Κυριακή, Ιουλίου 20, 2008

Η πολιτική της καρατόμησης

Μπορεί η λέξη κατατόμηση στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο να έχει χάσει την κυριολεκτική της σημασία, δεν παύει όμως να εξυπηρετεί τον ίδιο πολιτικό στόχο. Η καρατόμηση ήταν διαχρονικό μέσο απαλλαγής των βασιλέων από ενοχλητικούς πολιτικούς αντιπάλους έως ...συζύγους (βλ. Ερρίκος ο 8ος). Σύγχρονο ανάλογο η καρατόμηση Ζορμπά, όπου η υπαγωγή της αρχής ελέγχου του μαύρου χρήματος στην εξουσία αυτών που οφείλει να ελέγχει, ελαχιστοποιεί τα θεσμικά αντίβαρα στην εξουσία του σύγχρονου Λουδοβίκου της Ραφήνας και του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος. Εξασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν έρευνες μη-ελεγχόμενες από την κεντρική εξουσία (όπως πχ υπήρξε για το σκάνδαλο των ομολόγων), ειδικά τώρα που το σκάνδαλο της Siemens προσφέρει την ευκαιρία (εφόσον υπήρχε κάποιος σε θέση να ψάξει) να αποκαλυφθεί ένα τεράστιο πλέγμα σχέσεων διαπλοκής και διαφθοράς, που αφορά και τα δύο μεγάλα κόμματα (τουλάχιστον), το οποίο πλέγμα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μόλις κατά 0,4%.

Εκτός όμως από την χρήση της από τις βασιλικές εξουσίες, η καρατόμηση γνώρισε μεγάλη χρήση ως πολιτικό εργαλείο και από τους κατά καιρούς ανατροπείς του συστήματος (βλ. πχ. την κατάληξη του Καρόλου του 1ου στην Αγγλία ή του Λουδοβίκου του 16ου στην Γαλλία και η Τρομοκρατία που ακολούθησε). Δυστυχώς είναι πολύ σπάνιο το φαινόμενο ανατροπές στην εξουσία να μην οδηγούν σε ακρότητες, καθώς η ίδια η διαδικασία της αλλαγής αναδεικνύει τα ριζοσπαστικότερα στοιχεία στην εξουσία. Με την αλαζονεία που δίνει η πρόσφατη κατάκτηση της εξουσίας, αυτοί οι ριζοσπάστες καρατομούσαν χωρίς μέτρο και φραγμό, έως τα όρια της κοινωνικής αναταραχής. Σήμερα δεν λείπουν οι σύγχρονοι Γιακωβίνοι. Αυτοί που δεν βρίσκονται στην εξουσία, αλλά που θέλουν να βρεθούν για να επιβάλλουν τις δικές τους "καρατομήσεις". Και δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν αφού ουδόλως κρύβουν τις προθέσεις τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα κλασικό δείγμα τέτοιας συμπεριφοράς. Η δημοσίευση του άρθρου του αγαπητού φίλου Διονύση Γουσέτη "Να μην κλείσει η Siemens" στο φύλλο της Αυγής το Σάββατο 12 Ιουλίου, είχε ως αποτέλεσμα την επιστολή του βουλευτή κ.Κουράκη στο φύλλο της 15ης Ιουλίου, όπου αντί για ουσιαστική απάντηση στα επιχειρήματα του κ.Γουσέτη περιορίστηκε στην κενή συνθηματολογία ("ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη" κτλ), καταλήγοντας όμως για τα άρθρα του κ.Γουσέτη γενικά:

Ούτε η Αυγή έχει ανάγκη τη δημοσίευσή τους, ούτε αυτά έχουν ανάγκη την Αυγή για να ακουστούν. Τα βρίσκεις σε όλα τα ακραία νεοφιλελεύθερα έντυπα, έχουν εξασφαλισμένο και χώρο και αναγνώστες. Ανάγκη προβολής, αλλά και τεκμηριώμενης και σοβαρής ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ κριτικής έχουν οι ιδέες της αριστεράς και των αριστερών. Και δυστυχώς στον τομέα αυτό η Αυγή με τη στήλη του κ. Γουσέτη δεν συνεισφέρει ούτε κατ' ελάχιστον
Συνεχίζει θέτοντας στην ΠΓ του Συνασπισμού θέμα απομάκρυνσης του κ.Γουσέτη από σταθερού συνεργάτη της Αυγής (μιας και δεν πληρεί τα κριτήρια αριστεροσύνης του κ.Κουράκη) στα πλαίσια "αναβάθμιση του ρόλου των μέσων ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ" (όπως περίπου ο κ.Αντώναρος προσπαθεί να μας πείσει ότι η καρατόμηση Ζορμπά γίνεται στα πλαίσια "αναβάθμισης" της αρχής ελέγχου του μαύρου χρήματος).

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία πώς θα διαχειρίζονταν ο κ.Κουράκης την εξουσία, αν για κάποιο λόγο έπεφτε στα χέρια του. Πιθανότατα χειρότερα και από τον κ.Καραμανλή.

8 σχόλια:

Θανάσημος είπε...

Ο "Λουδοβίκος της Ραφίνας!"

Χα, χα! Καλό...

Ιδού και το αποκλειστικό απόσπασμα από την χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής επάνω στο θέμα: http://thanasimos.blogspot.com/2008/07/blog-post_21.html

Athena Smith είπε...

Η διαφθορα των πολιτικων δεν ειναι το προβλημα. Οταν τη συζηταμε συνεχεια περισσοτερο κακο κανουμε παρα καλο διοτι απομακρυνομαστε απο τα πραγματικα αιτια της κακομοιριας μας, που ειναι η δικη μας διαφθορα. Ειμαστε -ως λαος- διεφθαρμενοι. Τα παραδειγματα απο την καθημερινη μας συμπεριφορα παρα πολλα. Ας μην αρχισω...

Σαρκα απο τη σαρκα μας λοιπον οι πολιτικοι.
"The fault does not lie in the stars but in ourselves."

Nievskii είπε...

Δεν φταίει ο Κουράκης. Φταίει το κράτος που τους κάνει τζάμπα μάγκες εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ με ατέλεια χαρτιού σε αυτό που εκλαμβάνουν ως κομματική φυλλάδα τους - αν θεωρούν βέβαια ότι είναι εφημερίδα και όχι ο Ριζοσπάστης, οπότε και δεν έπρεπε να παίρνει κρατική ενίσχυση ως κομματικό έντυπο και όχι εφημερίδα! - κρατική διαφήμιση - λίγη ή πολλή υπάρχει - και στραβά μάτια άμα λάχει και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στην "αριστερή" εφημερίδα Αυγή και στον "αριστερό" σταθμό στο Κόκκινο - έχουν γίνει καταγγελίες για τις οποίες - αλήθεια είναι ψέμματα είναι, η ηγεσία του ΣΥΝ φρόντισε σκόπιμο να σιωπήσει. Και φυσικά, αφού ήρθε η σειρά του τιμημένου ΚΚΕ τώρα που γυρίζει, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει τι έγιναν οι επιχειρήσεις του ενιαίου ΚΚΕ που ήταν στο όνομα στελεγχών του ΚΚΕεσ ή στελεγχών που αποχώρησαν. Ή τα λεφτά για την "αναβάθμιση" των κομματικών ΜΜΕ που θα τα βρούνε αν δεν έχουν; Γιατί για να προσλάβεις κόσμο θέλεις λεφτά. Και αυτά μόνο από Γερμανούς βγαίνουν. Αν δεν έχεις λεφτά - και να έχεις βέβαια - ανοίγεις ένα μπλογκ και βάζεις τα στελέγχη σου να γράφουν, δεν ανοίγεις εφημερίδα.

Ανώνυμος είπε...

Λογικο ειναι να συμβαινει αυτο στην Ελλαδα καθως η γνωμη του αλλου παντα θεωρειται υποπτη.Αυτο μπορει να συμβαινει ακομα και σε μια απλη συζητηση με φιλους.Εχουμε γινει μια χωρα παρανοικων,Η διαφορετικη αποψη παντα "κατι κρύβει" και παντα "καποια συμφεροντα κρυβονται απο πισω" αρα...καρατομηση!!!


Αθανασιος

Ανώνυμος είπε...

Αθανάσιε, αυτό το ιδίωμα καχυποψίας ήταν κοινό χαρακτηριστικό όλων των σοσιαλιστικών παραδείσων, δεν βλέπω τον λόγο να απουσιάζει από την Ελλάδα!

Εξαιρετικό το άρθρο του Γουσέτη όπως και του Roark.

Ανώνυμος είπε...

Πολλή σημασία δώσατε στον κ. Κουράκη. Η επιρροή του στην κοινωνία είναι μηδενική, αντίθετα με τη μεγάλη επιρροή που έχει στα media, και σ' αυτά βάζω μέσα και τα blogs. Και στο κάτω κάτω, πόσο σοβαρά μπορείς να πάρεις έναν εξηντάρη με βαμμένη αλογοουρά; Στον Τζάγκερ που πουλάει νιάτα και ροκιά σαν επάγγελμα το καταλαβαίνω, αλλά ένας πολιτικός που τα βάφει πόσα συμπλέγματα να κρύβει... Εκτός αν το κάνει για να γοητεύει ξέμπαρκες σαραντάρες στο Σαντέ και το Ντε Φάκτο, οπότε ΟΚ!

Ανώνυμος είπε...

το πρόβλημα δεν είναι ο Κουράκης. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες απόψεις προέρχονται από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΝ:

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ πίσω η πλειοψηφία του Συνασπισμού στην απόφασή της να προχωρήσει σε αλλαγές στην εφημερίδα «Αυγή» με τις οποίες- σημειωτέον- έχει διαφωνήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας. Χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που επανεξέτασε το θέμα αποφάσισε εν όψει των γενικών συνελεύσεων των μετόχων της «Αυγής», αλλά και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, να καλέσει τους μετόχους να στηρίξουν την πρωτοβουλία του κόμματος για ενοποίηση και αναβάθμιση των δύο μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο, η μειοψηφία της Ανανεωτικής Πτέρυγας διαφώνησε, λέγοντας ότι «για λόγους αρχής και σεβασμού προς την αυτόνομη “Αυγή” οι σχεδιασμοί που αφορούν την εφημερίδα να αποφασιστούν, όχι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και μάλιστα με προχειρότητα, αλλά από το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας, φυσικά σε συνεργασία με τον Συνασπισμό».

Στελέχη των Ανανεωτών σχολίαζαν χθες πως η ηγεσία του κόμματος δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στις προτάσεις της, παρά τη διαφωνία του Δ.Σ. της «Αυγής», ενώ συνεργάτες του κ. Τσίπρα αντέτειναν πως «έχουμε ειλικρινείς προθέσεις τις οποίες και θα υλοποιήσουμε».

Έτσι ο κ.Γουσέτης ως πρώην στέλεγχος των ανανεωτικών του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται προς απόλυση από τους πρώην εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ο κ.Κουράκης, με τις ελάχιστες δημοσιευμένες εργασίες που έχει, πώς θα του φαινόταν λ.χ. η πρόταση για την αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου όπου δούλευε να περνά μέσα από την απόλυσή του; Και ειδικά αν αυτό συνδεόταν σαφώς με τις πολιτικές του απόψεις, και όχι με την προφανή ανεπάρκειά του για την θέση που κατείχε, με βάση βέβαια τα διεθνή δεδομένα στον χώρο.

Πώς θα του φαινόταν αν ένας δημοσιογράφος απολυόταν από άλλο μέσο για πολιτικούς λόγους στα πλαίσια της "αναβάθμισής του" και αυτός είχε σχέση λ.χ. με τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί απότι βλέπω πριν από λίγο καιρό το κόμμα του αντέδρασε λυσσαλέα στην απόλυση Κούλογλου από την ΕΤ για την αντίστοιχη "αναβάθμιση" της ΕΤ.

Στα πλαίσια της αναβάθμισης του στο Κόκκινο, πιστεύει ο κ.Κουράκης και ο κ.Τσίπρας ότι πρέπει να πληρώνονται και να ασφαλίζονται οι εργαζόμένοι από τα "αριστερά" αφεντικά τους; Θα ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε εκείνη την επιχείρηση;

Και ένα τελευταίο: τα φαραωνικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για αναβάθμιση των ΜΜΕ του, με ποια λεφτά θα βγουν, από ποιον κομματικό Γερμανό,από ποιον επιχειρηματία ή με ποια κομπίνα θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Θα ζητήσουν να παίρνουν και (παραπάνω) κρατική διαφήμιση;

Για όσους λένε ο Κουράκης δεν είναι τπτ έχουν δίκιο. Ο Κουράκης δεν είναι τπτ. Αλλά αυτό που λέει ο Κουράκης δεν εκφράζει μόνο τον ίδιο. Προτείνω δε στον ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνουν κυβέρνηση να τον κάνουν και υπουργό Τύπου, υπεύθυνο για την ελευθερία στον Τύπο και το μοίρασμα των κρατικών κονδυλίων. Από τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει εχέγγυα για το μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Kαταλαβαίνουμε βέβαια μετά από αυτά πώς αντιλαμβάνεται την ελευθερία του τύπου ο Κουράκης και τα άλλα παιδιά στον ΣΥΡΙΖΑ - όπως είχε πει κάποτε ο A. J. Liebling:

“Freedom of the press is guaranteed only to those who own one.”

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock