Πέμπτη, Ιουνίου 12, 2008

Πλάκα μας κάνουν;

Διάβασα στις χθεσινές ειδήσεις την εξής καταπληκτική: την Τρίτη το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ αποφάσισε ότι το ανώτατο όριο εργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον η εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας το επιτρέπει, θα μπορεί να φτάσει τις 60 ή και τις 65 ώρες την εβδομάδα. Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ουγγαρία, οι οποίες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους απέχοντας από την ψηφοφορία και όχι καταψηφίζοντας την οδηγία . Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα προσηλωμένη στην πλήρη και ποιοτική εργασία και δήλωσε:

«Δεν συζητούμε -και θα προχωρήσουμε σε αποχή από τη διαδικασία υιοθέτησης- ούτε αύξηση των ωρών εργασίας, ούτε μείωση του καθεστώτος προστασίας των εργαζομένων με βραχυχρόνιες συμβάσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πάγια θέση μας».
Αυτά τα διάβασα την ώρα που είμαι εργαζόμενος με εργοδότη το Δημόσιο (κάνω υποχρεωτικά εκπαίδευση στην ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο), δουλεύω εγώ και οι συνάδελφοί μου κατά μέσο όρο περίπου 85 ώρες την εβδομάδα και το κράτος διαρκώς σκαρφίζεται τρόπους εξαιρείται από την υποχρεωτική κοινοτική οδηγία για εργασία των ειδικευομένων μέχρι 56 ώρες το μέγιστο (χωρίς καν να αναφερθώ στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τις άθλιες αμοιβές των εφημεριών, το γεγονός ότι δεν λογίζονται ως συντάξιμος χρόνος εργασίας ή ότι το να δουλεύεις με ασθενείς με φυματίωση, ηπατίτιδες ή HIV δεν θεωρείται ανθυγιεινή εργασία). Μάλιστα ακριβώς επειδή υπάρχει τεράστιο κενό νομιμότητας και πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συμβούλιο, η πληρωμή των εφημεριών καθυστέρησε σχεδόν 5 μήνες (άτοκα φυσικά) και οδήγησε τους γιατρούς μέχρι και σε επισχέσεις εργασίας.

Αυτό το κράτος, που δεν είναι σε θέση να τηρήσει ούτε τους νόμους που το ίδιο νομοθετεί, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις υποχρεώσεις που αυτή τη στιγμή επιβάλει η ΕΕ, κάνει στους κουτόφραγκους μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας!! Εκτός αν η κ.Υπουργός έχει κάποιο ιδιόρρυθμο χιούμορ που δεν μπόρεσα να αντιληφθώ...

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Na fereis os paradeigma thn dikia soy periptosi den einai sofo. Tote prepei na po, oti kai ego gnorizo dimosio ypallhlo na phgenei stis 8 kai na feygei sis 1 h ora (kanoniko orario einai 7-14.30). An pote paei sto nosokomeio, kai den toy ktipoyn allh thn karta. Sta alla, h kyria ypoyrgoy exei dikio. H eyroph prepei na prosanatolisthei sthn poiotiki ergasia kai sthn ependtsh kefalaioy, oxi sto fthno merokamato me tis poles ores ergasieas.

Unknown είπε...

Καλά έκανε.
Και για να λύσει και το πρόβλημά σου καλά θα κάνει να διπλασιάσει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Αλλά δυσκολεύεται να λύσει το αναγνωρισμένα υπαρκτότατο πρόβλημά σου όταν υιοθετεί πολιτικές συρρίκνωσης των μηχανισμών του.

Nievskii είπε...

Na fereis os paradeigma thn dikia soy periptosi den einai sofo. Tote prepei na po, oti kai ego gnorizo dimosio ypallhlo na phgenei stis 8 kai na feygei sis 1 h ora

Ισχυρίζεσαι δλδ ότι ο Roark έχει την δυνατότητα να μην είναι στην εφημερία του χωρίς επιπτώσεις για τον ίδιο, δεδομένου ότι η εφημερία αυτή δεν πληρώνεται και με αποφάσεις των ελεγκτικών συνεδρίων;

Αν πήγαινες για επείγον πρόβλημά σου έλεγαν ο γιατρός έχει πάει σπίτι του γιατί δεν πρέπει να δουλεύει πάνω από 48 ώρες όπως είπε η υπουργός εργασίας και αποφάσισε το ελεγκτικό συνέδριο τι θα έλεγες; Δεν πειράζει γιατί γνωρίζω και άλλους δημοσίους υπαλλήλους που την κοπανάνε; Δείχνω κατανόηση; Είμαι υπέρ της "ποιοτικής εργασίας";

Nievskii είπε...

Και κάτι ακόμα: για να έχει δίκιο η υπουργός και να μην θεωρεί μαζί με την κυβερνησή της ότι δεν είμαστε και ιδιαίτερα εύστροφοι, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τουλάχιστον το 65ωρο.Αλλά δεν το εφαρμόζει. Ας αφήσουμε τον ιδιωτικό τομέα που εκεί το πράγμα ξεφεύγει τελείως.

Εφόσον δεν εφαρμόζει η ίδια εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση αυτό που θέλει οι άλλοι να μην εφαρμόσουν, και το Ελλάντα πουλά τζάμπα μαγκιά στους ευρωπαίους ξέροντας ότι το μέτρο θα περάσει, θεωρεί όλους του έλληνες και τους ευρωπαίους ανθρώπους όχι-και-τόσο-έξυπνους. A propos, νομίζει κανείς ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στις χώρες που ζητούν 65ωρο που θα δουλεύουν 85ωρες όπως ο Roark;

Ανώνυμος είπε...

Ισχυρίζεσαι δλδ ότι ο Roark έχει την δυνατότητα να μην είναι στην εφημερία του χωρίς επιπτώσεις για τον ίδιο, δεδομένου ότι η εφημερία αυτή δεν πληρώνεται και με αποφάσεις των ελεγκτικών συνεδρίων;

Den ksero an einai prepon na milisei kaneis anoixta. Kati akoygete gia plastikes yperories, efymeries poy den ginontai h ginontai apo to spiti, oraria poy den tiroyntai. An katei paei strava, diatasontai ede, alla kaneis den timoreite. Sthn ellada zoyme. Koino mystiko einai oti oloi themoyme na ginoyme dhmosioi ypallhloy, oxi gia to kalo mistho (ston idiotiko tomea pairneis diplasio kai triplasio mistho), alla gia tis kales apodoxes. Antifasi? kamia, apolytos kamia. Eksaloy, mia apli arithmiki kai briskeis oti 85 ores den bgainoyn. 16 ores ergasia, pote ginontai oi metakinoiseis, pote koimase, pote tros. Ola plasmatika. Kai me eptahmero na ta ypologiseis, pali den stekei. To opoio mas odhgei stin palia ellhnikh syntagh thw miseris klacas. Klapse, klapse, kati tha kerdiseis.

Ανώνυμος είπε...

H eyroph prepei na prosanatolisthei sthn poiotiki ergasia kai sthn ependtsh kefalaioy, oxi sto fthno merokamato me tis poles ores ergasieas.

Και τους μετανάστες τι θα τους κάνουμε?

Ανώνυμος είπε...

Μα, ρε παιδιά, είναι προφανές: η υπουργός αποχώρησε διότι ήθελε να ψηφιστεί 24x7=168ωρο εργασίας! :P

H eyroph prepei na prosanatolisthei sthn poiotiki ergasia kai sthn ependtsh kefalaioy, oxi sto fthno merokamato me tis poles ores ergasieas.

Συμφωνώ. Εκτός αν η Ευρώπη μπορεί να συναγωνιστεί στο μεροκάματο τις αναπτυσσόμενες χώρες.

mantz είπε...

@Ανώνυμο περί 85 ωρών:
Οι 85 ώρες βγαίνουν άνετα για τους γιατρούς (το ξέρω από άλλο φίλο μου γιατρό) γιατί με τις εφημερίες και κοιμούνται / τρώνε στο νοσοκομείο [και όταν συμβεί κάτι τους ξυπνούν οι νοσοκόμες και πρέπει εντός ολίγων λεπτών να δώσουν λύση]. Άρα δεν ισχύουν (παντού) αυτά που λες περί πλασματικών υπερωριών. Επίσης, υπάρχει μεγάλη διαφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από περιοχή σε περιοχή.
Η Αττική νομίζω ότι είναι από τις προβληματικότερες.

Ανώνυμος είπε...

Kai kathet kathe mera eyhmeria? Apo oti gnorizo, skotonontai oi giatroi metajy toys na katsoyn yperoria kai eyhmeria. Gia ton aploystato logo, oti thn eyhmeria thn kanoyn apo toy kyr-Thanoy to steki. Kati metajy prefas kai pokas. Meta klegomaste oti den yparxei eparkeia giatron sta nosokommeio.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ 100% με το κείμενο, αλλά που κολλάει στον e-κόκορα; Εσείς δεν υπερασπίζεστε την ασυδοσία του κεφαλαίου και τον εργασιακό μεσαίωνα; Πρέπει να είσαι ευτυχισμένος Roark που η κυβέρνηση εκπληρώνει τα νεοφιλελεύθερα όνειρά σου.

Roark είπε...

α. Η περίπτωσή μου δεν είναι μοναδική για να την αναφέρω. Είναι ο κανόνας για τους περισσότερους ειδικευόμενους αυτής της χώρας (όπου επαναλαμβάνω η εργασία στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι επιλογή, είναι υποχρεωτική στα πλαίσια της "εκπαίδευσης" στην ειδικότητα. Τα εισαγωγικά είναι διότι το επίπεδο της εκπαίδευσης είναι συνήθως πανάθλιο)
β. Επίσης κατά κανόνα οι ειδικευόμενοι δεν κωλοβαράνε ούτε κάνουν πλασματικές εφημερίες (σύνηθες στους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ) διότι ως τελευταίος τροχός της αμάξης είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να κάνουν όσα τους αναλογούν αλλά και να καλύπτουν τις ανεπάρκειες όλου του συστήματος από πάνω τους.
γ. Η λύση δεν είναι να διπλασιάσει τους εργαζόμενους, αλλά τα νοσοκομεία να αρχίσουν να λειτουργούν με κριτήρια οικονομικού ορθολογισμού. Κοινώς να μην είναι γεμάτα άχρηστους διοικητικούς που κωλοβαράνε (ή βρίσκουν νέες γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες για μην βαριούνται τόσο), και που φτάνουν να είναι σε πολλά δημόσια νοσοκομεία όσοι και το ιατρικό προσωπικό. Και φυσικά να δίνουν ειδικότητες και ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να μην υποχρέωση να υποστούμε το απαράδεκτο ελληνικό δημόσιο ως εργοδότη.
δ. 85 ώρες είναι πολύ εύκολο να υπολογιστούν αν υπολογίσεις ότι στην κλινική μου οι ειδικευόμενοι κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα (+16 ώρες τις καθημερινές, +24 ώρες τα ΣΚ και αργίες). Ο ύπνος είναι σπάνιος (σε γενικές εφημερίες που εξυπηρετούνται τα επείγοντα δεν παίζει ποτέ, στις εσωτερικές εφημερίες είναι στατιστικά σπάνιο να μην χρειαστεί κάποιος από τους τόσους εσωτερικούς ασθενείς ιατρική βοήθεια). Το σύνηθες είναι 32 ώρες σερί εργασίας (άντε να φύγεις 1-2 ώρες νωρίτερα την επόμενη μέρα).
ε. Το κείμενο κολλάει απόλυτα διότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να πουλάει μούρη στους ξένους ή να επιβάλλει νόμους στους ιδιώτες εργοδότες που η ίδια δεν τηρεί. Η κυβέρνηση θα εκπλήρωνε τα όνειρά μου, αν με άφηνε να εργάζομαι εκεί που εγώ επιθυμώ και όχι να με αναγκάζει να δουλεύω για το δημόσιο χωρίς δυνατότητα άλλης επιλογής και να διαπραγματευόμουν εγώ με τον εργοδότη που εγώ θα επέλεγα τους όρους εργασία μου. Σήμερα η κυβέρνηση, με την τραγωδία που λέγεται ΕΣΥ, εκπληρώνει τα όνειρα του χειρότερου κολλεκτιβιστή.

Nievskii είπε...

Η περίπτωσή μου δεν είναι μοναδική για να την αναφέρω. Είναι ο κανόνας για τους περισσότερους ειδικευόμενους αυτής της χώρας

Πρέπει να απολογούμαστε για την περιπτωσιολογία του καθενός, όταν οι ειδικευόμενοι μόνο γιατροί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι 7.000 άτομα.

Gia ton aploystato logo, oti thn eyhmeria thn kanoyn apo toy kyr-Thanoy to steki. Kati metajy prefas kai pokas.

Φίλε μου, δεν παίζω πρέφα σε καφενεία για να το ξέρω. Εσύ παίζεις; Να προσθέσω ότι σε χώρες όπως η Σουηδία ο γιατρός δουλεύει εδώ και δεκαετίες το πολύ 40 ώρες, κάνει 2 12ωρες εφημερίες και μετά πάει σπίτι του. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι για την ίδια λάμπα που χρειάζονται 10 Έλληνες για να την αλλάξουν, στην Σουηδία χρειάζεται ένας. Και χρειάζεται ένας γιατί κανένας δεν βγαίνει μπροστά από την ουρά, υπάρχει εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει τα νοσηλευτικά που εδώ τα κάνουν οι γιατροί, διοικητικό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του κ.ο.κ.

Να αναφέρω και ένα περιστατικό από προσωπική μου εμπειρία. Η αδελφή χτύπησε σε τροχαίο πριν κανά χρόνο και πήγε με ασθενοφόρο στα επείγοντα του Γεννηματά, που σημειωτέον έχει την καλύτερη ορθοπεδική κλινική στην Ελλάδα μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, για όσους ξέρουν τέλος πάντων. Είχε υπεξάρθρημα Α1-Α2 σπονδύλων, ζημιά που θα μπορούσε να την έχει σκοτώσει άμεσα. Στα επείγοντα υπήρχαν ένα κάρο άλλα περιστατικά εξίσου σοβαρά, όπως κάποιος με κάταγμα λεκάνης, που πονούσε φρικτά. Ειδικευόμενος υπήρχε μόνο ένας, αφού οι επιμελητές με τον παλιότερο ειδικευόμενο χειρουργούσαν ό,τι επείγον ερχόταν. Υπήρχε κάποιος πονηρίδης Έλληνας που είχε φέρει τη γριά μάνα του που επειδή είχε κάποια μυοσκελετικά άλγη, ήθελε να την βάλει μπροστά από τα επείγοντα. Ο γιατρός αναγκαζόταν να φωνάζει γιατί την έβαζε ο...καλός Έλληνας μόνος του μέσα, μπροστά από τους άλλους που είχαν σειρά, επειδή δεν υπήρχε σεκιουριτάς και ο γιατρός έκανε την δουλειά και του σεκιουριτά. Μετά από αυτό, επειδή η αδελφή μου έπρεπε να μπει ως υπερεπείγον στο νοσοκομείο, ο γιατρός αναγκάστηκε να αφήσει τα επείγοντα, γιατί οι διοικητικοί υπάλληλοι του ζητούσαν να βγει από το χειρουργείο ο διευθυντής ή ο αναπληρωτής διευθυντής, αφού η κλινική δεν είχε κρεββάτια και έπρεπε να υπογράψει κάποιος από τους δυο. Φυσικά όλα αυτά οι διοικητικοί τα ζητούσαν από τον ειδικευόμενο, τον οποίο έστελναν από γραφείο σε γραφείο αντί να κουνήσουν των κώλο τους, ενώ τα επείγοντα είχαν όλα αυτά τα περιστατικά που ανέφερα προηγουμένως να περιμένουν! Καταλαβαίνεται ότι σε τέτοιες συνθήκες εργασίας, 10.000 άνθρωποι δεν φτάνουν για να κάνουν αυτήν την δουλειά. Και φυσικά να προσθέσω ότι στα επείγοντα του ορθοπεδικού δεν υπήρχαν νοσηλέυτριες, αλλά έπρεπε κάποιος να τις φωνάξει από τα διπλανά ΤΕΠ. Να προσθέσω ότι όλα αυτά έγιναν επί κυβέρνησης εθνικά υπερήφανου Κωνσταντίνου Καραμανλή και επί υπουργίας του μέγα χατμάνου Δημητρίου Αβραμόπουλου. Τι να πω: όποιος τους ψηφίζει είναι θύμα. Και του αξίζει ό,τι και να του έρθει. Αφού δέχεται να τον κοροϊδέυουν και να λένε πράγματα ανερυθρίαστα όπως ότι ζητούν αυξημένη προστασία. Φυσικά θυματοποιεί και τους άλλους με τέτοιους πολιτικούς που θεωρεί ότι του λένε την αλήθεια.

Υ.Γ. Να μιλήσουμε και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, όπως τους πυροσβέστες που κάθονται συνήθως όλον τον χρόνο, και όταν η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε να καούν ζωντανοί 85 ανθρώπους, δούλευαν 3 μέρες αδιάκοπα, κατά παράβαση κάθε κανονισμού ασφαλείας; Θα τους βάλει και αυτούς στο 48ωρο;

Η κυβέρνηση αυτή είναι διατεθειμένη να θυσιάσει και τον τελευταίο έλληνα πολίτη για να λέει ότι υπάρχουν ήρωες, όπως επαιρόταν ο Καραμανλής πέρσι που έλεγε ότι οι φωτιές "έβγαλαν στο προσκήνιο τον ηρωισμό των ελλήνων".

Ανώνυμος είπε...

An theloyme na ginei mia epikodomikh syz;hthsh, na papsoyme na koroideyomaste metajy mas. Olos o kosmos gnorizei oti oi 85 ores einai plasmatikes, h kybernhsh gnorizei apoloys kalytera. Oi pragmatikes ores ergasias den einai oyte 25 ores. Alla, opos hpa pio pano, h klapsa einai to ethniko mas spor. Etsi omos den bgainei akri. H kybernhsh anebazei tis ores gia na sas krata ta stomata kleista, kai eseis anebazete tis ores gia na exete thn kybernhsh toy xerioy sas. Parablepete etsi omos oti se telikh analysh, to eayto sas zhmionete. Mh rixnete ta barh stoys alloys gia ta xalia sas, omologiste ksekathara oti ola ginosntai me amoibaia sympaixneia kai synergasia me thn kybernhsh. Oloi bgainete kerdismenoi. H kybernhsh den xreiazete na proslabei prostheto prosopiko (kai na sas afair;esei eis;odhma!!!), eseis exete to katitis prapano sthn tsepi sas (xoris prostheti ergasia!!!)

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Πάντως, ἕνας Ἑλβετὸς διευθυντὴς χειρουργικῆς κλινικῆς σὲ νοσοκομεῖο τῆς Ἑλβετίας ἔλεγε ὅτι οἱ φυσικοὶ περιορισμοὶ τῶν δυνατοτήτων τοῦ ἀνθρωπὶνου σώματος ὑπαγορεύουν τὰ μακρὰ ὡράρια τῶν χειρουργῶν. Ὅταν εἶναι νέοι γιὰ νὰ φθὰσουν γρήγορα σὲ ἱκανοποιητικὴ ἀπόδοση καὶ μεγαλώνοντας γιὰ νὰ προλάβουν τὴν φυσικὴ φθορὰ πρὶν ἡ κτηθεῖσα ἐμπειρία τους καταστεῖ μὴ χρησιμοποιήσιμη λόγῳ ἀδυναμὶας τῆς ὁρὰσεως ἤ λόγῳ ἀσταθεὶας τῶν χεριῶν.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock