Τετάρτη, Οκτωβρίου 01, 2008

Ο κανόνας της σιωπής

Η διαγραφή του βουλευτή Δράμας κ. Δαϊλάκη επιβεβαιώνει την ουσιαστική κατάργηση του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας.

Αφού λοιπόν ο βουλευτής μπορεί να υπάρχει μόνο ως φερέφωνο του εκάστοτε αρχηγού κόμματος ή, ακόμη χειρότερα, του πρωθυπουργού της χώρας, προτείνω την παρακάτω ‘μεταρρύθμιση’. Κατάργηση της Βουλής και αντικατάστασή της από μια στρογγυλή τράπεζα όπου οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, με εκλογικό ποσοστό πάντα μεγαλύτερο του 3%), θα συζητούν ανενόχλητοι όλα τα πολιτικά ζητήματα ώστε στο τέλος να γίνει αυτό που υποστηρίζει ο αρχηγός του κόμματος με τη μεγαλύτερο ποσοστό. Η ουσία της δημοκρατίας μας, ως έχει, δεν αλλάζει, ενώ μειώνουμε δραστικά τα έξοδα του κράτους και τη σχετική γραφειοκρατία, και περιορίζουμε στο ελάχιστο τα πρόσωπα που μπορούν να γίνουν θύματα – ή θύτες – φαινομένων διαφθοράς. Είναι αυτή όμως η δημοκρατία που μας αξίζει;

Ο κ. Δαϊλάκης έκανε το λάθος να εκφράσει την άποψή του παρά τις σαφέστατες εντολές του πρωθυπουργού για το αντίθετο.
Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία όμως, το τι θα πουν και τι δε θα πουν οι βουλευτές αφορά αποκλειστικά αυτούς και τους ψηφοφόρους τους, και όχι την εκάστοτε κυβέρνηση. Τι κι αν ακουστούν διαφωνίες για τους χειρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου; Τι κι αν καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο; Είδε κανείς τις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, να καταρρέουν κάθε φορά που κάποιο νομοσχέδιο καταψηφίζεται; Φυσικά και όχι. Μόνο όταν η αρχή της διάκρισης των εξουσιών βρίσκεται στο καλάθι των αχρήστων, θεωρείται αυτονόητο ότι οι βουλευτές που εκλέγονται με το κυβερνών κόμμα οφείλουν να στηρίζουν κάθε απόφαση της κυβέρνησης.

Το Σύνταγμά μας, σε ένα από τα πιο φωτεινά σημεία του, ξεκαθαρίζει ότι «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.» Ο κανόνας της ‘σιωπής των βουλευτών’ αν και όχι προφανώς παράνομος, είναι σίγουρα αντιδημοκρατικός και οδηγεί στον εκφυλισμό του πολιτεύματός μας.

Το σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν μοιάζει σε τίποτα με την περίοδο 1990-93. Κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, και κανείς δε φαίνεται να έχει τέτοιες προθέσεις. Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να διαγράψει ακόμη ένα βουλευτή του κόμματός του για να οδηγήσει τη χώρα σε μια ακόμη αδικαιολόγητη εκλογική αναμέτρηση, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε δύσπιστοι στο όποιο ‘εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας’ κι αν επικαλεστεί. Κι αν επιβραβεύσουμε και τότε, ακόμη μια φορά, την ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά, ας αναλάβουμε και τις ευθύνες μας.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε προσωπικό επίπεδο και χωρίς να έχει σημασία, εάν ψηφίζω το συγκεκριμένο κόμμα ή όχι αυτές οι τεχνικές εκβιασμού με σκοπό να συσπειρωθεί το κομματικό ακροατήριο αρχίζουν και με εκνευρίζουν.

Πρόωρες εκλογές και "εθνικό θέμα". Ποιό "εθνικό θέμα" υποννοείτε; Δεν νομίζω να υπάρχει καν σαν πρόφαση. Κάποιοι έχουν υπαινιχθεί ότι οι πρόωρες εκλογές ανήκουν στο εθιμικό δίκαιο.

Η φίμωση των βουλευτών από τους αρχηγούς των κομμάτων νοθεύει την δημοκρατία, όπως είχα υπαινιχθεί εδώ
http://thoughtsofashy.wordpress.com/2008/09/04/post1312/

Averell είπε...

@ Γ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΙΗΣ

Δείτε, αντιθέτως, πώς απορρίφθηκε το σχέδιο Paulson στις ΗΠΑ, παρ' όλον που οι άτυποι επικεφαλής και των δύο κομμάτων το στήριξαν. Βέβαια, η διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα είναι φαινόμενο που περισσότερο σχετίζεται με την εσωκομματική δημοκρατία, ευτυχώς τα κόμματα δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν και την απώλεια της βουλευτικής έδρας των διαφωνούντων βουλευτών. Αντιθέτως, όμως, χάρη και στον εκλογικό νόμο, επηρεάζουν πάρα πολύ τη δυνατότητα της εκλογής του κάθε βουλευτή. Στις ΗΠΑ όλες οι βουλευτικές περιφέρειες είναι μονοεδρικές, με αποτέλεσμα η προσωπικότητα του υποψηφίου να παίζει σημαντικότερο ρόλο στην εκλογή του. Όσο για την επίκληση εθνικού λόγου, ας μη μιλήσουμε περισσότερο ...

Αθανασιος είπε...

καταρχην μιας και μιλαμε για τις ηπα η διακριση νομοθετικης και εκτελεστικης εξουσιας ειναι απολυτη και δεν εξαρταται η μια απο την αλλη οπως για παραδειγμα στην ελλαδα.στη βουλη των αντιπροσωπων γινονται εκλογες καθε 2 χρονια.στη γερουσια το ενα τριτο αλλαζει καθε 2 χρονια(για να μην πω και για τις προκριματικες εκλογες που υπαρχουν για καθε θεση).αντιθετα ο προεδρος ψηφιζεται καθε τεσσερα χρονια.δεν συνδεεται λοιπον η εκτελεστικη εξουσια με την νομοθετικη αρα δεν υπαρχει κομματικη πειθαρχια ουτε αρχηγοι κομματων καθως για καθε θεση υπαρχουν προκριματικες εκλογες.
αυτο που δεν ξερω για την ελλαδα ειναι το εξης.αμα διαγραφει ενας βουλευτης της ΝΔ ακομη και μεινει με 150 υποχρεουτε αυτοματα να παει σε εκλογες ή παλι πρεπει να επικαλεστει καποιο εθνικο θεμα??δηλαδη μπορει αμα θελει να εξαντλησει την τετραετια ακομα και με 150 ή 149 βουλευτες??αμα δεν μπορει τοτε δεν χρειαζεται επικληση εθνικου θεματος

Αθανασιος είπε...

ξεχασα να αναφερω οτι στις ηπα δεν υπαρχουν ουτε προωρες εκλογες για κανενα λογο.

Καππαδόκης είπε...

Με την ευκαιρία να επαναφέρω στο τραπέζι άποψη την οποία έχω διατυπώσει και στο παρελθόν σαν σχόλιο σε σχετικό κείμενο.

Αφου κάθε βουλευτής πρέπει να ψηφίζει ό,τι η κομματική βούληση επιβάλλει και όποιος έχει διάφορη γνώμη τίθεται εκτός μαντρίου και εις το πυρ το εξώτερον, τότε τι μας χρειάζονται οι βουλευτές; Θα μπορούσε κάλλιστα το Κράτος να διοικείται σαν τις ανώνυμες εταιρείες. Θα γινόντουσαν εκλογές και αντί αριθμό βουλευτών θα εκλέγαμε αριθμό ποσοστών στη εταιρεία που λέγεται Ελλάς. Οποιος είχε την πλειοψηφία αυτός και θα κυβερνούσε απρόσκοπτα χωρίς να έχει στο κεφάλι του τους κατά καιρούς Τατούληδες και το σημαντικότερο όλων, θα εξοικονομούσαμε και τους μισθούς και τα έξοδα όλων των βουλευτών, ποσό τεράστιο για τον προυπολογισμό μας.Ειλικρινά, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί να πληρώνουμε σαν λαός τόσα πολλά χρήματα για ένα "ναι σε όλα".

Ανώνυμος είπε...

Μιὰ ἁπλῆ πρότασι γιὰ τὴν καθιέρωσι στὴν πρᾶξι τῆς διάκρισης τῶν ἐξουσιῶν βρίσκεται ἐδῶ:
http://gordongr.blogspot.com/2007/09/blog-post_13.html

Ἀθανάσιε, ἔχουμε κοινοβουλευτικὸ σύστημα, ποὺ σημαίνει ὅτι ὴ κυβέρνησι *πρέπει* νὰ ἔχει τουλάχιστον 151 ἕδρες. Ἂν αὐτὸ δὲν γίνῃ τότε μπορεῖ νὰ πέσῃ ἀνὰ πᾶσα στιγμή. Τότε ὁ πρόεδρος τῆς δημοκρατίας πρέπει νὰ προσπαθήσῃ νὰ διορίσῃ νέα κυβέρνησι μέσῳ συνεχῶν διερευνητικῶν ἐντολῶν (ποὺ φυσικὰ δὲν θὰ ὁδηγήσουν πουθενά), καὶ θὰ πᾶμε σὲ πρόωρες ἐκλογὲς χωρὶς ἐθνικὸ λόγο, γιὰ πρώτη φορὰ μετὰ τὸ 1990. Ἀλλὰ ἡ κυβέρνησι δὲν θὰ ἀφήσῃ νὰ γίνῃ αὐτὸ γιατὶ θὰ ρίξῃ τὸ γόητρό της· θὰ ἐπικαλεστῇ ἐθνικὸ λόγο καὶ θὰ προκηρύξῃ ἐκλογὲς μόνη της.

Αθανασιος είπε...

νομιζω πως πρεπει να ζητησει ψηφο εμπιστοσυνης.οποτε αμα παρει και με τους ανεξαρτητους τοτε δεν γινονται προωρες εκλογες ασχετως αν στην ΚΟ ειναι 150 η λιγοτεροι βουλευτες.

Unknown είπε...

Για την εσωτερική δημοκρατία στην ΦιΣ έχεις κανένα σχόλιο σύντροφε Σαρηγιαννίδη;
Μην μου ρωτήσεις διευκρινίσεις - θα υποτιμήσεις την ευφυΐα σου.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@dionisis

Είναι όντως αρκετά τα σημεία όπου η εσωκομματική μας δημοκρατία χρήζει βελτίωσης. Είναι επίσης αλήθεια ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις βρεφικές ασθένειες μιας οργάνωσης που δεν έχει ακόμη κλείσει 2 χρόνια ζωής.

Από την άλλη, και εντός κόμματος και εκτός κόμματος, ένα από τα πράγματα που φαίνεται να κάνουμε με επιτυχία είναι η διατήρηση του ανοιχτού διαλόγου. Τα περισσότερα ίσως μέλη μας διατηρούν άλλωστε προσωπικά blogs, όπου γράφουμε ανεμπόδιστα τις απόψεις μας.
Η άποψή μου είναι ελπίζω ξεκάθαρη. Η «εσωστρέφεια» είναι καλό πράγμα. Προάγει το δημοκρατικό έλεγχο, γεννά καινούριες ιδέες, δοκιμάζει τις παλιές και περιορίζει την αυθαιρεσία.

Υ.Γ. Η «ευφυΐα» μου – που η αλαζονεία μου δεν μου επιτρέπει ποτέ να υποτιμώ – δεν επηρεάζει το δίκιο ή άδικο των απόψεών μου.

barel είπε...

Δυστυχώς οι λογικές της αγελαίας σκέψης που προωθεί ο σεμνός και ταπεινός κατα τα άλλα πρωθυπουργός θα έχουν άσχημες επιπτώσεις όχι μόνο στο κόμμα του αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Πρακτικές όπου απαγορεύεται η κριτική αρμόζουν σε άλλα καθεστώτα. Μέσω της κριτικής και της διαφορετικότητας στην σκέψη δημιουργούνται νέες ιδέες και αποφεύγονται τραγικά λάθη. Δυστυχώς στη Ν.Δ έχουν απαγορεύσει και αποσύρουν απο τις εφημερίδες (άλλο και τούτο) κάθε αρνητική δήλωση εκλεγμένου βουλευτή κάτι σαν τα απαγορευμένα σκίτσα του Μωάμεθ...

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Επιστρέφει στην Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Σταύρος Δαϊλάκης(http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/08/1573986.htm)

xaxaxa...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock