Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2008

Η αριθμητική της διαφθοράς

Υπάρχουν όντως πολιτισμικές αξίες και ηθικές στάσεις που ίσως βοηθούν στην εξάπλωση της διαφθοράς. Σίγουρα στην ανοχή της.
Η διαφθορά όμως δε γεννιέται από το πουθενά, ούτε είναι ασύνδετη με το μέγεθος της κρατικής γραφειοκρατίας. Όταν περιορίζουμε την ελευθερία μας να συναλλασσόμαστε ελεύθερα και παραχωρούμε εξουσίες σε μικρές ομάδες γραφειοκρατών, παραγκωνίζουμε και την ατομική ευθύνη ως μοχλό οργάνωσης της κοινωνίας μας για να την αντικαταστήσουμε με επιτροπές, ανώτατα συμβούλια και πολιτικούς αξιωματούχους – διορισμένους πάντα από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δε χρειάζεται μεγάλη σπουδή για να συμπεράνει κανείς ότι όσο μεγαλύτερος ο κρατικός μηχανισμός, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα ανάπτυξης της διαφθοράς. Ακόμα και σε μια κοινωνία αγγελικά πλασμένη, όπου οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι δε θα ξεπερνούσαν το 1%, αν ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο, θα είχαμε πιθανότατα περισσότερους από 10,000 διεφθαρμένους γραφειοκράτες.

CPI Vs. EFI


(Πηγές: Transparency International Corruption Perceptions Index 2007, EFI 2008 (xls))

Όταν πρωτοάνοιξα τραπεζικό λογαριασμό, από τα πρώτα πράγματα που έμαθα είναι να μη δίνω σε κανέναν τις πιστωτικές μου κάρτες και να κρατάω το PIN μου αυστηρά μυστικό. Μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε επιτέλους την ίδια τακτική και με τις κυβερνήσεις μας;

17 σχόλια:

Lion είπε...

Προσφατα διαβαζα στο Spiegel οτι η ρωσικη κυβερνηση αποφασισε να χρησιμοποιησει την διαφθορα, αφου δεν μπορει να την καταργησει.

Αυξηθηκαν λοιπον εξωφρενικα οι χρηματικες ποινες. Με δεδομενη την διαφθορα, οι δημοσιοι υπαλληλοι δωροδοκουνται, προκειμενου να μην τιμωρησουν τους παραβατες. Αλλα το ποσον της δωροδοκιας ειναι αναλογο με το υψος της επισημης ποινης.

Εξωφρενικες ποινες σημαινουν εξωφρενικα μπαξισια προκειμενου να τις αποφυγεις. Και επειδη κανεις δεν μπορει να πληρωσει τα μπαξισια (ποσο μαλλον την κανονικη ποινη), ολοι αποφευγουν να παραβαινουν τον νομο.
Πραγμα που καταργει και την διαφθορα - οι δημ. υπαλληλοι δεν παιρνουν μπαξισι απο τους νομοταγεις ;-)

Elementary, my dear Watson

Kensai είπε...

Είναι όμως η γραμμική αυτή σχέση μεταξύ Corruption Perceptions Index (CPI) και Economic Freedom Index (EFI) έτσι απλή;

Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν από πίσω συγχυτικοί παράγοντες (confounding factors) που οδηγούν στην τυχαία σύνδεση των δύο παραμέτρων;

Επίσης, ποιός απ'τους δύο παράγοντες σμπρώχνει τον άλλο; Η οικονομική ελευθερία τη μείωση της διαφθοράς ή τούμπαλιν;

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@kensai
Πολύ σωστές οι ερωτήσεις/παρατηρήσεις σου.
Στις πρώτες δυο απαντάω με ευκολία όχι.
Στην τελευταία με 'δεν ξέρω/δεν απαντώ'. ;-)

Ο ισχυρισμός που κάνω είναι βέβαια ότι η οικονομική ελευθερία - που συνοδεύεται προφανώς και με τη μείωση του κράτους – περιορίζει τις πηγές της διαφθοράς. Η γραφική παράσταση δεν αποτελεί απόδειξη – απλά illustration του ισχυρισμού.

Ανώνυμος είπε...

trekse ena Granger causality test alla den uparxei time series

Ανώνυμος είπε...

h an einai endogenous variables kai oi duo hausmann test

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι η σχέση είναι γραμμική και είναι προφανές από αυτό το φοβερό επιστημονικό graph ότι ο μεγάλος δημόσιος τομέας προκαλεί διαφθορα. Γι' αυτό και οι λιγότερο διεφθερμένες χώρες (που σύμφωνα με όλες τις έρευνες είναι οι Σκανδιναβικές) έχουν εδώ και δεκαετίες πολύ μικρό δημόσιο τομέα ε;;;;;

Λοιπόν επειδή τα οικονομικά και οι κοινωνικές επιστήμες δεν είναι engineering παρακαλούνται οι των θετικών να μην ψάχνουν για γραμμικές σχέσεις αιτιότητας εκέι που δεν υπάρχουν...

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@libs
Λοιπόν επειδή τα οικονομικά και οι κοινωνικές επιστήμες δεν είναι engineering παρακαλούνται οι των θετικών να μην ψάχνουν για γραμμικές σχέσεις αιτιότητας εκέι που δεν υπάρχουν...

Συμφωνώ απόλυτα. Κι αυτός που έγραψε το post πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ότι όντως δεν υποστηρίζει ότι μια οποιαδήποτε γραφική παράσταση συσχετισμού μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει γραμμική σχέση αιτιότητας. Χμ… για μια στιγμή… το έκανε ήδη απ’ ότι βλέπω.

Μπορεί όμως μια τέτοια γραφική παράσταση να χρησιμοποιηθεί ως illustration ενός επιχειρήματος;

Ανώνυμος είπε...

etrekse palindromhsh xwris na elgksei gia endogeneia aneksarthths kai eksarthmenhs metablhths. Einai kata thn apopsh mou spurious result. Oute kan ta t-tests den edwse. To grafhma 8elei epaneksetash

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Ποτέ – και τονίζω το ποτέ – δε θα χρησιμοποιούσα ένα στατιστικό συσχετισμό για να συμπεράνω σχέση αιτιότητας: έχω φιλοσοφικό κώλυμα με τη συγκεκριμένη πρακτική. Παρ’ όλα αυτά, ας δεχτώ ότι μπορεί και να δημιούργησα λάθος εντύπωση. Ο στόχος μου, επαναλαμβάνω, ήταν να παρουσιάσω μια illustration (εξακολουθεί να μου διαφεύγει ο ελληνικός όρος) μιας παρατήρησης που προηγείται της παράστασης και να δώσω αφορμή να συζητήσουμε την παρατήρηση αυτή.

Για όσους επιμένουν για τα στατιστικά στοιχεία της παράστασης, τους καλώ να κρίνουν μόνοι τους τα δεδομένα:
http://blogs.hiveworks.com/ges/wp-content/uploads/2008/01/efivscpi.xls

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: δεν υποστηρίζω ότι τα στατιστικά δεδομένα που παρουσιάζω αρκούν για να υποστηρίξουν σχέση αιτιότητας – η στατιστική συσχέτιση είναι όμως υπαρκτή.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

… και για τη σύγκριση σκανδιναβικών χωρών και Ελλάδας:

http://blogs.hiveworks.com/ges/wp-content/uploads/2008/01/efi_scandinavia.png

Ανώνυμος είπε...

αφού λοιπόν δεν ήθελες να μας δείξεις γραμμική σχέση αιτιότητας γιατί έτρεξες την γραμμική παλινδρόμηση και έβαλες και σε περίοπτη θέση το R^2?

επίσης ένα διάγραμμα από μόνο του δεν illustrate τίποτα-πόσω μάλλον σε τέτοια δύσκολα ζητήματα.

και δεν βλέπω να χεις απαντήσει πως γίνεται οι σκανδιναβικές χώρες να χουν μεγάλο δημόσιο τομέα αλλά ελάχιστη διαφθορά.

τέλος, το διάγραμμα που συγκρίνει σκανδιναβικές και Ελλάδα δεν κατάλαβα τι μετράει στον κάθετο άξονα.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@libs
Για το πρώτο μέρος της παρατήρησης: σε παραπέμπω στα παραπάνω σχόλιά μου – βοηθάει αν ρίξεις μια ματιά και στα δεδομένα.

Για τις σκανδιναβικές χώρες: ο κάθετος άξονας μετράει ακριβώς την οικονομική ελευθερία με βάση το Index of Economic Freedom που χρησιμοποιώ και στην αρχική παράσταση. Μπορεί όντως το κράτος σε αυτές τις χώρες να είναι μεγαλύτερο απ’ ότι στην Ελλάδα, αλλά εμπλέκεται λιγότερο στην αγορά (μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία) – σύμφωνα τουλάχιστο με το EFI.

Athena Smith είπε...

Η διαφθορά έχει να κάνει και με τη κουλτουρα του κράτους. Αλλη κουλτουρα εμεις οι Βαλκανιοι, που κατα τη γνωμη μου δεν ειμαστε και μπροστινο τραπεζι, άλλη οι Σκανδιναβοι. Πολυ ενδιαφερουσα μελετη που δειχνει τη σχέση μεταξυ κουλτουρας και διαφθορας ειναι το Culture and Corruprion
Oι συγγραφεις πειραματιστηκαν με πολιτες απο 43 κρατη με διαφορετικους δεικτες διαφθορας. Εγραψαν: “By comparing behavior across treatments we can identify the effect on behavior of an internalized social norm or preference for not engaging in bribery because it is harmful to society. We conclude that corruption is part a cultural phenomenon.”
Πολλοι παραγοντες ειναι αυτοι που δημιουργουν μια κοινωνια πολιτων όπου παρατηρεις μια μη επιβαλλομενη συλλογικη δραση η οποια βασιζεται στην ικανοποιηση κοινων συμφεροντων και υπηρεσια κοινων αξιων.

S G είπε...

Αθηνα ενδιαφερον το πεηπερ που δινεις. Και ντρεπομαι λιγο που δεν εχω ασχοληθει περισσοτερο με αυτον τον κλαδο (τα μισα references ειναι απο ατομα του εργαστηριου που δουλευα :-) )

Η διαφθορα ειναι σιγουρα ζητημα κουλτουρας, το θεμα ειναι αν οι μηχανισμοι που δημιουργουμε ειναι ευνοϊκοι στην αναπτυξη διαφθορας ή οχι. Αυτο φανταζομαι παει να δειξει ο Γιωργος Σ.

Σε αυτην την χωρα με τους εκατονταδες ηλιθιους, ασαφεις και αλληλοαντικρουομενους κανονισμους για καθε ζητημα, εχουμε πολυ πεδιο αναπτυξης διαφθορας.

Και με την βαλκανικη κουλτουρα τρομερης ελλειψης ακεραιοτητας, αν υπαρχει χωρος για διαφθορα γρηγορα πεφτει το λαδωματακι.

Το μεγαλο ερωτημα για μενα ειναι αν η λυση ειναι η εξαφανιση και του τελευταιου δημοσιου υπαλληλου, ή ενα προγραμμα εξορθολογισμου ολου του δημοσιου μηχανισμου, με απολυσεις σε πολλες υπηρεσιες, αλλα ισως και προσληψεις σε αλλες!

Δεν νομιζω οτι ενα δυτικο κρατος μπορει να επιβιωσει χωρις υψηλου επιπεδου, μορφωμενη και αποτελεσματικη γραφειοκρατια. Πρεπει να βρουμε εναν τροπο να μην γεμιζουμε την γραφειοκρατια μας με χαραμοφαηδες αλλα με αξιολογα ατομα...

ΥΓ παλινδρομηση??? αυτο ειναι η μεταφραση του regression?

Ανώνυμος είπε...

Ναι παλινδρόμηση= regression.

Συμφωνώ με τον SG και τον/την Athena ότι βασικά είναι ζήτημα πολιτιστικό (culture).

Γι'αυτό και διαφώνησα με την επιστημονικοφανή προσέγγιση του άρθρου που για μια ακόμη φορά μας έδειξε πόσο μανιχαιστική και μονόπλευρη είναι η νεοφιλελεύθερη σκέψη (αγορά καλό, κράτος κακό κατά το four legs good, two legs bad).

Παρεπιμπτόντως το Economic Freedom Index που καταρτίζει το πάντα αντικειμενικό (...) Heritage Foundation ήδη περιλαμβάνει την απουσία διαφθοράς ως μια απο τις παραμέτρους της οικονομικής ελευθερίας. Επομένως το διάγραμμα είναι ακόμη πιο παραπλανητικό απ'ότι νόμιζα εξ αρχής.

Athena Smith είπε...

libs
Εγραψα οτι ειναι θεμα και κουλτουρας. Οχι βασικα κουλτουρας. Πραγματικα αγνοω όλες τις παραμετρους.
Τι εχω δει χονδρικα και μη επιστημονικα. Εδω στην Αμερικη ουτε ξερω που βρισκεται η εφορια. Ο,τι χρειαστω, ή με το ιντερνετ θα το διεκπεραιωσω ή δια αληλλογραφιας. Μονο αν μου κανουν έλεγχο θα εχω τη "χαρα" της προσωπικης γνωριμιας.
Στην Αθηνα γνωριζεσαι με δεκαδες υπαληλλους στην εφορια, με τον τμηματαρχη και με αλλους. Επομενως διευκολυνεται μια συναλλαγη.

Το αλλο παραδειγμα που εχω ειναι η εκδοση αδειας οδηγησης. Ουτε θυμαμαι απο ποσα γραφεια περασα και ποσα χαρτια χρειαστηκα και με ποσους υπαληλλους ηρθα σε επαφη στην Ελλαδα. Οδυσσεια ηταν! Εδω πηγα στο αρμοδιο γραφειο, ο ιδιος υπαληλλος μου εξετασε την οραση μεσω ενος μηχανηματος, με εβαλε να ορκιστω οτι δεν ειμαι ναρκομανης κτλ., με εβαλε πισω απο ενα κομπιουτερ να δωσω θεωρια, μετα με εβγαλε εξω για την οδηγηση, με συνοδεψε πισω, και μου παρεδωσε την προσωρινη αδεια μου αφου με ρψτησε αν θελω να γινω δοτρια οργανων για να το σημειωσει στην αδεια. ΕΝΑΣ!!! Το ελεγα και δεν το πιστευα. Και να ηθελα να επισπευσω τη διαδικασια με καποιο λαδωμα, δε θα ηταν δυνατον. Τελειωσα μεσα σε δυο ωρες και με εναν μονο υπαληλλο.

Athena Smith είπε...

Επίσης να προσθεσω οτι δεν γνωριζω που βρισκεται η εφορια διοτι απαγορευεται η εισοδος στο κοινο. Αν θελεις κατι, τους το γραφεις.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock