Τρίτη, Αυγούστου 28, 2007

Ποιοί είναι τελικά η απειλή;

(Η εικόνα είναι από το blog του Γ.Μπούρχα και προέρχεται από εικόνα που αποθήκευσε ο Σ.Πετρολέκκας και είναι η στιγμιαία αποτύπωση των ενεργών πυρκαγιών το απόγευμα της Δευτέρας σε όλη την περιοχή). Δείχνει ξεκάθαρα το εύρος του προβλήματος που αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες όλη η Ανατολική Ευρώπη και η Μεσόγειος. Φωτιές υπήρξαν παντού, σε αριθμούς και έκταση που κανένα παρανοϊκό σενάριο από αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί να δικαιολογήσει.

Η συνωμοσιολογία είναι ένας πολύ βολικός τρόπος σκέψης. Δίνει εύκολες, γρήγορες και εύπεπτες απαντήσεις σε προβλήματα με χιλιάδες αλληλεπιδρούντες συμπαράγοντες. Είναι ένας απλοϊκός τρόπος σκέψης τον οποίον εκμεταλλεύεται κάθε είδους λαϊκισμός για αποκομίσει φτηνά και πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Θεωρίες συνομωσίας έχουμε ακούσει σχεδόν για κάθε μεγάλο γεγονός, καταστροφικό ή όχι. Είναι ένα στοιχείο πάντα υπαρκτό όπου υπάρχει διακίνηση πληροφορίας και συνδέονται στενά με ανθρώπινες ψυχολογικές ανάγκες για εύκολες απαντήσεις. Η αντιμετώπισή τους, στα πλαίσια του δημόσιου διάλογου μιας ανοιχτής κοινωνίας, δεν μπορεί παρά να είναι η τεκμηριωμένη αποδόμησή τους και η ορθολογική ανάδειξη των ασυνεπειών και των αντιφάσεών τους.

Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα όταν οι ίδιοι οι θεσμοί και οι διαχειριστές τους, αγκαλιάζουν αυτές τις θεωρίες (χωρίς ίχνος απόδειξης). Δεν είναι απλά η απόσειση ευθυνών από όσους όφειλαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και απέτυχαν ή η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και κινδυνολογίας περί εξωτερικών εχθρών για να υποκλαπεί η ψήφος των πολιτών στις προσεχείς εκλογές. Η επίσημη υιοθέτηση θεωριών συνομωσίας (πού ακούστηκε κυβέρνηση να δηλώνει επίσημα ότι υιοθετεί ότι σκέφτεται ο κάθε πολίτης του οποίου η πληροφόρηση είναι ελλιπέστατη) δείχνει μια κυβέρνηση με έλλειμμα πολιτικής σκέψης. Μα ανικανότητα όχι απλά διαχείρισης, αλλά και αντίληψης του προβλήματος.

Αν κάποιοι τέλος πάντως ψάχνουν για οργανωμένα σχέδια, ας ψάξουν για την πραγματική απειλή πρώτα εδώ.

Δείτε ακόμα:
Ιδού η "ασύμμετρη απειλή"!
Η απροστάτευτη λογική όμορφα καίγεται…
Επικίνδυνες θεωρίες συνομωσίας
Insult to Injury
2 σενάρια για τις πυρκαγιές

22 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δεν ξερω τι να πω ρε παιδια.Σωστα αυθτα που γραφετε...αλλα αντε να βρουμε ακρη....

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Το θέματα όπως τίθενται από το άρθρο είναι δύο :
1. Οι θεωρίες συνομωσίας
2. Η υιοθέτησή τους από τις αρχές.
Το πρώτο προκύπτει από συγγενές ελάττωμμα του ανθρωπίνου νοός. Το δεύτερο είναι η προσπάθεια ενός κόμματος ή κομμάτων να εκμεταλλευθούν το ελάττωμμα αυτό.
Το ίδιο έπαθε το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μαδρίτης. Η ανοησία του να αποδώσει τις επιθέσεις στην ΕΤΑ και όχι οι επιθέσεις αυτές καθ' εαυτές το οδήγησαν στην ήττα στις εκλογές.
Ο Κωστάκης για να δράσει σωστά χρειάζεται άνεση χρόνου. Υπό πίεσιν αποδεικνύεται λαπάς. Αλλά μήπως έχουμε καμμιά ένδειξη ότι ο Γιωργάκης είναι καλύτερος ; Μάλλον το αντίθετο ξέρουμε.

Niemandsrose είπε...

Για τη συνταγή "το έθνος μας απειλείται" γράφω εδώ, αν θέλετε μία ακόμα τοποθέτηση.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον, πολιτικοί και στην Ιταλία, που φαίνεται στο χάρτη με φωτιές ισχυρίζονται την ύπαρξη σχεδίου. Κατά συνέπεια οι φωτιές στην Ιταλία ουδόλως αποδεικνύουν ότι οι φωτιές στην Ελλάδα ήταν ακούσιες.

Δεύτερον, δεν είπε κανείς ότι όλες οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου. Η Μεσόγειος κάθε καλοκαίρι έχει πρόβλημα με τις πυρκαγιές, το οποίο εν μέρη οφείλεται στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην ηλιθιότητα κάποιων συμπολιτών μας, όπως της κυρίας που έβαλε να τηγανίσει στην αυλή. Κατά συνέπεια ο χάρτης δείχνει το αυτονόητο. Όμως ο χάρτης δείχνει επίσης και μια πυκνότητα πυρκαγιών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ελλάδα η οποία είναι πρωτοφανής. Αλήθεια, δεν το πρόσεξαν αυτό όσοι κοίταξαν το χάρτη?

Τρίτον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πυκνότητα των πυρκαγιών οφείλεται στο ότι στους περιβαλλοντικούς και τυχαίους παράγοντες προστίθενται πλήθος εμπρησμών από πρόθεση. Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη ατόμου που πάνω του βρέθηκαν στουπιά και κινητά ο οποίος παραδέχθηκε ότι πληρώθηκε για να βάλει φωτιά σε περιοχή χωρίς καμια εμπορική αξία. Γιατί άραγε?

Εγώ δεν ξέρω που αποσκοπούν αυτές οι προσπάθειες και αν είναι μέρος οργανωμένου σχεδίου ή απλώς εξυπηρετούν την προσωπική ατζέντα κάποιων μεμονομένων καθικίων. Ξέρω όμως ότι το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, σε συνδιασμό με την ανυπαρξία αποτελεσματικού κράτους που όπως σωστά επισημαίνει ο SG σε άλλο ποστ είναι αποτέλεσμα πολιτικών πολλών δεκαετιών, και όχι μόνο μιας κυβέρνησης με 3.5 χρόνια ζωής, είναι το ίδιο ανεξάρτητα από το ποιό ενδεχόμενο ισχύει.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΟ ΟΤΙ Η ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΤΙΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΦΙΑ.

athanassios diakos είπε...

antigrafo apo: Don’t Kiss the Frog

1) Έχουμε την πιο σκατένια πυροπροστασία της Ευρώπης. Έχουμε μηδενική περιβαλλοντική συνείδηση. Βλέπεις γιαγιάδες να καίνε χόρτα με 9 μποφόρ, βλέπεις μαλάκες να πετάνε τσιγάρα, βλέπεις χωματερές κάθε τρία μέτρα. Η πυροσβεστική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Επιπλέον διανύουμε την πιο ζεστή χρονιά EVER και στα περισσότερα μέρη της χώρας έχει να βρέξει μήνες. Τέλος έχουμε διάφορους που κάνουν εμπρησμούς για να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντά τους (από βοσκοί μέχρι οικοπεδοφάγοι). Όλα αυτά η κυβέρνηση τα έγραψε στην πούτσα της, και από τον πρώτο καύσωνα και μετά όποτε φυσάει καίγεται η χώρα. Τέλος δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο πολιτικής προστασίας, κανένας πολίτης δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει αν βρεθεί σε πυρκαγιά, οπότε ειχαμε και 60 νεκρούς. Γενικά είμαστε ένα μπουρδέλο που κατοικείται κυρίως από πίθηκους, και οι πίθηκοι μπορεί να μην έχουν αίσθηση δικαιοσύνης ή μέτρου όμως η Φύση την έχει.
2) Μας ζηλεύουν οι Εχθροί μας γιατί είμαστε καραμπουζουκλήδες και πουτσαράδες. Έχουν εξαπολύσει ένα Σατανικό Σχέδιο για να μας καταστρέψουν. Συγκεκριμένα όλα ήταν καλά και ωραία μέχρι που ο Καραμανλής μίλησε για εκλογές. Αμέσως ξεκίνησε να καίγεται η Ελλάδα. Και η Πάρνηθα μετά την αναγγελία των εκλογών κάηκε. Και η Αχαϊα το ίδιο. Και η Κεφαλλονιά, και η Πεντέλη. Όλες οι φωτιές είναι εμπρησμοί και ξεκινάνε με άπειρα μέτωπα ταυτόχρονα στις 3 το βράδι (και του Υμηττού). Δεν είναι τυχαίο που πήρανε τηλέφωνο την Πυροσβεστικη για δήθεν φωτιά στη Μονή Πεντέλης και στο Μαραθώνα και έτσι τα 4 οχήματα που έχει στην Αττική σκορπίσανε στα ισάριθμα σημεία του ορίζοντα. Ο στόχος είναι να πέσει ο Κώστας Καραμανλής, που χάρη στη συμφωνία που υπέγραψε με τον Πούτιν έχει εξελιχθεί σε Φιντέλ Κάστρο της Μεσογείου.

Το ότι όλο και περισσότερος κόσμος πιστεύει το (2), αποδεικνύει την τελευταία πρόταση του (1).

avatar είπε...

@Κώστας
Εγώ δεν ξέρω που αποσκοπούν αυτές οι προσπάθειες και αν είναι μέρος οργανωμένου σχεδίου ή απλώς εξυπηρετούν την προσωπική ατζέντα κάποιων μεμονομένων καθικίων.

Κώστα, πράγματι δεν μπορεί να πει κανείς με 100% σιγουριά (πλην των υποθετικών οργανωτών του σχεδίου -εφόσον υπάρχουν) τι από τα παραπάνω ισχύει, όπως δεν μπορεί κανείς να πει με 100% σιγουριά π.χ ότι αύριο δε θα σταματήσει η βαρυτική δύναμη. Όμως το συντριπτικά πιο πιθανό σενάριο είναι ότι όσες πυρκαγιές ξεκίνησαν λόγω εμπρησμών οφείλονται σε μεμονωμένα συμφέροντα. Όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της αντίθετης άποψης είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμα.

Επίσης, προφανώς και τα αίτια της παρακμής της χώρας είναι βαθύτερα από την ανικανότητα της Ν.Δ. Ωστόσο, 3.5 χρόνια κυβέρνησης δεν είναι και λίγα. Πόσο θέλει δηλαδή να την ψηφίζουν οι Έλληνες για να αρχίσει να δείξει κάποιο αποτέλεσμα; 10 χρόνια; 15 χρόνια; έναν αιώνα; Υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που καιρό τώρα μου λένε ότι έχουν φρικάρει τόσο πολύ όχι μόνο με την σαπίλα του ΠΑΣΟΚ αλλά και με την ανικανότητα (και σχεδόν ισάξια σαπίλα) της ΝΔ που θεωρούν τη μετανάστευση ως τη μόνη πια αξιοπρεπή λύση. Προχτές άρχισαν τα τηλέφωνα στον κολλητό μου: "πάρε με μαζί σου εκεί που πας! Δεν αντέχω άλλο εδώ..."

Ανώνυμος είπε...

Avatar,

δε θέλω να σε στεναχωρίσω, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ναι, για να αλλάξει αυτή η χώρα χρειάζεται μια συνεχή και συνεπή προσπάθεια αναμόρφωσης του κράτους για 15 χρόνια. Και το λέω αυτό για τους εξής λόγους.

Πρώτον, γιατί η χώρα έχασε τόσο έδαφος από τις ακολουθούμενες κατά τις δεκαετίες 1970, 1980, και 1990 πολιτικές που για να "γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή".

Δεύτερον, διότι υπάρχει τόσο μεγάλη αντίσταση από το κατεστημένο που μόνο μικρά βήματα είναι εφικτά. Όσοι ασχολούνται ίσως ξέρουν τον πόλεμο που έγινε από τους συνδικαλιστές όταν η κυβέρνηση πέρασε (ευτυχώς) την άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Ίσως ακόμα θυμάσαι τις καταλήψεις όταν επιχειρήθηκε η εκπαιδευτική αναμόρφωση η οποία δεν πέρασε, ενώ είναι πρόσφατη η υπαναχώρη του Γεωργάκη για το άρθρο 16 μπροστά στην αντίδραση της νεολαίας (είναι αυτός ικανός να κάνει τομές?).

Τρίτον, διότι, πάλι ως αποτέλεσμα προηγούμενων πολιτικών, ή Ελλάδα είναι ένα κράτος που σε μεγάλο βαθμό κατοικείται από πολίτες απαίδευτους (πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά, κ.λπ.) Εκτός και αν κανείς είναι αφελής να πιστεύει ότι το κάποιο από τα δύο μεγάλα κόματα μαζεύει την αφρόκρεμα και το άλλο τον κατιμά, το λογικό είναι ότι στα στελέχη όλων των βαθμίδων και των δυο μεγάλων κομάτων συναντάει κανείς την ίδια ανικανότητα και διαφθορά που συναντάει και στο μέσο Έλληνα πολίτη. Είναι προφανές λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναμόρφωσης στην Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει την ανικανότητα και διαφθορά που χαρακτηρίζει το μέσο Έλληνα.

Εγώ προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ή έστω υπομονετικός, και για αυτό έχω εγκαταλείψει τα πάτρια.

GreekForum είπε...

Ποτέ δεν περίμενα ότι αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (με όλα της τα στραβά), και μάλιστα εν ενεργεία πρωθυπουργός, θα έπεφτε τόσο χαμηλά.
Πρόκειται για κατάπτυστο υποκείμενο του χειρίστου είδους.

Αυτό ξεπερνά και την υποκρισία με τις ταυτότητες.
Είναι οργουελικό στον έπακρο βαθμό. Το όλο σκηνικό θυμίζει ξεκάθαρα την ταινία Wag the Dog. Τουλάχιστον εκεί επιστρατεύτηκε ολόκληρος σκηνοθέτης και επιτελεία ειδικών. Εδώ, οι έξυπνοι Ελληνάρες δε χρειάστηκαν παρά ένα "δεν μπορεί να είναι σύμπτωση" του επικεφαλής πίθηκου και άρχισαν όλοι μαζί να αναμασούν θεωρίες συνομωσίας.

@Κε Γεωργάνα, οι ανθρώπινοι νόες δεν είναι όλοι οι ίδιοι.
Ο δικός μου σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά τη διέξοδο της μετανάστευσης. Οι μεταλλάξεις χρειάζονται πολλές γενιές για να πραγματοποιηθούν κι εγώ δεν νομίζω να προκάνω...

Υ.Γ. Να 'σου και η "φιλελεύθερη" και λατρευτή μας κα μέλλουσα πρωθυπουργός, να κάνει κι αυτή αβάντα στην παράνοια. Όταν θα γλύφει προς τα 'δω για ψήφους σε μερικά χρονάκια ας μην ξεχάσουμε το ποιόν της.

Αισθάνομαι καθολικά αηδιασμένος.

Οι πολιτικάντηδες στρώνουν το δρόμο του κάθε Λιακόπουλου και του κάθε Πλεύρη. Ας ελπίσουμε οι φιλοδοξίες του πρώτου να περιορίζονται στην πώληση βιβλίων...

Ανώνυμος είπε...

Πελοπορικοι εκαψαν ακροπολη με τα
Βενετομπαγασακια τους να μας διξουν την μπουστια και την αντιδημοκρατια των σπαρτιατων

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Κι ο γνωστός μουσικοσυνθέτης-φιλόσοφος Θεοδωράκης συμφωνεί με τη ΝΔ:

Η ανάλυση των δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κεντρικό εγκέφαλο, ένα επιτελείο, που, όπως ένας στρατηγός, χαράζει τις «μάχες» επάνω σε χάρτη. Οι φωτιές μπαίνουν σε στρατηγικά σημεία, όπως εργοστάσια και υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας (Μεγαλόπολη, Αλιβέρι, Δομοκός), σε ιστορικές τοποθεσίες (Ολυμπία, Επίκουρος Απόλλων), σε μέρη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ευτυχώς υπήρξαν και κάποιοι που δεν έπεσαν σ' αυτό το επίπεδο. Πολύ λίγοι όμως.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ,
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ.
ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ



Η εθελοντική οργάνωση «έλληνες ενεργοί πολίτες»
το Σάββατο 1-9-2007, συγκεντρώνουμε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πυρόπληκτους των πρόσφατων πυρκαγιών, στην πλατεία του σταθμού μετρό Αγίου Αντωνίου, στο Περιστέρι, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, βοήθεια η οποία την επόμενη ημέρα θα μοιραστεί στους πληγέντες ήρωες των Πελοποννησιακών καταστροφών.
Συγκεντρώνουμε νερό, χυμούς, κονσέρβες, γάλα εβαπορέ, παιδικές κρέμες, κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, γραφική ύλη, παιδικά παιχνίδια και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει αλλά και να σκεφτεί ο καθένας μας, που θα απαλύνει τον πόνο αυτών των ηρώων της ελληνικής επαρχίας.

Πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας τη μεγαλοσύνη και την αλληλεγγύη τους, όπως και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Παρακαλούμε να δημοσιοποιήσετε την προσπάθεια αυτή με όποιο τρόπο μπορείτε, είτε:
στα ΜΜΕ,
με μορφή E-MAIL-forward,
με SMS,
με προσωπική επαφή,
στα blogs και τα forums,
ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας που θα ήθελαν να βοηθήσουν.
Σας ευχαριστούμε για την ευαισθησία σας.



Πληροφορίες : Διομήδης Στάθης
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-5722034, 697- 2259600
e-mail: stathisd@otenet.gr

kouk είπε...

Εγώ προτιμώ σε αυτή την περίπτωση να μην βγάλω κανένα συμπέρασμα για την αιτία του φαινομένου των πυρκαγιών. Συμφωνώ με τον Κώστα ότι ο χάρτης δεν αποδεικνύει τίποτα γιατί δεν δείχνει ικανοποιητικά την πυκνότητα των εστιών. Από την άλλη είναι ηλίθιο να υποθέτεις περίπλοκα σενάρια ενώ ο συνδιασμός πιο απλών αιτιών μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η εξήγηση που υποθέτει οργανωμένο (σε επίπεδο μεγαλύτερο της μίας πυρκαγιάς) σχέδιο εμπρησμού είναι πιθανότερη από τις άλλες εξηγήσεις (αμέλεια ή μεμονωμένη καταπάτηση) αλλά ότι αυτές οι άλλες εξηγήσεις δεν εξαντλούν τα ανεξήγητα. Αυτά τα "επιστημονικά".

Στα πολιτικά τώρα συμφωνώ ότι η κυβέρνηση βολεύεται με το να προφέρει την υπόθεση οργανωμένου σχέδιου γιατί την κάνει να φαίνεται θύμα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα κριτικοί απέναντι στους ισχυρισμούς της και να πιέζουμε ώστε να ανακαλυφτούν και να δημοσιευτούν εκείνα τα τεκμήρια που κάνουν την ύπαρξη οργανωμένου σχέδιου είτε ψευδής είτε βάσιμη υπόθεση.

Ναυάγιο είπε...

Από την πολύ την πληροφόρηση ,μείναμε ανενημέρωτοι τελικά. Από τη μια τα παραπλανητικά τηλεφωνήματα προς πυροσβεστική καθώς και η ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών εστιών δείχνει εμπρησμό. Από την άλλη βέβαια ,δεν έχουμε δει ακόμη μία προκήρυξη. Ακόμη όμως και αν βλέπαμε μία αύριο, θα έλεγαν οι ΠΑΣΟΚοι ότι είναι μούφα προκήρυξη κατασκευασμένη από το γραφείο Τύπου της ΝΔ για να επιβεβαιώσει τα περί ασύμμετρης απειλής.
Το σίγουρο είναι ότι τα ΜΜΕ άλλο που δεν ήθελαν να εξαπλωθεί η φλόγα της ασύμμετρης απειλής -τι Λιακόπουλος τι τηλεπαράθυρα, δε βλέπω μεγάλη διαφορά- και στη μέση οι Έλληνες ψηφοφόροι. Αν υπάρχουν ενδείξεις δείξτε τις, αν όχι πείτε το ερευνάμε μη μας περνάτε όμως για μαλάκες κύριοι αρμόδιοι σας παρακαλώ.

avatar είπε...

Κώστα γενικά συμφωνώ με το σχόλιό σου αλλά έχω κάποιες παρατηρήσεις:

Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όπως την έζησα από κοντά είδα ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα (και για πολλούς λόγους) η Γιαννάκου ήταν σχεδόν από την αρχή μόνη της, χωρίς καν την ουσιαστική στήριξη του Πρωθυπουργού - πολλώ δε μάλλον των υπόλοιπων νεοδημοκρατών (φοιτητών και μη). Γρήγορα το αντιλήφθηκε και τα παράτησε κι αυτή κι ο μόνος που έμεινε να τρώει το βρίσιμο ήταν ο Βερέμης.

"η Ελλάδα είναι ένα κράτος που σε μεγάλο βαθμό κατοικείται από πολίτες απαίδευτους (πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά, κ.λπ.)"

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφορές στη νοοτροπία και στην παιδεία. Όμως κατά τη γνώμη μου ο μέσος Έλληνας δεν είναι τόσο περισσότερο απαίδευτος από τον μέσο Ευρωπαίο ή τον μέσο Αμερικανό ώστε να δικαιολογεί τις τόσο σημαντικές διαφορές επιλογών μεταξύ της Ελλάδας και του υπόλοιπου Δυτικού κόσμου. Τουναντίον σε κάποια θέματα ο μέσος Έλληνας μπορεί και να είναι περισσότερο διαβασμένος και καλλιεργημένος.

Υπάρχουν δύο άλλες διαφορές που φαίνεται να είναι πολύ πιο έντονες και να εξηγούν περισσότερα:

1. Το όλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε
2. Οι σημαντικές διαφορές των ανθρώπων του πνεύματος και των επιστημών μεταξύ Ελλάδας και λοιπής Δύσης (κι όχι των μέσων ανθρώπων).

Το (2) δύσκολα λύνεται. Τα περισσότερα από τα καλύτερα μυαλά μας φεύγουν από την χώρα από τη στιγμή που τους δίνεται η επιλογή κι έχουν μία ζωή μόνο να ζήσουν. Η "πίεση επιλογής" προς χαμηλότερου επιπέδου ακαδημαϊκούς και διανοούμενους είναι πολύ ισχυρή. Μόνη παρηγοριά είναι το διαδίκτυο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποια ξενιτεμένα καλά μυαλά να κρατάνε κάποια επαφή με την Ελλάδα και να αρθρογραφούν. Ο μέσος εργαζόμενος πολίτης προφανώς δεν έχει χρόνο να σχηματίσει κάποια αυτόφωτη άποψη για τα περισσότερα ζητήματα και χρειάζεται να επεξεργαστεί τα κείμενα και τις ιδέες άλλων ώστε να συνθέσει την άποψή του. Όταν τρέφεται με ηλίθιες ή στην καλύτερη περίπτωση μονόχνοτες απόψεις τότε το εύρος των επιλογών και της σκέψης του μοιραία περιορίζεται.

Αναφορικά με το (1). Πιστεύω ότι αν ξαφνικά οι υπόλοιποι δυτικοί πολίτες μεταφέρονταν στο ελληνικό κράτος (και παρακράτος) και με την ελληνικού επιπέδου διανόηση, ελάχιστες διαφορές θα είχαν οι επιλογές τους συγκριτικά με τους Έλληνες. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί τουρίστες ερχόμενοι στην Ελλάδα γίνονται εξίσου πίθηκοι με τους Έλληνες, ενώ αντίθετα ο Έλληνας κάφρος/μπαχαλάκιας δε θα έβγαζε το άχτι του στο κέντρο της Νέας Υόρκης ή στο γραφείο ενός μέλους ΔΕΠ αμερικανικού πανεστημίου.

Θα επιστρέψω στο (1) σε αυτό σε λίγο.

Γράφεις: "για να αλλάξει αυτή η χώρα χρειάζεται μια συνεχή και συνεπή προσπάθεια αναμόρφωσης του κράτους για 15 χρόνια"

Δε διαφωνώ ότι μαξιμαλιστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με την όλη Ελληνική σαπίλα κι ότι χρειάζονται μικρά βήματα. Όμως τα μικρά βήματα δεν απαιτούν πάντοτε πολύ καιρό για να αποδώσουν. Υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορούν να δώσουν περισσότερο άμεσα ορατό όφελος.

Μπορούμε να σκεφτούμε πολλές τέτοιες αλλαγές. Ας πάρω μία απλή για παράδειγμα: Στην Ελλάδα του 2007 μπορεί κανείς να γράφει συνθήματα με σπρέι σε (εκτός ασύλου) κτίριο μπροστά στα μάτια αστυνομικού δίχως καμία κύρωση. Απλά να τον κοιτάει αδιάφορος. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ή ουσιαστική πίεση γιατί θα πρέπει να ισχύει αυτό καθώς αν ο αστυνομικός κάνει το καθήκον του, το μόνο πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είναι (στη χειρότερη περίπτωση) ότι θα ακούσει λίγη γκρίνια από κάναν γραφικό. Αλλά όταν κάποιος μπορεί να ψηφίζεται και να κυβερνά μία χώρα χωρίς καν να χρειάζεται να αλλάξει έστω κι αυτό, γιατί να μπει στη διαδικασία και να κάθεται μετά να ακούει έστω κι αυτές τις γκρίνιες;

Όταν ο νόμος του κράτους δεν εφαρμόζεται σε ένα τόσο απλό ζήτημα μπροστά στα μάτια των υποτιθέμενων "οργάνων της τάξης" λογικό είναι μετά να μη τους σέβεται κανείς (και τους νόμους και τους αστυνομικούς).

Στις περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α. (όπως και σε πολλές χώρες της Ε.Ε.) οι νόμοι εφαρμόζονται και για αυτό και οι πολίτες τους σέβονται. Π.χ. στην πόλη των Η.Π.Α. όπου μένω αυτή τη στιγμή, οι πεζοί έχουν πάντοτε στο μυαλό τους ότι αν περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο από σημείο εκτός διάβασης πεζών τότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα να πληρώσουν 80 δολάρια. Υπό καθεστώς ασυδοσίας κι ο μέσος Αμερικάνος θα έβγαζε την καφρίλα του (εν προκειμένω θα περνούσε απέναντι από όπου να ναι) ιδιαίτερα από τη στιγμή που βραχυπρόθεσμα κάτι τέτοιο μπορεί να τον συμφέρει (π.χ. να περάσει πιο γρήγορα απέναντι). Επιστρέψαμε δηλαδή στο πρώτο ζήτημα περί κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης.

Εδώ υπάρχει βέβαια και η άλλη παράμετρος ότι για να σεβαστεί ο πολίτης τους νόμους, δεν πρέπει απλά να εφαρμόζονται (με την έννοια του enforce) από τα όργανα του κράτους αλλά και να είναι εφαρμόσιμοι, πράγμα που συχνά στην Ελλάδα της λογοδιάρροιας αντιφατικών, κοινωνικά αντιφιλελεύθερων ή παράλογων διατάξεων αυτό δε συμβαίνει.

Εντούτοις, παρόλο που μικρές και απλές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην καθημερινότητά μας σε σύντομο χρονικό διάστημα δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση προτίμησε την επιλογή της μακαριότητας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΟΑΚΚΕ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

ΣΥΝ, ψευτοΚΚΕ, ΛΑΟΣ, Παπανδρέου αξιοποιούν τους δολοφονικούς εμπρησμούς για φασιστική εκτροπή και παραγωγικό σαμποτάζ.
Ο Καραμανλής μαζί τους υπονομεύει το κόμμα του

Το φαινόμενο των πυρκαγιών πήγε στην άκρη του και η ουσία του αποκαλύφθηκε. Είναι πια φανερό σε όλους τους τίμιους ανθρώπους ότι δεν έχουμε να κάνουμε με οικοπεδοφάγους γιατί οι οικοπεδοφάγοι δεν συντονίζονται πανελλαδικά, δεν καίνε δυσπρόσιτες οροσειρές και χωριά και κυρίως δεν καταστρέφουν το κάλος απέραντων περιοχών αφαιρώντας όλη την αξία της γης που υποτίθεται ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν.

Κατηγορούμε τον Αλαβάνο, τον Παπανδρέου, την Παπαρήγα ότι κρύβουν συστηματικά από το λαό από την αρχή του καλοκαιριού τον οργανωμένο, οπότε αναγκαστικά πολεμικό-πολιτικό χαρακτήρα των εμπρησμών. Κατηγορούμε ακόμα περισσότερο τον Καραμανλή γιατί μέχρι οι νεκροί να φτάσουν τους 50, οπότε ξεσηκώθηκε όλη του η κυβέρνηση και τον ανάγκασε να πει ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, έπνιγε όσους στο κόμμα του θέλανε να μιλήσουν για πολιτικούς εμπρησμούς, ενώ όσους τελικά το έκαναν τους παρέδιδε στη χλεύη της αντιπολίτευσης. Βέβαια η Παπαρήγα μετά την αποκάλυψη του οργανωμένου χαρακτήρα των εμπρησμών πρόβαλε το βλακώδη ισχυρισμό ότι πρόκειται για οργανωμένη βία των οικοπεδοφάγων του ιμπεριαλισμού, λες και δεν είναι ο ανταγωνισμός αλλά η ενότητα που χαρακτηρίζει τη σχέση των εμπόρων της γης μεταξύ τους. Τέλος, ο μόνος που πετάει έναν υπαινιγμό για ξένη χώρα είναι ο Καρατζαφέρης, αλλά δεν την κατονομάζει, δεν δικαιολογεί τον ισχυρισμό του και δεν καλεί το λαό σε κινητοποίηση για να συλλάβει τους εμπρηστές, δηλαδή δεν βγάζει κανένα πολιτικό πρακτικό συμπέρασμα από αυτή του τη θέση. Στην πραγματικότητα αυτός ερεθίζει τις μάζες και δυναμώνει μέσα τους, τους παράλογους φόβους που καλλιεργεί κάθε φασισμός για τις φανταστικές διεθνείς συνομωσίες των αντιπάλων του προκειμένου να κρύψει τις πραγματικές δικές του.

Σε κάθε περίπτωση οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν κάνουν τους εμπρηστές κύριο πολιτικό στόχο τους, αλλά τον κρατικό μηχανισμό άμυνας στις φωτιές και μάλιστα χρησιμοποιούν τις δοκιμαζόμενες μάζες για να επιτίθενται πολιτικά στον όποιο μηχανισμό άμυνας. Έτσι αποπροσανατολίζουν το λαό, δεν τον κινητοποιούν, δεν τον ενημερώνουν από τα ΜΜΕ, δεν καλούν τις τοπικές αρχές να βοηθήσουν στην οργάνωση του πληθυσμού ώστε να παλεύουν όλοι μαζί τη φωτιά, να επιτηρούν μαζικά την περιοχή τους, να συλλαμβάνουν τους εμπρηστές και να απαιτούν την τιμωρία και την αποκάλυψη των εντολέων τους.
Ο κρατικός μηχανισμός άμυνας στις φωτιές είναι πράγματι άθλιος αλλά είναι τόσο άθλιος όσο είναι όλοι τους και όλη η ελληνική αστική τάξη. Γιατί όλοι τους έχουν ποδοπατήσει το μαζικό εθελοντισμό που είναι η βάση κάθε αντίστασης στις μεγάλες καταστροφές, γιατί όλοι τους έχουν διδάξει τις μάζες να μην έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να περιμένουν τη σωτηρία τους από το κράτος, δηλαδή από τα πολιτικά κόμματα -προστάτες, γιατί όλοι τους μισούν το μακρόχρονο σχεδιασμό που σημαίνει την υποταγή του κοντοπρόθεσμου συμφέροντος στο στρατηγικό συμφέρον της χώρας, ακόμα και του ειδικού ατομικού συμφέροντος του κάθε καπιταλιστή στο γενικό συμφέρον της ίδιας του της τάξης. Αυτή η στάση είναι ιδιαίτερα στη φύση της δίχως χαρακτήρα ελληνικής αστικής τάξης, μιας τάξης που πάντα στηρίχθηκε στους έξω ισχυρούς και όχι στο λαό της.
Όμως όσο άθλιος και να είναι ο κρατικός μηχανισμός είναι λιγότερο άθλιος από τους εμπρηστές. Οι εμπρηστές είναι η απόλυτη βαρβαρότητα.

Κι όμως οι πολιτικές ηγεσίες κάνουν τρία πράγματα που τα κάνουν αντικειμενικούς σύμμαχους των εμπρηστών: Το ένα είναι ότι απαιτούν πολιτικές εκκαθαρίσεις των επιτελείων της πυρόσβεσης και όχι συντριβή των εμπρηστών. Το δεύτερο, ότι χρησιμοποιούν τις πυρκαγιές για να υποχρεώσουν την ΝΔ να εγκαταλείψει τη θέση της και να μη φέρει για συζήτηση στη νέα Βουλή την αναθεώρηση του άρθρου 24. Το τρίτο και το χειρότερο ότι χρησιμοποιούν τους εμπρησμούς για να διαπράξουν ένα πολιτικό πραξικόπημα επιβάλλοντας και καθιερώνοντας τη λειτουργία ενός αντισυνταγματικού οργάνου διακυβέρνησης που ονομάζουν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Αυτή την «πολιτική της φωτιάς» των άλλων τριών ηγεσιών την ενθαρρύνει και την προωθεί ύπουλα και στα τρία επίπεδα ο Καραμανλής.
Έτσι στο πρώτο: Ενώ εκθειάζει ασταμάτητα τους απλούς πυροσβέστες αφήνει ακάλυπτους τους αρχηγούς τους. Από καιρό αυτός προετοιμάζει την εκκαθάριση του τριμελούς πολιτικού επιτελείου της πυρόσβεσης. Ήδη έχει «θάψει» τον πιο μισητό στον ΣΥΝ και το ψευτοΚΚΕ Πολύδωρα, ενώ υπονομεύει τους άλλους δύο Παυλόπουλο και Μπασιάκο. Και οι τρεις αυτοί καταγγέλλονται ασταμάτητα από τα ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ, ψευτοΚΚΕ, ιδιαίτερα ο Πολύδωρας που τόλμησε, και σωστά, να καταγγείλει τον ΣΥΝ σαν πολιτικό προστάτη των κουκουλοφόρων. Ο Καραμανλής δεν υποστηρίζει ανοιχτά κανέναν από αυτούς απέναντι στους κατηγόρους τους.

Στο δεύτερο: Ο Καραμανλής δεν έχει ούτε μια φορά υπερασπίσει την αναθεώρηση του άρθρου 24 όσο οι άλλοι τρεις οργιάζουν σε γκεμπελίστικη δημαγωγία. Τα ΣΥΝ, ψευτοΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι οι οικοπεδοφάγοι καίνε τώρα ακόμα περισσότερο τα δάση γιατί η αναθεώρηση του 24 θα τους διευκολύνει τάχα στην καταπάτησή τους. Στην πραγματικότητα το σημερινό άρθρο 24, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, δεν εμποδίζει καθόλου τις πυρκαγιές, αλλά εμποδίζει μαζί με άλλο ένα πλέγμα νόμων τις βιομηχανικές και τουριστικές επιχειρήσεις από το να βρουν γη οπουδήποτε. Αυτό το πλέγμα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας, προσφέροντας στο ψευτοΚΚΕ, στον ΣΥΝ και στις αντιβιομηχανικές δυνάμεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τα μεγαλύτερα «οικολογικά» προσχήματα-νομικά εργαλεία με τα οποία όλοι τους συνδυασμένα εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας. Είναι εντελώς ενοχοποιητικό πολιτικά για τα τρία αυτά κόμματα ότι πατώντας πάνω στους νεκρούς απαιτούν από τον Καραμανλή να δεσμευτεί ότι δεν θα αναθεωρήσει το άρθρο 24.

Το τρίτο πολιτικό αίτημα, εκείνο της σύγκλισης του Συμβουλίου Αρχηγών είναι ανοιχτό αίτημα πολιτικής εκτροπής και φασισμού. Αυτό το αίτημα το προωθούν δραστήρια από τις πρώτες φωτιές ο Παπανδρέου και ο ΣΥΝ και φαινομενικά απρόθυμα το ψευτοΚΚΕ (Αυτό οφείλεται στο ότι το ψευτοΚΚΕ δεν θέλει να πιέζει πολύ τη ΝΔ γιατί θέλει να ανέβει στην εξουσία σε συγκυβέρνηση μαζί της, όπως αντίστοιχα θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΝ). Δηλαδή χρησιμοποιούν τις πυρκαγιές για να ζητήσουν να αυτοκαταργηθεί μία εκλεγμένη κυβέρνηση και να αντικατασταθεί από μια αντισυνταγματική άτυπη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στην οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και μόνα τους τα τρία μικρά, θα μπορούν να επιβάλουν τη πολιτική θέλησή τους στην κυβέρνηση. Δηλαδή θα μπορούν να κάνουν την κυβέρνηση της χώρας μια «ανεξάρτητη διακομματική αρχή», όπως έχουν κάνει με όλες αυτές τις «ανεξάρτητες» αρχές που τελικά είναι εξαρτημένες από τους ίδιους. Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ απορρίπτουν αυτήν την απαίτηση. Αν υπέκυπταν, εκτός από την αυτοκατάργησή τους θα δημιουργούσαν ένα προηγούμενο για την κατάργηση της πιο θεμελιακής αρχής της αστικοδημοκρατικής διακυβέρνησης, εκείνη του σεβασμού της θέλησης της πλειοψηφίας. Ο Καραμανλής δεν απέρριψε ποτέ ο ίδιος ρητά και καθαρά αυτήν την απαίτηση. Αντίθετα με πρόσχημα τη γνωστή βρώμικη τακτική του, την τακτική του ηγέτη «υπεράνω μικροτήτων», την ενθαρρύνει και την αφήνει να ωριμάσει πάνω στα πτώματα και στα αποκαΐδια. Δηλαδή μιλάει για «ενότητα όλων», την ώρα που οι «όλοι» πετάνε πέτρες στην κυβέρνησή του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποστρέφεται το πολιτικό θεσμικό όργανο κατά των καταστροφών και λειτουργεί τελευταία σαν αρχηγός του στρατού, δηλαδή του πιο «εθνικού» θεσμού. Δεν είναι τυχαίο που το ΛΑΟΣ υποστηρίζει με θέρμη αυτό το συμβούλιο αρχηγών.
Να λοιπόν πως οι πρόωρες πραξικοπηματικές εκλογές των Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Αλαβάνου ολοκληρώνονται με τις προβοκατόρικες πυρκαγιές. Στο βάθος αυτές οι πυρκαγιές μέσα στις εκλογές λειτουργούν υπέρ των τριών μικρότερων, περισσότερο άφθαρτων κομμάτων και προετοιμάζουν το έδαφος για μια μη μονοκομματική, τάχα πιο οικουμενική διακυβέρνηση μετά από αυτές. Οι δολοφονικοί εμπρησμοί αξιοποιούνται για πολιτικές εκκαθαρίσεις, για το οικονομικό σαμποτάζ και για κάθε είδους φασιστική εκτροπή.

Όλοι αυτοί οι στόχοι διευκολύνουν σήμερα την πολιτική μιας μόνο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Ελλάδα, της καγκεμπίτικης μεγαλορώσικης. Τέτοιες καταστροφές με χρήση μαζικής βίας κατά αμάχων για την απόσπαση πολιτικών αποτελεσμάτων μόνο ο ρώσικος σοσιαλ-ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί σήμερα στον κόσμο. Τον θεωρούμε βασικό ύποπτο για τη ναζιστικού τύπου επίθεση με φωτιές. Είναι αυτός που αποδειγμένα σκοτώνει ακόμα και το λαό του για να κάνει πολιτικές προβοκάτσιες. Αυτό έκανε με τη σφαγή των παιδιών στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας και τη σφαγή των πολυκατοικιών στη Μόσχα. Επίσης είναι ο ίδιος που επωφελήθηκε άμεσα από την προβοκατόρικη σφαγή των δίδυμων πύργων και την προεκλογική σφαγή της Μαδρίτης από τους συμμάχους του ισλαμοναζιστές. Είναι αυτός που με τη βία της «17Ν», με τα επιλεκτικά σκάνδαλα και με άλλες προβοκάτσιες εκκαθαρίζει εδώ και δεκαετίες τους αντιπάλους του στην Ελλάδα.
Αυτός ο ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί τρία υποταγμένα σε αυτόν κόμματα, το ψευτοΚΚΕ τον ΣΥΝ, και τελευταία το ανοιχτά ρωσόφιλο ΛΑΟΣ για να προωθήσει την πολιτική στρατηγική του. Αυτός είναι ο λόγος που τα δύο υποτίθεται αριστερά κόμματα υποστηρίζουν ξετσίπωτα την είσοδο ενός φασιστικού κόμματος σαν το ΛΑΟΣ στη Βουλή. Τέλος αφοσιωμένοι στο σοσιαλιμπεριαλισμό είναι και οι δύο αρχηγοί Καραμανλής και Παπανδρέου που διαγκωνίζονται για προσφορά υπηρεσιών στον αρχισφαγέα Πούτιν ενώ εκκαθαρίζουν μανιωδώς τα κόμματά τους από όσους συγκρούονται με τον ΣΥΝ και το ψευτοΚΚΕ μέσα σε αυτά, ιδιαίτερα όσους θέλουν τη βιομηχανική ανάπτυξη.
Ο μεγαλορώσικος μιλιταριστικός σοσιαλ-ιμπεριαλισμός θέλει με το βιομηχανικό και γενικότερα με το επενδυτικό σαμποτάζ να χτυπήσει το πιο παραγωγικό και το πιο ευρωπαιόφιλο κομμάτι της αστικής τάξης, εκείνο που είναι στραμμένο στην παγκόσμια αγορά. Αντίστοιχα θέλει να δυναμώσει τους ανατολικής προέλευσης κρατικούς ολιγάρχες Μπόμπολα, Κόκκαλη, Μυτιληναίο και Γερμανό. Στόχος του είναι να ξεκόψει σταδιακά τη χώρα οικονομικά από την Ευρώπη, να την υποτάξει στο φασισμό του, να τη σκλαβώσει με τους ενεργειακούς αγωγούς του και τελικά να τη σύρει στον πολεμικό άξονα του με την Κίνα και το Ιράν. Είναι τη ρώσικη διπλωματία σαν διπλωματία της ΕΣΣΔ που υπηρέτησε με αφοσίωση επί δεκαετίες ο σημερινός πρόεδρος Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας σαν ΥΠ.ΕΞ του Α. Παπανδρέου. Είναι επίσης ο μόνος ηγέτης χώρας που στάθηκε πρόσφατα δίπλα στο γενοκτόνο Πούτιν για να τον υποστηρίξει στις πυρηνικές του απειλές κατά της Ευρώπης. Είναι αυτή τη Ρωσία που υπηρετούν το ψευτοΚΚΕ και το ΛΑΟΣ όταν υποδεικνύουν υπαινικτικά σαν εμπρηστή τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αυτής της ρωσόφιλης φύσης είναι γενικά ο εθνικιστικός, ο φαιοκόκκινος αντιαμερικανισμός ο τόσο όψιμος για όλους τους κλασσικούς φασίστες. Αυτοί ήταν φιλοαμερικάνοι όταν αυτή η υπερδύναμη ήταν πραγματικός παγκόσμιος δυνάστης και όχι εσωτερικά διασπασμένη, σε οικονομική σχετική πτώση και σε παγκόσμια πολιτική απομόνωση από τους λαούς όπως σήμερα.
Κάτω από το παραπάνω σκεπτικό μια σύσκεψη υπό την προεδρία του Παπούλια για το «περιβάλλον» μαζί με την Παπαρήγα, τον Αλαβάνο και τον Παπανδρέου και υπό τις ευλογίες του Καρατζαφέρη θα μοιάζει με μια συνάντηση μαφιόζων που θέλουν να πατάξουν το έγκλημα. Η σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών και η μη αναθεώρηση του άρθρου 24 θα αποτελούν έναν θρίαμβο για τους εμπρηστές. Θρίαμβο για τους εμπρηστές θα αποτελεί η εκλογική ενίσχυση όλων των κομμάτων που αρνούνται ότι οι εμπρησμοί είναι οργανωμένοι.
Ο λαός πρέπει να αντισταθεί σε όλες αυτές τις σκοτεινές ηγεσίες και τις πολιτικές τους. Για να σώσει τη γη του, τα σπίτια του και τη ζωή του από τους καταστροφείς κάθε είδους έχει μόνο μια λύση: Να απομονώσει αυτούς που αξιοποιούν τις καταστροφές για να κάνουν πραξικοπήματα, να αυτοοργανωθεί κατά ομάδες εθελοντών παντού στη χώρα και να κυνηγήσει τους εγκληματίες δολιοφθορείς, αλλά και να καταγγείλει τους πολιτικούς υπονομευτές της βιομηχανίας. Το κυριότερο που πρέπει να κάνει είναι να περιφρουρεί την απειλούμενη από το φασισμό και ήδη βαριά τραυματισμένη πολιτική δημοκρατία στη χώρα. Αυτού του είδους η αυτοοργάνωση του λαού θα ανοίξει το δρόμο για μια ακόμα βαθύτερη κοινωνικοπολιτική αλλαγή, δηλαδή για την επαναστατική απελευθέρωση του λαού από αυτή τη σάπια, δουλική, και απατεωνίστικη αστική τάξη. Ο φασισμός και ο πόλεμος που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε εκτεταμένα τμήματα της αστικής τάξης μαζί με την τερατωδία τους κουβαλάνε την αφύπνιση και την επαναστατική ενότητα και των μαζών.

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν θα φανταζόμουνα ότι θα έβλεπα τις αφίσες της ΟΑΚΚΕ, που έδιναν ένα ψυχαγωγικά γραφικό στίγμα στους τοίχους της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, να μοστράρουν σε ηλεκτρονική μορφή σε μία νεοφιλελεύθερη ιστοσελίδα με όχι μόνο την ανοχή, αλλά και τη στήριξή τους από τους νεοφιλελεύθερους...

Τελικά η γραφικότητα διαβάλλει αναπόφευκτα στο τέλος κάθε περιθωριακό ιδεολογικό χώρο.

Αν και η ΟΑΚΚΕ δεν οριοθετεί κάποιον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, πέραν της συνωμοσιοπαρανοϊκής ιδεολογικής σύγχυσης.

mantz είπε...

@avatar:
Το παράδειγμα που δίνεις (σύλληψη βάνδαλων από αστυνομικό) δεν είναι μικρή αλλαγή αλλά (θα μπορούσε να) είναι το (μικρό αλλά ουσιώδες) αποτέλεσμα διοικητικών αλλαγών. Το δύσκολο δεν είναι ότι 5 (ή 5.000.000)γραφικοί θα φωνάξουν.

Το δύσκολο είναι να δημιουργήσεις τέτοιες συνθήκες εργασίας που θα κάνουν τον αστυνομικό (και τον προϊστάμενό του, και τον προϊστάμενο του προϊσταμένου του) να βρει τη διάθεση να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία και να μην κάνει τα στραβά μάτια, όπως συμβαίνει και με τους τροχαίους.
Πως θα τις δημιουργήσεις αυτές τις συνθήκες; Με περιορισμό της (εσωτερικής) γραφειοκρατίας, καθορισμό στόχων, επιλογή αποφασισμένης ηγεσίας με επαγγελματικό ήθος, εισαγωγή κινήτρων για αποδοτικότερη εργασία σε όλα τα επίπεδα, αποφυγή κομματικών παρεμβάσεων, κτλ.
Φυσικά, όλα αυτά ξεκινούν από την ηγεσία.
Η οποία εν προκειμένω αποτελείται από έναν παλαιοκομματικό, γραφικό Υπουργό και έναν δημο(σ)κόπο πρωθυπουργό.

Ανώνυμος είπε...

το δικο μου σχολιο ειναι οπτικο δειτε το στην διευθυνση
http://www.youtube.com/watch?v=8161zzG7C38

Ανώνυμος είπε...

Eίπα να γράψω κανένα σεντόνι αλλά άστο γι' αύριο. Τρεις παρατηρήσεις

Πρώτον, Θα το συζητούσα κι' εγώ το σενάριο της "ασύμμετρης απειλής" αλλά γιατι δεν μπορώ να πιστεψω ότι έτσι απλά χάθηκε το 1/6 των δασών σε ένα καλοκαίρι. Βέβαια, από τη μια ακούω για 6000 φωτιές σε τρείς μήνες, από την άλλη "Τα Νέα" λένε ότι στην Ηλεία ήταν στην ουσία μια φωτιά που... έκοβε βόλτες.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070830&nid=5796482&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Διαλέγετε και παίρνετε...

Δεύτερον, όλα καλά και άγια, αλλά μου κάνει εντύπωση με αυτή την κυβέρνηση που οι αντίπαλοι της είναι κάθε σουτ και... γκόλ. Μέσα σε ένα καλοκαίρι πληγώθηκαν ΟΛΟΙ οι δρυμοί της Ελλάδας. Ναι, είπαμε, 6000 φωτιές αλλά πως γίνεται να καίει φωτιά στην Αρκαδία τώρα που πλέον έχουν σβήσει όλες οι άλλες και έχουμε και την "ξένη βοήθεια"; 40 αεροσκάφη αν δεν κάνω λάθος είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τι διάολο γίνεται;

Και τρίτη παρατήρηση: Νομίζω ότι αυτό που είπε ο Αλογοσκούφης, ότι σηλαδή η ζημιά στην οικονομία θα είναι μικρή ή αντιμετωπίσιμη είναι ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΑΤΑ. Όσο και αν είμαστε υπέρ της ελευθερίας του επιχειρείν, ορισμένα πράγματα απλά ΔΕΝ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑ. Η χώρα μας έφαγε μια ΓΕΡΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ανεξάρτητα από το εάν την έκαψαν και ποιοί την έκαψαν. Αυτή τη στιγμή το να λες για μικρή ζημιά ασχημονείς πάνω στα καρβουνιασμένα πτώματα των νεκρών κε Αλογοσκούφη. Δεν είναι όλα αποτιμήσιμα κατα τέτοιο τρόπο ώστε να σου πει μπράβο ο Αλμούνια. Αντίθετα, πρέπει να υπάρξει ΠΟΛΥ περισυλλογή και προβληματισμός από τους πολιτικούς, κυρίως από τους πολιτικούς μην τους πάρει στο τέλος όλους ο διάολος.

Τόσο απλά...

Ανώνυμος είπε...

Οι ανθρωποφαγοι της αληθειας....


Απο το 1967 μεχρι σημερα αλλαξαν πολλα στην Ελλαδα εκτος απο 2 σημαντικα στοιχεια του χαρακτηρα του Νεοελληνα...
1] Το κομπλεξ κατωτεροτητας που τον διακατεχει οταν ολοι γυρω του τον συγκρινουν αυθορμητα με χαρακτηρες που ισως να μην υπηρξαν ποτε , παρα μονο στη φαντασια των συγγραφεων που τους αποθανατισαν...
2] Την απεχθεια του κατα πασα μορφη εξουσιας , καταλειπο της 400χρονης υποταγης του στο Οθωμανικο καθεστως που ενω στην πραγματικοτητα απλα αντικατεστησε τον Βυζαντινο αυτοκρατορα με τον Σουλτανο , μεσα απο το δογμα και την χαμενη του ταυτοτητα απο την εναλλαγη εξουσιαστων και εχθρων προ των πυλων , που διατρησαν τη συνεχεια του πολιτισμου του , που δεν σταματησε ποτε να εξελισεται στην περιοχη, χιλαδες χρονια τωρα, με το εργο και το λογο επιφανων ανδρων , που εδωσαν το στιγμα τους στην πορεια του Εθνους μεχρι σημερα , υποχρεωνοντας το λαο να ακολουθει τα κελευσματα τους , με θυσιες , πολλες φορες χωρις κανενα αμμεσο οφελος ουτε για του ιδιους αλλα ουτε για την οικογενεια τους , χαρασοντας την αμφισβητηση βαθεια στο συλλογικο μας ασυνειδητο.
Το γιατι ειναι ευκολο να το διαπιστωσει κανεις , αν απλα κοιταξει το που βρισκεται ,διασπαρτη μεσα στη θαλλασσα , η Ελληνικη ,η Ελληνικης προελευσης περιοχη στο ΝΑ ακρο της Μεσογειου, στο περασμα 3 Ηπειρων και Πολιτισμων στο σταυροδρομι του διαδρομου μεταναστευσης χιλιαδων χρονων διαφορετικων πληθυσμων απο την Αφρικη και την Ασια στην Ευρωπη και ταναπαλιν
Το 1981 ο Ανδρεας.Γ.παπανδρεου υπηρξε ο πρωτος Ελληνας πολιτικος που εφερε στη ψυχη μας την αναταση που επιζητουσε , για να βλεπει με υπερηφανεια το μελλον ...
Μολις ομως η αρρωστεια τον λυγισε , η μικρη παρενθεση φαινεται πια να εχει κλεισει ξανα και ο Νεοελληνας γυριζει σιγα σιγα εκει που βρισκοτανε πριν το 1981 ...
Στην αμφισβητηση και στην αρνηση της πολιτικης που θα τον εκανε υπερηφανο και ελευθερο , κλεινοντας τον στο στενο οικογενειακο του περιβαλλον στρεφοντας τον στα συμφεροντα του ιδιου και της οικογενειας του .....
Φοροδιαφευγοντας και με ρουσφετακια και φακελακια θα φροντιζει ξανα για την επιβιωση του , αρνουμενος καν να ρισκραρει οτιδηποτε διαφορετικο απο αυτο που θα του εξασφαλιζε λεφτα και σιγουρια και μια θεση στο δημοσιο για να μπορει να τεμπελιζει χωρις να ρισκραρει απολυτως τιποτα οσο το ιδιο κανουν ολοι οσους ειχαν την δυνατοτητα να διοριστουν οπως ο ιδιος και με τους οποιους τον ενωνουν τα παντα ακομα κι αν τους διορισαν διαφορετικοι τοπικοι κοματαρχες μοιραζοντας τους ψηφους μεταξυ τους!
Ενω η Χωρα καιγοτανε , κανενας απο την υπευθυνη κυβερνηση δεν φανηκε να χολοσκα στην πραγματικοτητα μια που ο Ευρωπαικος επιτροπος ας ειναι καλα ο ανθρωπος , τους υποσχεθηκε τσουβαλι τα εκατομμυρια , μιας που η Χωρα ηδη εχει χασει την αξιοπιστεια της στην Οικονομια αλλα δεν παυει να ειναι περιζητη για τις φυσικες της ομορφιες και τα καλη.
Το αντιτιμο βεβαια , για οποιοδηποτε αλλα λαο θα ηταν οδυνηρο αν σκεφθουμε μονο οτι την ωρα που καιγομαστε , ολοκληρος ο πλανητης εβλεπε και ακουγε οτι ο Μινωικος Πολιτισμος εγινε απο ανθρωποφαγους !!!
Να λοιπον η ακατανομαστη προδοσια του αρχαιοτερου Εθνους του πλανητη πως καταντα στα χερια της νεας ταξης πραγματων , ανιερο θεαμα για λιγους και αποκοιμισμενους ψευτοκουλτουριαριδες, που απλα αντι να χανουν τον καιρο τους στα μουσεια , καλουνται να σβησουν απο την συλλογικη τους μνημη , οτι μπορει οντως καποτε , οι γυναικες να κυβερνουσαν τον κοσμο καλυτερα και δημιουργικοτερα απο τους ανδρες και να πανε τσουβαλατοι στα μαγαζια που πληρωνουν το χαρατσι στη τοπικη μαφια για να τους πουλησει προιοντα που θα τους κανουν ακομα πιο πειθηνια οργανα στην εξουσια , που πια παιρνει χροια παρακμιακη και ολως επιζημια για οσους απεμειναν να πιστευουν πως το κυνηγι της αληθειας ειναι αυτο που κανει τον ανθρωπο να εξελισεται και να αποτιναζει το ζυγο που του βαζουν οι εκαστοτε ολιγαρχες στο διαβα της ιστοριας προκειμενου να καμψουν την αντισταση του.
Οι πραγματικοι ανθωποφαγοι των πολιτισμων , ειναι αυτοι που αρνουνται στην αναζητηση της αληθειας το δικαιωμα στην γνωση και τη σοφια , που θα κανει τον πολιτη ενεργο και υπευθυνο μεσα απο τη συλλογικη του δραση για την ανατροπη τους απο την εξουσια που με τεχνασματα και θησκοληψιες κρατουν, πονταροντας στην αγνοια του κοσμου που με φοβο και αγνοια ακολουθει και υποκυπτει στον ισχυρο που καθοριζει το πλαισιο μεσα στο οποιο τον συμφερει να δρα σε βαρος του αλλα δεν μπορει να του αντισταθει και παραδιδεται στην εξουσια του αφηνοντας τον να του υποβαλει την ιδια του τη σκεψη και την κριση .
Ο σημερινος πρωθυπουργος Κ.Καραμανλης ξεγελασε τον Ελληνικο λαο απο την ημερα που εξελεγει .
Διαλεξε το υπουργειο Πολιτισμου για να υπηρετησει τους ολιγαρχες που φροντισαν να γινουν οι Αγωνες με κλειστο το αρχαιολογικο μουσειο της Αθηνας , ενω δηλωνε στους δημοσιογραφους οτι η Χωρα ειναι πρωτιστως πολιτιστικος προορισμος!!!
Επετρεψε την επισκεψιμοτητα του αρχαιολογικου χωρου του ακρωτηριου χωρις να εχει διαπιστωθει η καταλληλοτητα του χωρου με συνεπεια το θανατο του Ουαλλου τουριστα απο την πτωση του νεου στεγαστρου
Κρατα κλειστο το προιστορικο μουσειο θηρας για γελοιες δικαιολογιες για να μην διαπιστωσει ο επιστημονικος επισκεπτης τη σημασια των τοιχογραφιων της θηρας για το συνολο των ναθρωπιστικων επιστημων
Σιωπα ενοχα για τον διεθνη διασυρμο με τον χαρακτηρισμο των πιο σημαντικων μας προγονων ως ανθρωποφαγους
ενω η ιδια η γυναικα του σαν ερευνητρια γιατρος γνωριζει οτι ολα τα φυτα των τοιχογραφιων χρησιμοποιουνται σημερα απο ολα τα πανεπιστημια του πλανητη οπως και τα δικα μας της Αθηνας και της θεσαλονικης για την ερευνα κατα της λευχαιμιας με πολυ ενθαρυντικα αποτελεσματα!!!!
Μαυριστε τους λοιπον αν δεν ειστε οντως ανθρωποφαγοι!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε να μην τρωγώμαστε αλλά όι και μεγάλος ο Ανδρέας. Η δεκαετία του 80 καταγραφεται από όλους σαν η αρχή της πτώσης για την Ελληνική οικονομία. πολλοί επίσης επισημαίνουν την θεσμοθέτηση της ανομίας σε κυρίαρχη τάση τιυ Ελλ. λαού από τότε. Η σημερινη ΝΔ είναι απλά κακοι μαθητές του πρώτου διδάξαντα Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Θεός μαζίμας...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock