Δευτέρα, Ιουνίου 21, 2010

Όταν η Κίνα εκτίθεται στο διεθνές εμπόριο

Για περισσότερα από τρεις χιλιάδες χρόνια, ο δρόμος του μεταξιού αποτελούσε το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο πολιτιστικής, εμπορικής και τεχνολογικής συναλλαγής. Με έκταση 4.000 μιλίων, το δίκτυο αυτό επέτρεπε σε απομακρυσμένους πολιτισμούς να ανταλλάσσουν αγαθά και γνώση και να συμμετέχουν σε μια δίχως προηγούμενο διαδικασία πολιτικής και πολιτισμικής διάδρασης, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια της νεωτερικότητας.

Πολλές αυτοκρατορίες επεδίωξαν τον έλεγχο του εμπορικού αυτού δικτύου και τα συμφέροντα που κατά καιρούς διακυβεύτηκαν κατά μήκος του υπήρξαν γιγαντιαία. Γεγονός όμως παραμένει πως ο δρόμος αποτέλεσε μοναδικό μέσο προόδου και ευμάρειας σε σκοτεινούς κατά τα λοιπά χρόνους, όπως και προπομπό παγκοσμιοποίησης στον χώρο του εμπορίου και των ιδεών.

Σήμερα το διεθνές εμπόριο διεξάγεται κατά βάση εντός ρυθμιστικών πλαισίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του οποίου πρόσφατο μέλος αποτελεί και η Κίνα. Οι εμπορικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται αλματικά και είναι αναμενόμενο η συνεργατική αυτή διαδικασία να δημιουργεί πέρα από πλούτο και ανησυχίες για τις βλέψεις μιας περιφερειακής υπερδύναμης με σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Η στήριξη ανελεύθερων καθεστώτων ανά τον κόσμο και η καταπάτηση της ελευθερίας τόσο εντός όσο και εκτός σινικού τείχους εγείρουν βάσιμες ανησυχίες, οι οποίες όμως κακώς συνδέονται με την διαδικασία ελεύθερου εμπορίου.

Αποτελεί πολιτικό κρετινισμό η σύγχυση που δημιουργείται από όσους πιστεύουν πως κλείνοντας τα λιμάνια και τα προϊόντα μας σε ένα δισεκατομμύριο καταναλωτών προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεν είναι τα κινέζικα προϊόντα που προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, το οποίο όσο ανοίγει τα σύνορα του και εκτίθεται στις αγορές, τόσο δοκιμάζει τα όρια πολιτικής του αντοχής. Στοχεύοντας στην καρδιά και στο μυαλό των Κινέζων πολιτών μπορούμε να τους κερδίσουμε μόνο παρέχοντας τους γερμανική τεχνογνωσία, κρητικό ελαιόλαδο και βρετανικό τύπο, όχι κινδυνολογώντας ή κρούοντας τον κώδωνα εκφασισμού της Ελληνικής οικονομίας. Ο δρόμος του μεταξιού παραμένει ευτυχώς ανοικτός και  εναπόκειται σε εμάς να ανταποκριθούμε είτε ως δεινοί έμποροι είτε ως άτακτοι βασιβουζούκοι μιας νότιας Ευρωπαϊκής εσχατιάς.

9 σχόλια:

Dorotheos είπε...

Τι θα πεί η "Οταν η Κίνα εκτίθεται στο διεθνές εμπόριο"? Η Κίνα βρίσκεται στην καρδιά του διεθνούς εμπορίου εδώ και πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες. Το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων για τους κύριους εμπορικούς της εταίρους (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία) είναι δευτερεύον.

Unknown είπε...

Κοίτα, είναι και ο τρόπος που παρασκευάστηκαν κάποια προϊόντα.
Διότι ενώ «εντός των τειχών», δεν πρέπει να γινόμαστε παραλήπτες προϊόντων εγκλήματος, για χάρη του εμπορίου κάνουμε τα στραβά μάτια και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να γίνεται αποδέκτης προϊόντων εγκλήματος και εκμετάλλευσης ανθρώπων.
Και μετά θέλουμε να αυτοχαρακτηριζόμαστε και τιμητές της ελευθερίας…
Αλλά βέβαια, η εκμετάλλευση που γίνεται μακριά μας, μας βολεύει, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να στήσουμε το κερδοσκοπικό παιγνίδι μας και όλες οι «οικονομικές θεωρίες» μας θα ήταν εντελώς ανεφάρμοστες.
Κάποια μέρα όμως η παγκοσμιοποίηση θα γυρίσει μπούμερανγκ…

Nievskii είπε...

Θυμόμαστε τα παλιά πριν 1500 χρόνια, αλλά ξεχνάμε το πιο πρόσφατο άνοιγμα της Κίνας στο διεθνές εμπόριο. Οι Κινέζοι πάντως δεν ξεχνάνε

Dorotheos είπε...

"προϊόντων...εκμετάλλευσης ανθρώπων"??? Ας μην παρεκτρεπόμαστε...

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

Γιατί το ΄΄Δημοκρατικό΄΄ Ηράκλειο ξανα-υποδέχεται τους Κινέζους σοσιαλοφασίστες αποικιοκράτες

Το ΄΄Δημοκρατικό΄΄ (sic) Ηράκλειο, ξανα-υποδέχεται για νιοστή φορά αξιωματούχους του σοσιαλοφασιστικού καθεστώτος της Κίνας, σε μία ακόμη προσπάθεια να πείσει τους ιθαγενείς ότι ΄΄οι Κινέζοι είναι φίλοι μας΄΄ Το Ρωσοκινεζοτσολιαδικό δοσιλογικό καθεστώς προσπαθεί να μας πείσει ότι οι Κινέζοι θα φάνε τάχαμου τα ΄΄Κρητικά προϊόντα΄΄ και εμείς θα χεστούμε στο τάληρο, ξεχνώντας να μας πούνε πως θα τα αγοράσουν όταν απαιτούνται 5 κινέζικα μεροκάμματα για την αγορά ενός κιλού ελαιόλαδου. Το πιο πιθανό είναι να τρώμε εμείς εκτός από Κινέζικα σκόρδα και Κινέζικο ελαιόλαδο σε λίγο.

Θαυμάστε εδώ πως οι υποτελείς υποδέχονται τους Κινέζους ανθύπατους.

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=58165

Μετά τις φοβερές ΄΄εμπορικές επιτυχίες΄΄ της πώλησης ενός τόνου τσικουδιά στην Κίνα ...;

http://www.patris.gr/articles/169557/105489?PHPSESSID=4vok5t3hunl3c42l0b482q1b86

http://www.patris.gr/articles/146193/84726

Έρχονται νέες -ανάλογου περιεχομένου πάντα- εμπορικές ΄΄επιτυχίες΄΄

Αυτό που δεν μας λένε οι πλασιέ των Κινέζων σοσιαλοφασιστών (σοσιαλιστές στα λόγια φασίστες στην πράξη) -που επιβάλλουν ακόμη και αναβολές παραστάσεων στην χώρα μας http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/05/oi-kinezoi-sosialofasistes-apoikiokrates-anabaloyn-parastash-sto.html- είναι γιατί το καθεστώς της χώρας σαμποτάρει τεράστιες συμφωνίες με χώρες της δύσης όπως η αγορά 15.000 τονων ελαιολάδου ετησίως από Αμερικάνικη εταιρία (http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/01/ta-mploka-twn- agrotwn-apotelesma-trianta-hronwn-dosilogikhs-sosi.html) πριν πέντε χρόνια και εκθιάζει κάθε συμφωνία της πλάκας με τους Κινέζους φασίστες.

Η εξήγηση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.

Η εξήγηση όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο για τα αποτελέσματα των 30 χρόνων σοσιαλοφασιστικής πολιτικής στην αγροτική παραγωγή

(http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/01/ta-mploka-twn- agrotwn-apotelesma-trianta-hronwn-dosilogikhs-sosi.html) είναι η εξής:

Οι οικονομικοί δεσμοί των Ελλήνων πολιτών με την δημοκρατική και ημιδημοκρατική δύση θα πρέπει να σαμποταριστούν, ώστε να μπορούν οι σοσιαλοφασίστες να οργιάζουν σε αντιδυτική προπαγάνδα. Δεν θα πρέπει η δημοκρατική δύση να είναι ΄΄πρότυπο΄΄ για τον Έλληνα πολίτη, γιατί κάτι τέτοιο θα απειλήσει την σοσιαλοφασιστική εξουσία -που βασίζεται στην υπονόμευση των θεσμών- των κινεζορωσοτσολιάδων δοσίλογων πρακτόρων, που μας οδηγούν αργά αλλά σταθερά στην αγκαλιά του Ρωσοκινέζικου φασιστικού άξονα.

Προσπαθεί πάρα πολύ το ψευδοπολυκομματικό αντιδημοκρατικό δοσιλογικό καθεστώς να μας πείσει ότι οι Ρωσοκινέζοι είναι φίλοι μας και η Δύση ο ΄΄προαιώνιος εχθρός΄΄ των Ελλήνων από τους οποίους δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι καλό. Για αυτό και καταστρέφουν τους άμεσους οικονομικούς δεσμούς με την Δύση.

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

Οι Κινέζοι σοσιαλοφασίστες αποικιοκράτες αναβάλουν παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής

Σύμφωνα με το Tvxs η παράσταση, Shen Yun που καυτηριάζει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα αναβλήθηκε πιθανότατα μετά από παρέμβαση του φασιστικού Κινεζικού σοσιαλοφασιστικού καθεστώτος.

Το φασιστικό καθεστώς της Κίνας αποφασίζει λοιπόν τι θεάματα μπορούν να παρακολουθήσουν οι Έλληνες πολίτες στην χώρα τους.

Θα πρέπει να προβληματιστούν όλοι οι Δημοκράτες στην Ελλάδα για τις συνέπειες της αποικιακής παραχώρησης της χώρας μας στους Κινέζους σοσιαλοφασίστες από το δοσιλογικό ψευδοπολυκομματικό καθεστώς της χώρας.

ΕΞΩ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΚΑΤΩ ΤΟ ΔΟΣΙΛΟΓΙΚΟ ΨΕΥΔΟΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Λογοκρισία στο Μέγαρο Μουσικής λόγω Cosco;

Εσκεμμένη αναβολή της θεατρικής παράστασης, Shen Yun, η οποία ανάμεσα σε άλλα πραγματεύεται την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, καταγγέλλουν οι διοργανωτές. Η απροειδοποίητη διακοπή πώλησης των εισιτηρίων συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας Cosco (δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά). Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επικαλείται ανάγκες συντήρησης του συστήματος κλιματισμού στην αίθουσα η οποία θα φιλοξενούσε την εκδήλωση. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι πρόκειται για αναβολή και όχι ματαίωση του καλλιτεχνικού δρώμενου.

Η παράσταση, Shen Yun, βασίζεται σε παραδοσιακό κινεζικό χορό. Αποτελείται από 20 αυτοτελή μέρη. Σε 2 από αυτά, οι καλλιτέχνες αφηγούνται διώξεις στις οποίες υπόκεινται στην Κίνα μέλη της ενεργειακής άσκησης, Falu Gong. Η Shen Yun είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 3 και 4 Ιουνίου, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής.
http://tvxs.gr/

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

Εργασιακός μεσαίωνας στην σοσιαλοφασιστική Κίνα που θα ''μας σώσει''...

Θαυμάστε ποιούς έφερε -αφού πρώτα κατάστρεψε συνειδητά την χώρα- το Ρωσοκινεζοτσολιαδικό δοσιλογικό ψευδοπολυκομματικό καθεστώς να μας ''σώσει'' από την ''κακιά'' ΕΕ... Δείτε ποιάς χώρας αποικία μετέτρεψαν την Ελλάδα οι Ρωσοκινεζοτσολιάδες:

Οι Κινέζοι σκλάβοι της FoxconnΟι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxconn (βασικός ανάδοχος κατασκευαστής της Apple) αυτοκτονούν λόγω των συνθηκών εργασίας στο εργοστάσιο της πόλης Shenzhen. Οι 28 μέρες δουλείας του 20χρονου ρεπόρτερ Liu Zhi Yi της κινέζικης εφημερίδας Southern Weekly , ήταν αρκετές για να καταγράψουν το δράμα των 400.000 υπαλλήλων (;) που παράγουν τα i-pods, i-Pads, i-Phones που όλοι ξέρουμε.

Μέσα σε μισό χρόνο 9 αυτοκτονίες και μέσα στον Απρίλη 30 απόπειρες. Η εταιρεία μάλιστα πήρε Βουδιστές καλόγερους για να εξορκίσουν το κακό! Η Foxconn προσλαμβάνει μόνο 20χρονους -για ευνόητους λόγους- οι οποίοι δουλεύουν σε καθεστώς υποτέλειας. Υπογράφουν ένα συμφωνητικό υπεραπασχόλησης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν φέρει καμμία ευθύνη για τις υπερωρίες. Είναι όρθιοι σχεδόν όλη τη μέρα, επαναλαμβάνουν τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις, κάνουν μόνο ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα για πρόχειρο φαγητό και ένα ακόμη για λίγες ώρες ύπνο. Τόσο που ένας απ' αυτούς είπε στον Liu ότι η πιο ευχάριστη στιγμή τη μέρας του, είναι όταν πέφτει ένα προϊόν στο έδαφος. Σκύβει για να το πιάσει και το σώμα αλλάζει στάση! Οι σκλάβοι της Foxconn σύμφωνα με την Southern Weekly, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μιλάνε και δεν αναπτύσσουν συζητήσεις και σχέσεις. Δεν έχουν δεσμούς, δεν έχουν εραστές, οι άνδρες φτιάχνονται με porn-videos που βλέπουν στα γειτονικά internet-cafι και δεν χαμογελάνε ...; Ή μάλλον χαμογελάνε στις 10 κάθε μήνα, μόνο. Τότε που κάνουν ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ, για να πάρουν τον μισθό τους, 900 Yuan δηλαδή 130$! Αγοράζουν λαχεία μαζί με όνειρα τρελά για ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια, δικές τους δουλειές. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της Κίνας -που ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος του χρέους μας- προβληματίζεται έντονα με τις 300.000 αυτοκτονίες που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα, από τη στιγμή της οικονομικής της ανάκαμψης και έπειτα ...; καθώς και με τις βίαιες επιθέσεις σε παιδιά . Στις 23 Απριλίου οχτώ μαθητές μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σε δημοτικό σχολείο στη νότια επαρχία της Κίνας, Φουτζιάν. Στις 28 Απριλίου 15 μαθητές τραυματίστηκαν από έναν πρώην καθηγητή, ο οποίος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, στο δημοτικό σχολείο, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Στις 29 Απριλίου άνεργος άνδρας επιτίθεται σε 28 παιδιά σε σχολείο της Ανατολικης Κίνας, 5 από αυτά σε κρίσιμη κατάσταση. Και στις 30 Απριλίου στη βοερειοανατολική Κίνα, άνδρας γεωργός επιτίθεται με σφυρί σε μαθητές λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Τα παιδιά στην Κίνα είναι σήμα κατατεθέν του πλούτου. Όσο η ψαλίδα ανοίγει ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, τέτοιου είδους φαινόμενα όπως αυτοκτονίες και επιθέσεις σε ανήλικα, θα απασχολούν την επικαιρότητα και θα «προβληματίζουν» τις κυβερνήσεις.
http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2583&reftab=61&t=%CE%9F%CE%B9-%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-Foxconn'

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock