Σάββατο, Ιανουαρίου 05, 2008

Οι 4 τρόποι να ξοδέψει κανείς χρήματα, ή γιατί ένα απλό site κοστίζει 942χιλ. ευρώ;

O Milton Friedman εξηγεί σε πέντε κουβέντες γιατί αυτό είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό:



There are four ways in which you can spend money. You can spend your own money on yourself. When you do that, why then you really watch out what you’re doing, and you try to get the most for your money. (Πχ να δώσεις κάνα χιλιάρικο για ένα free open source CMS με ένα έτοιμο template και μερικές ώρες/μέρες παραμετροποίησης, και κάτι παραπάνω για τις σελίδες του περιεχομένου) Then you can spend your own money on somebody else. For example, I buy a birthday present for someone. Well, then I’m not so careful about the content of the present, but I’m very careful about the cost. Then, I can spend somebody else’s money on myself. And if I spend somebody else’s money on myself, then I’m sure going to have a good lunch! Finally, I can spend somebody else’s money on somebody else. And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government. (Πχ ο Δήμος Αθηναίων για την ίδια δουλειά με το προαναφερθέν CMS, πλήρωσε 942.000 ευρώ!) And that’s close to 40% of our national income.

Και μία πιo κωμική εξήγηση από τον Sir Humphrey.

Την είδηση την είδα εδώ, υπάρχει και εδώ και εδώ (και σίγουρα πολλά ακόμα blogs). Μόνο η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων δεν είναι καμιά λαμπρή εξαίρεση, είναι ο κανόνας στην σπατάλη ειδικά τέτοιων έργων άυλης μορφής που ελεγκτική γραφειοκρατεία αδυνατεί να κοστολογήσει. Και οι άλλοι δήμοι ανάλογα ποσά δίνουν για σελίδες που ποτέ δεν θα πλήρωνε ούτε το ένα 1/100 των ζητούμενων χρημάτων ένας ιδιώτης.

11 σχόλια:

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

http://vaspersview.blogspot.com/2008/01/site.html

Αθήναιος είπε...

με 1.2εκ και χωρίς ούτε ένα ευρώ από τα 300χιλ της κρατικής επιχορήγησης που έταξαν, κάναμε Μπιενάλε. Έχω φρικάρει με αυτή την ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

H διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ανακοίνωσε με περηφάνια την συμφωνία της με τις 2 κατά τεκμήριο κορυφαίες Ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων Ο Ολυμπιακός συμφώνησε στα 14,5 εκατομμύρια Ευρώ για την περίοδο 2006-2008, ενώ ο Παναθηναϊκός (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές) στα 16 εκατομμύρια Ευρω για το διάστημα 2007-2010. Η είδηση μάλιστα επικοινωνηθηκε από τους κρατικούς τηλεοπτικούς & ραδιοφωνικούς σταθμούς ως ΜΕΓΆΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ της ΕΡΤ & απαρχή μιας νέας εποχής για το αθλητικό τμήμα της.

> Τι σημαίνει αυτό για σένα αγαπητέ Ελληνα πολίτη, ποδοσφαιρόφιλε η μη?
>
> Σημαίνει ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ οτι καλείσαι να ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 30,5 εκατομμύρια Ευρω (και κατι ψιλα), ητοι 10,4 δις δραχμουλες, στην επομενη 3ετια. Λεφτά τα οποια η (ηδη υπερχρεωμενη από υπεραριθμο προσωπικο κ τηλεοπτικα πανηγυρακια) ΕΡΤ δεν υπαρχει περιπτωση να βρει από αλλους πορους, πλην των μηνιαιων εισφορων σου!!
>
> Την στιγμη που ο ΑLPHA (ιδιωτικος σταθμος με πληρως οργανωμενο τμήμα πωλησης διαφημιστικου χρονου) κατάφερε φετος να εισπραξει λιγοτερα από 2,3 εκατομμύρια Ευρω για τα αντιστοιχα παιχνιδια του Ολυμπιακου (περιπου 145.000 Ευρω ανα παιχνιδι), η ΕΡΤ καλειται να εισπραξει τα υπερτριπλασια απλα για να μην ζημιωθει!!! Δηλαδη 485.000 Ευρω ανα αναμετάδοση, κατι πρακτικως αδύνατον με βαση το κοστος μοναδας του τηλεοπτικου χρονου + τηv διαρκεια της αναμεταδοσης. Τα ιδια φυσικα θα ισχυσουν και για το πακετο του Παναθηναικου.
>
> Σημειωτεον οτι ο ανταγωνιστης της ΕΡΤ στα δικαιωματα του Ολυμπιακου (ALPHA ) προσεφερε λιγοτερα από 5 εκατομμύρια Ευρω....με αλλα λογια, η ΕΡΤ προσέφερε 45% περισσότερα από τον ανταγωνιστή, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΦΑΝΗ ΛΟΓΟ για την μεγάλη αυτή διαφορά....
>
> Η φραση-κλισε "κοινωνικη προκληση" σε περιόδους ανέχειας & ανεργείας, μάλλον ωχριά...
>
> Ο κ. Παναγοπουλος - πρόεδρος / τσάρος / αυτοκράτωρ της ΕΡΤ- δήλωσε οτι ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για τις αντιδράσεις των πολιτών (βλ. εμμέσων μισθοδοτών του) και οτι "το σχέδιο ανάτασης της ΕΡΤ θα προχωρήσει με κάθε κόστος!"
>
> Κάθε κόστος λοιπόν ΄? ΝΟ PROBLEM mister .
Γιατι εγω ΔΕΝ προτίθεμαι να χρηματοδοτήσω το γαιτανάκι δημόσιων σχέσεων σας αγαπητέ κυριε Τζεγκις Χαν-καναλαρχη.
ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗ:

> Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να ΜΗΝ πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους.
> Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ( π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα) μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς ( π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε μπορείς να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να πληρώσεις ΜΟΝΟ το δεύτερο.
> Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδέχεσαι (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο. Το ΤΠκΔ ενημερώνει τον πιστωτή για την κατάθεσή σας και αυτός δεν έχει πλέον δικαίωμα να απαιτεί αυτά τα χρήματα (οπότε και να σου κόψει το ρεύμα).
Το υπόλοιπο ποσό ΜΠΟΡΕΙ να το διεκδικήσει δικαστικά!
>
> ΚΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
> ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ «ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ» ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.
> ΕΝΑ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ και ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!

>
> ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ. ΚΟΦΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ.....ΝΑ ΔΩ ΜΕΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΦΟΥΚΑΡΑ .

George Bourchas είπε...

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά 25%.
http://www.cityofathens.gr/katoikoi/koinonia-tis-pliroforias#2

“None of which should prevent Greece from becoming a genuinely modern European country with a relatively uncorrupt, transparent and accountable government. Sadly, the EU and its previous incarnations have not helped matters. By pouring enormous amounts of money in various kinds of aid – agricultural, structural, as a response to occasional need – it has merely exacerbated the corruption and the dependency mentality”.

«Κουτόφραγκοι» σοσιαλδημοκράτες;

cobden είπε...

Eπιτέλους, μετά από ένα χρόνο θητείας, ακούστηκε και για κάτι ο Νικήτας Κακλαμάνης!

Ανώνυμος είπε...

*Το παραπάνω κείμενο μου στάλθηκε μέσω e-mail υιοθετώ πλήρως αν και δεν γνωρίζω τον συγγραφέα του κειμένου

stathis είπε...

Είμαι μη ειδικός, απλά νοήμων άνθρωπος. Λέω λοιπόν: Κόστος "παραγωγής" site το υπολογίζω σε 45-60.000. Εισαγωγή στοιχείων 9 ευρώ ανά ώρα που δίνει η αγορά. ΄Αρα από τα 750.000 τιμολογήθηκαν 80.000 ώρες. 150 ώρες ανά μήνα ανά εργαζόμενο. 80.000 προς 150 ίσον 600 εργατομήνες. Κάπως πολλοί δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

stathis@ επεσες πολυ κοντα. Το σαιτ κόστισε 45.000. Δες την ανακοίνωση του δήμου

Κοινότητα Εκάλης είπε...

ME TOSA Λεφτα εφτιαχνε ποδηλατοδρομους και κανα πεζοδρομο αλλα...ζει αλλου ο ανθρωπος, τι να του κανουμε;

Παντως εχω την ιδεα οτι μονο του μελιμα ειναι το γηπεδο της ανωνυμης ποδοσφαιρικης εταιρειας-μαφιας ΠΑΟ Α.Ε. και τιποτε αλλο. Η Αθηνα ειναι ακυβερνητη και καθε μερα γινεται ολο και πιο τριτοκοσμικη.

Roark είπε...

H ανακοίνωση του Δήμου είναι τραγική και αφήνει έκθετη την προηγούμενη διοίκηση της κ.Μπακογιάννη.

Ουσιαστικά μας λέει ότι το τωρινό site κόστισε μόνο 45χιλ, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα προηγούμενο που κόστισε 700+χιλ και το οποίο ήταν τόσο ανεπαρκές που μετά από δύο χρόνια χρειάστηκε να αλλαχθεί!

Ποιός είναι υπόλογος για αυτήν την τρομερή σπατάλη;

Καλύτερα να ξόδευαν τα λεφτά σε κήπους ταρατσών όπως ο sir Humphrey!

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος Αθηναίων συμπλήρωσε προηγούμενη ανακοίνωσή του με το ακόλουθο κείμενο. Ακούω ότι συζητήθηκε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και τσακωνόντουσαν για κανά 2ωρο…

Θεωρώ ότι αφού οι φίλοι bloggers που ασχολήθηκαν με το θέμα την περίοδο 4-10 Ιανουαρίου «έκοψαν ταχύτητα» μετά την πρώτη απάντηση, η συνέχεια του θέματος «πιστώνεται» σε όσους εξακολουθούμε να γράφουμε για αυτό.

Το συμπληρωματικό κείμενο της ανακοίνωσης: http://www.cityofathens.gr/enimerosi-anakoinosi-gia-portal-toy-dimoy-athinaion-0

Όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη δαπάνη δημιουργίας της διαδικτυακής πύλης, θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

Το portal σχεδιάστηκε κατά τρόπο τέτοιο ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μιας πόλης που φιλοξένησε ένα επικοινωνιακά κορυφαίο γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Με το ποσό αυτό καλύφθηκαν τα παρακάτω:

* Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός portal ικανού να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πόλης των Αθηνών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
* Η φιλοξενία του portal σε μηχανήματα του αναδόχου για περισσότερο από 2,5 χρόνια τόσο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τέθηκαν πολύ υψηλές προδιαγραφές επισκεψιμότητας, όσο και στη συνέχεια με επίσης υψηλές προδιαγραφές (όχι όμως επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων).
* Τεχνική υποστήριξη του portal και ανάπτυξή του με νέες εφαρμογές και συνεχή ανανέωση του περιεχομένου για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα δυόμισι χρόνια.

Όσον αφορά στη διαδικασία κατακύρωσης του έργου:

* Διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός. Του διαγωνισμού προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος είχε δικαίωμα να καταθέσει για την προκήρυξη, τον προϋπολογισμό κλπ ενδεχόμενες ενστάσεις. Δεν τέθηκε από κανέναν και σε κανένα χρονικό σημείο της διαβούλευσης θέμα ύψους προϋπολογισμού.
* Το διαγωνισμό επόπτευσε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία και ομόφωνα κατέληξε σε όλες τις αποφάσεις.
* Ο διαγωνισμός κατέληξε τελικά στην αποδοχή της προσφοράς εκείνης η οποία ήταν όχι μόνο αυτή που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία, αλλά και εκείνη με τη χαμηλότερη τιμή.
* Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι μεγαλύτερες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες του κλάδου (έξι) και μάλιστα με τη μορφή κοινοπραξιών.
* Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έγινε δεκτό χωρίς καμιά ένσταση ή προσφυγή.
* Η υλοποίηση του έργου έλαβε χώρα κανονικά, πάντοτε υπό την επίβλεψη διαπαραταξιακής επιτροπής.
* Η διαδικασία στο σύνολό της εγκρίθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία ανέλαβε άλλωστε και τη χρηματοδότηση του έργου.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock