Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2006

Τροχαία στην Ελλάδα

Σε ένα σεμινάριο που παρεβρισκόταν ο αδερφός μου τους μοίρασαν το βιβλίο του Ιαβέρη, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ, συν-οδηγός ασφάλειας. Είναι πολύ ενδιαφέρον και πιστεύω ότι πρέπει να το διαβάσει κάθε νέος οδηγός πριν δώσει εξετάσεις (ώστε να καταλαβαίνουν κάποιοι ότι η οδήγηση είναι σοβαρή υπόθεση και να τους φεύγει η επιθυμία να λαδώσουν. Να επιθυμούν να μάθουν σωστή οδήγηση). Παραθέτω από το βιβλίο:

Πρώτη (1η) Αιτία ΘΑΝΑΤΟΥ
στις ηλικίες 18-44 ετών

τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα

Σήμερα με:
10 νεκρούς
30 παραπληγικούς & 120 τραυματίες
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ:

(σαν να βυθίζεται ένα ferry boat ή να πέφτει ένα μικρό αεροπλάνο της αεροπλοϊας σε κατοικημένη περιοχή κάθε 24ωρο)
καταφέραμε να κάνουμε
ρεκόρ στην αύξηση θυμάτων από τα «τροχαία»
και να μείνουμε μακράν μόνοι στην μακάβρια κορυφή του πόντιουμ του θανάτου και των τραυματισμών.


Την δεκαετία από το 1990 έως και 1999
η Ευρώπη πέτυχε μείωση των θυμάτων από τα «τροχαία»
από (-)14% έως και (45)%
Στην πατρίδα μας δυστυχώς είχαμε αύξηση(!)
μέχρι και (+)60%.

Έχουμε λοιπόν:
300 νεκρούς
900 τετραπληγικούς και
περισσότερους από 3.600 τραυματίες το μήνα

Έτσι λοιπόν με:
3.500 νεκρούς
10.000 τετραπληγικούς
45.000 τραυματίες
και 2.500 μικρά παιδιά με μόνιμες αναπηρίες
κάθε χρόνο από τα «τροχαία»

δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι (μακράν) η πιό επικίνδυνη καθημερινή μας δραστηριότητα είναι η κυκλοφορία στους δρόμους ώς:
Πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσυκλετιστές, οδηγοί αυτοκινήτων, επιβάτες αυτοκινήτων, συνεπιβάτες σε μονοσυκλέτες

Το «τροχαίο» είναι ο
ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
με τον οποίο μπορούμε
να «κλείσουμε» το σπίτι μας
μέσα σε ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου


«Δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς» θα συμβεί μόνο στους άλλους. Δυστυχώς όμως όλοι είμαστε «εμείς και οι άλλοι» και αν δεν δείξουμε σεβασμό και φόβο θα έλεγα, για κάτι που πραγματικά εξοντώνει και καταστρέφει δεκάδες ζωές καθημερινά, είναι σίγουρο ότι το πιο «φρικτό», θα κτυπήσει και την δική μας πόρτα και τότε θα είναι πολύ αργά για μετάνοιες και «άλλες» πια συμπεριφορές

12 σχόλια:

libertarian είπε...

Με τόσους θανάτους και τραυματισμούς οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε άτομα που έχασαν την ζωή τους ή έπαθαν μεγάλη ζημιά σε τροχαίο.

Ξέρω τουλάχιστον 3 παιδιά που χάθηκαν στους δρόμους.

subterranean είπε...

Έτσι είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε φίλους/γνωστούς οι οποίοι χάθηκαν σε τροχαία. Πέρα από ορισμένες αδιαμφισβήτητες πραγματικότητες όπως το άθλιο σε πολλά σημεία εθνικό οδικό δίκτυο και η επικίνδυνη και απρόβλεπτη οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων, εκείνο που πιστεύω ότι συμβάλλει τα μέγιστα είναι η απαράδεκτη και εξίσου απρόβλεπτη αστυνόμευση.
Ο Έλληνας νιώθει την άνεση να παρανομεί ασύστολα και να οδηγεί επικίνδυνα διότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας που θα τον σταματήσει. Δε γνωρίζω ποιοί είναι οι λόγοι που η τροχαία είναι τόσο ασύλληπτα απούσα από τους ελληνικούς δρόμους, πάντως με τη λειτουργία συμβάλλει αποφασιστικά στην πρωτιά που έχουμε στα ατυχήματα.

ultrasonic15 είπε...

Να παρατηρήσω μόνο ότι οι τούρκοι είναι πολύ μαλάκες που δίνουν ένα σκασμό λεφτά για αμυντικοεπιθετικά συστήματα. Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα και μόνοι μας?

Νεκροί της τάξης των 2-3-4 χιλιάδων το χρόνο είναι ένας κανονικός πόλεμος. Εδώ οι ΗΠΑ έχουν περίπου 3.500 επίσημα νεκρούς μέχρι στιγμής στο Ιράκ και έχει γίνει πολιτικό πρόβλημα (καλά εννοείται ότι υπάρχουν και κάτι χιλιάδες επιπλέον των γνωστών και μη εξαιρετέων 'εταιρειών ασφαλείας' αλλά αυτό είναι ένα άλλο βρώμικο θέμα...).

Ο πολιτισμός της σύγχρονης ελλάδας φαίνεται (ή φαίνεται η απουσία του) κάθε μέρα.

Sakis Rizos είπε...

Να προσθέσω ότι το συγκεκριμένο βιβλιαράκι του Ιαβέρη, υπήρξε κι ένθετο με κάποιον δωρεάν κατάλογο του ΟΤΕ. Δεν θυμάμαι σε ποιον ακριβώς. Πάντως αυτή ήταν μια σωστή ενέργεια από αυτές που λίγες φορές βλέπουμε να γίνονται στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, καίω τόνους αδρεναλίνης κάθε φορά που κυκλοφορώ με την...αγάπη μου στους ελληνικούς δρόμους και ιδίως όταν είναι Παρασκευή και Σάββατο που το κάθε "μαγκάκι" βγαίνει πιωμένο με το "φτιαγμένο" το αμάξι και δεν ξέρω από πού θα μούρθει! Τι να κάνω, όμως; Είμαι ερωτευμένος μαζί της!!!

basik-ly είπε...

Κι αφού λάδωσαν για το δίπλωμα με το αποστομωτικό επιχείρημα "μα, έτσι κάνουν όλοι... αφού και να ξέρεις οδήγηση δεν περνάς", επέκτειναν τη δραστηριότητά τους στο ΚΤΕΟ. Προκειμένου να μη "λαδώσουν" τη μηχανή τους, λαδώνουν τη μηχανή του συστήματος. (60 € έμαθα είναι η ταρίφα του στραβομάτη στη Θεσσαλονίκη). Πάντα τέτοια!

xpan είπε...

Το λάδωμα δε φταίει. Είναι η νοοτροπία μας που φταιέι. Κανείς δε πέθανε την ώρα που πάρκαρε το αμάξι ή έκανε οπισθογωνία.

Είναι η νοοτροπία που απεικονίζεται σε όλους τους τομείς. Ένας οδηγός που περνάει όλη την ουρά για να έρθει πρώτος πρώτος στο φανάρι δεν είναι κακός οδηγός είναι κακός πολίτης.

Τα ατυχήματα τα δημιουργούν αυτοί που τρέχουν σαν παλαβοί / ραλίστες στους δρόμους. Είναι αυτοί που πάντα θα τρέχουν ότι και να γίνει γιατί τους αρέσει. Ο μόνος τρόπος για μειωθεί το κακό είναι (α) η αστυνόμευση (δυστυχώς) -- άλλα τι να σου κάνουν και κακόμοιροι αστυνομικοί όταν τους στέλνουν να φυλάνε καθημερινά το σπιτι της Τατιάνας και της Βανδής -- και (β) η εξέλιξη της παιδείας μας. Το δεύτερο πιο σημαντικό κατα τη γνώμη μου...

Να σας πω ένα παράδειγμα. Στο σπίτι μου κοντά υπάρχει ένας δρόμος με λεωφορειολωρίδα. Παρόλο που φυλάσσεται σχεδόν καθημερινά απο τροχαίους κάθε μέρα βλέπω να την παραβιάζουν. Όταν λοιπόν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να αυτο-αστυνομευθούμε για τόσο απλά ζητήματα και αναγκάζουμε τους τροχαίους να κάνουν αυτη την ανόητη δουλειά (που στο κάτω κάτω κανείς δε πέθανε απο τέτοιες παραβάσεις) τότε μη ζητάμε και πολλά... ζωή σε λόγου μας!

S G είπε...

καλα η γνωμη μου για την οδηγηση και τα τροχαια ειναι γνωστη. Αλλα αυτες τις μερες με τις γιορτες μου κανει τρομερη εντυπωση η παντελης ελλειψη της τροχαιας! και καλα καποια αλκοτεστ γινονται (κλασικη ελληνικη υπερβολη, γινονται πολλα και με οριο αλκοολαιμιας το πρωτοφανως χαμηλο 0,10!), αλλα για ολες τις αλλες τις παραβασεις ειναι σαν να μην μας νοιαζουν! Δεν εχω ξαναδει αλλου τοσα ατομα να περνανε με κοκκινα, να παραβιαζουν στοπ, να προσπερνανε επικινδυνα, να βγαινουν σε αντιθετες λωριδες, να παρκαρουν στις δυο απο τις τρεις κακομοιρες λωριδουλες της Ομονοιας (διαλο ουτε στην Ομονοια δεν μπορει να υπαρχει τροχαια??). Σκοτωνονται τοοοοσοι, δεν ειναι καιρος να αποκτησουμε πιο δυναμικη τροχαια?

basik-ly είπε...

"Το λάδωμα δε φταίει. Είναι η νοοτροπία μας που φταιέι. Κανείς δε πέθανε την ώρα που πάρκαρε το αμάξι ή έκανε οπισθογωνία."

Ενδιαφέρουσα άποψη! Δηλαδή δεν είναι η νοοτροπία που οδηγεί στο λάδωμα; Αν δεν μπορούσες να λαδώσεις προκειμένου να μην επιδιορθώσεις το αυτοκίνητό σου που είναι μια κινούμενη καρμανιόλα δεν θα συντελούσε στο να μειωθούν τα ατυχήματα;

alombar42 είπε...

S G: παντελης ελλειψη της τροχαιας [...]

Δουλειά της Τροχαίας δεν είναι να μειώσει τα ατυχήματα. Είναι να κλείσει τον προϋπολογισμό και η παράνομη στάθμευση (πχ) προσφέρεται. Πού να ψάχνεις τώρα τον άλλο που κάνει αναστροφή σε διπλή γραμμή στην "Εθνική Οδό".

alombar42 είπε...

Ας συμπληρώσω... Γιατί προσφέρεται η παράνομη στάθμευση; Επειδή στα αστικά κέντρα δεν έχουν προβλεφθεί θέσεις στάθμευσης, άρα οι *μπιπ* θα παρανομήσουν αργά ή γρήγορα, που θα μας πάνε, θα τον κλείσουμε τον προϋπολογισμό.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις πριν λίγο έμαθα για τον θάνατο ενός γνωστού μου κι έχω φρικάρει εντελώς. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι ο Γιαννάκης χάθηκε για πάντα απο κοντά μας. Παιδιά να προσέχετε στους δρόμους! Γιάννη μου, οι φίλοι σου εδώ στην Δράμα θα σε θυμόμαστε για πάντα...

THEO είπε...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΥΣΤΡΑ, ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΕΝΑ ΑΣΗΜΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (ΠΙΘΑΝΟΝ SEAT IBIZA) ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΕΝΑ FIAT PUNTO, ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΦΗΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ. ΕΦΥΓΕ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΡΙΒΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.ΤΟΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ. ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ Κ ΓΝΩΣΤΟΥΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock