Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας κος Στέφανος Μάνος κατέθεσε σήμερα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Επικρατείας την ακόλουθη ερώτηση:
Χθες ζήτησα με την ερώτηση μου με αριθμό 8804/5.6.2007 να πληροφορηθώ, 1. τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα για Ανοιχτό Ιντερνέτ και 2. ποια αρχή ή διεύθυνση Υπουργείου ασχολείται και παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στο Ιντερνέτ.
Το χθεσινό Ecofin δεν ασχολήθηκε μόνο με την άρση της επιτήρησης της Ελληνικής οικονομίας όπως θα μπορούσαν να πιστέψουν οι αναγνώστες του Ελληνικού τύπου, αλλά και με το ΦΠΑ (15%) που επιβάλλει στις πωλήσεις μέσω Ιντερνέτ το Λουξεμβούργο. Για το τελευταίο αυτό θέμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στο Λουξεμβούργο να αυξήσει το ποσοστό του επιβαλλόμενου φόρου ή να δεχθεί την αλλαγή του καθεστώτος που προβλέπει ότι για τις ενδοκοινοτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές ισχύει ο ΦΠΑ της έδρας του πωλητή. Η αναταραχή προκαλείται από το γεγονός ότι ο χαμηλός ΦΠΑ στο Λουξεμβούργο προσελκύει αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Από τα διεθνή δημοσιεύματα δεν προκύπτει ποια στάση τήρησε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών που εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Είναι όμως ασφαλές να υποθέσω ότι αν είχε ταχθεί υπέρ του Λουξεμβούργου –διότι έτσι κατά τη γνώμη μου εξυπηρετούνται τα Ελληνικά συμφέροντα- θα είχε αναφερθεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Για άλλη μια φορά προκύπτει η ανάγκη να υπάρξει σε κυβερνητικό επίπεδο ένα ξεκαθάρισμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα στο χώρο της πληροφορικής και του διαδικτύου.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1. Ποια στάση τήρησε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στο Ecofin στο ζήτημα του ΦΠΑ που επιβάλλει στις πωλήσεις μέσω Ιντερνέτ το Λουξεμβούργο; Και πως την εξηγεί;
2. Ποια υπηρεσία, ποιου Υπουργείου του εισηγήθηκε τη στάση που πρέπει να τηρήσει;
1 σχόλια:
Ξέρετε κάτι παραπάνω για την στάση (ή μη) που τηρήσαμε στο Ecofin, κε Μάνο?
Δημοσίευση σχολίου