Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2008

"Ο Θεός της Ελλάδας μας έσωσε και πάλι"

Όχι αυτή δεν είναι δήλωση του Αρχιεπισκόπου αλλά επιστήμονα και μάλιστα του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Σταυρακάκη. Στον κ. Σταυρακάκη πολύ αρέσει να χρησιμοποιεί το όνομα του Θεού και να εξηγεί τις όποιες συνέπειες των φυσικών φαινομένων ως αποτέλεσμα ανάμιξης του Θεού με αυτά, λογοτεχνική και επικοινωνιακή αδεία, ίσως, αφήνοντάς μας όμως με την απορία γιατί η Σεισμολογία είναι κλάδος της Γεωλογίας και των Θετικών Επιστημών και δεν μελετάται ως κλάδος της Θεολογίας...Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Διαβάζουμε παρακάτω, στο ίδιο ρεπορτάζ:

Σε ερώτηση γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του μεγέθους, ενώ ξένα δίκτυα μέσω Ιντερνετ είχαν δώσει στοιχεία για το σεισμό, ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι και εμείς έχουμε τέτοιο αυτόματο δίκτυο, αλλά θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις καταγραφές μας γι αυτό και τσεκάρουμε τα δεδομένα, ξαναμετράμε τα μεγέθη για να είμαστε υπεύθυνοι σε ό,τι λέμε.

Να δεχτώ ότι πράγματι, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει μεγαλύτερη ευθύνη ( και θεσμική) στην ενημέρωση απ'οτι το BBC και το CNN, άσε που αυτοί είναι ξένοι, αρα, εξ ορισμού λιγότερο σοβαροί από εμάς που έχουμε και τον Θεό στο τσεπάκι μας, όχι παίζουμε.

Παρατηρώ όμως ότι το ρεπορτάζ εκτός από την καθυστέρηση στην ενημέρωση καταγράφει ως ξεχωριστές πηγές πληροφόρησης τέσσερις διαφορετικούς σεισμολόγους κι όχι μόνο την επίσημη του Γεωλογικού Ινστιτούτου, η οποία φαίνεται πως δεν αρκεί...

Αν ο Θεός της Ελλάδας είναι δραστήριος , τότε ο Θεός της προστασίας των Ελλήνων από την ανοησία φαίνεται πως το έχει ρίξει στο χάζεμα... Δεν εξηγείται αλλιώς.


19 σχόλια:

Μεγαλοκοπέλα είπε...

Ο θεός της Ελλάδας είναι λαμόγιο. Δεν εξηγείται αλλιώς!

Roark είπε...

Μια μικρή διευκρίνηση. Η Σεισμολογία δεν είναι κλάδος της Γεωλογίας αλλά της Γεωφυσικής. Όλοι οι αναφερόμενοι στο άρθροι και οι περισσότεροι που βγαίνουν στα κανάλια κατά καιρούς είναι φυσικοί, όχι γεωλόγοι.

Σπύρος Ντόβας είπε...

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο από αυτούς που τον επικαλούνται, είναι από ποιου θεού την βούληση μας σώζει συστηματικά ο Θεός της Ελλάδας.

Αθήναιος είπε...

Ναι, είναι ο Τομέας Γεωφυσικής που ασχολείται με τη Σεισμολογία αλλά υπάρχει τέτοιος στο Τμήμα Γεωλογίας, πολύ πιθανώς και στο Τμημα Φυσικής.

Ανώνυμος είπε...

Μην είμαστε υπερβολικοί ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι
΄΄ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός ενδιαμέσου εστιακού βάθους 80 χιλιομέτρων και αυτό ήταν που έσωσε την Ελλάδα....Αν ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος 15-20 χιλιόμετρα θα ακολουθούσε άλλος ένας μετασεισμός 6 Ρίχτερ και θα είχαμε αρκετές συνέπειες.΄΄
΄΄

Το ότι "Ο Θεός της Ελλάδας μας έσωσε και πάλι" που είπε ο κ. Σταυρακάκης μπορεί να εκληφθεί περισσότερο ως κοινή έκφραση και λιγότερο ως ΄΄μεταφυσική πεποίθηση΄΄

Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε από το να κάνουμε ΄΄διαγωνισμό ατάκας΄΄....

GreekForum είπε...

Και δεν κατάλαβα ποιο είναι το θέμα με το ότι γίνεται αναφορά σε 4 καθηγητές, αντί για έναν...

Stelios Frang είπε...

γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του μεγέθους

Εγώ υποψιάζομαι ότι καθυστέρησε, επειδή πήγε να ανάψει κερί... Όλοι οι πανεπιστημιακοί, 10-15 χρόνια πριν από το συνταξιοδοτικό όριο, αρχίζουν να βάζουν στο μυαλό τους πιθανή ανάδειξη σε θέση ακαδημαϊκού. Εκεί χρειάζονται και ψήφους από ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται πλέον μόνο με τη "σωτηρία" της ψυχής τους, οπότε μια ένδειξη θεοπληξίας, αφενός δεν βλάπτει κανέναν και αφετέρου μπορεί να φανεί ευεργετική. ;-)

Ανώνυμος είπε...

Σεισμός : Δείτε μέσα σε δευτερόλεπτα όλες τις πληροφορίες
Μέσα σε λίγο χρόνο εμφανίζονται όλα τα στοιχεία που αφορούν οποιονδήποτε σεισμό συμβαίνει στον κόσμο. Με απόλυτη ακρίβεια αμέσως.
http://fuckingblogger.wordpress.com/2008/01/06

Αθήναιος είπε...

@Δευκαλίων.

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σχολίαζα αρνητικά την έκφραση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων. Εδώ όμως υπάρχει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Το ελληνικό κράτος δαπανά τεράστια ποσά στην μελέτη των σεισμών και είναι οι διάφοροι Σταυρακάκηδες που έβγαιναν πριν από καιρό στα κανάλια και υπόσχονταν ότι θα έβγαζαν πρώτη μελέτη σεισμού σε 10'.

Η αναφορά του στο Θεό δεν έχει να κάνει με την πίστη του. Είναι ένας τρόπος να περάσει στον πολύ κόσμο την άποψη ότι αφενός δεν γίνεται πρόγνωση σεισμών και αφετέρου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ελάχιστα για να προστατευτούν από αυτούς. Ο Σταυρακάκης συχνά κάνει appeal στο συναίσθημα όταν στριμώχνεται από άλλους.

Τώρα και οι άλλοι που διαφοροποιούνται, οι 4 ή οι 14 να πάνε να τα πούν αυτά σε κανα συνέδριο. Τα τηλεοπτικά παράθυρα δεν είναι χώρος όπου διεξάγεται ο επιστημονικός διάλογος. Αλλά κι αυτοί για τα φράγκα νοιάζονται και όχι για την επιστήμη.

Αθήναιος είπε...

Σόρρυ ήμουν logged in από το λογαριασμό του Αθήναιου.

Ανώνυμος είπε...

δεν καταλαβαίνω την χρησιμότητα του σχολίου, προφανώς πρόκειται για καθαρή ειρωνία για την πίστη κάποιων ή για την αδράνεια της γλώσσας τους που ξεφεύγει σε χιλιοειπωμένες φράσεις των πατεράδων τους.

Οσον αφορά την επίκληση στα θεία, τώρα τελευταία υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι δείγμα ωριμότητας και διαυγειας. Δηλώνει την πραγματικότητα που λίγοι αντιλαμβάνονται. Την απίστευτα ισχυρή επίδραση που εχουν στην ζωή μας τυχαία γεγονότα. Και την οποία ο εγκέφαλός μας δεν ειναι κατασκευασμένος για να παίρνει σοβαρά υπόψιν. Σε αυτο το πλαίσιο κάθε φράση τύπου "μόνο ο θεός γνωρίζει" αποδίδει το νόημα και είναι και πολιτικά ορθή. Και επειδή ειμαι αλεργικός σε οτιδήποτε "politically correct" θα το αλλαξω λίγο. Σε μέγα μέρος, στα των ανθρώπων, .... μόνο οι θεοί γνωρίζουν. Που μας βλέπουν όλους να κάνουμε πλάνα και γελάνε, κραδένοντας το βασικό τους εργαλείο. Τα Ζαρια.

Κατα την ταπεινή μου άποψη. Η δήλωση του σεισμολόγου είναι σωστή.

Athena Smith είπε...

Σε στιγμές έντασης και αγωνίας συχνά αναφερόμαστε στο Θεό, επιστήμονες και μη. Θυμάμαι όταν ήταν πλέον σίγουρο οτι ο τυφώνας Κατρίνα θα χτύπαγε τη Λουϊζιάνα, ο τίτλος του NBC News ήταν "May God help us."

Από τους Έλληνες σεισμολόγους όμως μου έμεινε η "ποιότητα" της δημόσιας αντιπαράθεσης στο θέμα του ΒΑΝ. Απορήσαμε αρκετοί βέβαια πως ένα τέτοιο "ανεκτίμητο" -σύμφωνα με τις εφημερίδες- εργαλείο προβλέψεων είχε αγνοηθεί απο τους Γιαπωνέζους.

Ανώνυμος είπε...

Δεκτές οι ενστάσεις ότι ο σχολιασμός της φράσης του Σταυρακάκη είναι λίγο hair-splitting. Κρίμα όμως που τον Αύγουστο ο Θεός της Ελλάδας έκανε διακοπές και μας άφησε στο έλεος του "στρατηγού ανέμου".

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλαβω σε σαιτ φιλελευθερων ( και καλα !) αμα βγειτε θα απαγορευεται απο επιστημονες και πολιτες να επικαλουνται τον Θεο ?

Καποιος ειχε ξαναγραψει , οτι ειναι λαθος να ασχολειστε με τα του Θεου και τον αθεισμο κτλ , γιατι οπως και να το κανουμε το e-rooster το συνδεω εγω αλλα απο οτι βλεπω και αλλοι με την φιλελευθερη συμμαχια , και αν και θα σας ψηφιζα στις περασμενες εκλογες και μονο οταν ειδα οτι το πρωτο βιντεο αφορουσε την εκκλησια κτλ δεν σας ψηφισα !
Αν και συμφωνω με ολα οσα λεει η Φιλελευθερη συμμαχια , ακομη και το κοψιμο των σχεσεων εκκλησια-κρατους και μιλαω και για το οικονομικο!

Αλλα με τετοια ποστς και μπλογκς αντε γεια ! Οταν η χωρα αντιμετωπιζει τεραστια προβληματα , ειναι το τελευταιο θεμα με το οποιο θα ασχολιομουν-το μεταφυσικο !

Τελος συγκρινετε αυτο το "σαβουροποστ" με το αρθρο (κλάσεις ανώτερο ) του Πασχου Μανδραβελη http://www.medium.gr/articles/119980026145290.shtml

libertarian είπε...

Δεν απαγορεύεται να επικαλούνται τους θεούς, απλά δεν είναι επιστημονικό και αυτό κρίνουμε. Αν αυτό ήταν θαύμα τότε ο σεισμός στην νοτιοανατολική Ασία που σκότωσε χιλιάδες άτομα με το τσουνάμι τι ήταν;

Το e-rooster δεν ταυτίζεται με την Φ.Σ. Απλά κάποια μέλη του είναι ταυτόχρονα και μέλη της.

Το σποτάκι κατά την άποψη μου ήταν το πιο πετυχημένο απ' όλα.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Το βινταεκι μια χαρα ηταν, οποιος θελει θεοκρατουμενη δημοκρατια (κατι σαν το ιραν) ας ψηφισει Ν.Δ. ή αν ειναι ακομα πιο καμενος το ΛΑΟΣ. Ως επιστημονας επρεπε να ασχολητο μετην ερευνα και οχι με τα τηλεπαραθυρα.

Ανώνυμος είπε...

Ψυχραιμία παίδες! Δεν έγινε και τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί το βλέπετε τόσο σοβαρά το θέμα. Εδώ ο Τζωρτζ Μπους μιλάει με το Θεό...σύμφωνα δε με ορισμένους ρεπουμπλικάνους (sic) είναι όργανο (...) Του...

Kensai είπε...

Κι εγώ με τη σειρά μου προσκαλώ σε «λίγο ηρεμία».

Ας προσπαθήσουμε να χαλιναγωγούμε λίγο τα αθεϊστικά μας ένστικτα, αν μη τι άλλο, για να μη γινόμαστε το ίδιο «φονταμενταλιστές» με αυτούς που προτάσσουν Θεούς ως αρχηγούς του Σύμπαντος.

Ήταν μια κοινή έκφραση. Για όνομα του Θεού!
(χιχι... είπα Θεού, και με "Θ" κεφαλαίο...)

Ανώνυμος είπε...

Euxaristo paidia, den itan anagi.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock