Παρασκευή, Απριλίου 13, 2007

Internet trolls

O φίλος και σύντροφος στην ΦΣ Σπύρος Ντόβας θέτει μερικούς πολύ ουσιαστικούς προβληματισμούς για το πώς να χειριστεί ένας blogger την αναπόφευκτη εμφάνιση trolls. Εμείς εδώ δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με την έκφραση τεκμηριωμένου αντίλογου σε όσα λέμε, αντίθετα το επιδιώκουμε. Επίσης ποτέ δεν ενόχλησε ούτε ο ατεκμηρίωτος αντίλογος ή το ύφος της γλώσσας του κάθε σχολιαστή (ακόμα και σε αηδιαστικά προσβλητικές περιπτώσεις που αγγίζουν τα όρια της κλινικής ψυχιατρικής). Πιστεύουμε στην δύναμη του διαλόγου και του επιχειρήματος και η εμπειρία μας δείχνει ότι trolls που λειτουργούν έτσι αντιμετωπίζονται από την ίδια την συζήτηση.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με trolls είναι όταν ουσιαστικά κάνουν spam. Δεκάδες συνεχόμενα άσχετα ποστ με προφανή στόχο να διαλύσουν ακριβώς αυτήν την αντίσταση, τον διάλογο. Εκεί πλεόν το troll δεν μπορεί να επικαλείται καμία παραπάνω ελευθερία από τον spammer που μας ζαλίζει να αγοράσουμε φάρμακα ή να μπούμε σε πορνοσελίδες (τα ποστ αυτής της κατηγορίας υπερβαίνουν πια τα 1000 ημερισίως). Η ελευθερία τη έκφρασης του troll είναι το δικαιωμά του να δημιουργεί blog και να θέτει εκεί ότι κανόνες θέλει. Όχι να πηγαίνει σε άλλα blog και να απαιτεί να επιβάλλει τους δικούς του.

Τα trolls (όπως και οι spammers) και καταπατούν τα δικαιώματα των υπόλοιπων να εκφραστούν κατακλύζοντας την συζήτηση, και καταπατούν το δικαιώματα των δημιουργών να διαχειρίζονται ελεύθερα το δημιούργημά τους, και επιβαρύνουν τους διαχειριστές με κατανάλωση χρόνου και πόρων. To moderation είναι και κουραστικό για τους διαχειριστές και δημιουργεί ασυνέχειες στις συζητήσεις.

Θα ήθελα πάρα πολύ να υπήρχαν τα εργαλεία που προτείνει ο Σπύρος (όπως υπάρχουν πια σε forum, αν υπήρχαν νωρίτερα φόρουμ που προσωπικά αγαπούσα δεν θα είχαν καταστραφεί από trolls) που να δίνουν μια λύση στο φαινόμενο χωρίς την ανάγκη moderation κτλ. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες να μπορούν να αξιολογούν και να επιλέγουν τι να διαβάσουν από τον διάλογο. Πολύ πιθανά αυτή θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε μέχρι τότε είναι υπομονή.

5 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Το καλύτερο σύστημα κατά τη γνώμη μου είναι αυτό στο osnews.com.
Κάθε σχόλιο έχει ένα score που κυμαίνεται από -5 εως 5. Το προεπιλεγμένο score για νέα σχόλια είναι 1. Οι registered χρήστες μπορούν από να αυξήσουν ή να μειώσουν το score ενός σχολίου.
Ο αναγνώστης μπορεί να φιλτράρει τα σχόλια με βάση το score τους. Το προεπιλεγμένο φίλτρο είναι -1, εμφανίζονται δηλ μόνο τα σχόλια με score από -1 και πάνω.
Τα trolls παίρνουν πολύ γρήγορα αρνητικά scores και δεν εμφανίζονται με το default φίλτρο. Το ωραίο όμως είναι πως δεν λογοκρίνονται. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να "χαμηλώσει" το φίλτρο του και να δει όλα τα σχόλια.
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι custom made και τον κώδικα σύμφωνα με το faq έχει γράψει η Ευγενία. Δεν θα είναι όμως δύσκολο να γραφεί κάποιο αντίστοιχο plugin για τα blog engines όπως το wordpress. Ίσως να υπάρχει ήδη κάτι τέτοιο, δεν το έχω ψάξει.

kouk είπε...

Το σύστημα με το φίλτρο νομίζω πρωτουλοποιήθηκε στο slashdot.org. Έχει πολλά θετικά αλλά αφενός δεν αντιμετωπίζει το spam και αφετέρου δίνει ένα όπλο στην πλειοψηφία να τιμωρεί όποιον δεν συμπαθεί. Στο slashdot συνέβαινε συχνά αυτό, μαζί με τα trolls να τιμωρούνταν και οι λιγότερο δημοφιλείς απόψεις.

Επίσης τα συστήματα με την φήμη/karma whatever επίσης τείνουν να καταχρούνται και γενικά δεν νομίζω ότι προσθέτουν τίποτα πέραν μιας συλλογικής υστερίας και εμμονής με έναν αριθμό.

Επίσης διαφωνώ με την λύση του να βάζεις τους ανώνυμους χρήστες να κάνουν τούμπες για να ποστάρουν.

Αυτό με το οποίο συμφωνώ είναι αφενός να αναγνωρίζονται οι κακόβουλοι κεντρικά βάση απτών και αντικειμενικών ενδείξεων (όπως ανίχνευση γνωστού σπαμολογισμικού κατά την σύνδεση) και αφετέρου από την διευκόλυνση με τεχνικούς και μη τρόπους της προσωπικής αξιολόγησης και εκτίμησης της σημασίας κάθε σχολιαστή. Πιο συγκεκριμένα εννοώ το εξής: στο κεντρικό σημείο που είναι ο server κόβονται όσων η αντικειμενική συμπεριφορά (δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο συνδέονται, το είδος λογισμικού που χρησιμοποιούν και άλλα τέτοια που είναι ανεξάρτητα της εξεφρασμένης άποψης κάθε σχόλιου) κρίνεται ύποπτη. Μετά ο κάθε αναγνώστης μπορεί να ορίζει τα δικά του κριτήρια, όπως σκόρ ενδιαφέροντος με βάση αποστολέα, θέμα, περιεχόμενο, κ.λπ.

Στα blogs βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα δυνατό, αλλά στο USENET υπάρχει τέτοια δυνατότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό (τουλάχιστον με όσους clients υποστηρίζουν scoring).

Ανώνυμος είπε...

Δεν σας αδικω που μεταφερατε τα αμερικανικης ιδεολογιας τερατακια των παιδικων σας φαντασιωσεων , για να πειτε αυτο που ο Μωησης , ο Πεισιστρατος , ο Αριστειδης ,
ο Χιτλερ , ο Μουσολινι,ο Σταλιν, ο Τζωρτζ Μπους η ο Μπιν Λαντεν και πολλοι αλλοι , με διαφορετικους τροπους , λενε χιλιαδες χρονια τωρα...Οτι η Δημοκρατια ισοδυναμει με αναρχια αν ο καθε ηγετης δεν καραφερνει να περασει την εικονα που εχει στο μυαλο του για τη ζωη , τους συνανθρωπους του και την αξιολογηση τους, τον τροπο δηλαδη που θα επιβαλει τον εαυτο του χωρις αντισταση κριτικη και αντιλογο...

kouk είπε...

Ανώνυμε, τα Troll ανήκουν στην σκανδιναβική μυθολογία και σίγουρα όχι σε κάποια αμερικανική "ιδεολογία". Στην κουλτούρα του internet, που βέβαια είναι αμερικανογενής σε μεγάλο βαθμό, η λέξη χρησιμοποιήθηκε από ανθρώπους (προφανώς επηρεασμένους από τις σκανδιναβικές παραδόσεις) για να εκφράσει ένα μοτίβο ανθρώπινης συμπεριφοράς που παρατηρήθηκε στα internet forums και που δεν έχει τίποτα να κάνει με την αναρχία ούτε την δημοκρατία. Τα troll δεν είναι αποτέλεσμα ούτε της Δημοκρατίας ούτε της Αναρχίας, αλλά μια ανθρώπινη συμπεριφορά που είναι τουλάχιστον το ίδια παλιά με την ελληνική μυθολογίας περί Έριδος (όπως ίσως θα ονομάζαμε αυτά τα άτομα αν βασιζόμασταν στην ελληνική μυθολογία). Απεναντίας η δημοκρατία (αλλά και η αναρχία θα έλεγα) είναι τουλάχιστον ισάξιες με άλλες μορφές κοινωνικής οργάνωσης στο να αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε Έριδες. Απλά σε καθεστώς αυξημένης ελευθερίας οι Έριδες είναι αυξημένες σε αριθμό. Όμως δεν αποτελούν περισσότερο πρόβλημα απ'ότι αποτελούσαν σε κάθε στάδιο της ανθρώπινης ιστορίας.

Τώρα τα περί Χιτλερ και Μουσολίνι δεν ξέρω τι νόημα έχουν.

Ναυάγιο είπε...

Φυσικά θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση μέχρι το που μπορεί να φτάσει η ελευθρία του λόγου και της έκφρασης και να κατηγορηθούν οι αρμόδιοι ότι ενεργούν κατ'αντιστοιχία με τους Μουσουλμάνους εναντίον της δανέζικης εφημερίδας αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά ακραίο.
Η ουσιαστική διαφορά είναι η εξής: Στέρηση της ελευθερίας της έκφρασης θα ήταν να κοπούν σχόλια επειδή ο "κόφτης" βρίσκει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στο προσωπικό του συμφέρον.
Ένα troll δε συζητά ,δε διαφωνεί δεν καταγγέλει απλά φροντίζει να κάνει δύσκολο το έργο όσων θέλουν να διαβάσουν τα κείμενα επειδή απλά σπάει πλάκα με αυτόν τον τρόπο. Είναι δηλαδή σαν να διαβάζεις ένα βιβλίο και να έρχεται ένας φαρσέρ να πετά στο βιβλίο σου μελάνι έτσι για να γελάσει. Σε αυτή την περίπτωση δε θίγεται ο συγγραφέας του βιβλίου αλλά ο αναγνώστης που στερείται το δικαίωμα της ενημέρωσης/ψυχαγωγίας.
Ποιος καταπιέζει ποιον λοιπόν;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock