Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2008

Οχι στο ξεπουλημα ειπαν

...και ετρεξαν να κατασπαραξουν τα κεφαλαια της δημοσιας επιχειρησης
..."για το καλο μας"

Με την φασαρια που γινεται για την παραχωρηση καποιων λιμενικων υπηρεσιων σε ιδιωτες ερχομαι σε πειρασμο να αντιγραψω κατι που ειχα γραψει πριν 2-3 χρονια:

Στα νεα ελληνικα των φυλλαδων υπαρχει μια θαυμασια λεξη, που χρησιμοποιειται τακτικα: ξεπουλημα. Οταν πωληθηκε η Γενικη Τραπεζα, εκραζαν οι αρθρογραφοι για το ξεπουλημα, οταν προσπαθει η κυβερνηση να πωλησει την Ολυμπιακη, ξεπουλημα βλεπουν οι εφημεριδες. Ακομα και οι γαλλικες ιδιωτικοποιησεις, εταιρειων οπως France Telecom, EDF ονομαζονται ξεπουλημα στο σημερινο ΒΗΜΑ.

[...]

Τι σημαινει ξεπουλημα? Τι ειναι αυτο που κανει μια απλη πωληση, στο πλαισιο της παγιας πολιτικης ιδιωτικοποιησεων να ειναι ξεπουλημα? Μην ψαχνετε να βρειτε καποιο νοημα ή καποια συνοχη στα λογια τους. Για τους ιδεοληπτικους που κυριαρχουν στον δημοσιο διαλογο, ξεπουλημα ειναι οποιαδηποτε πωληση.

Ακομα και οταν αποδεδειγμενα το δημοσιο ειναι ο χειροτερος διαχειριστης, ακομα και αν ολοι εχουμε δει ποσο πιο αποτελεσματικες ειναι οι ελευθερες αγορες, πχ στις τηλεπικοινωνιες. [...]

Και εχουν δικιο μαλλον οι φυλλαδες. Γιατι το δημοσιο ξεπουλαει το δικαιωμα του να φορτωνει μια εταιρεια με αργοσχολους. Ξεπουλαει την δυνατοτητα να υποχρεωνει τους καταναλωτες να αγοραζουν κακες υπηρεσεις σε υψηλες τιμες. Ξεπουλαει το δικαιωμα του να αναμιγνυεται σε καθε πτυχη της καθημερινης μας ζωης. Ξεπουλα το τρομερο πλεονεκτημα να φορτωνει εταιρειες με απαραδεκετες διοικησεις και τους φορολογουμενους με χρεη.

Αν αυτο σημαινει ξεπουλημα, τοτε το μονο που μπορω να πω ειναι: ξεπουληστε τα ολα!


ΥΓ Και για μια πιο επιστημονικη συζητηση του θεματος κοιταξτε αυτο το κειμενο που εξηγει λιγο τι σημαινει ιδιωτικοποιηση και τι εστι ξεπουλημα

27 σχόλια:

Athena Smith είπε...

Η απάτη εχει γινει αυθόρμητο ανακλαστικό στις εφημερίδες. Δεν ελέγχονται. Στον τίτλο λένε "ξεπούλημα" (για το ΒΗΜΑ μιλάω) αλλά στο άρθρο δεν υπαινισσονται κάτι τέτοιο. Αντίθετα γράφει οτι η πώληση έγινε "προκειμένου να εξοικονομήσει περί τα 4,5 δισ. ευρώ και να βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας του." Και μετά προσθετει "Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση Ραφαρέν είχε πουλήσει μερίδιο ..."
Οχι "είχε ξεπουλήσει' αλλά "ειχε πουλήσει."
Κράχτης ο τίτλος για να τραβήξει τον αριστεριζοντα ημιμαθή.
Αυτά είναι τα μίντιά μας. Να τα χαιρόμαστε.

Φυσικά αυτά θέλουμε ως λαός να ακούμε. Φοβόμαστε οτιδηποτε θυμιζει λειτουργια ελευθερης αγοράς διοτι δεν ειμαστε προετοιμασμενοι για τον ανταγωνισμό. Βλέπουμε τον αλλον να προοδευει και αντι να θελουμε να βελτιωθουμε για να τον ανταγωνιστουμε, τον φθονουμε, τον μειωνουμε με διαφορα ξεφτιλιστικα επίθετα και κατα βάθος επιθυμουμε την εξοντωση του. Για να μπορουμε να συνεχισουμε ανενοχλητοι την υπολειτουργια μας, να θεωρούμε το "βόλεμα" ως "επιτευγμα" και να μην ανησυχουμε οταν αυτοι που επιπλεουν δεν ειναι οι κολυμβητες αλλα οι φελλοι.

Νομιζω το ξαναγραψα αλλα ας το ξαναπω. Βλεπω κρατη σαν την Ινδια και την Κινα να θελουν να σταματησουν το τρενο για να ανεβουν και μετα βλεπω εμας να θελουμε να το σταματησουμε για να κατεβουμε.

Κριμα.

javapapo είπε...

πέσταααα!

Ανώνυμος είπε...

Σωστα τα βρίσκω όσα αναφέρεις...
Απλά θα πρέπει και οι πολιτικοί της Νεας Δημοκρατίας ίσως να βγουν και να υπερασπιστούν με επιχειρήματα αυτά που αναφέρεις και εσύ.

Ανώνυμος είπε...

καλα οταν αυξηθουν ολα 1000% να δω ολους εσας. Βεβαια το πιο πιθανο ειναι μα μη σας πειραξει και καθολου γιατι ειστε ολοι φραγκατοι και ζειτε στη κοσμαρα σας.
ΕΥΤΥΧΩΣ δεν ειστε ουτε το 0,5% του κοσμου αλλιως θα ημασταν χαμενοι .

Ανώνυμος είπε...

για τον συντροφο ...

όπως αυξήθηκαν οι τιμές με την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Αν είχαν ακόμα τα ηνία οι σφοι σου στον ΟΤΕ μάλλον δεν θα σερφάριζες τώρα εδώ.

Ειναι λυπηρό να διαπιστώνουμε κάθε φορά την έκταση και τις υποδομές αυτού που ο Γ. Μαρίνος όρισε από παλιά στην Οικ. Ταχυδρόμο ως ο "στρατός κατοχής".

Ανώνυμος είπε...

Μιλαμε για αφοπλιστικο επιχειρημα.
με αποστομωσες κανονικα τι να πω.
στη ουσια ομως δεν απανταει κανεις σας. για δειτε τι γινεται και κανονικη σας πατριδα στη USAAAAA.
που για μια επισκεψη στον οδοντιατρο πρεπει να υποθηκευσεις το σπιτι σου.
για δειτε τα χαλια της εθνικης τους οικονομιας.
χιλιες φορες η δικη μας ανοργανωσια παρα το δυτικο μοντελο.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@συντροφος pavdim
Μιλαμε για αφοπλιστικο επιχειρημα. με αποστομωσες κανονικα τι να πω.

Σε ποιο ακριβώς επιχείρημά σου θα έπρεπε να αναζητήσουμε το αντεπιχείρημα; Στο ότι είμαστε όλοι ‘φραγκάτοι’ και ζούμε στην ‘κοσμάρα’ μας; Όντως, δύσκολο να αντικρούσεις τόσο λογικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια Bush, η οικονομία των ΗΠΑ είναι εμφανώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την ελληνική - όπως και των περισσότερων δυτικών χωρών. Υποπτεύομαι ότι το ‘χιλιες φορες η δικη μας ανοργανωσια παρα το δυτικο μοντελο’ κρύβει πίσω του το βόλεμα ορισμένων που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τους μηχανισμούς που ελέγχουν την αγορά και τη ζωή μας. Είναι όμως τουλάχιστο ειλικρινές, το παραδέχομαι.

Athena Smith είπε...

Αδυνατω να καταλαβω που στηριζεται το επιχειρημα των φτηνων τηλεπικοινωνιων στην Ελλαδα οταν ειχαμε το κρατικο μονοπωλιο (που κατα καποιον τροπο συνεχιζεται). Στο οτι τα ελειμματα τα πληρωναμε εμεις; Ακομα κι αν δεν υπηρχαν τεραστια ελειμματα (μη ξεχνατε οτι ο ΟΤΕ ειχε γινει αρενα προσληψεων διαφορων ασχετων οπως και η Ολυμπιακη)η παροχη των τριτοκοσμικων υπηρεσιων τοτε δεν αξιζε φραγκο! Οι τελευταιοι ημαστα που εισαγαγαμε ψηφιακη τεχνολογια και μαλιστα απο τις σαβουροαποθηκες της Ανατολικης Γερμανιας. Οταν αλλοι σκαβανε και βαζανε οπτικες ινες παντου!

Και για το κοστος των οδοντιατρων τωρα....Παρ'ολο που το ιατρικο συστημα ειναι πανακριβο με τους οδοντιατρους η κατασταση αρχισε να αλλαζει. Αγοραζω ενα dental plan για ολη την οικογενεια με 150 δολλαρια το χρονο και πληρωνω τις τιμες που βλεπετε εδω
Αρκετα χαμηλοτερες των Ελληνικων αν δεν απατωμαι.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Σύντροφε pavdim,
Στις ΕΠΑ οι οδοντίατροι σαν τους δικούς μας είναι είδος υπό εξαφάνιση. Οι οδοντιατρικές σχολές τους κλείνουν μία, μία. Ο λόγος είναι η φθορίωση του ποσίμου ύδατος που περιορίζει την συχνότητα εμφανίσεως της τερηδόνας. Έτσι οι οδοντίατροι στρέφονται σε διακοσμητική οδοντιατρική για την οποία πράγματι πρέπει να υποθηκεύσεις το σπίτι σου. Αλλά δεν την χρειάζεσαι, βέβαια.
Τώρα, βέβαια, όπως λέει ο Αμερικανός στρατηγός Jack D. Ripper στην ταινία Dr. Strangelove του Στάνλεϋ Κιούμπρικ : Αντιλαμβάνεσαι ότι η φθορίωση είναι η πιο τερατωδώς συλληφθείσα και επικίνδυνη κομμουνιστική συνωμοσία που χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουμε ποτέ ;

S G είπε...

Αθηνα οντως ο φθονος φαινεται να ειναι απο τα πιο καταστροφικα ελατωματα της κουλτουρας μας.

ντινο οι πολιτικοι της ΝΔ αδυνατουν να μιλησουν για αυτα γιατι απλα δεν πιστευουν στην ελευθερη αγορα (και αρκετοι δεν εχουν καν βασικες γνωσεις οικονομικων αλλα τεσπα)

συντροφε παβντιμ το θεμα των τιμων εξηγειται αναλυτικα στο κειμενο που λινκαρα στο υστερογραφο μου.

"τι γινεται και κανονικη σας πατριδα στη USAAAAA. [...] για δειτε τα χαλια της εθνικης τους οικονομιας. χιλιες φορες η δικη μας ανοργανωσια παρα το δυτικο μοντελο."

ναι η αληθεια ειναι οτι οι ΗΠΑ εχουν τεραστιο οικονομικο προβλημα γιαυτο και ζηταν απεγνωσμενα οικονομικη ενισχυση απο την Κουβα και το πρωην ανατολικο μπλοκ. μας κοροϊδευεις συντροφε? σε μια μεση πολη των ΗΠΑ που μενω αμφιβαλλω αν υπαρχει εστω ενα βιομηχανικο προϊον που να ειναι ακριβοτερο αποτι στην Αθηνα. Η ποιοτητα ζωης ακομα και των φτωχοτερων ειναι πραγματικα υψηλοτερη αποτι μπορει να ευχηθει να ειχε ενας μικρομεσαιος Ευρωπαιος.

(οσο για τα δοντια το στερεοτυπο εδω ειναι οτι οι Ευρωπαιοι εχουν χαλια δοντια, για τους λογους που δινει βασικα ο Γ.Γεωργανας)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω για την "δηθεν" κατάσταση των φτωχών στην υιοθετημένη μου πατρίδα USAAA ορίστε μερικά στατιστικά στοιχεία βασισμένα στην σταιστική υπηρεσία (Census Bureau). Τα αντιγράφω από κείμενο του Robert E. Rector του Heritage Foundation. Τα στοιχεία αυτά υποννοούν και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ένα μεγάλο μέρος των ανασφάλιστων στις ΗΠΑ είναι ανασφάλιστοι.

Το 2005 υπήρχαν συνολικά 37 εκατομμύρια φτωχοί στις ΗΠΑ σε σύνολο 294 εκατομμυρίων, ποσοστό δηλαδή 12.6% του πληθυσμού.

-43% των κατηγοριοποιημένων ως φτωχών διαθέτουν ιδιόκτητο σπίτι. Τα χαρακτηριστικά στου σπιτιού που κατέχει η μέση φτωχή οικογένεια είναι δε ως εξής. Τρία υπνοδωμάτια, πλήρες μπάνιο και μπανάκι, γκαράζ, και βεράντα.

-80% των φτωχών οικογενειών έχουν κλιματισμό (Air condition) στο σπίτι τους. Το 1970 μόνο 36% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ είχαν κλιματισμό.

-Μόνο 6% των φτωχών οικογενειών (δηλαδή 6% του 12.6%) ζούνε στριμωγμένοι. Πάνω από τα 2/3 έχουν περισσότερα από δύο δωμάτια ανά άτομο.

- Ο μέσος αμερικανός φτωχός έχει περισσότερο χώρο από το μέσο κανονικό (όχι φτωχό) άτομο που ζει στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βιέννη, την Αθήνα, και άλλες μεγαλουπόλεις ανά την Ευρώπη. Περίπου 3/4 των φτωχών οικογενειών στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο, ενώ 31% έχουν δύο ή περισσότερα.

- 97% των φτωχών οικογενειών έχουν έγχρωμη τηλεόραση, ενώ πάνω από το 50% έχουν πάνω από δύο.

- 78% των φτωχών οικογενειών έχουν βίντεο ή DVD, ενώ 62% έχουν καλωδιακή η δορυφορική τηλεόραση.

- 89% των φτωχών οικογενειών έχουν φούρνο μικροκυμάτων, πάνω από το 50% έχουν στερεοφωνικό συγκρότημα, ενώ περισσότερο από το 1/3 έχουν αυτόματο πλυντήριο πιάτων.

Τι δείχνουν όλα αυτά? Όχι ότι αυτές οι οικογένειες δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά ότι είναι καλύτερο να είσαι φτωχός στις ΗΠΑ παρά μεσαία τάξη στην πλειονότητα των χωρών ανά τον κόσμο. Για αυτό άλλωστε και μεταναστεύουν νόμιμα και παράνομα άτομα από όλα τα οικονομικά στρώματα στις ΗΠΑ. Μπορεί στις ΗΠΑ οι πλούσιοι να είναι πλουσιότεροι, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους φτωχούς.

Ολόκληρο το κείμενο υπάρχει εδώ.
http://www.heritage.org/Research/Welfare/bg2064.cfm

Ανώνυμος είπε...

o mesos amerikanos ftwxos mporei na exei spiti (alh8eia twra me to credit crunch) kai thleorash.
Kollegio mporei na paei xwris na xreiastei na foithsei se prep school?
Medical insurance?
Epeidh o logos tou Pavdim einai grafikos den xreiazetai na ginomaste eksisou grafikoi kai na leme epeidh exei egxrwmh tv kai plunthrio piatwn wow ti kala pernaei o ftwxos se sxesh me to 1970. A exei kai air condition.
To 1970 kai o plousios den eixe prosbash se ekseligmenes 8erapeies pou exoume twra auto shmainei oti den htan plousios tote?
Mou 8umizei auta pou grafei o kwstas ena ar8ro tou A8anasiou Ellis sthn Ka8hmerinh gia thn ataksikh kai kala amerikanikh koinwnia.
Sumboulh Pavdim get a life
Kwsta ksekabala thn kalamo giati h ptwsh ponaei apotoma

Ανώνυμος είπε...

μεγαλε( τι μεγαλε δηλαδη τελοςπαντων..) με προτρεπεις get a life εεε? παλι καλα που εγω ειμαι γραφικος και εσυ καθολου αμερικανακι.
α ρε κακομοιρη να σε στειλω εγω πισω στα χωραφια του χωριου σου, εκει που ο πατερας και ο παππους σου μοχθησαν πραγματικα για να μπορεις εσυ να λες τετοιες ανοησιες. να δουλεψεις εκει να σου βγει το λαδι.
τοτε ρε κακομοιρη θα σε δω.
τουλαχιστον οι αλλοι χρηστες και ομοιδεατες σου απαντησαν με επιχειρηματα.
Αφου ολοι ομως μου λετε οτι θιγεστε οταν σας προσαπτουν φιλοαμερικανισμο τοτε μπορειτε να μου πειτε γιατι επικαλειστε συνεχεια αυτο το διαβολικο κρατος ως παραδειγμα προς μιμηση?.
τελος παντων ειναι μεγαλη κουβεντα και αδυνατο να λυθει σε ενα μπλογκ το οποιο παρακολουθω γιατι μ αρεσει η συνθεση αποψεων ακομα και αν μερικες φορες φαινομαι εριστικος, οπως και εσεις βεβαια(μερικες φορες) στα δικα μου τα ματια.

Ανώνυμος είπε...

me orfana tou marx ti na suzhthseis ante kane kana euxelaio gia na patakseis to diaboliko amerikaniko kratos

Ανώνυμος είπε...

den mporw na epixeirhmatologhsw se kapoion pou leei mia xwra diabolikh, einai san na suzhtame gia to an isxuei h barutikh elksh.
xairetismous ston suntrofo fidel

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

μήπως την κάλαμο την έχεις καβαλήσει εσύ και δεν το έχεις καταλάβει? Και για να σου απαντήσω συγκεκριμένα...

Kollegio mporei na paei xwris na xreiastei na foithsei se prep school?

Πίστευα ότι μπορεί να είχες ζήσει στις ΗΠΑ, αλλά με αυτή σου την ερώτηση θέλω να πιστεύω ότι δεν τη έχεις καν επισκευτεί, αλλιώς δε νομίζω ότι θα την έκανες. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι, και αν ποτέ επισκευτείς τη Μασσαχουσέττη έλα να με βρεις να σε συστήσω στους φοιτητές μου για να τους ρωτήσεις ο ίδιος. Αντίθετα ελάχιστοι μπορούν στην Ελλάδα να σπουδάσουν σε ΑΕΙ χωρίς να έχουν ξοδέψει του κόσμου τα λεφτα σε φροντηστήρια.

Medical insurance?

Ασφαλώς, καθώς όσοι έχουν τόσο χαμηλό εισόδημα καλύπτονται δωρεάν από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα Medicaid.

A exei kai air condition.

Γέλα, αλλά όταν με τους καύσωνες στην Αθήνα πεθαίνουν ηλικιωμένοι από τη ζέστη ο κλιματισμός που περιφρωνείς σώζει ζωές.

To 1970 kai o plousios den eixe prosbash se ekseligmenes 8erapeies pou exoume twra auto shmainei oti den htan plousios tote?

Μα το 1970 υπήρχε κλματισμός, απλώς λίγοι μπορούσαν να τον αγοράσουν. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σου, ναι, η γραφική κατά την άποψή σου θέση των οικονομολόγων είναι ότι χάρη της καινοτομίας, η οποία είναι αποτέλεσμα του οικονομκού συστήματος, οι σημερινοί φτωχοί είναι σε κάποιους τομείς πολύ πιο πλούσιοι από τους πλούσιους 100 χρόνια πριν, διότι έχουν πρόσβαση σε προϊόντα που τότε δεν υπήρχαν ή ήταν πολύ ακριβά. Αυτά υπάρχουν χάρη του οικονομικού συστήματος!! Θα σχεδίαζαν ποτέ αερόσακο ή ABS για τα Λάντα? Σε ποιούς τομείς έχει τα ηνία στην καινοτομία η Ελλάδα?

Και για να καταλάβω και εγώ, αν η τηλεόραση, το DVD, το πλυντήριο πιάτων, το ιδιόκτητο σπίτι, το αυτοκίνητο κ.λπ. δεν είναι δείγμα ποιότητας ζωής τότε τι είναι? Αλλιώς γιατί να ανησυχούμε για τους φτωχούς αν όχι για την έλλειψη δυνατότητά τους να μπορούν να αγοράζουν αγαθά που διευκολύνουν τη ζωή μας? Διότι αν δεν είναι για αυτό, ας κάνουμε μια λογιστική εγγραφή βρε αδερφέ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για $1 εκατομμύριο το οποίο όμως δε θα μπορούν να το ξοδέψουν, θα είναι απλά συμβολικό. Αλήθεια θα έχουν γίνει πραγματικά πιο πλούσιοι τότε? θα έχει αυξηθεί η ευημερία τους?

Τέλος για να εξηγούμαι, δεν είπα ποτέ ότι δεν υπάρχουν οικονομικά στρώματα στις ΗΠΑ (η λέξη τάξη έχει για μένα πολύ διφορούμενο νόημα) και δεν ισχυρίζομαι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι σε καλή κατάσταση. Ειδικά το 20% των φτωχών (δηλαδή περίπου το 3% του συνολικού πληθυσμού) ζούνε σε πολύ άσχημες συνθήκες για λόγους που εξηγούνται στο άρθρο αν κάνεις τον κόπο να το διαβάσεις. Αυτό που ήθεκα να επισημάνω, και σκέψου το, είναι πόσοι άνθρωποι που θα χαρακτηρίζονταν μεσαίου εισοδήματος στην Ελλάδα ζουν το ίδιο ή χειρότερα από το μέσο φτωχό στις ΗΠΑ όπως σκιαγραφείται από τις στατιστικές. Αυτό εσένα τι σου λέει?

Ανώνυμος είπε...

Από περιέργεια κοίταξα το dental plan, ένα σφράγισμα που στην Ελλάδα κοστίζει 30 ευρώ περίπου, κοστίζει $500 και με την έκπτωση $350. Καθόλου φτηνό!

Η επίπτωση της τερηδόνας στις ΗΠΑ στα παιδιά είναι γύρω στο 50%, οπότε μάλλον έχουν ανάγκη ένα μεγάλο νούμερο σφραγίσματα, ακόμα και αν όντως η επίπτωση της τερηδόνας πέφτει.

Στον φίλο που είπε για τα δόντια έχω να παρατηρήσω αυτό. Στην Ελλάδα οι οδοντίατροι είναι ιδιώτες και οι φτηνές τιμές έχουν να κάνουν με το ότι το ελληνικό κράτος/μπάχαλο δεν έχει κανέναν έλεγχο στην ποιότητα των οδοντιάτρων, αλλά έχουμε άπειρους οδοντιάτρους από σχολές άλλων χωρών, οπότε έχοντας πολλούς οδοντιάτρους, και πολλούς κακούς μάλιστα, και οι τιμές πέφτουν. Αντίθετα στις ΗΠΑ δεν γίνεται να είσαι απόφοιτος σχολής άλλης χώρας και να ασκήσεις την οδοντιατρική-κακώς βέβαια. Οπότε η ακρίβεια οφείλεται μάλλον σε κρατική παρέμβαση. Και γι'αυτό οι πολίτες των ΗΠΑ πάνε σε φτηνές χώρες όπως η Ταϋλάνδη-στην Μπανγκόκ έχει την καλύτερη οδοντιατρική κλινική στον κόσμο!-όπως πάνε όμως και οι Έλληνες από Λάρισα και πάνω σε Γιουγκοσλαβική Μακεδονία-Τίτο Βέλες, Στρώμνιτσα και Μοναστήρι- και Βουλγαρία-Σαντάνσκι και Πετρίτσι- για να φτιάξουν τα δόντια τους πιο φτηνά.

Δεύτερον και σημαντικότερον, δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας στον κόσμο, ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις, που να σου καλύπτει την οδοντιατρική περίθαλψη. Και στην Ελλάδα δίνει τιμές πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς, αλλά και αλλού σου καλύπτουν πολύ λίγα ή και καθόλου, ακόμα και αν το σύστημα είναι 100% κρατικό. Άρα φίλε αυτά που λες είναι μόνον πυροτεχνήματα. Για ρώτα πόσο κάνουν τα δόντια στην Αγγλία, στην Γαλλία και στην Γερμανία και μετά συγκρίνεις Ελλάδα-ΗΠΑ. Ξέρεις πόσο κάνουν τα δόντια στην Μαλαισία και την Μπουρκίνα-Φάσσο; Γιατί δεν μας συγκρίνεις με αυτούς;

Ανώνυμος είπε...

nai kosta eimai sigouros oti oi ftwxoi tou 1970 einai plousioteroi apo tous plousious tou 17ou aiwna.
Exoun Medicaid swsto mea culpa
Oson afora gia to college mhn mou les gia duo treis milame susthmika. Mporei o mesos amerikanos na foithsei sto Princeton sta BSc programmata tou an den exei sustaseis, exei teleiwsei kalo sxoleio kai exei fragka? Upo poia ennoia aksiokratias enas moron san ton Bush Jr teleiwse Yale.
Kai sth Masaxouseth uparxei to MIT pou tier 1, uparxei to Uni Mass Amherst pou einai 100+ sto Shanghai index kai 100ades alla kollegia pou einai tier x.Se poio didaskeis esu?
Anti8eta kserw oti o mesos Elbetos mporei na spoudasei sto ETH me 1100$ to xrono.
Kosta an katalabes apo thn apanthsh sto orfano tou Marx Pavdim, oute antikapitalisths eimai, oute uper tou fidel. Opote auta gia ta Lada asta toulaxiston oso aforoun emena.
Katagrafontai duo apopsei eksisou laikistikes h tou Pavdim kai h dikia sou.
Anti na anazhtame to aristoteliko meson bgainetai duo akraioi kai leei o enas gia ta aga8a tou uparktou. Kai o allos e ti kala pou pernane oi ftwxoi exoun DVD, egxrwmh kai klimatistiko Fujitsu.
Susthmika o kapitalismos paragei anisothtes apo to 1970 kai meta oi opoies gia mena einai aparadektes. 170 fores perissotero pairnoun oi CEOs, to eisodhma ths mesaias takshs exei meinei sta8ero, to meridio mis8wn sto aep pollwn xwrwn exei upoxwrhsei uper autou twn kerdwn.
Den me noiazei an legetai pagkosmiopoihsh auto, einai mia susthmikh anohsia. An sou aresei be my guest, alla prosexe mhn bre8eis kapote sto lowest place of the pecking order opws areskeste na to lete sto america.

Athena Smith είπε...

nievski το σφραγισμα (filling)παει 60 δολλαρια. Η απονευρωση (root canal)παει γυρω στα 350 (λιγοτερο αλλα υποθετω το στρογγυλεψες)

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο, αν και τα σφραγίσματα που λέει που κάνουν $60 είναι τα προληπτικά και όχι τα κανονικά: 1 Surface White Filling for U or L Front Tooth. Η τιμή τους είναι λογικό να είναι διαφορετική από τα κανονικά σφραγίσματα, αφού τα προληπτικά αν θες τα κάνεις.Αλλά η απλή τιμή είναι $120 έτσι κι αλλιώς. Τα $350 δολλάρια προέκυψαν επειδή κοιτούσα κατά λάθος το root crown-τη γέφυρα-για τα $350-καλή τιμή σε σχέση με την Ελλάδα που πάει γύρω στα 150 ευρώ- αλλά και $330 για απονεύρωση είναι πολλά! Στην Ελλάδα συγκριτικά κάνει καμιά σαραντάρα. Η λίστα δεν λέει πόσο κάνουν τα κανονικά σφραγίσματα! Τεσπά, δεν αλλάζει και πολλά σε αυτά που έγραψα πιο πάνω, εξάλλου αν είναι συνεπής ο φίλος που λέει για τα δόντια οφείλει για αρχή να μετακομίσει στην Βουλγαρία,για να μην πω Ταϋλάνδη-εκεί κι εγώ θα πήγαινα-αφού φτηνά σφραγίσματα=υγιής χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Παρεπιμπτόντως, χρεώνουν και τον καθαρισμό, που οι περισσότεροι οδοντίατροι τον κάνουν τζάμπα ή πολύ φτηνά. Και η επίσκεψη πάει κι αυτή χωριστά. Πολλά τα λεφτά, Άρη...

libertarian είπε...

"170 fores perissotero pairnoun oi CEOs"

λογικό όταν διαχειρίζεται μια εταιρία που έχει χιλιάδες υπαλλήλους και έχει αξία εκατομμυρίων δολαρίων. Εξάλλου αν είναι αντιπαραγωγικό το να παίρνουν όσα παίρνουν άλλες εταιρίες θα τους φάνε την δουλειά.

A chief executive officer (CEO) or chief executive is the highest-ranking corporate officer, administrator, corporate administrator, executive, or executive officer in charge of total management of a corporation, company, organization, or agency


" to eisodhma ths mesaias takshs exei meinei sta8ero,"

If America's Middle-Class is Disappearing, It's Only Because Ordinary Americans are Getting Richer and Richer
"Controlling for inflation, in 1967, 8 percent of households had an annual income of $75,000 and up; in 2003, more than 26 percent did. In 1967, 17 percent of households had a $50,000 to $75,000 income; in 2003, it was 18 percent. In 1967, 22 percent of households were in the $35,000 to $50,000 income group; by 2003, it had fallen to 15 percent. During the same period, the $15,000 to $35,000 category fell from 31 percent to 25 percent, and the under $15,000 category fell from 21 percent to 16 percent. The only reasonable conclusion from this evidence is that if the middle class is disappearing, it's doing so by swelling the ranks of the upper classes."

Ανώνυμος είπε...

@ συμπαθή κατά τα άλλα Ανώνυμο

Ειλικρινά δεν είδα ένα επιχείρημα στα σχόλιά σου παρά μόνο χαρακτηρισμούς όπως οι εξής: 'γραφικός', 'ακραίος, 'ορφανά του Μαρξ', 'λαϊκιστής' και πουθενά ουσία. Χίλιες φορές να συζητώ με τον σύντροφο PAVDIM ο οποίος είναι διατεθειμένος να συζητήσει με στοιχεία και επιχειρήματα, παρά με κάποιον ο οποίος δεν αισθάνεται καθόλου την ανάγκη να αναπροσαρμώσει τους ισχυρισμούς του όταν αυτοί καταρρίπτονται. Και εξηγούμαι.

Η μόνη σου απάντηση στα στοιχεία που δείχνουν ότι ο μέσος φτωχός στις ΗΠΑ έχει επίπεδο διαβίωσης που σε πολλές άλλες χώρες θα τον κατέτασε στη μεσαία τάξη ήταν Α, καλά, το Air Condition και το DVD. Σε ρώτησα αν το σπίτι, το αυτοκίνητο, ο κλιματισμός και όλα τα άλλα δεν καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής και δεν απάντησες.

Υποννόησες ότι οι φτωχοί αυτοί δεν έχουν ιατρική περίθαλψη. Όταν σου εξήγησα ότι έχουν είπες, Α καλά, Medicaid.

Υποννόησες ότι οι Αμερικανοί δε μπορούν να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμιο παρά μόνο αν είναι από prep schools. Σου είπα ότι κάτι τετοιο δεν ισχύει. Τώρα τα γυρνάς και λες ότι δε μπορούν να σπουδάσουν στο Γέιλ (μα είναι δυνατο εκατομμύρια φοιτητές να σπουδάσουν όλοι σε 1 ή και 10πανεπιστήμια?). Και μετά αναφέρεις, άσχετο, τον Μπους, λες και το γεγονός ότι ο Μπούς σπούδασε στο Γέιλ λόγω διασυνδέσεων σημαίνει και το αντίστροφο, ότι δεν μπορεί κανείς να σπουδάσει στο Γέιλ παρά μόνο αν έχει διασυνδέσεις, το οποίο είναι τρανταχτό λάθος λογικής. Μετά άρχισες να λες για Tier 1 αγνοώντας ότι το Tier αναφέρεται στις ερευνητικές επιδώσεις και όχι στην ποιότητα διδασκαλίας. Για την ακρίβεια, μερικά από τα καλύτερα κολλέγια ως προς την παρεχώμενη εκπαίδευση, όπως το Gettysburg College από όπου αποφοίτησε ο Ρον Πωλ, το κολλέγιο θηλέων Wellesley College από όπου αποφοίτησε η Χίλαρυ, το Grinnel College, το Reed College, το Macaleseter College και πολλά άλλα που αγνοείς δεν είναι Tier 1!

Και τέλος παραποιείς και τα λεγόμενά μου ότι δήθεν είπα "τι καλά που περνάν οι φτωχοί." Για πήγαινε πίσω και ξαναδιάβασε και πες μου που το είπα αυτό. Και αντιγράφω από το πρώτο ποστ:

"Τι δείχνουν όλα αυτά? Όχι ότι αυτές οι οικογένειες δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά ότι είναι καλύτερο να είσαι φτωχός στις ΗΠΑ παρά μεσαία τάξη στην πλειονότητα των χωρών ανά τον κόσμο"

Kαι από το δεύτερο:
"δεν είπα ποτέ ότι δεν υπάρχουν οικονομικά στρώματα στις ΗΠΑ (η λέξη τάξη έχει για μένα πολύ διφορούμενο νόημα) και δεν ισχυρίζομαι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι σε καλή κατάσταση. Ειδικά το 20% των φτωχών (δηλαδή περίπου το 3% του συνολικού πληθυσμού) ζούνε σε πολύ άσχημες συνθήκες για λόγους που εξηγούνται στο άρθρο αν κάνεις τον κόπο να το διαβάσεις."

Επειδή όμως το χώρο της εκπαίδευσης τον ξέρω πολύ καλά ορίστε μερικά ακόμα στοιχεία. Το 1970 οι απόφοιτοι λυκείου στις ΗΠΑ αποτελούσαν το 74% του εργατικού δυναμικού ενώ το 26% είχε τουλάχιστον πρώτο πτυχίο. Το 2000 μόνο το 43% ήταν απόφοιτοι λυκείου ενώ το 57% είχαν τουλάχιστον πρώτο πτυχίο. Πως συμβαδίζει η εξέλιξη αυτή με αυτό που ισχυρίστηκες ότι δήθεν οι Αμερικανοί έχουν περιορισμένες δυνατότητες για σπουδές είτε γιατί δεν γίνονται δεκτοί είτε επειδή δε μπορούν να πληρώσουν?

Προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και τελικά σου ξέφυγε, και εννοώ τη λέξη ανισότητα. Δηλαδή αποκάλυψες ότι δε σε ενδιαφέρει το πόσο πλούσιοι είναι οι φτωχοί, αλλά το πόσο πλουσιότεροι είναι οι πλούσιοι. Φαίνεται ότι προτιμάς ένα σύστημα όπου οι φτωχοί μετά δυσκολίας επιβιώνουν αρκεί να υποφέρουν όλοι το ίδιο, παρά ένα σύστημα όπου οι φτωχοί ζουν καλύτερα αλλά οι πλούσιοι πολύ καλύτερα. Και για να μη μου πεις ότι προτιμάς και τα δύο, για πες μου αλήθεια σε ποια χώρα είναι όλοι οι πολίτες Μπιλ Γκέιτς και αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό?

Παράδειγμα: η αύξηση των πτυχιούχων στην Αμερική είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ανισότητας. Το 1970 ο πτυχιούχος είχε μισθό 50% υψηλότερο του απόφοιτου λυκείου. Το 2000 είχε μισθό 81% υψηλότερο παρά την αύξηση της προσφοράς πτυχιούχων. Πρόσφατες εργασίες ισχυρίζονται ότι η αύξηση του ρυθμού τεχνολογικής ανάπτυξης οδήγησε σε γρηγορότερη αύξηση της ζήτησης για πτυχιούχους με αποτέλεσμα ο μισθός των πτυχιούχων να ανέβει γρηγορότερα. Αυτό οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης για σπουδές, και τα Πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν με αποτέλεσμα την αύξηση των πτυχιούχων. Αν θεωρείς ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αρνητική λόγω της αύξησης της ανισότητας στήριξε λοιπόν το Ελληνικό σύστημα όπου η λογική είναι ¨τοσους πτυχιούχους τι να τους κάνουμε?"


@ Nievskii & Athena

Παιδιά πριν συγκρίνετε τιμές πρέπει να λάβετε υπ' όψην και την αγοραστική δύναμη. Μπορεί τα σφραγίσματα που λέει ο λογος στη Μπουρκίνα Φάσο να είναι 3 φορές φτηνότερα από, πες, την Αγγλία, και παρόλα αυτά λιγότερα άτομα να μπορούν να πληρώσουν για αυτά διότι το εισόδημα εκεί είναι 5 φορές χαμηλότερο, το οποίο δικαιολογεί και γιατί είναι φτηνότερα.

Ανώνυμος είπε...

kost esu me parapoieis

oudemia dia8esh eirwneias gia to medicaid eipa mea culpa htoi la8os mou kata thn metafrash apo latinika se ellhnika.

to 8ema den einai na foithsoun 1.000.000 atoma sto yale, ayto pou lew einai mporei na foithsei kapoios sto yale sta BSc programmata xwris na exei ta $30.000+ pou apaitountai
e oso kai na to kourazeis h apanthsh einai oxi. Kai gia ta prep schools o kosmos to xei toumpano. Stelnei ena prep school kosmo sto University of Phoenix? Harvard stelnei kai Chicago. Twra an gia sena ta tiers den exoun shmasia ti na pw. Yparxei kai to Regent tou Pat Robertson tier 4 kai exei theology kai law school. Afou o nomos einai idios ton idio didaskoun, e ti na teleiwseis Regent ti na teleiwseis Yale.
Egw sou lew sto Elbetiko Harvard to ETH o elbetos spoudazei me $1000 arneisai authn thn pragmatikothta?
Gia pes mou esu ena MBA (an exoun) apo ta colleges pou egrapses, poso timatai se sxesh me ena MBA (ennow se ranking kai salary)apo Chicago h Columbia. Afou to MBA einai didaskalia kai oxi research 8a prepei to idio. Am de.

Ta alla antikapitalistika gia Bill Gates klp ta afhnw. Egw kserw pws o kosmos sthn Amerikh exounme gnwstous filous klp dusanasxetei gia ta uphla eksoda ths anwtaths ekpaideushs kai ths peri8elpshs. Bebaia esu an exeis tenure kai den se akoumpaei o business cycle mporeis na koimasai hsuxos.alloi omws oxi.
twra gia ta air condition spitia klp, sou ksanalew kai o plousios tou 17ou aiwna den ta eixe. auto eleipe na leme oti den uparxei proodos. mhpws na leme euxaristoume pou exoume kai embolia?

libertarian sou apantw gia to prwto, uparxei megalo debate gia tis amoibes twn ceos. psakse sthn die8nh bibliografia. O Chuck Prince eskase kanoni sthn citibank kai efuge me 100.000.000 $ reusta , options kai metoxes ekei na deis xamos

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

oudemia dia8esh eirwneias gia to medicaid eipa mea culpa htoi la8os mou kata thn metafrash apo latinika se ellhnika.

Ζητώ συγνώμη, δεν κατάλαβα τι εννοουσες.

mporei na foithsei kapoios sto yale sta BSc programmata xwris na exei ta $30.000+ pou apaitountai
e oso kai na to kourazeis h apanthsh einai oxi

Πρώτα από όλα τα $30,000+ περιλαμβάνουν όχι μόνο τα δίδακτρα αλλά και τα έξοδα στέγασης και διατροφής. Έστω και έτσι, η απάντηση είναι ναι, λόγω των επιδοτούμενων από το κράτος δανείων. Έτσι κατάφερε και σπούδασε η γυναίκα μου στο Smith College το οποία ξεχρεώνει τώρα χρησιμοποιώντας το μισθολογικό κέρδος που αποκόμησε σπουδάζοντας.

Twra an gia sena ta tiers den exoun shmasia ti na pw.

Δεν έχουν τη σημασία που θες να τους προσάψεις. Αλλιώς τους φοιτητές που σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια (για τα 120 καλύτερα τμήματα οικονομικών δες τα rankings των Στέγκου, Μαμουνέα, http://www.jedc.com/bin/eearank.pdf, το ΕΤΗ που είναι?) θα πρέπει να τους βγάλουμε τελείως άχρηστους. Επαναλαμβάνω όμως ότι μερικά από τα καλύτερα κολλέγια δεν βρίσκονται στη λίστα διότι επιλέγουν να επικεντρωθούν στη διδασκαλία και όχι στην έρευνα, και παρόλα αυτά οι φοιτητές τους βρίσκουν πολύ καλές δουλιές ή μπαίνουν μετά σε πολύ καλά μεταπτυχιακά προγράμματα (π.χ. ο Κώστας Συρόπουλος, καθηγητής οικονομικών στο Ντρέξελ πριν γίνει δεκτός για διδακτορικό στο Γέιλ τελείωσε το Reed College, ο Collin Powell το City College of New York, κ.λπ.).

esu an exeis tenure kai den se akoumpaei o business cycle mporeis na koimasai hsuxos

Tenure δεν έχω ακόμα, όμως όχι μόνο δεν ανησυχώ, αλλά υπάρχει πιθανότητα να αλλάξω Πανεπιστήμιο καθώς προσδοκώ ότι θα έχω καλύτερη προσφορά από αλλού. Η έλλειψη ικανών ατόμων στον τομέα μου είναι τόση που τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να προσλάβουμε παρόλο που ψάχνουμε, και πάλι καλά που έχουμε γεμίσει κινέζους και ινδούς και επανδρώνονται τα τμήματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχει ανέβει το κόστος της εκπαίδευσης, καθώς τα Πανεπιστήμια ανταγωνίζονται μισθολογικά για να προσελκύσουν καθηγητές ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς (στα οικονομικά ο μέσος νεοπροσληφθείς καθηγητής παίρνει μεικτά περίπου $80,000). Από την άλλη όμως ανεβαίνει και η αξία του πτυχίου (όπως έγραψα και πριν ο μισθός του πτυχιούχου) και άρα η δυνατότητα του πτυχιούχου να καλύψει τα έξοδα.

mhpws na leme euxaristoume pou exoume kai embolia?

Ευχαριστώ δεν χρειάζεται να πεις καθώς αυτοί που τα ανακάλυψαν το έκαναν σε μεγάλο βαθμό με σκοπό το ίδιο όφελος, το κέρδος. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να αναρωτηθείς αν η καινοτομία που οδηγεί την οικονομική πρόοδο είναι ανεξάρτητη του οικονομικού συστήματος ή αν είναι αποτέλεσμα του συστήματος. Εγώ ισχυρίζομαι το δεύτερο, και για αυτό λέω ότι προτιμώ ένα σύστημα στο οποίο η ποιότητα ζωής όλων αυξάνεται ταχύτερα, έστω και αν οδηγεί σε μεγαλύτερη ανισότητα, παρά ένα σύστημα στο οποίο το κράτος παρεμβαίνει σε τέτοιο βαθμό προκειμένου να αμβλύνει τις όποιες ανισότητες ώστε δημιουργεί τέτοιες στρεβλώσεις στα κίνητρα που επιβραδύνουν την οικονομική πρόοδο.

S G είπε...

"Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να αναρωτηθείς αν η καινοτομία που οδηγεί την οικονομική πρόοδο είναι ανεξάρτητη του οικονομικού συστήματος ή αν είναι αποτέλεσμα του συστήματος."

αυτο ειναι ακριβως η καιρια ερωτηση, που δυστυχως παρα πολλοι ξεχνουν να ρωτησουν.

"Egw sou lew sto Elbetiko Harvard to ETH o elbetos spoudazei me $1000 arneisai authn thn pragmatikothta?"

ναι τα διδακτρα ειναι χαμηλα οπως και σε ολα τα γερμανικα ΑΕΙ. μονο που Χαρβαρντ δεν εχει ο γερμανοφωνος χωρος οπως και να το κανουμε (ειδικα το ΕΤΗ δεν συγκρινεται καν αφου ειναι πολυτεχνειο). Εξαλλου και στο ΕΤΗ δεν σπουδαζει ο καθε Ελβετος, ετσι?

Κωστα το ΕΤΗ ειναι πολυ δυνατο ιδρυμα, το καλυτερο οικονομικο τμημα Ελβετιας ομως ειναι μαλλον στο πανεπιστημιο της Ζυριχης οπου βρισκεται μεταξυ αλλων και ο Ernst Fehr.

Ανώνυμος είπε...

eksakolou8w na lew pws den eimai antikapitalisths eimai opados ths eleu8erhs oikonomias sto ba8mo pou den paragei foveres anisothtes kai apokleismous.
ontws sg sto eth den spoudazei ka8e elbetos omws o logos gia na mhn spoudasei den einai ta xrhmata h an teleiwse prep school klp den sugkrinontai ta 30.000 enos amerikanikou uni epipedou eth me ta 1000 pou zhtaei to eth.
den sugkrinetai amesa to eth me to harvard to dexomai afenos tou polytechnics xarakthra tou. eksakolou8w na pisteuw oti ta germanofwna engineering departments humboldt, munich ,eth einai ta kalutera die8nws. asxeto bebaia me to 8ema alla dikh mou diapistwsh

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock