Σάββατο, Ιουλίου 08, 2006

Από την ομάδα blanco

Ένα σημαντικό θέμα που άπτεται της αστικής γεωγραφίας και θέτει η επικαιρότητα είναι η προοπτική και οι συζητήσεις που διεξάγονται τελευταία για την ανέγερση νέων σταδίων/γηπέδων στην Αθήνα. Δεδομένου του ρόλου που ανέκαθεν διαδραμάτιζαν οι αθλητικοί χώροι στην ζωή μιας πόλης αλλά και του πλήθους των πολεοδομικών επιταγών που συνδέονται με το θέμα(αναπλάσεις, χάραξη νέων δρόμων, αξιοποίηση περιβάλλοντα χώρου), οφείλουμε όλοι να το σκεφτούμε λίγο συνολικότερα.

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό διαβάζουμε , για παράδειγμα, ότι πρόκειται στην Αθήνα, σ’εκείνο ή σ’άλλο μέρος, να μεταφερθούν, έτσι άκριτα, αρχιτεκτονικά πρότυπα που ακολουθήθηκαν για να λειτουργήσουν σε άλλες πόλεις, υπό άλλες συνθήκες και προφανώς για να ικανοποιήσουν άλλου είδους ανάγκες. Ευτυχώς δεν ακούσαμε να μιλάνε για το LUIS II του Μονακό, που φέρνει περισσότερο σε τσίρκο(καμία εμπάθεια με το συμπαθές θέαμα του τσίρκου), προβληματιζόμαστε όμως όταν μερικοί με ευκολία είναι έτοιμοι να δεχτούν τα γήπεδα/αρένες της Ιβηρικής χερσονήσου, τα οποία δεν ταιριάζουν στην ψυχολογία αυτής της πόλης και των κατοίκων της, Όπως επίσης και κάποια από τα βρετανικά μοντέλα, όσο αξιοθαύμαστα κι αν είναι, είναι εμφανές ότι σχεδιάστηκαν για πόλεις με διαφορετική ανάπτυξη και ανθρώπους με διαφορετική αντιμετώπιση του σύγχρονου αθλητικού θεάματος.

Σ’αυτό το σημείο καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ειδικά οι αρχιτέκτονες - ας μην περιμένουν ειδική κλήτευση οι τελευταίοι - να παρέμβουν, να ερμηνεύσουν την αθλητική δραστηριότητα στην Αθήνα σήμερα , να αφαιρέσουν, να προσθέσουν, να λάβουν υπόψη τους το χώρο και το χρόνο και να προτείνουν. Να μην περιοριστούν-και να μην τους περιορίσουν- σε μορφολογικές ασκήσεις κατόπιν εορτής αλλά να αποτυπώσουν έμπρακτα την πρωτότυπη αρχιτεκτονική τους σκέψη , διότι υπάρχει τέτοια. Καμία αντίρρηση ότι το ποδόσφαιρο και οι απαιτήσεις γύρω απ’αυτό έχουν διεθνοποιηθεί, ωστόσο οι τοπικές ιδιαιτερότητες παραμένουν. Άλλο Βοτανικός ,για παράδειγμα, κι άλλο μια αχανής έκταση δίπλα στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

Είναι δημιουργική όσο και ευχάριστη η πρόκληση να ανάγουμε το τοπικό σε οικουμενικό. Να συμμετέχουμε και μεις στον διεθνή αρχιτεκτονικό διάλογο, να προσφέρουμε πρότυπα. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και πιο κοντινούς γείτονες(Βαλκάνια, Μέση Ανατολή)που μας παρακολουθούν και περιμένουν από μας. Απ’ την άλλη πλευρά βέβαια, μπορείτε να μας αντιτείνετε ότι και ο ισπανός Σαντιάγκο Καλατράβα- που όμως σέβεται και εμπνέεται από τα ιστορικοκοινωνικά συμφραζόμενα του χώρου όπου δημιουργεί- μας χάρισε ένα μαγευτικό τοπίο στο Μαρούσι, το οποίο δυστυχώς μένει αναξιοποίητο… και θα’χετε και σεις δίκιο…


www.omadablanco.com

7 σχόλια:

Kensai είπε...

Ποιός καθορίζει τι πηγαίνει και τι όχι στην πόλη;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Καλά, δεν πληρώθηκε ο Καλατράβα;
Πώς γράφει το άρθρο ότι μας τα χάρισε; Αν θυμάμαι καλά ήταν ο εκλεκτός της Ολυμπιακής Μαφίας.
Και αυτές οι σιδεριές που έβαλε κοστίζουν απίστευτα χρήματα για να συντηρηθούν.
Απλή λογική λέει ότι αυτά τα φαραωνικά κατασκευάσματα θα χρειασθεί να κατεδαφισθούν μόλις σκουριάσουν. Αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα ακόμα.
Αυτά συμβαίνουν όταν άλλος τρώει κι άλλος πληρώνει.

Kensai είπε...

Αναγορεύθηκε και Επίτιμος Διδάκτορας στο ΑΠΘ. Θα προτιμούσαν στο ΕΚΠΑ, αλλά φοβήθηκαν τα έξοδα...

evee είπε...

ωραίο post...το email των blanco το έλαβα και εγώ

μια σημείωση: εκεί που λέει "Σ’αυτό το σημείο καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ειδικά οι αρχιτέκτονες " θα έλεγα απλά

"Σ’αυτό το σημείο καλούνται ΟΛΟΙ"

έτσι απλά, για να μην ρ=ίχνουμε μετά το φταίξιμο σε κάποιον άλλο για την αδιαφορία μας. Μεν αυτό δεν σημαίνει ότι η γνώμη του καθενός βαραίνει το ίδιο. Αυτό δείχνει να βαραίνει ιδιαίτερα στους "νότιους λαούς" που είτε θα'ναι αδιάφοροι είτε θα νομίζουν πως τα ξέρουν όλα.

Νομίζω η μαγκιά είναι να βρίσκεις αυτόν που θα κρίνει καλύτερα από εσένα για εσένα.

kensai σε όλες τις πόλεις αυτοί που συμμετέχουν στον αστικό σχεδιασμό είναι πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, πολίτες, πολιτικοί, land developers κλπ. Όσο πιο ανοιχτη η διαδικασία τόσο λιγότερες κομπίνες under the table θα λάβουν χώρα. Μα και τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες -ιδίως σε νότιες χώρες όπως υποστήριξα και παραπάνω- να γίνει χάβρα Ιουδαίων και να μη συμφωνεί κανείς ποτέ και με κανέναν.

υγ:
δεν μου αρέσει που γράφω για "νότιες χωρες" γιατί όλοι έχουν κουσούρια, μα τα δικά μας μας δυσκολεύουν σε αυτόν το τομέα ιδιατερως.

George Evelyn είπε...

Απλή λογική λέει ότι αυτά τα φαραωνικά κατασκευάσματα θα χρειασθεί να κατεδαφισθούν μόλις σκουριάσουν. Αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα ακόμα.

κύριε γεωργάνα εγω δεν βλέπω καμία απλή λογική σε αυτά που λέτε...οι κατασκευές απο χάλυβα έχουν μια χαρα αντοχή στον χρόνο και δεν... σκουριάζουν έτσι απλά.

είναι κρίμα να καταγγέλετε ένα έργο που τεχνικά και αισθητικά είναι πολλά χρόνια μπροστά αλλά και που προσδιορίζεται πλέον ως ένα νέο ορόσημο στην κατα τ'αλλα "βαρετή" αρχιτεκτονικά πρωτεύσουσα.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Στις Βρυξέλλες, τις σιδηρές διακοσμήσεις του Βίκτορ Χόρτα τις έφαγαν οι Ιαπωνικές υψικάμινοι. Και ήταν του Βίκτορ Χόρτα και πολύ μικρότερες και φθηνότερες να συντηρηθούν. Δεν πιστεύω οι σιδεριές του Καλατράβα, που πάντως δεν είναι και Βίκτωρ Χόρτα, να μπορούν να έχουν καλύτερη τύχη.

S G είπε...

αν με σιδεριες εννοειτε το ΟΑΚΑ, διαφωνω. Το ΟΑΚΑ θα επρεπε να ειναι το αξιοθεατο νουμερο 2 της Αθηνας. Με λιγη αξιοποιηση η συντηρηση του θα ερχοταν ανετα και θα ειχαμε και κερδη.

Αλλα με τους καταραμενους καθυστερημενους που μας τυρρανουν με τα κολληματα τους εχει κατανησει ηδη ερειπιο. Ερχονται οι τουριστες και δεν ξερουν πως να μπουν μεσα! Βρωμια, ερημια, μπραβο μας και παλι...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock