Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2006

Η άλλη όψη του Ασύλου

Το βράδι της Τρίτης 14 Νοεμβρίου, ένας φοιτητής στο University of California Los Angeles αρνήθηκε να δείξει ταυτότητα στους επιμελητές της βιβλιοθήκης όπου μελετούσε. Οι επιμελητές καλέσαν την αστυνομία του πανεπιστημίου στην οποία ο φοιτητής πάλι αρνήθηκε να επιδείξει την ταυτότητά του. Αυτοί αναγκάστηκαν να τον συνοδέψουν έξω κι όταν αυτός αρνηθήκε τον κεραυνοβόλησαν 5 φορές με όπλο τύπου taser. Το περιστατικό, που καταγράφηκε από δεκάδες φοιτητές στα κινητά τους και δημοσιεύτηκε στο YouTube έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο ιστορικό πανεπιστήμιο.

Μπορείτε να δείτε το περιστατικό στο YouTube.

Το πανεπιστήμιο έχει διατάξει έρευνα από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα και η αστυνομία του πανεπιστημίου διενεργεί ήδη τη δική της εξέταση.

Οι κανονισμοί του πανεπιστημίου απαιτούν από τους φοιτητές να είναι έτοιμοι να δείξουν την ταυτότητά τους όταν μελετούν στην βιβλιοθήκη μετά τις 11 μμ. Μάλιστα πολλοί φοιτητές αφήνουν την φοιτητητική τους ταυτότητα πάνω στο τραπέζι έτσι ώστε έτσι να είναι ορατή τους επιμελητές της βιβλιοθήκης δίχως να χρειαστεί να διακόψουν την μελέτη τους.
Πρόκειται, πιστεύω, για λογικό μέτρο: εξασφαλίζει πως αργά τη νύχτα δεν βρίσκονται στη βιβλιοθήκη εξωπανεπιστημιακά άτομα και παρέχει επιπλέον προστασία στους φοιτητές που μελετούν εκεί.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες ο συγκεκριμένος φοιτητής, που είναι αμερικανός πολίτης ιρανικής καταγωγής, αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητά του σε επιμελητή της βιβλιοθήκης, θεωρώντας πως έγινε διάκριση σε βάρος του λόγω καταγωγής.

Ο επιμελητής κάλεσε την πανεπιστημιακή αστυνομία, ως όφειλε. Ο φοιτητής αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητά του και στην αστυνομία η οποία δεν είχε άλλη επιλογή από το να του ζητήσει να φύγει από τη βιβλιοθήκη. Σύμφωνα με την αστυνομία ο φοιτητής αρνήθηκε να φύγει και οι αστυνομικοί τον πήραν σηκωτό να τον βγάλουν. Αυτός αντιστάθηκε και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση βίας προκειμένουν να τον εξαναγκάσουν να συμμορφωθεί, βάση των κανονισμών του πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί χρησιμοποιήσαν ένα βαλιστικό όπλο πρόκλησης ηλεκτροσόκ (taser). Το όπλο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ’ επαφής προκαλώντας ένα σχετικά χαμηλό αλλά επώδυνο ηλεκτροσόκ στο θύμα. Μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και εξ αποστάσεως, εκτοξεύοντας δυο ηλεκτρόδια μέσω των οποίων προκαλούνται ισχυρότερα ηλεκτροσόκ τα οποία επιφέρουν τη στιγμιαία παράλυση του θύματος και διευκολύνουν την καταστολή και σύλληψη δίχως τη χρήση πυροβόλων όπλων που θα μπορούσαν να επιφέρουν θανάσιμο τραυματισμό.

Το όπλο χρησιμοποιήθηκε εξ’ επαφής στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η χρήση αυτή επιτρέπεται από τους κανονισμούς του πανεπιστημίου.

Ο φοιτητής οδηγήθηκε τελικά στο αστυνομικό τμήμα, του ασκήθηκε δίωξη, ορίστηκε δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος. Ομάδα συμφοιτητών του την επόμενη μέρα διαδήλωσαν κατά της βίαιης προσαγωγής του. Ένα από τα πολλά στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν στα κινητά των φοιτητών βγήκε στο YouTube. Έτσι η διοίκηση του πανεπιστημίου αναγκάστηκε να ζητήσει την διερεύνηση του επεισοδίου από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Ο φοιτητής στο μεταξύ ετοιμάζεται να μηνύσει το πανεπιστήμιο.

Παρακολουθώντας τα στιγμιότυπα στο YouTube ταράχτηκα. Πρόκειται για ένα βίαιο επεισόδιο. Ο φοιτητής αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών κι αυτοί αναγκάζονται να κλιμακώσουν την τακτική τους. Δεν μπορούμε να κρίνουμε το γεγονός με βάση ένα στιγμιότυπο αποτυπωμένο στα κινητά αλλά αισθάνομαι πως και οι δυο πλευρές το τραβήξαν στα άκρα.

Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να βγάλουν τον φοιτητή έξω σηκωτό. Τον ηλεκτροβολήσαν επειδή αρνούταν να σταθεί στα πόδια του. Αυτό το βρίσκω υπερβολικό ακόμη κι αν πρόκειται για τακτική που επιτρέπεται από τους κανονισμούς της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Προκάλεσε όμως κι ο φοιτητής αρνούμενος να δείξει την ταυτότητά του στον επιμελητή της βιβλιοθήκης (ο οποίος είναι φοιτητής εργαζόμενος). Αρνήθηκε να τη δείξει και στους αστυνομικούς. Η επίδειξη ταυτότητας είναι υπόθεση ρουτίνας στα πανεπιστημία εδώ. Το πανεπιστήμιο ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα και η κοινότητα, μέσω των κανονισμών λειτουργίας του ιδρύματος, απαιτεί να μην παρεισφρύουν εξωπανεπιστημιακά στοιχεία στους χώρους του σχολείου.

Αναμένω τα πορίσματα των ερευνών με περιέργεια και θα τα μεταδώσω όταν με το καλό δημοσιευτούν.

Ως τότε όμως κλείνω με την εξής παρατήρηση: Τρίτη 11 μμ κι η βιβλιοθήκη ήταν γεμάτη φοιτητές! Πριν αρχίσουμε τις συγκρίσεις μεταξύ του ασύλου στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αν σκεφτούμε πότε είδαμε τελευταία φορά πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα γεμάτη φοιτητές τέτοια ώρα!

Παραπομπές στα σχετικά δημοσιεύματα της φοιτητικής εφημερίδας του UCLA DailyBruin:
15 Νοεμβρίου 2006
16 Νοεμβρίου 2006
17 Νοεμβρίου 2006
επίσης 17 Νοεμβρίου 2006
επίσης 17 Νοεμβρίου 2006

Σημείωση e-rooster: Αναδημοσιεύεται από το προσωπικό blog του κ.Λεωνίδα Ηρακλειώτη, κατόπιν προσωπικής του πρόσκλησης

10 σχόλια:

Roark είπε...

Απλά να σημειώσω ότι 11μμ στο αναγνωστήριο της Ιατρικής (Παπουλάκειο) που είναι 24/7 ανοιχτό, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρεις καρέκλα να κάτσεις από τον πολύ κόσμο.

avatar είπε...

Πράγματι στο αναγνωστήριο της Ιατρικής Αθηνών έχω δει κόσμο μέσα τον δεκαπενταύγουστο στις 3:00 το βράδυ.

Το ζήτημα είναι ότι και να ήθελαν οι φοιτητές να κάτσουν μέχρι αργά σε κάποια βιβλιοθήκη αυτό είναι αδύνατο καθώς όλες όσες ξέρω κλείνουν το απόγευμα στην καλύτερη των περιπτώσεων! Μάλιστα υπάρχουν βιβλιοθήκες σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, οι οποίες είναι ανοικτές από τις 11:00-13:00 και μόνο τις καθημερινές! Ακόμη βέβαια κι αυτές τις ώρες είσαι τυχερός να τις βρεις ανοικτές γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υπεύθυνη απλά δεν πηγαίνει καθόλου (γιατί να πάει αφού δεν πατάει κανείς) και απλά σε πληροφορεί ο φύλακας να ξανάρθεις σε 2-3 μέρες.

Γενικά, χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για να βρίσκω ότι άρθρα μπορεί να χρειαστώ, όμως υπάρχουν κάποια journals τα οποία δε δίνουν τα άρθρα τους σε ηλεκτρονική μορφή (ή μπορεί να χρειάζομαι κάποιο παλιό άρθρο που υπάρχει μόνο σε χαρτί) κι εκεί η ταλαιπωρία μου είναι απίστευτη όταν τα journals αυτά υπάρχουν μόνο στις εν λόγω βιβλιοθήκες.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης η επίδειξη ταυτότητας εδώ μόνο ρουτίνα δεν είναι. Στη σχολή μου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, σπάνια ζητείται ταυτότητα ακόμα και στις εξετάσεις. Όλα χύμα. Δε μιλάω φυσικά για τις Γ.Σ. όπου εκεί ψηφίζει όποιος θέλει.

MetroGuardian είπε...

Το ερώτημα δεν είναι αν τήρησαν τους κανονισμούς οι αστυνομικοί. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να υπάρχουν τέτοιο κανονισμοί.

Τέτοιοι που επιτρέπουν υπερβολική και εξευτελιστική για το θύμα άσκηση βίας για ένα παράπτωμα όπως η αμέλεια επίδειξης ταυτότητας.

Μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο.

Μέσα στη βιβλιοθήκη.

Εκεί όπου δεκάδες άλλοι φοιτητές παρακολούθησαν το φαινόμενο. Και εκατοντάδες χιλιάδες από το youtube μέχρι τώρα.

Τι μήνυμα προσφέρει το βιντεάκι.

"Ακολούθησε τους κανονισμούς"
" Όποιους κανονισμους"

Δεν ξέρω πως το ελεύθερο πνέυμα και η κριτική σκέψη μπορούν να αναπτυχθούν σε τέτοια ατμόσφαιρα.

S G είπε...

το βιντεο το ειδα με εναν Γερμανο φιλο, πολυ ευαισθητο σε θεματα βιας, και ειχαμε παθει πλακα. Περιττο να πω οτι σκεφτομασταν οτι αν ημασταν εκει θα την πεφταμε με την μια στους σεκιουριταδες (αν ειναι αληθεια η περιγραφη οτι καναν ηλεκτροσοκ σε ατομο που φορουσε χειροπεδες! αυτα με κανουν ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ!)

υπαρχουν καποια ενδιαφεροντα ερωτηματα, οπως ας πουμε η νομιμοποιηση του σεκιουριτα να ασκει βια και η νομιμοποιηση μου να υπερασπιστω τον φοιτητη...

Παντως ολη αυτη η απαισια σκηνη δεν εχει καμμια σχεση με το ασυλο βεβαια. Το ασυλο δεν ειναι ασυμβατο με την υπαρξη πανεπιστημιακης δυναμης τηρησης της ασφαλειας, ουτε βεβαια σημαινει οτι μπαινει οποιος θελει χωρις ταυτοτητα. Αυτο το βιντεο ειναι απλα νομιζω ενδειξη της τρομομανιας στις ΗΠΑ (μουσταφα τον ελεγαν τον φοιτητη. συμπτωση?) και του φοβου των υπηρεσιων ασφαλειας λογω οπλοκατοχης! και γω αν ημουν αστυνομικος στις ΗΠΑ και ηξερα οτι οι μισοι ανθρωποι μπορει να εχουν ουζι πανω τους, μαλλον θα ετεινα στο να μην αφηνω κανενα περιθωριο να με πυροβολησουν!

αυτο γενικα εχει κανει νομιζω τους κανονες εμπλοκης στις ΗΠΑ να ειναι τρομερα αυστηροι, και αυτο διαχεεται και στις περιπτωσεις οπως αυτην εδω που δεν νομιζω οτι υπηρχε κανενας πραγματικος κινδυνος.

Εχει πεσει ο τυπος στο πατωμα και αρνειται να κουνηθει? ε περιμεντε ρε παιδι μου 4 λεπτα να ηρεμησει και μετα ζητειστε του να βγει, αν δεν το κανει παρτε τον σηκωτο. Τι νοημα εχει το ηλεκτροσοκ? Τον εξοργιζει, τον εξευτελιζει και σιγουρα δεν τον κανει πιο διαλλακτικο!

παρεπιμπτοντως μου εχει συμβει παρομοιο περιστατικο, να κλεινει το πανεπιστημιο και να μου ζηταει επιμελητης να φυγω. Ηταν αρκετα ευγενικος ομως, και οταν του ειπα οτι εχω γραφειο στο κτιριο (που δεν πιστευε στην αρχη, ισως λογω ηλικιας) αρχισε να μου μιλαει και στον πληθυντικο ευγενειας :-) ουτε στιγμη δεν μας περασε απο το μυαλο να το κανουμε θεμα και να φωναξουμε αστυνομιες. Διαφορα Ευρωπης-Αμερικης ισως? λιγοτερος φοβος?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι γεγονός ότι το ακαδημαϊκό άσυλο δεν έχει καμία σχέση με ό,τι γίνεται στο σκηνικό. Απάνθρωπο και βίαιο το περιστατικό, από μία κατά τα άλλα ιδιωτική αστυνομία (γιατί δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία). Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Συμφωνώ με όσους ανέφεραν ότι για όλα φταίνει η τρομοϋστερία, αλλά δεν μπορεί ένας σεκιουριτάς να κάνει κάτι τέτοιο. Το άσυλο είναι άσχετο θέμα.
Το περιστατικό όμως συνάδει με τη βία που ασκήθηκε σε συλληφθέντα Κύπριο φοιτητή, που δέρνονταν ενώ φορούσε χειροπέδες σύμφωνα με καθηγητές πανεπιστημίου-μάρτυρες.

Ανώνυμος είπε...

@John:
Το ερώτημα δεν είναι αν τήρησαν τους κανονισμούς οι αστυνομικοί. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να υπάρχουν τέτοιο κανονισμοί.

Με τον κίνδυνο να ακουστώ ...νομικός, οι κανονισμοί εξασφαλίζουν το ότι η δράση των (όποιων) αρχών είναι εντός ορίων και άρα μπορεί και να ελεγχθε�

mantz είπε...

@John:
Το ερώτημα δεν είναι αν τήρησαν τους κανονισμούς οι αστυνομικοί. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να υπάρχουν τέτοιο κανονισμοί.

Με τον κίνδυνο να ακουστώ ...νομικός, οι κανονισμοί εξασφαλίζουν το ότι η δράση των (όποιων) αρχών είναι εντός ορίων και άρα μπορεί και να ελεγχθεί. Δεν επιτρέπονται δηλ. οι "αυτοσχεδιασμοί" ανάλογα με τα κέφια του καθενός. Προφανώς δοκιμάζονται, εκλεπτύνονται, και τροποποιούνται με το χρόνο.

Γενικώς ο S_G έχει δίκιο για την κουλτούρα της βίας στις ΗΠΑ και τον ("ενδεδειγμένο") τρόπο συμπεριφοράς σε αντίστοιχες καταστάσεις. Δεν υπάρχει ανεκτικότητα ούτε χώρος για παζάρια σε τέτοια θέματα.
Π.χ. ο τρόπος που αντιδρούν πολλοί "μάγκες" Έλληνες οδηγοί στις υποδείξεις των τροχονόμων (όποτε τυχόν αυτές γίνονται) θα μπορούσε άνετα να τους εξασφαλίσει (στις ΗΠΑ) μια θέση στην εντατική...

Kensai είπε...

Βρίσκω τον τίτλο του άρθρου (αλλά και τη γενικότερη σύνδεση με το Άσυλο) ατυχή...

Οι αστυνομικοί στο συγκεκριμένο συμβάν ήταν πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, όχι το Ελ-Έι-Πι-Ντι (LAPD). Ναι είναι απαράδεκτη η χρήση βίας σε ήδη παροπλισμένο άτομο (έστω και με non-lethal tasers), αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη βία-ασυδοσία που μπορεί να βρει κάποιος μέσα σε ελληνική πανεπιστημιούπολη, ιδιαίτερα σε περίοδο κατάληψης.

Ποιός ξέρει τι θα έκαναν στον Βασσάλου αν τον πιάναν μέσα στο γραφείο του που κάναν λίμπα.

Για μένα δεν είναι «η άλλη όψη του Ασύλου», αλλά ο «υπερβολικός ζήλος του serve & protect την πανεπιστημιακή κοινότητα».

Ανώνυμος είπε...

Αξιοσημείωτο είναι και το σημερινό άρθρο της φοιτητικής εφημερίδας του UCLA σχετικά με το περιστατικό. Και για μια ακόμη φορά καταγράφει και τη διαφορά νοοτροπίας και αντίληψης που χωρίζει τα δικά μας ΑΕΙ από αυτά των ΗΠΑ.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock