραδείγματα :)

S G είπε...

τασο το οτι το εγραψαν τα ΝΕΑ δεν σημαινει οτι ειναι αληθεια!! Δυσκολευομαι πολυ να πιστεψω οτι ο ΓΑΠ απλα δεχεται τον Καραμανλη σημερα με ανταλλαγμα να γινει αυτος πρωθυπουργος μετα. Το πολυ πολυ να υπαρχει tacit collusion, δηλαδη οχι τρομερος ανταγωνισμος επειδη ξερει οτι θα ερθει και η σειρα του. Αλλα οχι συνωμοσια.

αντριου νομιζω δεν με καταλαβες

"εκ των πραγμάτων δεν αποφασίζεις εσύ για την ψήφο των άλλων και ψηφίζοντας ένα μικρό κόμμα κάνεις ότι καλύτερο μπορείς."

ακριβως αυτο ειπα, ΔΕΝ μπορεις να επηρεασεις τις ψηφους των αλλων, πρεπει να τις παρεις σαν δεδομενες. Τουτεστιν, δεδομενου οτι θα βγει σιγουρα ειτε ΝΔ ειτε ΠΑΣΟΚ, πρεπει να ψηφισεις ενα εκ των δυο. Οι αλλες εναλλακτικες ειναι απλα αδυνατο να πραγματοποιηθουν και αρα ψηφος προς τα κει ειναι ψηφος στην θαλασσα (ολα αυτα υπο ενισχυμενη αναλογικη, οχι το νεο συστημα). Μπορει το μοντελο μου να ειναι απλο (συγκεκριμενο εκλογικο συστημα, συγκεκριμενα κομματα, θες να μεγιστοποιησεις το οφελος σου ως ψηοφορος στις συγκεκριμενες εκλογες), αλλα σε αυτο το μοντελο ισορροπια Νας ειναι αναμφισβητητα αυτο που ειπα. Αν θες να επεκτεινεις το μοντελο, εξηγησε μου τι ακριβως επεκταση θες.

"Αντίστοιχο παράδειγμα είναι η Αγγλία του 50 όπου οι Αγγλοι Κομμουνιστές είδαν τρελά ποσοστά εξαιτίας της δυσφορίας προς τα μεγάλα κόμματα"

αλλη εποχη, αλλο συστημα, εντελως αλλα κινητρα (οι κομμουνιστες ηταν πολλοι και ψηφιζαν μον κομμουνιστες για απλους ιδεολητπικους λογους).

"Για κάποιο λόγο σε όλες τις χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ποιότητα δημοκρατίας υπάρχει πολυκομματισμός, ενώ σε αυτές με χαμηλότερη ποιότητα ζωής υπάρχει δικομματισμός."

μηπως δεν μιλαμε για το ιδιο θεμα? αυτο που λες ειναι εντελως αστηρικτο!
ΗΠΑ -> απολυτος δικομματισμος
Ιταλια -> πολυκομματισμος και απολυτο χαος
Βρετανια -> δικομματισμος με μικρες αναλαμπες τρικομματισμου
Ισπανια -> δικομματισμος
Ιαπωνια -> μονοκομματισμος επι δεκαετιες
Γερμανια της Βαϊμαρης -> πολυκομματισμος, χαος, Χιτλερ
Γερμανια σημερα -> τρικομματισμος

Andrew είπε...

S_G: Μπορείς να θεωρήσεις ότι σίγουρα θα βγει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Αλλά θα έχει σημαντική διαφορά στην πολιτική αν βγει η ΝΔ με 22% και το ΠΑΣΟΚ με 21% (και ας σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά), πράγμα που δεν βλέπουν οι ψηφοφόροι.

Στις χώρες που αναφέρεις πάντως βλέπω τα πράγματα τελείως διαφορετικά μια και ο τρικομματισμός είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τον δικομματισμό:

ΗΠΑ: δημοκρατική χώρα? Ωραίο ανέκδοτο. Η δημοκρατία δεν ταυτίζεται με την οικονομική ελευθερία.

Αγγλία: Τρικομματισμός
Ιταλία (Το γενικό χάος λόγω του una fatsa una ratsa) Πολυκομματισμός όμως.
Ισπανία: Δικομματισμός μεν αλλά με ισχυρά μικρά κόμματα και περιφερειακές βουλές (τα ξέρεις άλλωστε)
Γερμανία/Γαλλία/Αυστραλία: πολυκομματικοί συνασπισμοί.
Σκανδιναβικές χώρες: καθαρός πολυκομματισμός
Καναδάς: πολυκομματισμός (αν και το ένα κόμμα είναι καθαρά Γαλλικό)
Βέλγιο/Ολλανδία: πολυκομματισμός

Japan δεν ξέρω τι κάνουν αλλά εκεί υπάρχει τελείως διαφορετική νοοτροπία.

Οσο για την Αγγλία του 1950 δεν ψήφιζαν οι κομμουνιστές μόνο. Ηταν διαφορετική η κατάσταση όπου είχαμε ροπή ψήφων προς τα αριστερά.

Συνοπτικά πάντως και στις άλλες χώρες που αναφέρθηκα υπάρχει ενισχυμένη αναλογική, πλειοψηφικό, διπλή εκλογή (πλειοψηφικό και απλή αναλογική) και όλα τα εκλογικά συστήματα. Εφαρμόζεται διαφορετική θεωρία εκεί?

Να σε ρωτήσω πάντως, αν στην Ελλάδα κατέβαιναν όμοια ο Στάλιν με τον Χίτλερ ποιον θα ψήφιζες? :)

S G είπε...

παμε παλι.

η Αγγλια εχει περιπου τοσο τρικομματισμο οσο εχει η Ελλαδα (μην ξεχναμε οτι τα κυριαρχα ελληνικα κομματα σημερα ειναι περιπου 30 χρονων! Η Αγγλια κυριαρχειται ουσιαστικα απο δυο κομματα εδω και δεν ξερω ποσα χρονια.)

Η Νορβηγια (πλουσιοτερη χωρα στον κοσμο και σκανδιναβικη) αντιθετα με οτι αναφερεις, ειχε κυριαρχια ΕΝΟΣ κομματος για σχεδον 40 χρονια!

για την δημοκρατια στις ΗΠΑ, τι να πω, θεωρω οτι ειναι απο τις δυναμικοτερες στον κοσμο και ναι βασιζεται στον δικομματισμο.

Η Ιαπωνια ειχε ενα κομμα ουσιαστικα εως πριν λιγα χρονια.

Η Ιταλια εχει χαος, οχι βεβαια λογω πολιτισμικων προβληματων, αλλα λογω εκλογικου νομου που προωθει τον πολυκομματισμο! Η Ισπανια και η ελλαδα γιατι δεν εχουν τετοιο χαος?
Αλλοι εκλογικοι νομοι!

Μαλιστα χωρις ενισχυμενη αναλογικη στην Ελλαδα νομιζω οτι θα ειχαμε φορτωμενο στην καμπουρα μας το ΚΚΕ για πολλα χρονια. το συστημα δεν εγινε για να αποκλεισει τους φιλελευθερους, αλλα τους φανατικους της αριστερας (πως θα σας φαινοταν μια κυβερνηση ΚΚΕ/ΣΥΝ/ΠΑΣΟΚ?)

Καθε χωρα γενικα εξηγειται με βαση τις στρατηγικες επιλογες που δινει το εκλογικο τους συστημα και τις κυριαρχες προτιμησεις των πολιτων, δεν καταλαβαινω τι εννοεις οταν λες αν εφαρμοζεται διαφορετικη θεωρια. Η ιδια θεωρια ειναι με αλλες παραμετρους.

"πράγμα που δεν βλέπουν οι ψηφοφόροι."

επιμενεις να μην καταλαβαινεις οτι οι ψηφοφοροι δεν ψηφιζουν συντονισμενα, αλλα μεμονωμενα. Για καθε μεμονωμενο ψηφοφορο ειναι κυριαρχη στρατηγικη να ψηφισει ενα εκ των δυο μεγαλων κομματων, ασχετα αν το αποτελεσμα οταν το κανουν ολοι ειναι τελικα κακο για ολους. Εξηγησα νομιζω ξεκαθαρα οτι αυτο ειναι κλασικη περιπτωση συγκρουσης ατομικου και συνολικου συμφεροντος.
Ειναι σαν να λες οτι στο Αιγαιο ψαρευουν υπερβολικα οι αλιεις γιατι δεν εβλεπαν οτι αυτο οδηγει στην καταστροφη. Λαθος. Το βλεπουν. Αλλα τα ατομικα κινητρα παραμενουν, και τους σπρωχνουν ο καθενας να προσπαθει να ψαρευει ολο και παραπανω.

"αν στην Ελλάδα κατέβαιναν όμοια ο Στάλιν με τον Χίτλερ ποιον θα ψήφιζες?"

τον Μαο?
οπως εξηγησα οι επιλογες αν και οχι ανταξιες ενος Χτιλερ ειναι τοσο κακες, που προτιμω να μην μενω στην Ελλαδα και βασικα να μην ψηφιζω (στις τελευταιες εκλογες δεν ηρθα ας πουμε και ενας λογος ηταν οτι πραγματικα δεν ηξερα τι να ψηφισω. Αν ημουν στην Ελλαδα ομως θα ψηφιζα εναν εκ των δυο λογικα.)

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον πως θα κάνω άρθρο για τον δικομματισμό...
Anyway, αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε όλες τις χώρες που ανέφερα υπάρχουν πολλά κόμματα πέρα από το δίπολο και ψηφίζονται άσχετα αν τελικά θα βγει ο ένας από τους 2 επικρατούντες. Δηλαδή το ατομικό συμφέρον του Ευρωπαίου ψηφοφόρου είναι να ψηφίσει σε ποσοστό 30-35% ένα κόμμα το οποίο γνωρίζει ότι δεν θα κυβερνήσει ενώ αντίθετα ο Ελληνας ψηφοφόρος δεν ξεφεύγει από τον διπολισμό.

Andrew

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρη,

με βάση το ότι η ψήφος του καθενός μεμονομένα ατόμου έχει μηδενική επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών, και δεδομένου ότι το να πάει κάποιος να ψηφίσει έχει κάποιο κόστος, το σημείο ισορροπίας κατά Νας είναι να μην πάει κανείς να ψηφίσει καθόλου.

Το γεγονός ότι παρόλα αυτά ο κόσμος πάει και ψηφίζει σημαίνει δυο πράγματα. Ή ότι ο ψηφοφόρος έχει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η ψήφος του μετράει, ή ότι αποκομίζει κάποιο όφελος από τη διαδικασία.

Στη δεύτερη περίπτωση, εφ' όσον το όφελος προέρχεται απο τη διαδικασία ανεξαρτήτως του αποτελέσματος (π.χ. κάποιος που του αρέσει να εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την άποψή του), τότε το να επιλέξει κανείς μεταξύ των δύο μεγάλων δεν είναι απαραίτητα η ορθολογική επιλογή.

Στην πρώτη περίπτωση, εφ' όσον η ίδια η πράξη της ψήφου βασίζεται σε σφάλμα λογικής, δεν νομίζω μπορούμε μετά να αναλύσουμε το τι θα ψηφίσει το άτομο με βάση ορθολογικά κριτήρια.

S G είπε...

ναι μεν αλλα!

στο μοντελο που ανελυσα δεν υπαρχει κοστος να πας να ψηφισεις, αρα οσο μικρη και να ειναι η πιθανοτητα να επηρεασεις το αποτελεσμα, ειναι αρκετη για να δουλεψει η ισορροπια που περιεγραψα. Τωρα, σε ενα πιο ρεαλιστικο μοντελο, που η ψηφοφορια κοστιζει (χρονο, χρημα) παλι μπορω να φτιαξω ενα μοντελο που να λειτουργει.

πχ πες οτι απο κοινωνικους και νομικους λογους (στην Ελλαδα ειναι ακομα υποχρεωση) πας να ψηφισεις. Οταν εισαι μπροστα στην καλπη, το κοστος ειναι sunk, δεν μπορεις να κανεις κατι για αυτο. Η ισορροπια του υποπαιχνιδιου, απο την στιγμη που εισαι μπροστα στην καλπη, ειναι ακομα αυτη που ειπα.

Μπορεις να πεις οτι οι ανθρωποι δεν ειναι ορθολογιστες. Ναι, δεν ειναι ολοι (οπως ειπα οι κομμουνιστες απο φανατισμο ψηφιζαν τα ΚΚ). Αλλα καποιοι ειναι και νομιζω αυτο φαινεται ακομα και στην Ελλαδα. Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι αλλαγη του εκλογικου νομου, φερνει αλλαγες στην συμπεριφορα των εκλογεων, αλανθαστο δειγμα στρατηγικης ψηφου. Παρομοιως και στην συγκριση εθνικων εκλογων με ευρωεκλογες, οπου ανεξοδα μπορουν οι εκλογεις να ψηφισουν αυτο που προτιμουν, οχι αυτο που εχει ελπιδες να βγει...

τωρα μια πιο βαθια αναλυση, θα ειχε και καποια χωρικη διασταση (καποιο μοντελο α λα Χοτελλινγκ ή Σαλοπ). Αλλα περιμενω οτι θα επιβεβαιωνε το αποτελεσμα οτι η ελληνικη κατασταση ειναι μια πολυ σταθερη ισορροπια.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι άλλος "ανώνυμος" από τον προηγούμενο ανώνυμο και πρέπει να παραδεχθώ, προκαταβολικά, ότι πρέπει να διαθέτει κανείς ισχυρή δόση μοζοχισμού ή εξίσου ισχυρά αντισώματα για να παρακολουθήσει και πολύ περισσότερο να συμμετάσχει στον καφενειακού επιπέδου διάλογο που διακινείται από τον ιστότοπο σας. Οχι, ότι έχουν τίποτε κακό τα καφενεία. Κατά ένα τρόπο είναι η επιβίωση στις ημέρες μας της Αγοράς του Δήμου. Μόνον που εκεί ανέβαιναν που και που στο Βήμα και άνθρωποι με γνώση της πολιτικής αλφάβητου... Αλλά πώς να μην διακρίνει παχυλή άγνοια τους Ελληνες... φιλελεύθερους, όταν οι γεννήτορες τους-και πάντως όχι ο πολιτικός-διανοούμενος Ελευθέριος Βενιζέλος-στηρίχθηκαν στο τρίπτυχο Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, δυσφημίζοντας την ελληνικότητα,ως αντίληψη και τρόπο ζωής. Δηλαδή το κατ΄εξοχήν ήθος ελευθερίας απέναντι στο ανατολικό δεσποτισμό. Φιλελεύθεροι εσείς; Μόνο καγχασμός σας πρέπει...
Πώς να εξηγήσεις σε δήθεν φιλελεύθερους ότι όταν ο ΓΑΠ ομιλεί για συμμετοχικη δημοκρατία,πιάνει το νήμα που συνδέει την πολιτική σκέψη της Δύσης με τον Πατριάρχη της Πολιτικής, τον Αριστοτέλη; Πως να πείς σε κακόβουλους ανθρώπους ότι ο ΓΑΠ είναι ο τελευταίος Ελληνας πολιτικός άνδρας-λόγω καταγωγής και συνθηκών ανατροφής-απέναντι σε ένα άθλιο έσμό τουρκοβυζαντινών πολιτικάντηδων, μικρονοϊκών και φοβικών ελληναράδων, οι οποίοι ούτε ως αχθοφόροι της ελληνικής παρακαταθήκης μπορούν να σταθούν στον σημερινό κόσμο. Μείνετε με τα ανόητα διλήμματα σας: Κωστάκης ή Γιωργάκης, γιατί μέχρι εκεί φθάνει η πνευματική-μορφωτική σκευή σας. Το να σας συστήσει κανείς από την πλούσια βιβλιογραφία, μάταιος κόπος. Είστε τόσον ισχυροί στις βεβαιότητες σας... Κρίμα, και φιλοδοξείτε να δώσετε και απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα βέβαια, το να απαντήσει κανείς σε κάποιον ο οποίος δεν έχει τα κότσια να βάλει τα στοιχεία του όταν σχολιάζει, ώστε να ξέρει κανείς και τι ειδικό βάρος κουβαλάει η άποψή του, ίσως είναι χάσιμο χρόνου. Άλλωστε, τι να απαντήσουμε εμείς που δεν διαβάζουμε τη διεθνή βιβλιογραφία σε ένα τόσο φωτισμένο άνθρωπο, εμείς οι αμόρφωτοι και αδιάβαστοι μηχανολόγοι, ιατροί, διδάκτορες οικονομικών και πολιτικών επιστημών, κ.α. Τι ξέρουμε εμείς για τον υπόλοιπο κόσμο, έχοντας ζήσει μόνο μερικά χρόνια στο εξωτερικό και έχοντας περαττώσει μόνο μέρος των σπουδών μας εκεί. Αφού και εγώ όταν διάβασα το σχόλιο εκνευρίστικα τόσο πολύ με τον εαυτό μου που δεν μπόρεσε να καταλάβει το βάθος της πολιτικής σκέψης του ΓΑΠ, και των αναφορών του στον Αριστοτέλη όταν μιλάει για τη Δεξιά, για ξεπουλήματα, και άλλα παρόμοια. Τώρα που το σκέφτομαι, ναι, σα να ακούω τον Αριστοτέλη είναι. Ρε το μπαγασάκο, και δεν τον είχα πάρει χαμπάρι.

Σωτήρη,
μπροστά στην κάλπη το κόστος όντως είναι sunk, αλλά το γεγονός ότι κάποιος παρά το κόστος πάει να ψηφίσει με κάνει να αναρωτιέμαι τί τελικά μεγιστοποιεί στη συνάρτηση χρησιμότητάς του. Δηλαδή, ναι μεν αποκομίζει όφελος από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά πιθανόν η πράξη της έκφρασης μέσω ψήφου να είναι αυτό που τον κάνει να πάει να ψηφίσει. Στην περίπτωση αυτή ο ψηφοφόρος μάλλον θα προτιμήσει να ψηφίσει αυτό που τον εκφράζει αποκομίζοντας όφελος από αυτήν του την πράξη, παρά να συμβιβαστεί γνωρίζοντας άλλωστε ότι η ψήφος του έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock