Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2005

Τα ψέματα διαδίδονται με ταχύτητα φωτός

Το ίντερνετ ως μέσο ταχύτατης μετάδοσης και διάχυσης της πληροφορίας έχει γίνει τις τελευταίες μέρες μέσο πολιτικής προπαγάνδας και απίστευτης πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας της Νέας Ορλεάνης. Ειδικά εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Μπους έχει πολλές ευθύνες για πολλά πράγματα στο πώς διαχειρίζεται και την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι κατήγοροί του όμως ξεπερνάνε κάθε όριο λαϊκίσμού στις επιθέσεις τους, με κορυφαίο λαϊκιστή τον γνωστό Μάικλ Μουρ το οποίου είδα το γράμμα(απορώ και γιατί άργησε τόσε μέρες) εδώ.

Υπάρχουν αυτοί που κατηγορούν τον Πρόεδρο για να βγάλουν τις ευθύνες από το δημοτικό και πολιτειακό επίπεδο που είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της συμφοράς. Υπάρχουν αυτοί που προσβλέπουν σε εύκολα πολιτικά οφέλη, εκμεταλλευόμενοι την φόρτιση των ημερών. Υπάρχουν αυτοί που απλώς μιλάνε εν θερμώ, και τέλος υπάρχουν οι φανατισμένοι χαιρέκακοι που απλά ψάχνουν αφορμές για να παίξουν την έτοιμη ιδεολογική κασσέτα τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που διαδίδονται είναι ότι αν δεν είχαν περικοπεί τα χρήματα του Μηχανικού του Στρατού τα φράγματα θα άντεχαν. Αν θέλουμε να δούμε λίγο ρεαλιστικά τα πράγματα, το πρώτο που θα διαπιστώσουμε είναι ότι τα φράγματα της Νέας Ορλεάνης δεν ήταν σχεδιασμένα για να αντέξουν τέτοιας έντασης τυφώνα. Ήταν αρχικά σχεδιασμένα για την άμπωτη και την πλημμύριδα. Ακόμα και σε τυφώνα έντασης 3 ίσως να ειχαν προβλήματα, όπως δείχνουν τα πειραματικά μοντέλα, πόσο μάλλον έντασης 4! Μόλις το 2000 άρχισαν να γίνονται οι μελέτες για τα 560km των φραγμάτων τα οποία χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν. Η δε αναβάθμιση όλων των φραγμάτων ώστε να άντεχαν τον τυφώνα Κατρίνα, σύμφωνα το ίδιο το Μηχανικό, θα χρειαστεί 20-25 χρόνια:

Until the day before Katrina's arrival, New Orleans's 350 miles (560 kilometers) of levees were undergoing a feasibility study to examine the possibility of upgrading them to withstand a Category Four or Five storm. Corps officials say the study, which began in 2000, will take several years to complete. Upgrading the system would take as long as 20 to 25 years, according to Al Naomi, the Corps' senior project manager for the New Orleans District.

Που σημαίνει ότι σε 20 χρόνια, αν δεν είναι έτοιμα τα φράγματα, τότε θα ευθύνεται η όποια περικοπή κονδυλίων. Όχι όμως σήμερα που δεν θα ήταν τίποτα έτοιμο. Ευθύνες θα μπορούσαν να αναζητηθούν σε όσους άργησαν να σχεδιάσουν μια πιθανή αναβάθμιση, παρά το ότι η Λουϊζιάνα έχει χτυπηθεί πολλές φορές από τυφώνες.

Το δέυτερο μεγάλο ψέμα είναι η ευθύνη για την εκκένωση της πόλης. Η εκκένωση της Νέας Ορλεάνης υπήρχε στα σχέδια αντιμετώπισης σε περίπτωση τυφώνα. Η ευθύνη για την εκκένωση άνηκε στον Δήμο της Νέας Ορλεάνης και την Πολιτεία της Λουϊζιάνα. Δήμαρχος και Κυβερήτης είχαν την υποχρέωση να διατάξουν την εκκένωση της πόλης όπως προβλέπουν τα σχέδια εκκένωσής της και αντιμετώπισης τυφώνων! Κι όμως καθυστερούσαν διότι είναι ευθυνόφοβοι και ανίκανοι γραφειοκράτες.

Αν η εκκένωση είχε αρχίσει 72 ώρες νωρίτερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά κανένας σε τοπικό επίπεδο δεν έπερνε την απόφαση. H εκκένωση άρχισε καθυστερημένα όταν τους πήρε τηλέφωνο και το ζήτησε ο Πρόεδρος Μπους, βγάζοντάς τους από το ανεύθυνο τέλμα τους! Gov. Kathleen Blanco, standing beside the mayor at a news conference, said President Bush called and personally appealed for a mandatory evacuation for the low-lying city, which is prone to flooding.

Μετά την καταστροφή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέποντας την ανικανότητα της Κυβερνήτου, έστειλε να μπουν στρατιώτες του τακτικού στρατού να βοηθήσουν την κατάσταση και ζήτησε από την Κυβερνήτη να αναλάβει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση την εκκένωση. Η Κυβερνήτης αρνήθηκε!! Οι ίδιοι οι παράγοντες της Πολιτείας παραδέχονται ότι δεν θέλουν την ομοσπονδιακή βοήθεια για να μην εκτεθούν για την ανικανότητά τους ως τώρα:

Behind the scenes, a power struggle emerged, as federal officials tried to wrest authority from Louisiana Gov. Kathleen Babineaux Blanco (D). Shortly before midnight Friday, the Bush administration sent her a proposed legal memorandum asking her to request a federal takeover of the evacuation of New Orleans, a source within the state's emergency operations center said Saturday.

Louisiana officials rejected the request, noting that such a move would be comparable to a federal declaration of martial law. "Quite frankly, if they'd been able to pull off taking it away from the locals, they then could have blamed everything on the locals," said the source, who is an adviser and does not have the authority to speak publicly.


Βέβαια η Κυβερνήτης είναι Δημοκρατική οπότε ο κ. Μουρ δεν λέει λέξη γι'αυτήν και τις ευθύνες της για την περιορισμένη ομοσπονδιακή βοήθεια (άρα και ελικόπτερα του Στρατού)! Μια άθλια πολιτική σκύλευση της τραγωδίας (δεν είναι μόνο στην Ελλάδα κάφροι).

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι αθώος ευθυνών, όπως είναι σχεδόν αδύνατο να είναι οποιοσδήποτε αρχηγός κράτους με τέτοια προβλήματα. Όμως το κάθε κομμάτι του γραφεικρατικού Λεβιάθαν που τα έκανε ακόμα πιο μούσκεμα από τις πλημμύρες έχει τις δικές του ευθύνες και θα πρέπει να του καταλογιστούν όπως ακριβώς έχουν. Η κατευθυνόμενη όμως υστερόβουλη πολιτική προπαγάνδα το μόνο που έχει να προσφέρει είναι φανατισμό και αποπροσανατολισμό.

11 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Συμφωνώ πως τα περί global warming και φραγμάτων είναι λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Επικεντρώνομαι στο τι έγινε για την εκκένωση και την παροχή βοήθειας. Με αυτά που έχω διαβάσει ως τώρα είναι βέβαιο πως ο Bush και το επιτελείο του έχουν σοβαρότατες ευθύνες, ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ.
Κατ'αρχήν, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν την ευθύνη για την πρόβλεψη της σοβαρότητας της κατάστασης και όχι η κυβερνήτης και είχε προβλεφτεί σωστά πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα. Αν όντως η κυβερνήτης αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν την ξέχεσε δημοσίως; Το επιτελείο του Bush έχει επιδωθεί στα πιο βρώμικα επικοινωνιακά παιχνίδια στο παρελθόν για να κερδίσει τις εντυπώσεις, κώλωσε τώρα στην κυβερνήτη της Λουϊζιάνα;
Τι στην ευχή έκανε εως και 2 μέρες μετά την καταστροφή; Στοιχειώδης πολιτική ευαισθησία θα είχε υπαγορεύσει τη διακοπή των διακοπών του ΠΡΙΝ το χτύπημα. Εδώ όσα του καταμαρτυρεί ο Μουρ είναι αλήθεια. Πολλοί εδώ σύγκριναν την αντίδρασή του με την 9/11 που ήταν πολύ πιο άμεση και μάλιστα για κάτι ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ.
Ποιος τοποθέτησε αυτόν τον Michael Brown επικεφαλή της FEMA και του έδινε και συγχαρητήρια μετά το χτύπημα; Δοκιμάστε το "Michael Brown FEMA" στο Google News να δείτε τι λέει ο Αμερικάνικος τύπος για αυτόν.
Γιατί δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν εξωτερική βοήθεια; Η δικαιολογία εδώ είναι πως δεν υπάρχουν τα logistics για την αποδοχή τέτοιας βοήθειας. Με κάτι τέτοια κατόρθωσαν να φανούν ανώτεροι ακόμα και οι Κάστρο και Τσάβες!
Για να παραφράσω ένα γνωστό Bushism, they mis-underestimated everything. Τώρα τρέχουν να προλάβουν.
Γενικότερα, είναι φοβερό σκάνδαλο το ό,τι ένας τέτοιος πολιτικός κατάφερε να εκλεγεί 2η φορά, αυτό όμως είναι άλλη ιστορία...

Harry Peitsinis είπε...

Στο προηγούμενο ποστ αναφέρομαι στα οικονομικά μεγέθη και δε θέλω να γίνω κουραστικός. Μετά την καταστροφή μπορούμε να κάνουμε ότι εικασία γουστάρουμε αλλά τα νούμερα είναι νούμερα και οι αριθμοί αριθμοί.

Κονδύλια περικόπηκαν, κεφάλαια μειώθηκαν, αντιπλημμυρικά έργα χτύπησαν πίσω. Αν παρόλες τις δέουσες προπαρασκευές o όλεθρος δεν αποφεύγονταν τότε θα έίχαμε δικαίωμα να μιλάμε για λαικιστικές προσεγγίσεις.

Τώρα που η βιβλική καταστροφή έλαβε χώρα οι ευθύνες αγγίζουν και τον παραμικρό γραφειοκράτη που περιέκοψε έστω και ένα σεντς από τα μέτρα πρόληψης. Γιατί το ερώτημα παραμένει: Τι θα είχε γίνει αν...?

Γιώργος είπε...

Του ταιριάζει του προέδρου αυτό που κάνει ο Μουρ. Αδυνατώ να θυμηθώ έστω και μιά φορά που να απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας του χωρίς να στοχεύει αποκλειστικά στο υποσυνείδητό τους.

Ανώνυμος είπε...

...το δημοτικό και πολιτειακό επίπεδο που είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της συμφοράς.

Σοβαρολογείς; Η περίφημη FEMA και τα αφεντικά της Department of Homeland Security τι ρόλο παίζουν δηλαδή; (ρητορική ερώτηση - ακολούθησε τα links να διαβάσεις τα σχετικά mission statements)

S G είπε...

"Αν όντως η κυβερνήτης αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν την ξέχεσε δημοσίως;"

Αστειευσαι? ο πρωτος κανονας του δημοσιου υπαλληλου ειναι ποτε μην αναλαμβανεις μια ευθυνη οταν καποιος αλλος θελει να την αναλαβει. Μα για κατι τετοιους λογους ειναι που δεν γουσταρουμε το κρατος...

Phantasmak είπε...

Eπιμένω ότι στην ολιγωρία των αρχών έπαιξε ρόλο και το ότι οι πληγέντες ήταν κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία μαύροι και φτωχοί και αδύναμοι να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Όσο για οργανισμούς σαν τη FEMA, έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Roark είπε...

Σοβαρολογώ απόλυτα! Και μάλιστα έβαλα όλο το υποτιθέμενο σχέδιο αντιμετώπισης που υπήρχε που λέει μέσα ξεκάθαρα για όποιον το κοίταξε: General evacuations that may result from an approaching hurricane will be ordered by the Mayor of the City, upon the recommendation of the Director of the Office of Emergency Preparedness. The area affected by the warning may range from blocks and portions of neighborhoods, to the entire city.

Εκτός από την FEMA γιατί κανείς δεν μιλάει για την Louisiana Office of Emergency Preparedness (LOEP)ή την the Louisiana Emergency Preparedness Association (LEPA);

Ανώνυμος είπε...

Ωραία. Τα είπαμε αυτά - για την προληπτική εκκένωση μάλλον ευθύνονται οι τοπικές αρχές. Για τα υπόλοιπα;

Δες κι αυτό εδώ. Νομίζω ότι διαλύει κάθε αμφιβολία σχετικά με το ποιοί είναι οι "άμεσα υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της συμφοράς."

Welcome to Spin Alley..

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, μερικές φορές μπορεί να λέγονται και ανακρίβειες, να κρύβονται πράγματα και γενικότερα να υπάρχει μια έντονη αντίδραση από πλευράς των "αντιbushικών", όμως αυτό δεν αθωώνει τον κ. Μπους! Κοίτα, και εγώ επειδή τα έχω πολλά μαζεμένα του κυρίου "Πλανητάρχη" μας, μερικές φορές δεν συγκρατιέμαι και φυσικά ξεσπάω εναντίον του.

Όταν είσαι δυσαρεστημένος με την πολιτική του, γενικότερα σε εκνευρίζει από τη στιγμή που θα τον δεις. Επομένως είναι φυσικό οι αντιδράσεις σου να είναι υπερβολικές. Το ίδιο κανει κ ο κος Μουρ. Επειδή ακριβώς είναι εναντίον του Προέδρου, στα κείμενά του σκοπό έχει να επιτεθει ιδεολογικά/πολιτικά (όπως θες πέστο) στον κ Μπους. Δεν είναι δημοσιογραφικό πρακτορείο, ούτε λέει ειδήσεις στο blog του. Για αντικειμενικότητα ψάξε στις μεγάλες ιστοσελίδες ειδησεογραφικών πρακτορείων (διάβασε πολλές όμως, για να έχεις μια σφαιρική άποψη επι του θέματος).

Και στο κάτω κάτω της γραφής και ένα ψέμα να υπωθεί για τον Μπους, και μια ευθύνη παραπάνω να έχει, δεν χάθηκε και ο κόσμος! Τόσες ευθύνες αρνείται ο πλανητάρχης μας. Ας φάει λάσπη μια φορά και αυτός!!! Μόνο θα ρίχνει; Ο κόσμος ας ξεγελαστεί λίγο και από τους αντιπάλους του Μπους για μια φορά και όχι από τον ίδιο τον πιθηκάνθρωπο!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά δύο βασικά ερωτήματα δεν απαντούνται: α) που βρίσκονται τα ελικόπτερα και η στρατιωτικές δυνάμεις της Πολιτείας, οι οποίες θα έπρεπε να είναι στη θέση τους και να βοηθήσουν τον πληθυσμό;
β) γιατί ο Bush προτίμησε να κάνει διακοπές και να δεξιώνεται επιχειρηματίες από το να βρίσκεται σε εγρήγορση για να λάβει πρωτοβουλίες; ασχολήθηκε με τους πληγέντες (από μακρυά και πάλι) μόλις 3 ημέρες μετά...Οποία σοβαρότητα για έναν πλανητάρχη!

Ανώνυμος είπε...

όσο για το αν το περί Global warming είναι λαϊκίστικα, θα δείτε τι περιμένει τους αμερικανούς σε λίγα χρόνια, ειδικά τις δυτικές πολιτείες...τότε, θα πληρώσουν την ηλιθιότητα ενός προέδρου που πήρε το πτυχίο του από το Yale με C γιατί ο μπαμπάς του είχε γνωριμίες...God Save the Queen..but not Americans!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock