Παρασκευή, Φεβρουαρίου 09, 2007

Το σκάνδαλο της ΣΤ' Δημοτικού

Τον τελευταίο καιρό άρχισα να ακούω διάφορες συζητήσεις για το βιβλίο της ΣΤ’ δημοτικού. Ομολογώ ότι, μιας και η κόρη μου μόλις ξεκίνησε το σχολείο, δεν έδωσα αρκετή σημασία. Εντελώς τυχαία όμως, έπεσα πάνω στο site Αντίβαρο (με προτροπή του φίλου Kouk) και πρόσεξα ότι η συζήτηση αυτή έχει πάρει , μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι νόμιζα.

Αντιγράφω παρακάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη σχετική αρθρογραφία που συνάντησα:

Από ερώτηση του βουλευτή Γ. Κοντογιάννη: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος της Εκκλησίας και στα χρόνια της δουλείας και κατά την Επανάσταση. [...] Αποσιωπάται η σημασία της Ορθόδοξης Παράδοσης στην διατήρηση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων.»

Από κείμενο του κ. Χ. Λαζαρίδη: «Στα Πανεπιστήμια η έρευνα της Ιστορίας έχει ως στόχο την ανακάλυψη της αλήθειας. Στα δημοτικά σχολεία η διδασκαλία της ιστορίας έχει πολύ διαφορετικό σκοπό: Να διαμορφώσει την ιστορική συνείδηση και την κοινωνικότητα του παιδιού. Δηλαδή να δημιουργήσει φρόνημα.»

Από κείμενο του κ. Ν. Ράπτη: «Αν αφαιρέσουμε το φρονηματισμό από την διδασκαλία της ιστορίας στο δημοτικό, δεν μένει τίποτα. [...] ... η έξαρση των πατριωτικών συναισθημάτων, η καλλιέργεια της εθνικής υπερηφάνειας, ο τονισμός του ρόλου των ηρώων κ.λπ. όχι μόνον αντιφατικός με τη δημοκρατία δεν είναι, αλλά αποτελεί τη «βασιλική οδό» προς την πολιτικότητα και την πολιτική συμμετοχή.»

Από κείμενο του κ. Κ.Γ. Ζουράρη: «Ἢ ἄλλως, άϊ σιχτὶρ καὶ τὸ βιβλίο σας καὶ τὸ σεβαστὸν Ὑπουργεῖον Ἀποπαιδείας, ὅπως θὰ ἔλεγε καὶ εἰς ἄπταιστον ἑλληνοτουρκικὴν φιλίαν καὶ ὁ δικός σας γενοκτόνος ὁ Κεμὰλ Πασὰς (Ἀτατούρκ).»

Από κείμενο του κ. Κ. Χολέβα: «Πουθενά δεν θα διαβάσετε για τα κρυφά σχολεία που επενόησε η Εκκλησία, για τους πολυαρίθμους Νεομάρτυρες, για την χορεία των κληρικών που εξέδιδαν κείμενα και θεμελίωσαν ένα νεοελληνικό Διαφωτισμό τελείως διαφορετικό από τον αθεϊστικό Διαφωτισμό της Δύσεως. Πουθενά δεν θα διαβάσει το ελληνόπουλο για τα εκατό περίπου επαναστατικά κινήματα των υποδούλων, που σχεδόν πάντα είχαν επικεφαλής τους Επισκόπους και τον κλήρο. Ούτε η ύψωση του λαβάρου της Επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα αναφέρεται στο βιβλίο, αν και μαρτυρείται στα Απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη, ούτε τόσα άλλα .»
Και από άλλο κείμενο του ίδιου: «Η προσπάθεια να εξοβελισθεί οποιαδήποτε αναφορά στην προσφορά της Εκκλησίας είναι προφανής και έχει κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Πατροκοσμάς του λαού μας, αναφέρεται δύο φορές ως «Κοσμάς ο Αιτωλός» σαν να ήταν κάποιος διαφωτιστής με παπιγιόν. Ούτε Άγιος ήταν κατά τους συγγραφείς του βιβλίου, ούτε μοναχός, ούτε εθνομάρτυς!»

Όπως θα περιμένατε, δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Είναι δυνατό ένα κείμενο του ελληνικού σχολείου να μην προσπαθεί να κατασκευάσει μικρά ελληνοχριστιανόπουλα, όπως στην εποχή μου; Είναι δυνατό να προσπαθεί να καλλιεργήσει τη μέθοδο, αντί του ‘φρονήματος’; Είναι δυνατό να μην επαναλαμβάνει για χιλιοστή φορά τα κατασκευασμένα ψέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τα κρυφά σχολειά και τα λάβαρα; Μεγάλο το έγκλημα. Πρέπει το βιβλίο αυτό να καταργηθεί άμεσα και να αντικατασταθεί με έξτρα ώρες θρησκευτικών και ανάγνωσης των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη.

Δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι να φτάσει η κόρη μου στην ΣΤ’ δημοτικού – αν θα προλάβει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, εγώ πάλι θα το διαβάσω σίγουρα. Και σήμερα μάλιστα. Δεν περιμένω θαύματα, αλλά για να διαμαρτύρονται έτσι τόσοι πατριώτες, κάτι καλό θα συμβαίνει.

78 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Να το προμηθευτείς από τώρα το βιβλίο και να το φυλάς για τη χρονιά που θα πάει η κόρη σου στην ΣΤ' τάξη, γιατί οι καιροσκόποι πολιτικοί της ΝΔ θα ενδώσουν στους παπάδες και θα αποσύρουν το βιβλίο, όπως έκαναν παλαιότερα οι ΠΑΣΟΚοι με το πολύ καλό βιβλίο του Σταυριανού.

S G είπε...

"Στα δημοτικά σχολεία η διδασκαλία της ιστορίας έχει πολύ διαφορετικό σκοπό: Να διαμορφώσει την ιστορική συνείδηση και την κοινωνικότητα του παιδιού. Δηλαδή να δημιουργήσει φρόνημα."

!!! την δοκιμασαμε και μεις την hitlerjugend, νεολαια Μεταξα λεγοταν νομιζω. Παταγωδης αποτυχια.

ρε χωρις πλακα, δεν ντρεπονται να γραφουν δημοσιως οτι σκοπος του δημοτικου ειναι η εθνικιστικη ψευδης προπαγανδα?????

Maria Velliou είπε...

Μα αφού στηρίζονται στο ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο, ας μην ξεχνάμε, στο περιβόητο άρθρο 16 και συγκεκριμένα στη δεύτερη παράγραφο αυτού τάσσει ως σκοπό της εκπαίδευσης την ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων! Πρόκειται για το περιβόητο άρθρο που έχουν λυσσάξει οι δήθεν προοδευτικοί να κρατήσουν αναλλοίωτο!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα, κ. Σαρηγιαννίδη!

@s.frang: Νομίζω ότι μπορούμε (π.χ. με έναν καταιγισμό από mail στο υπουργείο) να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον το θέλουμε.

@maria valliou: Χμ... η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κάτι λέει για αυτό. Όχι αυτό που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, αλλά το ελάχιστο. 'Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αναθεώρηση της παραγράφου 2 του άρθρου 16 με την προσθήκη αναφοράς για την ανάπτυξη της «ανθρωπιστικής, κοινωνικής και δημοκρατικής συνείδησης» ως σκοπού της παιδείας.' Μόνο η πρόταση του κ. Μάνου προτείνει την απαλειφή της επίμαχης διάταξης.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Έχει δίκιο η Maria Velliou.
Ένας ακόμα λόγος για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που δυστυχώς δε θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Αν δηλαδή δε μεγαλώνεις εθνικιστοχριστιανάκια, είσαι και αντισυνταγματικός. Πολύ ωραία... Βγάζω το καπέλο μου σε όσους υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμά μας είναι από τα πιο φιλελεύθερα του κόσμου - ναι, το άκουσα κι αυτό.

Greg είπε...

Αυτά μόνο διάβασες αγαπητέ;

Γιατί ο Λαζαρίδης λέει:

* Το νέο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ? Δημοτικού γράφει ελάχιστα για την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, ή για την Έξοδο του Μεσολογγίου. Γράφει όμως πολλά για την...ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο μεσοπόλεμο. Σχεδόν τίποτε για το ΌΧΙ του 1940, πολλά όμως για το... «Πολυτεχνείο»!
Για όνομα του Θεού! Όσοι κλειστήκαμε μέσα στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του 1973, είχαμε διδαχθεί τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα και την έξοδο του Μεσολογγίου. Ίσως γι’ αυτό νιώσαμε μέσα στο Πολυτεχνείο ως «ελεύθεροι πολιορκημένοι».


O Ράπτης:
Δεν είναι τυχαίο πως, μέχρι σήμερα, μόνο πεδίο όπου αναπτύχθηκε η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το έθνος-κράτος: ήταν η μόνη κοινωνική οντότητα που παρήγαγε αρκετά έντονη ομοιογένεια και αρκετά ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς που να προκαλούν ενδιαφέρον για πολιτική συμμετοχή.

Διότι συμμετέχεις και αγωνίζεσαι για να βελτιώσεις τη ζωή μίας κοινότητας που σε νοιάζει, που νιώθεις μέλος της.

Ο πατριωτισμός αποτελεί την δύναμη συνοχής της δημοκρατίας.

Αν καταντήσουμε να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία στην οποία ζούμε ως ένα συνονθύλευμα ατόμων- «αυτόνομων» καταναλωτών, η δημοκρατία είναι καταδικασμένη.


O Ζουράρις:

« Ἔνοπλη ἀντίσταση θεωρεῖται καὶ ἡ δράση τῶν κλεφτῶν. Οἱ κλέφτες συγκροτοῦν ἔνοπλες ὁμάδες, κάνουν ἐπιθέσεις… σὲ κρατικοὺς ἀξιωματούχους…, ἁρπάζοντας χρήματα, ὅπλα καὶ τρόφιμα» σελ. 32 ἱστορία ΣΤ΄ δημοτικοῦ.

Τὸ Κλέφτες εἶναι ἐκεῖ μὲ μικρὸ κάπα! «Θεωρεῖται» ἔνοπλη ἀντίσταση «καὶ» ἡ δράση τῶν Κλεφτῶν πάλι μὲ μικρὸ κάπα! «Οἱ κλέφτες κάνουν ἐπιθέσεις σὲ «κρατικοὺς ἀξιωματούχους»!!! Ἡ ἀπόλυτη βλακεῖα, ἡ δυσανάβατος ὑποκρισία, ἡ κραυγαλέα ἀνεπιστημοσύνη! Ὥστε ἔτσι, ὠρὲ συνοικιακοὶ ἐπιστήμονες τοῦ Παιδαγωγικοῦ Ἰνστιτούτου!
Δηλαδή:

α) Χωρὶς νὰ ἀναφέρετε ἐσεῖς τὴν φύση τῶν κρατικῶν ἀξιωματούχων ἐὰν δηλαδὴ εἶναι Τοῦρκοι ἢ Ἕλληνες ἢ ἀξιωματούχοι τοῦ ΟΗΕ. Ἀναφέρεται ἀπὸ τὸ γελοῖο ἐπιστημονικό σας πόνημα ὅτι ἔτσι «κλέφτες», ἐπιτίθενται σὲ «κρατικοὺς ἀξιωματούχους». Μ’ ἄλλα λόγια κρυμμένα δικά σας καὶ ἐπονείδιστα οἱ «κρατικοὶ ἀξιωματούχοι» ναὶ αὐτοὶ εἶναι οἱ Νόμιμοι κρατικοὶ ἀξιωματούχοι! Οἱ Τοῦρκοι ἀγάδες τῆς Τουρκοκρατίας, νόμιμοι! Ὅπως ἀκριβῶς κατὰ τὴν ἀντίληψη προφανὼς τῶν φωστήρων αὐτῶν τῆς παιδαγωγικῆς ἐπιστήμης καὶ οἱ ἀντίστοιχοι Γερμανοὶ ἀξιωματικοὶ κατὰ τὴν διάρκεια τῆς γερμανικῆς κατοχῆς 1941-1944, ἐναντίον τῶν ὁποίων ἐπετίθετο ὁ ΕΛΑΣ, ἦταν κρατικοὶ ἀξιωματούχοι, νόμιμοι κι αὐτοί! Καὶ ποιανοῦ κράτους, ὠρὲ ἐπιστήμονες φωστῆρες; Καὶ ἑπομένως οἱ Κλέφτες εἶναι κλέφτες, κοινοὶ κλέφτες καὶ μὲ τὴν κατάπτυστη ἐνεργητικὴ μετοχὴ ποὺ βρήκατε ἀπ’ ὅλο τὸ ἀνύπαρκτο λεξιλόγιό σας («ἁρπάζοντας») εἶναι ὁλοφάνερο ὅτι πρόκειται περὶ κοινῶν κλεφταράδων, κλεφτοκοτάδων. Ὥστε ἔτσι! Τέσσερις αἰῶνες ἐπικῆς ἀντιστάσεως τῆς Κλεφτουριᾶς, καταλήγουν σὲ κάτι κλέφτες ποὺ ζοῦν ἁρπάζοντας χρήματα ἀπὸ «κρατικοὺς ἀξιωματούχους». Ἔτσι νέτα σκέτα ἐξαμερικανισμένα καὶ ἐξανδραποδισμένα!


και δέκα φορές τόσα ακόμα για τους λογιο-λογιο ευρωπίθηκους

Ο Χολέβας
Θυμίζω ότι ακόμη και ο μαρξιστής ιστορικός του Νέου Ελληνισμού Νίκος Σβορώνος είχε την εντιμότητα να παραδεχθεί τον εθνικό και παιδευτικό ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά την περίοδο εκείνη. Γράφει σε ένα δοκίμιό του του 1964, το οποίο εξεδόθη μετά τον θάνατό του:

«Οι αξιόλογες προσπάθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εκπαίδευση , η οποία στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της, ......... οι αγώνες της για την διαφύλαξη της χριστιανικής πίστης και την καθαρότητα της Ορθοδοξίας, τα μέτρα για το σταμάτημα των εξισλαμισμών , αποτελούν θεμελιακή συμβολή για την διατήρηση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων. Οι Νεομάρτυρες, συχνό φαινόμενο της εποχής, που δέχονται τον μαρτυρικό θάνατο για την χριστιανική πίστη , είναι συγχρόνως και οι πρώτοι εθνικοί ήρωες του Νέου Ελληνισμού........Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται έτσι επικεφαλής των δυνάμεων που οργανώνουν την άμυνα του Ελληνισμού και εξασφαλίζουν την διατήρησή του μέσα στις δύσκολες συνθήκες της κατάκτησης , και συνδέεται άρρηκτα με το έθνος» ( Το Ελληνικό Έθνος-Γένεση και διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού, Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, Αθήνα 2004, σελ. 84-85) .


Την στρεψοδικία την καταλαβαίνω. Δεν την περιμένατε την μαζική αντίδραση.

Την στρεψομελέτη όμως αδυνατώ να την πιστέψω...

S G είπε...

καλα που εβαλες τα παραθεματα ρε γκρεγκ ναχουμε περισσοτερο υλικο!

"Δεν είναι τυχαίο πως, μέχρι σήμερα, μόνο πεδίο όπου αναπτύχθηκε η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το έθνος-κράτος"

τι λεει αυτος ο ανθρωπος? δεν εχει παει ποτε στο Βελγιο? στην Ελβετια? την Ισπανια? τις ΗΠΑ?

"Ο πατριωτισμός αποτελεί την δύναμη συνοχής της δημοκρατίας.

Αν καταντήσουμε να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία στην οποία ζούμε ως ένα συνονθύλευμα ατόμων- «αυτόνομων» καταναλωτών, η δημοκρατία είναι καταδικασμένη."

οριστε? ο πατριωτισμος οπως τον εννοουν εδω ειναι το αντιθετο της δημοκρατιας! Δημοκρατια ειναι να παραπληροφορουμε μικρα παιδακια, δημοκρατια ειναι να τα μαθαινουμε μισος και ρατσισμο?


"Οἱ Τοῦρκοι ἀγάδες τῆς Τουρκοκρατίας, νόμιμοι! "

τι θα πει νομιμοι. Ηταν οι βυζαντινοι απεσταλμενοι του αυτοκρατορα νομιμοι? Οι ρωμαιοι? τι σημαινει νομιμοτητα οταν δεν υπαρχει δημοκρατια?

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Τα παραπάνω αποσπάσματα προσθέτουν στην ανάλυσή μου και δεν έρχονται σε αντίθεση με τη θέση μου.
Ευχαριστώ για την παράθεση. Είπα απλώς να μην κουράσω τους αναγνώστες με τεράστια σεντόνια εθνικιστικής ασυναρτησίας. Παρέθεσα όμως τα σχετικά links για όλους τους "ευρωπίθηκους" που θέλουν περισσότερες πληροφορίες.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greg είπε...

@ sarigiannidis

Για να μην "κουράσω" με σεντόνια έμεινα και γώ στα παρατεθειμενα από σένα...

@SG
τι λεει αυτος ο ανθρωπος? δεν εχει παει ποτε στο Βελγιο? στην Ελβετια? την Ισπανια? τις ΗΠΑ?.

Έλα ντε! Ειδικά σ' αυτές δεν έχει πάει σίγουρα... Γιατί

το Βέλγιο είναι πρώτο στον εθνικισμό σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο,

την δημοκρατία όπως την αντιλαμβάνεται η Αμερική την γευόμαστε ασταμάτητα όλοι,

τον δε αντιρατσισμό της Ισπανίας και του Βελγίου που πρωτοστατούν στο κλείσιμο των συνόρων και στον περιορισμό του δουλεμπορίου των άθλιων, τον τρόμαξε ακόμα και "ο χωρίς σύνορα" Παυλόπουλος και πρίν απ' αυτόν το ΕΛΙΑΜΕΠ (που η μοναδική φορά που ακούστηκε ο Τσούκαλης να λέει την λέξη "έθνικό" ήταν όταν ισχυρίσθηκε ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπίζεται σ' αυτό το επίπεδο - τρομαγμένος από τα μέτρα των Ισπανοβέλγων)

οριστε? ο πατριωτισμος οπως τον εννοουν εδω ειναι το αντιθετο της δημοκρατιας! Δημοκρατια ειναι να παραπληροφορουμε μικρα παιδακια, δημοκρατια ειναι να τα μαθαινουμε μισος και ρατσισμο?

Να το γράψεις στην wikipaedia
πατριωτισμός=μίσος και ρατσισμός.
Θα πέσει παγκόσμιος γέλως.

τι σημαινει νομιμοτητα οταν δεν υπαρχει δημοκρατια?

Θα με βρείς σύμφωνο :-D


Μια και κόπτεσαι πολύ για Βέλγιο και Ισπανία, μπορείς να μας διαφωτίσεις για τους Φλαμανδούς και τους Βάσκους; Και για την Αμερική για Ινδιάνους, μαύρους και Μεξικάνους; Έτσι για να αποεθνικοποιηθούμε και μείς οι housewifes...

ioannisk είπε...

Συμφωνώ, δυστυχώς, με αυτά που λες. Eίναι απίστευtο πόσοι πολλοί κρυφοφασίστες (όχι γιατί κρύβονται αλλά γιατί το αγνοούν) υπάρχουν. Xάζευα σήμερα σε ένα περίπτερο πόσα περιοδικά τύπου "ρήξη" υπάρχουν και δεν το πίστευα. Στο Βέλγιο και στην ΕΛβετία δεν έχει ποτέ κανένα.

Το ανέκδοτο: μαρξιστής (!!!) ιστορικός του Νέου Ελληνισμού Νίκος Σβορώνος, το αφήνω ασχολίαστο.

"Αυτά μόνο διάβασες αγαπητέ;"
Αν ψάξεις και άλλο φοβάμαι πως θα βρεις και το "Ο αγών μου".

Thrass είπε...

Greg,
Αυτά που λες για Αμερική και Ισπανία δεν αποτελούν αντι-παραδείγματα δημοκρατίας. Ποιός είπε ότι οι δημοκρατίες έχουν πάντα συμπεριφορά που πρέπει να ταιριάζει με τα γούστα μας; Αν ήταν έτσι, δε θα χρειαζόταν να ψηφίζουν, θα αρκούσε να ρωτούν εσένα για το τι να αποφασίσουν! Ο πόλεμος δεν είναι εγγενώς αντιδημοκρατικός! Ο ρατσισμός δεν είναι εγγενώς αντιδημοκρατικός! (αν και, σε αυτό το τελευταίο, δέχομαι ότι χωράει πολλή συζήτηση)

Από εκεί και πέρα, το ίδιο ΔΕΝ ισχύει και για το γενιτσαρισμό που λανσάρει ο Ράπτης, παραπάνω. Είναι η γνώμη του και είναι σεβαστή, αλλά στο πνεύμα της τη βρίσκω πέρα για πέρα αντιδημοκρατική.

Δηλαδή μάς λέει ο Ράπτης: θα κάνουμε πλύση εγκεφάλου στα πιτσιρίκια, και όταν μεγαλώνουν θα τα αφήνουμε να ψηφίζουν ό,τι θέλουν. Ωραία δημοκρατία!

Και όχι, δεν είναι το ίδιο η προπαγάνδα προς ενηλίκους και αυτή προς ανηλίκους.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Η πλύση εγκεφάλου των νέων μελών είναι αναγκαία συνθήκη υπάρξεως κάθε πραγματικής ανθρωπίνης κοινωνίας. Αυτό το λένε όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα από τον Αριστοτέλη μέχρι τους σημερινούς κοινωνιολόγους και ψυχολόγους.
Και αντιπαρέρχομαι όλους τους business thinkers που μιλούν για corporate culture και sense of mission (ιεραποστολικό ζήλο ; μεταφράζω σωστά ;)
Το ζήτημα είναι ποιες αξίες. Ας δεχθούμε ότι αυτές οι αξίες δεν είναι οι Ελληνοχριστιανικές (Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια που είναι και Ελληνομουσουλμανικές και Ελληνοισραηλιτικές), αλλά οι προοδευτικές (Ευρώπη, Αθεϊα, Γκόμενες). Φυσικά θα πρέπει να τις γράψουμε καθαρά. Να γράψουμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες των Χριστιανών προσφύγων της Μικρασίας και οι πολλές χιλιάδες των Μουσουλμάνων προσφύγων που έφυγαν από την σημερινή Ελλάδα προς την Τουρκία ήταν αποτέλεσμα εθνικής εκκαθαρίσεως. Με το να το θάβουμε σε ένα νέφος αοριστολογίας και ασαφείας, το μόνο που κάνουμε είναι να δυσφημούμε τις ίδιες αξίες που λέμε ότι πρεσβεύουμε. Όταν δεν τις κάνουμε κωμικές : Είμαστε, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμστε !

Τεχνικώς, η πλύση εγκεφάλου γίνεται κατά 70% από την οικογένεια (την μάνα κυρίως) 20% από την υπόλοιπη κοινωνία και μόνο το 10% από το σχολείο. Αυτοί που κάνουν παιδιά ξέρουν ότι, για τα αναθρέψουν, οι αξίες Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια είναι στην πράξη χρησιμώτερες από τις αξίες Ευρώπη, Αθεϊα, Γκόμενες. Αυτοί που δεν κάνουν παιδιά, για να αναπτύξουν πληρέστερα την προσωπικότητά τους, είναι φυσικό να θέλουν να κάνουν τα παιδιά των άλλων γενιτσάρους. Και να πετύχουν, όμως, (δύσκολο με τα ποσοστά παραπάνω) η επιτυχία τους κρατά μια γενιά. Οι γενίτσαροι δεν κάνουν παιδιά, αλλά αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους. Το μυστικό της επιβιώσεως, της φυσικής επιλογής το κρατούν οι άλλοι, οι νυχτωμένοι.
Ο Ανδριανόπουλος το πρόβλεψε τις προάλλες σε άρθρο του στο e-rooster. Ο άνθρωπος θα πρέπει να κάνει τόπο σε ένα ανώτερο (κατά την γνώμη του Ανδριανοπούλου) είδος. Ε αυτό το είδος είναι εδώ. Και είναι οι σκοταδιστές.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Εύκολος ο δρόμος του λαϊκισμού κ. Γεωργάνα. Απέναντι στο 'Πατρίς, θρησκεία, Οικογένεια', δεν είναι απαραίτητα το 'Ευρώπη, Αθεϊα, Γκόμενες'. Ξέρω πολούς άθεους που είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλούς Ευρωπαϊστές που δεν είναι άθεοι, και πολλούς 'γκομενιάρηδες' (δεν καταλαβαίνω γιατί προσβάλετε τις γυναίκες με αυτό τον τρόπο) που δεν είναι ούτε άθεοι, ούτε Ευρωπαϊστές. Ακόμα όμως και σ' αυτό το ψευτοδίλημα, θα προτιμήσω χίλιες φορές το 'Ευρώπη, Αθεϊα, Γκόμενες' (μεταφράζω το 'Γκόμενες' ως 'σεξουαλική απελευθέρωση'), παρά το 'Πατρίς, θρησκεία, Οικογένεια' και τα πουλιά που ξαναζωντανεύουν μέσα από τις στάχτες τους.

Όσο για τα υπόλοιπα σχόλια περί της ανατροφής των παιδιών, σας πληροφορώ ότι είμαι κι εγώ πατέρας και δε σκοπεύω το παιδί μου να μεγαλώσει όπως εσείς προτιμάτε. Και βέβαια, δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που δε μπορείτε να δείτε τη διαφορά ανάμεσα στην ανατροφή των παιδιών από τους γονείς τους και την πλύση εγκεφάλου από το κράτος.

Μη σταματάτε όμως. Για να δει πραγματικά ο αναγνώστης ότι ο στόχος των πατριωτών του τύπου σας, δεν είναι η κυριαρχία της αλήθειας, αλλά η πλύση εγκεφάλου των παιδιών μας. Τότε, το κείμενό μου θα έχει πετύχει το στόχο του.

mantz είπε...

Ομολογώ ότι δεν θα μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το post αν δεν έβλεπα ανάμεσα στα ονόματα που παραθέτεις αυτό του Ν. Ράπτη. Ο οποίος έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρων βιβλίο με τίτλο "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Αγωγή" μικρό απόσπασμα του οποίου υπάρχει εδώ.
(νομίζω ότι θα ενδιαφέρει)

Από το άρθρο του, εντύπωση μου έκαναν δύο σημεία:
"Δεύτερον, είναι άτοπο να θεωρεί κανείς πως είναι δυνατό να διδαχθεί στο δημοτικό μάθημα που να μη διαθέτει «φρονηματιστικό» χαρακτήρα.
Θυμίζουμε πως τα παιδιά μπορούν να σκεφθούν αφηρημένα και να κρίνουν διαθέσιμες πληροφορίες μετά τα 11 περίπου χρόνια τους."

και
"Το εγχείρημα για μία μη-φρονηματιστική ιστορία είναι ανέφικτο (όπως εξ άλλου αποδεικνύει και το περί ου ο λόγος βιβλίο ιστορίας): η επιλογή των προς διδασκαλία γεγονότων προκύπτει πάντα από σκληρή ιδεολογική επιλογή."

Ως προς το πρώτο απόσπασμα, ίσως η επιλογή της ΣΤ' Δημοτικού για αυτό το βιβλίο να είναι ... οριακά λάθος, ίσως όμως και να δικαιώνεται (γίνεται στην ΣΤ' και όχι στη Δ' ή την Ε'). Θα μπορούσε ίσως να ... μετατεθεί η νέα προσέγγιση για το βιβλίο της Α' Γυμνασίου. Τότε θα υπήρχαν αντιρρήσεις;

Ως προς το δεύτερο απόσπασμα: Αυτό είναι ένα μόνιμο ερώτημα / απορία μου. Πως μπορείς να διδάξεις ιστορία σε μικρά παιδιά χωρίς να κάνεις ουσιαστικά πλύση εγκεφάλου. Αναγκαστικά πρέπει να κάνεις επιλογές.

Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος, με βάση τα ελάχιστα που έχω ακούσει και διαβάζω, για το αν πράγματι η διδασκαλία της Ιστορίας θα γίνεται με μια διαφορετική μέθοδο. Μάλλον δε βλέπω κάτι τέτοιο παρά τις προθέσεις των συγγραφέων. Άλλο πράγμα το να είναι γραμμένο με διαφορετική μέθοδο το βιβλίο και άλλο το να γίνεται με διαφορετική μέθοδο το μάθημα. Μπορείς δηλ να πάρεις το νέο βιβλίο και να "το διδάξεις" με την παραδοσιακή μέθοδο (αποστήθιση πληροφοριών). Κανείς δε βλέπω να γράφει για αυτό το θέμα.

Νομίζω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, εφαρμόζοντας διαφορετική μέθοδο διδασκαλίας, να περάσεις ακόμη και σε μικρά παιδιά κάποιες απλές "μεθοδολογικής υφής" γνώσεις. Όπως π.χ. ότι για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και απόψεις. Ότι άλλο είναι τα γεγονότα και άλλο η ερμηνεία τους. Ότι πρέπει να καταφεύγουμε σε πηγές, και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες, (πρωτογενείς # δευτερογενείς # ...) για να τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε ή να επιβεβαιώνουμε αυτά που διαβάζουμε. Αν το μάθημα της Ιστορίας αποκτούσε και ένα χαρακτήρα "παιχνιδιού" / "εργαστηρίου" κάτι τέτοιο θα ήταν νομίζω εφικτό. Υπάρχουν όμως οι συνθήκες (π.χ. πραγματικές βιβλιοθήκες) στα σημερινά ελληνικά σχολεία-μπουντρούμια για κάτι τέτοιο, με τον κεντρικά διευθυνόμενο τρόπο που λειτουργούν; Φοβάμαι πως όχι, αν και εύχομαι τα πράγματα να έχουν αλλάξει και απλά να παραθέτω τις δικές μου, προς εικοσαετίας, αναμνήσεις


@ Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας:
Νομίζω ότι το επιχείρημά σας είναι απλή σοφιστεία. Δηλ. πέρα απ' το "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια"... το χάος;

Greg είπε...

@ Thrass

Ποιός είπε ότι οι δημοκρατίες έχουν πάντα συμπεριφορά που πρέπει να ταιριάζει με τα γούστα μας; Αν ήταν έτσι, δε θα χρειαζόταν να ψηφίζουν, θα αρκούσε να ρωτούν εσένα για το τι να αποφασίσουν!

Ρώτησαν οι κυβερνήτες τον εσμό των Λιακοκουλουρορεπούσηδων. Συμφωνούμε στην έλλειψη δημοκρατίας. Στην ιστορική έλλειψη δεν χρειάζεται κουβέντα όταν το έπος του 40 πιάνει μία σελίδα και τα τσουρέκια και οι μπακλαβάδες της πόλης 1,5 ενώ τα καφενεία του 19ου αιώνα άλλη 1,5.

Πλύση εγκεφάλου είναι η απαλειφή της πραγματικότητας. Η αμνησία. Η υπόμνησή της ιστορικής αλήθειας, όχι!

Όταν μάλιστα η μονομερής λήθη (όπως την περιγράφουν τα παρατιθέμενα σχόλια του κειμένου) έχει τα πλέον ποταπά κορπορατικά ελατήρια και γι' αυτό είναι ακόμη περισσότερο καταδικαστέα. Κατηγορούνται οι συγγραφείς ότι τα πιάσανε από τους Αμερικάνους, κι' αυτοί λένε ότι δεν μπορούν να τους κρίνουν οι housewifes. Τέτοια επιστημονική ευαισθησία...

@ Ioannisk
Nα προσέξεις το πεπτικό σου. Μπερδεύεις τις "εξόδους"...

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέψτε-έχω παιδί στην Στ! Τάξη-να θεωρώ το εν λόγω βιβλίο από τα καλύτερα στο είδος του, αν και ως ζηλωτής της Ιστορίας διατηρώ επιφυλάξεις, για ορισμένες αποσιωπήσεις, όπως π.χ τον πολιτικό ρόλο-κατά σουλτανική παραχώρηση-της Εκκλησίας, των Κλεφτών-Αρματολών, της εγχώριας ηγέτιδος τάξης, των κοτζαμπάσηδων, κ.λπ. Προφανώς το βιβλίο αποφεύγει-και μπράβο στους συγγραφείς-να αναπαραγάγει τους "εθνικούς μύθους", μήπως κι έτσι γλιτώσουν τα παιδιά μας από την επίπονη προσπάθεια να αποτινάξουν την "σκουριά" των εθναμυντόρων.
Ατυχείς διατυπώσεις-πράγματι-στην περιγραφή της Μικρασιατικής καταστροφής δεν μπορεί να ακυρώσουν το σύνολο, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα βιβλίο ιστορίας-στα σχολεία-οφείλει να προετοιμάζει μαθητές-πολίτες κι όχι μαθητές-στρατιώτες ή ποίμνιο για τους Χριστόδουλους.
Σημαντική παράλειψη του βιβλίου η μη αναφορά στους μπολσεβίκους και την επανάσταση τους. ΚΙ αυτό μόνο γιατι τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν την διαμόρφωση του κόσμου στον οποίον ζούν.

Ανώνυμος είπε...

Μια αναγκαία και χρήσιμη προσθήκη: Πράγματι, στο σχολειό του παιδιού μου η διδασκαλία της ιστορίας δεν θυμίζει τίποτε από το δικό μας σχολικό πρότυπο. Η διδασκαλία επικεντρώνεται στην κατανόηση των εννοιών-π,χ διαφωτισμός, μεταρρύθμιση, μεσαίωνας, κ.λπ-και προτροπή προς τον μαθητή να αξιοποιήσει τις πηγές,όχι μόνον όσες παρατίθενται, αλλά κι άλλες. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την πνευματική εντιμότητα του δασκάλου και την απόφαση του μαθητή να επενδύσει σε γνώση.

Ανώνυμος είπε...

Να κάνω μόνο μία διαπίστωση. Οι πιο λογικοί και συνεπείς με τον εαυτό τους υπερασπιστές του βιβλίο δεν αρνούνται ότι υπάρχουν διάφοορα προβλήματα εδώ κι εκεί, τα οποία τα θεωρούν δευτερεύοντα αφού κατά κύριο λόγο συμφωνούν με τη γενική γραμμή του βιβλίου. Έχουμε για παράδειγμα το παραπάνω σχόλιο του Βόρειου. Εκτιμώ την ειλικρίνιά τους. Να τους κάνω όμως μία και μόνο ερώτηση.

Υπάρχει σήμερα Έλληνας, οιασδήποτε μορφωτικής κατάστασης, οιωνδήποτε πολιτικών πεποιθήσεων, οιασδήποτε καταγωγής, οιασδήποτε θέσης ή ιδιότητας, που αν τον ρωτούσαν να περιγράψει τη Μικρασιατική Καταστροφή με όσο πιο αντικεμενικό, ουδέτερο και "αντι-εθνικιστικό" τρόπο είναι δυνατόν, θα έλεγε ότι επρόκειτο για "συνωστισμό στο λιμάνι";

Τι εννοώ. Δέχομαι δηλαδή ότι συμφωνείτε με το πνεύμα του βιβλίο σε όλα. Δέχομαι ότι το συγκεκριμένο είναι μόνο μία έκφραση μέσα σε τόσες σελίδες.

Δε συμφωνείτε όμως ότι αυτή η έκφραση είναι ΤΟΣΟ τραβηγμένη, τόσο ΞΕΝΗ με τον Έλληνα που είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΟ ότι αυτός που το έγραψε και αυτός που το ενέκρινε έχει κάποια άλλα σχέδια μέσα στο μυαλό του;

Δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΟΦΑΝΕΣ από αυτό και μόνο το (έστω, δευτερεύον) πράγμα, ότι ο στόχος που γράφτηκε είναι άλλος;

Για πείτε ρε παιδιά με όση ειλικρίνια έχει ο καθένας. Δηλαδή απαντήστε στον εαυτό σας, κι εμένα αφήστε με στο σκοτάδι. Μου αρκεί που θα το σκεφθείτε έστω λίγο.

Ευχαριστώ δεόντως.

Μάρκος είπε...

(το προηγούμενο ήταν δικό μου)

Greg είπε...

@ βόρειος

το βιβλίο αποφεύγει-και μπράβο στους συγγραφείς-να αναπαραγάγει τους "εθνικούς μύθους", μήπως κι έτσι γλιτώσουν τα παιδιά μας από την επίπονη προσπάθεια να αποτινάξουν την "σκουριά" των εθναμυντόρων.

Δηλαδή γίνεται επίπονη προσπάθεια κατά του έθνους και κάποιοι σκουριασμένοι αμύνονται! Τί μου λέτε! Αναρωτιέμαι τί να λέει επ' αυτού ο Λιάκος...

Ά και προς θεού, όχι ποίμνιο για τους Χριστόδουλους. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα...

Ευχαριστούμε (εμείς οι "στρατιώτες" άρα και φασίστες) που θέσατε, έστω και "βορείως", δάκτυλον επί των τύπων των ύλων!

ioannisk είπε...

"Nα προσέξεις το πεπτικό σου. Μπερδεύεις τις "εξόδους"..."
Μάλλον με μπερδεύεις με τους φωστήρες που γράφουν στο Άρδην :)

Ανώνυμος είπε...

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο διάλογος που αναπτύσσεται κι έτσι δεν θα αντισταθω στον πειρασμό, πολύ περισσότερο που στο υπόλοιπο σπίτι επικρατεί-ελέω παιδιών-καρναβαλικό χάος.
Λοιπόν, δεν θεωρώ ήσσονος σημασίας τα περί "συνωστισμού", αντιθέτως πιστεύω ότι τελικώς βλάπτει την όλη προσπάθεια των συγγραφέων, μακάρι να μην αποδειχθεί και καθοριστική, προ των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η αβελτηρία όσων έκαναν την "δεύτερη" ανάγνωση του βιβλίου, γεγονός που θα οδηγούσε στην απόσυρση του. Ωστόσ, δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω δίκη προθέσεων και να αποδώσω στους συγγραφείς σκοτεινούς στοχους. Επί της ουσίας, η καταστροφή της ανατολικής διάστασης του Ελληνισμού και ο ξεκληρισμός του από πατρογονικές εστίες 2-3 χιλιάδων ετών δεν ήταν προϊόν του Κεμαλικού βολονταρισμού, μόνον, αλλά απότοκο εσωτερικών και διεθνών διεργασιών. Ενα έντιμο βιβλίο-προφανώς για μεγαλύτερα παιδιά-δεν θα μπορούσε να αποσιωπήσει την βαρύτητα του "οίκαδε" κοινό σύνθημα του Λαϊκού Κόμματος και του ΚΚΕ, στην διαμόρφωση των πραγματικοτήτων τόσο στην Παλαιά Ελλάδα, όσο και στο Μέτωπο και την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές της 1-11-1920. Ούτε βεβαίως την στροφή των Γαλλων-Ιταλών, πρωτίστως, στην ανατολική πολιτική τους και την ανοικτή εχθρότητα προς τους Ελληνες του Λένιν και την θερμή υποστήριξη του προς τον Κεμάλ. Οπως επίσης, δεν θα μπορούσε να αποσιωπήσει το γεγονός ότι "δυστυχώς ο Βενιζέλος ήταν μια εξαίσια εξαίρεση, αλλά δεν ήταν η Ελλάδα", κατά την ρητή διαπίστωση-διατύπωση του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου της εποχής!
Αγαπητέ, greg, ως "σκουριά" εννοώ τις πατριδοκαπηλικές βλακείες-όπως τα περί "κρυφού σχολείου"-και ως "εθναμύντορες" υπολαμβάνω τους επαγγελματίες του πατριωτισμού, που στα δύσκολα ακολουθούν την γνωστή ρήση: "Ολοι σας θα σκοτωθείτε,όλοι μας θα δοξασθούμε".
Οσο για τους Χριστόδουλους. Δεν νομίζετε ότι μετά από 2000 χρόνια, ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τους μεταφυσικούς φόβους του, χωρίς την συνδρομή παρηγορητικών δογμάτων;

Greg είπε...

συνωστισμένοι...

Greg είπε...

@ βόρειος

Είναι τελείως διαφορετική κουβέντα αυτή. Εδώ συζητάμε για την έντεταλμένη λήθη. Μάλιστα θα πάρω τις παρατηρήσεις σου σαν εφαλτήριο, για να τονίσω άλλη μια φορά, ότι το είδος των "παραλείψεων" του βιβλίου έχει πολιτικά ελατήρια και όχι επιστημονικά-στορικά.

Ανώνυμος είπε...

Αλοίμονο σε όσους λαούς δεν διδάσκονται από την Ιστορία τους, διότι θα είναι καταδικασμένοι (οι καϋμένοι) να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη του παρελθόντος.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

houswife said... Αλοίμονο σε όσους λαούς δεν διδάσκονται από την Ιστορία τους, διότι θα είναι καταδικασμένοι (οι καϋμένοι) να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη του παρελθόντος.

Χαρακτηριστική φράση που ακούγεται συνέχεια και, όταν την σκεφτούμε λιγάκι πιο προσεκτικά, βλέπουμε πως δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

Ακόμη κι έτσι να ήτανε όμως, η λέξη 'Ιστορία' δε φαντάζομαι ότι μπορεί να αναφέρεται στα κατασκευάσματα του τύπου 'κρυφό σχολείο' και 'το λάβαρο της Αγ. Λαύρας'.

Επαναλαμβάνω ότι δεν την διάβασα ακόμη την ιστορία της ΣΤ' δημοτικού και δεν έχω άποψη για το περιεχόμενό της. Αυτό που σχολιάζω είναι η στάση αυτών που θέλουν τη διασκαλία της ιστορίας να μην έχει σχέση με τη διδασκαλία της μεθόδου - ή και της αλήθειας, αλλά με την κατασκευή φρονήματος (ότι κι αν αυτό σημαίνει).

Greg είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greg είπε...

Eπειδή ο/η housewife επανέλαβε μια διαχρονική αλήθεια, θυμίζω ότι δεν την αρνούνται ούτε οι πρώτοι διδάξαντες δυτικοευρωπαίοι σοροκοτσοπουλημένοι

Όσο για το κρυφό σχολειό και την Αγ. Λαύρα κι' αν έχουμε συζητήσει κ. Sarigiannidi. Αλλά βλέπω να υπάρχει πρόθεση για φτού κι' απ' την αρχή.

Ωραία λοιπόν! Ποιός και γιατί δημιούργησε αυτούς τους μύθους;

Αν και το θέμα είναι εντελώς διαφορετικό και η fuzzy τακτική στις απαντήσεις (ρωτάει κανείς στο 1 και παίρνει απάντηση στο 0,75...) δεν βοηθά.

S G είπε...

greg
ποιος ειπε να μην διδασκομαστε ιστορια? το θεμα ειναι να μην πλαστογραφουμε την ιστορια για εθνικιστικους σκοπους, οπως ρητα ζητανε τα ατομα απο το αντιβαρο!

"Δηλαδή γίνεται επίπονη προσπάθεια κατά του έθνους και κάποιοι σκουριασμένοι αμύνονται!"

τωρα αυτο πρεπει να το απαντησω? κατα του εθνικισμου ειναι ο αγωνας και κατα των μυθων, οχι κατα του εθνους (τι σημαινει αραγε αγωνας κατα του εθνους?)

"Μια και κόπτεσαι πολύ για Βέλγιο και Ισπανία, μπορείς να μας διαφωτίσεις για τους Φλαμανδούς και τους Βάσκους; "

ναι τι ακριβως να σου πω? το Βελγιο εχει ελλειμμα δημοκρατιας? ή μηπως η Ισπανια που εχει παραχωρησει σημαντικοτατη αυτονομια στους Βασκους, περισσοτερο απο οποιοδηποτε αλλο κρατος της ΕΕ πλην Γερμανιας ισως?

Greg είπε...

Ποιός είπε να μην διδάσκεται η Ιστορία;

Ο τσελεμεντές (Κολοκοτρώνης 35 λέξεις σε λεζάντα, κουλουράκια και τσουρέκια της πόλης 1,5 σελίδα) της ΣΤ' Δημοτικού που αυτοαποκαλείται Ιστορία και διδάσκει λέει μεθοδολογία... Discourse de la method. Θέλουν βρωμόξυλο το λιγώτερο!

Τί σημαίνει αγώνας κατά του έθνους;

Μα το βιβλίο της Ιστορίας της Στ' δημοτικού και οι συνεντεύξεις των δημιουργών-υπερασπιστών του. Βλέπε τα σχόλια

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Αγαπητέ κ. G. Sarrigiannidis,
Προς τι οι χαρακτηρισμοί ; Δεν τους απέφυγα στο post μου ; Δεν συμφωνώ στο post μου ότι και σεις έχετε αξίες που, παρά το κοροϊδευτικό περιτύλιγμα που τους έδωσα, έχουν την μεγάλη σημασία τους ;
Είναι λαϊκισμός η παράθεση αριθμητικών στοιχείων που τα γνωρίζει και ο τελευταίος δάσκαλος ; Δεν είναι η επίκληση της «αληθείας» από μέρους σας κάπως περίεργη ; Η αλήθεια στην οποία φαίνεται να πιστεύετε, η επιστημονική, δεν είναι μοναδική (αντίθετα από την μεταφυσική αλήθεια, στην οποία θα μπορούσε να πιστεύει άλλος), αλλά πάντοτε υποκειμένη σε αναθεώρηση και έλεγχο. Στην ιστορία, μάλιστα, το συνηθέστερο είναι να μην υπάρχει ή να είναι αδύνατον να ευρεθεί. Πώς, λοιπόν, την επικαλείσθε με τόση βεβαιότητα ;
Η πλύση εγκεφάλου γίνεται και θα γίνεται στα νέα μέλη κάθε κοινωνίας. Ακόμα και μια κοινωνία ληστών και φονέων πρέπει να πείσει τους νεοεισερχομένους να μην ληστεύουν ή να σκοτώνουν τα άλλα μέλη. Αυτό το γράφει ο Άνταμ Σμιθ.
Από 'κει και πέρα, το κύριο πλυντήριο του εγκεφάλου θα είναι πάντοτε οι γονείς που φέρουν και το κύριο βάρος της ανατροφής των παιδιών.
Τώρα, όταν τα παιδιά πάνε σχολείο, φυσικό είναι και σεις κι εγώ να θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις ιδέες εκατέρων. Η εμπειρική παρατήρηση, πάντως, δείχνει ότι η έκθεση παλαιοτέρων γενεών στα νάματα του Ελλονοχριστιανικού Πολιτισμού, δεν εμπόδισε την άνθηση αντιθέτων απόψεων μεταξύ των εκάστοτε υφισταμένων πλύση εγκεφάλου. Το αντίθετο μάλιστα, ίσως και να τις βοήθησε τις ανατρεπτικές θεωρίες η προπαγάνδα των αντιπάλων τους.
Οι σημερινές γενεές, το μόνο που προφθαίνουν να κάνουν είναι να παπαγαλίζουν αυτολεξεί ασυναρτησίες, όπως το εν θέματι βιβλίο, διότι όταν προσπαθείς να τηρήσεις ισορροπίες γράφεις πολλά και αντιφατικά.
Μια και αναφέραμε το Βέλγιο, εκεί χρηματοδοτούνται τρία ισότιμα δίκτυα εκπαιδεύσεως, το Θρησκευτικό, το Ελεύθερο και το Ανανεωμένο. Επί τρείς γλώσσες (Φλαμανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά) το καθένα, εννέα δίκτυα εκπαιδεύσεως ! Ίσως κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε κι εδώ. Πάντως, οι εθνικιστές είναι πρώτο κόμμα στην Φλάνδρα, παρά την τόση δημοκρατία. Επίσης, στην Αγγλία, τα θρησκευτικά σχολεία που θεωρούνται και καλύτερα έχουν (με δικαστική απόφαση) δικαίωμα να αποκλείουν παιδιά αθέων γονέων (παρ' ότι και οι άθεοι φορολογούμενοι συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση αυτών των σχολείων) με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω παιδιά δεν θα ωφεληθούν πλήρως από την συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία αυτά.
Τέλος, ο δημογραφικός παράγων, η σχετική, δηλαδή, σπάνις παιδιών στις αναπτυγμένες κοινωνίες ή κοινωνικές ομάδες δίδει αναμφισβήτητο μακροχρόνιο πλεονέκτημα επιβιώσεως στις παραδοσιακές.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Και μια δευκρίνιση. Παράδοση δεν είναι οι όλες οι συνήθειες του παρελθόντος, αλλά μόνον εκείνες οι συνήθειες του παρελθόντος που μπορούν να συνεισφέρουν και στην ζωή του παρόντος.

Greg είπε...

Συμπληρώνοντας τα εξαιρετικά που γράφει ο κ. Γεωργανάς για την παράδοση:

και γι' αυτό οι συνήθειες αυτές διασώζονται από την εθνική μνήμη. Γιατί είναι χρήσιμες. Ακόμα και οι "εθνικοί μύθοι" που προσπαθούν να εξοβελίσουν οι "ιστορικοί" του βιβλίου.

Δεν κρατιέμαι (ενώ θα έπρεπε...)

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;

Απάντηση: ΚΑΝΕΙΣ!!!

Τα κριτήρια επιλογής τους ήταν καθαρά πολιτικά και ο στόχος τους το ίδιο. Κι' αν η πολιτική ήταν Ελληνική να το συζητούσαμε. Δυστυχώς δεν είναι.

Σκεπτικιστης είπε...

Δεν θα μπω στην φορτισμένη συζήτηση μιας και ομολογώ ότι δεν είχα καθόλου ακολουθήσει το θέμα μέχρι πολύ πρόσφατα και το εν λόγω βιβλίο δεν το έχω διαβάσει.
Με αφορμή όμως την συγκεκριμένη συζήτηση έγραψα κάτι πρόσφατα σχετικά με κάποιες ανησυχητικές κατά την γνώμη μου τάσεις απέναντι στην ιστορία ως γνωστικό αντικείμενο. Περάστε να διαβάσετε και να σχολιάσετε.

Επιτρέψτε μου όμως να παραθέσω εδώ την τελευταία παράγραφο από το σημείωμά μου:

“Ας είμαστε ειλικρινείς. Παρόλο που συμβαίνει μέχρι τώρα και κατά πάσα πιθανότητα θα συμβαίνει και στο μέλλον, δεν είναι λύση η «ρευστοποίηση» της ιστορίας για να ταιριάζει κάθε φορά στο συγκυριακό δοχείο της εποχής. Ούτε ενδείκνυται η χρήση της σαν χαλάκι κάτω από το οποίο θα κρύβουμε τα προβλήματά μας.”

mantz είπε...

Το έξοχο άρθρο του κ. Λιάκου για τις ψυχωτικές αντιδράσεις τύπου Greg λέει ακόμη πιο αναλυτικά αυτά που γράφω παραπάνω. Περί του τι είναι ουσιαστικό και τι είναι δευτερεύoν.

Είναι φανερό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ με το χ / ψ σχολικό σύγγραμα) ότι οι περισσότερες αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το ότι οι εθνικιστές αισθάνονται ότι μειώνονται οι ευκαιρίες να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδιά του κόσμου. Βλέπε το ανωτέρω τελευταίο σχόλιο του Greg:
"Τα κριτήρια επιλογής τους ήταν καθαρά πολιτικά και ο στόχος τους το ίδιο. Κι' αν η πολιτική ήταν Ελληνική να το συζητούσαμε. Δυστυχώς δεν είναι."

Άρα, όποιος έχει τις ίδιες απόψεις με του Greg είναι Έλλην(άρας). Οι υπόλοιποι είναι αντεθνικά στοιχεία που υπηρετούν ξένες δυνάμεις:
Κατηγορούνται οι συγγραφείς ότι τα πιάσανε από τους Αμερικάνους,...

