Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006

το αθηναϊκο Ονειρο ή η υπαναπτυκτη Αθηνα

Γιατι μεγαλωνει η Αθηνα και τι μπορουμε να κανουμε? Μα να δεχτουμε το γεγονος και να προετοιμαστουμε για ενα δυναμικοτερο μελλον!

Εφτασε και η στιγμη που θα πρεπει να διαφωνησω με τον Πασχο Μανδραβελη. Λεει στο ενδιαφερον αρθρο Η διογκωμένη Αθήνα ως σύμπτωμα οτι η Αθηνα μεγαλωνει λογω της υπερκεντρικης γραφειοκρατιας στην χωρα. Αυτο απλα δεν ισχυει. Ειναι αληθεια οτι η κεντρικη θεση της Αθηνας στην διοικητικη μηχανη της χωρας ενισχυει τον κεντρικο, πρωταρχικο οικονομικο ρολο της πολης στην Ελλαδα. Αλλα ακομα και μονο 35% των συνολικων Ελληνων δημοσιων υπαλληλων να εργαζοντουσαν στην πολη (λιγοτερα απο αυτο το ποσοστο θα ηταν πολυ περιεργο, καθως η Αθηνα εχει πανω απο 35% του πληθυσμου της χωρας) η Αθηνα θα συνεχιζε να προσελκυει κοσμο.

Οι ανθρωποι δεν ερχονται στην Αθηνα για να γινουν δημοσιοι υπαλληλοι. Η Αθηνα εκτος απο διεθνης μαγνητης σχετικα ανειδικευτων μεταναστων, ειναι και ο βασικος μαγνητης ειδικευμενων Ελληνων (και ξενων) στην χωρα. Ελαχιστα μερη υπαρχουν στην Ελλαδα που μπορουν να προσελκυσουν επαγγελματιες διεθνους επιπεδου, ατομα με μεγαλη εξειδικευση, ερευνητες περιωπης. Μπορει κανεις ανετα να πει οτι για ενα ατομο με διδακτορικο που θελει να δουλεψει στον ιδιωτικο τομεα στην Ελλαδα υπαρχουν το πολυ δυο επιλογες εγκαταστασης: Αθηνα και Θεσ/νικη. Λεει ο κ. Μανδραβελης

την τελευταία δεκαετία στην Αττική χτίστηκαν εκτάσεις 18 φορές όσο το αεροδρόμιο του Ελληνικού

Ναι. Τολμω να πω οτι αυτοι που συνεβαλαν καθοριστικα στην αυξηση δεν ηταν τοσο δημοσιοι υπαλληλοι, οσο ελευθεροι επαγγελματιες, εμποροι, επιχειρηματιες. Η Αττικη μετα απο το τελμα του 80 γυρισε με μεγαλη οικονομικη ανθηση προς την μακροπροθεσμη πορεια αναπτυξης της, και ο κοσμος βγηκε οπως συνηθως προς τα προαστια για να ζησει μια λιγο καλυτερη ζωη. Η τυπικη διαδρομη μιας μη-δημοσιουπαλληλικης ελληνικης οικογενειας ειναι γιαγια στην Κυψελη/Πατησια (ή στο Μπραχαμι και το Περιστερι αν ηταν εξ επαρχιας), μαμα στους Αμπελοκηπους, παιδια στο Μαρουσι ή στην Γλυφαδα, εγγονια στα Μεσογεια ή στον Διονυσο. Οι νεοι μεταναστες αναπληρωνουν τους παπουδες στην Κυψελη και αρχιζουν την δικη τους πορεια ανοδου. Κατα καποιο τροπο μαλιστα οι νεοι μεταναστες ειναι που φτιαχνουν την βαση της πυραμιδας και διευκολυνουν την ανοδο για τους παλιους.

Προφανως σε αυτην την διαδρομη, στο αθηναϊκο Ονειρο, οι αναγκες για χωρο συνεχως μεγαλωνουν και πρεπει καπως να λυθουν. Ας σημειωθει οτι ειναι κουτο απο τους παλιους Αθηναιους να ζητουν λιγοτερη εισροη νεων Αθηναιων για να εξοικονομηθει χωρος. Η μεγαλη πιεση δεν ερχεται απο τους μεταναστες αλλα απο την οικονομικη ανοδο των ντοπιων, που γινεται εφικτη χαρη στους μεταναστες.

Η λυση για τα προβληματα της Αθηνας δεν ειναι ο περιορισμος της μεταναστευσης, ουτε καν η πολυ επιθυμητη διοικητικη αποκεντρωση της χωρας, ουτε φυσικα η ανεπιθυμητη και καταστροφικοτατη οικονομικη αποκεντρωση της χωρας. Και φυσικα η λυση δεν θα βρεθει στην τακτικη της στρουθοκαμηλου, κλεινουμε τα ματια και ελπιζουμε να εξαφανιστει το προβλημα.

Η Αθηνα ειναι η μεγαλη πλουτοπαραγωγικη μηχανη της χωρας. Εβγαλε εκατομμυρια Ελληνες απο το χωριο, την φτωχεια, την ανεργια και μιζερια, βγαζει εκατονταδες χιλιαδες Βαλκανιους και Ασιατες απο την εξαθλιωση, προσφερει ευκαιριες σε οσους ικανους και δημιουργικους Ελληνες αντεχουν να μεινουν στην χωρα. Δεν μπορουμε αλλο να την προσβαλουμε και να την παραμελουμε, αξιζει κατι καλυτερο.

Η απαντηση στα συσσωρευμενα τεραστια προβληματα της Αθηνας μετα απο δεκαετιες υποεπενδυσης δεν ειναι αλλη παρα η φυγη προς τα εμπρος. Μαζικες επενδυσεις, μαζικη ενταξη νεων εντελως παρθενων οικιστικα περιοχων στο σχεδιο πολης, μαζικη αναπλαση των υποβαθμισμενων περιοχων στο κεντρο.

Η μεγαλη πληθυσμιακη πυκνοτητα ειναι μεγαλο οικονομικο πλεονεκτημα στα καταλληλα χερια. Εκει που καποιος βλεπει εκατομμυρια ατομα να στριμωχνονται και να ανταγωνιζονται για μια θεση παρκαρισματος, ο αλλος μπορει να δει εκατομμυρια μυαλα το ενα διπλα στο αλλο, ετοιμα να συνεργαστουν και να δημιουργησουν.

Συμφωνα λοιπον με μια εξαιρετικη μελετη του ΟΟΣΑ, οι μεγαλες πολεις στον κοσμο εχουν καποια κοινα χαρακτηριστικα (ασχετως αν ειναι πρωτευουσες χωρων ή οχι). Εχουν εισοδημα ανωτερο της υπολοιπης χωρας, ελκυουν δημιουργικα ατομα απο ολον τον κοσμο και ειναι γενικα οι ατμομηχανες της αναπτυξης:

Cities are important generators of wealth, employment and
productivity growth and often quoted as the engines of their national economies.
Productivity levels are generally higher in metropolitan areas and the increased trade
and capital flows give rise to increased flows of people, goods, capital, services and
ideas. In many OECD countries, metropolitan regions produce a larger percentage of
the national GDP than their representative population percentage.

Για καποιον περιεργο λογο η Καθημερινη, βασισμενη στην μελετη, αποφασισε να βαλει σαν πρωτοσελιδο εναν ακατανοητο τιτλο:
Ανάμεσα στις πιο υπανάπτυκτες μεγαλουπόλεις του κόσμου η Αθήνα. Το νοημα της μελετης ομως ειναι ακριβως το αντιθετο, οτι οι μεγαλουπολεις ειναι τα παραγωγικοτερα κεντρα στον κοσμο και η Αθηνα ειναι ενα απο αυτα! Προφανως συγκρινομενη η Αθηνα με πολεις οπως η ΝΥ θα φαινεται σχετικα υπαναπτυκτη. Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι η Αθηνα δεν ειναι το παραγωγικοτερο μερος στην Ελλαδα, δεν σημαινει οτι η Αθηνα δεν ανεβαζει την Ελλαδα. Και αυτο το γεγονος γινεται ξεκαθαρο στην στατιστικη: σε παρα πολλες χωρες 10 εως 40 εκατομμυρια ατομων η μητροπολη παραγει ενα δυσαναλογο ποσοστο του ΑΕΠ (Δουβλινο 47%, Βρυξελλες 44,4%, Ωκλανντ 36%, Βαρκελωνη περιπου 50% της Καταλωνιας, Λισσαβωνα 37%, Πραγα 34,7%, Βουδαπεστη 45,5%, ΑΘΗΝΑ 37,6%.). Μαλιστα οσο πεφτουν τα συνορα οι ζωνες επιρροης των μεγαλουπολεων μεγαλωνουν και ο ανταγωνισμος γινεται ολο δυνατοτερος, οι πολεις δεν πρεπει να μετρουνται μονο με την ενδοχωρα τοςυ αλλα και την υπερεθνικη ζωνη επιρροη τους.

Δυστυχως η μελετη κανει ετσι φανερη και την παραμεληση της Αθηνας απο την ελληνικη κυβερνηση: η Αθηνα εχει μαλλον μικρη διαφορα με την υπολοιπη Ελλαδα σε σχεση με τις υπεροχη αλλων μητροπολεων σε σχεση με τις ζωνες επιρροης τους (περιπου 6% εναντι πχ 60% της Βουδαπεστης, 45% της Λισσαβωνας, 23% της Μαδριτης κτλ). Αυτο δειχνει οτι κατι στην Ελλαδα εμποδιζει την Αθηνα απο το να απολαυσει πληρως τα φυσικα πλεονεκτηματα μιας διεθνους μητροπολης. Η Αθηνα εχει μαλιστα χαμηλοτερο ΑΕΠ κατα κεφαλην απο πολλες μητροπολεις φτωχοτερων χωρων (Πραγα, Βουδαπεστη, Βαρσοβια, Λισσαβωνα) ή ακομα και τριταγωνιστριες πολεις (Βαλενθια, Ληντς.

Ο λογος για την "ελληνικη εξαιρεση" ειναι για μια ακομα φορα απλος, η θρησκευτικη μανια με την οποια διαδοχικες κυβερνησεις ασπαστηκαν το καταστροφικο δογμα της αποκεντρωσης. Οπως και σε τοσα αλλα θεματα, στην Ελλαδα αποφασισαμε αντι να βελτιωσουμε την θεση ολων, να θυσιασουμε καποιους για να φανε αλλοι. Ειναι η γνωστη ιστορια του αν δεν μπορουν να ειναι ολοι ισοι, θα κοψουμε τα ποδια των πιο δημιουργικων και παραγωγικων. Ακριβως αυτο εκανε η παραλογη βιομηχανικη πολιτικη που αποφασισε οτι η Αθηνα δεν χρειαζεται αλλες επενδυσεις και τις εδιωξε ολες προς την Βοιωτια (κανοντας την Στερεα Ελλαδα εντελως παραλογα το πλουσιοτερο διαμερισμα της χωρας!). Αυτο εκανε η παραλογη πολιτικη εντυπωσιακων εργων οπως η Εγνατια και η Γεφυρα Ριου, που μπορει να εφεραν ψηφους αλλα το αναπτυξιακο τους αποτελεσμα ειναι προς το παρον αμελητεο. Αυτο εκανε η εκπαιδευτικη πολιτικη που εχει κανει το Αριστοτελειο Πανεπιστημιο μεγαλυτερο του Καποδιστριακου, και καθε κωμοπολη με νεο ΑΕΙ, καθε χωριο με νεο ΤΕΙ την ωρα που η Αθηνα ακομα δεν εχει ουτε ενα ΑΕΙ διεθνους κλασης. Η Αθηνα εντελως κουτσουρεμενη με κομμενα τα ποδια, αδυνατει να ανταπεξελθει στον ανταγωνισμο ακομα και με πολεις οπως η Βαλενθια ποσο μαλλον με τις εκ φυσεως ανταγωνιστριες Μιλανο, Βαρκελωνη, Μαδριτη, Λυων ακομα και Κωνσταντινουπολη. Δυστυχως ακομα οι Ελληνες δεν εχουν καταλαβει οτι αυτο βλαπτει ολην την χωρα. Κοβοντας τα ποδια αυτων που εξεχουν και παραγουν, δεν καταληγουμε στην ισοτητα, καταληγουμε σε μια χωρα αναπηρων...


ΥΓ πανω στην μελετη του ΟΟΣΑ θα ετοιμασω ενα εκτενες αρθρο, γιατι ειναι πραγματικα εξαιρετικη.

σχετικα αρθρα:
10 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ: 1. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΡΑ?
Αττικη 2050 μ.Χ. - Το Μεγαλο Σχεδιο
Μια Ολυμπιαδα φτανει? Βαρκελωνη εναντιον Αθηνας, μερος 1ο

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λες ανοησιες και για να δεις την γλυκα της επαρχιας αντε ζησε εκει. Εκει να δεις τι σημαινει να ψοφας απο ιασιμες ασθενειες διοτι δεν υπαρχει γιατρος, νοσοκομειο κλπ. Αντε γεια

Jimis είπε...

Mpravo re anwnyme.Vlepw katalaves ta panta apo osa leei to arthro-twra pou eides esy grammeno oti sthn eparxia o kosmos zei kala enas theos kserei.Kai malista vlepw ena ena kathises kai kateripses ta epixeirhmata tou S.G.Egw dhladh pou menw sthn eparxia kai vlepw th glyka ths mallon eimai akomh pio anohtos pou symfwnw me to arthro.Kai malista oxi se mia eparxia opoiadhpote alla ston ellhniko vora gennhma threma kai malista kai paoktshs-gia na sou ekshghsw dhl. oti ta laikistika slogan peri apokentrwshs ta trww kathimerina sth mapa.O S.G. den eipe to kratos na paramellhsei thn eparxia re palikari mou.Eipe apla pws den prepei na paramelei thn athina giati apla auth (kai se mikrotero vathmo h thessalonikh) apoteloun thn atmomhxanh tou trenou pou legetai ellhnikh oikonomia.Pws na to kanoume re megale an anti gia th mhxanh rixneis ta kausima gia na zestathoun ta vagonia tote tha mhneis stasimos kai pote de tha ftaseis ston epomeno stathmo anefodiasmou.Sto telos to treno tha einai stasimo kai ta vagonia krya.Twra gia to an to kapitalistiko ellhniko modello(yrarxei tetoio?)pou edraiuei sthn athina dinei ston kosmo ths eparxias th sigouria oti o ploutos tha meinei diatethimenos sthn agora h tha ton apolausoun oi ligoi epixeirhmaties einai allo kapello.Ti douleuei swsta sthn kratikistikh ellada..Exoume pleon mpei se ena faulo kyklo.Kata vash oloi exoun dikio an to pareis memonwmena.Autoi pou sto telos voleuontai einai oi politikoi pou mathainoun na lene kala to paramythi pou o laos thelei na akousei oi ligoi epixeirhmaties pou exoun me to kratos pronomiakes sxeseis kai kana dyo kakomoirhdes pou pisteuoun pws elysan to provlhma ths zwhs tous mpainontas sto dhmosio me ta kone twn politikwn.
Sygxhstika pali.

Kensai είπε...

Αυτό με το «αθηναϊκό όνειρο» μ'άρεσε πολύ (κατά πιστή αντιγραφή του "american dream" των πρώτων μεταναστών στις ΗΠΑ)... ;-)

Μετά την ιδιωτική συζήτηση που είχαμε, SG, έχω να προσθέσω πως συμφωνώ μαζί σου στην άμεση ακύρωση των διατάξεων κορεσμού τουλάχιστον για τον ιδιωτικό τομέα. Μετά βλέπουμε και για το δημόσιο.

Η [δημόσια] αποκέντρωση- αν είναι καλά σχεδιασμένη- δεν είναι εκ των πραγμάτων κακή, αρκεί να μην επιβάλλεται αυτή η πρακτική και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Kahlbrunner είπε...

Πραγματικά δεν περίμενα να δω ένα τέτοιο μακροσκελές άρθρο σε ένα site που είναι χώρος για φιλελεύθερες απόψεις. Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα. Επίσης μου είναι τελείως ακατανόητο, πως είναι δυνατόν να προσπαθεί κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της σχετικής αύξησης του υδροκέφαλου της Αττικής στο άμεσο μέλλον. Μοιάζει σαν τα περίφημα εγκώμια που έγραφαν οι Αλεξανδρινοί λόγιοι τους πρώτους μ.Χ. αιώνες για να εξασκούνται στην ρητορική επιχειρηματολογία πάνω σε θέματα όπως η μύγα ή της φαλάκρα κλπ, που ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά, ότι είναι αδύνατο να τα υπερασπίσει κανείς στα σοβαρά.
Το έκτρωμα που δημιουργήθηκε στην Αττική μετά τον πόλεμο και δεν έχει όμοιό του παγκόσμια, έχει στην ουσία μία και μόνο αιτία. Τις κρατικές δαπάνες που κατευθύνονται σε πορτοφόλια χίλια μέτρα από την πλατεία Συντάγματος. Επειδή αυτές μετά τον πόλεμο έγιναν τεράστιες λόγω της εσφαλμένης άποψης ότι το κράτος πρέπει και μπορεί να παρεμβαίνει στην οικονομία και κατ' επέκταση στην ζωή του καθενός μας, είχαν σαν αποτέλεσμα αυτή την εκτρωματική υπέρ συγκέντρωση, της οποίας οι συνέπειες ήταν και συνεχίζουν να είναι καταστροφικές από πολλές πλευρές και όχι μόνο οικονομικά. Αυτές ανάγκασαν τους περισσότερους από εμάς που εξ ανάγκης ζούμε στον βόθρο αυτό, να έρθουμε στην Αττική επειδή αλλού δουλειά να δουλέψουμε για να ζήσουμε δεν υπήρχε. Έτσι οι πολιτικοί μας κατάφεραν να μας ξεσπιτώσουν και να μας αναγκάσουν να ζήσουμε στην Αττική, χρησιμοποιώντας γι' αυτό τους φόρους της επαρχίας. Με άλλα λόγια μας ξεσπίτωσαν και μας έκαναν μετανάστες, "επενδύοντας" για μισόν αιώνα τα λεφτά των εκτός Αττικής, στην Αττική!
Δεν θα μιλήσω για συνέπειες οικονομικές, εθνικές ή και άλλες. Άλλωστε έχουν ήδη γραφεί πολλά και έχουν γίνει και αρκετά διδακτορικά στο θέμα αυτό. Απλά συνειρμικά γράφω, ότι ο υδροκεφαλισμός είναι μια αρρώστια όπου το κεφάλι είναι τεράστιο και κάθεται πάνω σε σώμα με αδύνατο κορμό, χέρια και πόδια. Έτσι ο υδροκέφαλος είναι από την φύση του άρρωστος, δεν μπορεί να αγωνιστεί στην ζωή και συνήθως πεθαίνει νέος.
Η κύρια τροφή του υδροκέφαλου τέρατος της Αττικής είναι οι συνεχιζόμενες τεράστιες κρατικές δαπάνες, που απλόχερα δίνονται στους ημέτερους και τους βισματωμένους στον κρατικό κουρβανά. Η βάση οποιασδήποτε φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής είναι η μείωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία, που κατ' ανάγκη σημαίνει μείωση με κάθε τρόπο των κρατικών δαπανών που σήμερα είναι πάνω από το 50% του GNP της χώρας. Αυτό δεν είναι μόνο οικονομική ανάγκη, διότι έχουμε μείνει οι τελευταίοι των τελευταίων σε όλα. Είναι ανάγκη να γίνει εάν θέλουμε να επανακτήσουμε τις ατομικές ελευθερίες πούχωμε χάσει, διότι βέβαια ούτε η Δημοκρατία είναι δυνατόν να λειτουργήσει με έναν λόχο που λέγεται Βουλή και εγκρίνει για διαχείριση από την εκτελεστική εξουσία κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού, δικαστική εξουσία υποτελή στην εκτελεστική και διεφθαρμένη και συνδικάτα, ακόμη και δημοσίων υπαλλήλων, που επιβάλουν εκβιαστικά την αύξηση των ήδη τεραστίων προνομίων τους. Είναι απίστευτο εάν η πληροφορία που έχω είναι αληθινή. Φαίνεται ότι κυβέρνηση τελικά πλήρωσε τους εκπαιδευτικούς για όσο χρόνο απεργούσαν και ΔΕΝ εργάζονταν. Ας το σκεφτούν καλά αυτό, όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί είναι Έλληνες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι μόνιμοι και δεν πληρώνονται όταν απεργούν!
Το άρθρο αυτό είναι μια ύβρις με την αρχαία έννοια του όρου. Ο συγγραφέας του, εάν μη τι άλλο, πλανάται πλάνη οικτρά και οι προτάσεις που κάνει εκτός του ότι είναι επικίνδυνες, σίγουρα δεν μπορεί να προέρχονται από κάποιον που θέλει να λέγεται φιλελεύθερος.
ένας μπαγιάτης Σαλονικιός

S G είπε...

cim εκει που ελεγα να σε παρω στα σοβαρα εφτασα στο τελος του κειμενου σου, ε και αποφασισα να μην ξοδεψω πολυ ωρα για να ξαναπω πραγματα που εχουμε πει τοσες φορες

σχεδον οσα λες εχουν απαντηθει εδω:
10 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ: 1.ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΡΑ?

αλλα μου κανει εντυπωση αυτη η φραση σου: "έχουν ήδη γραφεί πολλά και έχουν γίνει και αρκετά διδακτορικά στο θέμα αυτό"

μπορεις να μου δειξεις ενα? γιατι κανενα στοιχειο δεν βρηκα που να στηριζει εστω και ελαχιστα απο αυτα που ακουει καθε παιδακι στο σχολειο, περι κρατους της Αθηνας, υδροκεφαλισμου κτλ και βεβαια επαναλαμβανεις εδω περα.

Προφανως μαλιστα δεν εκανες καν τον κοπο να διαβασεις τις πηγες, πχ την μελετη του ΟΟΣΑ για να δεις πως "Το έκτρωμα που δημιουργήθηκε στην Αττική μετά τον πόλεμο και δεν έχει όμοιό του παγκόσμια" ειναι οχι μονο συχνο φαινομενο, αλλα σχεδον νομος στα αστικα οικονομικα!

ανωνυμε γενικα ο δημοζ καλα σου απαντησε, αν θες να επιχειρηματολογησεις εδω ειμαι.

δημοζ: μου αρεσει η μεταφορα σου. Και φυσικα καλα καταλαβες, το μονο που δεν προτεινω ειναι να μοιραζουμε περισσοτερα λεφτα σε λέρες. Αλλα λεω οτι υπαρχουν ορια στο ποσο μπορουμε να παραμελουμε την αθηνα χωρις να ριψοκινδυνευουμε την αναπτυξη ολης της χωρας.

Κενσαϊ, ναι καθε χωρα εχει ως εναν βαθμο το δικο της ονειρο. Για παραδειγμα, το οτι σχεδον κανενας νοτιοελλαδιτης δεν μεταναστευσε στην Γερμανια ενω η μιση Βορεια Ελλαδα πρεπει να εχει περασει απο τα γερμανικα εργοστασια, δειχνει νομιζω την αξια της Αθηνας ως πολου και ονειρου. ο Καλαματιανος αναγκαστηκε να ερθει στην Αθηνα, ο Καβαλιωτης αναγκαστηκε να παει σε ξενη, σχετικα αφιλοξενη χωρα...

η συνεχης αρνηση να κατανοησουμε οτι η Αθηνα ειναι το μεγαλο οπλο των ελληνων, ακομα και σημερα δυστυχως σπρωχνει νεους επιστημονες και Δημιουργους στο εξωτερικο.

Ανώνυμος είπε...

Exeis akousei kai peloponnhsiakes enwseis sto ekswteriko? Pagkrhties klp klp. Polus laos efuge gia metanasteush. Apo ton Borra perissoteroi giati ta kommounia ekanan pio polu zhmia ekei epi "eparatou"

Ανώνυμος είπε...

Kati allo akoma gia mu8ous kai paradoksa. Apo oti fainetai SG mono esu pisteueis auton mu8o, h toulaxiston polu ligoi. Ara einai mu8os katesena kai oxi katanagkhn pragmatikos. Oso gia ta dedomena klp poia xwra exei sugkentrwmeno to 50% tou plh8usmou ths se mia mono polh.
Eksairountai Monaco, Singapore, Brunei, Kuwait. H an to 8es alliws poia xwra twn 133.000 tm xlm pou einai h ellada exei auto to rekor

S G είπε...

αυτα που ρωτας εχουν απαντηθει στα αρθρα που παραπεμπω. Ειδικα η ερωτηση: "ποια αλλη χωρα εχει παρομοια πληθυσμιακη διαρθρωση" ειναι τοσο κοινη οσο και εντελως ασχετη μπορω να πω.

Ασχετη γιατι δεν καταλαβαινω που σκοπευει, η διαρθρωση μιας χωρας εχει να κανει με πληθος παραγοντων (λες ας πουμε για την εκταση της Ελλαδας. 80% της χωρας ειναι μη κατοικισιμο!).

Αλλα αν ριξεις μια ματια στην μελετη του ΟΟΣΑ εξηγησα ηδη οτι σε παρα πολλες χωρες και οικονομικες ζωνες η μητροπολη εχει μεγαλο πληθυσμο και παραγει μεγαλο ποσοστο του ΑΕΠ. Μονο μην κανετε το λαθος να συγκρινετε μηλα με αχλαδια. Η Ελλαδα ειναι μια μικρη χωρα, δεν μπορει να συγκρινεται πχ με την Γερμανια αλλα το πολυ με την Ρηνανια, οχι με τις ΗΠΑ αλλα την πολιτεια της ΝΥ ας πουμε. Στην Ρηνανια το Ρουργκεμπιτ εχει σχεδον τον μισο πληθυσμο, στην Ολλανδια το Ρανντσταντ, στην Αγγλια (οχι Βρετανια) το Λονδινο, στην Καταλωνια η Βαρκελωνη, στην ΝΥ (πολιτεια) η ΝΥ (πολη) εχει ισως το 80%, στην Κορεα η τεραστια Σεουλ εχει 23 εκατομμυρια κτλ!

περι μεταναστευσης, οι Κρητες και Πελοπονησιοι εφυγαν αρκετα πιο πριν αποτι οι περισσοτεροι Βορειοελαδιτες. Και μπορω να πω οτι απο την ευρυτερη περιοχη της Αθηνας δεν εφυγε σχεδον κανεις οικονομικος μεταναστης τα τελευταια 30-40 χρονια. αυτο δεν ισχυει στην βορεια ελλαδα και ειναι οπως ειπα δειγμα οτι η αθηνα εσωσε πολυ κοσμο απο την μεταναστευση. Συχνα παρερμηνευεται και λενε μερικοι οτι η Αθηνα τους στερησε τα χωρια τους. Αν δεν υπηρχε η Αθηνα δεν θα εμεναν στο χωριο, μαλλον θα πηγαιναν να ζησουν μια δυσκολη ζωη σε μια ξενη χωρα. Μην κακολογουμε αλλο πια αυτην την βασανισμενη πολη...

Ανώνυμος είπε...

Καθολου ασχετη SG απλα δεν σε βολευει και αρχιζεις και τεμαχιζεις τις χωρες για να δειξεις του λογου τα αναληθες. Η Ιαπωνια με μεγαλο ποσοστο του εδαφους της ορεινο-μη καλλιεργισιμο με μεγαλη πυκνοτητα πληθυσμου (14 φορες ο πληθυσμος της ελλαδας 3 φορες η εκταση) δεν εχει παραπανω απο το 25% του πληθυσμου στο Τοκυο (ηδη προβληματικο δες πχ τις τιμες της γης). Οποτε συγκρινε την βουρτσα με την βουρτσα. Αν θες να σαρδελοποιησουμε και αλλο τον πληθυσμο της Αθηνας, τον λιγο ελευθερο χωρο που εμεινε να τον χτισουμε, οκ εσυ και οι εργολαβοι (δεν τα παιρνεις απο αυτους δεν εννοω αυτο) μπορειτε να επιχειρηματολογειτε συνεχεια.

Ecumene είπε...

Ποιά περιοχή της χώρας παράγει
περισσότερα αλλά εισπράττει
λιγότερα;

και τί συνέπειες για την Αθήνα
θα έχει η λειτουργία
του



Γ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης;

S G είπε...

εργοτελινα εχω δειξει ηδη οτι η Αθηνα πληρωνει περιπου 60% των φορων φυσικων προσωπων στην χωρα.
ο τριτος βαθμος δεν ξερω ακριβως τι θα σημαινει για την Αθηνα, αλλα αυτο που χρειαζεται δεν ειναι βαθμοι και θεσεις για πολιτικους, αλλα αρμοδιοτητες. Σημερα εχουμε νομαρχιες και υπερνομαρχιες και αναθεμα αν ξερει κανεις τι ακριβως κανουν... η Αθηνα χρειαζεται μητροπολιτικη διοικηση.

ανωνυμε δεν σε καταλαβαινω. Προφανως πρεπει να συγκρινουμε παρομοιες καταστασεις, αυτο ειναι το νοημα της συγκρισης! Η Ιαπωνια εχει τεραστιο πληθυσμο αλλα και παλι το Τοκυο εχει ενα σημαντικο μερος του, παραπλησιο του 35% περιπου που εχει η αθηνα, δεν βλεπω λοιπον πως στηριζει αυτο την θεση σου.

και η ερωτηση δεν ειναι αν θελω να ερθουν περισσοτεροι ανθρωποι στην αθηνα, ξερεις δεν ζουμε στην Σ.Ενωση. Η πραγματικοτητα ειναι οτι ΕΡΧΟΝΤΑΙ καθημερινα περισσοτεροι ανθρωποι στην Αθηνα, και να κρυβουμε το κεφαλι μας στην αμμο δεν ειναι σοβαρη πολιτικη.

Roark είπε...

Αυτό το τελευταίο είναι το σημαντικότερο, που πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό.

Σε μια ελεύθερη κοινωνία δεν είναι ρόλος οποιουδήποτε σχεδιαστή να αποφασίζει με οποιοδήποτε κριτήριο για το πού και γιατί θα μένει οποιοσδήποτε πολίτης. Το γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν την Αθήνα για να ζήσουν είναι δική τους δουλειά, όχι των σχεδιαστών.

Ρόλος του όποιου σχεδιασμού είναι ανταποκρίνεται στις επιλογές των πολιτών και να δημιουργεί υποδομές που διευκολύνουν την ζωή τους. Όχι να τους κάνουν την ζωή αβίωτη ώστε να τους εξαναγκάσουν να φύγουν! Το μόνο που κατάφεραν δεκαετίες κοντόφθαλμης περιοριστικής πολιτικής είναι να ξεχειλώσει η Αθήνα χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς σοβαρές υποδομές (που έχουν πολλαπλάσιο κόστος να δημιουργηθούν εκ των υστέρων) και με απαράδεκτη ποιότητα ζωής. Και αυτό θα συνεχίσει όσο κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σχεδιάζουν τις ζωές των πολτών καλύτερα από τους ίδιους.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Ένα ερώτημα S G τώρα που σε βρίσκω εδώ. Τελικώς οι νεοελληνικοί μύθοι είναι δέκα, όπως λέει ο τίτλος τους ή επτά, όπως τους μετρώ ;

S G είπε...

γεωργιε ειναι ενας δεκαλογος 12 κειμενων σε 13 μερη :-)
η αληθεια ειναι οτι ερχονται αλλα 3,5 κειμενα σχετικα (3 και μια συμπληρωση), αργουν ομως λιγο λογω φορτου εργασιας αλλα και λιγης τελειομανιας (που τελικα ισως οδηγει σε κακα κειμενα :-) )

κατα τα αλλα συμφωνω φυσικα με τον Ρορκ...

Andrew είπε...

s_g θα διαφωνήσω, ξέρω πολλούς Αθηναίους οικονομικούς μετανάστες σε παλιότερες εποχές. Πλέον υπάρχουν και Αθηναίοι νεώτεροι οικονομικοί μετανάστες αλλά είναι άλλη ιστορία. Επίσης δεν πληρώνει το 60% του φόρου φυσικών προσώπων, περισσότερο από τον επίσημο πληθυσμό της σε ποσοστό βέβαια, όμως για άλλους λόγους.

Το άρθρο αν και συμφωνώ στα επιχειρήματα του, έχει το εξής λάθος. Δεν αφήνεται ούτε η επαρχία ούτε η Αθήνα να αναπτυχθεί. Η μεν Αθήνα για το λόγο των στρογγυλών τυρόπιτων που αναλύουμε σε άλλο άρθρο, η δε επαρχία εξαιτίας της γραφειοκρατίας που εδρεύει στην Αθήνα.

Ο Roark πάντως μιλάει απόλυτα σωστά. Δεν είναι δουλειά των σχεδιαστών να αποφασίσουν που θα πάει ο καθένας. Δουλειά τους είναι να δημιουργήσουν υποδομές όπου και αν πάει.

S G είπε...

ας προτεινω εναν ορισμο: οικονομικος μεταναστης ειναι καποιος που μεταναστευει παρα την προτιμηση του να μεινει στο πατριο εδαφος, επειδη δεν μπορει να βγαλει καν τα απαραιτητα στην περιοχη του.

δεν εχω γνωρισει ποτε οικονομικο μεταναστη γεννημενο στην Αθηνα, ουτε εδω στην Γερμανια, ουτε στην Ολλανδια, ουτε στις ΗΠΑ (στην Γαλλια εχω γνωρισει, αλλα πολιτικους προσφυγες). Επισης δεν γνωρισα και κανεναν στην Αθηνα, γνησιο αθηναιοι, που να υπηρξε οικονομικος μεταναστης. Δεν εχω καποιο τεραστιο στατιστικο δειγμα, αλλα μπορω να πω με καποια βεβαιοτητα οτι στην Γερμανια εχουμε 95% βορειοελλαδιτες και στις ΗΠΑ κατα κυριο λογο Πελοποννησιους, Κρητες, Μικρασιατες κτλ. Μπορω επισης να πω με καποια βεβαιοτητα οτι τα τελευταια 40 χρονια πρεπει να ειναι ελαχιστοι οι Αθηναιοι οικονομικοι μεταναστες.

"Επίσης δεν πληρώνει το 60% του φόρου φυσικών προσώπων"

λες να το εβγαλα απο το κεφαλι μου? εχω ξαναπαραθεσει τα στοιχεια απο το economics.gr:

Φόρος εισοδήματος φ.π 58,5%

(χωρις την Στερεα ελλαδα που ως γνωστον δυστυχως εχουν εξοριστει πολλες βιομηχανιες Αθηναιων)

για την γραφειοκρατια δεν διαφωνησα, ειμαι υπερ της διοικητικης αποκεντρωσης και της γενικης ελαφρυνσης της χωρας απο τους αργοσχολους. Δεν μιλω βεβαια για ρομαντικες εως λαϊκιστικες ιδεες μεταφορας υπουργειων (τα υπουργεια πρεπει να ειναι εκει που ειναι η κυβερνηση, οπως γινεται σε ολον τον κοσμο. Δεν ειναι απλα κτιρια που ανεβαζουν τα νοικια για να τα πηγαινουμε απο δω απο κει...). Αλλα μιλω σιγουρα για την διευρυνση των αρμοδιοτητων που εχει η τοπικη αυτοδιοικηση.

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση ότι και ο cim και ο S_G έχουν δίκιο:

Χωρίς να έχω στατιστικά στοιχεία, πιστεύω ότι πραγματικά το κράτος είναι ένας λόγος για την διόγκωση της Αθήνας. Αλλιώς στο κάτω κάτω, γιατί να μην μεγαλώσει μια άλλη πόλη (πχ, η Θεσσαλονίκη, το Ναυπλιο, η Λαμία, πόλεις που ήταν ίσως και μεγαλύτερες της Αθήνας τον 19ο αιώνα). Και ας έχουμε στο νου μας ότι ως "κράτος" δεν εννοούμε μόνο τους δημόσιους υπάλληλους και τα υπουργεία: (Σχεδόν;) όλες οι ΔΕΚΟ είναι βασισμένες στην Αθήνα.

Το κακό βέβαια είναι ότι το κράτος ανέκαθεν έβαζε χρήματα στην Αθήνα μέσω μισθών (δημ. υπάλληλοι / ΔΕΚΟ / κτλ) αλλά όχι έργα υποδομών, ίσως γιατί αισθανόταν τύψεις! Προς απόδειξη του αυταπόδεικτου, καλά καλά, δεν υπάρχουν ούτε σοβαρά κτίρια υπουργείων σε όλη την Αθήνα: σχεδόν όλα τα εντυπωσιακά παλία κτήρια στην Αθήνα ήταν ιδιωτών / δωρεών!.

Πάλι δεν έχω δει στατιστικά στοιχεία αλλά υποψιάζομαι ότι η Αθήνα πάντοτε έπερνε αναλογικά λιγότερα κονδύλια για έργα από την επαρχία. Ακόμα και τώρα, η Αθήνα μοιάζει πιο τριτοκοσμική πόλη από την Θεσσαλονίκη, παρά το (μικροσκοπικό για το μέγεθος της πόλης) μετρό. Κάποιος έχει μόνο να περπατήσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας (Συνταγμα, Ομονοια, Μοναστηράκι, γκάζι, κολώνακι) για να δείτε τι εννοώ.

Το εάν αυτό ήταν δικαιολογημένο ή όχι είναι συζητήσιμο αλλά εν τέλη ολίγον άσχετο. Καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε στο μελλον. Και εδώ είναι που μου φαίνεται ότι έχει δίκιο ο S_G: είναι μάλλον θετικό ότι η Αθήνα έχει το μέγεθος αυτό: Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα αλλά η Αθήνα είναι μια μεγάλη Ευρωπαική πόλη και μπορεί να αντλησει επενδύσεις και μυαλά που δεν θα έρχονταν ή θα έφευγαν.

Το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι να κάνουμε μη-παραγωγικές επενδύσεις σε εγκατατελειμένα χωρία (άσχετα αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία που δεν πατάει κανείς κτλ) αλλά να ενισχυθούν τόσο η Αθήνα όσο και ορισμένες άλλες επαρχιακές πόλεις. Τότε μόνο θα ξαναζωντανέψουν τα χωριά άλλωστε: όταν η γειτωνική τους πόλη ακμάζει και αρχίσουν να χρησιμοποιούντε ως προάστια / εξοχικές κατοικίες / περιοχές για επενδύσεις λόγω χαμηλώτερου κόστους γης κτλ.

Έχω την εντύπωση πάντως, ότι παρά την γκρίνια εδώ και αλλού, ότι αυτό στην ουσία κάνει το κράτος εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον: Βάζει τα περισσότερα χρήματα στην Αθήνα και μερικές άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και την Θεσσαλονίκη. Παρά τις ρητορίες, δεν μου φαίνεται ότι ξοδεύονται και τόσα πολλά χρήματα αλλού. Για το ότι δεν γίνονται περισσότερα έργα δεν έχει να κάνει με το ότι επιδοτούν τα χωριά παρά με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, την διαφθορά και γραφειοκρατία που σταματάει τις ιδιωτικές επενδύσεις κτλ.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock