Κυριακή, Μαΐου 03, 2009

Ναι στην παραπομπή – Όχι στην παραίτηση

Η συζήτηση περί σκανδάλων απειλεί, γι ακόμη μια φορά, να εξοστρακίσει τον πολιτικό διάλογο και να παραδώσει το πολιτικό μέλλον της χώρας μας σε υποτιθέμενους ‘καθαρούς’ πολιτικούς που θα έρθουν να υπερασπίσουν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια. Η ιστορία των τελευταίων χρόνων θα πρέπει βέβαια να μας υποψιάσει λιγάκι για κάθε είδους επιχειρήσεις ‘καθαρά χέρια’ και «επανίδρυσης του κράτους» - όποιο χρώμα κράτους (γαλάζιου, πορτοκαλί, πράσινου, κλπ.) κι αν επαγγέλλονται.

Η Ν.Δ. απέτυχε παταγωδώς να μειώσει τη διαφθορά στη χώρα μας. Διαφθορά που ομολογουμένως δεν δημιούργησε η ίδια, αλλά ούτε και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ – όπως με περισσή υποκρισία μας καλούν να πιστέψουμε τα στελέχη της. Κι απέτυχε γιατί δεν προσπάθησε καν. Το κράτος συνέχισε να διογκώνεται, η γραφειοκρατία συνέχισε να αυξάνει την επιρροή της στην καθημερινότητά μας και ο συγκεντρωτισμός του κράτους παρέμεινε ο μόνος πολιτικός κανόνας διακυβέρνησης. Τα οργανωμένα συμφέροντα (είτε επιχειρηματικά, είτε συνδικαλιστικά) συνεχίζουν σήμερα να ελέγχουν την κρατική μηχανή, όπως άλλωστε και πριν από 10, 20, 30, …60 χρόνια στη χώρα μας.

Μόνο όταν αποφασίσουμε να αντικαταστήσουμε το ‘Κράτος ρυθμιστή’ με το ‘κράτος Δικαίου’ θα μπορούμε να ελπίζουμε στη μείωση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Κι όμως. Οι πολιτικοί μας ηγέτες φαίνεται να προτιμούν συχνά τις ανέξοδες ρητορείες. Κι αντί να οδηγήσουν τη χώρα στο δύσκολο δρόμο του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου, ακολουθούν ξανά τον εύκολο δρόμο της ‘συσπείρωσης’ του λούμπεν κομματικού στρατού τους.

Στην υπόθεση Παυλίδη για παράδειγμα, όπως και σε κάθε αντίστοιχη υπόθεση, το έργο των πολιτικών μας θα έπρεπε να είναι σαφές και ξεκάθαρο – ανεξάρτητα από το ‘γράμμα’ της αντίστοιχης νομοθεσίας.

Ο κ. Παυλίδης θα πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Εκεί που οδηγούνται όλοι οι απλοί πολίτες στις αντίστοιχες περιπτώσεις. Η Βουλή θα έπρεπε να φρενάρει τις διαδικασίες μόνο – κι εκεί με έντονους ενδοιασμούς – αν θεωρήσει ότι το κατηγορητήριο είναι παντελώς άκυρο και αποτελεί προϊόν σχεδιασμένης πολιτικής συνωμοσίας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κ. Παυλίδης είναι ένοχος. Κάθε άλλο. Μέχρι την καταδίκη του από τη δικαιοσύνη, ο κ. Παυλίδης παραμένει αθώος. Οπότε και κάθε συζήτηση περί παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωμα είναι ανόητη και κενή περιεχομένου.

3 σχόλια:

Averell είπε...

Παρ' ότι η ανάρτηση είναι, στην ουσία της, σωστή (και προσωπικά το συνυπογράφω, ιδίως για τη σχέση του μεγέθους του κράτους με τη διαφθορά) υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να προσεχθεί: οι πολίτες παραπέμπονται στο ακροατήριο μετά από την προανακριτική ή την ανακριτική διαδικασία υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν "αποχρώσες ενδείξεις ενοχής" - ένα επίπεδο πιο πάνω από αυτό που αναφέρει ο αρθρογράφος. Ιδανικά, αυτό θα ίσχυε και για την παραπομπή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η διαφορά με τη Βουλή είναι ότι, επειδή εμφιλοχωρούν και πολιτικοί παράγοντες, τουλάχιστον ως προς το φαίνεσθαι. Έτσι, από την παρούσα Βουλή, στην οποία πλειοψηφεί το κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Παυλίδης, θα ζητούσα (καθαρά πολιτικά μιλώντας) συμπεριφορά σαν αυτήν που περιγράφει ο αρθογράφος. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, εάν δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανήκε στο ΠΑΣΟΚ και επρόκειτο να εξετάσει την ενδεχόμενη παραπομπή υπουργού της ΝΔ, θα ζητούσα να υπάρχουν και οι "αποχρώσες ενδείξεις". Ως αποτέλεσμα πλήρως καταχρηστικής παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αναφέρω την περίπτωση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου για το "σκάνδαλο" της ΑΓΕΤ "Ηρακλής" το 1994 - ούτε κάτι τέτοιο θα θέλαμε, νομίζω.

spyridon44 είπε...

Οτι "κάπως" τα πήρε ο κ.Παυλίδης, δεν έχω αμφιβολία λόγω πείρας (στον Πειραιά).
- Δεν θα του επέτρεπε κ΄΄αν το "κύκλωμα" να μην τα "πάρει" !!!!!!
- Αλλά να πληρώσει για πρακτικές καθιερωμένες απο δεκαετίες, μου φαίνεται παράλογο.
- Οι διαδικασίες αναθέσεως Αγόνων (και μή) Γραμμών πρέπει να γίνουν πιό διαφανείς.
- Φέτος τηρήθηκαν οι υπάρχουσες διαδικασίες (βοήθησε η αποκάλυψις του σκανδάλου), και γι'αυτό βλέπουμε στις Αγονες Γραμμές (ίσως για πρώτη φορά) και σοβαρές Εταιρείες (Blue Star κλπ)

d E είπε...

Και βεβαια ναι στη παραπομπη δεν πρεπι να κανουμε συμψηφισμους.Αν και το προβλημα της διαπλοκης ειναι συνδεδεμενο με το ειδος της πολιτικης μας σκηνης,την οικογενειοκρατια,εξελιξη του προεστοι και κοτσαμπασηδες της τουρκοκρατιας.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock