Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2006

Παιδεία μερος 23 - Γιωργος Παπανδρεου

Το Βημα εχει μια πολυ καλη συνεντευξη του Γιωργου Παπανδρεου για την παιδεια. Αν τα εννοει αυτα που λεει ο ΓΑΠ, ειμαι μετρια αισιοδοξος. Σταχυολογω:

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει συγκεντρωτικό και απολυταρχικό. Δεν αφήνει πρωτοβουλία, δεν προωθεί την κριτική σκέψη, δεν εμπεδώνει νέες μεθόδους μάθησης. Παραμένει εξαρτημένο από τη γραφειοκρατία της Μητροπόλεως.
....

Δεν είμαι της άποψης κάθε χωριό και ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η λύση όμως δεν είναι ο στραγγαλισμός. Λύσεις θα βρεθούν όταν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της περιφέρειας συνδεθούν με την ανάπτυξη. Εγώ βλέπω την ΠΑΣΕΓΕΣ να δημιουργεί σχολή με το Γεωργικό Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια Κρήτης να συνεργάζεται με τα εκεί ιδρύματα ...

Για να γίνουν αυτά πρέπει να απελευθερωθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρέπει το κράτος να μη διαχειρίζεται τα ιδρύματα αυτά αλλά να τα αξιολογεί και να πιστοποιεί ότι το πτυχίο είναι ανάλογου επιπέδου. Και να εγγυάται τη χρηματοδότηση των σπουδών του κάθε νέου στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

...

Στον αντίποδα, έρχεται η κυρία Γιαννάκου και λέει "εγώ θα ρυθμίσω πόσοι φοιτητές θα υπάρχουν σε κάθε τμήμα. Πώς γράφονται τα πρακτικά στη σύνοδο των πρυτάνεων...". Αυτό είναι το πρόβλημα;».

Φυσικα συμφωνω με αυτα τα λογια. Αναρωτιεμαι βεβαια γιατι δεν εκανε τιποτα τετοιο οσο ηταν στην εξουσια. Σε καθε περιπτωση η νοοτροπια του με καλυπτει περισσοτερο απο την προσπαθεια της κυριας Γιαννακου να μικροδιαχειριστει καθε λεπτομερεια των ΑΕΙ.

-λέτε, θα ψηφίσω το άρθρο 16 και θα αφήσω τα χέρια ελεύθερα σε όποιον έχει 151 βουλευτές στη άλλη Βουλή, για να κάνει ό,τι θέλει στην Παιδεία.

-«Οχι. Θα αφήσω τα χέρια ελεύθερα στον ελληνικό λαό γιατί αυτή είναι η πρόβλεψη του Συντάγματος. Αλλά μην ξεχνάμε ότι κάπου μεσολαβεί ο ελληνικός λαός. Και είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Και το δίλημμά του είναι σοβαρό. Θα πει "θέλω το ΠαΣοΚ να διαχειριστεί το νομοθέτημα του άρθρου 16" ή "θέλω τη ΝΔ". Εγώ δεν θέλω να στερήσω το δικαίωμα στον έλληνα πολίτη να αποφασίσει ποιος είναι πιο ικανός...».

εξαιρετικα λογια (αν τα πιστευει). Δεν καταλαβαινω τι φοβουνται στο ΠΑΣΟΚ. Θεματα οπως η διαχειριση των ΑΕΙ δεν ειναι να οριοθετουνται στο Συνταγμα αλλα απο τις κυβερνησεις μας.


- Εχετε την αίσθηση ότι υπάρχει μια ιδεολογική σύγκρουση μέσα στο ΠαΣοΚ ανάμεσα στους κρατιστές από τη μια μεριά, στους ανθρώπους που ταυτίζουν το δημόσιο με το κρατικό, και στους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι δημόσιο δεν είναι μόνο το κρατικό; Και ότι αυτό αποκρυσταλλώνεται στο άρθρο 16;

«Δεν υπάρχει μόνο μέσα στο ΠαΣοΚ. Υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία και σε όλα τα κόμματα. Θα έλεγα μάλιστα ότι η Δεξιά είναι η πιο κρατικιστική παράταξη στο νεοελληνικό κράτος, διότι αυτή έφτιαξε το κράτος. Δεν είναι ένα κράτος που διαμορφώθηκε από αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Το κράτος στο οποίο ζούμε αποτελεί απόρροια ξένων επεμβάσεων, εμφυλίων...».


δεν ειμαι βεβαια πεπεισμενος για το οτι η ΝΔ ειναι αυτη που δημιουργησε το ασφυκτικο μας κρατος, αλλα χαιρομαι που ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκηρυσσει την κρατικιστικη μανια του κομματος του.

Η Σοβιετική Ενωση έλεγε κάθε χρόνο θα βγάλω τόσους μηχανικούς, θα βγάλω τόσους γιατρούς, και ήταν κεντρικά αποφασισμένο με σχέδιο. Κεντρικά αποφασίζουμε και στην Ελλάδα. Τουλάχιστον στη Σοβιετική Ενωση σχεδιάζανε, εμείς δεν έχουμε καν συστηματικό σχεδιασμό. Οταν δημιουργούνται νέα τμήματα συνήθως είναι μέσα σε ένα κλίμα πελατειακών πιέσεων και όχι αναγκών της ελληνικής κοινωνίας ή αγοράς. Αυτά τα αποφασίζει το υπουργείο και όχι η κοινωνία ή το Πανεπιστήμιο όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι να βγάζουμε ανέργους.

- Συμφωνείτε δηλαδή ότι είμαστε η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης;

«Θα έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί η εκπαίδευση να σχεδιάζεται και να πραγματώνεται κεντρικά από το υπουργείο σε μια λογική σοβιετικού ελέγχου κάθε λεπτομέρειας».


μακαρι, τι αλλο να πω, μακαρι. Αλλα οι ιδεοληψιες στην Ελλαδα και ειδικα στον πολιτικο χωρο του ΠΑΣΟΚ ειναι μαλλον πολυ βαθιες, οπως δειχνει και ενα αρθρο στην ιδια εφημεριδα: Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποκτά τον μάνατζέρ του.
Σε αυτο το αρθρο η απλη ειδηση οτι αποφασισαν να προσλαβουν καποιον επαγγελματια για να διαχειριζεται την τεραστια περιουσια του πανεπιστημιου (1,2 δις λιρες δηλαδη περιπου 1,8 δις ευρω) ονομαζεται κατα παρανοϊκο τροπο ξεπουλημα ιερων και οσιων και θανάσιμο εναγκαλισμό των ακαδημαϊκών «πετραδιών του στέμματος» με τη χρηματιστηριακή κουλτούρα του λονδρέζικου Σίτι.
Λες και τα τοπ πανεπιστημια της Αγγλιας δεν ειναι ηδη σφιχτα συνδεδεμενα με το Σιτι, λες και το Κεημπριτζ ειναι σε αλλο Συμπαν και οχι ενα ιδρυμα που βγαζει ηγετες, κορυφαιους χρηματοοικονομικους αναλυτες και στελεχη περισσοτερο αποτι ακαδημαϊκους. Αλλα και τελοσπαντων, ακομα και αν ηταν ενα ιδρυμα σε εναν ελεφαντινο πυργο χωρις σχεση με τον κοσμο, γιατι ειναι κακο να διαχειριζεται καποιος επαγγελματιας την περιουσια του? Θα επρεπε να αναλαβει την διαχειριση καλυτερα ο επιστατης ή ενας υδραυλικος? Ισως ενας παμφλεταριος δημοσιογραφος? Ή μηπως αποτυχημενοι πολιτικοι οπως γινεται στην Ελλαδα με την διαχειριση των ασφαλιστικων ταμειων?

Αλλα τι να περιμενει κανεις οταν η ιδεοληψια τυφλωνει τον κοσμο τοσο που δεν ντρεπονται να γραφουν ανακριβειες μονο και μονο για να στηριξουν τον αρρωστο, μιζερο κοσμο που εχουν πλασει με την φαντασια τους. Παραδειγμα ο ισχυρισμος οτι καθηγητες και φοιτητες ειναι εναντιοι στην επαγγελματικη διαχειριση (σιγουρα, προτιμουν την σπαταλη και τον ερασιτεχνισμο, τα ιδια ατομα που μετα θα κληθουν να διοικησουν κορυφαιες εταιρειες και ιδρυματα) ή οτι τα κορυφαια ιδρυματα του κοσμου χρηματοδοτουνται κυριως απο τα διδακτρα τους (περιεργο, το Χαρβαρντ χρεωνει τα ιδια διδακτρα με τοσα αλλα ιδιωτικα ιδρυματα, πως μπορεσε να μαζεψει τοτε 26 δισεκατομμυρια δολλαρια περιουσια?!). Αλλα το κλειδι ειναι εδω:

σκοπός του [διαχιριστη] είναι πρωτίστως να ικανοποιήσει τις υψηλές απαιτήσεις της γυναίκας που τον προσέλαβε, της αντικαγκελαρίου του πανεπιστημίου Αλισον Ρίτσαρντ, η οποία δεν κρύβει πως θέλει να δει το Κέιμπριτζ να ανταγωνίζεται τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια... και στα λεφτά!

ακουσον ακουσον, δεν το κρυβει η αθλια οτι θελει να κανει το πανεπιστημιο της πλουσιο! Δεν ξερει οτι εδω στην Ελλαδα που ξερουμε απο εκπαιδευση δεν δεχομαστε κανενα τριτο πορο παρα μονο ζητιανια και επαιτεια απο το κρατος? Δεν ξερει η ασχετη οτι σωστη διδασκαλια γινεται σε κτιρια χωρις τζαμια, σε βιβλιοθηκες χωρις βιβλια, με ερευνητες χωρις μισθους? Να η απαντηση:

Οπως όμως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «ουκ εν τω πολλώ το ευ»...

Οι ιδιοι προγονοι ελεγαν ομως και το "ομφακες εισιν" ή οι πιο νεοι προγονοι μας το ελεγαν "οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια"...

9 σχόλια:

Roark είπε...

O Γενάρης είναι κοντά, και κει θα φανεί άλλη μια φορά ότι οι απόψεις ενός ατόμου, όσο ισχυρή και αν είναι φαινομενικά η εξουσία του, τελικά υποτάσσονται στο σάπιο πολιτικό μηχανισμό που τον ελέγχει. Αν αρχίσουν καταλήψεις, πέσουν μερικές μολότωφ και του τα χώσουν από το κόμμα του, θα δεις πάλι τις κωλοτούμπες (όπως έκανε και πέρισυ).

Στους πολιτικούς χώρους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ιδεοληψιών. Ξέρουν απόλυτα τις συνέπειες των πράξεών τους. Το πρόβλημα είναι περισσότερο διαπλοκών, δεσμεύσεων και προσοδοθηρίας. Η πολιτική τους είναι μόνο πολιτική διαχείρισης της κρατικής εξουσίας, χωρίς κανένα όραμα αλλαγής ή ιδεολογικό υπόβαθρο. Γι'αυτό ακόμα και φαινομενικά ελπιδοφόρες φωνές πάντα καταλήγουν να καταπνίγονται ή να συμβιβάζονται, κι αλλαγές που έπρεπε να γίνονται ταχύτατα καταλήγουν να κρατάνε δεκαετίες.

Το πρόβλημα της ιδεοληψίας το έχουν τα θύματά τους. Αυτοί που νομιμοποιούν τις πολιτικές τους τόσα χρόνια με την ψήφο τους.

Ανώνυμος είπε...

Βρε είσαστε και οι δύο... μια στο καρφί και μια στο πέταλο... :)

Ο Γιώργος έχει δει και δυο πράγματα παραέξω. Το πρόβλημα του, όπως και του Σημίτη, είναι οι γύρω του. Εσμός, κανονικά...

Αλλά βέβαια, θα μου πείς ποιός τους ψηφίζει; Εδώ σε θέλω. Πάντως ο Γιωργάκης για να μην φανεί ότι συντασσεται με τη δεξιά κάνει και λεκτικές ακρόβασίες. Αυτό περι "δεξιου κράτους" μετα από 25 τόσα χρόνια τι το ήθελε ο ευλογημένος;

Kensai είπε...

Οφείλω να ομολογήσω πως ο ΓΑΠ μ'έχει μπερδέψει. Μια μας τα λέει ωραία, μια μιλάει μ'εκείνον τον ξύλινο πολιτικό λόγο που χρησιμοποιούσε κι ο πατέρας του για να κερδίσει (ή ξεγελάσει) ψηφοφόρους.

Στο συγκεκριμένο θέμω ομολογώ ότι όντως έχει πολύ καλές θέσεις. Θα τις διατηρήσει; Θα δείξει...

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα είναι το εξής:
-Ο Γιώργος σαν Γιώργος έχει όλη την καλή διάθεση να ασκήσει φιλελεύθερη πολιτική ,επηρρεασμένος από τη ζωή του στο εξωτερικό ,να κάνει ίσως και ριζπσπαστικές αλλαγές.
-Επειδή όμως ο Γιώργος εκτός από Γιώργος είναι και Παπανδρέου και κυρίως είναι και του Ανδρέα, είναι υποχρεωμένος να κάνει και το σοδιαλιστή. Δηλαδή κάτω τα χέρια απ'τον ΟΤΕ μας ,κάθε χωριό και ΤΕΙ, βυθίσατε το Χώρα και αυτά τα γραφικά. Να χτυπήσει τη γροθιά στο τραπέζι , να καταγγείλει την παραδοσιακή Δεξιά,να χορέψει και καμιά ζεϊμπεκιά.
-Ο ελληνικός λαός ,ιδιαιτέρως δε η λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν αποδεχτεί το Γιώργο σαν Γιώργο, αυτοί τον θέλουν σαν Παπανδρέου.

Κύριε Γ. Παπανδρέου: Πηγαίνεται να πολιτευθείτε σε άλλη χώρα ,μόνο εκεί θα μπορείτε να είστε ο εαυτός σας.

S G είπε...

μολις διαβασα απο καποιους φιλια προσκειμενους στο ΠΑΣΟΚ οτι διαβαζουν την συνεντευξη ως: "ειμαστε υπερ της αναθεωρησης αλλα θα ψηφισουμε κατα!"

ελπιζω αυτη η γελοια τακτικη να μην χρησιμοποιηθει ποτε.

τωρα ρορκ, θα το δουμε, εχω την αισθηση οτι στο θεμα της παιδειας ο ΓΑΠ ειναι συνεπης εδω και αρκετα χρονια, δεν μπορω να φανταστω ξαφινη υπαναχωρηση. Δεν θα στηριξει την ΝΔ ισως στην μεταρρυθμιση της, αλλα στηριζει την αναθεωρηση ωστε να μπορει μετα ο ιδιος να κανει μεταρρυθμισεις.

γρηγορη διαβσα οτι αυτα τα περι δεξιου κρατους κτλ δεν θα επαναληφθουν γιατι πηραν ειδηση οτι δεν του ταιριαζουν αυτες οι γελοιοτητες. θα δουμε.

Ανώνυμος είπε...

Kensai
δεν είσαι ο μόνος που έχει μπερδέψει ο ΓΑΠ. Κατ' αρχήν έχει μπερδέψει τον εαυτό του, μετά τους συνεργάτες του και σίγουρα τους βουλευτές του. Το πρόβλημα του είναι ένα και είναι απλό. Με τη διαδοχή του Σημίτη δεν έχει γίνει το "ξεκαθάρισμα" της ιδεολογικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ. Κι όσο αυτό δεν γίνεται τόσο ο ΓΑΠ θα μας μπερδεύει...

Ανώνυμος είπε...

Greek education has abandoned the Anglo-Hellenisitic concept of the
Generalist in favor of the Sino-Germanic concept of the Specialist;
Wonderful scientists today arriving from Greece may possess Encyclios
Paideia worthy of a truckdriver: I recommend they start by perusing Wm
James Ph D Octopus on gutenberg.org.

Ανώνυμος είπε...

GAP ya ipourgos pedias me kivernisi tis nd..
afti ine i lisi:P

Ανώνυμος είπε...

Ο Γ.Α.Παπανδρέου είναι ένας πολιτικός αξιών και πεποιθήσεων, αλλά του λείπει το κατάλληλο πολιτικό όργανο, για να κάνει τις πεποιθήσεις του πολιτικό πρόγραμμα.
Και για να μην μακρηγορώ, να θέσω απλώς ένα ερώτημα, παραφράζοντας τον Αλμπέρ Καμύ: Μπορούμε να φαντασθούμε τον ΓΑΠ ευτυχισμενο;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock