Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει μια συζήτηση περί της εισόδου του ΛΑΟΣ στην επόμενη βουλή. Υπάρχουν αυτοί που βλέπουν πράσινες συνομωσίες πίσω από την επιλογή των καναλιών να προβάλουν τις απόψεις του κ Καρατζαφέρη. Υπάρχουν και αυτοί που ανησυχούν για την πορεία της δημοκρατίας όταν ένα τόσο ακραία συντηρητικό κόμμα θα αποκτήσει κοινοβουλευτική παρουσία.
Έχω την αίσθηση όμως ότι η πραγματικότητα είναι λιγότερο μυθιστορηματική. Χωρίς να αποκλείω συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι και ‘πονηρά’ τηλέφωνα σε δημοσιογράφους, θεωρώ πιο πιθανή την εκδοχή που λέει ότι το ΛΑΟΣ απλά απολαμβάνει τον τηλεοπτικό χρόνο που δημιουργεί, προκαλώντας εντάσεις και εκμεταλλευόμενο τις φοβίες μερίδας των συμπολιτών μας.
Η δημοκρατία δε, δεν απειλείται καθόλου από την είσοδο του κ. Καρατζαφέρη και της παρέας του στη Βουλή. Το ΛΑΟΣ δεν δημιουργεί μόνο του τις φοβίες που θερίζει, ούτε γεννά ψηφοφόρους από το κενό. Αντλεί ψηφοφόρους, απ’ ότι μας λένε τουλάχιστο οι δημοσκοπήσεις που κατά καιρούς εμφανίζονται, απ’ όλα τα κόμματα, και ο λαϊκισμός του βρίσκει απήχηση σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Αν υποθέσουμε ότι θα καταφέρει να προσελκύσει όλους τους ψηφοφόρους που συμμερίζονται τις απόψεις του. Τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς και η δημοκρατία, θα βγούνε τότε, πιστεύω, κερδισμένα. Η πολιτική ζωή θα απαλλαχθεί από τα ακροδεξιά στοιχεία που τόσα χρόνια διαβρώνουν το εσωτερικό όλων των κομμάτων, τα οποία και θα πάρουν τη θέση που τους αρμόζει: στη γωνία. Κι αν η φωνή της γωνίας αποδειχθεί πιο ισχυρή απ’ ότι θα θέλαμε, ή θα ελπίζαμε, το φταίξιμο δε θα πρέπει να το αναζητήσουμε στον κ. Καρατζαφέρη ή τα τηλεοπτικά shows, αλλά στον ίδιο μας τον εαυτό.
Κι όσοι δήθεν ‘προοδευτικοί’ δείχνουν τώρα να ανησυχούν, ας θυμηθούν ότι αυτοί είναι που χρόνια τώρα ζούσαν από το φόβο. Αυτοί είναι που τον καλλιέργησαν – κι ας είναι τώρα άλλος που τον θερίζει.
8 σχόλια:
Πως είναι δυνατόν να κινδυνεύει η δημοκρατία από την είσοδο ενός νέου κόμματος στη Βουλή;
Αυτό είναι αντιφατικό.
Ας είναι εκεί, να δοκιμάζονται οι απόψεις τους μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό περιβάλλον και σε ζυμώσεις με τα άλλα κόμματα. Μακάρι να μπουν κι άλλοι, απ' όλο το φάσμα.
Το κόμμα του Καρατζαφέρη δεν ήρθε ουδεποτε σε συγκρουση με τον κοινοβουλευτισμό, γι αυτό και οι φοβοι περί δημοκρατίας ειναι γελοίοι. Δεν νομίζω να φοβάται κανείς οτι πχ μια ενδεχομενη ανοδος του ΚΚΕ θα σημάνει το τέλος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Ο λαικιστικος του λογος σε συνδυασμο με την κακογουστιά και η κιτσ αισθητική σιγουρα δεν ανεβάζουν το επιπεδο του πολιτικού μας διαλόγου. Αλλά οι φοβοι για το πολιτευμα μας είναι παντελώς αβάσιμοι.
Δεν γνωρίζω σε ποιους συγκεκριμένα αναφέρεσαι. Υποθέτω πάντως πως αυτοί που μιλούν για κίνδυνο της δημοκρατίας προέρχονται από τα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα.
Καλό θα ήταν να αναρωτηθούν αυτοί οι κύριοι/κυρίες πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο και να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Το ότι ένα κόμμα που υποστηρίζεται από εθνίκια και φανατικούς Χ.Ο. μπαίνει στη βουλή είναι δικιά τους αποτυχία. Τέτοιοι σχηματισμοί γίνονται δημοφιλείς όταν υπάρχουν έντονα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα (ιστορικά αποδεδειγμένο αν δεν κάνω λάθος, όποιοδήποτε φασιστική/χουντική κατάσταση παγκοσμίως έχει προκύψει μόνο μετά από περιόδους έντονων κρίσεων).
Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο για τη δημοκρατία μια και απ' όσο ξέρω το ΛΑΟΣ δεν έχει στο πρόγραμμά του να καταργήσει το υπάρχον σύστημα. Εξ' αλλου, με τη δημοκρατία παίρνεις ό,τι σου αξίζει, τίποτα παραπάνω.
προσωπικά δεν βλέπω κανένα κίνδυνο από την είσοδο οποιουδήποτε κόμματος, στην Βουλή.
Θα πάω όμως λίγο ποιο πέρα και θα πω ότι το πρόβλημα είναι ο λαϊκισμός. Θεωρώ απαραίτητο να μπορεί ο κάθε πολίτης-πολιτικός να απαντήσει ξεκάθαρα και απλά σε κάθε "λαϊκίστικη ή προβοκατόρικη" ερώτηση - θέση.
Από τα "κυρίαρχα κόμματα" υπάρχει κίνδυνος για την Δημοκρατία. Πόσοι έχουν αντέξει να ακούσουν συζήτηση στην τηλεόραση τα τελευταία πέντε χρόνια; (ίσως και περισσότερο).
Χάβρα των Ιουδαίων, δεν ακούς ούτε μία ολοκληρωμένη πρόταση και ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις τι θέλουν να πουν είναι να τα ήξερες από πριν. Αυτό το ερμηνεύω σαν συνειδητή προσπάθεια να υποβαθμιστεί η όποια συζήτηση. Αυτό όμως δικαιολογείται από δύο μόνο πιθανότητες : α) δεν ξέρουν τι τους γίνεται β) δεν θέλουν να καταλάβει ο κόσμος τις επιλογές τους ..... τείνω προς το δεύτερο.
Τα κυρίαρχα κόμματα μας θέλουν ηλίθιους φανατικούς οπαδούς και έτσι ανοίγουν την πόρτα στον λαϊκισμό.
Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι συνειδητή επιλογή. Πίσσα και πούπουλα .........
Προφανώς δεν κινδυνεύει η δημοκρατία από το ΛΑΟΣ απλώς γιατί είναι μικρό κόμμα.
Ωστόσο βρίσκω περίεργα τα σχόλια ότι "πως είναι δυνατόν να κινδυνεύει η δημοκρατία από την είσοδο ενός νέου κόμματος στην Βουλή".
Είναι προφανές ότι εάν ένα κόμμα με ακραίες και αντιδημοκρατικές θέσεις, βρεθεί να έχει την πλειοψηφία στην Βουλή, ή έστω μεγάλη επιρροή και δύναμη, αυτό μπορεί να υπονομεύσει την δημοκρατία αλλά ακόμα περισσότερο το (σχετικά!) φιλελεύθερο "δυτικό" καθεστώς στο οποίο ζούμε.
Και προφανώς τα μεγάλα κόμματα φωνάζουν για τον ΛΑΟΣ περισσότερο για να συσπειρώσουν τους δικούς τους οπαδούς. Ωστόσο είναι μου φαίνεται θετικό να έχουμε το μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής να δηλώνει ανοιχτά την απέχθεια της προς ακροδεξιά κόμματα και ιδέες. Θα ήταν βέβαια πιο ειλικρινείς εάν εξέφραζαν την ίδια ανοιχτή απέχθεια προς εξίσου αντιδημοκρατικά και αντι-φιλελεύθερα κόμματα της ακροαριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ.
Διαβάζοντας το άρθρο, αναρωτιόμουν πού θες να καταλήξεις. Μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ το τελικό σου συμπέρασμα!
Η εκλογική επιρροή των Καρατζαφεροπαπαθεμελήδων στην Ελλάδα προσδιορίζεται στο 15% περίπου του εκλογικού σώματος και το κοινό αυτό είναι γερασμένο και οικονομικά και κοινωνικά ασθενές.Η εκλογική επιρροή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας βρίσκεται στο 25% και το κοινό της ΦΙΣ είναι νέο,δυναμικό και ανερχόμενο κοινωνικά και οικονομικά.Ας αισιοδοξούμε λοιπόν.
Ας μπει το ΛΑΟΣ στη βουλή για να καταδειχτούν τα αδιέξοδα αυτού του τρόπου σκέψης και να πεθάνει η καραμέλα του συστήματος που τους ξερνάει έξω και τους φοβάται.Όλοι πρέπει να ευχόμαστε να μπει το ΛΑΟΣ στη βουλή.Αυτό θα αποτέλεσει την ταφόπλακα του ΛΑΟΣ,αφού αυτό κινδυνεύει χωρίς σοβαρές προτάσεις,όχι η δημοκρατία.
Πράγματι το ποιό πιθανό είναι ότι η είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή θα είναι η τελευταία αναλαμπή του κόμματος-πυροτέχνηματος. Όταν γίνουν εκλογές και τελειώσει ο θόρυβος που τα ΜΜΕ θα κάνουν για τους ένα-δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ, θα καταλάβουμε πόσο μικρή ισχύ και επιρροή έχει η οποία μάλλον θα βαίνει φθίνουσα. Η πόρεία του προδιαγράφεται όπως της Πολιτικής Άνοιξης και του ανεκδιήγητου Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη των εθνοπατέρων του ΛΑΟΣ η κατάθεση απόψεων σχετικά με το πόσο χρειάζεται η Βουλή εικόνα του Χριστού στη Βουλή, η κατασκευή νέων εκκλησιών κτλ. Για τα ουσιώδη και επείγοντα... πέραν βρέχει!
Δημοσίευση σχολίου