Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2006

Requiem για τον ελληνικό φιλελευθερισμό;

Ανωνύμου του Φιλελεύθερου*

Οι παρακάτω γραμμές εκφράζουν απογοήτευση, πίκρα και εκνευρισμό. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, καθώς απηχούν τα σωρευμένα αισθήματα ενός απογοητευμένου, πικραμένου και εκνευρισμένου φιλελεύθερου, ο οποίος δεν έχει πλέον καμία διάθεση να κρύψει, στρογγυλέψει και ωραιοποιήσει τη πραγματικότητα, όπως ίσως επιβάλουν οι (μικρο)πολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες.

Απογοήτευση, λόγω της σταδιακής συρρίκνωσης του χώρου την τελευταία εικοσαετία, όπως τη βίωσε ο γράφων. Ένας χώρος που είχε να επιδείξει υπολογίσιμη παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αναφέρουμε, ενημερωτικά για τους νεότερους, μεταξύ άλλων, την επιρροή σε διψήφιο αριθμό βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καθώς και υπουργών της στη σύντομη διακυβέρνηση της χώρας από αυτή, σημαντική εμβέλεια στη διαμόρφωση ριζοσπαστικών θέσεων στην ΟΝΝΕΔ (υπήρξε ακόμη και νεοφιλελεύθερη τάση, η «Πρόβα Πολιτικής»), μία παραγωγική «δεξαμενή σκέψης» (ΚΠΕΕ), φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους και έντυπα (ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), ακτιβιστικές οργανώσεις όπως το Φιλελεύθερο Φόρουμ. Ωστόσο, ο χρόνος που κύλησε διάψευσε τις προσδοκίες του παρελθόντος και σήμερα η ισχνή παρουσία των φιλελεύθερων ιδεών εξαντλείται σε ολιγάριθμες αξιόλογες, αλλά περιορισμένης εμβέλειας, ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

Πίκρα, για τις ουκ ολίγες ευκαιρίες ανάπτυξης του χώρου που χάθηκαν. Από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και την αδυναμία συγκρότησης και προώθησης μίας συνεκτικής και φιλόδοξης φιλελεύθερης πολιτικής ατζέντας, έως το βραχύβιο και θνησιγενές εγχείρημα των Ταύρων του Στ. Μάνου, ο χώρος απεμπόλησε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν να ανατρέψει την κυρίαρχη εικόνα του φιλελευθερισμού στα μάτια της κοινής γνώμης. Εικόνα που ταυτίζει τον (νέο)φιλελεύθερο με έναν κοινωνικό δαρβινιστή που επιδιώκει εγωιστικά και κοντόφθαλμα το ατομικό κέρδος, αδιαφορώντας για (αν όχι και επιδιώκοντας) την οικονομική και κοινωνική ανισότητα.

Ωστόσο, δεν θα υπήρχε λόγος να γραφτούν οι γραμμές αυτές, εάν δεν πιστεύαμε πως η χώρα μας σήμερα έχει ανάγκη από την παρουσία των φιλελεύθερων ιδεών, τόσο στο χώρο της οικονομίας όσο και στο χώρο της κοινωνίας και του δημόσιου διαλόγου.

Σε μία οικονομία που ασφυκτιεί από τον κομματικό εναγκαλισμό και τον υφέρποντα κρατισμό, που στραγγαλίζει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και καινοτομία και περιορίζεται στην προσοδοθηρία.

Σε μία κοινωνία που η οικογένεια είναι ο μοναδικός λειτουργικός θεσμός κοινωνικής συνοχής και που αναζητά εναγωνίως το δικό της μοντέλο πολύ-πολιτισμικότητας και συμβίωσης στο νέο κοινωνικό περιβάλλον.

Και σε ένα δημόσιο διάλογο όπου κυριαρχούν η αφόρητη κενολογία και μία καταθλιπτική συντηρητική ομοιομορφία.

Η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα ένα νέο όραμα και ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, προκειμένου να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο των κατεστημένων συμφερόντων και των χαμηλών προσδοκιών. Και οι φιλελεύθερες αντιλήψεις δεν μπορούν παρά να αποτελούν συστατικό στοιχείο του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απουσία φιλελεύθερου λόγου στην ελληνική πολιτική σκηνή αναπόφευκτα προκαλεί εκνευρισμό για τη διαχείριση του φιλελεύθερου χώρου από όσους φέρουν, περισσότερο ή λιγότερο, την ευθύνη. Ευθύνη για τη σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού και ενός σημαντικού πολιτικού κεφαλαίου, ευθύνη για την απογοήτευση και απομάκρυνση δύο γενεών φιλελευθέρων πολιτών. Ο Στ. Μάνος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπάρχει η φωνή των φιλελεύθερων στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αντ’ αυτού υπάρχει μόνο η φωνή του συμπαθούς πολιτικού. Όσον αφορά δε τον Α. Ανδριανόπουλο, η ενασχόληση του με τα πετρέλαια της Κεντρικής Ασίας ίσως να συμβάλει στην προοπτική φιλελευθεροποίησης του Καζακστάν, ελάχιστα όμως προσθέτει στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.

Στην πολιτική οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται δεν είναι ανεξάντλητες και ο ιστορικός χρόνος συχνά αποδεικνύεται καθοριστικός.

Η παράταση της σημερινής κατάστασης φοβούμαι πως θα σηματοδοτήσει το requiem του ελληνικού φιλελευθερισμού, καθώς δεν κομίζει τίποτε το φιλελεύθερο- άλλωστε, η Ν.Δ. πορεύεται με συνέπεια στον δρόμο του άνευρου συντηρητικού πραγματισμού.

Ίσως όμως και όχι. Ίσως να αφυπνίσει τους εναπομείναντες εραστές της Ελευθερίας στη χώρα μας, ώστε να προχωρήσουν σε νέες πρωτοβουλίες, δίχως να αναμένουν την εμφάνιση νέων ταγών. Να κινηθούν στη βάση της αυτό-οργάνωσης «από τα κάτω» και μετασχηματίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον δικαιολογημένο εκνευρισμό τους σε δημιουργικό οίστρο. Άλλωστε, για να θυμηθούμε τον Βίκτωρα Ουγκώ, «τίποτε δεν είναι δυνατότερο από μία ιδέα της οποίας ο καιρός έχει φτάσει». Οψόμεθα.


* Ο Ανώνυμος Φιλελεύθερος είναι παλαιό στέλεχος του φιλελεύθερου χώρου, που ...προτιμά να παραμείνει ανώνυμος.

19 σχόλια:

cobden είπε...

Μπράβο, πολύ καλά τα λές...Δυστυχώς οι Έλληνες φιλελευθεροι πολιτικοί απέτυχαν ακόμη και να κάνουν γνωστή τη φιλελευθερη πρόταση στην ελληνική κοινή γνώμη.Πολλοί ακόμη νομίζουν πως η επιβολή φόρου 50 δρχ στη βενζίνη από τον κ.Μάνο το 1992, είναι φιλελευθερο μέτρο...Οι φιλελευθεροι πολιτικοι έχασαν κάθε αξιοπιστία τελικά, συνεργαζόμενοι με το κατεξοχήν κόμμα του εΛληνικού κρατισμού, το ΠΑ.ΣΟ.Κ..Ακόμη και να αποφασίσουν πια να προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου πολιτικού φορέα, φοβάμαι πως το ποσοστό τους θα είναι μικρότερο και από το 1,6% των Φιλελευθέρων.
Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, η μόνη λύση είναι η αυτο-οργάνωση "από τα κάτω", χωρίς να περιμένουμε τη εμφάνιση νέων "σωτήρων"!Πρωτοβουλίες ,όπως αυτό το blog, αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια για το μέλλον του ελληνικού φιλελευθερισμού...

Chrysotheras είπε...

Θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση του φίλου ανώνυμου φιλελεύθερου αλλά, χωρίς να διακατέχομαι από κάποια ιδεολογική ηττοπάθεια, με ανησυχεί εκείνη η κατακλείδα:
«τίποτε δεν είναι δυνατότερο από μία ιδέα της οποίας ο καιρός έχει φτάσει»

Για λογους που αποτελούν αντικείμενο ειδικής έρευνας, δεν υπάρχει στη χώρα μας η αντίστοιχη με την αλλοδαπή παράδοση (παιδεία) σε φιλελεύθερη συνείδηση που να συνδυάζει ένα βαθμό αυτοελέγχου στην ατομική/κοινωνική/πολιτική μας δράση, φοβούμαι ότι θα πάρει πολύ καιρό ακόμα να πληρωθεί η συνθήκη στο ρητό του V. Hugo

xpan είπε...

Και αν ρίξετε μια ματιά στα θέματα που συζητιούνται στη βουλή των εφήβων θα καταλάβετε πως δύσκολα θα αλλάξει το τοπίο στο άμεσο μέλλον.

MetroGuardian είπε...

Και βέβαια δεν χρειάζεται να κοιτάξετε όλες τις συνεδριάσεις της βουλής των εφήβων ανεξαιρέτως. Μία αρκεί. Τα ίδια θα ακούσετε και με τον ίδιο τρόπο. Μην ξεχνάτε όμως ποιοί επιλέγουν τα κείμενα αυτά - οι εκπαιδευτικοί και όχι δια ψηφοφορίας. Άρα δεν μιλάμε για βουλή των εφήβων εξαρχής καθώς δεν υπάρχουν εκλογείς και επομένως αντιπροσώπευση ιδεών. Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω πώς οι ιδέες του φιλελευθερισμού έχουν μηδενική διάχυση στους Έλληνες πολίτες. Επομένως αυτό πρέπει να αλλάξει κατ'αρχάς και όχι οι ηγέτες, οι ιδέες κτλ.

Ανώνυμος είπε...

To thema ine pos iparxoun fileleftheroi arketoi ala den analamvanoun protovoulia ke drasi...

Afto fenete ke mesa sto panepistimio..opou oi aristeroi maxode ya ta pistevo tous me mania eno osoi ine fileftheroi..den kanoun tipota.
to idio skiniko ke stin koinonia..opou pezoun bala mona tous ta dio megala kommata eksousias..

ego thelodas na kano kati apenadi safti tin aristeri kiriarxia.. i moni dieksodos ya na ekfraso tafilelefthera pistevo mou..itan i dap-ndfk..
stin onned oxi..akoma..ala apo ti stigmi pou den iparxi amigos filelefthero politiko koomma sti ellada..to skeftome.

isos i moni elpida afou ke to egxirima tou k.manou apetixe...
ine i epistrofi ke enasxolisi me ta tis onned..i me protovoulies opos after pou anaferode.

Roark είπε...

Είναι πράγματι τρομερό λάθος που χαρίστηκαν έτσι εύκολα οι φοιτητές στην ιδεολογική κατήχηση της αριστεράς. Αν είσαι λίγο ανύσηχος για το τί γίνεται γύρω σου, αν νιώθεις να την ανάγκη να αμφισβητήσεις οτιδήποτε και στην σπάει η κενή περιεχομένου απολιτικ ψευτογκλαμουριά της ΔΑΠ, τότε ο εναγκαλισμός σου από την (άκρα) αριστερά είναι σχεδόν μονόδρομος.

Η σύγχρονη γοητεία της αριστεράς στα πανεπιστήμια δεν είναι οι (τραγικές ακόμα και για τα συγκροτημένα αριστερά κομματα) θέσεις της. Είναι το περιτύλιγμα με το οποίο τις πουλάει.

Και αυτό είναι τραγικό γιατί δηλητηριάζονται η σκέψη γενιών νέων πολιτών με ιδεοληψίες που μόνο να μας ξεκόψουν από την εποχή μας μπορούν.

Αλλά χωρίς οργανωμένη παρουσία του φιλελεύθερου χώρου, δεν πρόκειται να δημουργηθεί αντίπαλος πόλος (σε ιδεολογικό επίπεδο, όχι συνδικαλιστικό). Και η πείρα που μεταδίδει ο Ανώνυμος Φιλελεύθερος είναι πολύτιμη.

Δεν υπάρχει κανένα άλλο περιεχόμενο στον ελληνικό φιλελεύθερο χώρο, από αυτό που του δίνουμε εμείς, ο καθένας στο μέτρο που μπορεί. Ο φιλελεύθερος χώρος είμαστε εμείς. Ο τρόπος που εκφραζεται είναι ο τρόπος εμείς θα διαλέγουμε να εκφράσουμε τις ιδέες μας. Δεν θα έρθει κανένας να μας πάρει από το χέρι.

Αν θέλουμε οι ιδέες μας να τοποθετούνται στο ιδεολογικό τραπέζι της ελληνικής πολιτικής, να θέλουμε να αποκτήσει η πολιτική ένα ιδεολογικό χαρακτήρα αντί να περιορίζεται σε μάχες προσωπικής προβολής, αν θέλουμε οι φιλελεύθερες ιδέες να καθαριστούν από την αναπάντητη λάσπη που δέχονται τόσα χρόνια είναι στο χέρι του καθενός να δράσει.

Και πράγματι το ίντερνετ και οι νέες τεχνολογίες είναι ένα απίστευτο εργαλείο στα χέρια μας (έτσω και ελλειπές στη χώρα μας), που παρακάμπτει το κατεστημένο των ΜΜΕ και των διαπλεκόμενων συμφερόντων πίσω τους.

Maria Velliou είπε...

"Αν είσαι λίγο ανήσυχος για το τι γίνεται γύρω σου, αν νιώθεις την ανάγκη να αμφισβητήσεις οτιδήποτε και στη σπάει η κενή περιεχομένου απολιτίκ ψευτογκλαμουριά της ΔΑΠ, τότε ο εναγκαλισμός σου από την (άκρα) αριστερά είναι σχεδόν μονόδρομος."
ΕΓΡΑΨΕΣ!!!
Κάπως έτσι βρέθηκα σε μια ανεξάρτητη πανεπιστημιακή ομάδα, η οποία εκινείτο στις παρυφές των αριστερών συσπειρώσεων, το ΄84.
Ήταν η μόνη επιλογή που με έκανε να νιώθω ζωντανή!

Chrysotheras είπε...

Roark:
"Και πράγματι το ίντερνετ και οι νέες τεχνολογίες είναι ένα απίστευτο εργαλείο στα χέρια μας (έτσω και ελλειπές στη χώρα μας), που παρακάμπτει το κατεστημένο των ΜΜΕ και των διαπλεκόμενων συμφερόντων πίσω τους."
,

εδώ νομίζω ότι χτύπησες "φλέβα χρυσού"!

όντως το internet είναι ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέσο διάδοσης πληροφορίας και ιδεών. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως π.χ. της Κίνας το τρέμουν και με κάθε τρόπο προσπαθούν να το ελέγξουν.

Εύκολα παρακάμπτει τα δεινοσαυρικά απολιθώματα των ΜΜΕ και (εφ'όσον συνεχίσει να είναι 'μη ελεγχόμενο') όταν τελικά αποκτήσει κρίσιμη μάζα στη χώρα μας ίσως αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο διάπλασης φιλελευθέρων συνειδήσεων σε πείσμα των διαφόρων σοσιαλ-ογκόλιθων.

frank:
"mesa sto panepistimio..opou oi aristeroi maxode ya ta pistevo tous me mania eno osoi ine fileftheroi..den kanoun tipota"


Είναι αναμενόμενη (και λογική) αυτή η στάση της φιλελεύθερης νεολαίας, δηλαδή να μην προπαγανδίζει με "αριστερό μένος" τις ιδέες της δίκην κνιτών. (our motto: live and let live)

Δεν θα ξεχάσω το πόσο κόσμο τραβούσαν (για μερικά χρόνια στην αρχή) τα "περίφημα" εκείνα φεστιβάλ νεολαίας στην μετα-χουντική Αθήνα. Σαν μαγνήτης τραβούσαν νέους και νέες, και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν δεόντως τα κόμματα της αριστεράς. Σήμερα βέβαια έχουν ξεφτίσει, αλλά πόσο κακό πρόλαβαν και έκαναν σε χιλιάδες νέους που "ψαχνόντουσαν" τότε!...

Ανώνυμος είπε...

frank said :
moni dieksodos ya na ekfraso tafilelefthera pistevo mou..itan i dap-ndfk

κάπως έτσι άρχισα να ασχολούμαι κι εγώ με την ΔΑΠ μέχρι που κουράστηκα να βλέπω κοιμισμένα παιδιά του μπαμπά να εκπαιδεύονται στην οργάνωση πάρτυ εκδρομών και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μια ηλίθια θέση η οποία κατάυτούς ίσως αποτελέσει εφαλτήριο για την πολιτική τους ανέλιξη.

Η σχέση της πλειονότητας της ΔΑΠ με τον φιλελευθερισμό καμία, απολύτως καμία. Μιά φορά θυμάμαι υπεύθυνος τμήματος και θεωρούμενος πολιτικά ώριμος και γνώστης επιχειρηματολογούσε υπερ τον φιλευθερισμό σε κάτι αριστερούς και επί μία ώρα έλεγε πως ο φιλευθερισμός είναι καλός γιατί είναι΄το μόνο σύστημα φίλος της ελευθερίας με χίλιους δυό τρόπους. Μέχρι εκεί έφταναν οι βαθιές πολιτικές του γνώσεις.Ακόμα πιο ωραίο είναι ότι όλοι οι παρακείμενοι δαπίτες ενθουσιάστηκαν. Ούτε τον Κέυνς να βλεπαν.

Πλάκα έχουν και ορισμένοι πασπίτες οι οποίοι επίσης δηλώνουν φιλελεύθεροι αλλά όχι νεοφιλελεύθεροι γιατί αυτό είναι κακό πράγμα που πρέπει να το κάνουμε ντα.

Τώρα με το τέλος των εκλογών θα αρχίσει και ο παραλογισμός των καταλήψεων. Τι συζητάμε για φιλελευθερισμό όταν η συντριπτική πλειονότητα είναι πέρα βρέχει. Ούτε βασικά πράγματα δεν μπορεί να καταλάβει θα καταλάβει άλλα με τόση προπαγάνδα που έχει φάει;Ίσως, αλλά φοβάμαι πως όχι

Ανώνυμος είπε...

Το μεγάλο πρόβλημα και η ουσία του προβλήματος είναι το διαζύγιο με τη λογική που έχει πάρει η Ελληνική κοινωνία και τα υπόλοιπα έπονται. Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για φιλελευθερισμό ή για οτιδήποτε άλλο πρέπει πρώτα να ορίσουμε μια αξιωματική βάση. Γιατι πχ το motto "live and let live" που αναφέρεται σχόλιο φίλου σε άλλο σημείο του παρόντος blog, όσο αυτονόητο και αν είναι, δεν είναι αποδεκτό από μεγαλη (όχι τόσο όσο παλιά, αλλά τουλάχιστον, σεβαστή και λόγω μεγέθους αλλά κυρίως, και λόγω μαχητικότητας)μερίδα του Ελληνικού λαού που πιστευει ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και οι οποίοι όταν ερωτώνται γιατι παρενοχλούν τον κοσμάκη με τις πορείες και τους αποκελισμούς μιας ολόκληρης πόλης δίκην ομηρείας απαντούν "μα αν δεν ενοχλήσω τους άλλους δεν θα ακοουστεί η φωνή μου".

Ή, για να πω και ένα ακραίο παράδειγμα που έχω αναφέρει πχ από τον κόσμο των αρχιτεκτόνων όπου στο τεύχος #57 (δες http://www.sadas-pea.gr/ARXITEKTONES_57.pdf ) του περιοδικού "αρχιτέκτονες" αναφέρεται ο νεοφιλελευθερισμός σαν βδέλυγμα, και απορεί κανένας γιατι τέτοια τύφλωση και φανατισμός από ανθρώπους (καθηγητές αρχιτεκτονικής) τους οποίους πλέον ουδείς καταδιώκει, βολεμένοι μέσα στην αυθεντία τους και την έλλειψη αξιολόγησης του εργου τους είναι, προβλήματα (πλήν υγείας που΄δεν τα ξέρω και ευχομαι να μην έχουν) δεν φαίνονται να έχουν. Τι μύγα τσε-τσε, τι σκουλήκι είναι αυτό που τους τρώει και το μεταδίδουν και στους μετέφηβους σπουδαστές τους; Δηλαδή ο Calatrava, o Richard Rogers, o Cezar Pelli, o Norman Foster που έχουν αρχιτεκτονήσει (και) για μερικές απο τις μεγαλύτερες εταιρείες της υφηλίου είναι "νεροκουβαλητές" στο μύλο του "νεοφιλελευθερισμού" και κατα συνέπεια εξωβελιστέοι;

Πάντως εγώ είμαι αισιόδοξος γιατι ο λαός δεν πιστευω να δίνει την πρωτοπορεία στη ΝΔ επειδή είναι ευχαριστημένος από τα εώς τώρα αλλά διότι κάτι περιμένει.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει τους αδένες, τις δεξιότητες και το ειδικό βάρος του στελεχειακού δυναμικού να κάνει την υπέρβαση. Αν ο Ανδρέας ερχόταν από τον τάφο ξανά ως ανανήψας τα επανορθώσει τα εγκληματα του κατα της χώρας του, με ένα νέυμα θα είχε "καθαρίσει" και με τους περίεργους πανεπιστημιακούς, και με τους κράτος εν κράτει δημοσιογράφους, και με τα 100 μειράκια που καθοδηγούμενα από αποτυχημένους καραφλοροκάδες σπάνε την Αθήνα όποτε τους βαράνε στο κεφάλι τα ληγμένα ναρκωτικά που πίνουν, και, και, και...

Με κυβέρνηση τρεμόντων μην τους κάτσει καμμιά στραβή και χάσουν τις εκλογες (βλέπεις το εν πολλοίς ακόμα Πασοκοκρατούμενο κράτος είναι πλέον παντελώς εξαχριωμένο αλλά η κυβέρνηση τα κατάφερε και απολογείται για πάρτη του όταν κάνει στραβές, χου χου ) δεν πάμε μακρυά, είμαστε στο 2006 και θέλουμε ακόμα 100 πιστοποίητικά και μήνες για να ανοιξουμε μια επιχείρηση, οπότε τι φιλελευθερισμός και ιστορίες μου λέτε, εδώ πρέπει να ξαναμάθουμε την πολιτική, οικονομική και κοινωνική αλφα-βήτα...

Kensai είπε...

Δεν πιστεύω ότι έχει τελειώσει ο Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα. Όταν θ'αποσυρθεί ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος θα έρθουν τα Κοκκόρια... ;)

Το ζήτημα είναι να μην επαναπαυόμαστε. Στη γόνιμη αμφισβήτηση των κατεστημένων προτάσεων της παραδοσιακής αριστεράς και δεξιάς θα ξυπνήσει ο κόσμος. Ξεκινώντας από ένα απλό διαδραστικό φερέφωνο όπως αυτό το blog μέχρι τη δημιουργία ενός σοβαρού think tank με φυσική παρουσία στην ελληνική επικράτεια.

Που ξέρετε ότι σε 5-10 χρόνια ο κόσμος δεν θα είναι το ίδιο αγανακτησμένος με τη ΝΔ, όπως είναι με το ΠΑΣΟΚ σήμερα;

dimis είπε...

οταν για περιπου 25 χρονια ανδρωθηκε ολοκληρη γενια Ελληνων με την λογικη "να μπουμε στο δημοσιο να πληρωνομαστε και να καθομαστε", πως περιμενεις να αναπτυχθει ο φιλελευθερισμος;

αυτη την στιγμη πιστευω πως δεν υπαρχει χωρος για νεο κομμα. οι στρατιες κομματοσκυλων που δημιουργηθηκαν τοσα χρονια καλα κρατουν. πρωτα πρεπει να αλλαξει μυαλο η ελληνικη κοινωνια και μετα θα βρουν προσφορο εδαφος οι φιλελευθερες ιδεες.

Ανώνυμος είπε...

an file roark den kanoume kinisi.(de leo na ftasoume stin eleini katastasi ton aristeron) ala esto se na simetexoume se sizitisis poitikon thematon me filelefthera epixirimata(esto auto) pou de ginete kan apo ti fileleftheri neolea...tote de tha kanoume pote kati..

oso ya to "απολιτικ ψευτογκλαμουριά της ΔΑΠ"

ne iparxi.

ALA PREPi na kserete pos iparxoun ke sti dap stelexi pou ke ine filefthera ke asxoloude me tin ideologia...
AKOMA i dap ine i MONI foititiki parataksi i opoia exi mia SINOLIKI PROTASI PEDIAS.
oriste..
http://dap.ntua.gr/el/files/dapgr/protaseis05.pdf

eno oles oi alles dinamis sto panepistimio arkoude stin "epanastasi ke to stiro arnitismo"

an mi ti alo imaste i moni pou presvevoume tis fileleftheres idees mesa sto panepistimio..

min koitate mono ti vitrina(pou simfono pos den ine oti kalitero ke exi nakani me tin apolitik glamouria ke ta blouzakia lacoste ke tis tsades ke ta poukamisa burberry)
..piso apo afta iparxoun stelexi..aksia..pou prospathoume na voithisoume ya na boun ta pragmata sto sosto dromo..
stelexi filelefthera..
pou ne oute mis de goustaroume tous florous pou ne dap epidi forane burberry strigaki..ke den exoun kamia sxesi me tin politiki..

Omos aftoi oloi xriazode ya na pernoume afto 40% stis ekloges..tpt parapano..

an mename mono meaftous pou theloun na sxolithoun me tin ideologia..ke to fileleftherismo kathara.de tha pername sinolika
pano apo 5 os 15% stin ellada opos ta eaak ke i pks..

ala emis goustaroume ke ta dio ke tin ideologia mas..ala ke na tous svinoume stis ekloges..


epanalmavo...i dap den ine mono floroi..apolik tredoules..

imaste oi monoi pou kanoume realistikes..protasis mesa sto paepistimio. ke exoume mia sinoliki protasi pedia ya tin tritovathmia ekpedeusi.

.telia.


PS anarchist..epidi exo epafes me dap patras...se pio tmima itan aftos? an thes pes ke onoma..na ton kopsoume:p lolhehe

Τουρκοφάγος είπε...

Νεοφιλελεύθερα αίσχη ιδιωτικοποιήσεων: μίζες και μάσα και ξεπούλημα της Ελλάδος στους ΞΕΝΟΥΣ. (Οι "Έλληνες" νεοφιλελεύθεροι είναι οι κατ' εξοχήν απάτριδες φιλελεύθεροι. Σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο οι φιλελεύθεροι υιοθετούν τον εθνικό καπιταλισμό, επειδή ακριβώς θεωρούν ότι είναι το καλύτερο σύστημα για την υπηρεσία του Έθνους, της Πατρίδος. Την Πατρίδα, όμως, υπηρετούν. Αντίθετα, οι "Έλληνες" φιλελεύθεροι είναι ξενόδουλοι καρπαζοεισπράκτορες. Ξεπουλούν την Πατρίδα, για να υπηρετήσουν τα πορτοφόλια των ξένων αφεντικών τους. Το κάτωθι δημοσίευμα είναι χαρακτηριστικό.

Ποιος θα μιλήσει στην Ελλάδα για τον ΕΘΝΙΚΟ καπιταλισμό, για τον ΕΘΝΙΚΟ φιλελευθερισμό;

Νέες δουλειές για «κουμπάρους»...

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

ΤΗΝ ΩΡΑ που οι Γάλλοι συντηρητικοί, δηλαδή το «αδελφό» κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έδωσαν μάχη ως κυβέρνηση για να παραμείνει σε γαλλικά χέρια η Danone, οι συνάδελφοί τους εν Ελλάδι ετοιμάζονται να πουλήσουν τον ΟΤΕ σε πακέτο με κορδελίτσα.

Αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι η Danone (ένας κολοσσός του γάλακτος) είναι... ιδιωτική εταιρεία αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ελληνικής παράνοιας. Οι Γάλλοι συντηρητικοί πασχίζουν να σώσουν μια ιδιωτική εταιρεία από τα «ξένα συμφέροντα», ενώ οι Έλληνες συντηρητικοί ετοιμάζονται να πουλήσουν την πλέον ανεπτυγμένη εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε... ξένους.

Η ανάγκη να «γεμίσει» η μαύρη τρύπα του ελλείμματος που η ίδια η κυβέρνηση άνοιξε με τη δήθεν απογραφή οδηγεί και σε άλλες πωλήσεις ταμειακού χαρακτήρα πλην του ΟΤΕ: «Τώρα το αποκλείουμε» έχει πει ο Γιώργος Αλογοσκούφης (ΝΕΤ) για την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ. Όμως αναζητά χρήματα. Κι επειδή προφανώς δεν μπορεί να βρει από αλλού, γλυκοκοιτάζει τα εναπομείναντα ασημικά.

Ο κύκλος στον οποίο έχουν εισέλθει είναι φαύλος: την ώρα που σε άλλες χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν εντός των συνόρων ακόμα και το μάνατζμεντ ιδιωτικών επιχειρήσεων, εδώ ετοιμάζονται να πουλήσουν ελαφρά τη καρδία κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις. Γιατί; Για να πάνε τα έσοδα στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, από τον οποίο έχει ήδη περικοπεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να χάσει 19 δισ. κοινοτικά ευρώ του Γ' ΚΠΣ).

Η κυβέρνηση είναι πάντως συνεπής. Γιατί το ερώτημα, όπως προκύπτει και από όσα γίνονται στη Γαλλία, είναι: «Θέλουμε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές και στηρίζουμε αυτή την πολιτική» ή νομίζουμε ότι αν ανοίξουμε τον δρόμο σε απρόσωπα επενδυτικά κεφάλαια ή κολοσσούς για τους οποίους η Ελλάδα είναι μια «κουκκίδα» στον χάρτη θα εξασφαλίσουμε... ανταγωνισμό;

Η Νέα Δημοκρατία προτιμά το δεύτερο. Γι' αυτό πολέμησε με νύχια και με δόντια τη συγχώνευση Alpha Bank - Εθνικής στον τομέα των τραπεζών, γι' αυτό έβαλε κατά ελληνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας που δημιούργησε 7.000 θέσεις εργασίας, γι' αυτό «στοχοποίησε» ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους. Αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ιδιωτικοποιήσει ακόμα και το νερό που πίνουμε. Την ίδια στιγμή κάνει τα «στραβά μάτια» όταν κολοσσοί όπως η ισπανική Ιμπέρια «παρακαλάνε» την Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας να αναλάβει την ετήσια και τη βαριά συντήρηση των αεροσκαφών της εξασφαλίζοντας έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.

Τραγική ειρωνεία: Ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως η... διαφθορά αποτελεί συστατικό στοιχείο των ιδιωτικοποιήσεων αφού «μια εταιρεία μπορεί να πληρώσει με σκοπό να πετύχει μια λανθασμένη εκτίμηση της κρατικής περιουσίας που δημοπρατείται και φυσικά με σκοπό την τελική επιλογή της ως πλειοδότριας».

Άλλωστε οι «κουμπάροι» πρέπει ν' αποκτήσουν και νέα ενδιαφέροντα...

ΤΑ ΝΕΑ , 14/09/2006 , Σελ.: N06
Κωδικός άρθρου: A18639N063
ID: 535831

libertarian είπε...

"τον εθνικό καπιταλισμό"... ερ όλα αυτά που λες Τούρκε ουσιαστικά είναι εθνικός σοσιαλισμός :-)

Δεν ξέρω αν το "ξεπούλημα" δεν είναι καλό για το "'Εθνος", σίγουρα όμως είναι καλό για τους Έλληνες φορολογούμενους που θα ξεφορτωθούν αυτήν την κωλοεταιρία που κράτησε την χώρα μας πίσω καμιά δεκαετία στις τηλεπικοινωνίες. Τουλάχιστον δεν θα την πληρώνουμε θέλουμε δεν θέλουμε, αν δεν τα πάει καλά θα κλείσει και μια άλλη θα πάρει την θέση της στην Αγορά, δεν θα επιδοτούμε την αποτυχία με το ζόρι. Ευτυχώς οι άλλες εταιρίες φτιάχνουν δικά τους δίκτυα (forthnet, vivodi etc) γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει σωτηρία γι' αυτήν την εταιρία, όποιος την αγοράσει θα κληρωνομήσει και όλη την νοοτροπία που χαρακτηρίζει τον δημόσιο τομέα...

Roark είπε...

Η λέξη "εθνικό" και "φιλελεύθερο" δεν μπορεί να πάνε στην ίδια φράση διότι το "εθνικό" συνεπάγεται την υποταγή του ατόμου στο σύνολο "έθνος", καταργώντας το πρωτείο του ατόμου που εκφράζει ο φιλελευθερισμός. Μην κολλάς άσχετες λέξεις μεταξύ τους για να κάνει εντύπωση.

Όσο για το άρθρο περιγράφει τυπική περίπτωση διαφθοράς λόγω κρατισμού.
Γιατί νομίζεις ότι υπάρχει καρτέλ που αισχροκερδεί;
Διότι υπάρχει κλειστή αγορά. Γιατί εμποδίζονται νέες εταιρίες να δραστηριοποιηθούν; Διότι κρατικές ρυθμίσεις "ποιότητας" του γάλακτος έχουν βάλει ημερομηνία λήξης του παστεριωμένου τις 3 μέρες όταν μπορεί να διατηρηθεί 7. Πράγμα που αποκλείει έτσι κάθε εισαγωγή και κάθε ανταγωνισμό σοβαρής ξένης εταιρίας (αυτά που οι φασίστες και οι άλλοι κρατικιστές θα ονόμαζαν ξεπούλημα).
Γιατί δεν μπορεί μικρή εταιρία να συναγωνιστεί το καρτέλ; Γιατί το κράτος την επιβαρύνει με την γραφειοκρατία, τους φόρους και τις φωτογραφικές ρυθμίσεις τόσο, που εμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.


Αν αυτή είναι η αντίληψή σου για ελεύθερη αγορά, σου προτείνω να διαβάσεις και κάνα βιβλίο (κοίτα τις βιβλιοπροτάσεις μας για να πάρεις μια ιδέα).

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα πρότεινα στον ...φάγο σε ένδειξη της εθνικού του φρονήματος να απέχει από τη χρήση όλων των αγαθών του σύγχρονου πολιτισμού που προέρχονται από τους "Βαρβάρους". Όλα κι όλα, ο επιμένων Ελληνικά! Έτσι θα γλιτώσουμε και εμείς από την επίπονη διαδικασία της ανάγνωσης των καταχωρήσεών του.

S G είπε...

"Ένας χώρος που είχε να επιδείξει υπολογίσιμη παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας. [...] φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους και έντυπα (ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), ακτιβιστικές οργανώσεις όπως το Φιλελεύθερο Φόρουμ.[...] σήμερα η ισχνή παρουσία των φιλελεύθερων ιδεών εξαντλείται σε ολιγάριθμες αξιόλογες, αλλά περιορισμένης εμβέλειας, ιστοσελίδες του Διαδικτύου."

το διαδικτυο για μενα ειναι το πιο δημοκρατικο και φιλελευθερο μεσο. Δεν μου αρεσει το συστημα με τους ιδιοκτητες εφημεριδων που συμπαθουν μια ιδεα και την προωθουν. Αυτο καταληγει συνηθως σε Ελευθεροτυπιες. Προτιμω κατι που βγαινει απο τους ιδιους τους πολιτες, οπως μια ιστοσελιδα.


Τουρκοφαγε αν και εντελως εκτος θεματος, αναρωτηθηκες ποτε τι αποτελεσμα εχει αυτος ο ηλιθιος γαλλικος εθνικισμος? Ποιες εταιρειες ειναι αραγε σημερα ισχυροτερες? Αυτες που "προστατεψε" το γαλλικο κρατος ή αυτες που αφησε ησυχες? Ή για να εχουμε και καλη συγκριση, αυτες που δεν προστατευσε ποτε το βρετανικο κρατος πχ?

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε, θυμάσαι πόσα δυνατά μυαλά και στελέχη έχουν περάσει από όλες αυτές τις οργανώσεις που ανέφερες? Οι περισσότεροι είναι σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, μακράν κάθε επαφής με την εξουσία. Αν η ΝΔ σήμερα (και ο Μανος στους Ταύρους) είχε βασιστεί στα μισά από αυτά τα στελέχη, σήμερα θα μιλάγαμε για μια πολιτική επανάσταση. Όσοι ξεμείναν στις παρυφές της εξουσίας, εκπαιδεύονται για κουμπαροι του μέλλοντος σε διάφορα πόστα, σοβαρά και μη, έχοντας αλλοτριωθεί πληρως.

Δυστυχώς, συμφωνώ σε όλα όσα ανέφερες. Νιώθω την ίδια πικρή γεύση, για όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν γίνονται.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock