Τρίτη, Αυγούστου 26, 2008

Μείωση αφορολόγητου = αύξηση φορολογίας

Μετά το νέο πλαφόν στα καύσιμα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα ακόμη ‘νεοφιλελεύθερο’ μέτρο για την τόνωση του προϋπολογισμού. Το αφορολόγητο όριο των 10500 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα μειωθεί στις 6000 ευρώ. (Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.)

Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως μας βεβαιώνει η κυβέρνηση, που δηλώνουν ψευδώς ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 10500 ευρώ για να αποφύγουν τη φορολόγηση. Μέχρι εδώ καλώς. Τι θέλει όμως να κάνει το κράτος για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φοροδιαφυγές; Υποθέτει ότι όλοι όσοι δηλώνουν εισόδημα μικρότερο των 10500 ευρώ φοροδιαφεύγουν και μειώνει το αφορολόγητο όριο.
Ο δημοσιογράφος της καθημερινής σχολιάζει:

Με τη μείωση αυτή τουλάχιστον 150.000 επιτηδευματίες και 120.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα παραμένουν αφορολόγητοι, θα υποχρεωθούν να συμβάλουν στα δημόσια βάρη καταβάλλοντας ασήμαντα γι‘ αυτούς ποσά που συναθροιζόμενα όμως θα βοηθήσουν να περιορισθεί το δημόσιο έλλειμμα.
Για ποιον είναι όμως ‘ασήμαντα’ αυτά τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν; Ας υποθέσουμε ότι κάποιος δηλώνει εισόδημα 10000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι φοροδιαφεύγει, καλώς. Η επιπλέον φορολογία θα είναι ουσιαστικά ο φόρος που δεν πλήρωσε ποτέ. Αν υποθέσουμε όμως ότι δεν φοροδιαφεύγει, η κυβέρνηση έρχεται ξαφνικά να του αφαιρέσει περίπου ένα μηνιάτικο. Πόσο ασήμαντο είναι αυτό;

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες δε με 15000 ευρώ εισόδημα η αύξηση της φορολογίας που θα πρέπει να καταβάλουν ανέρχεται στο 65%, με εισόδημα 20000 ευρώ στο 28% και με εισόδημα 30000 ευρώ στο 13%. Καθόλου ασήμαντες οι αυξήσεις αυτές – ακόμη κι αν το επιπλέον ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν δεν θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο των 700 ευρώ.

Κι αυτό γιατί; Επειδή, γι ακόμη μια φορά τα πραγματικά έξοδα του κράτους ξεπεράσανε τα ήδη τεράστια προγραμματισμένα έξοδα του προϋπολογισμού. Έτσι, τη συνεχόμενη διόγκωση του κράτους καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι επαγγελματίες. Τα ελλείμματα που δημιούργησε η κακοδιαχείριση, η διαφθορά και η πολιτική υπακοή σε διάφορες συντεχνίες που λυμαίνονται το δημόσιο, καλούνται να πληρώσουν οι – εξ ορισμού διαφεύγοντες – επιχειρηματίες.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Ας μην μπερδεύουμε τα πλαφόν με τους φόρους. Το πλαφόν πολύ καλώς μπήκε. Το δίκαιο εμπόριο συνεπάγεται αιτιοκρατικό καθορισμό τιμής και όχι όσο γουστάρει ο καθένας. Το κακό είναι ότι άργησε, μιας και η κυβέρνηση (όχι το κράτος) δεν ήθελε να έρθει σε άμεση ρήξη με τους κερδοσκόπους που το στηρίζουν.

Στα υπόλοιπα δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω (πέραν λεπτομερειών της τελευταίας παραγράφου όπως την διόγκωση του κράτους που ήδη δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό να λειτουργήσει σωστά αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο που ποτέ δεν καταλάβατε). Αντί να εξασφαλίσουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και να ενισχύσουν την φορολογία των υψηλών εισοδημάτων φροντίζουν να πάρουν λίγα απ' τους πολλούς για να καλύψουν την ανικανότητά τους.

pipidakos είπε...

η κυβέρνηση δυστηχώς ψάχνει για νέα έσοδα να χρηματοδοτήσουν τις βίλλες τους γιατι τα χρήματα του προϋπολογισμού τα φάγαν πάλι σε βίλλες και κότερα. κι εμείς τους ξαναψηφίζουμε!!!

kouk είπε...

darthiir nomizo exeis mpleksei to fair trade me ton pseudo-epistimoniko fasismo. Esu proteineis fasismo, to onomazeis "aitiokratiko kathorismo" kai perilamvanei diatimiseis, prostima (kai kata sunepeia fulakiseis), enw to fair trade exei na kanei me tin ithiki tou katanaloti, pou kammia sxesi den exei oute me tin aitiokratia oute kai epivalletai me ti via. To "dikaio emporio" pou esu proteineis einai kai adiko kai anithiko. Makari na sunexisei na uparxei kanoniko fair trade pou na upostirizei o kosmos eleuthera kai na min to pniksei i apati pou esu onomazeis "dikaio emporio".

GreekForum είπε...

Το κακό με το "κράτος" είναι ότι η κυβέρνηση, λόγω του συγκεντρωτισμού της και της ανικανότητας / ανυπαρξίας στελεχών της, θέλει να το αντιμετωπίζει ως ένα, ενιαίο πράγμα.
Αλλού υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλού υπάρχει έλλειμα προσωπικού, παντού όμως υπάρχει κακοδιοίκηση, ξεκινώντας από τους κομματάρχες που έχουν αναλάβει επικεφαλής οργανισμών, υπηρεσιών και υπουργείων. Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι. Οι εργαζόμενοι κοιτάνε να βουτήξουν ότι μπορούν δεξιά κι αριστερά, βλέποντας το γενικό αδιέξοδο γύρω τους και την έλλειψη προοπτικής.

GreekForum είπε...

Διευκρίνιση! Με το "Οι εργαζόμενοι κοιτάνε να βουτήξουν ότι μπορούν δεξιά κι αριστερά" δεν αναφέρομαι στους απατεώνες αλλά στη λογική της πίεσης για την αποκόμιση ωφελειών.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Η αποκόμιση ωφελειών για μερικούς συνεπάγεται επιβάρυνση για μερικούς άλλους. Οπότε και πάλι απατεώνες είναι όταν ζητάνε να πληρώνονται για υπηρεσίες που δεν προσφέρουν ή που προσφέρουν αλλά κανένας δεν θα τις αγόραζε ιδία βουλήσει. Τις αγοράζει όμως με το ζόρι διότι το κράτος έχει αστυφύλακες, δικαστές και στρατό και τον εξαναγκάζει.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock