Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2006

Μα καλα, ακομα τρεχετε στην ΔΕΗ και τον ΟΤΕ?

Αναγκαστηκα να περασω μια βολτα απο την ΔΕΗ και ειδα ακομα να υπαρχουν μεγαλες ουρες με ατομα που εχουν παει... να πληρωσουν λογαριασμους! Αν ειναι ποτε δυνατον, τοσο χασιμο ανθρωποωρων και απο τους πελατες και απο την επιχειρηση (καθολου περιεργο που εχει τοσους εργαζομενους), τοσο χαος φυσικα εξω απο καθε καταστημα με τριπλοπαρκαρισμενα αυτοκινητα, τοση κινηση και φασαρια για να κινηθουν λιγες δεκαρες? Δεν εχουν ακουσει ποτε για τον ηλεκτρονικο διακανονισμο πληρωμων?

Στην Γερμανια πχ η Τελεκομ απαγορευει την φυσικη πληρωμη λογαριασμων. Δεν μπορεις να κανεις ουρες εκει για να πληρωσεις, απλα στο απαγορευουν, πρεπει να πληρωνεις μεσω τραπεζης και να συνεννοησαι κυριως μεσω τηλεφωνου. Καθυστερεις την πληρωμη, πεφτουν απλα προστιμα (και πληρωνεις και για το γραμμα που σου ερχεται με την ειδοποιηση)...

Αλλα δεν ειναι μονο η ΔΕΗ που πασχει, καθε δημοσια υπηρεσια σχεδον, λειτουργει με τον πιο αναποτελεσματικο δυνατο τροπο. πχ αν θελετε να συνεννοηθειτε με τον ελληνικο στρατο εχετε την επιλογη να παιρνετε με τις ωρες σε καποια τηλεφωνα που δεν απανταει κανεις και συνηθως δεν ξερουν και να σου απαντησουν ή να πατε αυτοπροσωπως στην ερημο του Ρουφ (με ολα τα κακα που περιεγραψα, ουρες, κινηση κτλ). Ποσο δυσκολο ειναι να κανουν ενα κεντρο κλησεων, οπως καθε επιχειρηση με πανω απο 30 εργαζομενους? Παρομοιως για ολα τα δημοσια ταμεια, υπηρεσιες, υπουργεια κτλ Και εν τελει, ας μας βαζουν να πληρωνουμε την κληση, οσο τους κοστιζει, φτανει να μην πρεπει να χανουμε τον χρονο μας μεσα στην αθηναϊκη κολαση! Ποσο αναποτελεσματικο ειναι, να υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να πληρωσουν 5 φορες το κοστος μιας υπηρεσιας και το δημοσιο να μην την προσφερει?

10 σχόλια:

nikos είπε...

Νομίζω ότι αν εφαρμοζόταν κάτι ανάλογο στην περίπτωση της ΔΕΗ, πολύ απλά μια πολύ μεγάλη μάζα κόσμου θα αποκλειόταν από τη δυνατότητα να πληρώσει το λογαριασμό του. Ο πληθυσμός της χώρας είναι γενιές πίσω ως προς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τέτοιες λύσεις. Και ένας οργανισμός σαν τη ΔΕΗ πρέπει να λάβει αυτή την παράμετρο σοβαρά υπόψιν.

S G είπε...

μα τα βελτιωμενα συστηματα πληρωμων πρωτα και κυρια τους υπερηλικες βοηθουνε!

Απλα βηματα:

α) υποχρεωση να εχεις λογαριασμο σε τραπεζα για να λαμβανεις συνταξη

β) λειτουργια συστηματος με παγιες εντολες πληρωμων οπου το κοστος αναλαμβανει ο οργανισμος, οχι ο πληρωτης (απολυτα δικαιολογημενο, αν σκεφτειτε ποσο θα κερδισουν κλεινοντας τα ταμεια τους)

γ) πληροφορηση προς ολους και βαθμιαια εξαλειψη καθε φυσικης πληρωμης, συνταξεων, λογαριασμων, προστιμων, κλησεων κτλ

voi la γλιτωσατε κοστη εκατομμυριων ευρω, ανθρωποωρες, κινηση και χαος. Μακαρι να ηταν ολα τα προβληματα μας τοσο ευκολα να λυθουν!

Δεν εχω αμφιβολια οτι θα γινει καποτε. Καποτε ομως, οταν ηδη θα υπαρχουν ακομα καλυτερες λυσεις. Και εντω μεταξυ η χωρα μας ζημιωνεται την αδιαφορια και ασχετοσυνη των υπευθυνων και την τεχνοφοβια του κοινου...

nikos είπε...

Εγώ περιγράφω την πολύ απλή πραγματικότητα: για πάρα πολύ κόσμο, αν του στερήσεις την ουρά στα ταμεία της ΔΕΗ, θα πάει να στηθεί στην ουρά της Τράπεζας για να πληρώσει. Του είναι αδύνατο να φανταστεί άλλο τρόπο συναλλαγής εκτός του να κρατάει το ποσό του λογαριασμού σε μετρητά και να τον ενεχυριάσει στα χέρια του ταμία.

ΥΓ: το aektv είναι εκτός λειτουργίας, επανήλθε το Nikos.

Ανώνυμος είπε...

Από τη μία μεριά μοιράζομαι το δικό σου αίσθημα "έκπληξης" / περιφρόνησης βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους να χάνουν τη... ζωή τους κατ'αυτόν τον γελοίο και ανούσιο τρόπο.

Από την άλλη έχω δύο παρατηρήσεις:
1ον. Πρέπει πράγματι να δοθούν κατάλληλα κίνητρα / αντικίνητρα και αυτό σιγά-σιγά γίνεται (νομίζω ότι όλες οι συντάξεις μπαίνουν απ'ευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς πλέον) αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΞΕΧΝΑΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ~50% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ! (συγγνώμη για τα ουρλιαχτά αλλά έχω εμονή με το συγκεκριμένο θέμα).
Όποιος το αγνοεί αυτό είναι καταδικασμένος να αποτύχει, είτε θέλει να στήσει σύστημα πληρωμών της ΔΕΗ, είτε πολιτικό κόμμα, είτε οτιδήποτε άλλο.

2ον. Η πλήρης εξάλειψη της φυσικής παρουσίας /επαφής του πελάτη με την επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις - φρενοκομείο. Έχω ζήσει προσωπικά μια... καφκική κόλαση προσπαθώντας - επί μήνες - να διορθώσω και πληρώσω λογαριασμό τηλεφωνικής εταιρείας στις ΗΠΑ. Από τότε βλέπω τον (πρώην; άθλιο) ΟΤΕ με πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια.

Ανδρέας είπε...

S_G, αν ήταν μόνο η ΔΕΗ πάλι καλά. Έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται με τις συντάξεις; Τη σύνταξη του ΟΓΑ τη φέρνει διανομέας σε cash! Τη λαμβάνει ο πατέρας μου έτσι, δεν κάνω πλάκα.
Όταν ρώτησα γιατί δεν μπαίνει κατευθείαν στην τράπεζα μου είπε πως πήγαν κάποια στιγμή να κάνουν κάτι τέτοιο αλλά οι παπούδες και οι γιαγιάδες στα χωριά που δεν έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα διαμαρτυρήθηκαν! Ως φαίνεται τα κρατούν κάτω από το στρώμα...

S G είπε...

ναι καλη χρονια σε ολους :-)

νικο:

ναι ειναι αναλφαβητοι. αλλα γιατι? εδω απαντω και στον σπασικλα... το κρατος πρεπει να τους οδηγει! θα τους βαλει υποχρεωτικα να ανοιγουν λογαριασμους, αν θελουν να παρουν συνταξη! απλο ειναι! δεν μπορει το κρατος να στελνει διανομεα με μετρητα (!!! αν ειναι δυνατον)

για το δευτερο σημειο εχεις καποιο δικιο, το ιδιο εχω παθει με την Τισκαλι στην Γερμανια. Αν και δεν πιστευω οτι θα ηταν καλυτερα αν ειχαν φυσικη παρουσια καπου...

kouk είπε...

Όσον αφορά την διανομή των συντάξεων πράγματι είναι λίγο τραγική η κατάσταση (μέχρι και φιλοδώρημα ζητάνε οι ταχυδρόμοι), αλλά φαντάζομαι ότι σε κάποια απομακρυσμένα χωριά είναι απαραίτητο (υπάρχουν τράπεζες άραγε;). Ωστόσο θα ήταν πολύ καλό να δίνεται η επιλογή στον συνταξιούχο, να του τα βάζουν σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό.

Ανώνυμος είπε...

...κάποτε θα πρέπει να ασχοληθούμε με την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα εν γένει, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες. Είναι αλήθεια όμως και ότι τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν αλλαγές κοσμογονικές για αυτούς. ΠΧ τα ΑΤΜ'ς κλπ.Δύσκολο να τις κατανοήσουν, αναλογιστήτε πόσοι σαραντάρηδες "δυσκολέυονται" να χρησιμοποιήσουν έναν ΗΥ και θα καταλάβετε...

Από την άλλη βέβαια, δεν καταλαβαίνω τι έχουν παραπάνω οι Γερμανοι ηλικιωμένοι παραπάνω από τους δικούς μας.

Οφείλω να επισημάνω όμως ότι στη χώρα του Χριστόδουλου και της Καλομοίρας ακόμα και νέοι δεν μπορούν να διαβάσουν ένα χάρτη και να κινηθούν με ένα οδηγό πόλεως και στηρίζονται στον πρωτο τυχόντα που τους δίνει κατευθύνσεις του τύπου "μετά το βενζινάδικο στρίβεις δεξιά και στο δεύτερο στενό και στο φανάρι πάλι δεξιά", για να φθάσουν στον προορισμό τους οπότε τι να λέμε τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Για το ανωτέρω

gm2263

Thrass είπε...

Δεν είναι απλή υπόθεση η ηλεκτρονική πληρωμή. Πολλές μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα κλέβουν επίτηδες στις ηλεκτρονικές πληρωμές (κι όχι μόνο, αλλά εκεί το παρακάνουν- ο πελάτης έχει δίκιο, εκτός αν δεν το καταλάβει). Φυσικά το ίδιο μου έχει συμβεί και στο εξωτερικό, ειδικά σε περιπτώσειες όπου υπάρχουν μονόπολις.

Οπότε, SG, αν είσαι ακόμα Ελλάδα, να τσεκάρειες πολύ προσεκτικά τους λογαριασμούς σου ή τις αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock