Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2005

Η υγεια δεν ειναι εμπορευμα

γιαυτο θα ανεχομαστε το πλιατσικο (loot), τις σπαταλες και την διαφθορα ακομα και σε θεματα ζωης ή θανατου!

Ανακαλυψε λεει ο υπουργος υγειας Κακλαμανης μεγαλες σπαταλες στο ΕΣΥ. Ηταν δυσκολο να το φανταστει? Εγω ας πουμε μια φορα επισκεφτηκα το ΚΑΤ τα Χριστουγεννα και ειδα 6-7 γιατρους αραχτους με μολις 1 γραμματεα και κανεναν ΗΥ! Εγραφαν με το χερι (!!) τα συμπτωματα μου, καποιος αντεγραφε μετα αυτα που εγραφε ο γιατρος, και μετα δεν ξερω σε ποιον καλαθο αχρηστων πηγαιναν ολα, χαρουμενο το νεο ετος 1956 ηθελα να τους πω.
Συγκρινετε με το καταλανικο συστημα υγειας, που ακομα και σαν απλος επισκεπτης που ειμαι στην πολη, στην πρωτη μου επισκεψη στον γιατρο ο τυπος εγραφε ασταματητα στον ΗΥ. Τι κανει σκεφτομουνα? Ε στην επομενη επισκεψη, ο αλλος γιατρος ειχε μπροστα του το πληρες αρχειο μου, ηλεκτρονικα χωρις χαρτουρα και χωρις καμμια καθυστερηση. Τοσο δυσκολο ειναι?

Αλλα εκει που πραγματικα χανονται τα χρηματα μας σε μαυρες τρυπες ειναι οι προμηθειες των νοσοκομειων σε φαρμακα και υλικα. Οταν στον ιδιωτικο τομεα χαρη σε εξυπνες μεθοδους supply chain management εταιρειες σαν την Dell δεν εχουν πανω απο 2-3 μερες αποθεματων*, οταν εταιρειες σουπερμαρκετ εξοικονομουν τεραστια ποσα καταγραφοντας αλλαγες στην ζητηση σε πραγματικο χρονο ωστε να ανταποκρινονται αμεσα χωρις εξοδα ή καθυστερησεις, στο ΕΣΥ οχι μονο δεν γινονται κεντρικα και ηλεκτρονικα οι προμηθειες ωστε να εχουμε τις καλυτερες τιμες, αλλα δεν ξερουν καν τα ιδια τα νοσοκομεια τι υλικα εχουν αποθηκευμενα! Τοσο δυσκολο ειναι να βαλουν εναν δικτυωμενο ΗΥ σε καθε αποθηκη και να καταγραφεται καθε εισοδος/εξοδος υλικων?


τυπικος προμηθευτης του ΕΣΥ και συγχρονη αποθηκη φαρμακων στο Γενικο Κρατικο

Τοσο δυσκολο ειναι να εχουμε επαγγελματικη διοικηση σε εναν τοσο κρισιμο τομεα οσο η υγεια που παει σχεδον 8-9% του ΑΕΠ μας? Αλλα ξεχασα, η υγεια δεν ειναι εμπορευμα. Γιαυτο και αν εχουμε προβλημα παμε ολοι, και πρωτοι οι ιδεοληπτικοι που δεν πιστευουν στο εμποριο, στα ιδιωτικα νοσοκομεια...


*σε περιπτωση που δεν τοχετε καταλαβει, οι γεματες αποθηκες κοστιζουν. Γιατι παγωνεις τα κονδυλια σου σε κατι που χανει την αξια του, ενω θα μπορουσες να τα εχεις στην τραπεζα και τουχρονου ας πουμε να αγορασεις τα φαρμακα με 5% μεγαλυτερο κεφαλαιο!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο τομέας της υγείας είναι γενικά πολύ πίσω σε θέματα μηχανογράφησης / ηλεκτρονικοποίησης ακόμη και στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας. Ένας από τους λόγους ήταν ως πρόσφατα η άρνηση των παλαιών γιατρών να εξοικειωθούν με τους Η/Υ. Σήμερα, με τη νέα γενιά γιατρών τα πράγματα αλλάζουν. Με τα ηλεκτρονικά συστήματα "απόδοσης/ παροχής" φαρμάκων που εισάγονται μείωνονται και τα ανθρώπινα σφάλματα (δινόταν λάθος φάρμακο από την νοσοκόμα) και το κόστος μειώνεται.
Για την ελληνική πραγματικότητα πάντως από γνωστό καλό γιατρό φίλο μου, έχω μάθει να μην εμπιστεύομαι τα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία. Παρέχουν καλές ξενοδοχειακές υπηρεσίες (σε αντίθεση με τα δημόσια) αλλά από γιατρούς τα δημόσια υπερέχουν.
Το Ωνάσειο είναι εξαίρεση αλλά έχει ειδικό καθεστώς. Α, και τα Μαιευτήρια επίσης διαφέρουν, δεν ξέρω γιατί...

subterranean είπε...

Δεν ξέρω κατά πόσο τα δημόσια υπερέχουν των ιδιωτικών σε θέμα ανθρώπινου δυναμικού μιας και σε πολλά μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία δουλεύουν αρκετοί καθηγητές της ιατρικής σχολής. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δουλεύουν περισσότερες ώρες στα ιδιωτικά παρά στις πανεπιστημιακές κλινικές (από προσωπική γνώση ως φοιτητής ιατρικής το λέω αυτό)ενώ και η πλειοψηφία των υπολοίπων ιατρών απέκτησε ειδικότητα στο εξωτερικό.
Πάντως είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πολύ από τους πιο qualified ιατρούς προτιμούν να δοκιμάσουν τις τύχες στο δημόσιο παρά τις μικρότερες απολαβές και τις σαφώς χειρότερες συνθήκες εργασίας (νομίζω ότι στο "απολαβές" σημειώσατε "νόμιμες απολαβές").

ultrasonic15 είπε...

Εκτός από την καταραμένη νοοτροπία που περιγράφει ο S_G, υπάρχει και το γνωστό νταβατζηλίκι που πουλάνε οι γνωστοί έλληνες επιχειρηματίες με τα λεφτά των άλλων (που έλεγε και η γνωστή ταινία των '80s με τον Ντάνι ντε Βίτο).΄Βλέπε παραδείγματα ευηπόληπτων επιχειρηματιών (π.χ. στο διαβαλκανικό κέντρο Θεσσαλονίκης).
Γιατί άραγε το Παπαγεωργίου υπολειτουργεί μέχρι σήμερα και όταν φτιάχτηκε πριν πάρα πολλά περίπου χρόνια (με όλα τα μηχανήματα και τα κομφόρ που πληρωσε ο μαλάκας ο ελληνικός λαός) έκανε έτη και έτη να ανοίξει απλά τις πόρτες του. Μήπως γιατί κάποιος 'πετυχημένος' επιχειρηματίας έφτιαχνε ή θα έφτιαχνε ένα δικό του νοσοκομείο(το διαβαλκανικό) και έπρεπε να μη λειτουργήσει σε καμία περίπτωση το ήδη έτοιμο παπαγεωργίου?
Υπάρχουν τέτοιες ιστορίες στην ελλάδα όσες είναι και οι πέτρες.
Άλλωστε το ιατρικό κατεστημένο είναι από τα πιο κλειστά και τα πιο πανίσχυρα (για τα αριστοκρατικά μέλη του που είναι οι μεγαλογιατροί και οι καθηγητές των ιατρικών σχολών) στη χώρα.

Πιστευώ ακράδαντα πως πρώτα θα ασπαστούν άπαντες οι έλληνες (με πρώτο το χριστόδουλο) το ζωροαστρισμό, πρώτα θα εξαλειφθεί η γραφειοκρατία στη χώρα(αυτό είναι ίσως πιο δύσκολο), πρώτα η θύρα 7 θα πανυγυρίσει με πράσινες φανέλες και αγκαλιά με το τζίγγερ το πρώτο διαγαλαξιακό πρωτάθλημα του Panathinaikos Galaxy F.C. και μετά θα πέσει το ιατρικό κατεστημένο. Μιλάμε ότι μπροστά τους η μασονία φαντάζει με μια χαλαρή σύναξη του συλλόγου 'οι φίλοι του πελεκάνου'.

Ανώνυμος είπε...

Ψιλοάσχετο αλλά οφείλω να το μοιραστώ με το blog σας. Μια άλλη φιλική συμβουλή που μου έχει δώσει ο γνωστός μου είναι "μακριά από καθηγητές ιατρικής!"

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock