Τρίτη, Μαΐου 10, 2005

Η αβασταχτη ελαφροτητα του να εισαι παμφλεταριος

Στην Ευρωπη, ειδικα την νοτια (Γαλλια, Ισπανια, Ιταλια, Ελλας) ειναι πολυ συνηθισμενος ο τυπος του ξερολα εχω-βρει-ολες-τις-λυσεις-για-τα-προβληματα-του-κοσμου-και-παλι-εχω-χρονο-για-να-πινω-καφε.

Στην Ισπανια εχουν ενα πιο ευκολο ονομα, τους λενε παμφλεταριους, δηλαδη εκεινα τα ατομα που μοιραζουν φυλλαδια ολη την ωρα (γνωστη φιγουρα και στα ελληνικα πανεπιστημια), κρεμανε πανώ, αμπελοφιλοσοφουν με τις ωρες για να εντυπωσιασουν καμμια αθωα κοπελιτσα (ή τουμπαλιν) και διαδηλωνουν σχεδον πάντα εναντια σε κατι (ιδιαιτερα αρνητικοι ανθρωποι θα ελεγα). Παντα θαυμαζα και αναρωτιομουν που βρηκε χρονο να διαβασει και να σκεφτει για τοσα πολλα θεματα ο παμφλεταριος.

Γιατι αν ρωτησεις επιστημονες ειδικους για αυτα τα θεματα (οικονομολογους, ειδικους επι της αναπτυξης, βιολογους, το καθε τι) τους βλεπεις, παρα τα χρονια συστηματικης ενασχολησης να εχουν μια ταπεινοτητα. Δεν ξερουμε τα παντα αλλα προσπαθουμε να μαθουμε και να κανουμε τον κοσμο πιο σοφο και πιο ωραιο.

Βεβαια ενα τετοιο εμπειρο πλην μετρημενο ατομο ειναι καταδικασμενο να χασει οταν συζηταει με εναν παμφλεταριο, γιατι η σιγουρια για αυτα που λες ειναι πιο σημαντικη απο το να λες την αληθεια. Χαρακτηριστικος διαλογος:

-Ρε συ Τακη, δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι αληθεια αυτο που λες. Εδω τοσοι επιστημονες διαφωνουν...

- ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΡΕ? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ?

- Μα εγω το εψαξα πολυ και συγγνωμη δεν εχω πειστει ακομα, οτι φταιει ο Χ για ολα τα δεινα του κοσμου...

- ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΡΕ! ΕΙΣΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΦΕΡΕΦΩΝΟ, ΚΑΘΑΡΜΑ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΗΣ, ΑΠΟΛΟΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ, ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ, ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΞΥΛΟ ΑΠΕΛΕΚΗΤΟ!

- Καλα συγγνωμη Τακη ισως και ναχεις δικιο...


Αν το ψαξουμε νομιζω υπαρχει παντα ενα κοινο χαρακτηριστικο σε αυτες τις φιγουρες. Ο παμφλεταριος εχει ανησυχιες. Βλεπει τον κοσμο γυρω του και αναρωτιεται... αλλα μετα βαριεται και παει για καφε. Παρολαυτα ειναι σιγουρος οτι ξερει τα παντα και τσαντιζεται αν καποιος διαφωνει.

Αν θελετε μια επιφανειακα καλη ζωη, γινετε παμφλεταριοι. Μακαριος οποιος εγινε παμφλεταριος, ζει μια ελαφρια ζωη χωρις διληματα, χωρις πολλες δυσκολες επιλογες και με... αρκετους καφεδες. Ο κοσμος ειναι ασπρομαυρος και ο παμφλεταριος ηθικα καθησυχασμενος.

Αν θελετε απτην αλλη να βοηθησετε καποιον πραγματικα και να ερευνησετε κατι βαθια, πεταξτε στα σκουπιδια τα φυλλαδια, τα πανώ και τις μολοτωφ και αρχιστε να διαβαζετε και να δουλευετε. Δεν υπαρχει ευκολος δρομος, δεν υπαρχει ενας αλλος (ονειρωδης) κοσμος οπου θα βρουμε τις λυσεις δια επιφοιτησης, δεν υπαρχει δυστυχως δωρεαν γευμα...

3 σχόλια:

Roark είπε...

Χαρακτηριστικό ακόμα γνώρισμα του αφισοκολλητή/παμφλετάριου είναι ότι πάντα οι όποιες λύσεις προτείνει είναι με τα λεφτά και τα μέσα των άλλων. Ο ίδιος κάνει το χρέος του με τραγούδια, πορείες, ποστ, φυλλάδια, αφίσες και άλλες τέτοιες μορφές πάλης. Πάντα όμως όταν έρχεται η ώρα του λογαρισμού την κάνει στην τουαλέτα.

Η ιδεολογικοποίηση της πραγματικότητας και οι ουτοπίες είναι εχθροί της ανάπτυξης και της πραγματικής προόδου. Όπως έλεγα σε ένα φόρουμ σε έναν αυθεντικό αφισοκολλητή/παμφλετάριο: Ο κόσμος δεν κοιμάται, και μάταια θα περιμένεις να "ξυπνήσει". Εσύ κοιμάσαι, και δεν έχω καμία διάθεση να σε ξυπνήσω, γιατί τότε θα έρθεις αντιμέτωπος όχι με τις αντιφάσεις του καπιταλισμού αλλά τις δικές σου. Εγώ θέλω πραγματικά να δω ένα καλύτερο κόσμο, και γι'αυτό καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις ίδιες διαδικασίες με τις οποίες καλυτερεύει εδώ και αιώνες. Η ελεύθερη αγορά και τα ιδιοκτησιακά διακώματα είναι τα μόνα θεμέλια της ελευθερίας, της προόδου και τελικά της ευημερίας. Εσύ μπορείς να συνεχίσεις να με βρίζεις κτλ, εμένα με αφήνει αδιάφορο, τα δικά σου προβλήματα φανερώνει.

dgalanis είπε...

παιδιά μη δίνετε σημασία ...ο τύπος είναι απλά ένας γελοίος που το παίζει ψηφιακή κουρούνα ...

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λένε και ο konfet και ο roark. Όχι όμως όλα σωστά. Το επαναστατικό ποτό δεν είναι το frappuccino caramel αλλά το φραπέ. Απλά το λέω γιατι μου αρέσουν τα starbucks και τα διάφορα είδη frapuccino και απολαμβάνω τη σχετική απουσία τέτοιων τύπων από αυτά τα μαγαζιά, επειδή πιστεύουν οτι τα Starbucks είναι η επιτομή του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης. Μην τους λέτε τώρα αυτά κι αρχίσουν να το πιστεύουν και μετα μας κουβαληθούν κι εκεί.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock