Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009

Το ιδεολόγημα της αυτάρεσκης μειονεξίας

του Δευκαλίωνα Τσαγκαράκη

΄΄Ποτέ μην τα βάζεις με έναν βλάκα....θα σε ρίξει στο επίπεδο του και μετά θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας!!!΄΄
Το παραπάνω γράφηκε σε συζήτηση forum, δεν έχει σημασία το θέμα της συζήτησης ούτε το ότι ειπώθηκε για την αφεντιά μου. Η βλακεία είναι πράγματι ανίκητη, ειδικά στην χώρα μας αλλά αυτό οφείλεται στο ότι -όπως λέει και ο Αϊνστάιν - είναι ΄΄άπειρη΄΄ αλλά και ταυτόχρονα οργανωμένη από έξυπνες μειοψηφίες. Στο ΄΄ένας εναντίων ενός΄΄, ένας έξυπνος θα υπερισχύει σχεδόν πάντα ενός βλάκα, άσχετο με το τι θέλει να πιστεύει ο δεύτερος.

Είναι βέβαια απόλυτα συνήθης και λογική η τάση κάποιων να ΄΄διασκεδάζουν΄΄ την μειονεξία τους. Στο ατομικό και συλλογικό ΄΄εγώ΄΄ η μειονεξία μετατρέπεται ακόμη και σε αυταρέσκεια.

Έτσι, εκτός από το βλάκα που νομίζει ότι είναι ΄΄έξυπνος΄΄, έχουμε τη ΄΄γριά κότα΄΄ που νομίζει ότι έχει το ΄΄ζουμί΄΄, τη χοντρή που ΄΄πρέπει΄΄ να έχει τα πιασίματά της ...; και τον κοντό που νομίζει ότι την έχει ΄΄μεγάλη΄΄ ...;.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η τάση αυτή δεν αφορά μόνο τις παραπάνω -αστείες προφανώς- περιπτώσεις. Το ΄΄ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε ...;΄΄ είναι στο στόμα και το βλέμμα σχεδόν κάθε νεοέλληνα, από τη γκαρσόνα του καφέ της γειτονιάς μέχρι τον πανεπιστημιακό που έκανες το λάθος να τον απασχολήσεις ως φοιτητής. Το εγωιστικό αυτό ΄΄υπερεγώ΄΄ δεν δέχεται να δει κατάματα την πραγματικότητα. Για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι, αλλά ποτέ εμείς οι ίδιοι.

Φταίει το κράτος που δε μας βρίσκει δουλεία, όχι το ότι δεν θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε ή ότι επιλέξαμε να σπουδάσουμε κάτι που δεν ζητάει η αγορά. Ή το ότι ποτέ δεν είδαμε της σπουδές ως ευκαιρία απόκτησης γνώσεων για εργασία, αλλά απλά ως μίγμα καταναγκασμού και φοιτητικού ξεφαντώματος μέχρι να πάρουμε το ΄΄χαρτί΄΄ που θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας δίνει το δικαίωμα στην αιώνια τεμπελιά μετά μισθού. Αυτό το ιδεολόγημα της μη αναγνώρισης της κατάστασής μας και η ενοχοποίηση των ΄΄άλλων΄΄ είναι κυρίαρχο στην νεοελληνική νοοτροπία.

Στα συλλογικά ΄΄εμείς΄΄ φταίνε πάντα οι άλλοι. Για κάποιους, οι επιχειρηματίες είναι όλοι ΄΄κλέφτες΄΄ που πίνουν το αίμα των εργαζομένων. Για τις τράπεζες εκεί να δεις ...; Για τους ίδιους τους επιχειρηματίες φταίνε μόνο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι οποίοι είναι όλοι ΄΄τεμπέληδες΄΄ και ΄΄παράσιτα΄΄, δεν φταίει και το ότι οι ίδιοι αρνούνται να επενδύσουν στην καινοτομία, τη γνώση και τον άνθρωπο και είναι κατά βάση μεταπράτες και όχι παραγωγοί, ούτε και το ότι μπορεί και οι ίδιοι να είναι μέλη μιας προνομιούχας κλειστής συντεχνίας. Η ζηλοφθονία και η κριτική είναι μάλιστα υπέρμετρη εκεί που θέλουμε να πάμε και εμείς. Τυπικό παράδειγμα ο δημόσιος τομέας, όπου όλοι σχεδόν τον βρίζουν και όλοι σχεδόν θέλουν να μπουν και φυσικά αυτοί που είναι απ';έξω θεωρούν πάντα τους εαυτούς τους καλύτερους από τους μέσα, και ας μπήκαν αρκετοί από τους τελευταίους αξιοκρατικά.

Εκεί όμως που η αυτάρεσκη μειονεξία μας ξεσαλώνει τελείως, είναι όταν προβάλετε στο συλλογικό ΄΄εγώ΄΄ του έθνους. Εκεί να δείτε... Μπορεί να είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη -και το γνωρίζουμε- αλλά και η υπερηφάνεια υπερηφάνεια, το Ελληνικό DNA γαρ, και οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι, οι οποίοι αν γνώριζαν πόσο ανορθολογιστές είναι οι απόγονοι τους και πόσο ξεφτίλες είναι που ζουν συνέχεια με δανεικά από την Ε.Ε. θα μας είχαν εξοστρακίσει προκαταβολικά. Αμ τα προϊόντα μας; Τα καλύτερα στον κόσμο φυσικά, άσχετο που μας γυρνάνε πίσω τα κηπευτικά γιατί είναι γεμάτα φυτοφάρμακα ...; Έχουμε το καλύτερο λάδι στον κόσμο, και φυσικά για το ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε στην διεθνή αγορά δεν φταίνε οι κάθε αμόρφωτοι που ψηφίζονται στις ενώσεις αλλά οι άτιμοι οι μοφιόζοι οι Ιταλοί ...;

Όλοι ΄΄συνωμοτούν΄΄ εναντίων μας και μας προβοκάρουν.

Στη ζωή και ειδικά στην πολιτική υπάρχουν πράγματι και συνομωσίες και προβοκάτσιες. Άλλο όμως η συνειδητοποίησή τους να είναι αποτέλεσμα ορθολογικής σκέψης και άλλο άβουλης αποδοχής Λιακοπούλιων θεωριών συνωμοσίας περί Νεφελιμ και ...;καραπιπεριμ.

Σε έναν συνειδητοποιημένο πολίτη δεν περνάνε εύκολα ούτε προβοκάτσιες ούτε συνομωσίες. Αντίθετα σε ένα μη συνειδητοποιημένο πολίτη η άποψη ότι ΄΄φταίνε οι άλλοι΄΄ περνάει άκριτα ως αξίωμα ...;

Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μία οργή στους Έλληνες πολίτες ως συνέπεια της οικονομικής και της γενικής πολιτικής κατάστασης

Δεν έχουμε όμως συνειδητοποιήσει ούτε τα αίτια ούτε τις λύσεις. Έχουμε πειστεί μόνο για το ότι δεν φταίμε εμείς, κάποιοι άλλοι είναι οι μισητοί ΄΄Εβραίοι΄΄ του μικρόκοσμού μας.

Η πρόσφατη δολοφονία εκδήλωσε πραγματική, αλλά κυρίως κάλπικη οργή. Πόσο όμως συνειδητοποιημένη ήταν η οργή που εκδηλώθηκε; Κανείς από τους υποτίθεται οργισμένους νέους δεν σκέφτηκε να απευθυνθεί πρώτα πρώτα στους γονείς του για την ανεπάρκειά τους ως πολίτες;

Το νεοαριστερό πατρονάρισμα έδειξε ποιος είναι ο εχθρος ...;. οι ΄΄τράπεζες΄΄, τα ΄΄γουρούνια΄΄ και -υποτίθεται- το ΄΄κράτους΄΄.

Είμαστε οργισμένοι με τις τράπεζες που θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάνουνε καρτέλ, αλλά κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς γίνεται να υπάρχει καρτέλ και ταυτόχρονα να γίνεται σφαγή διαφημίσεων στην τηλεόραση. Είμαστε οργισμένοι με τα ΄΄γουρούνια΄΄, χωρίς κανείς να σκεφτεί τη φασιστική μορφή των συνθημάτων που ζητούσαν ΄΄εκδίκηση΄΄.

Κανείς δε σκέφτηκε ότι αυτοί που καταγγέλλουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι αυτοί που προβοκάρουν την επιχειρηματικότητα, αυτοί που καταγγέλλουν τα χάλια της παιδείας είναι αυτοί που μποϋκοτάρουν κάθε προσπάθεια αλλαγής, αυτοί που μας ώθησαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούμε εναντίον του ΄΄κράτους΄΄, είναι οι ίδιοι που μας ωθούν στους δρόμους με κάθε ευκαιρία για να μην απεξαρτηθούμε από το κράτος...

13 σχόλια:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Θα συμφωνήσω με τα περί βλάκα που νομίζει ότι είναι έξυπνος, της γριάς κότας που νομίζει ότι βγάζει ζουμί, της χοντρής που νομίζει ότι πρέπει να κατεβάζει τον άμπακο για να έχει πιασίματa. Αλλά γιατί ένας κοντός δεν μπορεί να την έχει μεγάλη;

Nομίζω ότι πρέπει να αφαιρέσετε αυτό το σημείο από το άρθρο σας, διότι αυτή η πλάνη σας το αποδυναμώνει εξ αρχής.

Αφήστε που δεν είναι καθόλου αστεία η περίπτωση ενός κοντού που την έχει μεγάλη. Μάλλον το αντίθετο είναι αστείο: ένας ψηλός που την έχει μικρή.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη Κατερινα, το θεμα του αρθρου σε καμια περιπτωση δεν ειναι τα ΄΄προσοντα΄΄ του κοντου ή του ψηλου.
Το θεμα ειναι η νεοελληνικη νοοτροπια της μειωμενης προσωπικης ευθυνης και της τασης για μεταθεση των ευθυνων συνολικα και ακριτα στους αλλους

Ανώνυμος είπε...

Ολοι έχουμε ευθύνη για την σημερινή κατάσταση Δευκαλίων. Αυτός όμως ο εγωισμός που αναφέρεις δεν έχει να κάνει με την μη αποδοχή της πραγματικότητας αλλά θα έλεγα το ακριβώς αντίθετο, οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ιδανικές και η κοινωνική συνοχή ανύρπακτη αυτό είναι κατανοητό σε όλους.Ετσι λοιπόν όχι η βλακεία ή η ανευθυνότητα αλλά ο ρεαλισμός και η κυνική αποδοχή του προσωπικού οφέλους καθορίζουν την κοινωνική συμπεριφορά σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε
Το οτι ''οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ιδανικές και η κοινωνική συνοχή ανύρπακτη'' είναι το αποτελεσμα της εγωκεντρικης νοοτροπιας του Νεοελληνα όχι το αιτιο.
Κανενας ΄΄ρεαλισμος΄΄ δεν υπαρχει σε αυτο.
Γιατι ρεαλισμος σημαινει να εχεις γνωση της πραγματικοτητας.
Ενας συνειδητοποιημένος ρεαλιστης εγωιστης εχει την γνωση οτι πρεπει να συνεργαστει για να επιβιωσει.
Στην Ελλαδα ο εγωιστης νεοελληνας λειτουργει όπως το καρκινικο κυτταρο σε εναν οργανισμο. Βαζει το ΄΄εγω΄΄ του υψηλοτερα σε σχεση με τα γειτονικα ΄΄κυτταρα'-χωρις να εχει τον ΄΄ρεαλισμο΄΄ ότι ο ΄΄εγωισμος΄΄ του θα επιφερει τον ''θανατο'' και στον ίδιο...

Unknown είπε...

Καλό βέβαια θα ήταν ν' αφήσουμε κατά μέρος και τις ατομικές ευθύνες "συλλογικής" υφής (του στυλ φταίμε όλοι και άγιος ο θεός) και να αρχίσουμε να εξετάζουμε (ξανά) τον κόσμο στον άξονα του αίτιου-αιτιατού και να απευθύνουμε ευθύνες στους πραγματικά ιθύνοντες. Γιατί μεγαλύτερη βλακεία από το "φταίμε όλοι" δεν έχω ακούσει...

Ανώνυμος είπε...

Και ποιοι ειναι οι ''πραγματικά ιθύνοντες'' αγαπητε κ. ακαδημαϊκε;...

Unknown είπε...

Πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα βλακείας ο κατάλογος των 100 μεγαλυτέρων Ελλήνων του SKY που καταρτίστηκε με ψηφοφρία 100.000 ατόμων!
Δεν χορταίνω να τον διαβάζω και να φτιάχνω την διάθεσή μου!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή η τελευταία παράγραφος, τα λέει όλα νομίζω.

Dorotheos είπε...

"Φταίει το κράτος που δε μας βρίσκει δουλεία, όχι το ότι δεν θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε ή ότι επιλέξαμε να σπουδάσουμε κάτι που δεν ζητάει η αγορά."

Τι θα πεί "ζητάει η αγορά"? Που το ξέρω κάτι τέτοιο όταν αρχίζω τη ζωή μου?

Αλήθεια, ποιά είναι η άποψη σου στο παρακάτω? Να βοηθήσει το 'κράτος' ή όχι?

http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7901092.stm

6,000 άνθρωποι είναι αυτοί. Ή ποια είναι η γνώμη σου ως προς το:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/7899099.stm

Εδώ μιλάμε για 10 εκατομμύρια ψυχές και βάλε. Δεν είναι όπως το θέτεις (βλακωδώς!) θέμα 'βλακείας' ή 'ευφυίας'.

Protesilaos είπε...

΄΄Ποτέ μην τα βάζεις με έναν βλάκα....θα σε ρίξει στο επίπεδο του και μετά θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας!!!΄΄

Oρθον.Αφου τα ξερετε τα σωστα ρητα,γιατι δεν τα εφαρμοζετε και τα βαζετε με την Πρεοδραρα σας;
Η AΥΤΑ δεν ισχυουν πλεον διοτι κανατε κολοτουμπα;

Ανώνυμος είπε...

Protesilaos αν ειχες την δυνατοτητα να κατανοεις αυτα που διαβαζεις -πραγμα χλωμο δεδομενης της νεοελληνικης αποχαυνωσης που εχεις υποστει απο ΜΜΕ και Ελληνικου εκπαιδευτικου συστηματος- θα καταλαβαινες οτι ο συγγραφεας διαφωνει με την ορθοτητα του ρητου που αναφερει και εσυ ψευδως υποννοεις οτι αποδεχεται

Protesilaos είπε...

Kapie,
εχεις δικιο.Ειμαι βλαξ.Τωρα αν οι καταγγελιες ισχυουν(για την ταμπακερα που λενε)θα μας πειτε τιποτα;
(εσυ που δεν εχεις υποστει την αποχαυνωση εκανες απουσια την ημερα που διδασκαν οτι το απο δεν συντασσεται με γενικη;)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλύ άρθρο.
Εύγε

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock