Παρασκευή, Απριλίου 10, 2009

Όχι στην αντιεκκλησιαστική βία! Όχι! Όχι!

Τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν εχτές σε ισάριθμες εκκλησίες σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς/Commando ΦΡΑΞΙΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ» με μια επιστολή – μνημείο ασάφειας και «μηδενιστικής» ασυναρτησίας.

Πόσο ανόητα βάρβαρος μπορεί να είναι κανείς για να καταλήξει σε τέτοιες κινήσεις; Βίαιες επιθέσεις τέτοιου τύπου το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμώνουν το μένος των φονταμενταλιστών και της θρησκευτικής ακροδεξιάς. Είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτική ηθική και αποτελούν εγκλήματα κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της ίδιας της δημοκρατίας.

Η μεγάλη επιτυχία του φιλελεύθερου παραδείγματος είναι ότι θρησκευτικές οργανώσεις και οργανωμένη πολιτεία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά χωρίς να παρεμβαίνουν στις σφαίρες αρμοδιότητας η μία της άλλης. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους βαρβάρους να καπελώσουν και αυτή την πολιτική συζήτηση.

21 σχόλια:

nkour είπε...

γιατί όχι; αυτή ασκούν βία στα δάση μας. ΝΑΙ στον διαχωρισμό. ΝΑΙ σε κάτι. ΟΧΙ στα ΟΧΙ

Ανώνυμος είπε...

enw Kouremene oi katapathtes twn daswn den askoun bia. H me thn logikh sou eprepe na tous skotwsoume.
Re ai kourepsou

Harry Peitsinis είπε...

Ο ανθρώπινος κρετινισμός είναι σε θέση να διαλύσει ακόμα και ένα κομψοτέχνημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής όπως την Αγ.Σοφία Θεσσ/νίκης με ηλικία 13 αιώνων!

Μιλάμε για φασισμό των άκρων, συνδυασμένο με παιδιάστικη ανωριμότητα

Chrysotheras είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

"Βίαιες επιθέσεις τέτοιου τύπου το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμώνουν το μένος των φονταμενταλιστών και της θρησκευτικής ακροδεξιάς"

Α, ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα...

Ανώνυμος είπε...

Ντουμπάι: Ο νεοφιλελεύθερος παράδεισος.
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/the-dark-side-of-dubai-1664368.html

Nievskii είπε...

Το διάβασα και εγώ το άρθρο. Τι σχέση έχει το δουλεμπόριο με τον φιλελευθερισμό; (το μεγαλύτερο δυνατό καλό για τους περισσότερους δυνατόν ανθρώπους δεν έλεγε ο Mill;)

Sanctuary είπε...

Ο τίτλος του τόπικ μου θυμίζει μία διαφήμιση του Χάρρυ Κλυνν της δεκαετίας του '80 (αν θυμάμαι για τη Σερενάτα):

Ο Χάρρυ Κλυνν υποδύεται τη μαμά που στην παραλία φωνάζει στο μικρό της γιό:

"Χάρρυ, όχι στα βαθιά χρυσό μου"

Και ο μπόμπιρας-Κλυνν απαντά:

"Ναι μαμά."

(Η μαμά-Κλύν βέβαια δεν φωνάζει επιπλέον "Όχι!Όχι!"...)

Sanctuary είπε...

Όποιος διάβασε το άρθρο του Independent χωρίς παρωπίδες θα συμφωνήσει ότι στο Ντουμπάι δεν υπάρχει μόνο η Νέα Δουλεία, υπάρχει πριν απ' όλα ένα σύστημα που δεν συγχωρεί καμία ανθρώπινη αβλεψία και αδυναμία, κανένα "χρέος", υπό το μανδύα της "αυξημένης ατομικής ευθύνης", που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό των ΗΠΑ. Ένα σύστημα κυνικό και ανάλγητο, που κινητοποιεί το πιο πρωτόγονο ένστικτο του ανθρώπου (της αυτοσυντήρησης) και αγνοεί το πιο εξελιγμένο (της αλληλεγγύης).

Επίσης, στο εξάμβλωμα των νεοφιλελεύθερων πειραμάτων και του ΔΝΤ, στη χώρα-πρότυπο πριν μερικά χρόνια του Ανδριανόπουλου, την Αργεντινή, χτίζονται νέα τείχη, όχι σαν αυτά του Βερολίνου, αλλά μεταξύ πλούσιων και φτωχών:

Αργεντινή: ένα «τείχος» για τους πλουσίους...

Irgendwann fällt jede Mauer...

Sanctuary είπε...

Και η πικρή αλήθεια για το θαύμα του Ιρλανδικού Νεοφιλελευθερισμού από το φιλοϊμπεριαλιστικό ΤΙΜΕ:

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1882974,00.html>

Sanctuary είπε...

To σωστό link:

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1882974,00.html

Ανώνυμος είπε...

"ΝΑΙ στον διαχωρισμό. ΝΑΙ σε κάτι. ΟΧΙ στα ΟΧΙ"

Ε, αυτά πλέον θα τα αναλάβουν οι ΠΑΣΟΚοι, οπότε και οι "αντιεξουσιαστές" θα ηρεμήσουν. Κι αν δεν ηρεμήσουν ξέρουν αυτοί να τους ηρεμούν καταλλήλως (βλ.Πολυτεχνείο '95). Δεν έχουν βλέπεις τα κόμπλεξ των ΝΔτών, μην τους πουν "φασίστες" οι τρομοκράτες κι οι υποστηρικτές τους.

Panos Konstantinidis είπε...

>Ο ανθρώπινος κρετινισμός είναι σε
>θέση να διαλύσει ακόμα και ένα
>κομψοτέχνημα της βυζαντινής
>αρχιτεκτονικής όπως την Αγ.Σοφία
>Θεσσ/νίκης με ηλικία 13 αιώνων!
>
>Μιλάμε για φασισμό των άκρων,
>συνδυασμένο με παιδιάστικη
>ανωριμότητα

Ό,τι δηλαδή κάνανε και οι χριστιανοί ολετήρες που μας κυβερνάνε.

Harry Peitsinis είπε...

Η συλλογική ευθύνη σαν προσέγγιση δε με εκφράζει παρά τις αντιρρήσεις μου με το δόγμα και την πρακτική του χριστιανισμού

Panos Konstantinidis είπε...

Δεν είπα ότι σε εκφράζει, απλώς κάνω έναν παραλληλισμό. Ό,τι έκαναν οι χριστιανοί στους άλλους τα κάνουνε τώρα οι άλλοι στους χριστιανούς. Απλό.

Στέργιος είπε...

Το ορθόδοξο χριστιανικό ιερατείο είναι εγκατεστημένο ως κυρίαρχη θρησκευτική εξουσία στη περιοχή της Ελλάδος κοντά 16 αι. χωρίς να διαταραχθεί από την αλλαγή της κρατικής εξουσίας επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στους αιώνες αυτούς το μόνο που δεν το χαρακτήριζε ήταν ο σεβασμός της θρησκευτικής, και όχι μόνο, ελευθερίας των άλλων(φυσικά υπάρχουν και χειρότερα ιερατεία...). Και η ανάμειξή του στη πολιτική είναι ακόμα και σήμερα έντονη. Θέλει να καθορίσει τις τύχες της πολιτείας μας με τα δικά του κριτήρια. Αν μπορούσε σίγουρα θα μας είχε στην απόλυτη εξουσία του. Συνεπώς δεν έχω αυταπάτη για την ουσία του και το ότι αποδέχομαι την δυνατότητα να λειτουργεί ελευθέρα είναι από τις δικές μας αρχές (της σημερινής κοινωνίας) και όχι από τις δικές του. Αυτό για να μη το αγιοποιούμε ή το ουδετεροποιούμε.

Είναι φυσικό αυτή η ιστορία να φέρνει ενίοτε και αντιδράσεις, μερικές των οποίων είναι ακραίες που θυμίζουν από την ανάποδη Άνθιμο που είπε «γιατί όχι, να μπούμε μέσα» (στα Σκόπια). Θα τις κατέτασσα στης σφαίρα της βλακείας αλλά και της επικίνδυνης προβοκατόρικης πρακτικής.

Το να καταστρέφεις πολιτιστικό πλούτο είτε είναι εκκλησία είτε τζαμί κλπ όχι μόνο δεν χτυπάς καμία πρακτική ιερατείου αλλά μάλλον το ηρωοποιείς.

Θυμίζω ότι η Αριστερά σε στιγμές βάρβαρης συμπεριφοράς του ιερατείου σε βάρος της (αντικομουνιστικά κηρύγματα από άμβωνος, αφορισμοί, ανάγνωση των κατάπτυστων «δηλώσεων μετανοίας» στις εκκλησίες, συμμετοχή σε βασανισμούς στη Γυάρο, «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» επί χούντας, ευλογίες στους βασανιστές δικτάτορες κλπ) ποτέ δεν καταφέρθηκε συνολικά κατά της εκκλησίας και των πιστών και πολύ περισσότερο κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς των θρησκειών, όπως οι ναοί αρχαίοι και νέοι – αντίθετα μάχεται για τη διαφύλαξή τους - παρότι ιδεολογικά ήταν καθέτως αρνητής κάθε θρησκείας.

Τώρα αυτοί ως άλλοι προβοκάτορες που τα καίνε στο όνομα του… λαού τι να θέλουν άραγε;

Nievskii είπε...

@sanctuary

υπάρχει πριν απ' όλα ένα σύστημα που δεν συγχωρεί καμία ανθρώπινη αβλεψία και αδυναμία, κανένα "χρέος", υπό το μανδύα της "αυξημένης ατομικής ευθύνης", που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό των ΗΠΑΜην μπερδεύεσαι: στις ΗΠΑ υπάρχει η δυνατότητα χρεωκοπίας, στο Ντουμπάι όχι. Γενικά η διαφορά του Ντουμπάι με ένα φιλελεύθερο καθεστώς είναι αβυσαλλέα: τα περιουσιακά δικαιώματα δεν είναι προστατευμένα, αφού όλα υπόκεινται στην βούληση ενός απόλυτου ελέω Θεού μονάρχη ή ενός μεσαιωνικού φεουδάρχη. Κατά τούτο είναι πιο κοντά σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς που κυβερνάει ελέω λαού και παρακάμπτει τέτοιες τυπικότητες παρά σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία.

Sanctuary είπε...

@Nievskii

Με βάση το σκεπτικό σου και η Χιλή δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το φιλελευθερισμό, επειδή την κυβερνούσε ένας δικτάτορας. Όμως κάθε έντιμος και ειλικρινής αναγνωρίζει ότι υπήρξε το πεδίο των πιο ακραίων φιλελεύθερων οικονομικών πειραματισμών, υπό την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες του Milton Friedman.

Για τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμού διατηρώ μόνο επιφυλάξεις σε ελάχιστα ζητήματα και καμία διαφωνία δεν έχω επί της αρχής. Βέβαια ο φιλελευθερισμός δεν κατέχει σε αυτά τα θέματα το μονοπώλιο, καθώς υπάρχουν και άλλα ιδεολογικά ρεύματα που προτάσσουν το αναφαίρετο της αυτοδιάθεσης και ελευθερίας του ατόμου. Για τον οικονομικό φιλελευθερισμό όμως η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο αμιγώς εφαρμόστηκε, τόσο πιο κυνικές και ανάλγητες κοινωνίες δημιούργησε. Και στο Ντουμπάι εφαρμόστηκαν οι βασικότερες αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού, σε ένα βέβαια σκατένιο μίγμα με τον πολιτικό δεσποτισμό. Όμως αυτό δεν εμπόδιζε πάρα πολλούς φιλελεύθερους να το χρησιμοποιούν σαν σημείο αναφοράς, όπως άλλωστε κάνουν και για την οικονομία της Χιλής επί Πινοσέτ... Αυτό είναι που με απασχολεί.

Για τις ΗΠΑ η έως τώρα έρευνα και εμπειρία που έχω (από άτομα που βρίσκονται εκεί και εκτιμώ τη γνώμη τους), είναι ότι αν χάσεις τη δουλειά σου και βρεθείς σε ανάγκη τα πράγματα είναι πολύ ΣΚΟΥΡΑ. Και επίσης ότι η έννοια "κοινωνική πρόνοια" παραπέμπει σε έξοδα για ανάξιους και τεμπέληδες. Ό,τι δηλαδή είναι εγγεγραμμένο στο συλλογικό ασυνείδητο πολλών φιλελευθέρων (όχι στο δικό σου, πάντως), άλλο εαν δεν το παραδέχονται και το διαψεύδουν με διάφορες ρητορείες. Μπορεί να κάνω λαθος.

zanat0s είπε...

@ σε όσους ποστάρουν τυχαία Λινκς

Γιά κάθε λινκ(σύνδεσμο) που μπορεί να ποστάρετε για να υποστηρίξετε κάποια θέση, μπορούμε εμείς να ποστάρουμε Χ+1.

Ο καθένα δημιουργεί της εντυπώσεις που απαιτεί. Πιστεψτε με πάντως πολλοί θα ήθελαν η Ελλάδα να είχε κοινά με το Ντουμπάι ή την Ιρλανδία, τουλάχιστον εκείνες οι χώρες κυβερνούνται και δεν παρατηρούνται φαινόμενα σαν αυτά που περιεγράφησαν στο άρθρο.

Sanctuary είπε...

zanat0s:

"Πιστεψτε με πάντως πολλοί θα ήθελαν η Ελλάδα να είχε κοινά με το Ντουμπάι ή την Ιρλανδία, τουλάχιστον εκείνες οι χώρες κυβερνούνται και δεν παρατηρούνται φαινόμενα σαν αυτά που περιεγράφησαν στο άρθρο."

Αυτή η μανία σύγκρισης με ξένες χώρες-πρότυπα και η άκριτη υιοθέτηση εισαγόμενων ιδεολογημάτων και πολιτικών καταντά κουραστική. Διότι δεν αποτελεί παρα μία ακόμη όψη του νεοραγιαδισμού.

Ανώνυμος είπε...

To να ακούνε κατηγορίες απο τους υποστηρικτές του κεφαλαίου είναι μάλλον ενθαρυντικό για την δουλειά τους,έτσι δεν είναι;Ειδικά όταν η κριτική είναι του στο λαικιστικό στύλ "παιδιάστικη ανοησία","φασισμό των άκρων"(ποιων ακρων ακριβως;),"οι κομμουνιστές δεν τα κάναν ποτέ αυτά","σε σοβαρες χωρες δεν γινονται αυτα"(ω φιλελευθερισμέ του κεφαλαίου,πόσο λίγος είσαι) κτλ.Μιλάμε για λαϊκιστικό παραλήρημα,ούτε ίχνος πολιτικής συζήτησης.Κρίμα...

Οσο για την ανάλυψη ευθύνης,οι αρχές του blog σας προφανώς δεν είναι και πολύ υπέρ του διαλόγου γιατί δεν παραθέτετε ούτε μια γραμμή απο το κείμενο,θέλωντας να μείνουμε στην αυθεντία σας οτι είναι απαράδεκτο και ανόητο.

Η ανάλυψη ευθύνης είναι εδώ
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1016475

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock