Ένα από τα πλέον γνωστά κείμενα του Γάλλου οικονομολόγου Frédéric Bastiat είναι το "Αίτημα των Κηροποιών" μια πολιτική σάτυρα κατά του προστατευτισμού, η οποία δημοσιεύθηκε το 1845 ως μέρος του έργου Οικονομικές Σοφιστείες.
Σε μία πρόταση νόμου, την οποία καταθέτουν οι Γάλλοι κηροποιοί και λοιποί επαγγελματίες φωτισμού, τίθεται το αίτημα προστασίας της συντεχνίας τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό του ηλίου, ο οποίος κάθε πρωί τους καταδικάζει σε παραγωγική απραξία. Σύμφωνα με τον συλλογισμό τους, τα υποτιθέμενα οφέλη από μια θέσπιση περιορισμών στην ηλιακή ακτινοβολία είναι πολλαπλά και διαχέονται στο σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ και καταφέρει σημαντικό πλήγμα στον κρατικό παρεμβατισμό επί της οικονομίας και στη λογική των κλειστών εθνικών συνόρων. Μπορείτε να το ακούσετε στα αγγλικά σε audiobook, ή και να το διαβάσετε στην Ελληνική μετάφραση που ακολουθεί.
Frédéric Bastiat - To Αίτημα των Κηροποιών
5 σχόλια:
Ναι, ναι, με υποτιθέμενα θεωρητικά παραμυθάκια μέχρι και ότι ο γάιδαρος πετάει αποδυκνείεται!
Δεν αποδυκνείεται απλά. Επιβάλλεται και ως σοσιαλιστικό θέσφατο στις πλάτες καταναλωτών και φορολογουμένων.
Εκτιμώ το έργο του Frédéric Bastiat ακριβώς γι'αυτό. Διότι ακόμα και σήμερα προκαλεί σύγχιση στις τάξεις των σοσιαλιστών παραμυθάδων.
Το κράτος χρειάζεται για να απαλύνει τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργεί η ελεύθερη αγορά και να δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που πλήττονται από τις αρρυθμίες του συστήματος ή από τη δική τους αδυναμία να προσαρμοστούν σε αυτό.
Εκτός βέβαια εάν θεωρεί κανείς ότι δεν χρειάζεται να απαλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και ότι θα πρέπει να αφεθούμε όλοι στο "αόρατο" χέρι της αυτορύθμισης του Άνταμ Σμιθ. Έλα που το "αόρατο" χέρι πολλές φορές δεν λειτουργεί ακόμα και στις πιο φιλελεύθερες των κοινωνιών.
Η οικονομική ιστορία διδάσκει πως η λύση δεν είναι η κατάργηση του κράτους. Η λύση είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κράτους που θα συνοδοιπορεί με τον ιδιωτικό τομέα.
@darthir "Ναι, ναι, με υποτιθέμενα θεωρητικά παραμυθάκια μέχρι και ότι ο γάιδαρος πετάει αποδυκνείεται!":
Δεν ξέρω αν επέτρεψες στον εαυτό του την απόλαυση να διαβάσει το κείμενο, αλλά η απάντηση στο σχόλιό σου βρίσκεται στη 2η παράγραφο (Ερχόμαστε να σας προσφέρουμε...)
@Πιγκουίνος: Το κείμενο δεν αναφέρεται σε καμία κατάργηση του κράτους ούτε στην άμβλυνση ή μη των οικονομικών / κοινωνικών ανισοτήτων μέσω κρατικής ή μη παρέμβασης. Το διάβασες;
Καιρός ήταν στην χώρα που μεταφράζονται και δημοσιεύονται τα πονήματα του κάθε ψυχασθενούς αριστερού-κρατιστή, να ακουστεί το έργο τιτάνων της σκέψης και της ελευθερίας.
Δημοσίευση σχολίου