Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011

Η ορθή αποτίμηση της διαφθοράς και των επιπτώσεων της


Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του κ. καθηγητή Λάου - η ομάδα διαχείρησης
Σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα του skai.gr, o κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην βουλευτής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του “Forum για την Ελλάδα”, που υπάγεται στη ΔΗΣΥ της κας Ντόρας Μπακογιάννη, ισχυρίζεται τα εξής όσον αφορά στη διαφθορά πολιτικών προσώπων και στη σχέση της διαφθοράς των πολιτικών με την κρίση: με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 70% των κρατικών δαπανών πηγαίνει σε μισθούς του δημοσίου τομέα και σε συντάξεις, το 20% σε εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας, και μόλις το 10% για δραστηριότητες του κράτους (δαπάνες υπουργείων, εργολαβίες, έργα, φαρμακευτικές δαπάνες, προμήθειες οπλικών συστημάτων κλπ). Από το 10% αυτό έγιναν και έργα βέβαια (δρόμοι, τραίνα, Αττική Οδός, στάδια, Προαστιακός, επιδοτήσεις αγροτών και χρηματοδοτήσεις ΔΕΚΟ κλπ). Γι’ αυτό, ο κ. Ανδριανόπουλος συμπεραίνει ότι η διαφθορά του πολιτικού κατεστημένου είναι ένα μικρό ποσοστό αυτού του 10%, και, κατ’ επέκταση, ισχυρίζεται ότι  την κύρια ευθύνη για την κρίση έχουν οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες και οι πάσης φύσεως λαϊκίστικες δαπάνες (π.χ. διορισμοί στο δημόσιο για εξαγορά ψήφων, «Τσοβόλα δώστα όλα», κ.λπ.), κι όχι το προαναφερθέν ύποπτο 10%.

Το ανωτέρω σκεπτικό του κ. Ανδριανόπουλου είναι εσφαλμένο για τους εξής λόγους:


  1. Η διαφθορά του πολιτκού κατεστημένου και οι επιπτώσεις της δεν είναι ένα απλοϊκό λογιστικό ζήτημα, ούτε μόνο ποσοτικό πρόβλημα.
  2. Πολιτική διαφθορά είναι ο πολιτικός να εξαγοράζει ψήφους και να εκμαυλίζει συνειδήσεις.
  3. Πολιτική διαφθορά είναι το πολιτικό κατεστημένο να αναγορεύει σε προσωπικότητες του δημοσίου βίου και σε μάνατζερς και τεχνοκράτες διάφορα μικρονοϊκά και ασήμαντα πρόσωπα μόνο και μόνο επειδή είναι πειθήνιοι υπηρέτες του πολιτικού κατεστημένου είτε συγγενείς πολιτικών προσώπων.
  4. Πολιτική διαφθορά είναι η κατασκευή επιχειρηματιών από "φίλους" τους πολιτικούς και η καταστροφή άλλων επιχειρηματιών από ενέργειες πολιτικών αξιωματούχων. Και μια και υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά ο κ. Ανδριανόπουλος, ας μας πει: πόσοι από τους ιδιώτες επιχειρηματίες της Ελλάδας έχουν γίνει επιχειρηματίες επειδή στήνουν δουλειές με πολιτικούς κι όχι επειδή διακρίθηκαν στον στίβο της ελεύθερης αγοράς;
  5. Πολιτική διαφθορά εν τέλη είναι να γίνονται πολιτικοί και πολιτικοί ηγέτες διάφοροι πνευματικοί νάνοι και λαμόγια μόνο και μόνο επειδή εκβαρβαρίζοντας τη μάζα την κατακτούν.


Συνεπώς, ο κ. Ανδριανόπουλος, ακολουθώντας μια παρόμοια αδέξια ρητορική του κ. Θ. Πάγκαλου και προσφέροντας εξυπηρέτηση προς το πολιτικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κακώς παραγνωρίζει ότι η διαφθορά δεν εξαντλείται σ’ εκείνο το 10% που αναφέρει. Όσοι δεν μένουν σε επιπόλαιες και επιφανειακές αναλύσεις ούτε εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, αντιλαμβάνονται και επισημαίνουν ότι η μείζων διαφθορά δεν είναι άμεσα ποσοτικοποιήσιμο μέγεθος, διότι είναι πρωτίστως ζήτημα ανάλυσης ποιοτικών δεδομένων σαν αυτά που προανέφερα.

Και μια και έχει σπουδάσει και σε αμερικανική σχολή ηγεσίας ο κ. Ανδριανόπουλος, θα ήθελα να επισημάνω τον ακόλουθο, στοιχειώδη, ορισμό του προϊσταμένου: προϊστάμενος είναι το πρόσωπο εκείνο το οποίο είναι υπεύθυνο για τα σφάλματα άλλων. Συνεπώς, εξ ορισμού, όποιος δηλώνει πολιτικός προϊστάμενος της Ελλάδας ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ είναι υπεύθυνος για τη διαφθορά ακόμη και της μάζας, εφόσον η μάζα είναι πολιτικώς υφιστάμενή του. Αν δεν μπορεί να εξυψώσει πολιτιστικώς τους κυβερνωμένους, ένας κυβερνήτης είναι ανάξιος της θέσης του και ΕΝΟΧΟΣ των εγκλημάτων και των δικών του και των κυβερνωμένων. Αιδώς Αργείοι!

Δρ Νικόλαος Λάος
Καθηγητής Διπλωματίας
Βιρτζίνια, ΗΠΑ

9 σχόλια:

John Truth είπε...

Σύμφωνα με τον Α.Ανδριανόπουλο στα 130 - 150 δισ Ευρώ το να πάρουν 1-2 δισεκατομμυριάκια ευρώ μίζα δεν είναι τίποτε. Τι φωνάζουν να πάνε φυλακή οι πολιτικοί....Είμαστε πολιτισμένος λαός ?
Να στην Ινδία πχ διάβασα στη σημερινή Ναυτεμπορική ότι για το 39 δισ δολλάρια (29 δισ ευρώ) ζημία στο Ινδκό Δημόσιο όχι μίζα , ο πρώην Υπουργός Τηλεπικοινωνιών Αντιμούθου Ράντζα συνελήφθη. Ακου να συλλάβουν πρώην υπουργό. Και δεν πήρε και μίζα ο άνθρωπος. Δεν μας ρώταγε. Κανονικά έπρεπε όπως είχε πει και ο γέρο Καραμανλής να πάει σπίτι του και όχι στη φυλακή....αλλά τι περιμένεις από την Ινδία, υπανάπτικος λαός..παπαππα...Εμείς εδώ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΝΕΥΜΑ Ταξις και Ηθική...που έλεγε και ο συμπαθής Αυλωνίτης....

Kahlbrunner είπε...

Συμφωνώ ότι η διαφθορά έχει και «ποιοτικά» χαρακτηριστικά και ωστά επισημαίνεται αυτό, αλλά όσον αφορά το ποσοτικό της μέγεθος δεν μπορεί παρά να πηγάζει από αυτό που επισημαίνει ο κ. Ανδριανόπουλος. Τέλος δεν καταλαβαίνω το επιτιμητικό ύφος του άρθρογράφου. Όταν κάνει κανείς μια σωστή επιπρόσθετη επισήμανση, δεν είναι λογικό να κατηγορεί κάποιον άλλο, ότι δεν την έκανε και αυτός!

Χριστινα Φλωρου είπε...

Ο αρθρογράφος σας κ. Ν. Λάος ορθώς επισημαίνει ότι η διαφθορά έχει και ποιοτικά – όχι μόνο ποσοτικά – χαρακτηριστικά. Ως προς την ποσοτική διάσταση της διαφθοράς – επίσης ορθώς το επισημαίνει ο κ. Λάος – αυτή δεν εξαντλείται στο 10% των δημοσίων δαπανών που ισχυρίζεται ο κ. Ανδριανόπουλος. Σε αυτό το 10% βρίσκεται ίσως μόνο ένας στενός ποσοτικός δείκτης διαφθοράς, αλλά όχι όλος ο ποσοτικός δείκτης διαφθοράς. Σύμφωνα με τον κ. Λάο – και συμφωνώ – το ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το δημόσιο χρήμα σαν κομματικό ταμείο είτε σαν ταμείο του προσωπικού τους πολιτικού γραφείου για να διορίζουν ψηφοφόρους τους σε δημόσιες θέσεις, δηλαδή να μισθοδοτούν-εξαγοράζουν ψηφοφόρους, αποτελεί επίσης μέρος της ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ εννοιολόγησης της διαφθοράς. Επιπλέον, το ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το δημόσιο ταμείο για να χρηματοδοτούν ιδιωτικές επιχειρήσεις με ιδιοτελή κίνητρα και αναποτελεσματικά κριτήρια επίσης είναι μέρος της ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ εννοιολόγησης της διαφθοράς. Έτσι, μεγάλο μέρος του 90% των δημοσίων δαπανών με βάση το οποίο ο κ. Ανδριανόπουλος ισχυρίζεται ότι «οι πολίτες τα φάγανε-οι πολίτες να τα φέρουν πίσω» αποτελεί κομμάτι της ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ εννοιολόγησης της διαφθοράς των πολιτικών. Ο κ. Λάος ορθώς εγκαλεί τους πολιτικούς και με ποσοτικά και με ποιοτικά κριτήρια εννοιολόγησης της διαφθοράς, κι αυτά είναι πράγματα που όφειλε και να τα ξέρει και να τα λέει ο κ. Ανδριανόπουλος.

Χριστινα Φλωρου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΟΣ είπε...

Σε συνέχεια του άρθρου μου – και προς αποφυγή παρεξηγήσεων – θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες διευκρινίσεις: Το άρθρο μου δεν εγείρει λόγο επιτιμητικό προς τον κ. Α. Ανδριανόπουλο, τον οποίο βαθέως και εγκαρδίως υπολήπτομαι. Από την άλλη πλευρά όμως, εγώ ασκώ φιλελεύθερη και αντι-κρατιστική κριτική όχι μόνο προς κυβερνήσεις που κάνουν σπατάλες, λαϊκίστικη πολιτική είτε «σοσιαλιστικό συγκεντρωτισμό» αλλά και προς κυβερνήσεις που κάνουν λιτότητα και μονεταριστικό συγκεντρωτισμό. Για’ μένα είναι απεχθείς, αντιφιλελεύθερες, κρατικιστικές και απειλητικές προς την ελευθερία – ήγουν προς τη ηθική αυτονομία και ευθύνη του ανθρωπίνου προσώπου – ΤΟΣΟ οι κυβερνήσεις των «κοινωνικών φρονημάτων της Δεξιάς», του «Τσοβόλα δώστα όλα», των «ΠΑΣΟΚικών κλαδικών», των συνδικαλιστών και των χρηματιστηριακών φουσκών σαν εκείνη που φούσκωναν οι κ. Σημίτης-Παπαντωνίου ΟΣΟ και οι κυβερνήσεις της λιτότητας και του Μνημονίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Καταθέτω τον κριτικό λόγο του Αμερικανού πολιτικού στοχαστή και επιχειρηματία Λίσαντερ Σπούνερ (Lysander Spooner, 1808-1887), από το βιβλίο του No Treason: the Constitution of No Authority: «Όποιος επιθυμεί την ελευθερία θα έπρεπε να κατανοήσει τα ακόλουθα ζωτικά δεδομένα – δηλαδή: (1) Ότι κάθε άνθρωπος που βάζει χρήματα στα χέρια μιας κυβέρνησης βάζει στα χέρια της ένα ξίφος που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του, για να αρπάξει χρήματα από αυτόν και επίσης για να τον διατηρήσει σε κατάσταση υποτέλειας προς την αυθαίρετη βούλησή της. (2) Ότι εκείνοι που θα πάρουν τα χρήματά του, χωρίς την οικειοθελή του συναίνεση, κατ’ αρχήν θα τα χρησιμοποιήσουν για να τον ληστέψουν ακόμη περισσότερο και για να τον υποδουλώσουν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που αντισταθεί σε μελλοντικές τους απαιτήσεις. (3) Ότι είναι τέλειος παραλογισμός να υποθέτουμε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος θα έπαιρνε, σε οποιαδήποτε περίπτωση, χρήματα κάποιου άλλου ανθρώπου χωρίς την οικειοθελή συναίνεση του δευτέρου θα το έκανε για να υπηρετήσει κάποιον από εκείνους τους σκοπούς τους οποίους θα επικαλούνταν υποκριτικά, π.χ. για να τον προστατεύσει• γιατί να θέλουν κάποιοι να προστατεύσουν έναν άνθρωπο, εάν ο ίδιος αυτός ο άνθρωπος δεν θέλει την προστασία τους;…(4) Εάν ένας άνθρωπος θέλει ‘προστασία’, είναι ικανός να κάνει τις δικές του διαπραγματεύσεις χάριν αυτής• και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον ληστέψει, για να τον προστατεύσει ενάντια προς τη θέλησή του. (5) Ότι η μόνη εξασφάλιση που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι ως προς την πολιτική ελευθερία τους συνίσταται στο να κρατάνε τα χρήματά τους στις δικές τους τσέπες, μέχρι να λάβουν διαβεβαιώσεις, εντελώς ικανοποιητικές για τους ίδιους προσωπικώς, ότι τα χρήματά τους θα χρησιμοποιηθούν με τον τρόπο που θέλουν οι ίδιοι να χρησιμοποιηθούν, χάριν της δικής τους ωφέλειας, κι όχι για να τους προκαλέσουν βλάβη. (6) Ότι καμιά κυβέρνηση, όπως κι αν λέγεται, δεν είναι λογικό να την εμπιστευόμαστε ούτε για μια στιγμή, ούτε είναι λογικό να υποθέτουμε γι’ αυτήν ότι έχει αγαθούς σκοπούς υπόψη της, παρά μόνο εάν βασίζεται εξ ολοκλήρου στην οικειοθελή υποστήριξή μας προς αυτήν».
Νικόλαος Λάος

mantz είπε...

Είχα διαβάσει το άρθρο του κ. Ανδριανόπουλου και μου είχαν κάνει εντύπωση τα νούμερα (ποσοστά) που ανέφερε.
Μπήκα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011... (http://www.minfin.gr/budget/2011/)(Κεντρικές Υπηρεσίες--> ΕΞΟΔΑ) και -εκ πρώτης όψεως- δεν φαίνεται να ισχύουν αυτά τα ποσοστά. Εκτός και αν στα νούμερα πέραν των "αποδοχών και συντάξεων" υπάρχουν και άλλους είδους μισθολογικές παροχές ή οποίες όμως φαντάζομαι πως θα είναι και προς τον ιδιωτικό τομέα για παροχή υπηρεσιών, μελέτες, έργα, κτλ... Εν πάσει περιπτώσει, εκ πρώτης όψεως δεν ισχύει και χρειάζομαι αναλυτικότερα στοιχεία για να καταλάβω περί τίνος μιλούμε.
Μπορεί κάποιος να παράσχει τεκμηρίωση / περισσότερα στοιχεία ως προς αυτό το σημείο;

Ως προς την αναφορά στο ρόλο της ηγεσίας θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κο Λάο.
Εξ' ου και μου φάνηκε εντελώς παράταιρο το άρθρο του κ. Ανδριανόπουλου όταν το είχα διαβάσει. Λες και ήθελε σώνει και καλά (ή χρειαζόταν) να φορτωθεί όλες τις αμαρτίες του πολιτικού κόσμου υπερασπιζόμενός τον! Ακατανότητα επικοινωνιακά λάθη φιλελεύθερων...

IEREMIAS είπε...

Πολύ καλά τα λέει ο Ανδριανό.
Το μνημόνιο ειναι μια δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε για να πληρωθούν οι φουσκωμένοι μισθοί των κλακαδόρων και οι υπερτιμημένες αγορές του ανεκδιήγητου δημοσίου.
Το ιδιο ακριβώς πράγμα είναι.
Αγοράζεις αμεση εργασία και υπεργολάβους κατα 300% ακριβώτερα απο τις τιμές της αγοράς για πολιτικούς λόγους.
Ασε την τεχνική ανάλυση και το Budget σε καθαρά κοινωνικά προβλήματα.

Το μπλόγκ επιβιώνει , το δε site πέθανε (λυπηρό)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΟΣ είπε...

"οι φουσκωμένοι μισθοί των κλακαδόρων και οι υπερτιμημένες αγορές του ανεκδιήγητου δημοσίου"... Ποιος τους διόρισε αυτούς όλους και ποιος τους έδωσε τους μισθούς τους??? Μήπως το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που τώρα τάχα κάνει τον κήρυκα του ορθού λόγου και της ηθικής??? Το μνημόνιο είναι μια ακόμη απειλή προς την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελευθερία των Ελλήνων, διότι είναι προσανατολισμένο σε μια λογιστική μικρονοϊκή και αντιαναπτυξιακή λογική με μόνο σκοπό να συντηρηθεί το υφιστάμενο πολιτικό κατεστημένο και οι ισολογισμοί κάποιων διαπλεκόμενων τραπεζιτών για τους οποίους δουλεύει το ΔΝΤ. Το φιλελεύθερο αίτημα είναι να βγει το κράτος (και το ΔΝΤ) απ' το οικονομικό παιχνίδι, για να υπάρξει μια ελεύθερη αγορά. Όχι ένα κράτος οικονομικών εισαγγελέων, κρατικών λογιστών και λοιπών εχθρών της ελευθερίας...

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΟΣ είπε...

Σκέψεις υποστηρικτών της ελευθερίας αφιερωμένες στους ολιγάρχες του IMF, στον Πρωθυπουργό κ. George Papandreou, στον Υπουργό κ. George Papakonstantinou και στους "φιλελεύθερους κρατιστές" (που μπερδεύουν τον φιλελευθερισμό με τη state-sponsored λιτότητα και φοροεπιδρομή και τον κρατισμό αλά ΝΕΟ-ΠΑΣΟΚ):

1. “A government which robs Peter to pay Paul, can always count on the support of Paul.” George Bernard Shaw
2. “America needs fewer laws, not more prisons.” James Bovard
3. “They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” Benjamin Franklin
4. “One of the greatest delusions in the world is the hope that the evils in this world are to be cured by legislation.” Thomas B. Reed (1886)
5. “If you are not free to choose wrongly and irresponsibly, you are not free at all.” Jacob Hornberger (1995)
6. “Giving money and power to government is like giving whiskey and car keys to teenage boys.” P.J. O’Rourke
7. “The more corrupt the state, the more it legislates.” Tacitus
8. “Government is not reason; it is not eloquence; it is force. Like fire, it is a dangerous servant and a fearful master.” George Washington
9. “No man’s life, liberty, or property are safe while the legislature is in session.” Mark Twain (1866)
10. “There is no worse tyranny than to force a man to pay for what he does not want merely because you think it would be good for him.” Robert Heinlein
11. “A wise and frugal government which shall restrain men from injuring one another, which shall leave them otherwise free to regulate their own pursuits of industry and improvement, and shall not take from the mouth of labor the bread it has earned. This is the sum of good government.” Thomas Jefferson (1801)
12. “The evils of tyranny are rarely seen but by him who resists it.” John Hay (1872)
13. “Democracy must be something more than two wolves and a sheep voting on what to have for dinner.” James Bovard (1994)
14. “Where morality is present, laws are unnecessary. Without morality, laws are unenforceable.” Anonymous
15. “Extremism in the defense of liberty is no vice. Moderation in the pursuit of justice is no virtue.” Barry Goldwater (1964)
16. “Liberty is not a means to a political end. It is itself the highest political end.” Lord Acton
17. “The power to tax is the power to destroy.” John Marshall
18. “What this country needs are more unemployed politicians.” Edward Langley
19. “I believe that every individual is naturally entitled to do as he pleases with himself and the fruits of his labor, so far as it in no way interferes with any other men’s rights.” Abraham Lincoln

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock