Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009

Εκλογές 2009 ....μία απ' τα ίδια!

Μερικές σκέψεις και προβληματισμοί για τις επικείμενες εκλογές.

Ποιες είναι οι επιλογές μας; Μα τί άλλο από το χρώμα του "πατερούλη" στο κυβερνητικό θώκο! Μπλέ ή πράσινο; Το κόκκινο, μαύρο ή το ρόζ είναι για την ανάλογη γαρνιτούρα.

Δηλαδή αυτό που παίζεται τελικά είναι το είδος του κρατισμού και των θεραπαινίδων του, που θα αναλάβει για λίγο το τιμόνι του ελληνικού Τιτανικού, ενώ η ορχήστρα θα παιανίζει και εμείς θα "άδωμεν" στο καράβι που έχει πάρει ήδη κλίση.

Μα καλά, δεν υπάρχει οδός διαφυγής; Ναι, υπάρχει αλλά όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε αποτοξίνωση από ουσίες, η θεραπεία είναι επώδυνη. Δεν είναι εύκολο να αποσύρεις το μπώλ με τα στεροειδή από το κρατικοδίαιτο οικονομικό μας σύστημα χωρίς τα σχετικά συμπτώματα στέρησης. Κανένας μεταπολεμικός κυβερνήτης δεν είχε το σθένος ή και τη θέληση να το πράξει. Το ίδιο ισχύει λίγο-πολύ και στις υπόλοιπες οικονομίες του πάλαι ποτέ "δυτικού κόσμου" με πρωθιέρεια τις ΗΠΑ ιδίως επί αρχι-αλχημιστού Greenspan και του διαδόχου αυτού Bernanke.

Αυτό που έχει μείνει σαν επωδός να ηχεί ακόμα στ' αυτιά της κοινωνίας μας είναι ότι για όλα φταίει ο φιλελευθερισμός που έγινε κάτι σαν ο αποδιοπομπαίος τράγος "du jour"...

Περνάει τελικά κρίση ο καπιταλισμός; Σίγουρα αυτό που ξέραμε και μας είχαν σερβίρει σαν καπιταλισμό δεν έχει πολλά ψωμιά ακόμα. Ήδη η Βαβέλ του κυβερνητικού χάρτινου χρεω-γραφικού χρήματος έχει γείρει, όπως μαρτυρά η υπό εξαφάνιση βάση του χρυσού (gold basis). Το αρνητικό κοντάνγκο για πρώτη φορά στα χρονικά της οικονομίας είναι ante portas, όπως λέει και ο καθηγητής Fekete σε προηγούμενο ποστ.

Όμως αυτό δεν ήταν ποτέ καπιταλισμός. Ήταν μία μορφή "πατερναλιστικού σοσιαλισμού" με καπιταλιστικές αποχρώσεις. Αλλού με περισσότερες αλλού λιγότερες κρατιστικές πολύχρωμες ανταύγειες.

Τελικά μήπως ο αμιγής καπιταλισμός είναι μία ουτοπία ή μήπως ο φόβος -ή μάλλον ο τρόμος- μπροστά στην ελευθερία, στον απογαλακτισμό από τα εκάστοτε μαμα-σοσιάλ και την ενηλικίωση των πολιτών δεν του επέτρεψαν ποτέ να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε; Κάτι σαν το σύνδρομο Πήτερ Παν σε κοινωνική κλίμακα.

Μία καθαρή φωνή από το παρελθόν (άσχετα εάν διαφωνώ με την άποψή του για το κανόνα χρυσού) είναι εκείνη του Milton Friedman που με λίγα και μεστά λόγια περιγράφει την φιλελεύθερη άποψη για την ουσία του καπιταλισμού μέσα σε μία κοινωνία ελευθέρων ανθρώπων.
Άς ηχήσει η φωνή της λογικής του ακολουθώντας σαν απόηχος όσους θα πάνε να ψηφίσουν...











56 σχόλια:

Στέργιος είπε...

Τελικά έχουμε σοσιαλισμό ε! Έστω και πατερναλιστικό! Όταν σε άλλη ανάρτηση έγραψα ότι κατά τον Χάγιεκ έχουμε σοσιαλισμό από το… 1848, κάποιοι με ειρωνεύθηκαν. Τώρα παίρνω το αίμα μου πίσω. Ό,τι κακό γίνεται στο σύστημα είναι σοσιαλιστικό. Γνήσιο καπιταλισμό δεν είχαμε ποτέ. Όχι, ίσως να είχαμε το 1820-1840… πριν (φυσικά!) από τον Μαρξ.

Εμπρός λοιπόν ξανά για το…. 1820!

Και τώρα τι να ψηφίσω, καπιταλισμό ή σοσιαλισμό; Μα όλα τα κόμματα είναι… σοσιαλιστικά! Είδε κανείς καπιταλιστικό κόμμα;

ΥΓ. Κάποιοι κατά καιρούς μας λένε ότι η «σοσιαλιστική» Σουηδία έγινε πιο φιλελεύθερη από τις άλλες κατ’ όνομα καπιταλιστικές χώρες. Γι αυτό ο πρωθυπουργός της πρότεινε γενική μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε ελαστική εργασία. Όμως χθες έστειλε, δια του υπουργού Οικονομίας, γράμμα στους εταίρους της ΕΕ για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού ελεγκτικού οργάνου, του «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Ρίσκου». Αυτό μάλλον πολύ προς το σοσιαλιστικό το βλέπω. Τι θα πει δηλαδή ελεγκτικό όργανο; Χρειάζεται η αγορά έλεγχο, άρα σε δεύτερο χρόνο όρια και σε τρίτο εξωοικονομική – διοικητική παρέμβαση και κυρώσεις για τήρηση των ορίων; Να που κατοικοεδρεύει και ελλοχεύει σήμερα ο… σοσιαλισμός! Και ύστερα η Αλέκα τον ψάχνει στο παρελθόν καταγγέλλοντας το παρών!

Ποια είναι διχασμένη προσωπικότητα, Αλέκα ή η Σουηδία;

Unknown είπε...

Τώρα διασ΄νδεση καπιταλισμού - ελευθερίας.. .μο΄νο οι διεστραμένοι μπορουν να αντιληφθούν...
Αλλά βέβαια θ αμου πείς εδώ μέσα νομίζετε πως έχετε εσείς η νοποιαδήποτε σχέση με την ελευθερία...
Το άλλο με τον τοτό το ξέρετε;

Ανώνυμος είπε...

@ Darthiir the Abban - Ναι βέβαια. Στην Ελλάδα των απεργιών, του κλεισίματος των δρόμων, των καταλήψεων, της ταλαιπωρίας των πολιτών, του ακαδημαϊκού ασύλου (και των μολότοφ του), της απαγωγής Πακιστανών μεταναστών, της αδιαφάνειας των οικονομικών του δημοσίου και της κομματικοποίησης του κράτους έχουμε πραγματική ελευθερία. Το να καταπατάμε τα δικαιώματα τρίτων για να υποστηρίξουμε τα δικά μας το ονομάζουμε ελευθερία στην Ελλάδα. Τι γίνεται με τα δικαιώματα των τρίτων; Ε, λοιπόν, στις καπιταλιστικές χώρες τυγχάνει να προστατεύονται και στις σοσιαλιστικές όπως η Ελλάδα φυσικά καταπατώνται.

γιουρι γκαγκαριν είπε...

H τελευταια γραμμη αμυνας του "φιλελευθερου" τροπου σκεψης ειναι η επικληση της απληστιας..

Αυτο συμβαινει επειδη ειναι φανερο οτι τα επιχειρηματα του φιλελευθερισμου μπορουν να αντικρουστουν ενα προς ενα και η μονη διεξοδος φαινεται να ειναι η επιστρατευση της "μοναδας" πανω στην οποια στηριζεται το οικοδομημα..

Το εντυπωσιακο ειναι οτι η "αληθεια" αυτης της εννοιας αποκαλυπτεται μονο και μονο επειδη θεωρειται δυσαρεστη..Πολλοι δηλαδη- ειναι ενα μυστηριο- δικαιολογουν τις αποψεις τους μονο επειδη λενε "δυσκολες αληθειες"! Προκειται για συμπτωμα της ιδεολογιας κατα τη γνωμη μου αφου ξεμπερδευουμε με τις αναζητησεις και μπορουμε πλεον να περασουμε στην τεχνοκρατικη αντιληψη του οικονομικου δεικτη!

Το γεγονος ειναι πως η εννοια απληστια ειναι κατα βαση μεταφυσικη οπως και καθε γενικη αποφανση που αποκαλυπτει την ανθρωπινη κατασταση ως κατι εξωιστορικο..

Το επιχειρημα "απληστια" ειναι εωλο ακριβως επειδη στηριζεται σε ενα κυκλικο τροπο δομησης ενος επιχειρηματος,αυτον κατα τον οποιο λαμβανεις σα δεδομενο αυτο που προσπαθεις να αποδειξεις..

Η ανωτερωτητα του φιλελευθερισμου ειναι μια τεραστια ιδεολογικη αυταπατη που εξουσιαζει τους θιασωτες του "τελους των ιδεολογιων"

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι είναι εγωιστικά καθάρματα από τη φύση τους. Όση περισσότερη εξουσία δώσεις στον άλλον, τόσο περισσότερο θα σε π..ξει. Οι εκλογές γίνονται για να διαλέξουμε τι χρώμα θα 'χει το παπάρι.

Ανώνυμος είπε...

"My political opinions lean more and more to anarchy — philosophically understood, meaning abolition of control, not whiskered men with bombs — or to 'unconstitutional' monarchy. I would arrest anybody who uses the word State — in any sense other than the inanimate realm of England and its inhabitants, a thing that has neither power, rights, nor mind — and after a chance of recantation, execute them if they remain obstinate! Government is an abstract noun meaning the art and process of governing and it should be an offense to write it with a capital 'G' or so as to refer to people. The most improper job of any man, even saints, is bossing other men. Not one in a million is fit for it, and least of all those who seek the opportunity."

J R R Tolkien

Dorotheos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dorotheos είπε...

Στον κόσμο που ζούμε, σίγουρα, οι καπιταλιστές καταπιέζουν όσους εργαζόνται γι' αυτούς και, ΟΚ, το κράτος ως υπεράνω όλων καταπιέζει (μάλλον περιορίζει) τους καπιταλιστές και, ενδεχόμενα, καταπιέζει το σύνολο της κοινωνίας. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι το κράτος να αφήσει στην ησυχία τους τους καπιταλιστές να καταπιέζουν ελεύθεροι τους εργαζόμενους τους και να βγάλουν τα μάτια των ανταγωνιζόμενων καπιταλιστών.

Ανώνυμος είπε...

Άσε, το τι καταπίεση υφίστανται οι πλουτοκράτες απ' το κράτος δε λέγεται...

Ανώνυμος είπε...

"Ουτοπία" με την έννοια ότι αυτός ο φόβος σχεδόν πάντα υπάρχει, είναι πολύ συνηθισμένο ανθρώπινο χαρακτηριστικό να αναζητά σωτήρες και πατερούληδες.
Αλλά βέβαια, πάντοτε η πρόοδος μιας κοινωνίας θα βασίζεται στην επιδίωξη της ελευθερίας, εκεί έγκειται και η αξία της φιλελεύθερης παράδοσης.

Ανώνυμος είπε...

Το τι καταπίεση υφίστανται οι πλουτοκράτες απ' το κράτος δε λέγεται...όντως...
Δεν έχουμε σοσιαλιστικό πατερναλισμό...
¨εχουμε αναλγησία ....
Τελικά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η δική μας καλοπέραση !
Πως καλείται αυτό το σύστημα?

Ανώνυμος είπε...

"Τελικά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η δική μας καλοπέραση !
Πως καλείται αυτό το σύστημα?"

Νεοελληνιστί λέγεται σοσιαλισμός, πασοκική κουλτούρα και ήθος και κάποια άλλα παρόμοια.

Chrysotheras είπε...

@ Anonymous (2/10/09 22:36)

I'm speechless!!
You provided one more reason why J.R.R.T. figures on top of my favourite writers list!

@yuri gagarin
η απληστία (greed) δεν είναι μία μεταφυσική έννοια. Κάθε άλλο.
Είναι η κινητήρια δύναμη που ωθεί για την κάλυψη πλέον των βασικών βιοτικών αναγκών. Γιά ξανα-άκουσε προσεκτικά το πρώτο βιντεάκι του Φρήντμαν...

Τουνατίον μεταφυσική είναι η μαρξιστική χρήση της Χεγκελιανής διαλεκτικής για την άρνηση της διαχρονικής και οικουμενικής εφαρμογής της ανθρώπινης Λογικής με την δικαιολογία ότι αυτή υπόκειται σε "ταξικές στρεβλώσεις" που εξυπηρετούν τα ταξικά τους συμφέροντα!!! (βλέπε Ludwig von Mises: "Socialism - an Economic and Sociological Analysis")

...Gagarin, better come down to earth, you're spaced out!

@ rebel...
χωρίς τον "καπιταλιστή" (entrepreneur) που να ρισκάρει το κεφάλαιο επί τω κέρδει, δεν υπάρχει και δουλειά για τον εργαζόμενο...
Εκτός εάν γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι με τα γνωστά αποτελέσματα.
Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: το κράτος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΤΕ να γίνει επιχειρηματίας και να παράγει!! (π.χ. όλοι είδαμε πώς κατέληξε ο "υπαρκτός")

...αλλά τι τα λέω;
...φωνή βοώντος εν τη σοσιαλιστική ερήμω...

Harry Peitsinis είπε...

Φίλε Χρυσοθήρα. Γράφε πιο συχνά σε παρακαλώ :)Εξαιρετικός ως συνήθως

Ανώνυμος είπε...

"Τελικά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η δική μας καλοπέραση !
Πως καλείται αυτό το σύστημα?"

Normality.

Ανώνυμος είπε...

Νίκη κατά κράτος του Έλληνα Ομπάμα!

Ανώνυμος είπε...

Θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ στους νέους ψηφοφόρους! Γιατί θέλαμε και εμείς τον δικό μας Ομπάμα!

Ανώνυμος είπε...

Πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Έλληνα Ομπάμα, από τον... Ομπάμα! "Με την πρώτη ευκαιρία θέλω να σου αναπτύξω τις απόψεις μου για την Ελλάδα" διαμήνυσε ο δικός μας στον Αφροαμερικανό δίδυμο του. Τέτοια μεγαλεία είχαμε να ζήσουμε από το 81!

C A Hassapoyannes είπε...

OΓΚΟΛΙΘΟΣ της Λογικής ο Milton Friedman, and no surprise, o ηθικότερος θεωρητικός που γνώρισα [μέσα από κείμενα] στην ζωή μου.

Chrysotheras, absolutely superb article!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chrysotheras είπε...

@ Hassapoyannes

...όντως ένας βράχος λογικής και ένας υπέρμαχος της ελευθερίας ο Φρήντμαν!

Ο κρυστάλλινος και γλαφυρός λόγος του αποτελεί καταφύγιο λαμπρής οικονομικής διανόησης κατά τις μέρες αυτές που έπεφταν δεξιά-αριστερά οι οβίδες της πολιτικής μας ασυναρτησίας...

C A Hassapoyannes είπε...

KAI δράττομαι της ευκαιρίας για να δώσω έμφαση στην υπό Friedman αντιδιαστολή του δυνητικά ανήθικου libertarianism της Ayn Rand δλδ του "κάθε περιορισμός της ελευθερίας είναι ανήθικος" όπερ μεταφράζεται στο "είμαι ελεύθερος να μπω ακόμα και στο χωράφι σου και να το καταπατήσω"
από τον consequentialist libertarianism (υπέρ του οποίου τάσσεται αναφανδόν ο ίδιος), δλδ "είναι ανήθικος κάθε περιορισμός της ελευθερίας μου ενόσω αυτή ΔΕΝ προσβάλλει την ελευθερία του άλλου" [thence, freedom versus liberty].

Εάν, δε, προβούμε στην μεταφορά από το φυσικό πρόσωπο στο νομικό ή συλλογικό πρόσωπο, [o γείτονας versus το κράτος μου καταπατά το χωράφι], βλέπουμε ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στην Ayn Rand και τον Σταλιν είναι ότι η δική της φιλοσοφία προαπαιτεί την αυτενέργεια και το ρίσκο του φυσικού προσώπου ενώ ο Πατερούλης "προστατεύει" τον πολίτη εν ραστώνη και νωθρότητι.

Τελικά, ο Milton και η Rose Friedman πρέπει νάσαν πολύ μοναχικοί άνθρωποι, διότι δεν χάρισαν κάστανα ούτε στους εκ δεξιών μήτε στους εξ ευωνύμων.

C A Hassapoyannes είπε...

Οn a different note:

Γράφουν απο χθες τα φερέφωνα και οι Ελληνες "δημοσιογράφοι", θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ, ιστορική νίκη και άλλες άκριτες αρλούμπες.

Ουδέν ανακριβέστερον αυτού.
Το 2004, η ΝΔ έλαβε 3,4 εκατομ. ψήφων versus 3,0 εκατομ. ψήφων του ΠΑΣΟΚ.
Χθες, η ΝΔ έλαβε περίπου 2,2 εκατομ. και το ΠΑΣΟΚ ακριβώς 3,0 εκατομ., δλδ ακριβώς όσες ψήφους έλαβε και το 2004!!

Συνεπώς, έχουμε collapse της ΝΔ με απώλεια 1/3 της εκλογικής της δύναμής της και επικράτηση του ΠΑΣΟΚ by default, NOT by usurpation.

Τούτο από μόνο του κάνει σαφές ότι παρά την καλή πλειοψηφία εδρών, το ΠΑΣΟΚ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 3 στους 10 Ελληνες με δικαίωμα του εκλέγειν - το ΠΑΓΙΟ ποσοστό του, οσάκις η συσπείρωσή του είναι καλή.

Η ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς vis-a-vis στην ηλικία έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ υπεψηφίσθηκε (46-47%) απο την ηλικιακή ομάδα 45-65, δλδ αυτούς που πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση και μάχονται για τα κεκτημένα.

Η σύγκρουση, λοιπόν, μεταξύ γενεών θα είναι σφοδρή και πιθανότατα τα περιθώρια ουσιαστικής αλλαγής στο Ασφαλιστικό ελάχιστη.

ΟΠΩΣ και νάχει το πράγμα, κρίνω πως ΔΕΝ θα αντέξουν πλέον της διετίας, τουλάχιστον με τον κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό.

Chrysotheras είπε...

@ Hassapoyannes:
βρίσκω πολύ λογικό το συμπέρασμά σου, ότι δλδ, το ΠΑΣΟΚ είναι στα ίδια επίπεδα με το 2004, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να αναζητήσουμε και να βρούμε τους τιμωρούς (γιατί περί τιμωρίας πρόκειται) της ΝΔ ανάμεσα στούς πολλούς που απήχαν. Η αποχή με το 30% αναδεικνύεται σε τρίτο (σιωπηρό) κόμμα!

Chrysotheras είπε...

....και όσο για τον ΓΑΠ και το οικονομικό του επιτελείο, οι καϋμένοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα αναλάβουν σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση θα εκδιπλώνεται ακόμα περισσότερο και θα γίνεται αισθητό το κεντρί της για τα καλά στην Ελλάδα...
...ήτοι, δεν έχουμε δεί τίποτα ακόμα
...I wouldn't like to be in their shoes!

C A Hassapoyannes είπε...

In fact, αν θέλουμε νάμαστε λεπτομερειακοί ad nauseam, η ΑΠΟΧΗ ήταν 31.5% επί των εγγεγραμμένων, ήτοι 3.15 εκατομμύρια ψήφων, άρα έρχεται "πρώτο κόμμα". Εάν δε προσθέσουμε και τα λευκά/άκυρα που επίσης αποτυπώνουν απόρριψη των κομμάτων εξουσίας και/ή του όλου συστήματος, η ολική ψήφος αποδοκιμασίας αγγίζει το 34%, ήτοι 400.000 "ψήφους" περισσότερες αυτών του ΠΑΣΟΚ!!!!!!

Τhis fact is telling!

mathiou είπε...

ιδίως επί αρχι-αλχημιστού Greenspan

Είδες τι κάνει η πολλή παρέα με την Ayn Rand;

Chrysotheras είπε...

@ mathiou

....LOL!

έλα όμως που ο Greenie ήταν θαυμαστής της μόνο στα ...νιάτα του (όπως μαρτυρά και το άρθρο του "Χρυσός και οικονομική ελευθερία" που εκδόθηκε το 1967, στο "Καπιταλισμός: το άγνωστο ιδεώδες" της Ράντ. Το έχω μεταφράσει παλαιότερα ΕΔΩ

Έκτοτε βέβαια πολλά φεγγάρια πέρασαν...

Dorotheos είπε...

Αν 3.15 εκ. ψήφων αποτελούν το 31.5% των εγγεγραμμένων τότε αυτοί θα πρέπει να στο σύνολό τους 10εκ.

Ο πληυθσμός της χώρας είναι περίπου 10.7εκ. από τα οποία 1.5εκ. νεώτεροι των 14 ετών και τουλάχιστον 0.8εκ. μη Έλληνες πολίτες. Άρα, ο μέγιστος αριθμός πολιτών με δικαίωμα ψήφου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 8.4εκ. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι πολλοί από τα 7εκ. που ψήφισαν, ψήφισαν περισσότερο από μια φορά. Άρα το ποσοστό της αποχής πρέπει να είναι λιγότερο του 20%. Δυστυχώς.

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και τους καταλόγους των φηφοφόρων δεν μπορούμε να συμμαζέψουμε.

Dorotheos είπε...

...και για να εκτιμήσουμε το επίπεδο σοβαρότητας και ποιότητας του παραπάνω άρθρου & μερικών από τα σχόλια, ας δούμε τι έγραφε ο (Milton) Friedman για τον "αρχι-αλχημιστή" Greenspan το 2006:

http://online.wsj.com/article/SB113867954176960734.html?mod=opinion_main_commentaries

Κάποιος, λοιπόν, γράφει ανοησίες...

C A Hassapoyannes είπε...

@ chrysotheras

Διάβασα το αριστουργηματικό άρθρο "Χρυσός και Οικονομική Ελευθερία" του Greenspan που θάταν πλέον αρμόζον νάχε τιτλοφορήσει "Χρυσός και Ελευθερία".

ΑΡΘΡΑ σάν αυτό θάπρεπε, απλοποιημένα βέβαια, να διδάσκονται στα σχολεία, στην Μέση Εκπαίδευση, σε ένα ειδικό μάθημα που θα ονόμαζα "Αρχές Ελευθερίας", διότι ξεπερνάει, by far, το πλαίσιο των οικονομικών.

Δεν έχω διαβάσει το πρωτότυπο, αλλά, από τα συμφραζόμενα, είμαι βέβαιος ότι μετέφρασες ως "κράτος ευημερίας" το "welfare state" που ορθά είναι "κράτος προνοίας" [ευημερία ~ affluence] KAI η διαφορά, κυριολεκτική [literal] και μεταφορική [figurative and implicit] είναι μεγίστη.

Στην περίπτωση της Ελλάδος ειδικά, το Ευρωπαϊκό μοντέλο του κράτους Πρόνοιας, παραμορφωμένο a la grecque και παροσαρμοσμένο "όπως μας βολεύει", ήταν το entrέe στην, alas, επίπλαστη και φαντασιακή ή οιονεί ευημερία που βιώνει in merry oblivion ο λαός.

Ποιός θα φανταζόταν ότι η άρση της ισοτιμίας χρυσού που απέβλεπε, εν αρχή, στην εξομάλυνση ενδο- και διακρατικών οικονομικών ανισορροπιών, θα άνοιγε κάποτε τους ασκούς του Αιόλου, επιτρέποντας στους κατσικοκλέφτες να γίνουν νυκοκυραίοι ΚΑΙ θα οδηγούσε στην de facto αποδόμηση της αξίας της ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ!!!!

C A Hassapoyannes είπε...

Αν 3.15 εκ. ψήφων αποτελούν το 31.5% των εγγεγραμμένων τότε αυτοί θα πρέπει να στο σύνολό τους 10εκ.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους ΠΙΝΑΚΕΣ του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Εγγεγραμμένοι εκλογείς είναι 9.933.171.
O αριθμός αυτός περιλαμβάνει και εκατοντάδες χιλιάδες (έχω υπόψη μου καμμιά 200αριά άτομα off the top of my head) που είναι Ελληνες πολίτες - άρα εγγεγραμμένοι, όπως η αφεντιά μου, που όμως ΔΕΝ κατοικούν στην Ελλάδα και κατά συνέπεια διαφεύγουν στις ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ.

Εξ αυτού απορρέει ότι, παρότι ο πληθυσμός των εν Ελλάδι κατοικούντων είναι περί τα 11 εκατομμύρια, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων πολιτών είναι 11.5-12 εκατομμύρια. Αρα, ο αριθμός των Εγγεγραμμένων, as per YPES, is fairly accurate.

You know better than that rebel!!!

Ανώνυμος είπε...

Foberos o Milton eidika stis businesses me ton filo tou ton Henry

C A Hassapoyannes είπε...

@ rebel @ work

Θα σε προέτρεπα, και αυτό θα βοηθήσει τον διάλογο, αντι blank statements, να έλεγες σε ποιά σημεία από το άρθρο του Greenspan στο οποίο παρέπεμψε ο chrysotheras, διαφωνείς - και το λέω ειλικρινά.

Alex είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Alex είπε...

O Γ. Παπανδρέου ειναι πρωθυπουργός. Αντί να λέτε βλακείες για το πόσες ψήφους πήρε το πασοκ και αν αυτό είναι θρίαμβος ή όχι γιατί είστε προσωπικά κομπλεξαρισμένοι με τον ίδιο και την οικογένειά του, κοιταξτε να κάνετε σοβαρή αντιπολίτευση σε αυτά που θα κάνει. Όχι σε αυτά που νομίζετε ότι θα κάνει. Άντε, και σε αυτά που έκανε ως υπουργός παλαιότερα.

Όσο περισσότερο δείχνετε πόσο σας τσούζει προσωπικά και δίχως σχέση με το τι γίνεται, πόσο γίνεστε ρεντίκολα.

C A Hassapoyannes είπε...

Eπειδή η αιχμή είναι σαφέστατα κατ' εμού για τις θέσεις που έχω διατυπώσει επανειλημμένως, απαντώ:

1) Κύριε Παπαϊωάννου να ΜΗ βρίζετε ιδιωτικά πρόσωπα, δεν έχετε δικαίωμα να βρίζετε ιδιωτικά πρόσωπα. Παρανομείτε όταν βρίζετε ιδιωτικά πρόσωπα.

2) Σύμφωνα με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ των Ελλήνων και τους ισχύοντες νόμους του κράτους, ο κ. Παπανδρέου είναι ΑΣΦΑΛΩΣ ο πρωθυπουργός της χώρας και αρμόζει σεβασμός στην ιδιότητα αυτή. ΔΕΝ έγινε εδώ, προς το παρόν, ακόμα συζήτηση για τον κ. Παπανδρέου ή το ΠΑΣΟΚ, αρνητική ή θετική, κατά συνέπεια το σχόλιό σας είναι άστοχον και εκ του πονηρού. Let alone, πως δεν σας πέφτει λόγος να υποδεικνύετε σε τρίτους τί και πώς να σκέφτονται!!

4) Nonetheless, 7 στους 10 Ελληνες είναι ΚΑΤΑ του ΠΑΣΟΚ και 7,8 στους 10 Ελληνες είναι κατά της Νέας Δημοκρατίας, for a fact. Συμπερασματικά, λοιπόν, τα κόμματα εξουσίας, ακόμα ΚΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ, είναι αρεστά ή αποδεκτά από μόλις 5,2 στους 10 Ελληνες πολίτες με δικαίωμα ψήφου.

5) Περίπου 34% του Ελληνικού Λαού (31,5 της αποχής και 2,5 των λευκών/ακύρων) δηλούν εμμέσως πλην σαφώς ότι απορρίπτουν ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα, διότι αλλιώς θα πήγαιναν να ψηφίσουν. Σημειώνω δε ότι εδώ στας Αμερικάς, στην Αστόρια συγκεκριμένα, οργανώσεις προσκείμενες και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ προσέφεραν μέχρι $ 300-400 έναντι εισιτηρίου μετ' επιστροφής (Νέα Υόρκη - Αθήνα) την στιγμή που διατίθενται εισιτήρια με μόλις $ 400-500 δολλάρια, και όμως ΔΕΝ υπήρξε ενδιαφέρον!!!! ούτε από την φοιτητιώσα νεολαία των πανεπιστημίων της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης.

6) Ομού λογιζόμενα, τα (4) και (5) παραπάνω, ΔΗΛΟΥΝ explicitly and implicitly έκπτωση των πολιτικών και της πολιτικής στην Ελλάδα.

Dorotheos είπε...

Η παραπομπή στο άρθρο του Friedman για τον Greenspan σχετίζεται με τη "Θεοποίηση" του Friedman και τη δαιμονοποίηση του Greenspan από διάφορους "φιλελεύθερους". Απλά καταδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί σε αναλύσεις για "ελεύθερία" και, ιδιαίτερα, την "οικονομική ελευθερία", που επανεμφανίζονται περιοδικά εδώ.

Αλλά σε ποιό άρθρο του Greenspan (?) μας παραπέμπει ο Χρυσοθήρας?

Alex είπε...

@ C A Hassapoyannes

Δεν το είπα ως βρισιά αγαπητέ. Γελοιοποιήστε αδίκως και αναντιστοίχως με τις δυνατότητές σας, μόνο και μόνο επειδή εμμένετε σε κομπλεξισμό ενώ έχετε δείξει ότι μπορείτε και διαφορετικά.

Όσοι εκ του σημείου σας (5) δεν ενδιαφέρονται μπορούν να κάμουν υστερικώς αποικοδομητικό σχολιασμό. Εσείς προφανώς ενδιαφέρεσθε.

Αλλά παραδέχομαι πως τελικά δε μου πέφτει λόγος, όπως σωστά επισημάνατε, οπότε σταματώ. Χαίρετε.

C A Hassapoyannes είπε...

ΚΑΙ όχι μόνο. Να προσέχετε να ΜΗΝ ασχολείσθε με ιδιωτικά πρόσωπα, είτε εξ ιδίας σας πρωτοβουλίας, είτε τελών εν υπηρεσία και διαταγαίς τρίτων. Ξέρετε ορισμένοι από μας ζουν στην χώρα των ελευθέρων ανθρώπων όπου οι Νόμοι γίνονται σεβαστοί και εφαρμόζονται.

Δεν απειλώ, απλώς ενημερώνω.

Alex είπε...

Όπως είπαμε και πριν, δε μου πέφτει λόγος. Συνεχίστε να γελοιοποιήστε ελεύθερα. Λυπάμαι που ασχολήθηκα. Δε θα το ξανακάνω.

Chrysotheras είπε...

@ Hassapoyannes,
σχετικά με την ελληνική απόδοση του όρου "welfare state", όντως έχεις δίκιο.
Η αυστηρή μεταφορά της λέξης welfare στην ελληνική είναι "πρόνοια". Όταν όμως τίθεται δίπλα στη λέξη state, τότε λαμβάνει μία άλλη διάσταση, μία χροιά πιό "σοσιαλιστική", με ό' τι τούτο μπορεί να σημαίνει!
Τουναντίον, η λέξη "πρόνοια" έχει πιό θετικά connotations (προνοητικότητα, Θεία Πρόνοια, κλπ)
Ίσως π.χ. "κράτος κοινωνικής ευημερίας" θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα το welfare state.

Γιά το αγγλικό κείμενο του Greenie δες ΕΔΩ

Alex είπε...

Coal was what brought about Dickensian London!

It was worse in the countryside! (No, it wasn't. It was just that land was owned by the aristocracy.)

The "progress of private enterprise improved conditions", not government legislation or the workers' movement!

Coal! The problem was coal dust. That's all that Dickens was describing!


Friedman, bastion of libertarianism and a joke.

Dorotheos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dorotheos είπε...

Αλλά να συζητήσουμε τι επί του άρθρου του Greenspan και την εγκατάλειψη του Gold Standard?

Αυτό το γεγονός έχει τις ρίζες του στις ιστορικές αδυναμίες του καπιταλισμού και θεωρώ αδύνατο να επαναφερθεί και λειτουργήσει σήμερα, όσο και να χτυπιέται ο Χρυσοθήρας. Επειδή δεν έχω και πολύ χρόνο, ούτε και θέλω να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα, για το τι οδηγησε στην εγκατάλειψη του Gold Standard μπορεί κάποιος να αναφερθεί στο Κεφ. 5 του βιβλίου “The Crisis of Keynesian Economics” του Pilling.

Ανώνυμος είπε...

Στίγκλιτζ για ΓΑΠ: One of the leading proggressive thinkers in the world today. Και εμείς οι Έλληνες τον λέγαμε βλάκα... Τελικά είμαστε λίγοι για έναν ηγέτα όπως ο Παπανδρέου.

Dorotheos είπε...

Η αποχή ως 'political statement' ή αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος (πρέπει να) συνδέεται με τους 'Ελληνες πολίτες εντός της ελληνικής επικράτειας.

Το αποτέλεσμα και η διακυβέρνηση της Ελλάδας δεν αφορά άμεσα μόνιμους κάτοικους εξωτερικού. Επομένως, λογικό θα ήταν τα ποσοστά της αποχής να μετρούνται με βάση των αριθμών των εχόντων δικαίωμα ψήφου ΚΑΙ κατοίκων της Ελλάδας.

Chrysotheras είπε...

...εν τάχει

@ rebel,

"...Αυτό το γεγονός έχει τις ρίζες του στις ιστορικές αδυναμίες του καπιταλισμού και θεωρώ αδύνατο να επαναφερθεί και λειτουργήσει σήμερα, όσο και να χτυπιέται ο Χρυσοθήρας..."

από τα χθεσινά πρωτοσέλιδα (και μία από τις αιτίες που χθες ο χρυσός έπιασε νέα μέγιστη τιμή $1043/oz):

"In the most profound financial change in recent Middle East history, Gulf Arabs are planning -- along with China, Russia, Japan, and France -- to end dollar dealings for oil, moving instead to a basket of currencies including the Japanese yen and Chinese yuan, the euro, gold, and a new, unified currency planned for nations in the Gulf Co-Operation Council, including Saudi Arabia, Abu Dhabi, Kuwait, and Qatar"

in other words, σιγά-σιγά εκτοπίζεται το dollar standard για να εμφανιστεί ένα "καλάθι" όπου για πρώτη φορά ύστερα από 60 χρόνια συμμετέχει και ο χρυσός! (sounds like a good start to me)

@ Anonymous (7/10/09 00:58)

...δεν θα περίμενα να ειπωθεί κάτι διαφορετικό από ένα σοσιαλιστή οικονομολόγο, σύμβουλο του Κλίντον από το 1993 μέχρι 1997!

Fwfı Batısta-Peron-Apateon-Curıe είπε...

parmenıdes aka anonymous IF you get paıd to say these stupıdıtıes about Geoffrey aka Xazoulakı aka prıme mınıster by default ıt ıs fıne BUT ıf you do ıt on your own ınıtıatıve I URGE you to see a psychıatrıst at your earlıest convenıence.

Icı Constantınople, Ataturk Havalımanı, Ataturk-salonu. Bonjour a tous

Ανώνυμος είπε...

By the way, eınaı VLAKS me patenta o anthrwpos

Ανώνυμος είπε...

Kaı akou dw. Pes ston ypallılo sygkekrımenou ypourgou tou PASOK pou autoapokaleıtaı ekproswpos tıs Genıas twn 700 eyrw kaı paraplana thn Neolaıa ws dıthen polıtıka aneksartıtos (enosw epıtrepeı se sena na kolakeueıs emetıka, day and nıght KAI out of context to xazoulıdıo) otı tha plırwseı poly akrıva to thrasos tou kaı tın aseveıa tou.

Tha mporousa na ekthesw dımosıa to onoma KAI tou blogger kaı tou ypourgou afentıkou, alla den tha to praksw dıotı DEN eımaı deılos kaı sevomaı paıdıothen auto pou oı Agglosaxones onomazoun prıvıleged ınformatıon.

At any rate, ws exoume kalopıstws to dıkaıwma pou aporreeı apo ton protero anentımo vıo tou PASOK, emeıs leme otı ı kyvernısı tou 30%, dıladı tıs elassonos sxetıkıs pleıopsıfıas (meızwn sxetıkı pleıopsıfıa eınaı h apoxı+leuka me 34%) stereıtaı tou tekmırıou tıs athwotıtas, ALLA tıs dınoume tın eukaırıa kaı tın kaloume na apodeıkseı otı eınaı ATHWA kaı kalopıstı.

Unfortunately, by appoıntıng as secretary of the Treasury Mrs. Stagflatıon and as under-secretary of Labour The Undertaker - nekrothaftı of a ratıonal and realıstıc restructurıng of the socıal securıty and prıvate sector pensıon schemes, your brıllıant thınker and mınorıty prıme mınıster confırmed before he started that he ıs a peon of GSEE and ADEDY

Ανώνυμος είπε...

KAI tha sas ferw kyrıes kaı kyrıoı ena parastatıko deıgma/paradeıgma tıs apolytıs aneuthynotıtas tou k. Papandreou pou aporreei apo tın DIASTASI anamesa stın pragmatıkotıta, apo tın mıa, kaı tın dıkı tou antılıpsı tıs pragmatıkotıtas apo tın allı.

To paradeıgma eınaı to ETAK pou eısıgage ı ND se antıkatastası tou FMAP.
Kat arxın, autoı pou plırwnan FMAP, dıladı MOLIS 37.000 atoma, plırwvnoun kaı ETAK.
POIA isan ta eısodımata apo to FMAP;
MOLIS 380, ıf that, ekatommyrıa eyrw!!!!

GIATI auto;;;;;;;;

DIOTI stın Ellada DEN yparxeı perıousıologıo kaı etsı ı efarmogı toy FMAP epafıetaı ston patrıwtısmo (an ısxyeı kaı auto, alla as to dexthoume gıa ton skopo auto tıs syzıtısıs)twn Ellınwn*.

Antıthetws, me to ETAK pou pıaneı OLOUS, me sygkekrımena ekpıptonta posa per capıta klp, to kratos synelekse 1 DIS EYRW.

KAI as sımeıwtheı otı ETAK plırwnoyn OLA ta akınıta akoma kaı auta pou anıkoun se maımoudes off shore.

ENOSW, loıpon gnvrıze o k. Papandreou AUTI tın pragmatıkotıta ekatse kaı edıne yposxeseıs KATARGISIS tou ETAK!!!!!! kaı epıstrofıs ston FMAP!!!!!!!

EMEIS loıpon oı 37.000 ELLINES pou plırwname FMAP kaı plırwnoume kaı ETAK tha kanoume gıa prwtı fora me OLA ta dıethnı MME paronta DIADILWSI DIMOSIAS ANYPAKOIS dıotı den eınaı dynaton MONO 37,000 atoma na exoun AKINITI perıousıa 247.000 eyrw KAI ANW. Edw exoume mıa emfanı kaı profanı APATI gıgantıaıwn dıastasewn. afou toulaxıston 2 ekatommyrıa Ellınwn exoun tosı perıousıa.

I katargısı loıpon tou ETAK kaı epanafora tou FMAP, en APOUSIA perıousıologıou, DEN APOTELEI para prosklisi apo merous k. Papandreou pros ton LAO na paranomisei ksana ALLA sygxronws kai epikindyni dımoısıonomıkı symperıfora afou gnwrizoume oti o FMAP den apedwse enw ta esoda pou apefere o ETAK einai simantika paroti to poso epivarynsis tis mesis oikogeneias einai poly mikro.

PROSWPIKA tassomaı KATA tou forou akınıtou perıousıas, ALLA tote ı tha katargıtheı olwsdıolou (kaı makarı) ı tah plırwnoun OLOI.

NA AFISETE tous laıkısmous stı PANTA k Papandreou. Ta psemmata TELEIWSAN. I ftwxı voıthos mou kaı o syzygos tıs exoun athroıstıko eısodıma 39.500 eyrw etısıws kaı EMFANIZONTAI ws ftwxoı kaı plırwnoun 0 eyrw se forous parotı ı taksı tous eınaı autı pou euergeteıtaı apo tıs dımosıes dapanes e.g. dımosıa sxoleıa, koınwnıkos tourısmos kaı kaı kaı.
AUTI ı katıgorıa eınaı 2 EKATOMMYRIA nykokyrıa pou eprepe na plırwnoun toulaxıston 2-4000 eyrw (dld 10%) foro eısodımatow etısıws!
TERMA TA PSEMMATA apo opoudıpote kaı an proerxontaı!

* Kata dılwsı dıeuthyntrıas tou Ypourgeıou Oıkonomıkwn ston grafonta!

Dorotheos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Sorry, αδυνατώ να διαβάσω greeklish.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, πρέπει να ομολογηθεί ότι τα λάθη στην σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ΔΕΝ είναι χοντρά και δεν είναι μεγάλα και εκφράζουμε ευαρέσκεια!!!

Η παρουσία του ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στις θέσεις κλειδιά θα είναι επ' αγαθώ της πατρίδας.

Απόψε ευτυχώ!!

Καλώς όρισα και καλώς σας βρήκα.

Ανώνυμος είπε...

PS Στο Ataturk Salonu δεν υπάρχουν Ελληνικές γραμματοσειρές στα keyboards των PCs.

Dorotheos είπε...

...σιγά-σιγά εκτοπίζεται το dollar standard για να εμφανιστεί ένα "καλάθι" όπου για πρώτη φορά ύστερα από 60 χρόνια συμμετέχει και ο χρυσός! (sounds like a good start to me)

E, και? Σα να μην είχαμε gold standard στην ιστορία του καπιταλισμού... Πάντως, αν η συγκεκριμένη κίνηση έχει ωφελήσει εσένα και μερικούς "επενδυτές" να βγάλετε κανένα φράγκο, τότε χαλάλι.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock