Σάββατο, Αυγούστου 11, 2007

Ο βουλευτής του μέλλοντος

Ο Σπ. Ντόβας προσκαλεσμένος των κυρίων Βαγγέλη Μπαντέ και Γιώργου Προδρομίδη στο τηλεοπτικό κανάλι της Πιερίας, Δίον TV:



Είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσεις απλά και κατανοητά ιδέες που έρχονται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες ενστικτώδεις αντιλήψεις για την πολιτική. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα που ο πατερναλιστικός κρατικισμός δεν είναι απλά η κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά – για τους περισσότερους πολίτες – το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.Ολόκληρες γενιές έχουμε μεγαλώσει με την αντίληψη ότι η έλλειψη του ασφυκτικού ελέγχου από το κράτος οδηγεί αναγκαστικά είτε στο απόλυτο χάος, είτε στην κυριαρχία ισχυρών μειοψηφιών. Όταν έχουμε μπροστά μας ένα διεφθαρμένο αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό δεν μπορεί να περάσει καν από το μυαλό μας η κατάργησή του – πάντα φταίνε τα πρόσωπα – κι αναζητούμε απεγνωσμένα κάθε φορά τον καινούριο αυτό ‘χαρισματικό ηγέτη’ που θα φέρει την ‘αλλαγή’, την ‘επανίδρυση του κράτους’, την ‘καταπολέμηση της διαφθοράς’, κλπ.

Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι η ελευθερία μας. Γιατί, πολύ απλά, δεν θα ξέραμε τι να την κάνουμε ακόμα κι αν την είχαμε. Είναι πολύ δύσκολο να μάθεις να αποφασίζεις για τον εαυτό σου και να απολαμβάνεις την ελευθερία της επιλογής, όταν όλη σου τη ζωή ήταν άλλοι που αποφάσιζαν για σένα. Είναι σαν να πάσχουμε όλοι από το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Ο Σπύρος Ντόβας κάνει πολύ καλή δουλειά προσπαθώντας να εξηγήσει τις ιδέες και τις φιλοδοξίες μας στους δυο δημοσιογράφους και το κοινό τους. Γλώσσα απλή, χωρίς υπερβολές και συναισθηματισμούς. Ένας πολίτης που μοιράζεται τις αγωνίες του με τους συμπολίτες του. Τον πολίτη που περιμένει έναν πολιτικό που θα του προσφέρει μαγικές λύσεις για όλα του τα προβλήματα, ο Σπύρος δεν κατάφερε μάλλον να τον πείσει (πως θα μπορούσε άλλωστε). Είμαι σίγουρος όμως ότι άνοιξε ένα παράθυρο για τους τηλεθεατές εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη της ελευθερίας, κι ας μην είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να σχηματοποιήσουν την ανάγκη τους αυτή.

Υ.Γ. Disclaimer: Η χρήση του πρώτου πληθυντικού προσώπου είναι καταχρηστική και έχει αποκλειστικά αισθητικό χαρακτήρα.

13 σχόλια:

Kensai είπε...

Ο Σπύρος Ντόβας δείχνει ξεκάθαρα την αξία του μέσα από διαυγή και πρακτικό λόγο, δίχως αμπλαουμπλολογίες και τετριμμένες ατάκες ενός- κλασσικού για τα ελληνικά δεδομένα- ξύλινου πολιτικού λόγου.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι πολύ τυχερή που έχει στελέχη όπως τον Σπύρο!

avatar είπε...

Πάρα πολύ καλός!

Ανώνυμος είπε...

πολυ παρακμιακη εικονα.... συνεντευξη στο διον. καλα ρε παιδια, δε καταλαβαινετε οτι δεν εχει ενδιαφερθει κανεις και δε σας περνουν στα σοβαρα? ποιος βουλευτης του μελλοντος? καλοι ειστε στο μπλογκινγκ αλλα δεστε λιγο πια ειναι τα ορια σας και μεχρι που σας περνει. το λεω φιλικα, μη παρεξηγιομαστε. πως θα σας φανει το 0.000001% που θα παρετε στις εκλογες? σε αυτη τη φαση αυτο που καθε λογικος ανθρωπος θα εκανε ειναι να ιδρυσει θινκ τανκ, οχι να κατεβαινει στις εκλογες για να κανει παρεα στον βεργη και στο κομμα ελληνων κυνηγων

Nievskii είπε...

Ο φιλελεύθερος πρώτα τα γένια του βλογάει

S G είπε...

οπως εγραψα ηδη στο ιστολογιο του Σπυρου, για πρωτη προσπαθεια την βρισκω ιδιαιτερα καλη. Δειχνει πραγματικα οτι μια μεγαλη διαφορα της ΦιΣ με αλλα κομματα ειναι οτι προκειται για ενα κομμα που αποτελειται απο πολιτες, οχι επαγγελματιες πολιτικους.

Εχει φυσικα καποιες δυνατοτητες βελτιωσης, θα ελεγα οτι χρειαζεται να αναζητηθουν και συζητηθουν καποιες κλασικες ερωτησεις που θα πεφτουν σε τετοιες συνεντευξεις και να ερχονται οι απαντησεις σε αυτες γρηγορα και συστηματικα (νταξει δεν μιλαμε για παπαγαλια αλλα για μαι λιστα με πραγματα που δεν πρεπει να ξεχναει να αναφερει κανεις).

ανωνυμε δεν μαρεσει το σχολιο σου. Προσωπικα το βρισκω αξιοθαυμαστο οτι ο Σπυρος εκλεψε λιγο χρονο απο τις διακοπες του για να δωσει συνεντευξη, το βρισκω πραγματικα σωστη δουλεια που προσπαθει να μιλαει με τον κοσμο απο κοντα.

Τον Σ.Μανο τον πρωτοειδα στον φουρνο της γειτονιας μου οταν ημουν 9 χρονων περιπου. Δεν ξεχασα αυτην την συναντηση.

Παρομοιως ο Σπυρος δινει την δυνατοτητα στον κοσμο να τον πλησιαζει και να μαθαινει για την ΦιΣ, ειναι μια καλη και απαραιτητη κινηση, εστω και απο μικρα καναλια. Και με το στυλ που μιλαει στην συνεντευξη κανει πολλες συνεντευξεις γνωστων πολιτικων να μοιαζουν με στημενες παπαρολογιες, καμμια σχεση λοιπον με Βεργη κτλ που αναφερεις.

Το σοβαρο ατομο, το σοβαρο κομμα ή και δεξαμενη σκεψης (το οποιο αναφερεις και εχω προτεινει παλιοτερα) δεν φαινεται απο τους υλικους πορους, απο εκατομμυρια των ψηφοφορων ουτε απο τα ΜΜΕ στα οποια προβαλλεται (με ποιος ξερει τι ανταλλαγματα!).
Φαινεται απο την ποιοτητα λογων και εργων και σε αυτο ο Σπυρος τα παει μια χαρα.

ΥΓ εννοεις φανταζομαι παίρνουν με "αι" οχι περνούν με "ε".

Ανώνυμος είπε...

Ποσο ελευθεροι ειναι 2 επιχειρηματιες οταν ο ενας μπορει με το χρημα να διαμορφωνει την πραγματικοτητα που εξαφανιζει τον αλλο που δεν διαθετει αντιστοιχα το χρημα για να την ξανακανει αυτο που ανεκαθεν ητανε...Η αποψη μιας καταστασης φυσικης που ομως στις μερες μας αλλαζει με το χρημα αξια.
Πχ Αν το καπνισμα βλαπτει την υγιεια, ποιος καταφερε να το περασει στα αμερικανικα μιντια πριν απο 40 χρονια , που ειναι γνωστο στον ιατρικο κοσμο...

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Το σχόλιο του ανώνυμου (της ανώνυμης;) με ενόχλησε κι εμένα SG και βρίσκω την απάντησή σου πολύ εύστοχη.

Αν πραγματικά είσαι αφοσιωμένος/η σε κάποιες ιδέες, δε θα σε σταματήσει οποιαδήποτε (πιθανή) εκλογική επιτυχία ή αποτυχία. Αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις δεν είναι η άποψη του οποιοδήποτε ανώνυμου, αλλά η ίδια σου η συνείδηση. Μπορείς να κοιμηθείς εύκολα τη νύχτα γνωρίζοντας ότι έκανες ό,τι είναι δυνατό για να πετύχεις τους στόχους σου; Τότε βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

Όσο για το κόμμα των ελλήνων κυνηγών – μια μικρή ιστορία: Το 2002 πρωτοεμφανίστηκε στην Ολλανδία ένα κόμμα ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Το αίτημά τους ήταν οι Συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να συμπεριληφθούν στο Ολλανδικό Σύνταγμα και τα δικαιώματα των ζώων. Αστείο έ; Στις πρώτες εκλογές που συμμετείχαν τα πήγαν χάλια. Το 2003 κατάφεραν να συγκεντρώσουν όμως 48,000 ψήφους – ακόμα κι αυτό δεν ήταν αρκετό να τους δώσει μια θέση στη βουλή. Στις επόμενες εκλογές όμως, του 2006, συγκέντρωσαν 179,988 ψήφους (1.8%) και κέρδισαν 2 θέσεις στο Ολλανδικό κοινοβούλιο. Η επιτυχία τους ήταν τέτοια που τα κόμματα της κυβέρνησης, φοβούμενα ίσως την εξέλιξη του κόμματος αυτού, περιλαμβάνουν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα τη σύνταξη χάρτας δικαιωμάτων των ζώων.

Tiny Dancer είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μια συνέντευξη στο τοπικό κανάλι Πιερίας δίνει μια παρακμιακή είκονα. (αλήθεια παρακμιακή εικόνα ποιανού;) Δεν έχετε ακούσει ότι Αθήνα δεν είναι όλη η Ελλάδα;
Και πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό πως ότι κάνουμε το κάνουμε για μας, γιατί το πιστεύουμε και το υποστηρίζουμε τελεία και παύλα. Η γνώμη του πλήθους δεν θα πρέπει να αλάζει τα πιστεύω κανενός ακόμα και αν είναι το 99.999999%.
Πάντως ανώνυμε από ότι βλέπω εσύ και μας παίρνεις στα σοβαρά και ενδιαφέρεσαι για να απαντάς, να διαφωνείς και να κάνεις προτάσεις...
Ένα ακόμα μπράβο στον Σπύρο Ντόβα!

Ανώνυμος είπε...

Όταν ενεργοποίησα το link για να τρέξει το video το έκανα μηχανικά, αυτόματα σχεδόν και χωρίς να είμαι πολύ σίγουρος ότι θα το παρακολουθήσω ολόκληρο.
Δεν ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν ή η δύναμη του πολιτικού λόγου που με καθήλωσε.Ίσα ίσα, αυτό το κομμάτι έπασχε (σχολιάζω αργότερα).
Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, που με συγκίνησε, αν θέλετε ,όσο sic και να ακούγεται κάτι τέτοιο, ήταν η προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου να αρθρώσει πολιτικό λόγο μέσα από απόψεις που ,αν μη τι άλλο, μόνο δημοφιλείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν στην θλιβερή Ελλάδα που λατρεύουμε, σχεδόν μαζοχιστικά, να ζούμε.

Η αλήθεια,βέβαια, είναι πως αν παρουσιαζόταν έτσι σε κάποιο debate, έχοντας απέναντί του οποιονδήποτε παραπάνω από τον γραμματέα της όποιας νομαρχιακής,
θα είχε ανάλογη τύχη με εκείνη των πρώτο-χριστιανών στις Ρωμαϊκές αρένες.
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο από το να σας πληροφορήσω (πάλι sic) πως συμφωνώ σε αρκετά από αυτά που προτείνετε αλλά διαφωνώ σε πολύ περισσότερα.
Θα βοηθούσε σίγουρα μία πιο προσωπική επαφή (μία εκδήλωση ή μία ανοιχτή συζήτηση ας πούμε) για να διαπιστώσω αν μπορούν να αμβλυνθούν κάποιες από τις διαφωνίες μου αλλά δυστυχώς δε μπόρεσα να πληροφορηθώ για κάτι από τα παραπάνω, τουλάχιστον για το νομό μου.

xpan είπε...

Ο Σπύρος τα λέει καλά και στα περισσότερα συμφωνώ 100% (Μόνο το θέμα της απελευθέρωσης των ναρκωτικών με βρίσκει κάθετο).

Όμως η Ελλάδα είναι 20 χρόνια πίσω για να χωνέψει τέτοιες ιδέες.

Υπομονή έχετε;

Κοινότητα Εκάλης είπε...

mpravo spiro, wraia ta les, fainete oti o spiros einai ligo trakarismenos alla ta pige kala.

btw, stis ipiresies den iparxei "prwth ili" me thn ennoia toy ilikoy proiontos.

Ανώνυμος είπε...

Είδα και γω το βίντεο (επιτέλους έβαλα aDSL) και πρέπει να τονίσω ότι αν και δεν θα ψηφίσω ΦΣ (ούτε πιθανόν στο μέλλον) αναγνωρίζω την ουσιαστική διαφορά που είχε ο λόγος του Σπύρου Ντόβα από τις τετριμμένες ανούσιες πολιτικολογίες που κατακλύζουν προεκλογικά τα ΜΜΕ.

Διότι είχαμε καιρό να δούμε κάποιον να μιλά όχι μόνο πολιτικά (δηλ με θέσεις και προτάσεις) αλλά και, πολύ περισσότερο, ιδεολογικά και συναισθηματικά. Βέβαια το σύνηθες φιλελεύθερο ευαγγέλιο δεν έλειπε, αλλά ήταν δοσμένο με αυθεντικότητα από κάποιον που τουλάχιστον πιστεύει. Διόλου παράξενο, αφού ο συμπαθής Σπύρος είναι ακόμη νέος και ακέραιος (και του εύχομαι ολόψυχα να παραμείνει έτσι...).

Και όσο και αν ακούγεται προβοκατόρικο, είχα να δω τέτοιον ενδιαφέροντα πολιτικό λόγο σε τηλεοπτική οθόνη εδώ και 7 χρόνια, όταν παρακολούθησα τυχαία το δεκάλεπτο της ΕΤ1 που ήταν αφιερωμένο στο ΜΕ.Ρ.Α!... Διότι και εκεί άκουγες πράγματα άγνωστα και πρωτόγνωρα, δοσμένα με πάθος και πίστη και όχι με μισόλογα.

Ένα debate ΜΕΡΑ-ΦΙΣ λοιπόν σε κανα κουτσοκάναλο της επαρχίας θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον (κάτι σαν ντέρμπι ουράς για τη σωτηρία από τον υποβιβασμό :Ρ). Άλλωστε, αν και τόσο αντίθετα πολιτικά, από την άποψη της δυναμικής τους απήχησης είναι προς το παρόν πάνω-κάτω ισοδύναμα (με το ΜΕΡΑ να είναι το φαβορί-σε αυτές τις εκλογές τουλάχιστον-και η ΦΣ να πρέπει να ανοίγει σαμπάνιες αν το ξεπεράσει).

Υ.Γ. Εύχομαι καλή επιτυχία στην ΦΣ, με την έννοια ότι είναι κρίσιμο κάτι να αλλάξει, έστω και προς τη λάθος κατεύθυνση, όταν η αποτελμάτωση του πολιτικού και κοινωνικού μας βίου έχει πραγματικά φτάσει στο απροχώρητο...

Κοινότητα Εκάλης είπε...

oso afora to komati tou koinonikou fileley8erismou o MERA k F.S. mporei na vre8oun me polla koina simeia!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock