Τρίτη, Απριλίου 26, 2005

Δεν πας μωρη να πλυνεις κανα πιατο?

Μια στατιστικη που παντα με ανησυχουσε ειναι η συμμετοχη των γυναικων στην ελληνικη οικονομια, στα κεντρα αποφασεων κτλ. Εχει λοιπον ο Εκονομιστ μια καταταξη χωρων αναλογα με το ποσες γυναικες εχουν στην Βουλη τους.

Η Ελλαδα εχει περιπου 14% γυναικες στην Βουλη της, κατω απο χωρες σαν την Πολωνια (20%), το Μεξικο (21%), την Νοτια Αφρικη (32% !!) ακομα και την "δικη μας" μεσογειακη Ισπανια που εχει ενα θαυμασιο 36%. Ως συνηθως Σουηδια, Νορβηγια, Φινλανδια ειναι πανω πανω στην λιστα...

Θα ηταν μαλλον αντιεπιστημονικο με μονο ενα στοιχειο να μιλαμε για διακρισεις εναντιον των γυναικων στην Ελλαδα. Αλλα δυστυχως η λιστα με τα στοιχεια ειναι μεγαλη. Υπαρχουν μελετες που δειχνουν οτι η γενικοτερη συμμετοχη των γυναικων στην εξουσια ειναι χαμηλη. Η συμμετοχη των γυναικων στην ελληνικη αγορα εργασιας ειναι η δευτερη χαμηλοτερη στην ΕΕ, η ανεργια των γυναικων ειναι διπλασια σχεδον αυτης των ανδρων. Και τα ανεκδοτα στοιχεια ειναι εξισου δυνατα. Η ενοχλητικοτατη εκφραση "αντε πλυνε κανα πιατο" δεν θελει και πολυ για να ξεφυγει απο τα χειλη των Ελληνων, κατι που ειναι μαλλον αδιανοητο στην υπολοιπη ΕΕ. Ενω στην Ισπανια πχ η κυβερνηση (ισως λογω των 36% γυναικων βουλευτων?) κανει επισημο πολεμο εναντια στην κακομεταχειριση των γυναικων και στις διακρισεις, στην Ελλαδα παριστανουμε οτι το προβλημα απλα δεν υπαρχει!

Και ακομα κανενα κομμα δεν προσπαθει στην πραξη να βελτιωσει την θεση της Ελληνιδας. Νομιζω το ΠΑΣΟΚ, αντι να φαντασιωνεται σκανδιναβικα μοντελα διαχειρισης της οικονομιας που εχουμε επιχειρηματολογησει οτι θα ηταν καταστροφικα, θα επρεπε να σκεφτεται για σκανδιναβικου τυπου στηριξη των γυναικων. Μαλιστα αντι να εναντιωνομαστε στην απορρυθμιση της αγορας εργασιας θα επρεπε αν ειμαστε ενθερμοι υποστηρικτες της μερικης εργασιας (part time), η οποια και ειναι συχνα η μονη εναλλακτικη για νεες μητερες (ή νεους πατερες) με μικρα παιδια!

Δεν ειναι απλα επουσιωδες το θεμα. Οταν οι γυναικες δεν δουλευουν πασχει η οικονομια μια και δουλευουν λιγοτεροι για να συντηρουν τον πληθυσμο, αλλα και οι ιδιες δεν ειναι ελευθερες, ειναι πιο συντηρητικες, μεγαλωνουν πιο συντηρητικα παιδια και ειναι πιο δυστυχεις. Η πραγματικη ισοτητα των γυναικων θα εφερνε πολλα υλικα καλα, αλλα και (ισως σημαντικοτερο) θα εκανε τους φιλελευθερα σκεπτομενους πολιτες ηθικα πιο υπερηφανους...

ΥΓ Ο τιτλος ειναι ηθελημενα προσβλητικος για να μας θυμιζει τι εχουν να υποστουν πολλες γυναικες καθημερινα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock