Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2008

Πως μερικά πράγματα παραμένουν επίκαιρα 500 χρόνια μετά...

Ηταν ένας καλός και πιστός Χριστιανός που όμως είχε γείτονα έναν Αφρικανό που είχε έρθει μετανάστης στην Ελλάδα. Αν και συμπαθούσε τον Αφρικανό μια και ήταν καλός άνθρωπος κατά βάθος ο Χριστιανός στενοχωριόταν γιατί ο γείτονας του άσχετα αν ήταν καλός άνθρωπος δεν θα πήγαινε στον Παράδεισο μια και δεν ήταν Χριστιανός. Ετσι προσπαθούσε να τον πείσει και αυτόν να γίνει Χριστιανός, λέγοντας του για την καλοσύνη του Θεού, για τον Παράδεισο και διάφορα άλλα. Ο Αφρικανός δέχτηκε το κύρηγμα του φίλου του, αλλά ήθελε να το ψάξει λίγο και αυτός.

Σκέφτηκε λοιπόν να μελετήσει αυτούς που είναι εκπρόσωποι του Θεού για τον οποίο τόσα είχε ακούσει. Ο Χριστιανός ακούγοντας αυτά τα πράγματα σκέφτηκε ό,τι τον χάσαμε τον φίλο μας δεν θα πιστέψει ποτέ. Μετά από λίγες μέρες έρχεται ο Αφρικανός και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος.

- Αποφάσισα αγαπητέ μου φίλε να βαφτιστώ και να γίνω και εγώ Χριστιανός.
- (Ξαφνιασμένος) Φανταστικά. Πώς το αποφάσισες τόσο γρήγορα;
- Κάθισα διάβασα, μελέτησα και έμαθα για τους ανθρώπους του Θεού εδώ και τους είδα να είναι στις βιλάρεc τους, τις πισίνεc τους, τις κρουαζιέρεc τους, να είναι ντυμένοι με άπειρα κοσμήματα και να έχουν μεγάλο πλούτο, ενώ οι πιστοί πεινάνε. Είδα επίσης και τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο εδώ του Θεού, να λέει ψέμματα για το τι έκανε στη Χούντα, να λέει άλλα πράγματα την μια μέρα και άλλα να κάνει την επόμενη και τώρα που πέθανε να τον τιμάτε όλοι σαν να είναι Αγιος.
- (Απορημένος) και...;
- Βλέποντας τον υπέρτατο ζήλο που επιδεικνύουν οι άνθρωποι του Θεού, βουτηγμένοι στην αμαρτία, στη διαφθορά, τη λαιμαργία και τον πλουτισμό, κάνοντας ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τους ανθρώπους να πάνε προς τη θρησκεία σας και αντίθετα η θρησκεία σας συνεχώς μεγαλώνει και αυξάνεται, σημαίνει ό,τι πρέπει να έχετε τον πραγματικό Θεό μαζί σας.

17 σχόλια:

MetroGuardian είπε...

Συγκινητική ιστορία, σαν κάτι ανέκδοτα που έχει ο καζαμίας :)

Σοβαρά τώρα, ποιός ασχολείται με αυτά τα πράγματα... Και γιατί 500 χρόνια μετά παρακαλώ? Και γιατί χριστιανισμός? Νομίζω η ιστορία ταιριάζει απόλυτα για οποιαδήποτε θρησκεία και σε οποοιαδήποτε χρονολογία.

"να τον τιμάτε όλοι σαν να είναι Αγιος."

Καλά μην υπερβάλλουμε τώρα. Το ότι το είπε η τηλεόραση δεν σημαίνει ότι έγινε και στην πραγματικότητα.

Στο διαδίκτυο, όπου δεν υπάρχει έλεγχος στα μηνύματα των χρηστών του κατεβάζουν κάτι τρισάγια ξεγυρισμένα.

Στην κηδεία του μόνο κάτι γριές εμφανίστηκαν και όλος ο πολιτικός κόσμος για να μαζέψει ψήφους από αυτές. Στα κανάλια απευθύνονταν στο target group τους (+60) για το λόγο αυτό τον εκθείαζαν.

Και τελικά, σε ένα θάνατο, οι εχθροί είναι καλό να σιωπούν, γιατί αλλιώς φαίνονται μικροί. Για το λόγο αυτό μιλούν μόνο οι φίλοι. Έτσι δημιουργείται η ανόητη ψευδαίσθηση ότι "όλοι" τον αγαπούσαν και τον τιμούσαν ...

Dorotheos είπε...

Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο. Η επιρροή της εκκλησίας και του χριστιανισμού στην Ελλάδα και τους πολίτες της είναι πολύ μικρότερη απ΄ όσο διαφαίνεται από τα ΜΜΕ και απ΄ ό,τι η ίδια η εκκλησία θεωρεί ότι έχει. Ισως η εκκλησία το γνωρίζει αλλά αρνείται να το δεχτεί λόγω των συντεχνιακών πλέον συμφερόντων της και κάποιου ένστικτου αυτοσυντήρησης.

Και φυσικά αυτή η επιρροή είναι διαρκώς φθίνουσα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το θάνατο το Αρχιεπισκόπου, αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος να σταματάει η κριτική στον οποιονδήποτε θανόντα επειδή... πέθανε. Θα μου πείτε τώρα καλά, από σεβασμό και μόνο στους δικούς του και στο πένθος τους πρέπει κανείς να σιωπά για κάποιο διάστημα. Το κακό είναι ότι αυτό το διάστημα πάντα αξιοποιείται επικοινωνιακά για να αλλοιώσει την συλλογική μνήμη προς το ευνοϊκότερο. Και αναφέρομαι φυσικά και σε απλούς ανθρώπους. Αν πχ. ο πατέρας μου ήταν κλέφτης και πέθαινε, το σωστό θα ήταν να πούμε ότι πέθανε ένας κλέφτης, και όχι ένας "άξιος οικογενειάρχης και καλός χριστιανός". Το ξέρω ότι ακούγεται πολύ κυνικό κάτι τέτοιο, αλλά πραγματικά μου τι δίνει να αποχαιρετούν όλοι τα εγκόσμια ακούγοντας όμορφα λόγια. Και πάλι δεν υπονοώ κάτι συγκεκριμένο για τον Αρχιεπίσκοπο.

Ανώνυμος είπε...

Kαι βέβαια τον έχουμε, πως επιβιώνουμε 2000 χρόνια τώρα, κάτω από όλες τις συνθήκες ;
Ο Αφρικάνος τελικά ήταν πιο ξύπνιος από πολλούς Ελληνες, χεχε .....

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε παιδιά δίκιο έχετε αλλά μάλλον υπερεκτιμάτε τη δύναμη του Θεού. Εδώ οι ΑΘΕΟΙ κομμουνιστές έσφαξαν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους αλλά εσείς του e-rooster εστιάζετε μόνο στην ιδεολογία τους και αγνοείτε ολοκληρωτικά το γεγονός ότι ήταν άθεοι. Αλήθεια το γεγονός αυτό δεν έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο στα εγκληματά τους (π.χ. αν πίστευαν ίσως κάποιοι από αυτούς να έλεγαν: 'Οχι δε θα σε σκοτώσω γιατί ο Θεός είπε Ου Φονεύσεις.)
Κατά δεύτερο λόγο με τόσες χιλιάδες κληρικούς στην Ελλάδα δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε έναν που να είναι ενάρετος, λιτός και χωρίς μισσαλοδοξία; ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ; Όντως το ψάξατε το ζήτημα ή απλά είστε προκατηλημμένοι εναντιόν της θρησκείας και απλά αναπαράγατε κάποια άθεα στερεότυπα;
Από που προκύπτει ότι ο άθεος είναι καλύτερος από τον πιστό; Από ποιά στατιστική μελέτη; ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ!
Όσο για τα ανέκδοτα τι θα λέγατε για το εξής: Ένας άθεος εγκληματίας σημαδεύει με το όπλο του κάποιον αθώο. Ο αθώος του λέει: "
Για όνομα του Θεού μη με σκοτώσεις".
Και τότε ο άθεος του λέει: "Sorry, there is no God." Και τον σκοτώνει.
Ποιος ξέρει, αν ο εγκληματίας δεν ήταν άθεος να είχαμε λιγότερη εγκληματικότητα.

libertarian είπε...

"υπερεκτιμάτε τη δύναμη του Θεού"

! ένα από τα χαρακτηριστικά των θεών είναι ότι είναι παντοδύναμοι. Αν υπήρχαν τότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η υποτίμηση της δύναμης τους μιας και το ανθρώπινο μυαλό θα ήταν ανίκανο να φανταστεί τι είναι ικανοί να πράξουν.

"έσφαξαν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους αλλά εσείς του e-rooster εστιάζετε μόνο στην ιδεολογία τους και αγνοείτε ολοκληρωτικά το γεγονός ότι ήταν άθεοι."

Δεν έχεις ακούσει για θρησκευτικούς πολέμους; Η πίστη στον θεό δεν εμπόδισε τους Χριστιανούς να κάνουν τις σταυροφορίες. Η πίστη στο αλάθητο των πιστεύω τους είναι αυτό που έσπρωχνε τους ανθρώπους όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια να σφάζουν ο ένας τον άλλον, η πίστη ήταν υπεύθυνη και για τις θηριωδίες των σοσιαλιστών.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως δεν το έθεσα σωστά όταν ανέφερα για υπερεκτίμηση της δύναμης του Θεού . Αναφερόμουν όχι στη δύναμη αυτή καθεαυτή αλλά στη δύναμη της πίστης σε Αυτόν που επειδή είναι ανθρώπινη έχει όρια.

Όσον αφορά τους θρησκευτικούς πολέμους ισχύει το εξής: Κράτησαν αιώνες και παρόλα αυτά σκότωσαν λιγότερους από όσους οι άθεοι ηγέτες του Ανατολικού Μπλοκ. Άρα κατά μέσο όρο είναι λιγότερο επικίνδυνο για τον συνανθρωπό σου να πιστεύεις παρά να μην πιστεύεις.

Επίσης libertarian αναφέρεις το εξής: "Η πίστη στον θεό δεν εμπόδισε τους Χριστιανούς να κάνουν τις σταυροφορίες." Αν ήταν τότε άθεοι οι ηγέτες δε θα είχαν γίνει σταυροφορίες; (απλά δε θα είχαν το όνομα σταυροφορίες). Ή μήπως θα είχαν γίνει περισσότερες και φονικότερες;

Τέλος η αναφορά σου στην πίστη στο αλάθητο και η αναφορά σου για τη σχέση του με τις θηριωδίες των σοσιαλιστών απλά αναγνωρίζει πως φανατικοί δεν είναι μόνο όσοι πιστεύουν ούτε μόνο για ζητήματα θρησκευτικής πίστης. Προφανώς συμφωνείς επομένως ότι και ένας άθεος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τους συνανθρώπους του και πως το πρόβλημα δεν είναι η πίστη αλλά ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία ανεξάρτητα αν προέρχονται από κληρικούς ή bloggers του e-rooster.

Andrew είπε...

Τώρα κάποιος που σφάζει στο όνομα του καλού και ελεήμονα Θεού του το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ανακόλουθος. Ομως δεν θέλω να πάω την συζήτηση για το αν οι άθεοι ή οι χριστιανοί ή οι μουσουλμάνοι ή οι Ιάπωνες που είχαν για θεό τους τον αυτοκράτορα έσφαξαν πιο πολλούς ή πιο λίγους και σε πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν δεν κρίνουμε αυτούς που έχουν πεθάνει πάντως μπορούμε οικοιοθελώς να πάμε στην ανακύκλωση τα βιβλία της Ιστορίας, μια και η επιστήμη αυτή έχει την κακή συνήθεια να ασχολείται με νεκρούς ανθρώπους και τις πράξεις τους.

Τώρα η αγιοποίηση που γίνεται σε αρκετούς δείχνει την μνήμη χρυσόψαρου καθώς και την ικανότητα κρίσης που έχει η ελληνική κοινωνία. Ετσι ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής για να πάρουμε παραδείγματα κάποιων που πέθαναν σχετικά πρόσφατα, έχουν πάρει θέση αγίου και γενικά έχουν ξεχαστεί τα "καλά" τους επιτεύγματα τα οποία έφεραν τη χώρα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Πάντως μου έκανε τρομερή εντύπωση που δεν συνέδεσε κανείς την ιστορία αυτή με το δεκαήμερο του Βοκκακίου.

Ανώνυμος είπε...

O Marx pistos????!!!!! Anave kantilaki kathe mera. Ke o idios den pisteve ton eafto toy otan egrafe gia thriskia opio toy laoy. Se ligo tha vgalete kai ton Hitler theousa. Ki esy pistos eise kai den to ksereis.

Athena Smith είπε...

Δυστυχώς αρκετοί ακόμα εξακολουθούν να ταυτίζουν την έννοια του Θεού με την κακοποίηση που έχει υποστεί αυτή η έννοια από τον άνθρωπο.

libertarian είπε...

Αθηνά όλες τις έννοιες οι άνθρωποι τις έφτιαξαν.

George τους περισσότερους δεν τους σκότωσαν στο όνομα του αθεϊσμού τους, σίγουρα κυνήγησαν και την εκκλησία (κυρίως για την οικονομική της δύναμη και την επιρροή που ασκούσε) αλλά τα περισσότερα θύματα ήταν στο όνομα του Σοσιαλισμού. Το γεγονός ότι ήταν και άθεοι. τις περισσότερες φορές έπαιξε τόσο ρόλο όσο το γεγονός ότι κάποιοι είχαν και μουστάκι πχ ο Στάλιν. (ο Χίτλερ πίστευε σε θεό)

Θα συμφωνήσω ότι μπορεί ο καθένας να είναι μισαλλόδοξος, πιστός ή άθεος. Αν και τις περισσότερες φορές τώρα αυτοί που είναι υπέρ της θανατικής ποινής, κατά των μεταναστών και των ομοφυλοφίλων είναι οι πιστοί, οι περισσότεροι άθεοι από την άλλη είναι το αντίστροφο.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις ακούσει για θρησκευτικούς πολέμους; Η πίστη στον θεό δεν εμπόδισε τους Χριστιανούς να κάνουν τις σταυροφορίες. Η πίστη στο αλάθητο των πιστεύω τους είναι αυτό που έσπρωχνε τους ανθρώπους όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια να σφάζουν ο ένας τον άλλον, η πίστη ήταν υπεύθυνη και για τις θηριωδίες των σοσιαλιστών.

file mas douleveis sto link les oti o Marx eixe thriskeftiki pisti kai apo kato les oti o Stalin ekane tis dolofonies alla einai asxeto me tis sgafes telika eixan thriskeftiki pisti i oxi

Το γεγονός ότι ήταν και άθεοι. τις περισσότερες φορές έπαιξε τόσο ρόλο όσο το γεγονός ότι κάποιοι είχαν και μουστάκι πχ ο Στάλιν.

As allaksoyme ligo tis lekseis na doyme ti tha vgei

Το γεγονός ότι ήταν και Χριστιανοί τις περισσότερες φορές έπαιξε τόσο ρόλο όσο το γεγονός ότι κάποιοι είχαν και γενειάδα πχ ο Πάπας.

molis apantises ston eafto sou

P.S. O Gould einai viologos. Dose kai kana link se istoriko gia tis pisteis toy Hitler. Gia osa kommatia glyfei toys Germanoys katholikous alla tosa yparxoyn poy borei na ypostiriksoyn ta teleios antitheta gia tin "thriskeftiki" pisti toy Hitler. Vrikan 10 apospasmata se 20 xronia politiki kariera? Otan apefthinesai ston lao ti tha peis? I elleipsi syxnon anaforon sto theio einai afto, mazi me alles anafores afti poy deixnei tin elleipsi pistis toy Xitler. O Hitler pisteve stin pronoia, oxi ston Theo.

libertarian είπε...

"file mas douleveis sto link les oti o Marx eixe thriskeftiki pisti kai apo kato les oti o Stalin ekane tis dolofonies alla einai asxeto me tis sgafes telika eixan thriskeftiki pisti i oxi"

Η πίστη ότι ο κόσμος θα κοκκινίσει έτσι και αλλιώς δεν έχει να κάνει με θεούς. Ο Στάλιν ότι έκανε ήταν στο όνομα του σοσιαλισμού (πάλη των Τάξεων κλπ) όχι γιατί ήταν άθεος. Θα μπορούσε να είναι θεϊστής και να κάνει τα ίδια (όπως ο Χίτλερ του γερμανικού εθνικο-σοσιαλιστικού Κόμματος).

"As allaksoyme ligo tis lekseis na doyme ti tha vgei

Το γεγονός ότι ήταν και Χριστιανοί τις περισσότερες φορές έπαιξε τόσο ρόλο όσο το γεγονός ότι κάποιοι είχαν και γενειάδα πχ ο Πάπας."

Η διαφορά είναι ότι οι μεν δεν έκαναν τους πολέμους στο όνομα της αθεΐας ενώ οι δε τους έκαναν στο όνομα του θεΪσμού, Κοινώς το γεγονός ότι ήταν άθεοι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο ενώ οι άλλοι σκότωναν στο όνομα του Θεού τους. (οι μεν δεν ήταν διατεθειμένοι να πεθάνουν για την μη-πίστη τους σε κάποιο θεό ενώ η δεύτεροι πέθαιναν και σκότωναν για την πίστη τους σε έναν θεό. Πρόσφατο παράδειγμα η επίθεση στους δίδυμους πύργους )

Ανώνυμος είπε...

Απλό είναι το θέμα... Η τυφλη πίστη σε κάτι και κυρίως η προσπάθεια να επιβληθεί αυτή η πίστη σε άλλους οδηγεί στην βία. Είτε με την μορφή του πολέμου, είτε με την μορφή της τρομοκρατίας είτε με οτιδήποτε άλλο. Το ποιά είναι η πίστη μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είτε είναι για τον σοσιαλισμό είτε για τον θεό είτε για την αθεία τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.(Αν και πιστεύω οτι κάποιος που έχει το άλλοθι του Θεού εγληματεί πιο έυκολα).

Υ.Γ Μεταξύ μας η εξουσία,ειδικά αν είναι συγκεντρωτική, χρησιμοποιεί την πίστη σε κάτι άσχετα αν η ίδια πιστεύει. Θέλω να πώ το βαθύτερο κίνητρο ενος δικτάτορα δεν είναι να επιβάλλει την πίστη του. Αυτό το χρησιμοποιεί για να πείσει τον λαό του. Στην πραγματικότητα θέλει να προέκτείνει την εξουσία του.

kouk είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kouk είπε...

καλά βρε ανώνυμε παραπάνω, τίποτα από όσα γράφει η σελίδα στο site του gould δεν τα έχει γράψει ο ίδιος, είναι αναφορές και μάλιστα τεκμηριωμένες. Και από τους συνδέσμους στο τέλος μπορείς να βρεις και άλλες πηγές. Είναι σαφές ότι ο Χίτλερ πίστευε στον Χριστό και στον θεό, όχι πάντα σύμφωνα με το δόγμα της χριστιανικής εκκλησίας βέβαια αλλά με ακλόνητη πίστη πάντα. Εσύ έχεις καμμία αναφορά που να υποστηρίζει την λεγόμενη αθεΐα του hitler?

Αλλά ακόμα και αν ο hitler ήταν κρυφο-αθεϊστής τι μπορούμε να πούμε για όλους τους υπόλοιπους ναζιστές; Θύματα της προπαγάνδας ίσως αλλά οι ίδιοι και όχι η χριστιανική πίστη τους που επένδυσε τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Οι ναζιστές ήταν πιστοί χριστιανοί, το αρνείται κανείς;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock