Σάββατο, Ιουλίου 26, 2008

Απόδραση από την Κόλαση

Σε ένα ποστ του Promitheus στο e-rooster blog πριν δύο χρόνια εμφανίζεται η διπλανή φωτογραφία ενός Ιρανού φοιτητή να κρατά σε μια διαδήλωση την μπλούζα με το αίμα ενός συμφοιτητή του. Σήμερα ΤΑ ΝΕΑ έχουν ένα άρθρο για την ιστορία αυτής της φωτογραφίας. Ο φοιτητής ονομάζεται Αχμάντ Μπατεμπί και η φωτογραφία είναι τραβηγμένη τον Ιούλιο του 1999 στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Έκανε τον γύρο του κόσμου και έφτασε να γίνει εξώφυλλο στον Εconomist. Κατηγορήθηκε εξ'αιτίας της για «πρόκληση αναταραχής στον δρόμο» και τον οδήγησε σε καταδίκη σε θάνατο (εδώ θα έβαζα θαυμαστικό, αλλά σε μία χώρα που ανήλικες κοπέλες καταδικάζονται σε θάνατο επειδή αντιστάθηκαν στον βιασμό τους ή επειδή κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, μια τέτοια καταδίκη είναι μάλλον αναμενόμενη). Η διεθνής κατακραυγής όμως, χάρη στην δημοσιότητα της φωτογραφίας, έσωσε τον Αχμάντ και η ποινή μετατράπησε σε 15 χρόνια φυλακή. Βέβαια κατά την διάρκεια των 8 ετών της φυλάκισής του, πολλές φορές ήδη θα το μετάνιωσε αφού:

κατά τη διάρκεια των οποίων τον είχαν δείρει με καλώδια, τον είχαν κρεμάσει από τα χέρια, είχε υποστεί εικονικές εκτελέσεις, είχαν κρατήσει το κεφάλι του μέσα σε ακαθαρσίες μέχρι ασφυξίας.
Οι ουλές από τα βασανιστήρια φαίνονται ακόμη βαθιές στο σώμα του. «Δεν ξέρω τι χρησιμοποιούσαν για να με κόψουν, αλλά έβαζαν αλάτι στις πληγές για να μην μπορώ να κοιμηθώ», λέει. Στη φυλακή υπέστη βλάβη στα νεφρά, έλκη και παραλίγο να τυφλωθεί. Πέρυσι αποφυλακίστηκε προσωρινά αφού υπέστη εγκεφαλικό και οι αρχές φοβήθηκαν ότι θα πέθαινε στη φυλακή.
Χάρη σε μια παράνομη κουρδική οργάνωση κατάφερε να περάσει στο Ιράκ (καταδιωκόμενος ακόμα και εντός του ιρακινού εδάφους από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες) και να λάβει τον περασμένο μήνα πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Για τον Αχμάντ Μπατεμπί η κόλαση της ζωής και της φυλακής στο Ιραν τελείωσε. Για τους υπόλοιπους Ιρανούς θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απορώ πώς δεν πετάχτηκε ακόμη κανένας μαλάκας να πει "ναι, αλλά και οι Αμερικάνοι έχουν το Γκουαντάναμο".

Roark είπε...

Μην βιάζεσαι. Πέρασαν ούτε 40 λεπτά! Είναι και Σάββατο απόγευμα, οι περισσότεροι είναι για μπάνιο κτλ. Κάνε λίγο υπομονή!

Ανώνυμος είπε...

Στη Νότια Ροδεσία είναι χειρότερα.

Athena Smith είπε...

Το μπλογκ του Μπατεμπι ειναι εδω
Επισης το Channel 4 δειχνει μια συνεντευξη του σε αυτο το βιντεο.

Ανώνυμος είπε...

@ανωνυμος γιατί ψέματα θα είναι? απλά πράγματα.... στις δήθεν δημοκρατικές χώρες που έχετε σαν πρότυπο.... με την "ελευθερία λόγου" (ελευθερία λόγου... μόνο για όσους έχουν τα χρήματα.... ) και την νομιμοποίηση της βιας από την μεριά της αστικής τάξης δεν υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση...ή τουλάχιστον σε αρκετά μεγάλο βαθμό που να αισθάνεται ότι απειλήται...το υπάρχον συστήμα.... όταν υπάρξει... όπως έχει δείξει και η ιστορία... ακόμα και τα προσχήματα της ψευδοδημοκρατίας σας πέφτουν....

Ανώνυμος είπε...

@ανώνυμος και roark
Εγώ πάλι απορώ πώς είναι δυνατόν να συνδιαλαγείς με τέτοιους smart asses. Καλά έτσι προφανώς και δεν γίνεται συζήτηση.

Όσο για την "είδηση", είναι πολλοί που αναρωτιούνται αν το είδος μας είναι ικανό για περαιτέρω εξέλιξη. Βλέπετε είναι η δύναμη της επιβολής που μας εμποδίζει. Παντού.

Ανώνυμος είπε...

Στέκομαι στο γεγονός : Θα το μετάνιωσε πολλές φορές..Πέρα από το ότι θεωρείται ήρωας,άλλαξε κάτι??
Λες και δεν ξέρουμε τι γίνεται εκεί κάτω..
Η ζωή ενός ανθρώπου όμως ήταν μια φρίκη για 8 ολόκληρα ανεπιστρεπτί μόνο και μόνο για να πούμε 'για δες' και να το ξεχάσουμε σε 2 εβδομάδες ή όποτε προκύπτει ως θέμα συζήτησης να το αναφέρουμε.
Εν ολίγοις άλλαξε κάτι επί του πρακτέου??Θα αλλάξει?Έτσι θα δικαιωνόταν.

Ανώνυμος είπε...

Όσο για την "είδηση", είναι πολλοί που αναρωτιούνται αν το είδος μας είναι ικανό για περαιτέρω εξέλιξη. Βλέπετε είναι η δύναμη της επιβολής που μας εμποδίζει. Παντού.

Βρίσκω αυτή την άποψη φασιστική. Η εξέλιξη του είδους προυποθέτει την διαφορική αναπαραγωγή ανθρώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι ανώτεροι να γεννάνε περισσότερο και οι κατώτεροι λιγότερο ή καθόλου. Όποιος μιλάει για εξέλιξη του είδους είναι σαν να ισχυρίζεται ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι και ότι δεν θα έπρεπε να έχουν ίσες δυνατότητες αναπαραγωγής.

Harry Peitsinis είπε...

Ήδη από την εποχή που αναρτούσα το συγκεκριμένο ποστ είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μοναδική λύση για το Ιράν είναι η επανάσταση των πιο καταπιεσμένων τμημάτων του πληθυσμού. Εκεί θα πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, ώστε το καθεστώς να καταρρεύσει κατω απ το βάρος της ίδιας του της φρικης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,

είναι προφανές ότι η διάκριση μεταξύ μεταφοράς και κυριολεξίας δεν είναι το δυνατό σας σημείο. Γιατί, λοιπόν, προσπαθείτε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι; Μήπως όντως πρασπαθείτε να μας επιβεβαιώσετε ότι είστε smart ass;

Ανώνυμος είπε...

μοναδική λύση για το Ιράν είναι η επανάσταση των πιο καταπιεσμένων τμημάτων του πληθυσμού

Αυτοί είναι μειοψηφία και γι'αυτό το λόγο δεν έχουν κάνει τπτ. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο καθεστώς διατηρείται 28 χρόνια και μάλιστα με μεγάλη διαφορά στις τελευταίες εκλογές βγήκε με 62% ένας από τους στρατιώτες της επανάστασης, αντιπαθής στους κληρικούς, δηλώνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου βλέπει με καλό μάτι την επανάσταση και θεωρεί ότι μια επιστροφή προς τα πίσω είναι σημαντική, ώστε να καθαρθεί η επανάσταση από την διαφθορά που την μαστίζει. Αν υπήρχαν διαφορετικά στοιχεία πριν 30 χρόνια στο Ιράν - αστοί, αριστεροί κλπ. - σήμερα φαίνεται ότι αυτά απουσιάζουν ή απουσιάζουν στο βαθμό που θα κάνουν την διαφορά. Σημειωτέον ο Αχμαντινετζάντ νίκησε τον εκπρόσωπο του καθεστώτος Ραφσαντζανί, που πήρε 30%. Ό,τι ακούμε περί καταπιεσμένου πληθυσμού κλπ. είναι ευσεβείς πόθοι: υπάρχει καταπίεση, εξωδικαστικές εκτελέσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει, αλλά το βασικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που είναι υπέρ. Η συγκρουσιακή νοοτροπία της Δύσης και οι ευσενβείς πόθοι για ανατροπή του καθεστώτος από μέσα - αφού είδαν ότι τα όπλα δεν τους φτάνουν - κάνει αυτό ακριβώς που θέλει το καθεστώς: κρατά κλειστές τις πόρτες της Δύσης και των αγαθών της στους Ιρανούς, που θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να συγκρίνουν την οικονομική και ηθική επιτυχία ενός καθεστώτος που κυβερνά μια χώρα πλούσια σε φυσικούς χώρους, με πολλούς νέους με όρεξη για δουλειά και με ένα λαό ίσως τον πιο καλλιεργημένο και μορφωμένο στην Μέση Ανατολή - αυτό το εννοώ, έχοντας δουλέψει με μετανάστες/πρόσφυγες οι Ιρανοί ξεχωρίζουν για την ευγένεια, την ευστροφία τους και την εργατικότητά τους. Η νοοτροπία ότι το καθεστώς θα πέσει από τα μέσα εκλαμβάνεται από την ισλαμική χούντα που κυβερνά το ιράν για αυτό που είναι: αδυναμία να ανατρέψει το καθεστώς με άλλα μέσα. Οι εχθρικές ενέργειες, όπως η κατάληψη του γειτονικού Ιράκ και η άρνηση των δυτικών να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς - όπως δικαιούται από τον καταστατικό χάρτη των ηνωμένων εθνών - εντείνουν την καχυπποψία και αλαζονεία του καθεστώτος. Ελπίζω να μη περάσουν 45 χρόνια, όσα χρειάστηκε να φύγει ο δικτάτορας της Κούβας Κάστρο, και αυτά παραιτούμενος για λόγους υγείας, γιατί πιστεύουμε ότι το καθεστώς θα "μασήσει" και θα πέσει.

Ανώνυμος είπε...

την οικονομική και ηθική επιτυχία

Όπου επιτυχία, γράφε αποτυχία

Harry Peitsinis είπε...

Δεν νομίζω ότι έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία για μια ενδεχόμενη επανάσταση η σχετική πλειοψηφία του συντηρητικού πληθυσμού που επιβάλλεται στις καταπιεσμένες μειονότητες. Από σκοπιάς δικαιωμάτων, η καταπίεση μπορεί να απαντηθεί με επαναστατική βία διχως προσφυγή σε στατιστικές αναλύσεις.

Ο δίκαιος χαρακτήρας μια επανάστασης δεν κρίνεται από τους αριθμούς. Το μόνο που μπορούν να κρίνουν οι αριθμοί είναι η τελική έκβαση της διαπάλης,αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω οτι η αναλογία δυνάμεων είναι τόσο συντριπτική έναντι των εν δυναμει επαναστατών (φοιτητών,και προοδευτικών στοιχείων). Αλλωστε το Ιράν διέθετε μέχρι πριν λιγες δεκαετίες μια αξιοζήλευτη για τα δεδομένα της μ.ανατολής αστική τάξη,μια ισχυρή τάξη διανοουμένων καθώς και ενα ισχυρό μετωπο αριστερών παρατάξεων.

Φυσικά ολα τα παραπάνω σαρώθηκαν από τους ισλαμιστές αλλά η κληρονομιά τους δε νομίζω ότι εξοντώθηκε ολοκληρωτικά. Απλώς το κράτος διαθέτοντας όλη εκεινη την στρατιά των δυναμεων καταστολής,μισθωμενων κοντυλοφόρων και υλικών πόρων, δίνει μια εικόνα οιονεί "ισλαμικής ενοτητας" στον έξω κοσμο. Που φυσικά τσαλακώνεται ανά τακτά διαστήματα από εξεγέρσεις, διαδηλώσεις και καταγγελίες για βασανιστήρια.

Τέλος ουδείς προτείνει το εμπάργκο σα λύση για τα προβλήματα του Ιράν. Ισα ισα που τα αποτελέσματα θα ειναι ακριβώς τα αντιθετα αν κρινουμε απ το παράδειγμα της Κουβας.

Αλλά οι οικονομικές σχέσεις δεν σημαινουν επ ουδενι την πολιτική νομιμοποίηση του καθεστώτος.

Ανώνυμος είπε...

Από την δικτατορία της πλειοψηφίας χειρότερη είναι η δικτατορία της μειοψηφίας.

Ανώνυμος είπε...

Na kanete prota diakopes sto Gouantanamo kai sto Abou Graib kai ystera na mas milisete gia eleytheria kai anthropina dikaiomata.

Psorogebeliskoi.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock