Σάββατο, Απριλίου 25, 2009

Η Κίνα "σκουπίζει" το χρυσό που οι άλλοι "πετάνε"...

Και εκεί λοιπόν που οι μαθητευόμενοι μάγοι στο "γνωστό-άγνωστο" καρτέλ (PPT: Plunge Protection Team) του χρυσού στo COMEX, στην FED και τους άλλους "εταίρους" των (βλέπε σχετικά στη σελίδα της GATA) νόμιζαν ότι τα είχαν καταφέρει να κρατάνε καλά αγκυρωμένη τη τιμή του πολύτιμου μετάλλου κάτω από το ψυχολογικό όριο των $900/oz, νάσου ο κ. Χου-Ζιαολιάν, επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Συναλλάγματος της Κίνας, βγαίνει χθές "ξαφνικά" και δηλώνει πως η Κίνα σχεδόν διπλασίασε τα "επίσημα" αποθέματα χρυσού της χώρας.
Από 600 τόνους που δήλωναν μέχρι πρότινος τώρα, λέει, φτάνουν σε 1054 τόνους!

Η προμήθεια του μετάλλου είχε ξεκινήσει -υπό το πέπλο πλήρους μυστικότητας- από το 2003(!) και φέρνει πλέον τη Κίνα στην πέμπτη θέση παγκόσμια σε αποθέματα χρυσού.

Αναλυτές της αγοράς μας πληροφορούν πως εδώ και αρκετό καιρό η Κίνα ακολουθεί συγκροτημένη πολιτική διαφοροποίησης των $2 τρισ. συναλλαγματικών διαθεσίμων της σε άλλα μη δολλαριακά αποθέματα -συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Μετά ταύτα, χθές η τιμή του μετάλλου εκτινάχθηκε από τα $880/oz περίπου στα $912/oz.

Πολύ "σεμνή" αύξηση θάλεγα και ιδού γιατί:
  • η κίνηση αυτή της Κίνας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αρκετές άλλες κεντρικές τράπεζες (Αργεντινή, Ρωσσία, Αραβικά Εμιράτα, κλπ) σε αντίθεση με πολλές τράπεζες τη δύσης, προβαίνουν σιωπηρά σε αύξηση των αποθεμάτων χρυσού (ίσως και γι'αυτό στο πρόσφατο G20 προτρέπουν το ΔΝΤ να πουλήσει μέρος των δικών του αποθεμάτων, δήθεν για ενίσχυση των πτωχών χωρών..)
  • τινάζεται στον αέρα η επικρατούσα άποψη στον "πλανήτη Γουώλ Στρητ" (και όχι μόνο) ότι ο χρυσός είναι ένα βάρβαρο απομεινάρι και "αντιπαραγωγικό εμπόρευμα" που δεν αξίζει να διαφυλάσσεται πλέον. Επιπλέον ενθαρρύνονται κι' άλλες κεντρικές τράπεζες να πράξουν το ίδιο, έχοντας πιά συνειδητοποιήσει ότι ο χρυσός αποτελεί πολύτιμο αποθεματικό στοιχείο
  • εκτίθενται ανεπανόρθωτα οι δυτικοί "μωροί" τραπεζίτες και άσχετοι ή εμβόλιμοι οικονομικοί σύμβουλοι και αξιωματούχοι (όπως π.χ. ο Gordon Brown το 2001) οι οποίοι κατά καιρούς "συμβουλεύουν" πώληση χρυσού - ιδίως τώρα που με τη παγκόσμια οικονομική και νομισματική κρίση το $ΗΠΑ και όλα τα fiat νομίσματα δεν πείθουν πλέον. Οι σύμβουλοι αυτοί θα είναι πιό "σεμνοί" από τώρα και στο εξής
  • είναι βέβαιο πως η Κίνα δεν θα σταματήσει ξαφνικά να αγοράζει χρυσό, οχυρώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα αποθέματά της με την ίδια μυστικότητα που εφαρμόζει από το 2003. Θα μαζεύει το μέταλλο σε κάθε "πτώση" της τιμής, καθώς τα αποθέματά της είναι ακόμα πολύ χαμηλά σε ποσοστιαία βάση και σε σύγκριση με άλλες χώρες μικρότερου οικονομικού "εκτοπίσματος"
  • η κίνηση της Κίνας θα επιδράσει ακόμα πιό θετικά στο απανταχού "έξυπνο χρήμα"
Ο Νοών νοείτο.

6 σχόλια:

Stathis Kassios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Stathis Kassios είπε...

Αν σκεφτούμε για λίγο ποιος μπορεί να αγοράζει το συνεχώς διογκούμενο χρέος των ΗΠΑ και με τι μπορεί να το διαπραγματεύεται αντί για $, σε συνάρτηση και με το παραπάνω άρθρο, έρχομαι στην θέση να πω και εγώ ότι ο νοών νοείτο.

seiji otaku είπε...

Συνομωσίες, συνομοσίες, όλοι συνομωτούν για να μειωθεί η τιμή του χρυσού...

Σόρρυ, εγώ μάλλον δεν είμαι νοών. Πέρα από τους συνωμοσιολόγους στην Αμερική που νομίζουν ότι η FED είναι ο διάβολος που κλέβει τα λεφτά τους, δεν καταλαβαίνω την μανία σου με τον χρυσό. Προφανώς είναι απομεινάρι του παρελθόντος και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν στάνταρτ για το χρήμα...

Andrew είπε...

Δηλαδή η Κίνα έχει το 1,5% (χοντρικά) των συναλλαγματικών διαθεσίμων της σε χρυσό. Σαφώς υπάρχει αύξηση αυτού του ποσοστού αλλά παραμένει απειροελάχιστο. Είχαμε κάνει τη συζήτηση πριν κάτι χρόνια πάλι και επιστροφή στο χρυσό δεν γίνεται μια και για κάθε $ που υπάρχει σε χρυσάφι υπάρχουν μόλις $500.000.000 σε χαρτί ή ηλεκτρονική μορφή. Μπορεί ο χρυσός να μην είναι το barbarous relic αλλά έχει μπει στο χρονοντούλαπο.

Ανώνυμος είπε...

Ο χρυσός μας περιορίζει, πώς θα μπορεί μετά η κάθε κυβέρνηση να τυπώνει χρήμα μέχρι και σε χαρτί υγείας ώστε να "τονώσει την αγορά" (Spend! - η κεϋνσιανή συνταγή). Προϋποθέτει δημοσιονομική πειθαρχία την οποία κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει.

Chrysotheras είπε...

@ Andrew: Δηλαδή η Κίνα έχει το 1,5% (χοντρικά) των συναλλαγματικών διαθεσίμων της σε χρυσό. Σαφώς υπάρχει αύξηση αυτού του ποσοστού αλλά παραμένει απειροελάχιστο....πολύ σωστά! γι'αυτό προβαίνει (και θα προβαίνει) σε αύξηση των αποθεμάτων της με διακριτικότητα, διότι έχει σκοπό να "σκουπίζει" στα χαμηλά -όσο ακόμα είναι καιρός!

Όσο για το ρόλο του χρυσού σε μία φιλελεύθερη οικονομία, ακτός από τους γνωστούς Αυστριακιούς στο Mises.org, αξίζει το κόπο να διαβάσει κανείς τον Antal Fekete και δή το πρόσφατο: "The Significance of the Gold Standard"

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock