Κυριακή, Ιουλίου 02, 2006

Οι Έλληνες στα νύχια του Στάλιν

Ένα πολύ καλό άρθρο σήμερα στην Καθημερινή φωτίζει την προσωπική τραγωδία αρκετών δεκάδων χιλιάδων σοβιετικών πολιτών ελληνικής καταγωγής μέσα από μαρτυρίες επιζώντων. Μερικές σταγόνες από τα ποτάμια του αίματος των σταλινικών εκκαθαρίσεων και διώξεων ήταν ελληνικές. Πάνω από 38.000 Ελληνες εξοντώθηκαν στα γκούλαγκ της Σιβηρίας την εποχή του Στάλιν. Ελάχιστοι βγήκαν ζωντανοί από τα φοβερά κάτεργα.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμ, δεν τους έσφαξαν οι Τούρκοι για να είναι το θέμα πρόσφορο για εθνοκαπηλική εκμετάλλευση... Γι' αυτό και δε θα μιλήσει και κανένας...

S G είπε...

τι ειναι 38.000 μπροστα στον σκοπο της ανοικοδομησης της δικτατοριας του ρπολεταριατου?

(η οποια δικτατορια εφερε μιζερια, πεινα και βασανιστηρια και για τα υπολοιπα 200 εκατομμυρια πολιτες της ΕΣΣΔ)

πραγματικα μιλουσα χτες με εναν βουλγαρο και εναν πολωνο και μου μαυριζε παλι η ψυχη με την καταστροφη που εχουν υποστει αυτες οι χωρες... καμμια φυσικα καταστροφη δεν θα τους διελυε τις ζωες και οικονομιες τοσο ασχημα... και μετα λενε τον φιλελευθερισμο λαιλαπα :-)

Ανώνυμος είπε...

Axaxaxaxaxaxa

Καλά η πλάκα είναι το άλλο που διάβασα: Οτι εάν η ΕΣΣΔ (ή/ και η Ρωσία) δεν είχαν υποστεί τοσες εκκαθαρίσεις (μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια, περαν των 20 που χάθηκαν στον "μεγάλο πατριωτικό πόλεμο" κατά του ναζισμού - εκεί, respect!), τώρα η Ρωσία θα ήταν καμμιά 100στή εκατομμύρια παραπάνω τπουλάχιστον πληθυσμιακά.

Αν και, για να το θεσω κι' αλλοιώς το θέμα, η χώρα αυτή ΠΟΤΕ δεν φημίστηκε έστω και κατ' όνομα για τον σεβασμό της στην ανθρώπινη ζωή σε αντίθεση με τις έστω υποκριτικές χώρες της τρισκατάρατης "δύσης". Και τώρα που έφυγε ο κομμουνισμός, και πάλι μπορεί να πας αδιάβαστος για ψύλλου πήδημα, πχ αν στραβοκοιτάξεις κανένα μαφιόζο έξω απο κανένα κλάμπ, λέω...

Πάντως, αυτό που πρέπει να τους αναγνωρίσουμε είναι το ότι επί κομμουνισμού το ποσοστό του αναλφαβητισμού τους ήταν στο 2%. Τρομερή εκπαίδευση ΚΑΙ παιδεία...

Η αλήθεια είναι ότι τώρα δεν ξέρω τι κάνουν...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Δεν γνωρίζω τόσα για την Ρωσσία/ΕΣΣΔ. Γνωρίζω, όμως, ότι αναλογικώς εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε περισσότερες απώλειες από τον δικό μας εμφύλιο πόλεμα. Οπότε δεν μπορούμε να λέμε ότι σεβόμαστε περισσότερο την ανθρώπινη ζωή.
Και, πάντως, πρέπει να αναγνωρίσουμε στν κομμουνισμό την κατάρρευσή του που, σε σύγκριση με αυτήν του ναζισμού, ήταν σχεδόν αναίμακτη.

Roark είπε...

Μα τα εγκλήματα του σοβιετικού καθεστώτος δεν περιορίζονται μόνο στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, και ακόμε και αναλογικά είναι πολύ περισσότερα από τα θύματα εμφυλίου/διώξεων στην Ελλάδα (και των δύο πλευρών).

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι αναλογικώς ο κομμουνισμός ήταν πιο δολοφονικός στην Ρωσσία απ' ότι ήταν ο εμφύλιος πόλεμος και οι διώξεις στην Ελλάδα. Οι αριθμοί, άλλωστε, για την Σοβιετική Ένωση, παρουσιάζουν πολλά προβλήματα για τους μελετητές.
Ιδού ένα link από site ορθολογιστών :
http://www.rationalrevolution.net/special/library/famine.htm
Είναι, όμως, βέβαιον ότι σε τάξη μεγέθους ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος και τα μετέπειτα είναι αναλογικώς ίσος με τις απώλειες της Ρωσσίας από τον κομμουνισμό. Λιγότερες, αναλογικώς, είναι οι απώλειες της Κίνας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι έχει και τόσο νόημα να συγκρίνουμε την Ελλάδα στα μεταμφυλιακά χρόνια με την ΕΣΣΔ. Η Ελλάδα έζησε τα πέτρινα χρόνια της δημοκρατίας μετά τον εμφύλιο, την 7ετία αλλά κατά τη γνώμη μου οι απώλειες είναι πάντα απώλειες. Δεν υπάρχουν λιγότερο νεκροί, λιγότερο χαροκαμένοι, λιγότερο βασανιστές , λιγότερο στερημένοι βασικών δικαιωμάτων.
Το είχαμε ξανασυζητήσει επί του μνημονίου Λίντμπλαντ, οι συγκυρίες ακόμη και στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές για μια πλήρη απομυθοποίηση και ξεκάθαρη ιστορική τοποθέτηση της Σοβιετικής Ένωσης. Ας καταλήξουμε πρώτα σε μια ιστορική αλήθεια και οι νέοι ας διαλέξουν να πολιτικοποιηθούν όπως τους εκφράζει.

Ανώνυμος είπε...

Η προπαγανδα που δεχεται ακομη κ σημερα η εσσδ ειναι ανεπαναληπτη και εχει κυριους εκφραστες τους κατασκοπους των αμερικανων.σιγουρα εγιναν εγκληματα αλλα θα πρεπει να αναγνωριζουμε κ τα επιτευγματα

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.!!!ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ!!ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!!!!http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3861666&textCriteriaClause=&publDate=25/11/2007

Ανώνυμος είπε...

φασιστες κουφαλες ακουστε το καλα η μανα του Σταλιν εμεινε εγκυος ξανα

Ανώνυμος είπε...

(Διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές με ιστορικό τάχα περιεχόμενο, έχουν αντικείμενό τους τις δήθεν διώξεις των Ελληνοπόντιων από τον Στάλιν και τη σοβιετική εξουσία.)
Φίλε άγνωστε αν δε σε βολευει η ΑΛΗΘΕΙΑ πρόβλημα σου!Ο πατερας μου ζει σήμερα χάρη στη γιαγια μου που επέζησε απο τον διωγμο και τις κακουχίες απο τον Στάλιν!Σαν τα ζώα τους στοιβάξανε και τους διώξανε!Την δικιά της αλήθεια δε θα την κρύψεις ποτέ χτύπα το κεφάλι σου και σεβάσου ανθρώπους που έζησαν φρικτές καταστάσεις που εσύ κακομαθημένο δε θα ζήσεις!Και άν ίδια μοίρα είχε η οικογενειά σου μόνο τότε θα ένιωθες!

Ανώνυμος είπε...

Οι έλληνες που σκοτώθηκαν από το Στάλιν ήταν προδότες του σοβιετικού καθεστώτος, καθώς τους παρακινούσαν οι ευρωπαίοι συνενοημένοι με τη χούντα του Μεταξά στην Ελλάδα για να πετύχουν την αποκοπή των περιοχών του καυκάσου από την Ρωσία, και σε άλλες περιοχές, που είχε ώς σκοπό την επικράτηση της αντεπανάστασης όπως και έγινε.

Και για τελειώνει αυτό το παραμύθι σχετικά με το Στάλιν ότι και καλά ήταν ίδιος και χειρότερος από τον Χίτλερ, κα΄τι που προπαγανδίζουν με θέρμη οι Αμερικάνοι.

Θέλω να δηλώσω υπέυθυνα ότι Ο Στάλιν δέν ήταν βέβαια κανένα αγγελούδι, αλλά όλοι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους προδότες του καθεστώτος.
¨ηταν οι παλιοί ευγενείς και οι πλούσιοι που είχαν χάσει τις περιουσίες τους από την επανάσταση, και επειδή νιαζόντουσαν μόνο για το τομάρι τους, όπως και οι περισσότεροι, σχεδίαζαν να ανατρέψουν την επανασταστική κυβέρνηση.
ΗΤΑΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ , ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΔΟΣΥΛΟΓΟΙ, ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!!

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά, δε ντρέπεστε λίγο! Ρίξτε μια ματιά στα ντοκυμανταίρ του Μπάρτ Λάνκαστερ "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα" και ίσως πείτε και ένα ευχαριστώ στο λαό των σοβιετικών δημοκρατιών (τον οποίο εκπροσωπούσε ο "κακός" Στάλιν) που δεν φωνάζετε Heil Hitler. Ή μήπως ή ανατροπή της "αήτητης πολεμικής μηχανής" της ναζιστικής Γερμανίας οφείλεται στους "καλούς" Αμερικάνους (βλέπετε την παγκόσμια κυριαρχία τους μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ) ή στους κλασσικούς διπλωμάτες (ρουφιάνους) της Ευρωπαικής ιστορίας, του Άγγλους. Εκτός αν πιστεύετε ότι ο Ρούσβελτ και ο Τσώρτσιλ ήταν τίποτα αθώα παιδιά και το σενάριο ότι οι "μεγάλες δυνάμεις" προσπάθησαν να προωθήσουν τις στρατιές του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση ώστε να αποδυναμώθεί η ΕΣΣΔ και να έχουν αργότερα το "πάνω χέρι" δεν είναι και τόσο αληθοφανές.
Σχετικά με το δικό μας εμφύλιο όπου από ότι είδα γίνεται αναφορά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν έγινε για πλάκα.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα τέθηκε θέμα από τους Άγγλους και τους Αμερικάνους τι θα συμβεί, λόγω του ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είχαν αποκτήσει τεράστια λαιική ευαρέσκεια. Όντας φανατισμένοι αντικομουνιστές άφησαν στρατό στην Ελλάδα για έλεγχο και από σύμμαχοι μετατρέπονται σε πολέμιοι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ χρησιμοποιώντας όλα τα φασιστοειδή στοιχεία που είχαν απομείνει από τα "ταγματα ασφαλείας". Βομβαρδίζονται τα γραφεία του ΕΑΜ και ακολουθούν τα γνωστά "Δεκεμβριανά". Στη συνέχεια για να ηρεμήσει η κατάσταση οι "ανόητοι" κομμουνιστές παραδίδουν τα όπλα για να γίνουν ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές στην Ελλάδα. Και λέω ανόητοι γιατί εμπιστεύτηκαν τους αγγλόφιλους-αμερικανόφιλους Έλληνες πολιτικούς και μετα τη συνθήκη της Βάρκιζας (παράδοση των όπλων) περνά στην εξουσία η δεξιά πλευρά με νοθεία και τρομοκρατία των ψηφοφόρων στις εκλογές. Σαν πολίτευμα αναφέρεται οτι είχαμε δημοκρατία στην πράξη όμως οι τραμπουκισμοί εις βάρος των άοπλων κομμουνιστών ήταν καθημερινό φαινόμενο.
Σε ένα χρόνο από υην υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας σνέβησαν τα παρακάτω (Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, σελ.21, Ν.Μπαρτζιώτα, σύγχρονη εποχή) εις βάρος κομμουνιστών και προοδευτικών ανθρώπων:
1) Νεκροί : 1.192
2) Τραυματίες : 6.413
3) Συλληφθέντες : 70.000
4) Βιασμένες γυναίκες : 165
5) Ληστείες 6.567
7) Επιδρομές σε τυπογραφεία : 572
8) Στη χώρα δρούσαν 166 συμμορίες
9) Παράνομα οπλοφορούντες τρομοκράτες της δεξιάς : 20.000.

Μετά από όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι και εσείς θα ξαναπέρνατε τα όπλα και θα ξεκινούσατε εμφύλιο!!!

Ανώνυμος είπε...

οχι οτι ο βενιζελος εστειλε στρατο στην ουκρανια το 1919...

ετσι για πλακα ο σταλιν εδιωξε τους ελληνες.

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη αν οι αλβανοι στειλουν στρατο στην ελλαδα, εσεις τους αλβανους μεταναστες ελληνισμο θα τους αφησετε εδω...

τα παραπονα σας στον βενιζελο κυριοι προσφυγες απο την ουκρανια παρακαλω.

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο σχολιάκι ήταν λιτό αλλά έξυπνο.Απλή λογική για αυτούς που μπορούν να αντιληφθούν και να εξετάσουν με ειλικρίνια τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή.

Ανώνυμος είπε...

dwste stoixeia re....enas na m dwsei stoixeia...oxi ti egrapse h kathimerinh h ti eipe sts fakelous o papaxelas....stoixeia....miliste mia fora gnwrizontas 2 pramata...anistoritoi oloi..

Ανώνυμος είπε...

Προκειται όντως για μια αντικομμουνιστική αθλιότητα που θυμίζει περισσότερο ψυχρό πόλεμο παρά το σήμερα. Αλλά από ότι φαίνεται ο αντικομμουνισμός ξανάρχεται της μόδας...

Για μια έξαιρετική (και προπάντων στοιχειοθετημένη) προσέγγιση του θέματος βλέπε

http://erodotos.wordpress.com/2008/12/20/ellines-essd-pontos-gkikas/

Ανώνυμος είπε...

Εσείς που υποστηρίζετε τον Στάλιν, Πρέπει να είστε πολύ ανιστόρητοι ή πολύ καθυστερημένοι. Εμένα τον προπάππου μου μαζί με τους άλλους ελληνοπόντιους συγγενείς τους πήραν και κανείς δεν έμαθε ποτέ τι τους έκαναν, προφανώς τους βάλανε σε κανενα ορυχείο να δουλεύουν σαν σκλάβοι. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είχε επαφές με Άγγλους ή Μεταξάδες. Όσοι τον υποστηρίζετε θα έπρεπε να ντρέπεστε γιατί ξεπουλάτε τους Έλληνες της Σοβιετικής ένωσης για να διακαιολογήσετε την κομμουνιστική ιδεολογία σας. Και σε εκείνον που μίλησε για την επιχείρηση μπαρμπαρόσα να του υπενθυμίσω το σύμφωνο μολοτοφ-ριμπενρτορφ και τις φωτογραφίες που δείχνουν τον Στάλιν, μολότοφ, ριμπεντροφ να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους. Να μην πάω και στο μπολσεβίκο Λένιν που την ώρα που οι Ρώσοι δεν είχαν να φάνε, χρηματοδότησε τους Τούρκους με χρυσά νομίσματα, όπλα, πυροβολικά κτλ για να σκοτώσουν 1.000.000 Έλληνες. Το αστείο δεν είναι που υπάρχουν βουλευτές Κουμμουνιστές σήμερα. Το αστείο είναι ότι υπάρχουν βουλευτές Κουμμουνιστές στην Ελλάδα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock