Δευτέρα, Απριλίου 16, 2007

Νόαμ Τσόμσκι και φιλελευθερισμός: Μία κριτική ανάλυση

Ο Νόαμ Τσόμσκι κατέχει αναμφίβολα σημαντική θέση στη σύγχρονη διανόηση. Στην Ελλάδα, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές τόσο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ όσο και του καπιταλιστικού συστήματος γενικότερα. Αυτό που απουσιάζει από το χώρο της ελληνικής αλλά και της διεθνούς βιβλιογραφίας είναι η ανάδειξη μιας άλλης πτυχής στη σκέψη του Τσόμσκι: της πολιτικής του φιλοσοφίας που διαπερνά όλο το έργο του και έχει ως άξονα αναφοράς το φιλελευθερισμό και μάλιστα τον κλασικό φιλελευθερισμό του 18ου αιώνα.

Η μελέτη του Τάκη Μίχα επιχειρεί τη συστηματική ανασυγκρότηση της φιλελεύθερης κριτικής που ασκεί ο Τσόμσκι στον σύγχρονο καπιταλισμό. Αναλύει τις ομοιότητες και διαφορές των θέσεων του αμερικανού διανοητή σε θέματα, όπως η αγορά, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, οι ανώνυμες εταιρείες, το κράτος, η παγκοσμιοποίηση, η δημοκρατία, η μισθωτή εργασία, ο μεθοδολογικός ατομισμόs, με τις απόψεις νεοφιλελεύθερων διανοητών, όπως του Μίλτον Φρίντμαν, του Φρίντριχ Χάγιεκ, του Τζόζεφ Σουμπέτερ, του Λούντβιχ φον Μίζες, του Πίτερ Μπάουερ κ.ά.

Ταυτόχρονα, αναλύονται πολλές απόψεις του Τσόμσκι από την σκοπιά των σύγχρονων θεωριών του μάνατζμεντ των επιχειρήσεων (Γκόσαλ, Χάντι, Μπελ) και καταγράφονται οι διαφορές του με την Αριστερά στο θέμα του μαρξισμού, της ανθρώπινης φύσης και του βιολογικού προσδιορισμού. Στα πλαίσια αυτά, η μελέτη αναπτύσσει διεξοδικά την κριτική του Τσόμσκι εναντίον «κολεκτιβιστικών» θεωριών της γλώσσας (Στάλιν, Σωσύρ, Βίτγκενσταϊν, Ντάμετ) που θεωρούν τη γλώσσα ως «κοινωνικό θεσμό».

Τέλος, το βιβλίο αναφέρεται εκτενώς στη σκληρή κριτική την οποία ασκεί ο Τσόμσκι εναντίον των «τσαρλατάνων» (όπως τους αποκαλεί) του Μεταμοντερνισμού (Ντεριντά, Φουκώ, Κρίστεβα, Αλτουσέρ) και του ανορθολογισμού.

Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ
Σειρά: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Τιμή € 15,00, Σελ. 304.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock