Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006

Ο ορισμος της καταστροφικης ξεροκεφαλιας

Στα λιμανια της χωρας μια μεγαλη συγκρουση διαδραματιζεται εδω και εναμιση χρονο. Μπορει να πει καποιος, τι μας νοιαζουν τα λιμανια και τα προβληματα τους. Εγω μυριζομαι εδω την μεγαλη στιγμη των μεταρρυθμισεων στην χωρα. Οπως η συγκρουση της Θατσερ με τους ανθρακωρυχους, σε αυτην την μαχη θα φανει αν ειναι πραγματικα αποφασισμενη η χωρα για αλλαγες.

Τα νεα προς το παρον ειναι απαγοητευτικα, οι λιμενεργατες φαινονται αποφασισμενοι να ζησουν εις βαρος των λοιπων Ελληνων. Ενας τομεας που η χωρα εχει φυσικο πλεονεκτημα, που θα επρεπε να φερνει δουλειες και εισοδημα σε πληθωρα ημιανειδικευτων Ελληνων ειναι ομηρος μιας συντεχνιας που εχει βαλει την καταστροφη στο στοχαστο της. Μια απο τις μεγαλυτερες ναυτιλικες εταιρειες στον κοσμο και κυριος πελατης του ΟΛΠ η MSC ετοιμαζεται να παρει τα κουβαδακια της και να παει σε αλλη παραλια, κουρασμενη απο τα προβληματα και το ρεζιλικι απεναντι στους πελατες της που φερνουν οι απεργιες και το χαος στα ελληνικα λιμανια. Απο σχεδια μεγαλης αναπτυξης που ειχε, αναγκαζεται σημερα να φυγει οπως οπως και να διαδωσει βεβαια και την ειδηση: η Ελλαδα δεν ειναι χωρα για να δουλευεις, δεν ειναι χωρα για να επενδυεις, δεν ειναι για να ασχολεισαι...

Εχω μια απορια, για ποιον περιμενουν να δουλευουν αυτοι οι λιμενεργατες οταν φυγει ο μεγαλυτερος πελατης? Πως ειναι δυνατον να προτιμουν το δημοσιο με την γνωστη αναποτελεσματικοτητα του να διαχειριζεται την επιχειρηση τους και να χανει πελατες, αντι να εχουν μια ιδιωτικη δυναμικη διοικηση που να ανοιχτει στους κοσμους του αυξανομενου με εκρητικους ρυθμους διεθνους εμποριου? Η απαντηση ειναι απλη: δεν θελουν να δουλεψουν ελευθερα, δεν θελουν περισσοτερη δουλεια για εαυτους και τους τοσους ανεργους Ελληνες, θελουν την σφιχτη ζεστη κρατικη αγκαλια. Περιμενουν να χασουν και τον τελευταιο πελατη για να αρχισουν τις πορειες για επιδοτησεις και προωρες συνταξιοδοτησεις, για να γινουν σαν τους συναδελφους της κατεστραμμενης ναυπηγοεπισκευαστικης ζωνης*... για να κατσουν στην καμπουρα μας οπως οι ετεροι αξιοτιμοι συναγωνιστες τους στην Ολυμπιακη.


*οτι η Ελλαδα εφτασε να μην εχει σοβαρο ναυπηγειο ειναι πραγματικα ενα θαυμα της καταστροφικης μανιας της ιδεοληψιας και κακοδιαχειρισης εν Ελλαδι...

ΥΓ κατοπιν της συγγραφης του κειμενου ανακαλυψα οτι η κυβερνηση ετοιμαζει αναδιπλωση. Με τι ειδους ατομα εχουμε να κανουμε, ατομα που δεν εχουν το θαρρος της γνωμης τους? Αν η κινηση ηταν καλη, γιατι την παιρνουν πισω τωρα? Αν ηταν κακη, γιατι δεν εξηγουν τους λογους που πηγαν να την κανουν?
Τα στρατηγικα λαθη της κυβερνησης ειναι τεραστια, σε καθε μικρομεταρρυθμιση που πανε να κανουν. Γιατι η αξιοπιστια ειναι το πιο σημαντικο οπλο ενος μεταρρυθμιστη. Αν στο παραμικρο εμποδιο κανει πισω, ειναι αυτονοητο οτι μετα θα βρισκει συνεχως εμποδια! Αν καταστησει ομως σαφες οτι πιστευει σε αυτο που κανει, ενημερωσει τους πολιτες για το τι διακυβευεται και προετοιμαστει για καθε πιθανη αντιδραση, τοτε η αντιδραση μαλλον δεν θα ερθει ποτε. Δυστυχως αυτη η κυβερνηση ακομα δεν εχει πεισει καθολου. Και οι καθε λογης φασαριοζοι, αντιρρησιες, προσοδοθηρες που λυμαινονται την χωρα εχουν μυριστει αιμα και γινονται ολο και πιο θρασσεις. Αυτη η κυβερνηση οχι μονο δεν μπορει να περαιωσει μια απλη μεταρρυθμιση, αλλα με την τσαπατσουλια της δυσχεραινει και το εργο των μελλοντικων μεταρρυθμιστων...

Σχετικο παλιο αρθρο:
Ηρθε και η ωρα των συγκρουσεων με τους λερες

31 σχόλια:

Roark είπε...

Υπάρχει ένα θεμελιώδες λάθος που κάνεις στη σκέψη σου. Θεωρείς ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σκοπό να κάνει μεταρρυθμίσεις! Ή ότι ενδιαφέρεται για επενδύσεις (είχαμε κανει και ποστ τα λόγια του κ.Κεφαλογιάννη επ'αυτού)!

Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα και μόνο στόχο. Να παραμείνει στην εξουσία και απολαύσει τα προνόμια που της δίνονται, με την απλή στρατηγική που "δεν κάνω απολύτως τίποτα". Όποιος δρα (προς οποιαδήποτε κατεύθυνση) γεννά εχθρούς. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια δεν κάνει απολύτως τίποτα, ενώ η ρητορική της έχει παρει πλήρες διαζύγιο με την πραγματικότητα. Και με μια λαϊκίστικη και αναξιόπιστη αντιπολίτευση, δεν χρειάζεται να κάνει και τίποτα.

Roark είπε...

Τώρα είδα την προσθήκη σου. Νομίζω σιγά-σιγά θα σε πείσει αυτή η κυβέρνηση ότι δεν είναι η "κυβέρνηση ενός επαρχιώτη πρωθυπουργού που κάνει μικρά και σταδιακά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση", αλλά μια συμμορία ανίκανων (στην καλύτερη) ή εξίσου διεφθαρμένων με τους προηγούμενους (στη χειρότερη), που στερούν από τη χώρα τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Kensai είπε...

Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα και μόνο στόχο. Να παραμείνει στην εξουσία και απολαύσει τα προνόμια που της δίνονται...

Ο Roark έχει δίκιο εδώ. Απλά στην Ελλάδα [πλέον] είναι τρομερά έντονη αυτή η ανάγκη της [κάθε] Κυβέρνησης να παραμείνει στην εξουσία, αδυνατώντας να αναλάβει να εφαρμόσει το ίδιο της το προεκλογικό πρόγραμμα.

Κρίμα, γιατί οι μήνες περνάν κι ακόμα μία πραγματική μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει. Η ρήση «αν δε σπάσεις αυγά ομελέττα δε γίνεται..» νομίζω πηγαίνει πολύ.


ΥΓ. Αυτό με τον επαρχιώτη πρωθυπουργό δεν το έπιασα, για να είμαι ειλικρινής... :-/

Ανώνυμος είπε...

Είναι ευνόητο να αναμένουμε αντιδράσεις από κάθε συντεχνία που θίγονται τα επαγγελματικά "δικαιώματα" της. Κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να βάλει τον εαυτό του στη διαδικασία να σκεφτεί πια θα είναι τα οφέλη της κάθε μεταρρύθμισης μακροχρόνια για τον ίδιο και τη χώρα. Όλοι προτιμούν να βλέπουν το βραχυπρόθεσμο όφελος που θα έχουν αν διατηρήσουν τα "κεκτημένά". Εξάλλου κανείς δεν νοιάζεται για τα οφέλη της χώρας του παρά μόνο για το ατομικό του όφελος. Αυτό σε όλους εμάς τους υπόλοιπους φαίνεται σαν "καταστοφική ξεροκεφαλιά".

Είναι όμως έτσι τα πράγματα?

Μήπως ο καθένας από εμάς στην καθημερινή δραστηριότητα του δεν λαμβάνει αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το ίδιον όφελος?

Μπορεί οι δικές μας αποφάσεις βεβαίως να μην επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία όπως των συγκεκριμένων απεργών, τα κίνητρα μας όμως είναι ίδια!

Αν κάποιος από εμάς βρίσκονταν στην θέση τους δεν θα έκανε το ίδιο?

Σίγουρα αν το βλέπεις απο τη σκοπιά της κοινωνίας είναι ξεροκέφαλοι, με αυτή τη λογική όμως καθένας από εμάς που προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα είναι ξεροκέφαλος.

Θα καταλήξω ότι όταν προκύπτουν τέτοιου είδους προβλήματα την αποκλειστική ευθύνη έχει η κάθε κυβέρνηση και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να πείσει για το σωστό και αναγκαίο των μεταρρυθμίσεων ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη συναίνεση. Προτιμά την απραξία που είναι το μυστικό της επανεκλογής... Οποιός δεν δρα δεν κάνει λάθη... Αυτή είναι μάλλον η φιλοσοφία τους...
Αλλά τι περιμένουμε στην εποχή της επικοινωνίας και όχι της ουσίας...?

ο δείμος του πολίτη είπε...

To τι κάνει η κυβέρνησητο διατύπωσε πολύ ωραία και λιτά ο roark. Ωστόσο, πρέπει να διαφωνήσω με όλο το πνεύμα του άρθρου. Ο δημόσιος επειδή είναι κακός δεν σημαίνει ότι ξεπουλάμε τα πάντα σε ιδιώτες στη λογική πονάει χέρι-κόβει χέρι. Ο ρόλος των συνδικαλιστών(και αναρωτιέμαι αν συμμετέχεις στα κοινά φίλε αρθρογράφε) είναι πρωτευόντως να υπερασπισουν τα συμφέροντα των μελών τους και δευτερευόντως να οδηγούν στην ανάπτυξη τον τομέα τους μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις. Ξέρεις τις προτάσεις τους αναλυτικά; Γιατί -αν ναι- δεν μας τις παραθέτεις για καλύτερη ενημέρωση; Αν όχι, λυπάμαι, αλλά είσαι ιδιαίτερα μεροληπτικός και δυστυχώς επηρεασμένος από την πολιτική του ξεπουλήματος των παάντων σε ιδιώτες.
Κανένας επιχειρηματίας δεν ενδιαφέρεται να φέρει νέους υπαλλήλους, αλλά να αυξήσει μόνο τα κέρδη του. Στη φάση του καπιταλιμού που είμαστε σήμερα είναι γεγονός ότι επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα που έχει μονοδιάστατη πολιτική τουρισμού και όχι βιομηχανικής ή εμπορικής. Επενδύσεις γίνονται μόνο σε δευτερεύοντες τομείς. Οι συνδικαλιστές καλά κάνουν και θέλουν να παραμείνει στον κρατικό φορέα (εφόσον αποτελεί και στρατηγικό κομμάτι της χώρας) κάνοντας προτάσεις για τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης.

ultrasonic15 είπε...

Ωμός και απόλυτα πραγματικός ο Roark.

Πάντως, για να δει κανείς το πόσο λίγοι είναι αυτοί που έχουν εξουσία αρκεί να δει κανείς το τι τους έχουν κάνει οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ. Τους έχουν σπαζοκεφαλιάσει μιλάμε γιατί τώρα δεν εφαρμόζουν το τροπάρι της απεργίας αλλά της αποχής από υπερωρίες!!!

Μιλάμε, αρκούσε μια τέτοια απλή - σατανική σκέψη για να ξεβρακωθεί το σύστημα.
Και τίποτα στην ουσία δεν μπορούν να τους κάνουν (θα κηρύξουν παράνομη την αποχή από υπερωρίες) και εμφανίζονται ξεκάθαρα ως τίποτες από τους ίδιους τους εργαζόμενους (ασχέτως αυτών που λέει και ο SG, τα οποία είναι σωστά). Και στην ουσία οι τελευταίοι τους προκαλούν και τους θέτουν κατά πρόσωπο τα διλήμματα:

Θέλετε να κάνουμε υπερωρίες? Ικανοποιήστε αυτά και εκείνα τα αιτήματα…

Δε μας τα ικανοποιείτε? Δεν κάνουμε υπερωρίες και στο λιμάνι και στην αγορά γίνεται χαμός…

Έχετε πρόβλημα που δεν κάνουμε υπερωρίες? Προσλάβετε άλλους για να κάνουν την επί πλέον δουλειά…….. (με ποιο τρόπο? Από τον ασεπ? Μετά από πόσους μήνες χρόνια? χεχεχεχε)

Θέλετε να σπάσετε κύριοι κυβερνώντες το γόρδιο δεσμό κάνοντας στεγνά ιδιωτικοποίηση? Ε, τότε λύστε τους ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους:
1. Τι θα γίνουν οι μέχρι τώρα μόνιμοι? Ποιος θα τους φορτωθεί – πληρώσει?
2. Ποιος θα ακούει στα κανάλια ότι ‘διελύουνε’ έναν παραγωγικό οργανισμό ενώ το σαπιοκάραβο του βουρλούμη το αφήνουν να κάνει κρουαζιέρες?
3. Αν διώξετε εμάς του ΟΛΠ που συνεισφέρουμε στον ΟΛΠ – όσο μπορούμε – τότε τι πρέπει να γίνει στην Ολυμπιακή και στις άλλες υποθέσεις όπου στεγνά το κράτος μπαίνει μέσα κάτι εκατομμύρια ευρώ τη μέρα?
4. Αν αρχίσει και παίρνει η μπάλα, τότε όλους τους καρεκλοκένταυρους κουμπάρους, μπατζανάκηδες, ξαδέρφια, ανιψιές και κομματικούς φίλους σε ποια ΔΕΚΟ θα τους διορίσετε ρε νούμερα? Πού θα πάνε αυτοί δηλαδή? Κλέφτες θα γίνουνε ή θα αλλάξουνε χώρα για να βρουν άλλους ιθαγενείς?

Έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι εκεί στον ΟΛΠ ότι όλοι οι από πάνω τους (διοίκηση και κυβερνώντες) είναι ένα μάτσο τίποτες και με μια απλή κίνηση (‘κύριέ μου δεν κάνω υπερωρίες – κάνε ό,τι νομίζεις’) τους πήραν τα σώβρακα.
Και μόνο γι’ αυτό τους δίνω συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Ένα σφηνάκι με ότι πίνουν οι κύριοι παρακαλώ!!!

Σωστοίιιιιιι!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι, για να διαφωνήσει κανείς πραγματικά με τις απόψεις τόσο του αρχικού άρθρου, όσο και των παρατηρήσεων των υπολοίπων. Ολα μαζί, συνθέτουν την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Επιτρέψτε μου, λοιπόν μια μικρή ιστορία από τα βάθη της δεκαετίας του ΄70. Εκεί περί το 1978-79, φοιτητής ών στο Βέλγιο, επισκέφθηκα αδελφικό μου φίλο που σπούδασε στην Στοκχόλμη. Ενα απόγευμα παρακολουθώντας τηλεόραση, σε ένα μπάρ, διαπιστώνω ότι η ένταση από το στούντιο αρχίζει να μεταφέρεται στους θαμώνες. Με την βοήθεια-μεταφραστική-του Παύλου, καταλαβαίνω ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών (σουηδική ΠΑΣΕΓΕΣ) συζητούν με τον υπουργό Γεωργίας ή κάτι τέτοιο και αρνούνται να δεχθούν τις ΑΥΞΗΣΕΙΣ που προτείνει για τα προϊόντα τους, της τάξης του 1,5%! Οχι, γιατί τις θεώρησαν μικρές, αλλά γιατί υπολόγισαν οι επιστημονικοί συνεργάτες τους τις επιπτώσεις στον συνολικό πληθωρισμό και την απώλεια που θα είχαν πλέον, οι αγρότες, ως καταναλωτές!! Αντί αύξησης ζητούσαν να ελεγχθούν οι τιμές στα απαραίτητα για την παραγωγή τους, μηχανηματα, φάρμακα, κ.λπ, κ.λπ Στο μπάρ, οι θαμώνες τί αντίδραση είχαν νομίζετε; Πείσθηκαν από τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών-πρότυπα κοινωνικής ευθύνης-και χλεύαζαν τον γαλαντόμο υπουργό.
Αλλά, αυτά στην μακρυνή και κρύα Σουηδία, όπου ο κοινωνικός διάλογος, η συμμετοχή, η έγνοια για το κοινό καλό είναι παράδοση και όχι "ιδιαιτερότητα", όπως... σεμνυνόμαστε εμείς να ονομάζουμε τις κλεπτοκρατικές συνήθειες μας. Τί καθυστερημένοι άνθρωποι αυτοί οι Σουηδοί...!

ggl είπε...

«Οπως η συγκρουση της Θατσερ με τους ανθρακωρυχους, σε αυτην την μαχη θα φανει αν ειναι πραγματικα αποφασισμενη η χωρα για αλλαγες.»
Όσο είστε μαζί μας είμαστε φιλελεύθεροι, διαφορετικά υποστηρίζουμε πάνω χέρι κάτω χέρι. Θες δε θες θα μεταρρυθμισθείς, διότι αυτό θέλει το κρατικό ή ιδιωτικό κεφάλαιο. Είσαι εργάτης και θες το δίκιο σου, δείγμα σύντομου ανεκδότου για τους φιλελεύθερους. Όλοι ανήκουμε σε «συντεχνίες» και το δικαίωμα στην απεργία στο απαγορεύουν μόνο σε αντιδημοκρατικά ολοκληρωτικά καθεστώτα, βλ. ανατολικό μπλοκ. Να δοθεί το λιμάνι στους εργάτες να το αυτοδιαχειριστούν, να το νιώθουν δικό τους μαγαζί, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, ότι βγάλουν δικό τους, να δείτε αποδοτικότητα.

Roark είπε...

Εφόσον καταθέσουν την καλύτερη προσφορά με το μεγαλύτερο τίμημα σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, φυσικά να τους δωθούν. Γιατί όχι; Αν μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα και οικονομικότερα από τους ανταγωνιστές τους την λειτουργία των λιμανιών, ας τα αναλάβουν.

Όχι όμως χαριστικά, να αποσπάσουν δωρεάν (ή εκβιαστικά) ένα τεράστιας οικονομικής αξίας κομμάτι της δημόσιας περιουσίας. Αυτό είναι ο ορισμός της προσοδοθηρίας.

Και φυσικά εφόσον μπορούν ελεύθερα να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά λιμάνια (όπως πχ το διακομιστικό κέντρο που προτείνεται για την Κρήτη), για μην εκμεταλλεύονται μονοπωλιακή εξουσία.

ggl είπε...

Όχι Roark, όχι τέτοιου είδους ιδιωτικοποίηση υπέρ ολίγων και ισχυρών, μετοχοποίηση των λιμανιών και ίση διανομή των μετοχών σε όσους δουλεύουν σε αυτά. Και αν θέλουν να ιδιωτικοποιούν να το κάνουν με αυτό τον τρόπο( ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ) και εγώ μαζί τους, τίποτα να μη μείνει στο κρατικό κεφάλαιο, όλα στους ιδιώτες, αλλά προσοχή όχι στους κεφαλαιοκράτες. Γιατί ιδιώτης είναι και ο εργαζόμενος μην το ξεχνάμε. Και συμφωνώ όχι μονοπώλια, κρατικά ή ιδιωτικά.

Roark είπε...

Κοίτα να δεις. Εγώ είμαι ο πρώτος που υπερασπίζεται την διανομή της κρατικής περιουσίας στους πολίτες. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ίσης αξίας οικονομικά μερίδια. Το να δώσεις τα λιμάνια, την ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ στους εργαζόμενούς τους, κλέβεις κατάφορα εκατομμύρια άλλους πολίτες, οι οποίοι έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα επ'αυτών. Τα λιμάνα ή τα εργοστάσια της ΔΕΗ δεν χτίστηκαν με τα λεφτά των εργαζομένων. Χτίστηκαν με πόρους που αποσπάστηκαν από όλους. Δεν μπορούν λοιπόν να αποδωθούν ετσιθελικά σε όσους τυγχάνουν (βασικά η τύχη δεν έχει καμία δουλειά) να δουλεύουν εκεί.

Αν οι εργαζόμενοι μπορούν να διαχειριστούν παραγωγικότερα τα λιμάνια, από μια ανταγωνστική εταιρεία, τότε ας πληρώσουν το τίμημα και ας το κάνουν. Και αν δεν το έχουν, ας το δανειστούν, εφόσον πιστεύουν ότι μπορούν να είναι αποδοτικοί. Μηχανισμοί χρηματοδότησής τους υπάρχουν άπειροι.

Επειδή όμως πιθανότατα δεν μπορούν να οργανώσουν παραγωγικότερα την λειτουργία των λιμανιών, μόνο δια της προσοδοθηρίας μπορούν να τα αποκτήσουν.

ggl είπε...

Με τη δουλειά του επί χρόνια ο κάθε εργαζόμενος σε μια κερδοφόρα κρατική ή ιδιωτική επιχείρηση έχει αποπληρώσει όχι μόνο το τίμημα το να του ανήκει η επιχείρηση αλλά έχει και προσφέρει στους υπόλοιπους πολίτες. Δε χρωστάει δηλαδή, του χρωστάνε. Το κεφάλαιο κρατικό ή ιδιωτικό βγάζει από τον εργαζόμενο κέρδος μειώνοντας την αμοιβή του για το αντίστοιχο έργο που προσφέρει. Αν η επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα τότε συμφωνώ οι εργαζόμενοι να αναλάβουν να αποπληρώσουν τα χρωστούμενα και να δανειστούν για να επενδύσουν, τίποτα να μην τους χαρίζεται.

Όταν εννοώ εργαζόμενοι εννοώ το σύνολο των ανθρώπων που ανήκουν σε μια επιχείρηση, από τα στελέχη μέχρι αυτόν που είναι αρμόδιος για την καθαριότητα. Το αν μπορούν ή όχι να διαχειριστούν μια τέτοια επιχείρηση οι εργαζόμενοι μιας κερδοφόρας είναι προφανές, σε μια ζημιογόνο καλούνται να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες. Οι κανόνες να ισχύουν για αυτούς όπως για κάθε άλλον ιδιώτη.

Roark είπε...

Κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Στον εργαζόμενος που προσφέρει μισθωτή εργασία δεν του χρωστάνε τίποτα παραπάνω από όσα συμφώνησε να πληρωθεί για αυτήν. Αν θέλεις να το στηρίξεις αυτό το ιδεολόγημα στην υπεραξία της εργασίας, αυτή έχει καταρριφθεί επιστημονικά σχεδόν έναν αιώνα.

Στην ιδιωτική εταιρία δηλαδή, δεν του χρωστάνε τίποτα. Οι εργαζόμενοι όμως σε κρατικά μονοπώλια, όχι μόνο δεν τους χρωστάει κανείς τίποτα, όχι μόνο δεν έχουν πληρώσει για τίποτα, αλλά έχουν επί δεκαετίες ζήσει σε βάρος των άτυχων συμπολιτών τους, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των ελεύθερων μικροεπαγγελματιών. Όχι μόνο μέσω της φορολογίας, αλλά και μέσω του κρατικού μονοπωλίου που εξασφαλίζει τιμές απαράδεκτα υψηλές σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα.

Ας πάρουν τα λιμάνια οι εργαζόμενοι τους. Μόνο εφόσον πληρώσουν σε όλους τους υπόλοιπους τα μερίδια μας (δηλαδή τα αγοράσουν από το κράτος). Τα μερίδια μας δεν έχουν πληρωθεί με την εργασία τους.

ggl είπε...

«Αν θέλεις να το στηρίξεις αυτό το ιδεολόγημα στην υπεραξία της εργασίας, αυτή έχει καταρριφθεί επιστημονικά σχεδόν έναν αιώνα.»

Θα είχες την καλοσύνη να μου παραθέσεις την επιστημονική κατάρριψη με μια βασική βιβλιογραφία, θα με ενδιέφερε. Μέχρι να τη διαβάσω επιφυλάσσομαι.

Roark είπε...

Ρίξε μια ματιά στα έργα των Carl Menger και Eugen von Böhm-Bawerk, οι οποίοι αμφισβήτησαν την εργασιακή θεωρία της αξίας ήδη από το 1870 (ο πρώτος, το 1880-90 ο δεύτερος), και στην general equilibrium theory που την έχει αντικαταστήσει.

Επειδή φεύγω τώρα, θα σου φέρω αύριο αναλυτική βιβλιογραφία (αν δεν αναλύσει το θέμα κανένας πιο αρμόδιος οικονομολόγος).

S G είπε...

καταρχας ζητω συγγνωμη για τις καθυστερημενες απαντησεις:

"μια συμμορία ανίκανων (στην καλύτερη) ή εξίσου διεφθαρμένων με τους προηγούμενους (στη χειρότερη), που στερούν από τη χώρα τις προοπτικές ανάπτυξής της."

νταξει τι να πω. Οπως ειπα ευχαριστημενος δεν ειμαι, αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι υπαρχει κατι καλυτερο. Νομιζεις οτι ο ΓΑΠ ας πουμε θα προχωρουσε? ή δεν θα ξεκινουσε καν ιδιωτικοποιηση?

στρατο
"Μπορεί οι δικές μας αποφάσεις βεβαίως να μην επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία όπως των συγκεκριμένων απεργών, τα κίνητρα μας όμως είναι ίδια!

Αν κάποιος από εμάς βρίσκονταν στην θέση τους δεν θα έκανε το ίδιο?"

θελω να πιστευω πως οχι, δεν θα θα κατεστρεφα την επιχειρηση μου επιτηδες για να βγω μετα ζητιανος να ζητω απο το κρατος...

δειμος του πολιτη
"Ο ρόλος των συνδικαλιστών(και αναρωτιέμαι αν συμμετέχεις στα κοινά φίλε αρθρογράφε) είναι πρωτευόντως να υπερασπισουν τα συμφέροντα των μελών τους και δευτερευόντως να οδηγούν στην ανάπτυξη τον τομέα τους μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις."

ναι, να υπερασπιστουν τα συμφεροντα τους, οχι να επαιτουν ή χειροτερα να απειλουν το κρατος για να λαβουν ενισχυσεις. Τα σχεδια τους τι εννοεις? απλα δεν θελουν ιδιωτικοποιηση. Και ξερω οτι η σημερινη διοικηση του ΟΛΠ λογω βολεματος ισως και ανικανοτητας χανει τεραστιες ευκαιρειες (η ιδια εταιρεια που σημερα φευγει πριν λιγα χρονια ζητουσε μεγαλη αυξηση της κινησης που ο ΟΛΠ δεν μπορουσε να παρασχει).

"Κανένας επιχειρηματίας δεν ενδιαφέρεται να φέρει νέους υπαλλήλους, αλλά να αυξήσει μόνο τα κέρδη του."

προφανως να αυξησει τα κερδη του. αλλα η περιπτωση του ΟΛΠ ειναι απο τις λιγες που μπορω να πω με μεγαλη σιγουρια οτι μια εξυπνη διοικηση με στοχο το κερδος θα εφερνε τετοια ανοδο του τζιρου που θα ειχε σιγουρα αμεση αυξηση των θεσεων εργασιας.
Και δεν μιλω για την εμμεση αυξηση που φερνει η αυξηση του τζιρου απο μονη της (μια υγιης επιχειρηση καταναλωνει περισσοτερα αγαθα και υπηρεσιες, αρα αυξανει την ζητηση, αρα φερνει περισσοτερες θεσεις εργασιας σε αλλους τομεις κτλ).

"Στη φάση του καπιταλιμού που είμαστε σήμερα είναι γεγονός ότι επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα που έχει μονοδιάστατη πολιτική τουρισμού και όχι βιομηχανικής ή εμπορικής. Επενδύσεις γίνονται μόνο σε δευτερεύοντες τομείς. Οι συνδικαλιστές καλά κάνουν και θέλουν να παραμείνει στον κρατικό φορέα"

?? δεν καταλαβαινω καθολου την θεση σου. τι ειναι οι δευτερευοντες τομεις? και γιατι ειναι καλο να μεινουν υπο κρατικη διαχειριση?

δχατζ πραγματικα τετοιες ιστοριες ειναι απιστευτες και ενδεικτικες νομιζω του γιατι μερικες χωρες αναπτυσσονται και αλλες μενουν στην μιζερια.

"Όσο είστε μαζί μας είμαστε φιλελεύθεροι, διαφορετικά υποστηρίζουμε πάνω χέρι κάτω χέρι. Θες δε θες θα μεταρρυθμισθείς, διότι αυτό θέλει το κρατικό ή ιδιωτικό κεφάλαιο."

?? μα τι λες? δεν τους ανηκει η εταιρεια για να θετουν ζητημα ατομικων δικαιωματων! οι εργατες εχουν τοσο λογο στην ιδιωτικοποιηση οσο καθε αλλος ελληνας, να μην πω λιγοτερο!

"Με τη δουλειά του επί χρόνια ο κάθε εργαζόμενος σε μια κερδοφόρα κρατική ή ιδιωτική επιχείρηση έχει αποπληρώσει όχι μόνο το τίμημα το να του ανήκει η επιχείρηση αλλά έχει και προσφέρει στους υπόλοιπους πολίτες"

αυτο τωρα πως σου ηρθε? ας πουμε ο υπαλληλος του ΟΤΕ που ειναι κερδοφορος χαρη στο μονοπωλιο του που μας απομυζουσε τοσα χρονια, εχει να ζηταει και ρεστα?? ή ας πουμε ο υπαλληλος της google που ειναι προϊον του οραματος και της δυναμης δυο ατομων, ειναι και ιδιοκτητης της εταιρειας? πραγματικα δεν σε καταλαβαινω.
παρεπιμπτοντως η ιδιωτικοποιηση ειναι πραγματικα διανομη της δημοσιας περιουσιας στους πολιτες, γιατι φυσικα τα εσοδα πανε

τωρα αν οι εργαζομενοι θα διαχειριζοντουσαν καλυτερα ενα εργοστασσιο, η Αϋν Ρανντ εχει μια τρομερη ιστορια να διηγηθει σχετικα, γενικα το αμφισβητω, αλλα αν τελοσπαντων το αγορασουν, ας κανουν οτι θελουν.

Roark είπε...

Τα πρώτα έργα λοιπόν που καταρρίπτουν την εργασιακή θεωρία της αξία ήταν:
W. Stanley Jevons, Theory of Political Economy
Carl Menger, Grundsätze der Volkswirthschaftslehre
Léon Walras, Eléments d’économie politique pure

και λίγο αργότερα:
Eugen von Böhm-Bawerk, Karl Marx and the Close of His System

Η εργασιακή θεωρία της αξίας, ήταν από τους πυλώνες των κλασικών οικονομικών (και αναπτύχθηκε όχι μόνο από τον Μαρξ και από άλλου κλασικούς, όπως ο Ρικάρντο). Ένω έχει όμως αντικατασταθεί εδώ και αιώνες στην οικονομική επιστήμη και τα νεοκλασικά οικονομικά, παραμένει ως πολιτική ιδεολογική πλάνη.

Roark είπε...

Μια σύντομη εισαγωγή στη νεοκλασική θεωρία.

S G είπε...

ενδιαφερον το κειμενο Ρορκ, αν και θα ελεγα οτι ειναι κυριως μια εξιστορηση (συχνα αποτυχημενων) δογματων, οχι τοσο πληρης εξηγηση τους (γενικα με αποπροσανατολιζουν τα οικονομικα κειμενα χωρις εξισωσεις :-) ). Και βεβαια μερικες απο τις ιδεες που διαβασα ειναι τοσο φανερα σαθρες, οσο ολες οι προΔαρβινιακες θεωριες για εναν συγχρονο βιολογο.

Μια ικανοποιητικη εξηγηση για την "θεωρια της αξιας" ειναι νομιζω οποιοδηποτε μαθημα μικροοικονομικων πρωτου εξαμηνου (τα μικροοικονομικα ειναι βασικα ο συνεχιστης της θεωριας της αξιας, ο τιτλος δεν χρησιμοποειται πια).

Δεν υπαρχει αλλη θεωρια, τα μικροοικονομικα στην μεθοδολογια τους ειναι απολυτα σταθερα. Αν μπορω να κανω μια αναλογια, η κλασικη μικροοικονομια ειναι τοσο καλη οσο το μοντελο του ατομου που εκανε ο Μπορ. Η προοδος της κβαντικης φυσικης μπορει να αλλαζει καποιες λεπτομερειες, αλλα μεθοδολογικα δεν βλεπω κατι να ερχεται να προστεθει.
Ετσι πολλα πειραματα και εμπειρικες παρατηρησεις μπορει να αλλαζουν καποια συμπερασματα των μικροοικονομικων, αλλα η μεθοδολογια ειναι γενικα η ιδια.

Και μαλιστα ειναι τετοια η επιτυχια των μικροοικονομικων, που σιγα σιγα δεν υπαρχει μακροοικονομια (αφηρημενη μελετη μακρο-μεγεθων οπως απασχοληση, ΑΕΠ κτλ), σημερα προσπαθουν ολοι να κανουν θεωριες βασισμενες στην συμπεριφορα των ατομων οπως αναλυεται απο την θεωρια παιγνιου/μικροοικονομια.

ΥΓ μια φραση στο προηγουμενο σχολιο μου εμεινε κουτσουρεμενη: ελεγα οτι οι ιδιωτικοποιησεις ειναι προφανως αποδοση δημοσιας περιουσιας στους πολιτες, μια και τα εσοδα πανε στο κρατος που ετσι ceteris paribus εχει χαμηλοτερη φορολογια ή δανεισμο.

ggl είπε...

Roark σε ευχαριστώ, το έψαξα ήδη λίγο από τα ονόματα που μου είχες παραθέσει είδα πως η Αυστριακή φιλελεύθερη σχολή απλά άσκησε κριτική πάνω στη μαρξιστική έννοια της υπεραξίας δεν είδα την κατάρριψή της. Ωστόσο θα κοιτάξω και την υπόλοιπη βιβλογραφία που μου έδωσες.

S G, οι ιδεολογικές μας τοποθετήσεις, όπως έχεις καταλάβει ειναι αντίθετες, οπότε είναι λογικό να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο κάπως διαφορετικά. Αυτό ίσως είναι και το πιο ωραίο.

Πάντως με ευχαριστεί που από τις επισκέψεις μου στη σελίδα σας αποκομίζω πάντα κάτι.

Roark είπε...

Αν κοίταξες την wikipedia, θα είδες ότι το λήμμα έχει αμφισβητούμενη ουδετερότητα, και γι'αυτό δεν το ανέφερα.

Η κατάρριψη δεν αφορά μόνο τους Αυστριακούς (οριακή θεωρία της αξίας). Όπως φαίνεται και από το λινκ μου και οι νεοκλασικοί έχουν εξαρχής αποδομήσει την εργασιακή θεωρία της αξίας (που ήταν κεντρική και στο έργο των κλασικών "αστών" οικονομολόγων, όχι μόνο του Μαρξ).

S G είπε...

μα ρε συ ggl, σου λεω δεν ειναι θεμα ιδεολογιας εδω περα. Ακομα και ο πιο σοσιαλιστης οικονομολογος νομιζω, αναγνωριζει οτι η σημερινη μεθοδος ειναι η βαση της επιστημης.

και μενα μαρεσει να συζηταμε και να διαφωνουμε, αλλα ας καταληγουμε και καπου, δεν μπορει να λεμε συνεχως: α ειναι ιδεολογικη διαφορα.
Καπου πρεπει να υπαρχει και μια αντικειμενικη αληθεια, ασχετως ιδεολογιας.

ggl είπε...

"αντικειμενικη αληθεια"

Μια φράση που πίστευα ότι θα παίρνει σάρκα και οστά στη φυσική, αν όχι οπουδήποτε αλλού, αλλά τούτο το φρούτο μάλλον ανήκει στη χώρα των μύθων. :)

Roark είπε...

Αν η αντικειμενική αλήθεια εκφράζεται απόλυτα από τα επιστημονικά πορίσματα είναι μια μεγάλη επιστημολογική/φιλοοφική συζήτηση.

Αλλά το ότι το επιστημονικό πόρισμα την προσεγγίζει περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο (μεταφυσική κτλ), και ότι είναι πολύ ασφαλέστερο να βασίζουμε την δράση μας στα πορίσματα αυτά, παρά σε οτιδήποτε εναλλακτικό τους, είναι δεδομένο.

Ακόμα και αν οι μετεωρολόγοι δεν έχουν περιγράψει όλα τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα και δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τα πάντα, τα δελτία τους είναι πολύ ασφαλέστερα από οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό τρόπο πρόγνωσης του καιρού.

Kensai είπε...

Όπως τα λέει ο Roark είναι τα πράγματα.

Να προσθέσω δε πως πολλές φορές όσοι αποφεύγουν συστηματικά την παραδοχή της ύπαρξης μιας «αντικειμενικής αλήθειας», η οποία ορίζεται απ'την παρατήρηση-επαλήθευση των πορισμάτων που πηγάζουν απ'το επικρατέστερο σύστημα αναφοράς (που θα καθορισθεί τη στιγμή της μελέτης!), το κάνουν απλά για την υποστήριξη λανθασμένων, ξεπερασμένων ή/και δογματικών απόψεων... :-/

Η «υποκειμενική αλήθεια», είναι μια εύκολη δικαιολογία να υποστηρίζουμε την αμπλαουμπλολογία. Υποκειμενική αλήθεια υπάρχει αποκλειστικά στα υποκειμενικά θέματα, εκεί που όντως «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα».

Είναι η αλήθεια της Φύσης υποκειμενική; Ναι, αν και μόνο αν αλλάζουμε σημεία αναφοράς κάθε τρεις και λίγο... Ευτυχώς, η επιστημονική προσέγγιση βασίζεται σε standards και κοινές αρχικές παραδοχές.

ggl είπε...

Θα σας έλεγα ότι στην επιστημονική κοινότατα κάνουμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε την "αντικειμενική αλήθεια". Στη φυσική τουλάχιστον όσο περισότερο εντριφείς, τόσο περισότερο καταλαβαίνεις ότι το τι είναι αληθινό δεν είναι μια απλή υπόθεση και βλέπεις διάφορες "οπτικές" της αλήθειας αλλά δύσκολα την ίδια την αλήθεια. Η μετερωλογία είναι ένα καλό παράδειγμα στο πόσο στοχαστική (χαοτική) είναι η φύση. Τώρα αν στα οικονομικά πιστεύετε ότι έχετε πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα πάω πάσο. Στο δικό μου χώρο τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, θα μπορούσα να σας φέρω και παραδείγματα αν θέλετε.

ggl είπε...

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος δεν νομίζω ότι το θέμα της υπεραξίας είναι το ίδιο απλό όσο το να διαπιστώσουμε ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο, περισσότερο μου μοιάζει με το πρόβλημα τι είναι η ύλη, που πιστέψτε με δεν είναι διόλου elementary.

Roark είπε...

Νομίζω το καλύτερο ανάλογο της εργαιακής θεωρίας της αξίας θα ήταν να παρομοιαστεί με μια προδαρβινική θεωρία εξέλιξης (πχ λαμαρκισμό), απαξιωμένη από τους εξελικτικούς βιολόγους, παρά με ένα ασαφές θεωρητικό πρόβλημα.

Ή ακόμα καλύτερα η πίστη στην εργασιακή θεωρία της αξίας και την πολιτική εφαρμογή, είναι ακριβώς της ίδιας φύσης με τον δημιουργισμό. Μια πίστη χωρίς υπόβαθρο που προσπαθεί να απαξιώσει την επιστήμη για την φέρει στα μέτρα της.

ggl είπε...

Διάβασα το "Μια σύντομη εισαγωγή στη νεοκλασική θεωρία." αλλά δε βρήκα την απόδειξη στην οποία αναφέρεσαι. Ενδεχομένως να έχω συνηθήσει σε πιο θετικής άποψης αποδείξεις και να μη το κατάλαβα, από ότι διάβασα υπάρχει προσπάθεια μαθηματικής θεμελίωσης που είναι μια καλή αρχή και το ερώτημα είναι: τα επιχειρήματα κατά της υπεραξιας είναι μαθηματικής θεμελίωσης ή απλά εξέλιξη των υποθέσεων που κάνουμε για την οικονομική λειτουργία των συστημάτων;

S G είπε...

η παρομοιωση με τον δημιουργισμο ειναι πολυ σωστη. το να λεμε οτι η μελετη της οικονομιας πρεπει να ξεκιναει απο την μελετη των ατομων, των κινητρων τους και της συμπεριφορας τους, ειναι τρομερα απλο και προφανες πια.

ειναι σαν να λεμε οτι η μελετη της βιολογιας πρεπει να ξεκιναει απο την συμπεριφορα των γονιδιων.

Οπτικες υπαρχουν σε ολες τις επιστημες, αλλα η μεθοδολογικη βαση ειναι η ιδια! Δεν μπορουμε να κανουμε μετεωρολογια μιλωντας για τις ορεξεις του Πλουτωνα, δεν μπορουμε να μιλαμε για βιολογια μιλωντας για τις κινησεις του Δημιουργου, δεν μπορουμε να κανουμε οικονομικα μιλωντας για αφηρημενες "κοινωνικες ταξεις", ανυπαρκτες ομαδες, αλλα για ατομα!

"Ενδεχομένως να έχω συνηθήσει σε πιο θετικής άποψης αποδείξεις και να μη το κατάλαβα, από ότι διάβασα υπάρχει προσπάθεια μαθηματικής θεμελίωσης που είναι μια καλή αρχή"

το κειμενο που διαβαζεις ειναι εκλαϊκευμενη επιστημη, σαν το Χρονικο του Χρονου ας πουμε. Προφανως δεν ειναι αποδειξη. Αν θες αποδειξη διαβασε οποιοδηποτε βιβλιο μικροοικονομιας πρωτου ετους, μιας και ξερεις μαθηματικα προτεινω την βιβλο μικροοικονομικων των Mas-Colell/Winston/Green που διδασκεται σε ολα τα καλα διδακτορικα προγραμματα του κοσμου.

ακους εκει "προσπαθεια" μαθηματικης θεμελιωσης! με τσαντισες τωρα :-)
τα ακαδημαϊκα οικονομικα εκφραζονται ΜΟΝΟ με μαθηματικα, οπως η φυσικη (σε βαθμο που πολλοι μιλανε και στις δυο επιστημες για λατρεια του μαθηματικου φορμαλισμου, εναντι της ουσιας). Αν θες περνα απο το σεμιναριο θεωριας παιγνιου που ετοιμαζουμε για τα Χριστουγεννα, για να ριξεις μια ματια τι σημαινει οικονομικα.
(ή ριξε μια ματια σε ενα οποιοδηποτε πεηπερ αυτο).

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock