Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2006

Αστυνομικη βια και η θεωρια του μεμονωμενου περιστατικου

Υποκριτες Νοικοκυραιοι και Φανατικοι Αριστεριστες εχουν ενα κοινο, ανεχονται ασχετα τριτα αθωα ατομα να γινονται μέσα για τις δικες τους επιδιωξεις

Το θεμα εχει συζητηθει εκτενως, αλλα οι συνεχιζομενες δηλωσεις της κυβερνησης με προβληματιζουν, γιατι ειναι προς τον λαθος δρομο.

Η κυβερνηση και ολος ο κρατικος μηχανισμος λειτουργουν με την αρχη της διαψευσης και στηριξης των "δικων μας". Οποτε γινεται καταγγελια η πρωτη αντιδραση ειναι να λεμε οτι δεν εγινε. Μετα την κατακραυγη, λενε οτι εγινε ισως, αλλα ειναι μεμονωμενο περιστατικο. Ακομα και με την κυβερνητικη παραδοχη οτι εγιναν αξιοποινες πραξεις απο την αστυνομια, εχω την εντυπωση οτι οσο πηγαινει το θεμα πιο βαθια στο δικαστικο συστημα ολο και θα χανει δυναμικη, εως οτου οι επιορκοι αστυνομικοι τελικα την γλιτωνουν χωρις γρατζουνια.

Συνηθως επιορκους λενε μονο τους διεφθαρμενους αστυνομικους. Για μενα καποιο κατακαθι που ξυλοκοπει ενα ατομο που φοραει χειροπεδες αξιζει μαλλον να χωθει στο πιο βαθυ μπουντρουμι (και αυτοι βεβαια που τον σπρωχνουν/στηριζουν/εξυμνουν επισης). Οταν ενα οργανο της αστυνομιας που υποτιθεται πληρωνεται για να προστατευει, ασκει ασκοπη και εντονη βια κατα αοπλων και ανικανων να προστατευθουν ατομων, εχει πατησει τον σημαντικοτερο ορκο. Στην κλιμακα απαισιοτητας, ειναι κοντα στον γιατρο που στην Σαουδικη Αραβια κληθηκε να αφαιρεσει χειρουργικα το ματι ενος Ινδου εργατη, ως τιμωρια για εναν τσακωμο ειχε πληγωσει εναν Σαουδαραβα στο ματι (πραγματικη ιστορια).

Δεν εχουμε το ρητο οφθαλμον αντι οφθαλμου σαν βαση του συστηματος δικαιοσυνης μας! Αλλα δυστυχως φοβαμαι οτι η κοινωνια μας δεν το καταλαβαινει, και απο τις δυο μεριες. Γιατι εχουμε δυο μεριες σε εναν συνεχη πολεμο, οχι μεμονωμενα περιστατικα. Η μια ειναι βεβαια οι νοικοκυραιοι, που στο ονομα της ταξης και της ησυχιας τους ανεχονται η αστυνομια στο ονομα τους να ξυλοκοπει συνεχως αοπλα ατομα. Το σκεπτικο σε παρα πολλους ανθρωπους ειναι σαφως: ε τα κωλοπαιδα, κανουν τοσες φασαριες, δεν τρεχει και τιποτα αν φανε και κανα σκαμπιλι. Δεν μπορω να τονισω ποσο λανθασμενο ειναι αυτο. Πρωτα απολα υπαρχει η παναρχαια και βασικη αρχη: σωστη και τιμια δικη για ολους ή καλυτερα να την γλυτωσουν 50 ενοχοι, παρα να τιμωρηθει ενας αθωος. Δεν τιμωρουμε χωρις σωστη δικη, δεν συλλαμβανουμε χωρις απαγγελια κατηγοριας*, δεν κρατουμε ατομα σενα κελι χωρις δυνατοτητα επικοινωνιας με δικηγορο.
Και φυσικα δεν ομαδοποιουμε, δεν τιμωρουμε εναν (ισως αθωο) για παραδειγματισμο για να φοβουνται οι αλλοι (ισως ενοχοι). Τα ατομα εχουν δικαιωματα, δεν μπορουμε να τα παραβαινουμε για εναν"ανωτερο σκοπο" οπως η ησυχια, ταξη και ασφαλεια.
Υπαρχει η δευτερη αρχη: δεν βασανιζουμε. Ενα δημοκρατικο κρατος νομιμοποιειται να ασκει την (πολυ ανεπιθυμητη για μενα) βια της στερησης ελευθεριας, μονο υπο πολυ στενες προϋποθεσεις. Οταν τηρουνται δηλαδη οι αρχες της τιμιας δικης, οταν μπορουμε να πουμε οτι το θεμα εξεταστηκε αντικειμενικα, δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια και η τιμωρια ειναι αναλογη της ποινης. Κανενα δημοκρατικο κρατος δεν νομιμοποιειται ΠΟΤΕ να ασκει φυσικη βια σε ενοχους, ποσο μαλλον σε κατηγορουμενους που μπορει να ειναι αθωοι! Αυτη η εικονα ειναι ενα ονειδος για ολη την ελληνικη κοινωνια! Την στιγμη που ο ΜΑΤατζης χτυπαει αοπλο συλληφθεντα, χανει καθε δημοκρατικη νομιμοποιηση και γινεται ενα απλο χουλιγκανι, νομιμος στοχος για αμυνα και αντιποινα. Δεν μπορω να εξηγησω ποσο κακο ειναι να ξεπερνα ενας αστυνομικος το οριο, οι γραμμες φαινονται να ειναι λεπτες αλλα ειναι τρομερα σημαντικες, οι αστυνομικοι πρεπει να τηρουν τον νομο αλλιως δεν υπαρχει νομος και οι αναρχικοι εχουν κερδισει!



Η Δολοφονικη Ζαρντινιερα? Ή μηπως ξετσιπωτη αστυνομια?

Εδω ερχομαι στην δευτερη ομαδα ανθρωπων που με απαγοητευσε: καποιοι δημοσιογραφοι και γενικα αριστεριστες. Αυτοι φαινεται να βρηκαν ευκαιρια να βγαλουν τα απωθημενα τους και να μιλουν γενικα και αοριστα για αστυνομοκρατουμενη πολιτεια, για καμερες και αστυνομικους με πολιτικα. Κατω απο αυτο μου φαινεται υπαρχει μια ταση να θελουν οι πραγματικοι ενοχοι να την γλιτωνουν γιατι: ελα μωρε τα παιδια, εριξαν και μια μολοτωφ παρα πανω, στα πλαισια του αντικαπιταλιστικου αγωνα, καλα κανουν.
Αυτη η λογικη ειναι εξισου λανθασμενη με την λογικη του νοικοκυραιου. Και οι δυο τυποι ανθρωπων δεχονται καποιοι συμπολιτες τους να γινονται παρα την θεληση τους μέσα στο ονομα ενος ανωτερου σκοπου: ησυχιας και ταξης ή αλλαγης του συστηματος. Γιατι οπως εχουμε ξαναπει, αυτα τα χουλιγκανια ειναι εν μερει υπευθυνα για τα βασανιστηρια που δυστυχως πολυ συχνα τραβανε αθωοι αν βρεθουν κατα τυχη σε πορειες και στα χερια της αστυνομιας. Ο δημοκρατικος αγωνας να αλλαξει το συστημα ειναι θεμιτος, η βια δεν ειναι. Καθε ατομο που εκμεταλλευεται το μεγεθος και την ανωνυμια μιας πορειας για να ασκησει βια και να καταστρεψει περιουσιες ειναι ενοχος οχι μονο των σχετικων αξιοποινων πραξεων αλλα και υποκρισιας, δειλιας, εν τελει προδοσιας του σκοπου της διαμαρτυριας! Δεν αξιζει λοιπον καμμια προστασια απο οσους προσκεινται θετικα στους σκοπους της πορειας. Τα χουλιγκανια δεν ειναι μερος της πορειας, ειναι καταστροφεις και διαστροφεις της.

Καταληγω λοιπον σε δυο βασικες προτασεις: η κυβερνηση πρεπει αμεσα να προβει στην δημιουργια ανεξαρτητου σωματος που να επιτηρει και καταγραφει τις κινησεις της αστυνομιας. Δυστυχως το σημερινο συστημα εχει αποδειχτει πληρως αναποτελεσματικο, η συστηματικη αστυνομικη αυθαιρεσια εως και σκληρη βια περνανε απαρατηρητες και ατιμωρητες. Και φυσικα 5 δηλωσεις οταν τυχει και παρουμε ειδηση την σαπιλα δεν ειναι αρκετες. Χρειαζονται σταθεροι, ανεξαρτητοι θεσμοι προστασιας των ατομικων δικαιωματων. Οι νοικοκυραιοι πρεπει να στηριξουν με καθε τροπο αυτο το εργο, αν δεν θελουν η ησυχια τους να βασιζεται στον απαισιο βασανισμο πολιτων και την τιμωρια αθωων.

Οι αριστεριστες απο την μερια τους αντι να φωναζουν, πρεπει να ξεκαθαρισουν την θεση τους, οτι δεν στηριζουν τα χουλιγκανια με κανεναν τροπο. Και πρεπει να αρχισουν να αποδεχονται μετρα οπως καμερες και επιτηρηση που ΣΙΓΟΥΡΑ θα βοηθουσαν την διαλευκανση περιστατικων οπως το τωρινο και ΣΙΓΟΥΡΑ θα μειωναν την αστυνομικη αυθαιρεσια.

Η σημερινη κατασταση εχει καταληξει σε εναν κλεφτοπολεμο που μόνο αποτελεσμα εχει τις παραπλευρες απωλειες, τις παραλογες ζημιες σε τριτους. Αυτη η εκρυθμη κατασταση δεν μπορει να συνεχιστει, δεν αρμοζει σε μια δημοκρατικη χωρα. Προσωπικα οποτε βλεπω τετοια περιστατικα, ατομα να ματωνουν απο το χερι αστυνομικου που ειχε εντολη να τα προστατεψει μουρχεται αναγουλα και δεν θελω να ξαναπατησω στην Ελλαδα. Κανενας υπουργος, αστυνομικος ή αριστεριστης, δεν εχει το δικαιωμα, στο ονομα μου (οπου μου βαλτε τον καθε πολιτη) και "για το καλο μου" να διατηρει αυτην την αρρωστη ισορροπια βιας και αυθαιρεσιας...


*φυσικα δεν απαγγελουμε ψευδεις και πλαστες κατηγοριες οπως συστηματικα κανουν τα ΜΑΤ, ισως με καποια διεστραμμενη δικαιολογια προς τον εαυτο τους οτι ετσι αποτρεπουν αλλα επεισοδεια. Δεν μιλαω θεωρητικα, μιλαω για κατι που εχω δει με τα ματια μου: ΜΑΤατζηδες μετα τις συλληψεις να μοιραζουν κατηγορουμενους μεταξυ τους και στην τυχη να τους απαγγελουν κατηγοριες.

19 σχόλια:

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Πολύ καλό, συγχαρητήρια sg. Επιτέλους κάτι παθιασμένο, αλλά έλλογα ισορροπημένο.

basik-ly είπε...

"Καταληγω λοιπον σε δυο βασικες προτασεις: η κυβερνηση πρεπει αμεσα να προβει στην δημιουργια ανεξαρτητου σωματος που να επιτηρει και καταγραφει τις κινησεις της αστυνομιας. Δυστυχως το σημερινο συστημα εχει αποδειχτει πληρως αναποτελεσματικο, η συστηματικη αστυνομικη αυθαιρεσια εως και σκληρη βια περνανε απαρατηρητες και ατιμωρητες."

Το τελευταίο που χρειάζεται το ελληνικό κράτος είναι ακόμη ένα σώμα ελέγχου! Υπάρχουν ήδη αρκετές επιτροπές που "επιβλέπουν" άλλες...
Πιστεύω πως εκείνο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι συνειδητοποίηση της παιδικότητάς της και προσπάθεια ενηλικίωσης.

Rodia είπε...

Λυπάμαι που θα διαφωνήσω στο σημείο το σχετικό με το χαρακτηρισμό "χουλιγκάνια", όπου υπονοείται -αν κατάλαβα καλά- ότι αυτά πρέπει να ξυλοφορτώνονται.
Ρίξε παρακαλώ μια ματιά στο ποστ του raresteak, αν δεν το είδες...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον basik. Δεν χρειάζονται άλλες ομάδες ελέγχου. Χρειάζεται απλά ο εισαγγελέας να επιτελεί το ρόλο του σαν δικαστική εξουσία και να μην συγχέεται με τις δυνάμεις καταστολής που αποτελούν την εκτελεστική. Αλλά όταν ολάκερος Υπουργός ταυτίζεται με μικροσυμφέροντα ομάδων πώς να αντιδράσει ο εισαγγελέας; Η πολιτική ευθύνη -γιατί παιδιά πολιτικό είναι το θέμα- είναι η ολοένα και αυξανόμενη βία της αστυνομίας. Είδαμε στο Θέμο να πυροβολούν τρις με χημικά και τοξικά δίπλα σε πεσμένο διαδηλωτή-αναρχικό (τσογλάνι -αν θέλετε- αλλά πεσμένο). Συμφωνώ με το κείμενο σε σημαντικό βαθμό. Εϊναι ανάγκη ο εκδημορκατισμός της αστυνομίας να συνεχιστεί και να μην ελέγχεται το σώμα από έναν υπουργό. Όπως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφέιλει και αυτή να λειτουργεί αυτόνομα και όχι στο όνομα πολιτικών προσώπων.

Maria Velliou είπε...

Δε νομίζω, Rodia, ότι ο SG είχε τέτοια πρόθεση, απ' ότι τον γνωρίζουμε γενικότερα. Κατά τα άλλα, συμφωνώ με το ποστ του rarestick που παραπέμπεις.
Και κάτι ακόμη: διαβάστε το κείενο του Ν. Μαρκάτου για το άσυλο, στη σημερινή Ελευθεροτυπία-sorry, SG, αλλά τι άλλο προτείνεις;
Θα το βρείτε στο site της Ελευθεροτυπίας πανεύκολα. Νομίζω είναι αρκετά σημαντικό και ειλικρινές, σχετίζεται δε έμμεσα με το θέμα μας. Υπάρχει αντίλογος, φυσικά, αλλά ορισμένα σημεία του αξίζει να ληφθούν υπ' όψιν σοβαρά απ' όλους μας.

Maria Velliou είπε...

Υ.Γ. Sorry για τα λάθη μου. Είναι raresteak, φυσικά.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΑΛΛΑ ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ http://athens.indymedia.org/ . OI ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΦΕΛΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ. ΑΠΟΡΩ ΤΙ ΣΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΣΤΕ! ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΙ ΟΡΟΙ Η ΑΚΟΜΗ ΣΠΟΥΔΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΧΑΛΑΡΟΙ? ΕΛΕΟΣ. Η ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΧΕΙ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΧΟΜΕΙΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑΚΥΡΗΞΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΒΓΕΙΤΕ ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥΣ..ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ..ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ..ΑΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ(ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ).ΕΓΚΑΤΑΛΕΠΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΔΝΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΕΣ...ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΚΗΣ...

S G είπε...

βασικ
"Το τελευταίο που χρειάζεται το ελληνικό κράτος είναι ακόμη ένα σώμα ελέγχου!"

δεν συμφωνω με μια τετοια γενικη προταση. Οι ανεξαρτητες αρχες νομιζω εχουν αρχισει να προσφερουν σημαντικο εργο.
αλλα αυτο που θα ηθελα ιδιαιτερα, δεν ειναι μια αρχη σαν τις εσωτερικες υποθεσεις (που ασχολειται κυριως με την διαφθορα) ή σαν τους εισαγγελεις (που υποτιθεται διερευνουν, αλλα ποτε δεν εχω δει να το κανουν αυτεπαγγελτα για αστυνομικες αυθαιρεσιες).
Θελω μια μικρη αρχη τεκμηριωσης, δεν ειναι κατι δυσκολο, ας πουμε να ειναι εξοπλισμενοι με καμερες και να καταγραφουν τι γινεται σε πορειες, γηπεδα κτλ Γιατι σημερα δυστυχως ακομα και δημοσιογραφοι τρωνε ξυλο απο ΜΑΤ, αρα η διαφανεια δεν υπαρχει!
Δεν καταλαβαινω ποιος εχει να φοβηθει απο αυτο, εκτος απο τους εκατερωθεν παρανομουντες.

ροδια να διαφωνησεις και καλα κανεις, αν καταλαβες αυτο. Δεν το εννοουσα ομως σε καμμια περιπτωση. Εξηγησα οτι ειμαι κατα καθε βιας, σε ενοχους ή αθωους. Δεν αρμοζει στον πολιτισμο μας και στο πολιτευμα μας. Δεν ανεχομαι οργανα της πολιτειας ΜΟΥ να βασανιζουν και να δερνουν συμπολιτες ΜΟΥ.

μαρια καποιο λινκ? αν τα λεει καλα, ας ειναι και στην Ελευθεροτυπια, δεν πειραζει :-)

ανωνυμε δεν προσπαθησεις καθολου να εξηγησεις την θεση σου! Αν και ειλικρινα δεν καταλαβαινω πως περιμενες απο φιλελευθερους να μην στηριζουν τα ατομικα δικαιωματα! Μια μεγαλη διαφορα της ελευθεριας ως ιδανικο, σε σχεση με πολλα αλλα, ειναι οτι ο ελευθερα σκεπτομενος επιθυμει δικαιοσυνη και ελευθερια για ΟΛΟΥΣ, οχι μονο οσους συμπαθει!
Τι εννοεις δεν ξερουμε πως ειναι η πιατσα, η απλη αληθεια οτι ασκοπη βια απο την αστυνομια ειναι απλα, καθαρα και ξαστερα απαραδεκτη... αλλαζει νομιζεις η αληθεια αναλογα με το επαγγελμα μου? αν γινω μαγαζατορας στο κεντρο ας πουμε? Το γραφειο της μητερας μου εχει καει δυο φορες απο αναρχικους! Αυτο δεν προκειται να αλλαξει την γνωμη μου, οτι κανεις δεν δικαιουται να δερνει κοσμο, ακομα και ενοχο! Εχουμε συστημα δικαιοσυνης για αυτα τα πραγματα, οχι αστυνομους-δικαστες Ντρεντ που λεει και ο λιμπερταριαν!

Η αληθεια ειναι, και αυτο προσπαθησα να σημειωσω καπως, οτι και και συ και η αλλη μερια κανετε το ιδιο λαθος. Σου λενε, δεν ξερεις τι γουρουνια ειναι οι αστυνομικοι, δεν ξερεις τι καθαρματα ειναι οι καπιταλιστες, οποτε ριξε μολοτωφ σε ζωντανους αστυνομικους και καψε και τραπεζες. Ε οχι, το αρνουμαι! Δεν πιστευω στην αυτοδικια, δεν πιστευω στην βια σε καμμια απολυτως περιπτωση (τουλαχιστον σε μια χωρα σαν την Ελλαδα σημερα. αν ειμασταν στην τουρκοκρατια θα ηταν ισως αλλιως τα πραγματα.)

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς συμφωνώ με τον SG. Και λέω "δυστυχώς" γιατι διαπιστώνω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε σαν κοινωνία, κρατικά όργανα, θεσμοί και πολίτες...

Maria Velliou είπε...

Δεν ξέρω δυστυχώς να κάνω links αλλά θα το βρεις στο site της Ελευθεροτυπίας, www.enet.gr, αναζητώντας στην αριστερή στήλη το φύλλο της Πέμπτης 23.11.2006 και στη συνέχεια, πάλι από την αριστερή στήλη αυτού του φύλλου πλέον, πατάς εκεί που λέει "στήλες-ανάλυση στα γεγονότα".

Ανώνυμος είπε...

Στράτος

Πάντοτε θεωρούσα ότι στα Δημοκρατικά πολιτεύματα οι ευθύνες είναι ατμικές και ΌΧΙ συλλογικές.

Η καταδίκη ενός απαράδεκτου γεγονότος είναι φυσικά αναγκαία και απόλυτη χρήσιμη ώστε να διατηρούνται οι κοινωνικές ισορροπίες και να διαμορφώνεται το αξιακό σύστημα της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο επαναπροσδιορίζουμε τον εαυτό μας στο χώρο και το χρόνο και αντιλαμβανόμαστε τα πρότυπα συμπεριφοράς που πρέπει να υιοθετούμε.

Η ύπαρξη ατομικής ευθύνης, εκτός των άλλων λόγων,καθιερώνεται στις δημοκρατικές κοινωνίες διότι αυτές δεν μπορούν να δεκτούν την αδικία που διαπράτεται με την απόδοση χαρακτηριστικών που δεν αρμόζουν σε άτομα που δεν τα αξίζουν.

Είναι το ίδιο "φασιστικό" και μη φιλελεύθερο το να λοιδορούμε ένα ολόκληρο σώμα 45000 ανθρώπων με το να διαπράτουμε βιαιότητες όπως αυτή της Θεσσαλονίκης.

Δεν θέλω να σας "εξαναγκάσω" να πεισθείτε για κάτι το οποίο δεν θέλετε.

Αν όμως τα ίδια τα φιλελεύθερα άτομα συμπεριφέρονται με απολυταρχικό τρόπο τότε τι περιμένουμε από τους υπόλοιπους?

Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να έχουμε καλύτερη αστυνομία πρέπει να πιστέψουμε σε αυτή, τουλάχιστον σε αυτούς που κάνουν αγώνα γιαυτό. Αλλιώς φοβάμαι ότι η "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" θα βρει πρόσφορο έδαφος και οι αστυνομικοί θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που οι πολίτες τους αποδίδουν...
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι με το να αναπαράγουμε και να δίνουμε έμφαση στους κακούς αστυνομικούς το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να τους "ηρωποιούμε". Επιπλέον κάθε άλλος αστυνομικός μοιραία απογοητεύεται. Ότι χαρακτηριστικά αποδίδεις σε κάποιον στο τέλος τα εκδηλώνει και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Γιαυτό θεωρώ ότι η σωστότερη αντιμετώπιση είναι η πλήρης περιθωριοποίηση των κακών και η ενθάρρυνση των σωστών συμπεριφορών ώστε εμμέσως όλοι να "υποχρεωθούν" να συμπεριφέρονται με τον σωστό και επιθυμητό τρόπο.

Πάντως θα ήθελα η ευαισθησία της κοινής γνώμης να είναι η ίδια και εναντίον διεφθαρμένων τελωνειακών, εφορειακών, πολεοδόμων, δημάρχων, δικηγόρων, γιατρών , δημοσιογράφων, κάθε λογής επιτροπών (τύπου ανταγωνισμού), υπαλλήλων υπουργείων κ.τ.λ.
Δυστυχώς όμως οι ανωτέρω λειτουργούν σε στενότερο κύκλο, οι πολίτες δεν έρχονται σε πολύ επαφή μαζί τους και ο κόσμος δεν γνωρίζει τι παιχνίδια παίζονται πίσω από τις πλάτες του. Μένουν στα πυροτεχνήματα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης ενώ το μεγάλο "φαγοπότι" γίνεται αλλού...

Σε απάντηση ενός σχολίου θέλω να διευκρινήσω τη διαφορά του βίαιου με το περιστατικό διαφθοράς.

Αυτός που είναι θύμα βίαιης συμπεριφοράς από την αστυνομία μπορεί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθεί. Εξάλλου η βίαιη συμπεριφορά έιναι κάτι που μπορεί εύκολα να αποδειχθεί.
Η παροχή έννομης προστασίας είναι και ο λόγος που το Εσωτερικών Υποθέσεων δεν ασχολείται με αυτές τις περιπτώσεις.

Αντίθετα οι περιπτώσεις διαφθοράς δεν είναι κάτι που θα βγει στην επιφάνεια. Χρειάζεται να καταβληθεί κόπος και συστηματική εργασία προκειμένου να σπάσει το απόστημα.

Τα κρούσματα βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών διαχρονικά μειώνονται.
Στο σχόλιο ότι ο τίτλος "Αστυνομική βία" είναι σωστός τότε το ίδιο σωστός είναι ο τίτλος "Όργια στα σχολεία" , "Παιδεραστές στο διαδίκτυο" , "ΗΠΑ και Ισραηλ τρμοκράτες των λαώ" , "Αλβανοί ληστεύουν σπίτια" κ.τ.λ.

Στο σχόλιο κάποιου ΜΑΝΤΑ στην ενότητα "Αστυνομική βία" θέλω να πω, ανεξάρτητα αν απευθύνεται σε εμένα ή στον συνάδελφο μου, ότι δεν φοβάμαι να πω το όνομα μου ούτε κρύβομαι, δεν έκανα κατι κακό, απλά θεωρώ ότι το όνομα μου δεν θα προεσφέρει τίποτα παραπάνω στο διάλογο. Ωστόσο όποιος θέλει να με γνωρίσει δεν έχει παρά να το ζητήσει. Είμαι πολιτικοποιημένος όχι όμως καμματοποιημένος σαν εσένα, είμαι ανοικτός στον διάλογο με οποιονδήποτε και δεν αποκλείω κανένα όπως κάνεις εσύ.

Θα θελα παρακαλώ να μου πείτε αν υιοθετείτε της απόψεις του, με ενδιαφέρει η άποψη σας γιαυτό και είμαι εδώ.

S G είπε...

μαρια αν θες να δωσεις καποια συνδεση, και δεν ξερεις, φτανει απλα να βαζεις την διευθυνση με αντιγραφη/επικολληση...

αξιωματικε (το ονομα σου ειναι στράτος?)

η προσωπικη μου γνωμη βασικα ειναι αυτη που γραφω! δεν ξερω τι λεει καποιος αλλος, ουτε με εκπροσωπει κανεις εδω... δεν προσπαθω να πω οτι ολη η αστυνομια ειναι ετσι. Και οντως ειναι λαθος και αντιπαραγωγικο να ομαδοποιουμε. Αλλα η θεωρια του μεμονωμενου περιστατικου θα ξερεις και συ οτι πασχει.

Εχω δει αυτοπροσωπως τοοοσα περιστατικα βιαιης, παρανομης και αγενους συμπεριφορας αστυνομικων, εχω δει τοσες φορες στην τηλεοραση ΜΑΤ να χτυπανε ατομα που ειναι ηδη εντελως αοπλα και πεσμενα στο πατωμα (και συνηθως περνα εντελως ασχολιαστο, οχι οπως τωρα που τον ματωσαν τοσο που δεν μπορουσε να κρυφτει το θεμα), εχω ακουσει απο τοσους να εχουν παθει τα ιδια που δεν μπορω να πιστεψω οτι το στατιστικο μου δειγμα ειναι τοσο λανθασμενο.

Και το πολυ σημαντικο ειναι η αντιδραση σε αυτα τα φαινομενα. Σιγουρα δεν ειναι η ολοτητα των αστυνομικων που τα κανει. Αλλα ειναι σχεδον η ολοτητα του Σωματος και της δικαιοσυνης που τα ανεχεται!

Λες ας πουμε οτι δεν χρειαζεται "υπηρεσια εσωτερικων υποθεσεων" για την βια και αυθαιρεσια. Πες που, αν ξερεις, ποτε καταδικαστηκε τελευταια φορα αστυνομικος για βια? Εδω, αν δεν σπασεις κοκκαλο ή δεν ματωσεις, δεν υπαρχει καμμία ελπιδα να γινει καν δικη! Και φυσικα τα χτυπηματα σε σημεια που δεν αφηνουν μελανιες φαινεται να ειναι το πρωτο που τους μαθαινουν στις σχολες...
Δεν υπαρχει καμμια εννομη προστασια, στο 99% των υποθεσεων εχουμε απλα τον λογο του κρατουμενου εναντιον του λογου 5 επιορκων αστυνομικων, μαντεψε ποιος κερδιζει! Η συντριπτικη πλειονοτητα των περιστατικων βιας/αυθαιρεσιας απλα δεν καταγραφονται ποτε, γιατι οι πολιτες ξερουν οτι δεν υπαρχει καμμια ελπιδα να διαμαρτυρηθουν και να γινει κατι.

Θα ηθελα την ειλικρινη σου γνωμη επαυτου, και επαναλαμβανω, θεωρω το οτι καθεσαι και ασχολεισαι εδω περα ειναι ηδη αποδειξη οτι ενδιαφερεσαι για την δουλεια σου. Δεν βρισκω κανεναν λογο να μεμφομαστε το προσωπο σου...

ΥΓ η ανωνυμια προσωπικα δεν με ενοχλει προς το παρον. Ισα ισα ισως βοηθησει να μας μιλησεις και καπως πιο ελευθερα, χωρις φοβο επιπτωσεων. Με ενοχλει μονο οταν γινεται καταχρηση της ανωνυμιας.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως θυμάμαι το καλοκαίρι που ήμουν Ελλάδα ότι είχα αηδιάσει από τα επεισόδια που γίνονταν έξω από τις πανεπιστημιακές σχολές με αφορμή τις προτεινόμενες αλλαγές για την παιδεία, αλλά και την ανοχή των ταραξιών από αριστερίζοντες δημοσιογράφους.

Από την άλλη όμως θυμάμαι κα τη χαρακτηριστική εικόνα ενός μέλους των ΜΑΤ να δείχνει με την χαρακτηριστική χειρονομία, αυτήν με την παλάμη του δεξιού χεριού ανοιχτή και να κοιτάει προς τα αριστερά, τα γεννητικά του όργανα στους αμπαρομένους ταραξίες.

Τι να πω, δεν ξέρω αν έχω δουλέψει αρκετά χρόνια για να πιάσω το κριτήριο του "ανώνυμος" (πάντως φοιτητής δεν είμαι) αλλά με ενοχλεί που κάποιοι τουλάχιστον αστυνομικοί συμπεριφέρονται ως ερασιτέχνες, σα να μάζεψε δήλαδή κάποιος στο δρόμο μερικούς γεροδεμένους, τους έδωσε κράνος, ασπίδα, και όλα τα άλλα και τους έβαλε εκεί.

Ναι, πολύ δύσκολη η δουλιά τους, θα έπρεπε όμως να εκπαιδεύονται ώστε να κρατούν την ψυχραιμία τους και να ελέγχουν απόλυτα τις κινήσεις τους κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ή δεν εκπαιδεύονται σωστά, ή δεν κάνουν ορισμένοι.

libertarian είπε...

Στράτο ο τίτλος του προηγούμενου ποστ αναφέρεται ακριβώς σε αυτό που λέει, στην αστυνομική βία. Αν θεωρείς ότι είναι εντελώς λάθος να τον αλλάξω όμως αυτό δεν θα κάνει το πρόβλημα να εξαφανιστεί. Βία υπάρχει και δεν είναι μονάχα ένα δύο σποραδικά περιστατικά. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει. Το ότι δεν εκφράζουν αυτά τα άτομα το σύνολο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια φέτα του σώματος που είναι προβληματική. Αστυνομική βία σημαίνει βία που προέρχεται από αστυνομικούς. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Όποιος λέει ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι βίαια καθάρματα ή δεν ξέρω και εγώ τι, είναι στόκος. Η αστυνομία έχει ανάγκη να φτιάξει την εικόνα της (όχι τεχνητά, αλλάζοντας την εκπαίδευση κτλ). Είναι οι καλοί που μας προστατεύουν από τους κακούς, αντί αυτού όμως οι περισσότεροι τους κατατάσσουν μαζί με τους κακούς. Δεν είναι τυχαίο. Εμείς πιτσιρικάδες αντί να αισθανόμαστε ασφαλείς όταν περνούσαμε δίπλα από κλούβες (τι ωραία, αστυνομικοί, εδώ δεν πρόκειται να μας συμβεί τπτ, είμαστε ασφαλείς) αλλάζαμε δρόμο για να μην μας παρενοχλούν. Δεν ήταν μια λανθασμένη εντύπωση που μας είχε δημιουργηθεί, ήταν γεγονός (όσο είναι γεγονός ότι αν αφήσω ένα μήλο αυτό θα πέσει κάτω). Δεν γινόταν σποραδικά, γινόταν κάθε φορά.

Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να γίνω αστυνομικός. Μου αρέσει ο αστυνόμος Κολόμπο, το Crime Scene Investigation κτλ. Πρέπει να διώξετε τους χούλιγκαν από το αστυνομικό σώμα και να φτιάξετε μηχανισμούς που να αποκλείουν ή τουλάχιστον να μειώνουν στο ελάχιστο τέτοιες συμπεριφορές. (εκπαίδευση to serve and protect και τιμωρία όσων αστυνομικών αμαυρώνουν την εικόνα της αστυνομίας)

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν χαίρομαι που πλέον μπορώ να χρησιμοποιώ μόνο το όνομα μου χωρίς την ιδιότητα μου :)! (Γενικότερα δεν μου αρέσει να την επικαλούμαι αν δεν συντρέχει επαγγελματικός λόγος και μόνο).

Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις και διαπιστώσεις σας πάντα με ειλικρίνεια. Θεωρώ ότι είναι ενδιαφέρον, όχι να ακούσετε την άλλη άποψη, γιατί όπως ξανάπα ουσιαστικά οι απόψεις μας δεν διαφέρουν, αλλά να δείτε το θέμα με την οπτική κάποιου που βρίσκεται μέσα στο "σύστημα".

1 "Σιγουρα δεν ειναι η ολοτητα των αστυνομικων που τα κανει. Αλλα ειναι σχεδον η ολοτητα του Σωματος και της δικαιοσυνης που τα ανεχεται!"

Σωτήρη θα σου περιγράψω τι συμβαίνει...

Αυτό που για τους τρίτους φαίνεται σαν ανοχή και κάλυψη δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια διατήρησης κάποιων πολύ λεπτών ισορροπιών. Στην αστυνομία όπως και γενικότερα στο Δημόσιο τομέα "αναγκάζεσαι" να συνυπηρετείς με άτομα που δεν τα διαλέγεις. Η εξουσία ελέγχου που έχεις σε αυτά δεν έχει καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα που σου παρέχεται η δυνατότητα τον "κακό" υπάλληλο εύκολα να τον συμμορφώσεις ή να τον διώξεις. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί ο "κακός" υπάλληλος στο δημόσιο φορέα να έχει την κάλυψη άλλων εξωυπηρεσιακών ή και υπηρεσιακών παραγόντων που κάνουν πολύ δύσκολο το έργο σου. Άρα η θέση σου είναι δύσκολη, από τη μία πλευρά έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που πρέπει υποχρεωτικά να συνεργασθείς προκειμένου να είναι λειτουργική η υπηρεσία σου και γιαυτό το λόγο πρέπει να είσαι προσεκτικός ώστε να υπάρχει η λεγόμενη συναδελφικότητα και το καλό κλίμα σε όλο το προσωπικό και από την άλλη πλευρά έχεις κρούσματα απειθαρχίας που εκθέτουν το Σώμα όπως της Θεσσαλονίκης.
Αν έρθεις σε άμεση σύγκρουση με τους απείθαρχους θα δημιουργήσεις υπηρεσιακή ανωμαλία και δυσλειτουργία καθώς για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα μια αστυνομική υπηρεσία χρειάζεσαι και τον τελευταίο αστυφύλακα.
Από την άλλη όμως αυτή η "ισορροπία συμβιβασμού" διαταράσσεται όταν έχουμε ακραίες περιπτώσεις κακών συμπεριφορών αστυνομικών με αποτέλεσμα να διαλύεται όλος αυτός ο "μηχανισμός" και να μένουμε όλοι έκθετοι.
Όπως πιστεύω γίνεται κατανοητό από την παραπάνω περιγραφή η "ανοχή" είναι πλασματική, δεν υπάρχει καμία ανοχή, υπάρχουν μόνο ισορροπίες.(Που δυστυχώς μπρος τα έξω βγαίνουν σαν ανοχή).
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι με έμμεσο τρόπο και με μια διαδικασία αλληλεπίδρασης να "πείσουμε" τους "προβληματικούς" συναδέλφους μας ότι πρέπει να συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο.
Όπως καταλαβαίνεται όμως, αυτή η διαδικασία "αυτοδιαπεδαγωγησης" θέλει χρόνο και δεν είναιέύκολη υπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας. Ωστόσο όπως έχω ξαναπεί πιστεύω πολύ στο μέλλον και είμαι αισιόδοξος ότι μέρα με τη μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι.

2. "ποτε καταδικαστηκε τελευταια φορα αστυνομικος για βια?"
"Δεν υπαρχει καμμια εννομη προστασια, στο 99% των υποθεσεων εχουμε απλα τον λογο του κρατουμενου εναντιον του λογου 5 επιορκων αστυνομικων, μαντεψε ποιος κερδιζει! Η συντριπτικη πλειονοτητα των περιστατικων βιας/αυθαιρεσιας απλα δεν καταγραφονται ποτε, γιατι οι πολιτες ξερουν οτι δεν υπαρχει καμμια ελπιδα να διαμαρτυρηθουν και να γινει κατι."

Αυτό νόμιζα και γω πριν μπω στην Αστυνομία, ο δυνατός τρώει τον αδύναμο, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι...Μπορεί εκ του αποτελέσματος να φαίνεται ότι συμβαίνει, έχει ιδιαίτερη σημασία όμως η όλη διαδικασία. Όταν ένα περιστατικό είναι επαναλαμβανόμενο αρχίζει και αλλοιώνει τους μηχανισμούς "αυτοάμυνας". Μέσα από τη συνεχή σύγκρουση με το "Θηρίο" θα έρθει τελικά η πτώση του.
Μην ξεχνάμε ότι η σύγκρουση του Α με το Β οδηγεί στο Γ.
Είμαστε πολύ νέοι για να συμβιβαστούμε με αυτά που έχουμε βρει. Πρέπει πάντα τη ζωή μας να την ορίζουμε εμείς, να μην μοιρολατρούμε ούτε να θεωρούμε κάτι αδύνατο. Προσωπικά πάντα ήθελα να ανήκω σε αυτούς που ενεργούν και όχι σε αυτούς που παθητικά δέχονται τα πάντα.
Καταλήγω ότι οι πολίτες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματα τους (τα ξέρουν όμως?) αλλά ταυτόχρονα να είναι συνεπείς και με τις υποχρεώσεις τους. Να μην απογοητεύονται απο τις δυσκολίες για τί τίποτα δεν "πέφτει κάτω".

3 "Και φυσικα τα χτυπηματα σε σημεια που δεν αφηνουν μελανιες φαινεται να ειναι το πρωτο που τους μαθαινουν στις σχολες..."

Επειδή έχω πρόσφατα τα χρόνια μου στη σχολή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό που μας μάθαιναν ήταν τα χτυπήματα σε σημεία που θα προκαλέσουν προσωρινό πόνο και μόνο στον επιτιθέμενο όσο χρειάζεται για να γίνει με ασφάλεια η σύλληψη του. Συνήθως αυτά τα σημεία όντως δεν άφηναν μελανιές. Όμως το πρώτο ζητούμενο είναι ο προσωρινός πόνος και η αποφυγή σοβαρής ή μόνιμης βλάβης της υγείας του επιτιθέμενου, η έλλειψη μελανιών ερχόταν σαν συνέπεια του ανωτέρω και κατά το μέτρο του δυνατού.

4."Εχω δει αυτοπροσωπως τοοοσα περιστατικα βιαιης, παρανομης και αγενους συμπεριφορας αστυνομικων, εχω δει τοσες φορες στην τηλεοραση ΜΑΤ να χτυπανε ατομα που ειναι ηδη εντελως αοπλα και πεσμενα στο πατωμα"
"Από την άλλη όμως θυμάμαι κα τη χαρακτηριστική εικόνα ενός μέλους των ΜΑΤ να δείχνει με την χαρακτηριστική χειρονομία, αυτήν με την παλάμη του δεξιού χεριού ανοιχτή και να κοιτάει προς τα αριστερά, τα γεννητικά του όργανα στους αμπαρομένους ταραξίες."
"Εμείς πιτσιρικάδες αντί να αισθανόμαστε ασφαλείς όταν περνούσαμε δίπλα από κλούβες (τι ωραία, αστυνομικοί, εδώ δεν πρόκειται να μας συμβεί τπτ, είμαστε ασφαλείς) αλλάζαμε δρόμο για να μην μας παρενοχλούν. Δεν ήταν μια λανθασμένη εντύπωση που μας είχε δημιουργηθεί, ήταν γεγονός (όσο είναι γεγονός ότι αν αφήσω ένα μήλο αυτό θα πέσει κάτω). Δεν γινόταν σποραδικά, γινόταν κάθε φορά."

Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τις προσωπικές σας εμπειρίες γιατί πριν μπω στην αστυνομία έιχα υποσθεί και γω τα ίδια σε κάποιες περιπτώσεις.
Στην μία από αυτές ήμουν με την παρέα μου και μας έκαναν έλεγχο σε μία πλατεία και κάνοντας μας ..."πλάκα" πήγαν να μας συλλάβουν για μια δήθεν ληστεία που είχαμε κάνει... Περιττό να σας πω πόσο τρομάξαμε...
Σε άλλη περπατούσαμε σε ένα μέρος με πολύ κόσμο και χωρίς να δόσουμε αφορμή μας γελοιοποίησαν κατά τον έλεγχο μπροστά σε όλους.
Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις που ο έλεγχος έγινε με πολύ ευγένια ή φορές που πήγα σε αστυνομικό τμήμα και με εξυπηρέτησαν χωρίς να υποσθώ καμία ταλαιπωρία.
Φαντάζομαι ότι και σεις δεν μπορεί να έχεται μόνο δυσάρεστες εμπειρίες από την αστυνομία, έτσι δεν είναι?

5."Στράτο ο τίτλος του προηγούμενου ποστ αναφέρεται ακριβώς σε αυτό που λέει, στην αστυνομική βία. Αν θεωρείς ότι είναι εντελώς λάθος να τον αλλάξω όμως αυτό δεν θα κάνει το πρόβλημα να εξαφανιστεί"

LIBERTARIAN σε καμία περίπτωση δεν θέλω να το κάνεις αυτό. Απλά ελπίζω κάποια μέρα να μην νιώθεις την ανάγκη να το εκφράσεις έτσι από μόνος σου. Ελπίζω να σε βοηθήσουμε και μεις σε αυτό!

Κοινότητα Εκάλης είπε...

αλλο ενα "μεμονωμενο περιστατικο"

Ερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα για περιστατικό θανάτου αλλοδαπού έπειτα από κράτησή του στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας θέτει ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

Στην ερώτηση ο κ. Κουβέλης αναφέρει: «Αλλοδαπός προσήχθη στις 20/11/2006 στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας για εξακρίβωση στοιχείων της ταυτότητάς του. Παρέμεινε κρατούμενος από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ της επόμενης μέρας, 21/11/2006. Κατά την διάρκεια της κράτησής του δεν του επετράπη η συνάντηση με οικογενειακά πρόσωπα.

»Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία της συζύγου του, κατά την απελευθέρωσή του έφερε ίχνη από τραύματα. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του Τμήματος Ομονοίας. Ο αλλοδαπός απεβίωσε λίγες ώρες μετά την κράτησή του στο εν λόγω τμήμα».

Ο κ. Πολύδωρας ερωτάται αν προτίθεται να «λάβει μέτρα για την προστασία των κρατουμένων από την βία κατά την ώρα της ανάκρισης, όπως αυτή ασκείται πλέον ανοικτά από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια» και αν διατίθεται να εξακριβώσει τα αίτια θανάτου του εν λόγω αλλοδαπού.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=758376&lngDtrID=244

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Στράτο,

ετυχε να εχω μια συνεργασία με τον διοικητη αστυνομιασ στην Βρετανια που εχει παρει και το EFQM individual award 2004. Πέρα απο το EFQM έχει πάρει ένα καρο βραβεία και iso σε θέματα υγεινής, ISO 9001:2000, energy efficiency award και ένα τόνο βραβεία. Για να ερθουν αυτα ο ανθρωπος εκατσε και δουλεψε σκληρα, ανοιξε διαλογο με την κοινωνια σε μια προβληματικη περιοχη που ειχε το βαρος της τραγωδιας του hill/rough με 80 νεκρους απο λα8ος της αστυνομιας πριν κατι χρονια. Φετος μονο η εγκληματικοτητα επεσε κατα 30%. ΜΟνο που εκει οι μπατσοι δεν ειναι δημοσιοι υπαλληλοι, κρινονται ολοι, και για κα8ε ενεργεια τους υπαρχει κρίση. Μαλιστασ στελνουν και ερωτηματολογια στους πολιτες να κρινουν το αστυνομο της γειτονιας και μετα απο καποιο περιστατικο να κρινουν το efficiency της αστυνομιας.

Τι απο αυτα γινονται εδω; Εχοντας μιλησει και κανει καποιες δουλειες διπλα στον αρχηγο της συγκεκριμενης αστυνομιας εκανα συγκρισεις μιας και ο ιδιος εχει ερθει ελλαδα δυο φορες.Μου ειπε καποια απλα πραματα....π.χ. διαφθορα, βαλε ενα hotline και δινε πριμ σε οποιον δινει διεφθαρμενο μπατσο ή δημοσιο υπαλληλο...παρονομο παρκινγ = δωσε 1 month's notice οτι μετα οποιος παρκαρει σε πεζοδρομιο η γενικα παρανομα δεν 8α ξαναοδηγησει για 5 μηνες και το αμαξι του σιγουρα θα το βρει καπου αλλου οπως και φυσικα και απολυση οποιου αστυνομικου δεν πιανει τις αναμενομενες αξιολογησεις.


Μπορει να γινει αυτο εδω? παρε και το σαιτ με case studies μεσα

http://www.southyorks.police.uk/

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο,

Για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε χρόνια δυστυχώς μην περιμένεις να αλλάξει κάτι σε μας όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας μας.
Υπάρχουν τεράστιες δομικές διαφορές της Ελλην. Αστυν. με τις μητροπολιτικές Αστυνομίες της Αγγλίας.

Από την μία πλευρά (Αγγλία), έχεις ανθρώπους με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και με πλούσια προσόντα που δρουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με συνεχή αξιολόγηση και επιμόρφωση. Οι αμοιβές τους φυσικά είναι ανάλογες των προσόντων τους και αποτελούν κίνητρο για τη συνεχή βελτίωση τους. Οι Διοικητές είναι μάνατζερ με τεχνοκρατική αντίληψη και με μεγάλα περιθώρια αυτόνομης δράσης. Λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικού τομέα και έχουν την πλήρη ευθύνη των αποτελεσμάτων που θα παρουσιάσουν.

Από την άλλη πλευρά (Ελλάδα)έχεις ένα Σώμα (Ελλην. Αστυν.) που αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής κοινωνίας με κύρια χαρακτηριστικά τον συντηρητισμό, τα θρησκόληπτα άτομα, τις ψευτοπατριωτικές "ανησυχίες" , μη τεχνοκράτες και φυσικά ως επί των πλείστων χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα. Λειτουργεί σε ένα γραφειοκρατικό περιβάλλον χωρίς οι Διοικητές να έχουν περιθώρια πρωτοβουλιών, με τις ατομικές ευθύνες να χάνονται ανάμεσα στις πολλαπλές αρμοδιότητες, με θεσμούς αναχρονιστικούς και αντιπαραγωγικούς όπως η επετηρίδα των Αξιωματικών και η ισοπεδωτική ίδια αμοιβή για όλους χωρίς να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απόδοση και τον μισθό κ.τ.λ.

Όπως γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, έτσι και στην αστυνομία οποιαδήποτε μεταρρύθμιση συναντάει την ανίδραση των εργαζόμενων και όσο οι κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψη το πολιτικό κόστος στις αποφάσεις τους δύσκολα θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά.

Άν θες την άποψη μου, νομίζω ότι για οποιαδήποτε δυσλειτουργία παρατηρείται στο δημόσιο τομέα, η ευθύνη είναι καθαρά πολιτική και κατά συνέπεια κοινωνική. Η κάθε κοινωνία "καλώς ή κακώς" έχει το δημόσιο που της "αξίζει".

Εξάλλου όπως έχω ξαναπεί ακόμα και αν πάρεις αυτούσιο έναν θεσμό τησ Αγγλίας και τον φέρεις στην Ελλάδα, στην περίπτωση μας την Αγγλική Αστυνομία, θα αποτύχει παταγωδώς. Θα είναι ένα ξένο σώμα σε μία διαφορετική πραγματικότητα.

Για να καταλάβεις τι εννοώ θα σου πω δύο ενδεικτικά παραδείγματα.

- Έτυχε να βρίσκομαι στο Λονδίνο την ημέρα που το επισκέφθηκε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Οι Άγγλοι φιλειρινιστές είχαν οργανώσει διαδήλωση και πορεία. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση και και δείχνει τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ ελληνικής και αγγλικής κοινωνίας είναι ότι αρκούσε ένας αστυνομικός σε κάθε διασταύρωση για να κατευθύνει τον κόσμο και να απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της πορείας. Αντίθετα οι δύστρωποι ως συνήθως έλληνες "έχουν δικαίωμα" να πηγαίνουν όπου θέλουν όποτε θέλουν και κανένας δεν θα τους εμποδίσει με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε σε κάθε διασταύρωση δέκα αστυνομικούς, διμοιρία των διμετ-διατ. και αστυνομικά οχήματα να κλείνουν τους δρόμους.

Φυσικά στο Λονδίνο στις συνέπειες της πορείας δεν περιλαμβάνονται η παράλυση του κυκλοφοριακού συστήματος και τα επεισόδια αντίθετα με εμάς.

Για φαντάσου λοιπόν, ο άγγλος διοικητής να λάμβανε στην αθήνα τα ίδια μέτρα που λάμβανε στη χώρα του...το χάος!!

- Δεύτερο παράδειγμα σχετικά με το παρκάρισμα που αναφέρεις και εσύ.
Αν αρχίζαμε και βεβαιώναμε παραβάσεις στον κόσμο που παρκάρει παράνομα στην αθήνα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιομορφίες της πόλης (έλλειψη χώρων στάθμευσης, υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, οικονομική κατάσταση οδηγών κ.τ.λ) θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε όλο το προσωπικό μας για τη δουλειά αυτή και να έχουμε από πέντε - έξι εκπροσώπους μας στα κανάλια να "απολογούνται" στους δημοσιογράφους γιαυτήν την "κατάχρηση" και τον "υπερβάλλοντα ζήλο" της αστυνομίας!!!

Καταλαβαίνεις έτσι?

Άλλο παράδειγμα αποτυχίας θεσμού της αγγλικής αστυνομίας στην ελλάδα είναι ο "αστυνομικός της γειτονιάς".
Ο έλληνας θεωρεί ότι δεν είναι στο "DNA" του να "ρουφιανεύει" στον "μπάτσο" (όπως λες και συ) παράνομες πράξεις άλλων. Υπάρχει ανοχή στον παραβάτη καθώς λίγο πολύ όλοι παρανομούν. Στην αγγλία φυσικά η συνεργασία με την αστυνομία δεν θεωρείται κάτι κακό και υπάρχει μηδενική ανοχή στους παραβάτες από όλη την κοινωνία.

Θα μπορούσα να σου περιγράψω και άλλα τέτοια παραδείγματα. Αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι κάθε αλλαγή, σε οποιοδήποτε φορέα, απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτή είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί συγκρούσεις. Είναι αδύνατο να έχεις μια τέλεια αστυνομία σε μια ατελή κοινωνία όπως και το αντίστροφο. Τα βήματα πρέπει να γίνουν παράλληλα από όλους. Στην αγγλία για παράδειγμα δεν λειτουργεί μόνο η ααστυνομία άψογα αλλά και όλες οι δημόσιες υπξηρεσίες καθώς και ο ιδιωτικός τομέας. Όλα είναι θέμα συναρτήσεων.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Στρατο μπορει να εχεις δικιο αλλα επειδη και εγω ειμαι πεζος και γραφω πολυ για τα δικαιωματα μας πιστευω οτι η αστυνομια δεν κανει καλα την δουλεια της σε αυτο το κομματι. οταν αφηνει να παρκαρουν πανω στο πεζοδρομιο και ακομα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ σε ραμπες αναπηρων και οδηγους τυφλων τοτε η αστυνομια ειναι συνενοχη. Λυση ειναι οι κλησεις εκει που δεν παει και σε οποιο δεν αρεσει να πουλησει το αμαξι του, δηλαδη πως μπορουμε με τα ποδια και ποδηλατο να κινουμαστε; Δεν υπαρχει κανενα ελεος για τους οδηγους γιατι ειναι δολοφονοι ειτε παρκαροντας σε ραμπες αναπηρων και οδηγους τυφλων ειτε μολυνωντας. εκει η αστυνομια θα μπορουσε να εχει και πολλα εσοδα οπως και εσεις το αναλογο μπονους.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock