Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2007

Να απαγορεύσουμε τις πιστωτικές κάρτες;

Παραφράζω τον τίτλο του post που έγραψε εχθές ο SG ορμώμενος από αυτό:

They will also assess whether, in the same individuals, buying with credit cards eases the pain compared with paying by cash. If they find that it does, then credit cards may have to join the list of things such as fatty and sugary foods, and recreational drugs, that subvert human instincts in ways that seem pleasurable at the time but can have a long and malign aftertaste.

Τελικά, οι νευροεπιστήμες έχουν βαλθεί να φέρουν τα πάνω κάτω! Από τη μια "modern neuroscience is eroding the idea of free will" κι από την άλλη "modern shopping has subverted the decision-making machinery in a way that encourages people to run up debt." Ενδιαφέροντα πράγματα.


ΥΓ. Δείτε κι αυτό.

11 σχόλια:

Kensai είπε...

Χεχε, αυτά τα posts είναι σα μέλι για μένα, Σάκη! :)

Κοίτα: υπάρχει ακόμα ελπίδα! Προλαβαίνουμε δεν προλαβαίνουμε να χαρακτηρίσουμε τις πιστωτικές κάρτες ως σημαντικούς risk factors ανάπτυξης Buying Compulsive Disorder (BCD)...

Ίσως αν μπουν μεγάλα μαύρα πλαίσια πάνω στις κάρτες που να γράφουν "Προσοχή! Η χρήση τους κάνουν κακό στα οικονομικά σας!" να μπορέσουμε να προειδοποιήσουμε τους αθώους καταναλωτές απ'τον κίνδυνο που ελλοχεύει... :p

Sakis Rizos είπε...

"Χεχε, αυτά τα posts είναι σα μέλι για μένα, Σάκη! :)"|

Το ξέρω! :-)

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Και όχι μόνον για σένα ...

Ανώνυμος είπε...

Με όλο το σέβας για την αξιότιμη ομηγυρη, αλλά μήπως πρέπει να τον... κόψουμε κιόλας (ιδίως οι ανύπανδροι) για να μην πεθάνουμε από AIDS;

Ανώνυμος είπε...

αν συνεχίσουμε έτσι θα μας πείτε να μην μπαίνουμε και στο ίντερνετ επειδή η υπάρχει η ανυπόστατη φήμη ότι η υπερβολική του χρήση προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στ αααα οοοοο κρύο κρυώνω νομίζω ότι θα...

S G είπε...

δεν υπαρχει αμφιβολια οτι οι πιστωτικες καρτες επιδρουν διαφορετικα σε διαφορετικα ατομα. Υπαρχουν ατομα που φαινεται να βλεπουν τις καρτες ως λευκες επιταγες απο τον θεο για να αγορασουν καθε πραγμα που δεν αντεχαν πριν να αγορασουν μετρητα.

Αλλα αυτο νομιζω ειναι εν πολλοις θεμα πληροφορησης, ας πουμε ακουω Ελληνες που χρησιμοποιουν τις πιστωτικες καρτες σαν καταναλωτικα δανεια, ενω τα επιτοκια τους ειναι διπλασια! Για μενα η πιστωτικη καρτα ειναι απλα ενα μεσο να μην κουβαλαω μετρητα και αντε να αναβαλω την πληρωμη για 15 μερες (εως οτου ερθει ο λογαριασμος δηλαδη). Δεν γουσταρω τα ανεξελεγκτα μη παραγωγικα χρεη, γιαυτο πληρωνω παντα το 100%.

Ο καθενας πρεπει να αναγνωριζει τον εαυτο του και αναλογα να πραττει. Οπως δεν πινεις κθαε μερα βοτκα αν διαπιστωνεις οτι τεινεις ως χαρακτηρας προς τον εθισμο, ετσι δεν χρησιμοποιεις την πιστωτικη αν ξερεις οτι τεινεις προς τον υπερδανεισμο...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Αμ εμείς σας τα λέμε ; Εδώ ομιλεί η επιστήμη :
http://www.edge.org/3rd_culture/ramachandran07/ramachandran07_index.html

Όταν βλέπεις τον άλλον να χτυπάει ένεση, ενεργοποιούνται τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα σαν να έκανες την ένεση εσύ !
Τίποτα επιπρόσθετο σ' εκείνα που είχε ήδη διατυπώσει ο Άνταμ Σμιθ στην "Θεωρία των Ηθικών Συναισθημάτων", αλλά κακές ειδήσεις για τον αυτοαποκαλούμενο φιλελευθερισμό. Η ελευθερία του άλλου δεν σταματά στην δική σου ελευθερία, αφού περνά μέσα από το ιδιο το κεφάλι σου ! Χαράς ευαγγέλια για τους κολλεκτιβιστές και τους κρατιστές. Τελικά είμαστε οι φύλακες του αδελφού μας !
Και δεν το λέει η Παλαιά Διαθήκη, όπου το ερώτημα τίθεται το πρώτον ρητορικώς από τον Κάιν προς τον Θεό χωρίς να παίρνει ρητή απάντηση. Το λένε οι νευροχειρουργοί.

Ανώνυμος είπε...

Να δωσω μια αλλη διασταση.

Σε συγκριση με τις καφετζουδες που πουλανε ανυπαρκτες ελπιδες ουσιαστικα κοροιδευοντας τους αφελεις και την αδυναμια τους να αντιληφθουν τα πραγματικα γεγονοτα, το τι μπορει να γινει και τι δεν μπορει να γινει κλπ, ετσι και με τις καρτες.

Το κρατος μαζευε καφετζουδες, ξεματιαστρες κλπ και τις φυλακιζε ως κομπιναδορισες, αφου δεχοταν οτι ο κοσμος (ο χαζος τουλαχιστον) δεν ηταν σε θεση να προστατεψει τον εαυτο του και οτι η ευθυνη του κρατους ειναι να προστατευει και τους χαζους.

Βεβαια σημερα, ζωδια και καφετζουδες κυκλοφορουν ελευθερα σε περιοδικα και καναλια και δεν τρεχει τιποτα (αν και ο νομος ακομα υπαρχει και δεν ειναι οτι ο κοσμος εγινε πιο εξυπνος και δεν πηγαινει σε αυτες, ουτε οτι ξαφνικα αυτες απεκτησαν το κληρονονικο χαρισμα και δεν προκειται περι κομπινας πια).

Φανταζομαι κατι αντιστοιχο γινεται με την καρτα και τους κατα βουληση-επιλεκτικα-ανενεργους νομους περι τοκογλυφιας...

Αν η καρτα ειναι κατι καλο γιατι να μην εχει το 5χρονο παιδακι μια Golden καρτουλα, με τον ιδιο τροπο που εχει εναν κουμπαρα , η εναν λογαριασμο ταμιευτηριου η διαχειριζεται τα χρηματα του κουλουριου του η εισπραττει απο τα καλαντα... (δινω μεγαλη ιδεα στις Τραπεζες)

Kensai είπε...

Όταν βλέπεις τον άλλον να χτυπάει ένεση, ενεργοποιούνται τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα σαν να έκανες την ένεση εσύ !

Χμμ, ατυχής απλοποίηση της δραστηριότητας των mirror neurons. Μπορεί εν μέρει να ισχύει το παραπάνω, αλλά καλό θα ήταν να είστε λίγο συγκρατημένος στις συμπεριφορικές προεκτάσεις που δίδετε στο φαινόμενο.

Αν βρω χρόνο κάποια στιγμή θα γράψω επί τούτου (στο blog μου).

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Μπα, μην με ακούτε εμένα ! Ο Άνταμ Σμιθ, όμως, έχει γράψει πάνω από 250 σελίδες επί του θέματος. Αυτόν τον συνιστώ ανεπιφυλάκτως.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Κι άλλα καλά νέα για τους κρατιστές και τους κολλεκτιβιστές :
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_101670_22/01/2007_179112

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock