We contend that for a nation to try to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle.
Winston Churchill
Winston Churchill
Πριν λίγες μέρες είχαμε την ανακοίνωση του κ.Αλογοσκούφη μιας σειράς φορολογικών μέτρων για την κάλυψη αδυναμίας εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Μέτρα που πλήττουν την οικονομία και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας (μικροεπιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικροεπενδυτές, ιδιωτικούς υπαλλήλους).
Οι νέοι αυτοί φόροι μας παρουσιάζονται ως λίγο-πολύ αναπόφευκτοι. Πώς όμως φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση ώστε να παρουσιάζονται τώρα ως απόλυτα αναγκαίοι; Η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι είναι αποτέλεσμα την πρόσφατης διεθνούς κρίσης. Τι έκανε όμως η ΝΔ 4,5 χρόνια τώρα που κυβερνάει προκειμένου να προετοιμάσει την χώρα για μια τέτοια κρίση και ελέγξει τις κρατικές σπατάλες, όπως μας είχε προεκλογικά υποσχεθεί το 2004 (με μηδενική αξιοπιστία και τότε βέβαια γιατί ταυτόχρονα υποσχόταν και 230.000 μονιμοποιήσεις! ); Η απάντηση είναι τίποτα. Μελέτες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι χώρα μας ήταν και είναι η λιγότερο προετοιμασμένη χώρα της ΕΕ (μετά την Πολωνία) να αντιμετωπίσει τις διεθνείς κρίσεις.
Εδώ και 4,5 χρόνια οι διεθνείς εκθέσεις καταγράφουν την επιδείνωση (την ήδη τραγικής επί ΠΑΣΟΚ) θέσης της χώρας μας όσων αφορά την διαφθορά και την διαφάνεια, το κόστος της γραφειοκρατίας, την ανταγωνιστικότητα, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, την οικονομική ελευθερία. Μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, από κυβερνήσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων, εδώ δαιμονοποιούνται ως «νεοφιλελεύθερες» και τίθενται στο περιθώριο.
Η ΝΔ παρέλαβε το 2004 από το ΠΑΣΟΚ μια κακή κατάσταση της οικονομίας και ένα γιγάντιο, αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και παρασιτικό κράτος. Το μόνο που κατάφερε μετά από 4,5 χρόνια; Αντιμετωπίζοντας το κράτος ως λάφυρο, όχι απλά αδιαφόρησε για τις υπεραπαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά το γιγάντωσε ακόμα παραπάνω. Οι πολιτικές όμως έχουν συνέπειες, και η πολιτική αδιαφορίας της ΝΔ σήμερα αντανακλάται στην οικονομία. Το δημόσιο χρέος της χώρας φέτος θα υπερβεί τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 167 δις του 2004. Αυτό είναι ευθύνη όσων κυβερνούν από το 2004 και μετά.
Οι δαπάνες αυξάνονται (αντί γα την μείωση κατά 10δις που μας είχαν υποσχεθεί προεκλογικά) καθώς ο δημόσιος τομέας διογκώνεται διαρκώς σε μέγεθος, ατονώντας ωστόσο σε αποτελεσματικότητα. Η κυβέρνηση να αδιαφορεί έστω να εκσυγχρονίσει τις υφιστάμενες διοικητικές δομές που προκαλούν πλήθος προσκομμάτων σε κάθε υποψήφιο επενδυτή και μετατρέπουν τη χώρα σε επενδυτική έρημο. Πάλι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα προβλήματα της ελληνικής νομοθεσίας επιφέρει απώλειες περίπου 15,5 δισ. ευρώ, ή 6,8% του ΑΕΠ στο ετήσιο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.
Οι νέοι φόροι του κ.Αλογοσκούφη είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Είναι παραδοχή της αντιφιλελεύθερης φύσης της και η επιλογή να επιβαρύνει για άλλη μια φορά τους μικροεπιχειρηματίες, του ελεύθερους επαγγελματίες, του μικροεπενδυτές και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για να μπορέσει να συνεχίσει να τρέφει το μεγάλο κράτος και τις αργόμισθες, προνομιούχες ομάδες που ζουν από αυτό και αποτελούν την βάση των κομματικών στρατών και των δύο κομμάτων εξουσίας. Είναι η συνειδητή αδιαφορία για την ανάπτυξη, την οικονομία, το μέλλον της χώρας προς όφελος του προσπορισμού των κερδών που παρέχει η νομή της εξουσίας.
Η ΝΔ έκανε, πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά και σε πλήρη αντίθεση με την κούφια ρητορική της περί «μεταρρυθμίσεων» και «προσαρμογών», την επιλογή να μην αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα όσων ζουν στην πραγματική οικονομία.
11 σχόλια:
Αν ησασταν εσεις κυβερνηση, που συμφωνω σε μεγαλο βαθμο με την πολιτικη που προτεινετε, θα ειχατε καταφερει να εφαρμοσετε κατι αλλο; Πιστευω οτι οσο και να προσπαθουσατε, το σαμποταζ που θα σας ειχε γινει απο τον ιδιο τον λαο, θα ηταν εξοντωτικο.
Το προβλημα δεν ηταν ποτε η οποια κυβερνηση. Η κυβερνησεις ηταν ανεκαθεν σαρκα απο τη σαρκα μας. Το προβλημα ειμαστε εμεις.
Εμεις ειμαστε οι διεφθαρμενοι, εμεις ειμαστε οι ανοργανωτοι, εμεις ειμαστε οι λουφαδοροι, εμεις ειμαστε οι παρασιτικοι, εμεις ειμαστε οι αντιπαραγωγικοι, εμεις ειμαστε οι αντιδυτικοι, αυτοι που δεν θελουν τον εξυγχρονισμο και τον ανταγωνισμο, εμεις ειμαστε οι βρωμιαρηδες που πεταμε σκουπιδια οπου βρουμε, που δε μαζευουμε τις ακαθαρσιες των σκυλιων, εμεις ειμαστε αυτοι που καταστρεφουμε τον τουρισμο μας με τις χαμηλες υπηρεσιες μας, εμεις ειμαστε αυτοι που ακομα και σημερα θελουμε να στηριζουμε οικονομικα την Ολυμπιακη διοτι ειναι "ντροπη να μην εχουμε εθνικο αερομεταφορεα."
Χρειαζομαστε καινουργιο λαο.
Ναι, η ελληνική κοινωνία έχει προβλήματα και υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις στις αλλαγές, αλλά δεν έχεις δίκιο Αθηνά.
Η ΝΔ απέδειξε μετά από τόσα χρόνια ότι το πρόβλημα με την διακυβέρνησή της δεν είναι η Ολυμπιακή κτλ. Είναι ότι και ίδια είχε εξαρχής σκοπό να κάνει τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ. Γι'αυτό δημιούργησε 350+ νέους δημόσιους φορείς και οργανισμούς, να να βολέψει όσους ήθελε, ενώ παράλληλα να διατηρεί την μεταρρυθμιστική ρητορική της ότι την εμποδίζουν οι κακοί προηγούμενοι να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της. Τελικά, επί ΝΔ οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Και ο λογαριασμός της γιγάντωσης του κράτους έρχεται τελικά.
Αυτά ήταν στο χέρι της να μην τα κάνει, αλλά τα έκανε. Αν στο ΠΑΣΟΚ χρωστάμε 167 δις χρέος, η ΝΔ μας πρόσθεσε άλλα 85. Εμπράκτως απέδειξε ότι δεν διαφέρει σε τίποτα με τους προηγούμενους.
Είναι εύκολη η γενίκευση. Φταίει ο λαός, φταίει η παιδεία μας, φταίει η τουρκοκρατία, φταίει ο καιρός. Στην ζωή και στην πολιτική υπάρχει ατομική ευθύνη που προκύπτει από τις προσωπικές επιλογές. Και ΝΔ έκανε τις επιλογές της να διατηρήσει και να συνεχίσει την πολιτική της γιγάντωσης του κράτους για να εξυπηρετήσει τον κομματικό στρατό της. Δυστυχώς όμως μετατοπίζει την ευθύνη των αποτελεσμάτων των επιλογώ της στους φορολογούμενους.
shock therapy. Αυτο χρειαζόμαστε. Αλλά για να φτάσουμε στο σημείο η πολιτεία να αυτοσυρρικνωθεί αδιαφορώντας για το πολιτικο κόστος, πρώτα θα πρέπει να βιώσουμε την επερχόμενη διάλυση.
Kατι σαν την κάθαρση στην αρχαία τραγωδία.
Γιατί για τραγωδία μιλάμε και εδώ.
...σίγουρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποτελούν αντανάκλαση του λαού που τις ψηφίζει. Εδώ θα συμφωνήσω με την Athena.
Η Ν.Δ. δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να αλλάξει τα χρώματα στο δημόσιο (ανέκαθεν πηγή ψήφων) από πράσινο σε γαλάζιο. Οι δομές δεν πειράχτηκαν ( π.χ. το πελατειακό σύστημα) Η ατολμία και τα γνωστά "διαπλεκόμενα" οδηγούν πάντα προς "εικονικές" λύσεις και όχι πραγματικές.
...αλλά -όπως πολύ σωστά λέει ο Προμηθέας- μόνο μία shock therapy ίσως δρούσε καταλυτικά στο πόπολο.
Και κρίνοντας από τα ευρωπαϊκά (αλλά και παγκόσμια) οικονομικά "βαρομετρικά χαμηλά" βλέπω να πλησιάζει γοργά κατά δώθε μία πρώτης τάξεως "shock and.. awe" therapy!
Γεγονός που το Αλογοσκούφειο ΥΠΟΙΟ δεν έχει μάλλον ακόμα συνειδητοποιήσει την κλίμακα μεγέθους ακόμη...
«...τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας (μικροεπιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικροεπενδυτές, ιδιωτικούς υπαλλήλους).»
Εδώ μιλάμε για κοινωνική ανάλυση επιπέδου ... Αλογοσκούφη!
Στο ίδιο τσουβάλι των «παραγωγικών δυνάμεων της χώρας» ο ιδιοκτήτης καφετέριας ή night club, ο εισοδηματίας που ξύνει τα τέτοια του, ο πρατηριούχος (νοθευμένων) καυσίμων, ο εργολάβος που «λαδώνει» την πολεοδομία, ο τζογαδόρος-σπεκουλαδόρος του χρηματιστηρίου, ο έμπορος-μεσάζων κάθε λογής, ο γιατρός που κλέβει από τη μια το ΕΣΥ και από την άλλη τη ΔΟΥ... Όλοι αυτοί στο ίδιο τσουβάλι των «παραγωγικών δυνάμεων» με κάποιον έντιμο μηχανικό μελετητή, τον ιδιωτικό υπάλληλο, όχι όμως (και όχι βέβαια!) με τον εργάτη ή έστω (γιατί ο εργάτης προφανώς δεν είναι μέρος του "παραγωγικού" ιστού) κάποιον ευσυνείδητο ΔΥ (πχ κάποιο δάσκαλο της επαρχίας, κάποια νοσοκόμα του ΕΣΥ – δεν μπορεί, ανάμεσα στα 1,000,000 ΔΥ πρέπει να υπάρχουν και μερικοί που η κοινωνία τους χρειάζεται και οι ίδιο παράγουν έργο.)
Πως να γίνει σοβαρός και αξιόπιστος διάλογος με μια τέτοια ισοπεδωτική αντιμετώπιση;
Η αγαπητή Athena έχει δίκιο αλλά ως προς το... ήμισυ κατά τη γνώμη μου.
Νομίζω ότι έχω ξαναδιατυπώσει την άποψη μου ότι τον κο Καραμανλή το 2004 τον ψήφισαν ΚΑΙ άνθρωποι οι οποίοι ανταποκρίνονται πολύ στο προφίλ των "υγιών" και "παραγωγικών" δυνάμεων του τόπου. Άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν και δεν θέλουν να έχουν σχέση με κόμματα και οι οποίοι αναγουλιάζουν όταν έρχονται σε επαφή με το "βαθύ κράτος" της άνομης συναλλαγής, της υστέρησης, των ΔΕΚΟ-συνδικαλιστών, των ζάπλουτων κομματαρχών που το παίζουν λαϊκοί επαναστάτες ένθεν και εκείθεν του πολιτικού φάσματος. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό, μιλάνε ξένες γλώσσες, είναι μορφωμένοι αλλά και –πρώτιστα- καλλιεργημένοι και δεν έχουν σχέση με τον πωρωμένο εσμό του άνομου πλούτου, των ελικοπτέροδρομίων στις Κυκλάδες, των μαύρων τζιπ, των "off-shore" και δε συμμαζεύεται. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν μέσα τους μια εκδοχή της προτεσταντικής κοινωνικής ηθικής, μπολιασμένης ίσως με αυτό που ονομάζουμε "φιλότιμο", λέξη ανάδελφη σε αντιστοιχία με συνώνυμες στις άλλες ξένες γλώσσες, εφόσον αντί της ενοχής απέναντι σε σιδηρούς εξωγενείς κανόνες αυτή προτάσσει την εκ των ένδον εσώψυχη και αυτόφωτη ηθική αυτενέργεια.
Δυστυχώς, ο κος Καραμανλής αντί να στηριχτεί σε αυτούς τους ανθρώπους, και ενώ δεν είχε ο ίδιος κατά πως φαίνεται καμιά σχεδόν σχέση με διαπλοκές και συμφέροντα, διότι αν μη τι άλλο, ήταν ήδη από "τζάκι" και είχε περιουσία, ενώ μπορούσε να στηριχτεί σε αυτούς τους ανθρώπους που προαναφέραμε, αυτός προφανώς προτίμησε λόγω ατολμίας να προσπαθήσει να τα έχει καλά με όλους. Ε, αυτή του την ατολμία πληρώνει τώρα εφόσον αντί να στηριχτεί σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι πάρα μα πάρα πολλοί, απλά δεν φαίνονται διότι ούτε θρασείς και καπάτσοι είναι αλλά ούτε και φωνακλάδες, αντί να πει "στηρίξτε με και θα σας στηρίξω", αυτός προτίμησε να ικανοποιεί τα άκρα των οπίων οι παμπόνηροι κομματάρχες δεν τον άφηναν σε ησυχία, και εκεί που είχε το στρατηγικό πλεονέκτημα, αντί να το εκμεταλλευτεί, να προσπαθεί να μη δυσαρεστήσει κανένα, με αποτέλεσμα φυσικά να μην καταφέρει τίποτα διότι η ανθρώπινη κακοπιστία σε συνδυασμό με το προσωπικό συμφέρον είναι ακόρεστα.
Αν και, τείνω να συμφωνήσω κάπου και με το Roark ο οποίος υπονοεί ότι τόση ελλειμματικότητα απέναντι στις προκλήσεις δε σημαίνει μόνο ανικανότητα αλλά και αδιαφορία εκ προθέσεως. Σου λέει που να τρέχεις τώρα…
Το παρήγορο είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της "ΑLCO" για το Βήμα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και αυτός να μειώνεται σημαντικά. ΄
Time for everybody to put his money where his mouth is :).
αυτό που θα χρειαζόμασταν θα ήταν μια Θάτσερ , αλλά μόνο ως προς τα κοχόνες που είχε η βαρώνη να συγκρουστεί χωρίς έλεος με τα παράσιτα . Αν λείψει ο συντηριτισμός και οι εμμονές της ακόμα καλύτερα
@rebel@work
Παραγωγική δύναμη είναι όποιος παράγει κάτι - προϊόν ή υπηρεσία. Όποιος άλλος ορισμός είναι πραγματικά αλογοσκούφειος. Αν είσαι αριστερός θα καταλάβεις την διαφορά μεταξύ ηθικολογίας - ο "κακός" επαγγελματίας που κλεβει την εφορία - και πραγματικότητας. Ο "κακός" που κλέβει την εφορία παράγει εξίσου με τον "καλό" που δεν κλέβει την εφορία. Μήπως θα προτείνει και "σεμνότητα" και "ταπεινότητα" για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας; Να γίνουμε όλοι "ηθικοί" ώστε να πάψει ο Αλογοσκούφης να φορολογεί επί δικαίων και αδίκων, αντί να κυνηγάει τους φοροφυγάδες;
"Όχι" λέει συνέχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ ! Και μάλιστα συμφωνεί και με ολόκληρο το σύνθημα στον τίτλο του άρθρου :
"Όχι νέοι φόροι !"
Το ζήτημα είναι σε τι λέει κανείς "ναι". Κι εδώ η αλήθεια είναι ότι η χαλαρή πολιτική και το διαλυμένο, σπάταλο και χρεωκοπημένο κράτος μάς βολεύει περισσότερο απ' ότι το οργανωμένο και σοβαρό κράτος, αν υποτεθεί ότι ένα τέτοιο κράτος υπάρχει.
Εκείνο που θα έπρεπε να περιέχει το άρθρο είναι προτάσεις πρακτικές, αξιόπιστες και ρεαλιστικές ώστε να αντιμετωπίσει ο λαός το πρόβλημα που έχει.
@Nievskii
Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ηθικολογούσε σε θέματα οικονομικών και παραγωγικών σχέσεων και της συμπεριφοράς τους ατόμου ως προς αυτές.
Το ρήμα «παράγω» στα πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας μας επιδέχεται εκτεταμένης φιλοσοφικής ανάλυσης και ο ορισμός σου είναι μάλλον γενικός και απλουστευτικός. Απλά σχολίασα τον αυθαίρετο και εξίσου απλοϊκό προσδιορισμό των «παραγωγικών δυνάμεων» από τον Roark (και άλλων φιλελεύθερων) στις οποίες, χωρίς πολύ σκέψη, συμπεριέλαβε ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ τις εξής κοινωνικές ή επαγγελματικές τάξεις: μικροεπιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικροεπενδυτές και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ απέκλεισε από αυτές το σύνολο της εργατικής τάξης και βέβαια καθ’ ολοκληρία τους ΔΥ. Έπρεπε βέβαια να το κάνει για να δικαιολογήσει το τελευταίο ξεσπάθωμα των φιλελεύθερων κατά των νέων φόρων του Αλογοσκούφη, που κύρια στοχεύουν αυτές τις κοινωνικές τάξεις.
Τα παραδείγματα που ανάφερα είχαν σκοπό να καταδείξουν ότι αυτές οι κοινωνικές τάξεις (δηλ. οι παραγωγικές, και οι μόνες παραγωγικές, δυνάμεις της κοινωνίας κατά τον Roark) στο σύνολό τους βέβαια δεν είναι απαραίτητα παραγωγικές, δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι τους εισπράττει εισοδήματα χωρίς να «παράγει» κάτι – προϊόν ή υπηρεσία, ή η αξία αυτού που ενδεχόμενα παράγει είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με αυτά που καρπώνεται για προσωπικό πλουτισμό.
Το να πιάνεται κανείς από το τί χαρακτηρίζω παραγωγικές δυνάμεις, είναι σαν τον Ολυμπιακό που κάνει ένσταση για τον Βάλνερ. Προφανώς υπάρχουν και άλλες παραγωγικές δυνάμεις (πχ λες να μην θεωρώ παραγωγικές παρόλο που δεν τις αναφέρω πχ τις πολυεθνικές; ). Ή θα πρέπει να γράφω κάθε φορά ότι σε κάθε κλάδο υπάρχουν καλοί και κακοί (όπως στα παιχνίδια που λένε batteries not included);
Επίσης, το ότι υπάρχουν πχ μερικοί ευσυνείδητοι ΔΥ δεν ακυρώνει το σύνολο της αντιπαραγωγικότητας των υπόλοιπων. Δουλεύω σε ένα νοσοκομείο με 2500+ υπαλλήλους. Το ότι οι λίγοι γιατροί σκίζονται δεν αναπληρώνει την αντιπαραγωγικότητα χιλιάδων αργόμισθων εκεί μέσα.
Δημοσίευση σχολίου