Και πρέπει να ... αποδείξουν ότι δεν τα πιάσανε ε; Πραγματικά σοκάρομαι με την ευκολία που κάποιοι εξαπολύουν / διαδίδουν συκοφαντίες. Ίσως κατά βάθος αισθάνονται κι οι ίδιοι ότι είναι τόσο ρηχά και γελοία αυτά που λένε ώστε κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Χαβαλές να γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά αξίζει τον κόπο να διαβασθεί το άρθρο του Σκεπτικιστή, στο οικείο blogg. Είναι μια ενδιαφέρουσα και ψύχραιμη άποψη για ένα θέμα που απειλεί να διχάσει. Προφανώς η ιδεολογικο=πολιτική χρήση της Ιστορίας γεννά τέρατα, αλλά από τη άλλη θα ήταν ασυγχώρητη αβελτηρία οι εντεταλμένοι χειριστές των διεθνών σχέσεων της χώρας να μην επιδιώκουν την βαθειά γνώση της ιστορικής εξέλιξης των πραγμάτων. Αλλά και από τους απλούς πολίτες κανείς δεν απαιτεί "λήθη". Η γνώση είναι-δίνει-δύναμη, πλήν όμως δεν μπορούμε να διάγουμε εν μισαλλοδοξία, χωρίς τον βέβαιο κίνδυνο να "φαρμακώσουμε" τελικά την ζωή μας και την ζωή των άλλων.
Λοιπόν, ναι, "συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνούμε", είναι νομίζω ένας καλός οδηγός, που μας επιτρέπει να αντικρύσουμε τα φαντάσματα της ιστορίας μας με άλλο μάτι και διάθεση. Και ειδικά εδώ στην βαλκανική γειτονιά μας παράγουμε πολύ περισσότερη ιστορία, άπ΄όση μπορούμε να καταναλώσουμε. Κάτι θα πρέπει να γίνει, δεν μπορεί να πορευτούμε και στο νέο αιώνα συντηρώντας την "μνήμη του αίματος" αναλλοίωτη.
Οσο για τους φόβους της housewife,ας παρηγορηθεί με τον Εγελο: " Η Ιστορία ένα μας διδάσκει. Οτι δεν διδάσκει τίποτε".

Roark είπε...

Μετά από 2 μέρες το blogger με άφησε να κάνω login...

Το βιβλίο της ΣΤ'Δημοτικού το είχα σχολιάσει παλαιότερα εδώ: προπαγάνδα στα σχολεία. H θέση μου περιληπτικά είναι ότι εκ της φύσης της η ιστορία είναι αδύνατον να είναι αντικειμενική, και μάλιστα στην απλοποιημένη εκδοχή που μπορεί να γίνει εύλυπτη από παιδιά, ότι κάθε είδους διδασκαλία της ιστορίας χρησιμεύει ως εργαλείο προπαγάνδας της ιδεολογίεας της εκάστοτε κυρίαρχης πολιτικής εξουσίας, ότι είναι λάθος να παραχωρούμε τόσο μεγάλη ιδεολογική δύναμη κατήχησης σε οποιαδήποτε πολιτική εξουσία.

Δεν υπάρχουν "καλά" και "κακά" σχολικά βιβλία ιστορίας, μόνο εργαλεία προπαγάνδας που μπορεί ατομικά να μας εκφράζουν ή όχι οι ιδέες που προβάλλουν.

Αυτοί που σήμερα αντιδρούν στις αλλαγές των νέων ιστορικών βιβλίων δεν αντιδρούν για υπερασπιστούν μια αντικειμενική ιστορική αλήθεια. Υπερασπίζονται μια εθνικιστική ιδεολογία όπως τροφοδοτείται από μονόπλευρες θεωρήσεις των ιστορικών γεγονότων. Επιζητούν την διαιώνιση της προπαγάνδας που ζήσαμε εμείς. Αλλά λύση δεν είναι η αντίστροφη προπαγάνδα και οι αντίστροφες διαστρεβλώσεις.

H καλύτερη λύση είναι η αποκέντρωση της εκπαίδευσης, ο καθορισμός από το κάθε σχολείο του εκπαιδευτικού προγράμματος και των συγγραμάτων του και η ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς. Η δεύτερη καλύτερη λύση είναι η κατάργηση της διδασκαλίας της ιστορίας.

Πλαστές συλλογικές ταυτότητες, στηριγμένες σε ιστορικά, θρησκευτικά ή εθνολογικά δεκανίκια δεν χρειάζεται καμία κοινωνία ελεύθερων σκεπτόμενων πολιτών. Μόνο οι κοινωνίες κρατικού καταναγκασμού έχουν ανάγκη πλέον τέτοιων ιδεολογημάτων.

Greg είπε...

Ερώτημα 1:

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;

Απάντηση: ΚΑΝΕΙΣ!!!

Ερώτημα 2:
ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ;

Απάντηση: ΚΑΝΕΙΣ!!!

Κι’ όμως αυτοί οι κατά Ζουράρι «συνοικιακοὶ ἐπιστήμονες τοῦ Παιδαγωγικοῦ Ἰνστιτούτου» που απαγορεύουν στις housewives (sic) να έχουν άποψη για το βιβλίο της ΣΤ’ δημοτικού, διατυπώνουν ψυχιατρικές γνωματεύσεις! Οι αυτοαναιρούμενοι αλήτες. Λέει ο «τη μέρα ιστορικός τα βράδια ψυχίατρος» Λιάκος:
«Τι είναι εκείνο όμως που δημιουργεί αυτές τις ψυχώσεις γύρω από ελάσσονα ζητήματα Ιστορίας, όπως είναι το σχολικό βιβλίο τώρα, οι αστυνομικές ταυτότητες χθες, το όνομα της Μακεδονίας προχθές, το βιβλίο του Ντυροζέλ για την Ιστορία της Ευρώπης παλαιότερα, όταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτεί κάποιος που νοιάζεται για τη χώρα του και για την εθνική της ιστορία είναι ότι δεν έχουμε ύστερα από δύο αιώνες ανεξαρτησίας μια εθνική Βιβλιοθήκη; Αλλά έτσι είναι οι ψυχώσεις. Μανία στα ελάσσονα, υποκρισία στα μείζονα. Δυστυχώς την ίδια ψυχωτική λειτουργία τη βλέπουμε και σε άλλα ζητήματα της πολιτικής.»

Σοκάρομαι! Ζήτημα πολιτικής η Ιστορία; Νόμιζα ότι το ζήτημα ήταν η μεθοδολογία!...

Έλασσον λοιπόν η ιστορία, οι γενοκτονίες, η επανάσταση του γένους, το έπος του 40, όλα όσα συνθέτουν την εθνική αλλά και κρατική ιδιοπροσωπία μας και μείζον η βιβλιοθήκη... Ο ξεδιάντροπος συνοικιακός καθηγητής... Ξέρετε πόσες βιβλιοθήκες είχαν στο Μοριά το ’21 και το ’40; Χαμός! Σ’ αυτές οφείλεται η ύπαρξη του έθνους. Οι ήρωες περισσεύουν!

Αναρωτιέται ο κ. Γεωργάνας προς τί οι χαραχτηρισμοί... Δεν είναι προφανές αγαπητέ μου; Όταν προσπαθoύν να στοιχειοθετήσουν το παράλογο θα ξεπέσουν σε χαραχτηρισμούς.

Φτάνουν να κάνουν σημαία όλες τις ντροπές της σύγχρονης πολιτείας (Ίμια, Οτσαλάν, σχέδιο Ανάν, προσπάθεια να επιβληθεί φασιστικά το Ευρωσύνταγμα, Σκόπια, Μακεδονικό, Ιράκ, Ιράν...) και να ψέγουν όλους όσους είχαν έστω και το minimum της τιμιότητας, της πολιτικής παρρησίας να αντιδράσουν. Ψυχωτική συμπεριφορά λένε! (και του greg που περηφανεύεται γι’ αυτό...).

Και σοκάρονται όταν έρχεται το Άρδην και αποκαλύπτει στα τεύχη 58 και 62 (μπορείτε να τα βρείτε στο Εναλλaκτικό βιβλιοπωλείο Θεμιστοκλέους 37) τους χρηματοδότες τους που αλίευσε από τις δικές τους ιστοσελίδες. Σόρος, Κοτς, Αμερικανική πρεσβεία, Ισραηλινή πρεσβεία και τόσοι άλλοι που αγαπάνε την Ελλαδάρα. Και όταν σε πληρώνουν, η λογική λέει ότι δεν το κάνουν από ανιδιοτέλεια... Όσο και να προσπαθείς μετά να το εμφανίσεις σαν συκοφαντία... θα υπάρχει εκεί τυπωμένο! Θα σας ακολουθεί - πουλημένοι μου - για πάντα!

Δεν με εκπλήσσει επομένως καθόλου, που στο τέλος λόγω πανικού εμφανίζεται ο επαρχιωτισμός. Οι άλλοι είναι «Ελληναράδες» και εμείς κοσμοπολίτες...

Σαν δεν μου ντρέπονται οι συνοικιακοί διανοητές των λαϊκοπόπ μπαρ της πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας του νεοοθωμανικού προτεκτοράτου που νοσταλγούν...

Ανώνυμος είπε...

Επειδή λέγονται και γράφονται πάρα πολλές ανακρίβειες, ως και ψέμματα, για πείτε μου σας παρακαλώ με όσα τεκμήρια μπορείτε

ΑΠΟ ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

"το θεμα ειναι να μην πλαστογραφουμε την ιστορια για εθνικιστικους σκοπους, οπως ρητα ζητανε τα ατομα απο το αντιβαρο!"

Ειδικά αυτό το "ΡΗΤΑ" θα ήθελα να εξηγηθεί παρακαλώ.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Greg said... Και σοκάρονται όταν έρχεται το Άρδην και αποκαλύπτει στα τεύχη 58 και 62 (μπορείτε να τα βρείτε στο Εναλλaκτικό βιβλιοπωλείο Θεμιστοκλέους 37) τους χρηματοδότες τους που αλίευσε από τις δικές τους ιστοσελίδες. Σόρος, Κοτς, Αμερικανική πρεσβεία, Ισραηλινή πρεσβεία και τόσοι άλλοι που αγαπάνε την Ελλαδάρα. Και όταν σε πληρώνουν, η λογική λέει ότι δεν το κάνουν από ανιδιοτέλεια... Όσο και να προσπαθείς μετά να το εμφανίσεις σαν συκοφαντία... θα υπάρχει εκεί τυπωμένο! Θα σας ακολουθεί - πουλημένοι μου - για πάντα!

Να και ο Εβραϊκός δάκτυλος που ψάχναμε. Τώρα η συνομωσία ολοκληρώθηκε.

S G είπε...

"Έλασσον λοιπόν η ιστορία, οι γενοκτονίες, η επανάσταση του γένους, το έπος του 40, όλα όσα συνθέτουν την εθνική αλλά και κρατική ιδιοπροσωπία μας και μείζον η βιβλιοθήκη... Ο ξεδιάντροπος συνοικιακός καθηγητής... Ξέρετε πόσες βιβλιοθήκες είχαν στο Μοριά το ’21 και το ’40; Χαμός! Σ’ αυτές οφείλεται η ύπαρξη του έθνους. Οι ήρωες περισσεύουν!"

ναι ελασσον ειναι διαολε! ηρθε καιρος να ασχοληθουμε με τιποτα σημαντικο για την εποχη μας αντι να βαυκαλιζομαστε με ηρωες του 21 και του 40! Ποσα χρονια πρεπει ναπερασουν για να συνελθουμε, ποσα χρονια θελουμε να φτιαξουμε μια σοβαρη χωρα?

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αφήνω τον Μακρυγιάννη να απαντήσει:
Γκιντί, σεντζαφέδες, επίγιορκοι της πατρίδος και της θρησκείας!
Τώρα θα μου πείτε γιατί τον Μακρυγιάννη, που έβλεπε οράματα την Παναγία να του μιλάει για την ελευθερία και το σύνταγμα της Ελλάδας;
Ο στρατηγός Μακρυγιάννης, ήταν για μένα, ο πρώτος πραγματικός ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στην Ελλάδα, που της χάρισε το πρώτο σύνταγμά της, πολύ πριν άλλα έθνη ονειρευτούν για κάτι τέτοιο.
(Αλήθεια γιατί η Φιλελεύθερη συμμαχία επέλεξε ως σύμβολο τον φυγόμαχο Κοραή; Έχει κανένα συμβολισμό κι αυτό;)

Φυσικά για μένα το γλοιωδέστερο που γράφει αυτό το βιβλίο είναι το παρακάτω (σελ 16):
"Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο στις 28 Οκτωμβρίου 1940, όταν απαντά αρνητικά στο τηλεσίγραφο του Μουσολίνι."
Αγαπητοί ιστορικοί πολυεπιστήμονες καθηγητές κρατικοδίαιτου πανεπιστημίου, πάπες της αλήθειας, μια παράκληση έχω να σας κάνω:
Μου γνωρίζετε κι εμένα αυτή την κοπέλλα που μιλάει κι απαντάει στο Μουσολίνι, πως την λένε να δεις , α ναι Ελλάδα. Γιατί έχω κι εγώ να τη ρωτήσω κάποια πράγματα. Δεν πιστεύω ότι ήταν αφθαίρετο το συμπέραμά σας, και δεν την ρωτήσατε για το τι έγινε εκείνο το ξημέρωμα με το Μουσολίνι! Αλήθεια μιλήσαν στο τηλέφωνο;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε τέτοια εποχή στα 1821. Η επιλογή είναι να ξεσηκωθούν οι Χριστιανοί υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Ελλαδικό χώρο με τα όπλα ή όχι. Όσοι γνωρίζουν το θέμα, οι πρόκριτοι, οι κληρικοί, λένε όχι. Αλλαγή τυράννων θα κάνουμε. Ένα καταπιεστικό και αυταρχικό κράτος θα μας δυναστεύει και στο μέλλον, όπως ένα καταπιεστικό και αυταρχικό κράτος μας δυναστεύει τώρα. Κι έπειτα, και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι, αν και έχουν κάποια μεγαλύτερα προνόμια. Έπειτα, ο πόλεμος έχει κόστος, ωμότητες, ψέμματα, προπαγάνδα. Να αγωνισθούμε με τα μέσα που μας δίνει η υπάρχουσα κατάσταση για να πείσουμε το κράτος και τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας να κάνουν το σωστό.

Τι έλεγε, όμως, ο Κοραής τότε αγαπητοί εκσυγχρονιστές ; Συμφωνούσε με τα παραπάνω ; Και τον θέλετε και σημαία σας ;

Διαλέξτε λοιπόν την θέση σας τότε, στην απαρχή του Ξεσηκωμού. Θα πηγαίνατε με τους σκοταδιστές στα έργα και με τους φωταδιστές στα λόγια ; Απ' αυτό θα φανεί η συνέχεια και η συνέπεια των θέσεών σας για την υπόλοιπη ιστορία του νέου Ελληνικού κράτους έως και σήμερα.

Το κατ' εμέ, θα προτιμούσα και τότε και τώρα τους Ελληνοφώνους ενταγμένους σε μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό. Τότε Ρωμαϊκή και, κατόπιν, Οθωμανική Αυτοκρατορία, τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά να μαθαίνουν και να σέβονται, πρώτα οι ίδιοι, την διαφορετικότητα και την κληρονομιά τους. Αυτήν που οι άλλοι, οι ξένοι, συχνά την σέβονται περισσότερο. Όχι να είναι γραικύλοι. Είμαι , λοιπόν, συνεπής. Εσείς ;

Greg είπε...

@ Γεωργάνας

Κι' όμως υπάρχει συνέπεια.

Μή και θιγούν Αμερικανοί, Οβριοί και συμπλέοντες. Δυό χρόνια που παρακολουθώ τις συζητήσεις.

Για την 28 Οκτωβρίου κάνει δήλωση ο Παπούλιας, αντισημητισμό βλέπουν. Για τον Κεμάλ μιλάς το ίδιο. Την επιθετικότητα των Τούρκων να σχολιάσεις αντιαμερικνισμό αναγνωρίζουν.

Ρωτάς γιατί χρηματοδοτούν Σόρος, Κοτς, Ισραηλινή και Αμερικανική πρεσβεία τα βιβλία του CDRSEE και έμμεσα τους συγγραφείς και υποστηρικτές του βιβλίου της στ' Δημοτικού,

Αντισιωνιστή προβοκάτορα αναγνωρίζουν.

Σιγά ρε παιδιά! Εβραίους φίλους έχω και δεν κάνουν έτσι...

ioannisk είπε...

S G
"ναι ελασσον ειναι διαολε! ηρθε καιρος να ασχοληθουμε με τιποτα σημαντικο για την εποχη μας αντι να βαυκαλιζομαστε με ηρωες του 21 και του 40!"
Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πρέπει να ζουν στο παρελθόν γιατί δεν έχουν να πρωτείνουν κάτι ουσιώδες για το μέλλον, δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν υπερβολικά πολλοί.

greg
Οκ όλοι αυτοί που λες είναι πουλημένοι στα ξένα συμφέροντα (αν θες βάλε και εμένα) αλλά για πες μου το άρδην και σία από ποιους χρηματοτοδοτείται; Από τους χιλιάδες αναγνώστες τους;

Greg είπε...

@ ioannisk

Εσύ τι λές; Από ποιούς χρηματοδοτείται το Άρδην και δεν το έχει ανακαλύψει το ΕΛΙΑΜΕΠ η Μοσσάντ, η Αμερικανική πρεσβεία και τα συμπαραμαρτούμενα;

Περιμένω απάντηση...

Όσο για "προτάσεις" , να το αγοράσεις καμμιά φορά και αυτό και την ρήξη, να μας ενισχύσεις, και να σου φύγει η τσίμπλα ότι πρόταση είναι το

πουλάω, πουλάς, πουλά, πουλάμε πουλάτε, πουλάνε...

ioannisk είπε...

greg
Σωστά έχεις δίκαιο "το ΕΛΙΑΜΕΠ η Μοσσάντ, η Αμερικανική πρεσβεία" έχουν ως μόνη έγνοια το άρδην, τους καραμπελιάδες και το Ζουράρι.

Ο τελευταίος, σαν καθώς πρέπει επαγγελματίας Έλληνας άλλωστε, δεν έχει οικονομικό πρόβλημα μιας και έχει "προσφέρει" σε όλες τις μεγάλες εκδοτικές εταιρίες της χώρας (Τεγόπουλος, Τεχνικές εκδόσεις, παράθυρα του Mega, του Alpha kai του Βήτα κλπ).

Μιας και μου κάνεις μαθήματα Ελληνικών (ευχαριστώ χωρίς ειρωνεία) δεν μου μεταφράζεις και τις μπούρδες που γράφει ο τηλέ-ζουράρις;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Μα η Ελληνοχριστιανική παράδοση δεν έχει τίποτα να μοιράσει με Αμερικανούς, Σιωνιστές, Αντισιωνιστές, Τούρκους ή κανέναν άλλον. Αντιθέτως, για πολλά χρόνια, η παράδοση αυτή εθεωρείτο από την τότε αυτοαποκαλουμένη τάξη των διανοουμένων ως εμπόδιο στην πρόοδο που τότε σήμαινε (για τους αυτοαποκαλουμένους διανοουμένους) τον κομμουνισμό !
Τώρα, αν κάποιοι από τους εντοπίους εχθρούς της Ελληνοχριστιανικής παραδόσεως τυγχάνει να χρηματοδοτούνται από ξένους (αν, γιατί εγώ δεν το πιστεύω ότι χρηματοδοτούνται) αυτό δεν μειώνει την ειλικρίνειά τους. Μισούν την Ελληνοχριστιανική παράδοση και θα έλεγαν και θα έγραφαν τα ίδια και χωρίς χρήματα. Απλώς, αυτοί έπιασαν πρώτοι αυτήν την πηγή χρημάτων.
Το ίδρυμα Σόρος, για παράδειγμα, δεν θα είχε πρόβλημα να χρηματοδοτήσει μελέτη για την οικουμενικότητα των Ελληνοχριστιανικών αξιών που θα έδειχνε, όπως είναι ήδη καταφανές, ότι δεν είναι ιδιαιτέρως Ελληνικές ούτε ιδιαιτέρως Χριστιανικές αλλά, απλώς, ανθρώπινες. Αλλά, εμείς που το υποστηρίζουμε αυτό, δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται να δαπανηθούν πόροι για ν' αποδείξουμε κάτι τόσο προφανές. Ή, πιο κυνικά, έχουμε καλύτερες δουλειές να κάνουμε. Ή, ακόμα χειρότερα, είμαστε χορτάτοι με τα δικά μας χρήματα και δεν έχουμε ανάγκη επιδοτήσεων.

Εκεί που οι πάσης φύσεως επίδοξοι αναμορφωταί είναι όντως συνεπείς είναι το εξής ένα : Όλοι ανεξαιρέτως τρέφουν βαθειά περιφρόνηση για τον λαό, τον όποιο λαό. Ενώ οι πραγματικοί αναμορφωτές πρώτα απ' όλα κάνουν κτήμα τους την παράδοση του λαού. Και μετά, αν αισθανθούν εαυτούς ικανούς, την ξεπερνούν.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Θέλει πολύ άγνοια για να συγκρίνει κανείς την Μεταξική Νεολαία με την Χιτλερική. Η δεύτερη επαγγελόταν την ξεθεμέλιωση όλων των παραδεδεγμένων ειδώλων και την ανέγερση νέων. Η πρώτη δεν τόλμησε την κατεδάφιση και έστησε τα ελαφρώς κωμικά είδωλά της πλάι στα παλιά. Το αποτέλεσμα από την άνιση σύγκριση δεν είναι δύσκολο να το φαντασθεί κανείς : Άφθονο γέλιο ! Αλλά δεν σπιλώνεται ένα μνημείο του αρχαίου κάλλους επειδή φωτογραφίζεται μπροστά του ένας Κουασιμόδος.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Ο Πάσχος Μανδραβέλης στο χτεσινό του άρθρο στην Καθημερινή ασχολείται κι αυτός με το θέμα που μας απασχολεί εδώ:

http://www.medium.gr/articles/117129081326317.shtml

Η ιστορική αναδρομή που κάνει καταλήγει μάλλον στο ίδιο συμπέρασμα με τη θέση που διατυπώνω και στο σχόλιό μου.

Greg είπε...

Καταλήγει μάλλον, αλλά ως συνήθως δεν απαντά (ούτε αρνείται) τις αιτιάσεις... Μα ούτε σε ένα σημείο!

Ανώνυμος είπε...

Έστω ότι η Αμερικάνικη Πρεσβεία δεν ασχολείται με τα δικά μας. Ο Σόρος που σκορπάει τα λεφτά του στα Βαλκάνια στους δεκάδες ΜΚΟ που χρηματοδοτεί και μεταξύ αυτών και το περιβόητο πρότζεκτ ξανασυγγραφής της ιστορίας των Βαλκανίων, γιατί διάολο το κάνει;

Τι δουλειά έχει ένας κερδοσκόπος στα Βαλκάνια να ξαναγράφει την Ιστορία;

Απάντησέ μου σε παρακαλώ.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Αγαπητοί συνομιλητές. Καταλαβαίνω ότι οι φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές διαφοε΄ς μας είναι τέτοιες που δε θα μας επιτρέψουν μάλλον συμφωνία σε τόσο δύσκολα ζητήματα.
Ας ξεπεράσουμε όμως το σύνδρομο του κατατρεγμένου - που αναζητάει συνομωσίες παντού και που νομίζει ότι όλος ο κόσμος θέλει το κακό της Ελλάδας.

Μάρκος said... Τι δουλειά έχει ένας κερδοσκόπος στα Βαλκάνια να ξαναγράφει την Ιστορία;

Δε μπορώ να είμαι στο μυαλό του κ. Μάρκο. Φαντάζομαι ότι έχει τα ίδια κίνητρα με αυτά που είχε όταν έφτιαξε το ίδρυμα Popper για να διασώσει το αρχείο του. Υποπτέυομαι τα ίδια ίνητρα που έχουμε κι εμείς όταν συζητάμε το τι γίνεται στον κόσμο γύρω μας και δραστηριοποιούμαστε ανάλογα. Δεν ξέρω όμως. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρετε ούτε εσείες. Οπότε ας αφήσουμε τη μυθιστοριογραφία κι ας συζητάμε για τα γεγονότα, και όχι για τα κρυφά υποθετικά σενάρια που βασίζονται στο πουθενά.
Συνομωσίες μπορεί να υπάρχουν στον κόσμο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι εκεί που ψάχνετε δε θα τις βρείτε.

ioannisk είπε...

Ας δεχτώ ότι ο Σόρος είναι απλώς ένας κερδοσκόπος. Τον συμφέρει να σφάζομαστε στα Βαλκάνια; Μήπως θα κερδίσει περισσότερα με την ειρήνη στην περιοχή μας;

Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση να δίνει ένα μικρό μέρος της περιουσίας του για το καλό των άλλων.

Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω μιας και δεν έχω πρόσβαση στα αρχεία της CIA ή της FSB

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Να παρατηρήσω ευπειθώς ότι το σύνδρομο της μεγάλης συνωμοσίας το έχετε σεις κύριοι, κύριοι φωταδισταί.
Ό,τι έχει να κάνει με το έθνος, την πατρίδα, την θρησκεία, την οικογένεια, την γλώσσα, ακόμα, ακόμα, είναι ένα όπιο, μια πρόληψη, μια δεισιδαιμονία, μια ιδεοληψία που διακίνησαν και διακινούν ορισμένοι για τα συμφέροντά τους, ή και μερικοί λούμπεν εναντίον των συμφερόντων τους.
Και έχετε δίκιο, ότι αυτές τις υψηλές ιδέες τις παίρνει και τις χρησιμοποιεί ο κάθε καιροσκόπος για να χτίσει ένα άδικο και αναποτελεσματικό κράτος. Και στο όνομα της πατρίδος, τρώνε πίνουν και από το άλλο, όπως είδαμε στο πρόσφατο Ιψενικό τρίγωνο με τα τρία πρόσωπα, όλα να μισθοδοτούνται στον χώρο της Δημοσίας διοικήσεως. Έχουν καιρό, βλέπετε, και πλήττουν, αφού δεν έχουν δουλειά να κάνουν.
Εκεί που κάνετε τραγικό λάθος είναι να πιστεύετε ότι, γκρεμίζοντας τα παλιά είδωλα, θα βρείτε καινούργια και καλύτερα. Οι αντιφάσεις σας δείχνουν ότι αυτό είναι απολύτως ανέφικτο.

Σημ. Προκαταλαμβάνω όποιον/όποιαν πει ότι προτιμά να ζήσει χωρίς είδωλα με το να τον προσκαλέσω να εξετάσει την πίστη στην «αλήθεια», και δη την ιστορική που κάποιος άλλος σχολιογραφών στο νήμα αυτό διατείνεται ότι υπάρχει και ότι είναι δυνατόν να ευρεθεί. Η ζωή μας θα ήταν πολύ, μα πολύ φτωχότερη, αν δεν επιλέγαμε να πιστέψουμε σε πλήθος πράγματα τα οποία δεν μπορούμε (και πιθανώς ποτέ δεν θα μπορέσουμε) να αποδείξουμε επιστημονικώς. Να ένα : Κάθε άρτιος αριθμός είναι άθροισμα δύο πρώτων αριθμών. Κι άλλο ένα από την δουλειά μου: Πόσα χρόνια πρέπει να παρακολουθούμε δυο διαχειριστές κεφαλαίων για να πεισθούμε με στατιστική σημαντικότητα 95% ότι ο ένας βγάζει για τους πελάτες του 1% τον χρόνο περισσότερα από τον άλλο ; Περίπου 1560 ! Αλλοίμονο, να λέγαμε, με βάση αυτό, ότι όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι ίδιοι. Πιανόμαστε, λοιπόν από άλλα : Όποιος βάφει τα μαλλιά του, για παράδειγμα, δεν πρέπει να βλέπει το χρήμα του πελάτη μας. Πρόληψη, δεισιδαιμονία, άδικη διάκριση ; Μάλλον, αλλά τα 1560 χρόνια είναι γνησίως υπερβολικά πολλά.
Για να γυρίσουμε στο θέμα. Είτε είμαστε φωταδιστές, είτε είμαστε σκοταδιστές, το βιβλίο της Στ' Δημοτικού ιστορία δεν είναι. Νεφελώδης παπαρολογία ασχέτων με την παιδαγωγική (μηδέποτε είσελθόντων σε σχολική αίθουσα με την ιδιότητα του διδάσκοντος) και την ιστορία είναι.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας said... "Εκεί που κάνετε τραγικό λάθος είναι να πιστεύετε ότι, γκρεμίζοντας τα παλιά είδωλα, θα βρείτε καινούργια και καλύτερα. Οι αντιφάσεις σας δείχνουν ότι αυτό είναι απολύτως ανέφικτο."

Κάνετε και εδώ λάθος κ. Γεωργάνα. Η χρήση των ειδώλων δεν είναι καθόλου απαραίτητη και η υπόθεσή σας ότι δε μπορούμε να ζούμε χωρίς αυτά δε στηρίζεται παρά μόνο σε self-reflection.
Χαρακτηριστικό είναι όμως ότι δε μπορείτε να διακρύνετε μεταξύ αλήθειας, ειδώλων και υποθέσεων εργασίας.
Δεν επιλέγουμε όλοι να πιστέψουμε σε πράγματα που δε μπορούμε να αποδείξουμε. Ούτε πιστεύουμε μόνο σε πράγματα που μπορούμε να αποδείξουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αναγκαστικά πιστεύουμε σε είδωλα. Λεπτές ίσως οι διαφορές, αλλά σημαντικότατες.

Να ένα : Κάθε άρτιος αριθμός είναι άθροισμα δύο πρώτων αριθμών.

Αν και έχουμε ξεφύγει τελείως από το θέμα μας...
Την παραπάνω υπόθεση δεν την αντιμετωπίζουμε ως είδωλο, αλλά απλά ως υπόθεση - μέχρι να έρθει η απόδειξή της ή η απόριψή της. Τη θεωρούμε βέβαια (προσωρινά) ως σωστή, γιατί έχουμε σοβαρότατες ενδείξεις ότι είναι όντως αληθής - βρίσκουμε ότι ισχύει για όλους τους αριθμούς που έχουμε προσπαθήσει.

Σκεφτείτε όμως. Πόσοι άνθρωποι, που είναι στα καλά τους, θα θυσιάζαν τη ζωή τους, ή τη ζωή των παιδιών τους, στο όνομα μιας μαθηματικής conjecture;

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Ομολογώ ότι δεν έχω παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά την συζήτηση που προηγήθηκε, σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν της άξιζε. Συμφωνώ κατά την ανάλυση με τον Ρωρκ, όχι όμως και ως προς το διατακτικό. Πράγματι, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ιδεολογία ούτε ωφελεί να το κρύβουμε αυτό. Ο Σαρηγιαννίδης ή οποιοσδήποτε άλλος της παράταξης των προοδευτικών, φωταδιστών, πήτε τους όπως θέλετε, δεν καταργεί την κρατική προπαγάνδα, απλώς την αντικαθιστά με κάποια άλλη, ενδεχομένως καλύτερη. Εκείνο που θα ήθελα να προσέξουμε είναι κυρίως τρία πράγματα, στα οποία με λίγη εκατέρωθεν αμοιβαία καλή θέληση μπορεί να επιτευχθή συμφωνία (δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο):

α) τα ψέματα δεν έχουν καμία θέση σε ένα βιβλίο ιστορίας. Ψέμα όμως δεν είναι μόνο το κρυφό σχολειό. Ψέμα είναι και ότι εντός του Πολυτεχνείου υπήρξαν νεκροί κατά την εξέγερση. Άρα: όχι στα αριστερά και δεξιά ψέματα.

β) Ο σχολιασμός των (μη αμφισβητούμενων) γεγονότων είναι αναπόφευκτος. Εκείνο που μπορεί αβλαβώς να παραλειφθή είναι κάποιες υπερβολικές εκφράσεις, και πάλι και προς τις δυο κατευθύνσεις. Ούτε οι Έλληνες συνωστίζονταν στην προκυμαία της Σμύρνης ούτε σύμπας ο ελληνικός λαός τάχθηκε με το μέρος της αντίστασης.

γ) Κάπως υποτιμημένο νομίζω είναι το θέμα της δοσολογίας. Γιατί μπορεί να λέμε την αλήθεια, μπορεί να την παρουσιάζουμε ήπια, αλλά μπορεί να κατασκευάζουμε μια νέα ψευδή ταυτότητα προβάλλοντας ότι επιβάλλει η ιδεολογία της Ρεπούση ας πούμε. Δεν έχω πρόχειρο κανένα συνταγολόγιο, αλλά εκ πρώτης όψεως τα στρατιωτικά γεγονότα της Επανάστασης είναι πιο σημαντικά από την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στον Μεσοπόλεμο. Και εδώ βέβαια κάποια ιδεολογική στρέβλωση είναι αναπόφευκτη. Για την Ρεπούση ίσως ισχύει το αντίθετο. Οι του Αντιβάρου τουλάχιστον δεν κρύβουν ότι θέλουν το σχολείο στην υπηρεσία κάποιας ιδεολογίας (όπως επιτάσσει και το ισχύον Σύνταγμα, κακώς σε κάποιο βαθμό). Οι συγγραφείς του επίμαχου βιβλίου όμως, εξ όσων γνωρίζω, καυχώνται ότι αποϊδεολογικοποιούν, αποεθνικιστικοποιούν ή δεν ξέρω και γω τι άλλο. Στο βαθμό αυτό έχει απόλυτο δίκιο ως προς το θέμα της συνέπειας ο ΓΙΓ, αν και επί της ουσίας διαφωνώ βέβαια.

ioannisk είπε...

Αθ. Αναγνωστoπουλος
Διαφωνώ μαζί σου, απλώς θα ήθελα να σου επισυνάμω ότι το ένα "στρατόπεδο" χρησιμοποιεί μόνο ψέματα και τους γνωστούς μύθους: Όσον αφορά την Σμύρνη το βιβλίο αφιερώνει 3 σελίδες (103, 104 και 105) και 6 ερωτήσεις για τα γεγονότα. Όσον αφορά το ερώτημα τι δουλειά είχε ο Ελληνικός στρατός έξω από την Άγκυρα θα μείνουμε με την απορία. Για το Μεσολόγγι διάβασε Από τον Ηρόδοτο στο Μεσολόγγι τα γράφει πολύ καλύτερα από εμένα.

Το βιβλίο που καλύπτει 5 αιώνες και προορίζεται για παιδία 11 ετών, πόσες σελίδες πρέπει να αφιερώσει για αυτά τα γεγονότα;

Και ναι το 8ωρο και το ΙΚΑ είναι πολύ ποιο σημαντικά από την έξοδο του Μεσολογγίου.

Το βιβλίο μπορείς να το βρεις εδώ: www.ypepth.gr

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Αθ. Αναγνωστoπουλος said...
"Ο Σαρηγιαννίδης ή οποιοσδήποτε άλλος της παράταξης των προοδευτικών, φωταδιστών, πήτε τους όπως θέλετε, δεν καταργεί την κρατική προπαγάνδα, απλώς την αντικαθιστά με κάποια άλλη, ενδεχομένως καλύτερη."

Νομίζω ότι με αδικείτε εδώ κ. Αναγνωστόπουλε. Όλη η συζήτηση έγινε με δεδομένο ότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο της Ιστορίας. Το σχόλιό μου απευθυνόταν σε όσους συνειδητά θέλουν να χρησιμοποιούν το μάθημα της Ιστορίας, ως μηχανισμό παραγωγής εθνικοφροσύνης και φρονήματος.
Ειδικά για το ζήτημα της ιστορίας, έχω αρκετές φορές εκφράση την άποψη ότι θα πρέπει να αφορά τους ιστορικούς επιστήμονες και ότι δε θα έπρεπε να έχει τόση σημασία όση της δύνουμε. Χαρακτηριστικά, είχα προτίνει την Ιστορική λήθη άντί του ιστορικού ψέματος, και δε θα είχα καμία αντίριση - θα το προτιμούσα - με το να μη διδάσκεται καθόλου Ιστορία στα κρατικά σχολεία, αν δε μπορούμε να την απαλάξουμε από το συναισθηματικό φορτίο που σήμερα έχει.

Μπορεί να μη συμφωνείτε με τη θέση μου, αλλά δεν υποστήριξα σε κανένα σημείο το καινούργιο βιβλίο - το οποίο άλλωστε δεν έχω ακόμα διαβάσει. Μπορεί να είναι όντως για τα σκουπίδια.

Αυτό που έχει σημασία είναι να τελιώσουμε κάποια στιγμή με τα εθνικά παραμύθια. Όπως κι εσείς γράφετε: "Άρα: όχι στα αριστερά και δεξιά ψέματα."

Υ.Γ. "Ο Σαρηγιαννίδης ή οποιοσδήποτε άλλος της παράταξης των προοδευτικών, "... χρόνια ολόκληρα, πρώτη φορά με κατατάξανε στους "προοδευτικούς". Thank you... (χωρίς ίχνος ειρωνίας - για να μην παρεξηγηθώ)

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, μερικές σκόρπιες κακίες:

σελ. 4, έλεος, μάγκες, άλλο η Βυρττεμβέργη και άλλο η Βιττεμβέργη! Δεν ξέρουμε γερμανικά λοιπόν.

σελ. 7, όχι ντε λας Κάζας βέβαια, αλλά δε λας Κάσας. Δεν ξέρουμε ούτε ισπανικά.

σελ. 13, πολίτισσας: όχι δεν είναι από την Κωνσταντινούπολη, είναι η πολίτις! Σεβαστή η δημοκρατικιά γλωσσικιά επιλογή, απλώς να μην ακούσω ότι δεν υποκρύπτει ιδεολογία των συγγραφέων.

σελ. 14, καινούριος: καλά, δεν είναι και φιλόλογοι οι άνθρωποι, τέλος πάντων...

σελ. 35, οι συγγραφείς παραθέτουν όσα χωρίς της Χάρτας του Ρήγα είναι βολικά για αυτούς και μιλάνε για ισοπολιτεία κ.λπ. Παραλείπουν π.χ. τα όσα λέει ο Ρήγας για την υποχρεωτική ελληνική παιδεία όλων, γιατί αυτά υποθέτω θα ήταν "εθνικιστικό παραλήρημα".

σελ. 44-45: τα πολεμικά γεγονότα των πρώτων ετών της Επανάστασης όντως ας πούμε δεν προβάλλονται. 2 σελίδες, λιγώτερες από όσες αφιερώνονται στον αθλητισμό του 20ού αιώνα. Για μένα αυτό είναι δυσαναλογία, τι να πω. Τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων σε αυτήν την ζωή.

Γενικά πάντως, έχοντας διαβάσει διαγώνια τις πρώτες 50 σελίδες, δεν νομίζω ότι πρόκειται για καμία μεγάλη τομή σε σχέση με το παρελθόν. Ο θόρυβος ήταν σαφώς υπερβολικός. Θα έλεγα ότι το βιβλίο πάσχει από Ευρωσυνταγματίτιδα: αν δεν γίνονταν οι μεγαλόστομες και ενίοτε όχι πολύ ευγενικές δηλώσεις περί κακών εθνικιστών του παρελθόντος, μάλλον κανείς δεν θα το πρόσεχε.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Παρεμπιπτόντως, κ. Σαρηγιαννίδη, το βιβλίο έχει μέσα και Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη, έτσι για να γουστάρουμε...

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Αμάν με αυτόν τον Μακρυγιάννη ρε παιδί μου. Θα μας κυνηγάει πάντα; Δεν έχει τίποτε άλλο το μαγαζί;
:-P

Υ.Γ. Θυμάμαι ακόμα και σήμερα την ανατριχίλα που ένιωσα όταν πρωτοδιάβασα τα Μακρυγιαννικά περί του 'εμείς' και το 'εγώ'.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Για να καταλάβω. Απαγγέλλουμε στους εθνικούς μύθους την κατηγορία ότι βάζουν τους ανθρώπους να σκοτώνονται μεταξύ τους ;
Μα και όταν οι εθνικοί μύθοι αποσιωπήθηκαν (Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία) από τα σχολικά βιβλία, η φύση του ανθρώπου τους ξανάφερε δυνατώτερους. Δεν βλέπετε τους χουλιγκάνους των γηπέδων, δεν βλέπετε τους δικούς μας αντιεξουσιαστές με τί αυτοθυσία βάζουν το κεφάλι τους στον τορβά ; Λίγοι αυτοί, όλους εμάς μας κρατούν στο χέρι γιατί είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για κάτι που εμείς θεωρούμε ανόητο. Και γι' αυτούς οι Ελληνοχριστιανικές αξίες φταίνε ή η έλλειψη ή, καλύτερα, η ποδοπάτησή τους;

Μια παρατήρηση για το κρυφό σχολειό. Είναι τεκμηριωμένο ότι από τις οικογένειες των Τουρκοφώνων Χριστιανών της Ανατολής, αυτών που ήλθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ένα αγόρι μόνον από κάθε γενεά μάθαινε Ελληνικά, και τούτο για να κατανοεί τα ιερά γράμματα. Μύθος, μήπως, είναι κι αυτό που το μαρτυρούν οι περιηγητές ; Ή μήπως είναι μύθος ότι ο αρμοστής Σμύρνης τό 'σκασε με την καταστροφή (άφησε πίσω μέχρι και τον Κρητικό υπασπιστή του που τον πρόλαβα, παιδάκι εγώ, ακμαίο πρεσβύτη), ενώ ο Μητροπολίτης Σμύρνης έμεινε με το ποίμνιό του και μαρτύρησε; Έτσι για να ξέρει ο λαός ποιον να εμπιστεύεται στα πολύ δύσκολα. Έτσι εννοείτε, φαντάζομαι, την ιστορική αλήθεια.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Μερικές ιστορικές παρατηρήσεις :
Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονήθηκε, όπως και ο Καποδίστριας, για προσωπικούς και όχι για πολιτικούς λόγους.
Αλλά ο Κοραής, που τον θέλετε σημαία κύριοι κύριοι μεταρρυθμισταί, θεωρούσε τον Καποδίστρια τύραννο. Μην συλλαμβάνεσθε ανακόλουθοι κατά συρροήν.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

«Πολύ φοβάμαι ότι η αγάπη για την πατρίδα που επαγγέλονται οι ελληνόκαυλοι είναι ίδια με την αγάπη της ελληνίδας μάνας προς το παιδί της: μια μαϊμουδίστικη εφετζίδικη "αγάπη" που αναλώνεται στο "να βάλει το παιδί ένα πουλόβερ να μην κρυώνει", "να φάει όλους τους κεφτέδες του", "να πουλήσουμε τα χωράφια στο χωρίο να πάρει το παιδί Prada", αλλά αν το παιδί θέλει να γίνει ηθοποίος να του καταστρέψουμε την ζωή κάνοντας το γιατρό και δικηγόρο με το ζόρι, αν το παιδί είναι γκέυ, να το πάμε στον ψυχίατρο να ΄το κάνει καλά.»

Μωρέ να γίνει ηθοποιός, αλλά πώς θα βγάλει το ψωμί του ; Άρα θα χρειάζεται και την μαϊμουδίστικη εφετζίδικη αγάπη, τα πουλόβερ και τους κεφτέδες για να μην πεθάνει από το κρύο και την πείνα. Ή το πτυχίο Νομικής για καβάτζα.
Όσο για τον ψυχίατρο, καλό είναι κι αυτό, δεδομένου ότι ο ψυχίατρος θα δει και τους όντως ασθενείς, δηλονότι τους γονείς.

Ειδικά για την ομοφυλοφιλία, η Ελληνοχριστιανική παράδοση έχει, δια τους γνωρίζοντας, ανακηρύξει μέχρι και αγίους ζευγάρι νέων με καταφανή τα σχετικά γνωρίσματα. Δέστε τους, πιασμένους χέρι-χέρι στα ψηφιδωτά της Ραβέννας. Διότι, φυσικά, όλοι οι άγιοι αμάρτησαν, άλλος έτσι, άλλος αλλιώς. Δεν σταματά η Εκκλησία σ' εκείνο που θεωρεί ότι είναι αμαρτίες των προσώπων, αλλά στα κατορθώματά τους.
Το ίδιο νόημα έχει η συγγραφή και η διδαχή της ιστορίας (από τον Ηρόδοτο ήδη) : Να μην ξεχασθούν οι σπουδαίες πράξεις των ανθρώπων. Όχι να μαθαίνουμε κάθε πότε πήγαινε στην τουαλέττα ο Μπρέζνιεφ, παρ' ότι το θέμα απσχόλησε πολύ σοβαρά τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσεως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Greg είπε...

Από μικρό κι' από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.

Και ναι το 8ωρο και το ΙΚΑ είναι πολύ ποιο σημαντικά από την έξοδο του Μεσολογγίου.

Τα άλλα λόγια να τ' αφήσετε.

(σημειωτέον και τα δύο τα έκανε ο Μεταξάς...! ο ελληνοκεντρικός...)

ioannisk είπε...

@ni-me
Συμφωνώ μαζί σου παρόλο που η μάνα μου είναι expert στα κεφτεδάκια :)

@Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας
Δύο μικρά σχόλια:
Σχετικά με το "Απαγγέλλουμε στους εθνικούς μύθους την κατηγορία ότι βάζουν τους ανθρώπους να σκοτώνονται μεταξύ τους ;
Μα και όταν οι εθνικοί μύθοι αποσιωπήθηκαν (Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία)".
Στην Γιουγκοσλαβία άρχισαν να σφαζονται όταν ο Milosevic "Απαγγέλλουμε στους εθνικούς μύθους" στο Κόσοβο το 1989, σωστά;

"Μια παρατήρηση για το κρυφό σχολειό. Είναι τεκμηριωμένο ότι από τις οικογένειες των Τουρκοφώνων Χριστιανών της Ανατολής, αυτών που ήλθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ένα αγόρι μόνον από κάθε γενεά μάθαινε Ελληνικά, και τούτο για να κατανοεί τα ιερά γράμματα. Μύθος,"
Οκ ας το δεχτώ, που είναι το κρυφό; Που είναι οι καταδιωγμοί; που είναι η καταπίεση; που είναι ο "κακός" ο λύκος... σόρρυ ο Τούρκος που μας σφάζει κλπ;

@Greg
Χαίρομαι που έμαθες την αλήθεια έστω και αν αυτή προήλθε από μικρό και τρελό. Καliτερα αργά παρά ποτέ.

Ναι αγοράκι μου γλυκό το γεγονός ότι εσύ έχεις δικαιώματα και προστασία από την αυθαιρεσία της εξουσίας είναι πιο σημαντικό από το γεγονός ότι είσαι Έλληνας, Αλβανός, Γάλλος, Τσετσένος, Ορθόδοξος, Μουσουλμάνος ή ότι είσαι τέλος πάντων που δεν με νοιάζει άλλωστε. Και αυτό το "οφείλεις" στην Γαλλική επανάσταση (πόσες σελίδες της αφιερώνει το βίβλιο;) όχι στην έξοδο του μεσολογγίου.

Τώρα αν το ΙΚΑ και το 8ωρο το καθιέρωσε ο Μεταξάς με 50+ χρόνια καθυστέρηση η απάντηση μου είναι αυτονόητη: με 50+ χρόνια καθυστέρηση από τις πρώτες χώρες, άλλωστε for once είσαι συνεπής μιας και ζεις με 50+ χρόνια υστέρηση από την εποχή σου (2007 μχ for your information).

Ανώνυμος είπε...

Βασικές αρχές προπαγάνδας
1. Χρησιμοποιούμε επίθετα αντί για επιχειρήματα. Π.χ. ελληνόκαυλη παιδεία, αλλά δεν γράφουμε μια λέξη γιατί είναι λάθος η "ελληνόκαυλη" παιδεία.
2. Αν δεν μπορείς να καταρίψεις το επιχείρημα, τότε επιτίθεσαι στον άνθρωπο (Play the man). Π.χ.
άλλωστε for once είσαι συνεπής μιας και ζεις με 50+ χρόνια υστέρηση από την εποχή σου
3. Βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.
Π.χ. Αν όντως θέλαμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από την ιστορία μας, θα έπρεπε να γράψουμε ένα βιβλίο στο οποίο τα 400 χρόνια οθωμανικής αυτοκρατορίας πρέπει να καταλαμβάνουν 1000 σελίδες, το βυζάντιο 400 και η αρχαία ελλάδα 1.
Ένα παράδειγμα αλτρουϊσμού και αυτοθυσίας είναι, έτσι για να δυσαρεστήσω τους "προοδευτικούς", η στάση του Δαμασκηνού στη κατοχή στο θέμα των εβραίων. Ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αρχιραβίνος ώθησε τους εβραίους στην ανευ όρων παράδοση τους στου γερμανούς, ο Δαμασκηνός έδωσε το δικαίωμα να εγράφονται ως Χ.Ο. κι έτσι κατάφερε να σώσει χιλιάδες. Τώρα αυτό το έπος γιατί αποσοιωπείται δεν μπόρεσα να καταλάβω. Και είναι το μοναδικό πράγμα που κάναμε ως έθνος, που μας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους λαούς που βρέθηκαν κάτω από τη γερμανική κατοχή.
Ευτυχώς έχουμε τους εβραίους να μας βραβεύουν γι' αυτό, κι όχι τους προοδευτικούς καρεκλοκένταυρους "καθηγητές" κρατικοδιαίτων "πανεπιστημίων"¨. (Είδατε πόσα επίθετα χρησιμοποίησα κι εγώ σε μια πρόταση; Το επιχείρημα μου όμως ποιό είναι;)

Greg είπε...

Ναι αγοράκι μου γλυκό το γεγονός ότι εσύ έχεις δικαιώματα και προστασία από την αυθαιρεσία της εξουσίας είναι πιο σημαντικό από το γεγονός ότι είσαι Έλληνας, Αλβανός, Γάλλος, Τσετσένος, Ορθόδοξος, Μουσουλμάνος ή ότι είσαι τέλος πάντων που δεν με νοιάζει άλλωστε. Και αυτό το "οφείλεις" στην Γαλλική επανάσταση (πόσες σελίδες της αφιερώνει το βίβλιο;) όχι στην έξοδο του μεσολογγίου.

Για να καταλάβω. Ποιό είναι το σημαντικώτερο.

Το 8-ωρο (από το οποίο η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα μας έχει βοηθήσει να κάνουμε ηρωϊκή έξοδο και να αναφέρεται μόνο στα παραμύθια της γιαγιάς)

Το ΙΚΑ (που η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα το κατάντησε χρεωμένο εισπρακτικό μηχανισμό)

Η Γαλλική επανάσταση

ή μήπως η έξοδος του Μεσολλογκίου;

Μας μεταφέρετε την "εν κρανίω τρικυμία" σας mister.

Αφού λοιπόν το πάμε λάου-λάου 80 σχόλια τώρα, να καταργησουμε την μνήμη στα πάντα και να μαθαίνουμε μόνο για την μία "έξοδο". Την καλή. Έχει και πολλά νερά, που θα μας λείψουνε στο εγγύς μέλλον, και θα μπορεί να γράφει και ο ειδικός σ' αυτά Ανδριανόπουλος!

Greg είπε...

• Σημερινή: ΕΙΡΗΣΘΩ: Ιστορία & Ανιστόρητοι

Οδυρόταν ο ανιστόρητος γιατί δεν… καταφέρνουμε οι Έλληνες και οι Τούρκοι να γράψουμε την «κοινή μας ιστορία», όπως τα κατάφεραν οι Γάλλοι με τους Γερμανούς! Όπως κλαυθμήριζε άλλος παρα-ιστορημένος, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ότι «σήμερα Έλληνες και Ιταλοί αποτελούν υπόδειγμα φίλων… μήπως είναι η ώρα και για τους Έλληνες με τους Τούρκους να κάνουν τις δικές τους υπερβάσεις;». Αμφότεροι και οι ομοϊδεάτες τους, επιμόνως «λησμονούν». Συνειδητά και εκ προθέσεως και σκοπίμως «λησμονούν» ότι: Για να συμφωνήσουν Γάλλοι - Γερμανοί και για να φιλέψουν Έλληνες - Ιταλοί, χρειάστηκε πρώτα να ηττηθεί, να συντριβεί και να εκλείψει ο Ναζισμός και ο Φασισμός. Χρειάστηκε ο γερμανικός λαός και ο ιταλικός λαός, έκτοτε, να αποτάσσονται με βδελυγμία το ναζιστικό και φασιστικό παρελθόν τους. Βδελυγμία εξοπλισμένη και με αυστηρούς Ποινικούς νόμους στα μεταπολεμικά τους κράτη. Χρειάστηκε να ηττηθεί και να εξαλειφθεί η Γερμανική Κατοχή και η Ιταλική Κατοχή. Ανιστόρητοι και μορφωτικά ανεπαρκέστατοι, συνειδητά «λησμονούν», σκοπίμως παραβλέπουν και δολίως αποσιωπούν το ότι, ο Ναζισμός εξοντώθηκε, ο Φασισμός εξέπνευσε, αλλά ο Κεμαλισμός ζει: Κατακτητής σιδερόφρακτος κι επιδρομέας αδίστακτος εναντίον της Κύπρου. φαγέας ανελέητος του κουρδικού λαού. Στρατοκράτης, καταπιεστής των ίδιων των υπηκόων του. Έργοις διδάκτωρ γενοκτονιών, ατιμώρητος κι αναπολόγητος. Στη Γερμανία και στην Ιταλία, τα δημόσια κτίρια και τα ιδιωτικά καταστήματα δεν τα κοσμούν πορτρέτα του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ανώνυμος είπε...

ioannisk
Η θέση μου είναι ότι οι Ελληνόφωνοι διατήρησαν την γλώσσα τους και την συνείδησή τους χάρη στα ιερά γράμματα. Και, για πολλά χρόνια, στην Οθωμανική αυτοκρατορία απαγορεύονταν τα σχολεία για όλους και όχι μόνον για τους Χριστιανούς, πλην των θρησκευτικών.
Επειδή είχα την τύχη να μελετήσω τα της περιόδου της Τουρκοκρατίας, γνωρίζω ότι η καταπίεσή της ήταν πολύ μικρότερη απ' αυτήν των αντιστοίχων Ευρωπαϊκών δεσποτειών της εποχής της. Υπεραπλουστεύοντας λίγο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία καθυστέρησε την ανάπτυξη των λαών που κυβέρνησε, όχι διότι έδερνε πολύ, αλλά διότι έδερνε λίγο. Χάρη στην ανοχή της αυτή υπήρξε πολύ πιο μακρόβια από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές δεσποτείες. Ούτε είναι τυχαίο ότι η Βενετία, που για πολλά χρόνια αμφισβήτησε με τα όπλα την κυριαρχία των Οθωμανών στην σημερινή Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπόρεσε να στεριώσει πουθενά. Οι ιστορικοί της εποχής, οι Χριστιανοί, ομολογούν πως ο λαός προτιμούσε τους Οθωμανούς. Και πλήθος Οθωμανοί άρχοντες, οι ενδοξότεροι και οι ικανότεροι, προστάτευσαν και ευεργέτησαν τους Έλληνες και τις άλλες μειονότητες της αυτοκρατορίας.
Μετά τα Ορλωφικά συζητήθηκε στην Υψηλή Πύλη η οριστική εξόντωση των Χριστιανών και μόνος κατόρθωσε να ανατρέψει το κλίμα, ο Χασάν Τσεζαϊρλής πασάς, ο ακατάβλητος μαχητής του Τσεσμέ. Ο ίδιος καθάρισε τον Μωριά από τις συμμορίες ατάκτων Αλβανών που τον είχαν ερημώσει. Βέβαια, στην διαδικασία σκότωσε και τον πατέρα του Κολοκοτρώνη, που τον είχαν απομονώσει οι υπόλοιποι Χριστιανοί πρόκριτοι. Οι μαθητές του Κοραή, που κατέκλυσαν την Ελληνική εκπαίδευση μόλις έλειψε και το εμπόδιο του Καποδίστρια, δεν μπορούσαν βέβαια να παραδεχθούν πως το Ελληνικό έθνος, απόγονοι του Θεμιστοκλή και του Δημοσθένη κατά την φαντασία τους, γλύτωσε τον αφανισμό δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια χάρη σ' έναν Τούρκο. Οπότε, πάει ο Χασάν από τα βιβλία ...
Αλλά μήπως τόλμησαν οι σημερινοί εκσυγχρονιστές να τον βάλουν ; Όχι βέβαια ! Τον αγνοούν και στην θέση του βάζουν βολικές αοριστίες. Έρμε Χασάν ! Δεύτερο θάψιμο ! Και μετά περιμένουμε Ελληνοτουρκική προσέγγιση.

mantz είπε...

Έξοχο το σχόλιο του ni-me.

Προς Greg:
Εκτός από τον Soros (που αντί να είναι... ζημιοσκόπος έχει το θράσος να είναι "κερδοσκόπος") υπήρχε και ο άλλος ο άθλιος o Fulbright που έδωσε λεφτά για να φεύγουν τα παιδιά μας "στα ξένα" και να αφελληνίζονται! Και ένας, ακόμη πιο ύποπτος, ονόματι Johnson ο οποίος έχει σκαρώσει διάφορα σατανικά κόλπα σε βάρος του λαού.
Όσο για το ΙΚΑ "που η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα το κατάντησε χρεωμένο εισπρακτικό μηχανισμό" τι να σου πω; Ας έκανες τα παράπονά σου όταν έπρεπε, στους γνωστούς νεοφιλελεύθερους Γ. Παπαδόπουλο, Κ. Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κ. Σημίτη.

Greg είπε...

@ Mantz

Tί σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο;

Πολύ μπερδεμένους σας βρίσκω.

Μάρκος είπε...

Και μόνο το γεγονός ότι οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι έχουν ταυτιστεί σε πάρα πολλά θέματα (όχι σε όλα) με τους Ιούς της Ελευθεροτυπίας, για παράδειγμα, θα έπρεπε να προβληματίσει αρκετούς.

Ανώνυμος είπε...

"Και μόνο το γεγονός ότι οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι έχουν ταυτιστεί σε πάρα πολλά θέματα (όχι σε όλα) με τους Ιούς της Ελευθεροτυπίας, για παράδειγμα, θα έπρεπε να προβληματίσει αρκετούς."

Το γεγονός ότι οι ακραιφνείς "εθναμύντορες" ταυτίζονται σε αντιφιλελεύθερο μένος με τους κομμουνιστές του Ριζοσπάστη, φαντάζομαι δεν αποτελεί πρόβλημα.

Μάρκος είπε...

Θα σε παρακαλούσα να μου κατατάξεις τους κάτωθι είτε στους "ακραιφνείς εθναμύντορες" είτε στους "κομμουνιστές του Ριζοσπάστη"

1. Ακαδημία Αθηνών
2. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
3. Ποντιακοί σύλλογοι
4. Καραμπελιάς/Άρδην/Ρήξη
5. βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Κρητικός)
6. όλη η Κύπρος μέσω κομμάτων, πρώην υπουργών παιδείας και άλλων
7. Στάθης, Τριάντης και δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι
8. το 65% του λαού από δημοσκοπήσεις

Ανώνυμος είπε...

Η κα Κουλούρη έχει γράψει το Εναλακτικό Εγχειρίδιο Ιστορίας του CDRSEE για την έκδοση του οποίου έγινε ειδική εκδήλωση. Τη συζήτηση συντόνισε σε ειδική εκδήλωση στις 8/11/2006 ο κος Τσίμας ο οποίος όλως τυχαίως πριν από 1μιση περίπου μήνα έκανε εκείνη την καταπληκτικής "αντικειμενικότητας" εκπομπή για το θέμα του βιβλίου υποστηρίζοντας με πονηρο και έξυπνο τρόπο το βιβλίο της κας Ρεπούση καλώντας στην εκπομπή του κάτι "τυπάκια" όπως οι Ψωμιάδης και Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ γνωστοί για την "υπόληψη" που τους τρέφει η ελληνική κοινωνία ως μοναδικούς ενάντιους του βιβλίου ενώ ως υποστηρικτές μας παρουσίαζε τους ιστορικούς επιστήμονες και συγγραφείς του βιβλίου. Δηλαδή αντίθετοι οι "εθνικιστές" και υπέρμαχοι η επιστημονική κοινότητα. Ανάμεσά τους στην εκδήλωση παρίστατο "η εκσυχρονίστρια" του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, ο Νίκος Γεωργιάδης της ΝΔ που για το συγκεκριμένο θέμα στα κανάλια δεν έχει "φανεί" πουθενά κάνοντας τον "Κινέζο". Ο λαλίστατος κος Λιάκος που "οργώνει" τα ΜΜΕ του Λαμπράκη εφημερίδες και τηλεόραση και ο κος Βερέμης υποστηρικτής όλως τυχαίως του "Σχεδίου Ανάν"κατά το παρελθόν και σημαντικό στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Παιδείας, τσεκάρετε απλά πότε διορίστηκε και απο ποιόν.Α και μην ξεχναμε ότι ο ίδιος ο κος Βερέμης πριν λίγες μέρες έγινε πρωτοσέλιδο στις τουρκικές εφημερίδες επικρίνοντας την άποψη όλο και περισσότερων Ελλήνων που αντιδρούν στο βιβλίο της κας Ρεπούση και στο ότι στο βιβλίο επιχειρείται μια πιο ήπια προσέγγιση τόσο της περιόδου της Τουρκοκρατίας όσο και για τα γεγονότα του 1922 και στο ότι οι Τούρκοι δεν είναι τα θηρία που παρουσιάζαμε ως τώρα..Σίγουρα δεν είναι θηρία αλλά όχι όμως και να τους "αγιοποιήσουμε" κιόλας και να τους απενοχοποιήσουμε για τα εγκλήματά τους τόσο στην Τουρκοκρατία όσο και για τα γεγονότα του 15'-22', πηγή: http://www.turks.us/article~story~20070408214852358.htm .. πηγή για την "ενδιαφέρουσα" εκδήλωση του βιβλίου της κας Κουλούρη : http://www.see-jhp.org/news_jhp_131106.html

Πριν προχωρήσω στους χρηματοδότες να σας δώσω μερικά στοιχεία για τα πρόσωπα του εν λόγω ιδρύματος ξεκινώντας από τον Πρόεδρο του CDRSEE Richard Schifter. Βιογραφικό του εδώ http://www.cdsee.org/board_member_01.html . Μέχρις εδώ τίποτα το μεμπτό αλλά δείτε αυτό το άρθρο που δημοσιεύεται για την αφεντιά του σε αυτή τη σελίδα: http://www.wrmea.com/backissues/0694/94006018.htm . Ιδού τι λένε για τον Ρίτσαρντ Σίφτερ, δύο ακόμη συντάκτες του Washington Report for Middle East Affairs http://www.wrmea.com/backissues/0490/9004011.htm .
http://www.wrmea.com/backissues/0693/9306013.htm

Πάμε να δούμε για άλλο ένα πρόσωπο του συγκεκριμένου ΜΚΟ. Είναι ο Κώστας Καρράς. Δείτε το επίσημο βιογραφικό του εδώ. http://www.cdsee.org/board_member_08.html . Ο Κώστας Καρράς, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του “υπήρξε επί 18 χρόνια μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Συναντήσεων Μπίλντερμπεργκ“. Πρόκειται προφανώς για τις ετήσιες συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συνεχίζονται -σχεδόν ανελλιπώς- σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα. Ο Κ. Καρράς ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Συναντήσεων Μπίλντερμπεργκ μέχρι το 1994 ή το 1996. Το 1998 τον “διαδέχθηκε” ο Γ. Α. Δαυίδ, που επίσης έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο Γιώργος Δαυίδ -το επίσημο βιογραφικό του εδώ-: http://www.cdsee.org/board_member_24.html ,γεννήθηκε στην Κύπρο το 1937 και, μετά το τέλος των σπουδών του, δραστηριοποιήθηκε στις επιχειρήσεις του θείου του Αναστασίου Γ. Λεβέντη στη Νιγηρία. Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιστοσελίδα http://www.leventisfoundation.org/ που ιδρύθηκε κατ’ επιταγή του τελευταίου μετά τον θάνατό του, έχει χρηματοδοτήσει τη μετάφραση και την έκδοση των τεσσάρων Βιβλίων Εργασίας του “Κέντρου” στα ελληνικά και είναι και φυσικά στους χρηματοδότης του CDRSEE πηγή: http://www.cdsee.org/aboutus_donors.html αλλά και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πηγή: http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/funding/el/

Ο Γιώργος Δαυίδ, που είναι μέλος του Δ.Σ. του “Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη”, είναι επίσης πρόεδρος της εταιρείας COCA COLA HBC http://www.coca-colahbc.com/aboutus/bod.php [Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως (3E)] -η οποία τι έκπληξη και αυτή είναι στους χρηματοδότες του CDRSEE πηγή: http://www.cdsee.org/aboutus_donors.html αλλά και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πηγή: http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/funding/el/- είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες αναψυκτικών στην Ευρώπη και σε επίπεδο θυγατρικών της Coca-Cola δεύτερη μετά την μητρική αμερικανική εταιρεία. Ο Γ. Δαυίδ είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών της ΤΙΤΑΝ επίσης χρηματοδότης του CDRSEE (δείτε το στην αμέσως πιο πάνω ιστοσελίδα) και του ΕΛΙΑΜΕΠ (πηγή http://www.titan-cement.com/gr/group/board.htm ), (πηγή http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/eliamep_team/en/.) Και όπως έχουμε ήδη δει, και αναφέρεται και στο επίσημο βιογραφικό του, είναι και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Συναντήσεων Μπίλντερμπεργκ από το 1998. Παρεπιπτόντος και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι και ο κος Παπαλεξόπουλος (πηγή: http://www.eliamep.gr/eliamep/content/FolderExtended.aspx?d=11&rd=5565300&f=1278&rf=901438286&m=-1&rm=-1&l=2#2 ), και σύμβουλος διοίκησης της ΤΙΤΑΝ (πηγή: http://www.titan-cement.com/gr/group/board.htm ) και δραστηριότητα σε ΜΚΟ Κίνηση Πολιτών Για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

Ρίχνοντας μια ματιά στους χρηματοδότες του CDRSEE και του εγχεριδίου της κας Κουλούρη και ψάχνοντας λιγάκι παραπάνω βλέπουμε ότι υπάρχουν κυβερνητικοί οργανισμοί της Ελλάδας όπως ΥΠΕΞ, Δήμος Θεσσαλονίκης, ΤΙΤΑΝ -που επιθυμεί διακαώς να επεκταθεί στην τουρκική αγορά τσιμέντου- δείτε εδώ δηλώσεις του κου Παπαλεξόπουλου τον θυμάστε από πιο πάνω; http://www.moneynet.com.cy/news_greece.aspx?aliaspath=/news/greece/2006/0401202006000001006 και εδώ αυτή τη σελίδα http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_07/04/2007_222383 , η ΕΤΕ -με την επένδυση των 3 δις δολ περίπου στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας, η Εθνική όλως τυχαίως, πριν από μερικούς μήνες εξαγόρασε την τουρκική τράπεζα Finasbank “-, η Αλφα Μπανκ που και αυτή θέλει να επεκταθεί στην γειτονική τραπεζική αγορά- πηγή: http://www.hurriyet.com.tr/english/5433892.asp?gid=74 . Επίσης όλως τυχαίως, πρόσφατα η Alpha Bank συνήψε με τον τουρκικό “όμιλο Anadolu (ποτοποιΐα, αυτοκινητοβιομηχανία, χρηματοπιστωτικός τομέας, γραφικά και χαρτικά) συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου χρηματο-οικονομικού ομίλου. Το ύψος της συναλλαγής αποτιμάται στα 384,3 εκ. €” πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=757302 . Όλως τυχαίως επίσης, μέλος του Δ.Σ. της Alpha Bank είναι και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης (πηγή http://www.alpha.gr/page/default.asp?id=3283&la=1, ) νυν αντιπρόεδρος και τέως πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (πηγή http://www.eliamep.gr/eliamep/content/FolderExtended.aspx?d=11&rd=5565300&f=1278&rf=901438286&m=-1&rm=-1&l=1, ) σχέση του με CDRSEE και εκ των ομιλητών στην εκδήλωση-παρουσίαση των Βιβλίων Εργασίας της κας Κουλούρη στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Παιδείας και φυσικά όλως τυχαίως και η Alpha Bank χρηματοδοτεί και το ΕΛΙΑΜΕΠ, πηγή: http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/funding/el/

Πάμε τώρα στα "αγγελάκια" του "νεοταξισμού" του εξωτερικού
Συνεχίζω με τους ξένους κυβερνητικούς χρηματοδότες και δίνω και πηγές
Είναι οι: 1).USAID (Although USAID and the State Department are separate organizations, both report to the Secretary of State.), 2).State department, 3).United Kingdom foreign & commonwealth office, 4).Matthew Niemitz, 5).United States Institute for Peace funded by Congress, 6).The German Ministry of foreign affairs, 7).Stability Pact for South Eastern Europe sponsored by Germany.
Συνεχίζω με μερικές ακόμα κυβερνητικές αλλά και απο τις ΜΚΟ
FOSIM (πηγή http://www.soros.org.mk/),
Fund for an open Society - Serbia ποιανού; Σόρος ξανά, πηγή ( http://www.fosserbia.org/?change_lang=en )
NED, The Soros Foundation also provided monies to Otpor.
The National Endowment for Democracy (NED), which is funded by the U.S. Congress through the State Department authorizations
πηγή http://www.rferl.org/featuresarticle/2005/04/47268268-9e3d-414a-928d-435ff4de8af2.html
Δείτε το σχετικό λήμμα της WIKIPEDIA http://en.wikipedia.org/wiki/National_Endowment_for_Democracy
και τούτο το σχετικό άρθρο εδώ: http://www.voltairenet.org/article30022.html
Έχει και συνέχεια Balkan Trust for Democracy Funding Organizations: Charles Stewart Mott Foundation, German Marshall Fund, USAID - United States Agency for International Development
πηγή: http://www.gmfus.org/balkantrust/.
επίσης: The Balkan Trust for Democracy (BTD) is a 10-year, ... The Balkan Trust is based in Belgrade and makes grants in Albania, ... Soros Open Network
πηγή www.transparentfunding.ro/index.php?section=programs&action=show&id=105- 17k
Όλοι οι παραπάνω κυβερνητικοί οργανισμοί φυσικά πρόσωπά και ΜΚΟ βρίσκονται χρηματοδότες της κας Κουλούρη υπό μορφή λίστας στη σελ. http://www.cdsee.org/aboutus_donors.html.

Ορίστε λοιπόν οι "γερές πλάτες" της κας Κουλούρη, Λιάκου και της κας Ρεπούση** που η κα Γιαννάκου παρόλες τις αντιδράσεις (σύμφωνα με δημοσκόπηση στο Θέμα στο φύλλο της 24/03/2007 το 90% διαφωνεί με το περιεχόμενό του με εξαίρεση μια δήθεν διανοουμενίστικη "αριστερά" που εξακολουθεί να το στηρίζει) δυσκολεύεται τόσο μα τόσο πολύ να το αποσύρει γιατί και η κα Ρεπούση είναι απ το γρανάζι του ίδιου συστήματος και το βιβλίο της εξυπηρετεί τους νεοταξικούς σκοπούς τους και είναι γραμμένο στο ίδιο μήκος κύματος και ύφος με της κας Κουλούρη..
**[Ο Ευθυμίου και τα αφεντικά του διόρισαν τα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τους αξιολογητές και τους συγγραφείς των βιβλίων! Συγγραφέας του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού η Μαρία Ρεπούση. Αξιολογητής του βιβλίου η Α. Λεωντσίνη-Γλυκοφρύδη, φίλη της Ρεπούση και σύζυγος του καθηγητού της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γ. Λεωντσίνη! Και η Ρεπούση και η Λεωντσίνη- Γλυκοφρύδη πήραν διδακτορικό από τον Γ. Λεωντσίνη, ο οποίος νυμφεύθηκε την μία, έδωσε εργασία στο γραφείο του επί χρόνια στην δεύτερη (η Ρεπούση, ως καθηγήτρια γαλλικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήταν αποσπασμένη για σειρά ετών στο γραφείο του), και τίς προώθησε στο πανεπιστήμιο! Στην μία ανατέθηκε η συγγραφή του βιβλίου, και στην άλλη η αξιολόγηση! Και το μαχαίρι και το πεπόνι!]

Δείτε και αυτό για τη σχέση του ΔΟΛ..για να καταλάβετε τις υπόγειες διαδρομές του βιβλίου ιστορίας στ΄. Εγκρίθηκε υπό Κ. Σημίτη με ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου και ΥΠΕΠΘ Π. Ευθυμίου (κατά τα Θ. Κολοκοτρώνη του βιβλίου)..αγαπημένα παιδιά του ιδρύματος Λαμπράκη στο οποίο βέβαια και έδωσαν το έργο της έκδοσής του στα "Ελληνικά Γράμματα Α.Ε" αποδειξη σελίδα http://www.pi-schools.gr/prok_ekp_ylikou_03/atelier_13257.doc και http://www.dol.gr/finance.htm.. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί τέτοια φρενίτιδα για την υποστήριξη του εν λόγω βιβλίου απο την κα Κουλούρη που γράφει στο ΒΗΜΑ (επιφυλλιδογράφος στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ) και προβάλλονται απόψεις της στο ΜΕΓΚΑ, δείτε την επαγγελματική ενασχόληση εκείνων των 5 πανεπιστημιακών με τον ΔΟΛ που βγήκαν να το στηρίξουν όπως οι καθηγητές Αντώνης Λιάκος (αρθογραφεί στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σχέση του με το εναλλακτικό της Κουλούρη και CRDSEE), Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Νικολακόπουλος (αρθογραφεί στα ΝΕΑ και συνεργάζεται με τον τηλ. Σταθμό ΜΕΓΚΑ), Χρήστος Λούκας και Στέφανος Πεσμαζόγλου και των περιοδικών τους μέρος αυτών απ τις Εκδόσεις Νεφέλη συμφερόντων Λαμπράκη. Θυμάστε τι έλεγαν;; Ούτε διόρθωση χρειάζεται το βιβλίο ούτε τίποτα. Θαυμάστε την επιστημονική τους αυθεντία σε αυτή τη σελίδα http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=784709 και φέρτε στο μνήμη σας για να κάνετε αντιπαραβολή τον καταπέλτη της Ακαδημίας Αθηνών (πηγή για τον καταπέλτη της Ακαδημίας εδώ http://www.antibaro.gr/society/akadhmia_teliko.php ). Απλά τσεκάρετε για τα Περιοδικά "Μνήμων", "Ιστορείν", "Σύγχρονα Θέματα", "Ιστορικά", "Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης" τα μέλη ή τις συντακτικές επιτροπές. Μπορεί και να δείτε να ανακυκλώνονται πρόσωπα που έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με το βιβλίο της Ρεπούση ή της κας Κουλούρη. πηγές: http://www.emne-mnimon.gr/html/active.html , http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12551&m=B03&aa=1 , http://www.nnet.gr/index.htm?books/eksousia.htm~mainFrame , http://www.synchronathemata.gr/syntaktikh_ep.asp , http://www.cc.uoa.gr/~hpsagr/el/editors.htm#editorial .Μην ξεχνάμε και τους άλλους υπάλληλους του Λαμπράκη τύπου "Τσίμα" με τη γνωστής αντικειμενικότητας εκπομπή για το θέμα του βιβλίου και τη σχέση του με την εκδήλωση της CDRSEE για το εναλλακτικό εγχειρίδιο της κας Κουλούρη. Να προσθέσω τα πύρινα άρθρα του κου Πρετεντέρη περί εθνικιστών για να καλύψουν τα δικά τους «έννομα» αργύρια, και τα άρθρα τόσων και τόσων άλλων «Ηρακλειδών» υπέρμαχων του βιβλίου τα οποία δημοσιεύονταν αφειδώς από ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, και ΤΟ ΜΕΓΚΑ..
Διαβάστε και τούτη τη δήλωση-απάντηση του προηγούμενου υπουργού παιδείας της Κύπρου σχετική με το θέμα:
"Στην Ελλάδα μάθαμε πως όταν ήσασταν υπουργός Παιδείας, σας επισκέφτηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και με επιτακτικό ύφος ζήτησε να αλλάξετε το περιεχόμενο των βιβλίων Ιστορίας, επειδή ενοχλούν την Τουρκία. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς έγινε και ποια ήταν η δική σας στάση;

Δεν κοινοποίησα εγώ τη συζήτηση. Έγινε πιθανώς από τους δύο συνεργάτες μου, που ήταν μαζί μου στη συνάντηση. Όλες οι λεπτομέρειες ήδη δημοσιεύτηκαν. Θα απαντήσω όμως και τώρα όπως και τότε. Η ιστορία, εξ ορισμού είναι μια συμφωνία μεταξύ των νεκρών, των ζωντανών και των αγέννητων. Κι αφού είναι τριμερής συμφωνία, δεν μπορεί ν' αλλάξει στην απουσία των δύο μερών, των νεκρών και των αγέννητων. Η ιστορία είναι ταυτόχρονα καταγραφή γεγονότων. Κι αυτά τα γεγονότα ούτε παραγράφονται ούτε και μπορεί να αλλοιωθούν. Είναι εκεί και βοούν. Δεν μπορεί δηλαδή να γραφτεί σε ιστορία ότι ο Μιχαλάκης Καραολής δεν απαγχονίστηκε. Δεν μπορεί να παραγραφεί ότι την 1η τ' Απρίλη του '55 ξεκίνησε με εκρήξεις ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ. Η ιστορία όμως δεν είναι μόνο γεγονότα. Είναι και σειρά πραγματικών πληροφοριών που δεν μπορούν ν' αγνοηθούν, στις οποίες όμως ανατρέχουμε για να ερμηνεύσουμε ή και να προβλέψουμε. Και είναι εδώ που άλλος δίνει άλλη εκδοχή. Και επειδή οι ερμηνείες, οι εκδοχές, οι προβλέψεις είναι υποκειμενικές, δεν πρέπει να είναι εμποτισμένες με πάθη και μίση, μισαλλοδοξία ή ρατσισμό. Δεν πρέπει να είναι ανέντιμες, υποβολιμαίες, αργυρώνητες ή κατασκευασμένες. Πρέπει η ιστορία να είναι ανοικτή για κάθε καλόπιστη και έντιμη ερμηνεία και εκδοχή, που να δίνει μέσα από την κατάλληλη μεθοδολογική προσέγγιση την ευκαιρία αυτογνωσίας, περηφάνιας και αυτοσεβασμού, αλλά ταυτόχρονα και αναγνώρισης λαθών και σεβασμού των άλλων. Με τούτο το σκεπτικό και σε τούτο το πλαίσιο γράφουμε την ιστορία που διδάσκουμε τα παιδιά μας, αντικειμενικά και δίκαια με ευθύνη στους νεκρούς και τους αγέννητους και με στόχο, όχι να διαιωνιστεί οποιαδήποτε εχθρότητα αλλά αντίθετα να επενδύουμε στη συμφιλίωση. Και για να μη μακρηγορώ, δεν γράφουμε ιστορία κατά παραγγελία. Δεν διδάσκουμε ιστορία ως υπηρέτες οποιουδήποτε.

Πιστεύετε πως ανάλογες πιέσεις δέχθηκε και η Ελλάδα;

Μα είναι γνωστό ότι έτσι αντέδρασε τότε και ο τότε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο φίλος Γεράσιμος Αρσένης. Η κοινή τοποθέτηση ήταν ότι την ιστορία που γράφτηκε με αίμα δεν θα την παραχαράξουμε με μελάνι." http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=157


Έχει πολύ πλάκα τελικά..δείτε αυτή τη σελίδα http://www.cdsee.org/seminar_eucp_conerence_report.html και θα καταλάβατε απο που ξεκινάνε όλα..και δείτε και εδώ τους ξένους χορηγούς του ΕΛΙΑΜΕΠ του κου Βερέμη υποστηρικτή της κας Κουλούρη..αν βλέπετε καμία διαβολική σύμπτωση στους χρηματοδότες και των δύο ΜΚΟ του CDRSEE και του ΕΛΙΑΜΕΠ μην της δώσετε καμία μα καμία σημασία.. http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/funding/el/

Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαινεται πλέον καθαρά ότι υπήρξε και από ποιούς πολιτική βούληση για "συμφιλίωση" με την Τουρκία και να γίνει η Μικρασιατική Καταστροφή "Συνωστισμός" και τόσα και τόσα άλλα..η πολιτική βούληση και τα πρόσωπα Δαυίδ, Βερέμης, Καρράς, Παπαλεξόπουλος κλπ συνδιάστηκαν με επιχειρηματικά συμφέροντα εσωτερικού όπως ΕΤΕ, ΤΙΤΑΝ, COCA COLA HBC, ΆΛΦΑ ΜΠΑΝΚ κ.α σε συνδιασμό με Κυβερνητικούς χρηματοδότες φυσικά του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού και ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες είδαμε απο που.

Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα είναι ποιός θα πάρει τη δουλειά, έτυχε οι συγκεκριμένοι πολιτικοί να χουν "ιδιαίτερη σχέση" με τον ΔΟΛ και τσουπ πάρε τη δουλειά Λαμπράκη..πριν γίνει βέβαια αυτό είχαν βάλει δικούς τους στο ΠΙΣ αλλά και διόρισαν τον κο Βερέμη Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικης Παιδείας..δείτε σχεση ΕΛΙΑΜΕΠ, Βερέμη, Κουλούρη-CDRSEE και τσουπ διορίστηκε Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας..η συνέχεια ήταν εύκολη, βρήκαν τους "ιστορικούς", "καθηγητάδες", "επιμελητες" του εν λόγω βιβλίου (βλ. Ρεπούση), είτε ελπίζοντας και ποντάροντας στην "επιστημοσύνη τους" ή στην "αγάπη προς τα ευρώπουλα" και την επιστημονική τους εξέλιξη την οποία θα υποβοηθούσαν.."χτίστηκαν" τριγύρω τους θέσεις άμυνας και επίθεσης κυρίως απο τον ΔΟΛ με τους "δήθεν έγκυρους" Τσίμα, Πρετεντέρη, συνεπικουρούμενοι από τους Πέντε Πανεπιστημιακούς, αλλά και άλλους της "συνομοταξίας" για να υποστηρίξουν το βιβλίο "δικών τους συμφεροντων" απο θυγατρική της μαμάς εταιρείας και χρησιμοποιώντας συμμάχους είτε από τους αργυρώνητους είτε από τους αγνούς αριστερούς προβάλοντας τους την καραμέλα την οποία θα "έτρωγαν" πιο εύκολα..ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται εκκλησιαστικοί κύκλοι (βλ΄. Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που τους προκαλεί αλλεργία όπως και σε μένα όπότε διεγείρει τα αντανακλαστικά τους) και από την άλλοι εθνικιστικοί κύκλοι προβάλλονται το δέον στα διάφορα πάνελ τους Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ (μολονότι ο ίδιος δεν είναι ακραίος στις απόψεις του αλλά "πληρώνει" τη φήμη ίσως του αρχηγού του) και τον Κο Ψωμιάδη με τα ετικετάκια των εθνικιστών ή στις φυλλάδες τους ότι ιδού οι "απέναντι" και να "ξυπνήσουν τα εμφυλιοπολεμικά τους σύνδρομα, για να πετύχουν τι;; Οι μεν να βρίζουν τους δε "εθνικόφρονες και παπαδαριά" και οι δε "δήθεν αριστερούς" και "αναρχοκου*****στές" και οι υπόλοιποι να κάνουν "ήσυχοι τη δουλειά" αποπροσανατολίζοντας τους υπόλοιπους και ματσωνοντας μπόλικα φράγκα από κρατική δουλειά..

Ορίστε λοιπόν με επιχειρήματα και πηγές, ΠΟΙΟΙ ήταν οι πολιτικοί εμπνευστές, ποιοί οι χρηματοδότες, ποιά τα οικονομικά συμφέροντα, ποιοί οι λόγοι, ποιοί οι δήθεν καθηγητάδες, ποιοί οι "ιστορικοί", "δημοσιογράφοι", "άνθρωποι των Γραμμάτων" της πολιτικής",που "νοιάζονται" και γιατί "νοιάζονται" τόσο για την "ιστορική αλήθεια"..η αλυσίδα έχει κρίκους, Πολιτικούς, χρηματοδότες, μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα -άλλα απο αυτά έχουν ήδη επεκταθεί στη γειτονική αγορά ή σκοπευουν να το πράξουν στο εγγύς μέλλον και πιθανότατα το τίμημα είναι για να γίνουν οι δουλειες να βγαλουμε εμείς μια σοφτ έκδοση της ιστορίας, η οποία βέβαια δεν αλλάζει απλά αλλάζουμε την ιστορία που θα διδάσκονται τα παιδιά μας- εκδοτικά συγκροτήματα που πήραν τη δουλειά, δημοσιογράφους, ιστορικούς και Πανεπιστημιακούς οι οποίοι έχουν άμεση ή έμμεση επαγγελματική ενασχόληση με το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα (βλ. ΔΟΛ) και ανέλαβαν εργολαβικά τη στήριξη του εν λόγω βιβλίου.

Αυτά τα ολίγα για όσους ενδιαφέρονται να το ψάξουν νηφάλια και ψύχραιμα και για να καταλάβουν ότι αυτό που νοιάζει τους περισσότερους απο τη φάρα των συγκεκριμένων δήθεν ιστορικών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, είναι όχι η ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια που νοιάζει πιθανόν τον περισσότερο απλό κόσμο και μας τους "ρομαντικούς" και "αφελείς" αλλά η μάσα και η επιστημονική και επαγγελματική ανέλιξη με οποιοδήποτε κόστος..

Συμπέρασμα με πολλά ευρώ και υποσχέσεις επιστημονικής ανέλιξης και καριέρας για διάφορους και για πολιτικούς οικονομικούς και άλλους λόγους ναι η ιστορία ξαναγράφεται πολύ μα πάρα πολύ εύκολα…

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock