Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα ‘Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα’ (21-06-09, Α11):
Το παγωμένο κλίμα που επικρατεί εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατεγράφη, παρά τα χαμόγελα, και κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.
[…]
Ο Πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που έχει ανέβει πολλές θέσεις στην κυβερνητική ατζέντα. Αν και η Αθήνα δεν έλαβε στις Βρυξέλλες την υποστήριξη που ανέμενε για κοινές ευρωπαϊκές δράσεις στο Θέμα της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να πιεστεί και η Τουρκία, ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι η 'Αγκυρα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 2001.
Κι από την ηλεκτρονική έκδοση της άλλης έγκυρης εφημερίδας Το Έθνος ‘Παγίδα με τη Xάλκη στήνει η Aγκυρα’ («E» 21/6):
H υποδοχή του κ. Eρντογάν χθες στο Mέγαρο Mαξίμου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη στην Aθήνα του Tούρκου πρωθυπουργού το 2004, όταν ο κ. Kαραμανλής και η κυβέρνησή του θεωρούσαν ειλικρινείς τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του κ. Eρντογάν για.. άρση του casus belli και για σύντομη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης.
Ας συγκρίνουμε τώρα τους ισχυρισμούς και των δύο αυτών ρεπορτάζ με την πραγματικότητα: ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέβαλε τελικά την επίσκεψή του, δεν παραβρέθηκε χτες, όπως όντως είχε προγραμματιστεί, στα εγκαίνια του καινούριου μουσείου της Ακρόπολης κι ούτε συναντήθηκε φυσικά με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή. Η συνάντηση, όπως και οι περιγραφές των συνομιλιών μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, ανήκουν αποκλειστικά στη φαντασία των δημοσιογράφων που κάλυψαν το υποθετικό αυτό γεγονός.
Μέχρι αυτή την ώρα (21/6/2009 8:31 μμ), καμία από τις δύο εφημερίδες δεν έχει ζητήσει συγνώμη για τα ψέματα και τις κινδυνολογίες που προσπάθησαν να πλασάρουν στους αναγνώστες τους. Κατανοώ να έχουν δημοσιογράφοι διαφορετική αντίληψη για τα γεγονότα, να ερμηνεύουν την πραγματικότητα μέσα από το πρίσμα της υποκειμενικής τους θεώρησης του κόσμου, να κάνουν υποθέσεις και σενάρια. Δύσκολα όμως θα μπορούσα να ανεχτώ τον κυνισμό της κατασκευασμένης πραγματικότητας και του ‘δημιουργικού’ ρεπορτάζ. Εσείς;
10 σχόλια:
Απλά απίστευτο!!!!!!
αισχρό όχι μόνο απίστευτο
...και η Ελευθεροτυπία:
http://archive.enet.gr/online/ss3?q=%C5%F1%ED%F4%EF%E3%DC%ED&a=&pb=0&dt1=&dt2=&r=6&p=0&id=92228404
(το βρήκα στο facebook προφίλ του Nick Drandakis)
Οι εφημερίδες της Κυριακής κλείνουν την ύλη τους το Σαββάτο το μεσημέρι νωρίς. ΄Ετσι δεν μπορούσαν να καλύψουν την συνάντηση εκ των πραγμάτων. Ήταν άτυχοι γιατί ανεβλήθη κι έτσι αποκαλύφθηκαν.
Φανταστείτε όμως τι παπαριές διαβάζουμε για άλλες συναντήσεις που δεν αναβάλλονται τελικά και σαν μαλάκες θεωρούμε πως ότι ρεπορτάζ έχει ο δημοσιογράφος είναι έγκυρο.
Το αντίτυπο της εφημερίδας, που αγόρασα χθες δεν αναφέρεται σε συνάντηση, αλλά στην ματαίωση της συνάντησης.
Είναι προφανές ότι από την στιγμή, που η ύλη μιας εφημερίδας κλείσει, να μην μπορεί να ενσωματώσει τις αλλαγές στην συγκεκριμένη έκδοση και να διαβάζει ο αναγνώστης πράγματα, που δεν έγιναν ή δεν θα γίνουν. Η επίσκεψη θα ήταν ένα γεγονός, που δεν έγινε. Η εφημερίδα είχε "κλείσει ύλη", οπότε βρέθηκε να έχει δημοσιεύσει μια μη-ειδήση. Συμβαίνει. Το απαράδεκτο είναι ότι έκανε και ρεπορταζ για το περιεχόμενο της μη-συνάντησης δημιουργώντας εντυπώσεις και επηρεάζοντας την στάση των πολιτών. Εάν δεν είχε κάποια εκ των προτέρων ενημέρωση για το τι θα διαμοιβόταν στις συγκεκριμένες συνομιλίες και ποιά θα ήταν η στάση των συνομιλητών απέναντι στα ζητήματα, τότε ναι το σφάλμα της είναι μάλλον μεγάλο.
Όμως η εφημερίδα έβγαλε και δεύτερη έκδοση, όπου αναφερόταν η ματαίωση της επίσκεψης. Δεν είδα, όμως, κανένα blog να αναφέρεται σε αυτό.
Απαράδεκτη η "δημιουργική δημοσιογραφία". Εξίσου απαράδεκτη, όμως, και η "αμέλεια" των blogs να ενημερώσουν την σελίδα τους για την διόρθωση του σφάλματος, προσπαθώντας να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις. Η εφημερίδα έβγαλε τουλάχιστον δέυτερη έκδοση, οι "κήνσορες" συντάκτες-από όσα είδα- των blogs δεν έκαναν τίποτα.
Εάν είμαστε κριτικοί στις εφημερίδες αποδεικνύεται ότι πρέπει να είμαστε εξίσου κριτικοί και στα blogs και στην λεγόμενη "δημοσιογραφία των πολιτών" και να μην την θεωρούμε εξ ορισμού έγκυρη.
Όντως βγήκε και δεύτερη έκδοση με ‘διορθωμένο’ το σχετικό ρεπορτάζ. Καμία συγνώμη όμως, κανένα σχόλιο. Λες κι όλα ήταν φυσικά και έγινε απλά ένα μικρό λαθάκι. Η δεύτερη αυτή έκδοση όμως δεν είναι η διόρθωση ενός σφάλματος, αλλά η προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος ότι προσπάθησαν να παραπλανήσουν τους αναγνώστες τους.
Τα blogs δηλαδή τι έπρεπε να κάνουν; Να ζητήσουν συγνώμη που ξεμπρόστιασαν την προσπάθεια παραπληροφόρησης; Ξέρω, η τεχνολογία δημιουργεί αρκετές φορές άβολες καταστάσεις σε όσους δημοσιογράφους δεν φροντίζουν να κάνουν τη δουλειά τους όπως οφείλουν. Τι να κάνουμε…
Ας μην προσπαθούμε όμως να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Και τα τρία ρεπορτάζ αναφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την υποτιθέμενη συνάντηση. Δεν μας λένε ότι αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ούτε ότι αναμένεται το κλίμα να είναι έτσι ή αλλιώς.
Η Ελευθεροτυπία μας λέει ότι «επί μία ώρα (μαζί με το χρόνο που χρειάστηκε για τη μετάφραση), τα είπαν χθες το απόγευμα». Το Βήμα μας λέει ότι «παρά τα χαμόγελα», κατεγράφη «το παγωμένο κλίμα που επικρατεί εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», κι ότι ο «πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης». Το Έθνος γράφει ότι «η υποδοχή του κ. Eρντογάν χθες στο Mέγαρο Mαξίμου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη.»
Και θα έπρεπε να στραφούμε τώρα στα blogs και να μη θεωρούμε έγκυρη τη «δημοσιογραφία των πολιτών»; Αυτό είναι το θέμα μας; Εγώ λέω ναι, να μην εμπιστευόμαστε κανέναν. Αλλά το θέμα μας εδώ είναι η συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης χιλιάδων αναγνωστών. Κι αν δεν ήταν τα blogs, το facebook, το twitter, κλπ. ακόμα κουτόχορτο θα τρώγαμε.
Και η ιστορία έχει και συνέχεια (http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=5721):
Με επιστολή του προς τον διευθυντή της 'Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας', Γιάννη Βλαστάρη, ο Μικέλε Τσερκόνε, Εκπρόσωπος Τύπου του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ζακ Μπαρό, επιμένει ότι η συνέντευξη Μπαρό προς την δημοσιογράφο Αγγελική Παπαμιλτιάδου που δημοσιεύτηκε στην 'Κ.Ε' στις 14/06/09 δεν έλαβε ποτέ χώρα, και είναι "εντελώς πλασματική". Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Τσερκόνε, η δημοσίευση μίας τέτοιας συνέντευξης είναι κάτι "αντίθετο προς όλους τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας".
Κύριοι,
έχω την εντύπωση οτι ασχολείστε με την ουρά του όνου...
Το κυρίαρχο θέμα είναι οι ανόητες επαναλήψεις λαθών με αιτία την εμμονή ότι η αντιπαλότητα με την Τουρκία έχει λήξει...
Αν είχε λήξει γιατί δεν τρέχουμε να εκμεταλλευτούμε το υπέδαφος του Αιγαίου; Τι περιμένουμε;
Γιατί καταναλώνουμε τόση ενέργεια και χρήμα στην πολεμική αεροπορία;
Να σας θυμίσω οτι η παρέμβαση στην Κύπρο έγινε για την "ειρήνευση..."
Αυτο είπαν οι Τούρκοι... Όσο και αν ακούγεται μακάβριο, σήμερα φαίνεται αληθινό...
Άλλωστε οι «φιλικοί» προ εμάς Κύπριοι (Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν αγαπούν ούτε το δέρμα τους παρά μόνο τους παράδες...) δεν επιθυμούσαν την ένωση με την Ελλάδα στο παρελθόν ενώ δεν θέλουν ούτε την εσωτερική ένωση παρά με όρους που θεωρούνται τουλάχιστον γελοίοι απο κάθε ανεξάρτητο παρατηρητή...
Χάριν όμως των Κυπρίων ξηλώθηκαν απο την Πόλη 120.000 Ελληνες την περίοδο 1955-1964
Ευκαιρίας δοθείσης (Η ιστορία έχει πολλές συγκυριακές επαναλήψεις) οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να καταλάβουν τουλάχιστον ένα απο τα μεγάλα νησιά μας...
Άρα ας αφήσουμε την Χάλκη και τις λοιπές ανοησίες που δεν μας αφορούν, αρκετά υποφέραμε απο το χλίσχρο και εθνοπροδοτικό παπαδαριό, που μας ήθελε ακόμα δούλους και υποκείμενα των Τούρκων, και ας ασχοληθούμε με το οικόπεδο μας που λέγεται ΕΛΛΑΣ
Αυτο να φροντίσουμε για να προοδεύσει και να ευημερήσει...
Η Χάλκη (σχολή...) και οι πολυποίκιλες χαλκεύσεις ας πανε στον αγύριστο... διοτι δίνουν τροφή για να υποβιβαζόμαστε στα μάτια των Τούρκων...
Δεν προτείνω ασφαλώς πόλεμο...
Ειρηνική συνύπαρξη προτείνω με εμπορικές συνεκμεταλλεύσεις...
Εμπορικές είπα και οχι εθνικές ούτε εκκλησιαστικές...
Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω κάποιους αλλά η πολυτέλεια της επιβίωσης της πατρίδας μας δεν επιτρέπει άλλα λάθη...
Δεν με πειράζει τόσο να διαβάζω υπερβολές σε "έγκριτα' 'εντυπα, αλλά, η αλαζονεία των συντακτών και εκδοτών , που ακόμη με περιφρονούν.
- Γκεμπελίσκοι, και συμμορίτες.
Και μετά η ΕΣΗΕΑ του κ. Σόμπολου διαμαρτύρεται για "τα σχέδια απαξίωσης της ενημέρωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων".
Δημοσίευση σχολίου