Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2005

Η Μαφαλντα και η κοινη λογικη - Μερος πρωτο (οικονομικα)

Τις τελευταιες μερες διαβαζω πολυ Μαφαλντα. Παντα μου αρεσε αλλα διαβαζοντας την στα ισπανικα πρωτοκαταλαβα ποσο εξυπνη ειναι. Βλεπετε ο Quino ειναι απο την Αργεντινη και πολλα απο τα αστειακια του εχουν να κανουν με τα προβληματα σε μια ελαφρα υπαναπτυκτη χωρα. Δυστυχως εχω την εντυπωση οτι στις ελληνικες μεταφρασεις κρατανε μονο τα επιπεδα αστεια και αφηνουν τα αλλα εξω (ισως θεωρουν οτι οι Ελληνες δεν μπορουν να καταλαβουν τι σημαινει υπαναπτυξη? :-)

Κοιταχτε ας πουμε το επομενο αστειακι*:
Με 5 καρε ο Κινο εδειξε ξεκαθαρα οτι για τις υψηλες τιμες χρειαζονται δυο μερη. Αυτος που τις ζηταει και αυτος που τις πληρωνει! Οι παρανοϊκες τιμες πχ στην ελληνικη διασκεδαση ειναι αλανθαστο σημαδι απουσιας καταναλωτικης κουλτουρας, μια και πληρωνουμε χωρις κανενα δισταγμο 7 ευρω για μια μπυρα που κοστιζει 50 λεπτα...

Αυτο νομιζω ειναι και το νοημα ενος καλου (πολιτικου) κομικογραφου. Με 5 ατακες να δειχνει σφαλματα και πλανες αιωνων, να κοροϊδευει τα παρανοϊκα ατομα, γενικα να στηλιτευει την ελλειψη κοινης λογικης. Κατι που νομιζω οτι ο Quino καταφερνει καταπληκτικα και μαλιστα απο μια οπτικη γωνια που συχνα θα μπορουσε καλιστα να ειναι η δικη μας.

συνεχιζεται... (με μερικα αστειακια για την Ελλαδα στα ματια ενος Αργεντινου)

*αφησα τα αυθεντικα ισπανικα μεταξυ αλλων για να προσεξουν οι ισπανοφωνοι οτι στην Μαφαλντα ακομα και η μανα μιλαει στο παιδι της σε πληθυντικο ευγενειας! Ειναι τρελοι οι Αργεντίνοι!

4 σχόλια:

ultrasonic15 είπε...

- Από πού έρχεσαι Μαφάλντα?
- Απ' τα προπύλαια, πήγα να δω τ' αρχαία της αθήνας και με ξέσκισαν. Πλήρωσα για τα στραγάλια και μια φάντα όσα θα πλήρωνα για ένα πλήρες γεύμα σε καλό παραλιακό εστιατόριο στο κουσάντασι ή στη βάρνα. Πάμε τουρκία / βουλγαρία νεξτ γίαρ?

S G είπε...

αυτα ολα που λες ισχυουν παντου. γιατι ομως στην Γερμανια εχει η μπυρα 2-3 ευρω?

Και ξεχνα την Γερμανια, γιατι στην παρομοια με μας ισπανια εχει 2-3 ευρω σε θαυμασια μπαρακια και γεματα κοσμο?

Εγω νομιζω οτι η ελαστικοτητα ειναι ενδογενης, απο μας εξαρταται. οι ελληναρες το παιζουν αρχοντοχωριατες και ντρεπονται να ρωτησουν ποσο κανει κατι πριν το παρουν (παραδειγμα η εκνευριστικη συνηθεια εστιατορια να μην εχουν τιμοκαταλογο!). Ε αυτα παθαινεις αν το παιζεις χουβαρντας. Και το αστειο ειναι οτι κοροϊδευουμε τους Γερμανους σαν τσιγουνηδες, που κοιτανε την τιμη ενος προϊοντος πριν το παρουν. Εμεις ειμαστε τα ξεφτερια, τα τζιτζικια που βρηκαν τον τροπο να ζουν χωρις βασανα...

ΥΓ εχει μεταφραση η εικονα, αν την κλικαρεις θα την δεις.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις γύρισα απέξω Σωτήρη. Πλήρωσα τη μπύρα 6 ευρώ , οπότε είμαστε και εντός
θέματος.

Το οτι δεν ρωτάμε πρίν πάρουμε κάτι είναι γεγονός , βέβαια τα εστιατόρια που αναφέρεις είναι άλλη φάση από τα μπάρ / κλάμπ , στα εστιατόρια βρίσκεις και μέρη με πολύ λογικές τιμές και πολύ κόσμο ( αλληλένδετα ) και ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα .Τα μπαρ / κλαμπ / καφετέριες όμως για μένα είναι ένα μυστήριο πραγματικά .Όχι τόσο γιατί είναι ακριβά στην Ελλάδα αλλά γιατί είναι τόσο φθηνά στην Ισπανία.Ίσως έχει να κάνει και με την κουλτούρα των επιχειρηματιών εκεί , που δεν είναι τόσο αισχροκερδοσκόποι ( αν το λέω καλά , γιατί η λέξη κερδοσκόπος είναι μάλλον παρεξηγημένη , κάθε επιχειρηματίας κερδοσκόπος δεν είναι; (με την καλή έννοια :-) ;).

Ανώνυμος είπε...

Ίσως βέβαια είναι και το γεγονός οτι είμαστε και πιο πρόβατα έδω σο Ελλάντα.Ένας Ισπανός του οποίου το μαγαζί είναι γεμάτο έχει και το φόβο οτι αν ακριβυνει πολύ το ποτό θα την κάνουν ομαδικά οι πελάτες και θα γίνει άλλο μπαρ χιπ και κουλ και τρέντυ (στις γειτονιές του Ρέντη).Όπως καταλαβαίνεις τα χω πιει και λίγο :-)

το περιέργο εν τω μεταξύ είναι άλλο.έχεις βρεθεί ποτέ σε ελληνικό νησί σε ντεμί σεζόν;( έτσι δεν λέγονται οιπερίοδοι χωρίς πολύ τουρισμό ; ) Οι ξένοι φέρονται ακριβώς όπως οι έλληνες .Μαζεύονται αγεληδόν στα ίδια ακριβά μπαράκια ενώ ακριβώς παραδίπλα υπάρχουν φθηνότερα μαγαζιά.Λες τελικά ν φταίει το νερό που πίνουμε ;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock