Σάββατο, Μαΐου 22, 2010

Ξηλώνεται το "αστυνομικό κράτος" του Εργατικού Κόμματος;

Ίσως η πιο θλιβερή κληρονομία που αφήνει πίσω της, η "προοδευτική" κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος στη Μ. Βρετανία είναι η κατάργηση μιας σειράς βασικών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που οι πολίτες απολάμβαναν εδώ και για εκατοντάδες χρόνια. Μέσα σε 13 χρόνια οι κυβερνήσεις Μπλερ και Μπράουν κατάφεραν να μετατρέψουν τη Μ. Βρετανία στο πιο αυταρχικό και πατερναλιστικό κράτος στον Δυτικό Κόσμο . 4200 νέες απαγορεύσεις επιβλήθηκαν , το habeas corpus καταργήθηκε για πρώτη φορά από την εποχή της Μάγκνα Κάρτα και άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή αστυνομικών ταυτοτήτων για πρώτη φορά μετά το 1952. Επιπλέον οι Βρετανοί παρακολουθούνται από 4,2 εκατομμύρια κάμερες ενώ δημιουργήθηκε και η μεγαλύτερη βάση δεδομένων DNA στον κόσμο , η οποία περιέχει στοιχεία για οποιονδήποτε συλλαμβάνεται και κρατείται σε αστυνομικό τμήμα ακόμη και αν δεν απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες . Η πατρίδα του Όργουελ δείχνει να πλησιάζει όλο και περισσότερο στη δυστοπία του «1984».

Όμως, η νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε πως σκοπεύει να καταργήσει μεγάλο μέρος της αυταρχικής και ανελεύθερης νομοθεσία των Εργατικών. Καλό είναι να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί με τις εξαγγελίες των πολιτικών, αλλά αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως είναι το καλύτερο νέο για τους φίλους της ελευθερίας στη Γηραιά Αλβιώνα, από την εποχή της κατάργησης των Νόμων περί Σίτου, το 1846! Από την άλλη πλευρά βέβαια, και για να περιορίσουμε κάπως τον ενθουσιάσμο μας, διαβάζουμε πως η νέα υπουργός Εσωτερικών Theresa May, σκέφτεται να επαναφέρει τους περιορισμούς στην πώληση αλκοόλ…

4 σχόλια:

Kensai είπε...

Όλες οι προτάσεις της συμμαχίας εδώ [direct.gov.uk/pdf].

kouk είπε...

άντε να το δούμε να γίνεται και πραγματικότητα!

Μανώλης Στειακάκης είπε...

Πολύ καλά τα λέτε κ. Χορμοβίτη. Πάντως αμφιβάλω αν θα μπορέσουν να καταργήσουν πολλούς ανελεύθερους νόμους γιατί οι περισσότεροι πηγάζουν από ΕΕ.
Μανώλης Στειακάκης ( info@kede.gr )

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Κύριε Στειακάκη, νομίζω πως η παρατήρησή σας είναι σωστή. Σήμερα διάβαζα ένα άρθρο του Άγγλου ευρωβουλευτή, Daniel Hannan , που μεταξύ άλλων, επισήμαινε το αδύνατο των πραγματικών φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων σε μια χώρα, όσο αυτή παραμένει μέλος της Ε.Ε. :
"You can't decentralise power in the UK while centralising it in the EU. You can't object to the quango state while submitting to the biggest quango of the lot, namely the unelected European Commission. You can't ask for across-the-board budget savings while increasing our net contributions to Brussels by 60 per cent. You can't strengthen parliamentary control over the executive when orders-in-council simply implement EU rulings. You can't, in conscience, give people a referendum on how to elect their MPs while denying them a referendum on whether those MPs are sovereign." (http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/danielhannan/7753867/As-the-euro-fails-Brussels-turns-on-us-to-save-itself.html)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock