Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

Tί συμβαίνει στην Αμερική ; Μια προσπάθεια κατανόησης των "Tea Parties"


Από τις σελίδες της «Athens Voice» , η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου φαινόταν πολύ θυμωμένη! Ένας Αμερικάνος φίλος της , της αριστερόστροφης γενιάς του Woodstock , σκέφτεται να προσχωρήσει στο … «Tea Party» και η Σώτη αποφάσισε να μην του ξαναμιλήσει! Όπως γράφει άλλωστε : « Όποιος υποστηρίζει το Τea Party … είναι απλώς ηλίθιος». Στην πραγματικότητα, όσο απλοϊκή και απόλυτη και αν φαίνεται η συγκεκριμένη θέση για τα Tea Parties , δεν απέχει και πολύ από το πνεύμα όλων αυτών που έχουν γραφτεί στον ελληνικό Τύπο τους τελευταίους μήνες για το συγκεκριμένο πολιτικό κίνημα . Βλέπετε, ενώ στις Η.Π.Α. η δημοτικότητα του Obama έχει κατρακυλίσει σε ποσοστά κάτω του 45%, ενώ όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι παραδέχονται πως το πρόγραμμα κρατικής στήριξης της οικονομίας απέτυχε, οι Ευρωπαίοι ζουν ακόμη , με αμείωτο πάθος, τη δικιά τους θυελλώδη ιστορία αγάπης με τον Αμερικανό Πρόεδρο . Ο κυριότερος λόγος γι αυτό το συνεχιζόμενο ειδύλλιο, πέρα από θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι πως ο Obama μιλάει τη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι : "το Μεγάλο Κράτος είναι η λύση για όλα τα προβλήματα" . Ειδικά στην Ελλάδα, όπου ο κρατισμός ακόμη κυριαρχεί (τί και αν αυτή η πολιτική μας οδήγησε στα πρόθυρα της πτώχευσης), είναι επόμενο η φιλελεύθερη αντιπολίτευση στον Πρόεδρο Obama , να παρουσιάζεται σε εφημερίδες και κανάλια κάθε ιδεολογικής απόχρωσης σαν το απόλυτο Kακό…

Έτσι, για την Ευρυδίκη Μπέρση στην κεντροδεξιά «Καθημερινή» οι άνθρωποι που απαρτίζουν τα Tea Parties δεν είναι τίποτε άλλο παρά όργανα των μεγάλων συμφερόντων. «Όσα δεν πετυχαίνουν τα μεγάλα συμφέροντα από τα πάνω, με τους χρυσοπληρωμένους λομπίστες και τους πακτωλούς διαφημιστικών δαπανών, τα πετυχαίνουν ασκώντας πίεση από τα κάτω, χρησιμοποιώντας το κίνημα των Tea Parties», γράφει . Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, τα αιτήματα του κινήματος σηματοδοτούν «το απόλυτο ξεχαρβάλωμα όλων των προοδευτικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα» . Ο Θανάσης Τσίτσας πάλι στην κεντροαριστερή «Ελευθεροτυπία» , επιδεικνύοντας έναν πολιτικό μανταμσουσουδισμό, που συνηθίζεται τελευταία στους «προοδευτικούς» κύκλους, ειρωνεύεται τον…αμαθή λαουτζίκο που συμμετέχει στα «πάρτυ τσαγιού» : «Ενα σχεδόν λευκό, ομοιόμορφο πλήθος. Εκατοντάδες αμερικανικές σημαίες, τσίκνα από μπάρμπεκιου, εκνευριστικά τσιριχτά ενθουσιασμού από ξανθιές θεοσεβούμενες και ευτραφείς «βλάχους» (rednecks) από τις μεσοδυτικές Πολιτείες».

Σαν να υπάρχει έλλειψη έμπνευσης, κάθε ρεπορτάζ στις ελληνικές εφημερίδες για τα Τea Parties διανθίζεται πάντα με τους ίδιους χαρακτηρισμούς : "υπερσυντηρητικό", "ακροδεξιό", "ρατσιστικό". Έτσι, το φαινόμενο που ο «Economist» αποκάλεσε ως «το πιο δυναμικό πολιτικό κίνημα στην Αμερική σήμερα» συνοψίζεται από τον ελληνικό Τύπο με μια διαδοχή μονότονων και στερεότυπων εκφράσεων . Όπως και με τη διαμάχη για τη μεταρρύθμιση του αμερικάνικου συστήματος υγείας, οι αντίπαλοι του Obama παρουσιάζονται σαν καρικατούρες και μια σύνθετη πραγματικότητα υποβιβάζεται σε μια μανιχαϊστική μάχη του καλού με το κακό.


Ως συνήθως βέβαια , τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Το Tea Party (ή πιο σωστά, όπως θα δούμε, Tea parties) δεν είναι ένα ομοιόμορφο και ενιαίο κίνημα , αλλά μια "ομπρέλα" που περιλαμβάνει εκατοντάδες οργανώσεις σε όλες τις Η.Π.Α. , και η οποία λειτουργεί με αποκεντρωμένες δομές, χωρίς να υπάρχει αρχηγός .Στις τάξεις τους, βρίσκεις φιλελεύθερους υποστηρικτές του Ron Paul, αλλά και παραδοσιακούς συντηρητικούς που γοητεύονται από τη Sarah Palin (και όχι , η περιβόητη Sarah δεν είναι ούτε η αρχηγός του κινήματος, ούτε αυτή που το ξεκίνησε , απλά εκπροσωπεί μια τάση ). Τα Τea Parties, είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Σε γκάλοπ του Rasmussen, το 33% των ερωτηθέντων που δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα , απάντησε πως θα ψήφιζε υποψήφιους του «Κόμματος του Τσαγιού», έναντι 25% που θα ψήφιζε κάποιον Δημοκρατικό και 12% που θα ψήφιζε κάποιον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο . Τέλος στο κίνημα συμμετέχουν και πολλοί Αμερικάνοι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική.

Αυτό που ενώνει όμως τα μέλη του κινήματος είναι η αντίθεση τους στην κρατικίστικη οικονομική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των Η.Π.Α. , τα τελευταία χρόνια. Σε μια χώρα, που τα ίδια τα ιδρυτικά της κείμενα, βασίζονται στην καχυποψία απέναντι στην κρατική εξουσία , όλο και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Obama αλλά και Bush οδηγούν σε ένα Μεγάλο Κράτος, ευρωπαϊκού Τύπου, ξένο στις αμερικάνικες παραδόσεις, και απειλή για τις ατομικές ελευθερίες . Έτσι τα μέλη των Tea Parties τάσσονται εναντίον των bail-outs στις μεγάλες εταιρίες, ζητούν τη μείωση του δημόσιου χρέους, της φορολογίας και των κρατικών δαπανών .Μάλιστα, πολλά Tea Parties από όλη τη χώρα δημοσίευσαν πριν λίγους μήνες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και κάλεσαν τους υποψηφίους στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου να τις προσυπογράψουν. Το "Συμβόλαιο από την Αμερική" , όπως ονομάστηκε το κείμενο ζητάει, μεταξύ άλλων : α) Μια συνταγματική προσθήκη που θα απαιτεί ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για να εγκριθεί κάθε αύξηση φορολογίας β) Την υιοθέτηση ενός απλού και μοναδικού φορολογικού συντελεστή και αντικατάσταση του φορολογικού κώδικα με νέο που δεν θα είναι μεγαλύτερος από 4.543 λέξεις, όσο δηλαδή το μέγεθος του Συντάγματος (ο τωρινός κώδικας αγγίζει τις 3.5 εκατομμύρια λέξεις!) και γ) οριστική παύση όλων των αυξήσεων σε κάθε είδους φορολογία, που έχει προγραμματιστεί για το 2011.

Η πιο φιλελεύθερη τάση του κινήματος που συγκεντρώνεται γύρω από το βουλευτή του Τέξας, Ron Paul , πηγαίνει ακόμη πιο μακριά και ασκεί αυτή τη στιγμή την πιο ριζοσπαστική κριτική στο σύστημα. Με μια ολοένα αυξανόμενη επιρροή, κυρίως μεταξύ των νέων, οι Paulistas πέρα από τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας, τάσσονται υπέρ της κατάργησης των περισσότερων υπουργείων και δημοσίων οργανισμών , υποστηρίζουν με πάθος την επιστροφή στον Κανόνα του Χρυσού, ζητούν να μπει ένα τέλος στην πολυέξοδη επεμβατική εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. και προτείνουν την κατάργηση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) .Ακολουθώντας τα διδάγματα της Αυστριακής Σχολής, θεωρούν πως τα χαμηλά επιτόκια που επέβαλε η FED συνετέλεσαν καθοριστικά στην πρόσφατη κρίση. H κριτική αυτή οδήγησε στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Ron Paul στο Κογκρέσσο και προτείνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας . Το νομοσχέδιο ήδη έχει την υποστήριξη 313 βουλευτών και των δύο κομμάτων .Αναρωτιέμαι βέβαια τι το ακροδεξιό μπορεί να έχει ένα κίνημα που υποστηρίζει αρχές όπως το μικρό κράτος, η μείωση των κρατικών δαπανών και η χαμηλή φορολογία, αλλά αυτό μάλλον θα πρέπει να το απαντήσουν οι Έλληνες opinion makers .

Αλλά ακόμη και αν εξετάσει κάποιος τη στάση του κινήματος, σε θέματα πέραν της οικονομίας, θα διαπιστώσει πως η εικόνα , που παρουσιάζει ο ελληνικός (και όχι μόνο) Τύπος, για τα Τea Parties (περίπου σαν μια σύγχρονη αναβίωση της…Κου Κλουξ Καν) απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, τα Tea Parties δεν έχουν επίσημη ατζέντα σε κοινωνικά ζητήματα, όπως πχ οι gay γάμοι ή η μετανάστευση, μιας και επικεντρώνονται αποκλειστικά στα θέματα της οικονομίας. Έτσι, αν και σε ατομικό επίπεδο, η πλειοψηφία των μελών έχει μάλλον συντηρητικές θέσεις , υπάρχουν και πολλά μέλη με πιο φιλελεύθερες θέσεις (συνήθως ανάλογα με το αν κατοικούν σε συντηρητικές ή φιλελεύθερες πολιτείες) . Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υποψήφιου για την έδρα της Γερουσίας στη Μασαχουσετη Scott Brown που υποστηρίχτηκε με πάθος από το Κίνημα του Τσαγιού, λόγω της ατζέντας του σε θέματα οικονομίας , παρότι ήταν υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση . Δεν είναι πάντως λίγες οι φορές όπου μέλη που έχουν εκφράσει ρατσιστικό λόγο, έχουν εκδιωχθεί από το κίνημα. Έτσι τα Tea Parties δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη της ελεύθερης οικονομίας, απομακρύνουν την Αμερικάνικη Δεξιά από τη διχαστική και πολλές φορές μισαλλόδοξη γλώσσα, που χαρακτήρισε τις θέσεις της κατά τους «πολιτιστικούς πολέμους» της δεκαετίας του ’90. Είναι άραγε τυχαίο πως η Θρησκευτική Δεξιά παραπονιέται ότι το «Κίνημα του Τσαγιού» δεν κάνει τίποτε για να προωθήσει την κοινωνικά συντηρητική ατζέντα της; (Για τα Tea Parties και τον "αγνωστικισμό" τους στα κοινωνικά ζητήματα διαβάστε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ)

Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα αυτό το κίνημα, ίσως η παρακάτω περιγραφή των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό, από τον μετριοπαθή συντηρητικό συγγραφέα ,Lee Harris, είναι διαφωτιστική : «Σε γενικές γραμμές, η ιδιοσυγκρασία τους είναι αυτή του «ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν» (live and let live). Αλλά όλοι έχουν κάτι κοινό. Δεν τους αρέσει να τους λένε οι άλλοι τι πρέπει να κάνουν.... Θέλουν να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Είναι φιλήσυχοι άνθρωποι που όμως από τη μια στιγμή στην άλλη, μπορεί να αντιδράσουν δυναμικά όταν νιώσουν πως τα παραδοσιακά τους δικαιώματα και ελευθερίες βρίσκονται σε κίνδυνο . Μπορούμε λοιπόν να τους χαρακτηρίσουμε σαν φιλελεύθερους εκ φύσεως. Μπορεί να μην έχουν διαβάσει ποτέ ούτε μια σελίδα από φιλελεύθερους στοχαστές. Μπορεί ποτέ να μην έχουν ακούσει για τον John Locke ή τον John Stuart Mill , αλλά ενστικτωδώς έχουν υιοθετήσει τη ρήση του Thomas Paine πως ‘ακόμη και η καλύτερη κυβέρνηση, δεν είναι παρά ένα αναγκαίο κακό’.Γι αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει τίποτε απεχθέστερο από μια κυβέρνηση που σου λέει: 'Μην ανησυχείς! Εμείς ξέρουμε ποιό είναι το καλύτερο για σένα!'» (Από το τελευταίο βιβλίο του Lee Harris «The Next American Civil War» )

Και όσο και αν φανεί ιεροσυλία, στα μάτια πολλών αριστερών , ακριβώς αυτή η ατομικιστική ιδιοσυγκρασία του "live and let live" και η δυναμική , ίσως και βίαιη, αντίδραση κάθε φορά που νιώθουν πως απειλούνται οι ελευθερίες τους , ενώνει τον φιλήσυχο μεσοαστό οικογενειάρχη των tea parties με τους ομοφυλόφιλους που εξεγέρθηκαν στο Stonewall ή με τη Rosa Parks που αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό στον Αμερικάνικο Νότο της δεκαετίας του '50 . Και ίσως έτσι μπορεί να λύσει και η Σώτη Τριανταφύλλου την απορία της, πώς γίνεται ένας πρώην χίπυ , σαν τον Αμερικάνο φίλο της, να συμμετέχει στο «ακροδεξιό» …Tea Party. Ίσως θα εκπλαγεί όταν διαπιστώσει πως ο φίλος της δεν έχει διανύσει και τόσο μεγάλη ιδεολογική απόσταση. Γι αυτούς τους ανθρώπους, που πιστεύουν πως πρέπει οι ίδιοι να κάνουν κουμάντο στις ζωές τους και όχι κάποιος ανώνυμος γραφειοκράτης, ο μόνος τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι η ελεύθερη αγορά. Ενώ η ελεύθερη αγορά σέβεται την επιθυμία του ατόμου να ακολουθήσει τα δικά του ενδιαφέροντα και επιδιώξεις, το κράτος προτιμά να παίρνει αυτό τις αποφάσεις για λογαριασμό των πολιτών , στερώντας τους έτσι ένα σημαντικό κομμάτι από την προσωπική τους ολοκλήρωση και ευτυχία.

Στην εποχή του Μεγάλου Κράτους και των bail-outs , τα μέλη των Tea Parties νιώθουν πως οι παραδοσιακές ελευθερίες τους απειλούνται από μια νέα ηγετική τάξη, με ιδεολογία και αρχές τελείως διαφορετικές από αυτές της μεγάλης πλειοψηφίας των υπόλοιπων Αμερικάνων. Σύμφωνα, με ένα σημαντικό δοκίμιο του καθηγητή του Boston University, Angelo Codevilla που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο αυτό το καλοκαίρι στους κόλπους της Αμερικάνικης Δεξιάς, η Αμερική κυριαρχείται από μια ελίτ που αποτελείται από πολιτικούς και των δύο κομμάτων, γραφειοκράτες, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφους σε παραδοσιακά ΜΜΕ, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, και μέλη ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων .Αυτή η ελίτ είναι στενά συνδεδεμένη με την κρατική μηχανή . Η εξουσία και τα κέρδη της εξαρτώνται από το κράτος. Τα μέλη αυτής της μειοψηφίας μιλάνε την ίδια κρατικίστικη γλώσσα και μοιράζονται αρχές πολύ διαφορετικές από την υπόλοιπη κοινωνία . Πρόσφατο παράδειγμα τα bail-outs , όπου η ηγεσία των δύο μεγάλων κομμάτων, τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. και η Wall Street τάχθηκαν υπέρ , ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ήταν αντίθετη . Σύμφωνα εξάλλου με όλες τις έρευνες των τελευταίων ετών η κοινή γνώμη εξακολουθεί να πιστεύει στην ελεύθερη αγορά και να δείχνει δυσπιστία προς το Μεγάλο Κράτος. Σύμφωνα, με έρευνα του Gallup Poll τον Ιανουάριο του 2010 το 70% των Αμερικάνων έχει θετική γνώμη για μια οικονομία που βασίζεται στην ελεύθερη αγορά. Στο ερώτημα της Ayers-Mc Henry «Αν θα προτιμούσατε μια μεγαλύτερη κυβέρνηση που θα παρείχε περισσότερες υπηρεσίες και υψηλότερη φορολογία ή μια μικρότερη κυβέρνηση με λιγότερες υπηρεσίες αλλά χαμηλότερη φορολογία», το 69% απάντησε υπέρ του μικρότερου κράτους, έναντι του 21% που προτίμησε το μεγάλο κράτος. Σύμφωνα με έρευνα του CBS/New York Times poll τον Φεβρουάριο του 2010, 81% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ποτέ ή πολύ σπάνια, έναντι του 16% που συνήθως την εμπιστεύεται. (Οι δημοσκοπήσεις είναι από το βιβλίο του Arthur C. Brooks "The Battle:How the Fight Between Free Enterprise and Big Government Will Shape America's Future"). Η τεράστια ιδεολογική απόσταση που χωρίζει τους απλούς Αμερικάνους από την πολιτική τους τάξη, φαίνεται ιδιαίτερα από τις απαντήσεις στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχουν όρια στην εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το 94% των απλών πολιτών απάντησε θετικά ενώ το 54 % των πολιτικών θεωρούν πως δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια όρια. Τα Tea Parties πιστεύουν λοιπόν πως στρέφονται εναντίον μιας αλαζονικής ελίτ, που διακατέχεται από την ακράδαντη πεποίθηση πως κατέχει την απόλυτη αλήθεια και θέλει να την επιβάλλει μέσω της κρατικής εξουσίας στους… υπηκόους της. Όταν λοιπόν εξετάζουμε το φαινόμενο των Tea Parties δεν πρέπει να παραβλέπουμε την «λαϊκίστικη» (όρος που δεν έχει πάντα αρνητική σημασία) και «αντι-ελιτίστικη» φύση τους.

Σαφώς και χωράει κριτική στο Κίνημα του Τσαγιού αλλά συνήθως δεν είναι προς την κατεύθυνση που τους γίνεται από το ελληνικό Τύπο . Το πιο φλέγον ζήτημα είναι ποιά θέση θα πάρει το κίνημα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Με τις στρατιωτικές δαπάνες να καταβροχθίζουν το 20% του προϋπολογισμού, είναι αδύνατον να υποστηρίζεις ένα μικρό κράτος, χωρίς να θίγεις το θέμα της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Αυτό φαίνεται να το έχουν καταλάβει οι οπαδοί του Ron Paul (και τελευταία και άλλες φιγούρες της Δεξιάς, όπως ο αμφιλεγόμενος τηλεπαρουσιαστής Glenn Beck) , που επικρίνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια, την επεμβατική εξωτερική πολιτική , που αυξάνει τις κρατικές δαπάνες, επεκτείνει τον έλεγχο της κυβέρνησης στην καθημερινή ζωή των πολιτών και απειλεί τα ατομικά δικαιώματα .Μεγάλο μέρος όμως του κινήματος (όπως εκφράζεται από τη Sarah Palin) συνεχίζει να υποστηρίζει μια νεοσυντηρητική επεμβατική εξωτερική πολιτική αλά Bush και αρνείται κάθε μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες . Έτσι όμως , ακυρώνεται στην πράξη , η ρητορική του μικρού κράτους. Και βέβαια, μην ξεχνάμε , πως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του κινήματος για να ξανακερδίσουν την εξουσία, χωρίς όμως να έχουν κάνει ουσιαστική αυτοκριτική για την τελευταία καταστροφική θητεία τους, και να επαναλάβουν απλά την ίδια πολιτική. Ο χρόνος θα δείξει…


Ο Arthur C. Brooks , πρόεδρος του «American Enterprise Institute» παρατήρησε πως ενώ στην Ελλάδα, τα εργατικά σωματεία και οι δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν για το δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση, στα δια βίου κρατικά επιδόματα και στις κρατικές συντάξεις, στην Αμερική, τα μέλη των Tea Parties , διαμαρτύρονται ενάντια σε όλα αυτά που οι Έλληνες ζητούν! Αυτή η τεράστια διαφορά νοοτροπίας εξηγεί γιατί οι Έλληνες, και γενικότερα οι Ευρωπαίοι, εθισμένοι σε δεκαετίες Μεγάλου Κράτους, δεν μπορούν να καταλάβουν το φαινόμενο των Tea Parties . Και όμως, αυτοί οι "βλάχοι" , που τόσο ταράζουν τις ευαισθησίες των "προοδευτικών" ελίτ ανά τον πλανήτη, ίσως έχουν περισσότερα κοινά μαζί μας, απ’ όσα νομίζουμε . Εξάλλου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πια κοινά. Μόλις πριν από 2 χρόνια, οικονομολόγοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι κάθε πολιτικής παράταξης και ιδεολογικού χρωματισμού, υπέκυπταν στη γοητεία του κρατισμού και του Κέυνς . Ήταν η εποχή που μέχρι και ο βρετανικός “Economist” ανακάλυπτε τις αρετές του κρατικού παρεμβατισμού και των bail-outs , ενώ το περιοδικό “Newsweek” απηχώντας το νέο consensus, έγραφε: «Είμαστε όλοι σοσιαλιστές ». Σήμερα, 2 χρόνια μετά είναι πια φανερό , σε όλο και περισσότερους, πως ο παράδεισος που μας υποσχέθηκαν οι θιασώτες του «Μεγάλου Κράτους» δεν έφτασε ποτέ . Οι κρατικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, οι φόροι αυξάνονται συνεχώς, o Λεβιάθαν είναι πιο ισχυρός από ποτέ και η κρίση χρέους, που ξεκίνησε από την Ελλάδα, φαίνεται να απειλεί τώρα ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο. Παράλληλα, φάνηκαν τα όρια του μοντέλου του κεϋνσιανισμού ή "κρατικού καπιταλισμού", που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 65 χρόνια, μοντέλο που έδωσε ιδεολογική επικάλυψη στο υψηλό δημόσιο χρέος , καθαγίασε τις υψηλές κρατικές δαπάνες και , με τη δημιουργία ενός γενναιόδωρου «κράτους πρόνοιας», μας χάρισε την ψευδαίσθηση του «δωρεάν γεύματος».

Σιγά σιγά και οι πολίτες της Ευρώπης , αν και δεν διαδηλώνουν ακόμη όπως στις Η.Π.Α., αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής . Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Harris, για λογαριασμό των «Financial Times» , η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις ευρωπαϊκές χώρες είπαν ότι «οι περικοπές των δημοσίων δαπανών είναι αναγκαίες για την ανάνηψη της οικονομίας μακροπρόθεσμα. Τα ποσοστά ήταν: 84% στη Γαλλία, 71% στην Ισπανία, 69% στη Βρετανία, 67% στη Γερμανία και 61% στην Ιταλία. Όταν ρωτήθηκαν τι από τα δύο επιλέγουν για να επιτευχθεί μείωση ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους, περικοπή δημοσίων δαπανών ή αύξηση των φόρων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι συμμετέχοντες στην έρευνα επέλεξαν το πρώτο. Και στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστά που κυμαίνονταν από 68% στη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι 54% στη Βρετανία, οι πολίτες δήλωσαν ότι κακώς οι κυβερνήσεις άφησαν τα ελλείμματά τους να αυξηθούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση του 2008.»

Αντί λοιπόν, τα ελληνικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για τις υποτιθέμενες μεγάλες νίκες του Barack Obama και να καταφεύγουν στις εύκολες ειρωνείες και στη δαιμονοποίηση των αντιπάλων του, είναι καλό να προσπαθήσουν να κατανοήσουν, βγάζοντας τα «ευρωπαϊκά γυαλιά» τους , τι συμβαίνει τέλος πάντων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού .Η επιτυχία ή όχι της αντικρατικίστικης ατζέντας των Tea Parties ίσως να δείξει πολλά για το δρόμο που θα ακολουθήσουν και οι δικές μας κοινωνίες.

15 σχόλια:

ADTsiouras είπε...

Εξαιρετικό κείμενο από τον Τηλέμαχο! Περιγράφει πολλά πράγματα με λεπτομέρειες που είναι άγνωστες στο ελληνικό τοπίο των υπεραπλουστευτικών ΜΜΕ!

Joe είπε...

Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό πραγματικά άρθρο!!!Έχω βαρεθεί να διαβάζω τις συνήθεις βλακείες των ελληνικών εφημερίδων για τα "tea parties"

spyridon44 είπε...

- Eξαιρετικό, σαφές και επεξηγηματικό άρθρο !!
- Αλλά, Πόσοι εκ των "προοδευτικών", "αριστεριστών", "κρατικιστών" θα το διαβάσουν ???

- Πολλά απο αυτά τα "tea parties" είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας μέσω "internet".
- Εύχομαι και ελπίζω οι παρωπίδες να λιγοστέψουν σιγά-σιγά, και οι πνευματικοί ορίζοντες να διευρυνθούν ..........

Argy Bargy είπε...

‎"Αυτό που ενώνει όμως τα μέλη του κινήματος είναι η αντίθεση τους στην κρατικίστικη οικονομική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των Η.Π.Α. , τα τελευταία χρόνια."

Επομένως: Η USAF αγοράζει τα πιο φθηνά αεροπλάνα, έστω και ευρωπαϊκά ή ...ρωσικά. Έτσι; Έτσι.
Τράβα ρώτα αυτούς τους κάφρους τώρα εάν συμφωνούν.

Dorotheos είπε...

"...το πρόγραμμα κρατικής στήριξης της οικονομίας απέτυχε."

Δυστυχώς, χωρίς αυτήν την παρέμβαση οι ΗΠΑ πιθανότατα θα εξακολουθούσαν να επιδεικνύουν από αρνητική έως μηδενική ανάπτυξη, ανεργία πολύ υψηλότερη του καταγεγραμμένου 10% σήμερα, και στην ακραία περίπτωση το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα είχε καταρρεύσει. Ο παρεμβατισμός ενός προέδρου, του κράτους και των ΚΚ μόνον ως έναν βαθμό μπορεί να αντιμετωπίσει τις εγγενείς και διαρκώς εντεινόμενες αδυναμίες του συστήματος.

Μανώλης Στειακάκης είπε...

Συγχαρητήρια κύριε Χορμοβίτη. Εξαιρετικό άρθρο!!

Μανώλης Στειακάκης

Cacofonix είπε...

Long Live Sarah Palin... The next president of the USA.

Κι όσο κι αν παραξενεύει και τους εν Ελλάδι «φιλελευθερους», μια αντίστοιχη περίπτωση θα ήταν ιδανική και για τη Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατια της Ελλάδας...

mantz είπε...

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λέτε. Πάντως, διαβάζοντας σε σχεδόν καθημερινή βάση διάφορα άρθρα στο Yahoo! News βλέπω ότι τα σχόλια που γίνονται από τους αναγνώστες τους είναι κατά 70+% ένα μείγμα άγνοιας, ρατσισμού, "άλλο"-φοβίας, συνωμοσιολογίας, στεγνής, ρομποτικά επαναλαμβανόμενης συνθηματολογίας ("φιλελεύθερης" ή μη μου είναι αδιάφορο) και σε τίποτα δε θυμίζουν αυτά που λέτε. Το δε υπόλοιπο 20-30% των σχολίων είναι μάλλον απλώς αντίθετα στους παραπάνω με μια τάση πολιτικού φιλελευθερισμού. Δεν ξέρω κατά πόσο το δείγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό αλλά η αίσθηση που έχω μάλλον ταιριάζει με της Σώτης Τριανταφύλλου.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

@Athanasios Tsiouras, Joe, spyridon44, Μανώλης Στειακάκης

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!Βλέπω πως και στο buzz εξελίσσεται μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το άρθρο(http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=e-rooster-blog-T%CE%AF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE--%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-Tea-Parties). Δυστυχώς, επειδή δεν είμαι μέλος και επειδή, για τεχνικούς λόγους, το buzz δεν δέχεται εγγραφή νέων μελών εδώ και κάποιες ώρες, θα πρέπει να απαντήσω από εδώ. Οπότε αν κάποιος αναγνώστης που είναι μέλος και στο buzz μπορεί να μεταφέρει και εκεί την απάντηση μου, θα του είμαι υπόχρεος...

@ProkopisDoukas
Γιατί σας κάνει τόση εντύπωση το σύνθημα "Revolt Against Socialism"?Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Ομπάμα ανήκει ξεκάθαρα στην κεϋνσιανή/σοσιαλδημοκρατική σχολή σκέψης. Όλες οι οικονομικές αποφάσεις που έχει πάρει τα τελευταία 2 χρόνια βρίσκονται στην κατεύθυνση του περισσότερου κράτους, και εξακολουθεί να αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες σε μια επόχη που οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη κινούνται (ή δηλώνουν πως κινούνται) προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εξάλλου, δεν είναι τύχαιο, πως όταν ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές τα αμερικάνικα περιοδικά , αντικατοπτρίζοντας το νέο ιδεολογικό κλίμα, είχαν γεμίσει με αφιερώματα που εκθείαζαν το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο!

"Πώς μπορείς να συνυπάρξεις με τον ακροδεξιο/υπερσυντηρητικό θρησκευάμενο/φασιστοειδή, όταν δεν είσαι και ο ίδιος, τουλάχιστον "ανεκτικός" σε αυτά τα φαινόμενα;"

Πρώτα απ'ολα θεωρώ υπερβολικό τον χαρακτηρισμό "φασιστοειδή" για ανθρώπους που απλά έχουν συντηρητικές απόψεις σε κοινωνικά θέματα. Το να είσαι εναντίον του γκεϊ γάμου ή υπέρ της επαναφοράς της προσευχής στα σχολεία, δεν σε κάνει φασίστα. Με τη λογική σας το 80% των Ελλήνων είναι νοσταλγοί των στρατοπέδων συγκέντρωσης...Παραδέχομαι όμως πως θα βρείς και πιο ακραίες φωνές μέσα στα Tea Parties, πράγμα ίσως αναπόφευκτό, για ένα τόσο μαζικό κίνημα . Όμως, το σημαντικό είναι πως οι φωνές αυτές είναι περιθωριοποιημένες και τα Tea Parties εξακολουθούν να ασχολούνται αποκλειστικά με την οικονομία. Σαφώς, και αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.Εδώ θα είμαστε για να το επικρίνουμε, όταν έρθει αυτή η ώρα...

@Elikas
Νομίζω πως είναι κατανοητό ότι Χρησιμοποιώ τη λέξη "φιλελεύθερος" με την ευρωπαϊκη έννοια, δηλαδή του κλασσικού φιλελεύθερου, μιας και απευθύνομαι σε ελληνικό κοινό. Liberal στην αμερικάνικη πολιτική ορολογία, σημαίνει σοσιαλδημοκράτης, και φυσικά τα μέλη των Tea Parties δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό τον όρο.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

@cocteau_twin

Στο σχόλιο σου βάζεις σε ένα τσουβάλι όλες τις δραστηριότητες της Αμερικάνικης Δεξιάς, και λανθασμένα τις αποδίδεις όλες στα Tea Parties.

Πρώτα, για την περιβόητη πια Κρίστιν Ο'Ντόνελ . Η συγκεκριμένη υπόψήφια υποστηρίχτηκε από τα tea parties, επειδή ήταν η πιο φιλελεύθερη σε οικονομικα θέματα (εναντίον των bail-outs, εναντίον του ObamaCare κτλ http://reason.com/blog/2010/09/15/so-what-did-christine-odonnell). Και κέρδισε τις εκλογές επειδή ακριβώς επικέντρωσε το λόγο της σχεδόν αποκλειστικά στα οικονομικά θέματα και όχι στις υπόλοιπες γραφικές απόψεις της. Η Ο'Ντόνελ δεν κέρδισε τις εκλογές επειδή εκμεταλλεύτηκε ένα παναμερικανικό ρεύμα εναντίον του...αυνανισμού (του οποίου είναι σφοδρή πολέμιος), αλλά επειδή εκμεταλλεύτηκε το κλίμα εναντίον του κρατισμου και εναντίον του καταστημένου και των δύο κομμάτων.

Αν δεν κάνω λάθος, το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Ουάσινγκτον δεν διοργανώθηκε από τα tea parties, αλλά από τον Γκλεν Μπεκ. Και πράγματι συμμετείχαν πολλά μέλη του κινήματος, κυρίως όμως αυτοί που ανήκουν στη συντηρητική πτέρυγα του.

Γράφεις ακόμη : "Eϊναι επίσης γνωστό ότι τα "Τσάι Πάρτι" κρύβονται πίσω από την παθιασμένη κινητοποίηση εναντίον της ανέγερσης τεμένους λίγα τετράγωνα από τους δίδυμους πύργους στο Μανχάταν"

Και πάλι κάνεις το λάθος να παρουσιάζεις το Tea Party σαν ένα μονολιθικό,ομοιόμορφο, εναίο κίνημα. Όπως ξαναέγραψα τα Tea Parties ασχολούνται με την οικονομία και δεν παίρνουν θέση σε τέτοια ζητήματα.Σίγουρα, πολλά μέλη των tea parties ήταν ενάντια την κατασκευή του τεμένους (όπως και το 61% των Αμερικάνων, επομένως και πολλοί Δημοκρατικοί ανάμεσα τους http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=185269).Υπήρχαν όμως και αρκετοί με μεγάλη επιρροή στο "Κίνημα του Τσαγιού" , όπως ο Ρον Πολ, που τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος της μουσουλμανικής κοινότητας να ανεγείρει το τέμενος στο συγκεκριμένο σημείο ( http://www.ronpaul.com/2010-08-20/ron-paul-sunshine-patriots-stop-your-demagogy-about-the-nyc-mosque/)

Πέρι ρατσισμού... Παρότι, υπάρχουν και ρατσιστές μέσα στο κίνημα, (ίσως αναπόφευκτο για ένα τόσο μεγάλο μαζικό κίνημα),σίγουρα αυτοί δεν χαρακτηρίζουν τα Tea Parties και σου παρέθεσα περιπτώσεις όπου οι οργανώσεις εκδίωξαν μέλη που έκαναν ρατσιστικά σχόλια. θα σου ήμουν ευγνώμων αν παραθέσεις κάποια λινκς που να αποδεικνύεις το ισχυρισμό σου, πως η κινητήρια δύναμη πίσω από τα Tea Parties είναι ο ρατσισμός...

"Προσωπικά βρίσκω εντελώς ακατανόητη την εμμονή του συγκεκριμένου συνεργάτη του e-rooster να κουβαλάει τους γκέι και τις διεκδικήσεις τους στις δικές του ιδεολογικές περιπλανήσεις μέσα από την έρημο της αμερικάνικης άγριας Δύσης."

Θεωρείς πως έχεις πάρει τους gay μονοπώλιο και πρέπει να σου ζητάμε την άδεια κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τον όρο? Και για να σου ταράξω κάπως τη βεβαιότητα πως οι gays πρέπει να ανήκουν οπωσδήποτε στην Αριστερά (είτε στην "πολιτικά ορθή" σοσιαλδημοκρατική εκδοχή της είτε στην queer για τους πιο "επαναστάτες") , υπάρχουν στην Αμερική πολλοί ομοφυλόφιλοι που υποστηρίζουν τα Tea Parties και πιστεύουν πως είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη επειδή θα απομακρύνει την Δεξιά από τον συχνά μισαλλόδοξο λόγο της σε κοινωνικά θέματα (http://igfculturewatch.com/ ή και αυτό το βιντεάκι http://www.queerty.com/gay-tea-partiers-want-to-abolish-the-whole-marriage-thing-20100806/)

Unknown είπε...

Βέβαια, και οι "φιλελεύθεροι", ακριβώς την ίδια "επιχειρηματολογία" χρησιμοποιούν, χωρίς να έχει δειχθεί πουθενά μηχανισμός που να υποδυκνείει το κράτος ως πραγματικό ένοχο, και χωρίς να έχει καταφέρει ο "φιλελευθερισμός" να δημιουργήσει τίποτε παραπάνω από προβλήματα και αδικίες...

byron είπε...

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ούτε ο φιλελευθερισμός, ούτε ο κρατισμός. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι την κυβερνούν οι συντεχνίες. Συγκρίσεις με χώρες στις οποίες επικρατεί το "rule of law" είναι άστοχες.

mantz είπε...

@byron: Το κουμάντο των συντεχνιών όμως ενισχύεται και συντηρείται από κρατικές αποφάσεις.
Άρα, άνετα μπορεί να θεωρηθεί ως έκφραση του κρατικισμού.
Σε μια ελεύθερη οικονομία οι συντεχνίες δεν θα είχαν την πρόσβαση στην εξουσία που έχουν σήμερα στην Ελλάδα, και δεν θα μπορούσαν με κρατικές αποφάσεις να αποκλείουν τους "απ' έξω" από την αγορά εργασίας.

tyn είπε...

"Με τις στρατιωτικές δαπάνες να καταβροχθίζουν το 20% του προϋπολογισμού.."

Καποιο λαθος εχεις κανει εδω, ουτε
5% δεν ειναι.

JNes είπε...

Δυστυχώς κι οι Δημοκρατικοί έχουν γίνει ίδιοι με τους Ευρωπαίους, μάλλον από αυτούς παίρνουν θάρρος κι οι δεύτεροι: όποιος κάνει κριτική στον Ομπάμα είναι "ρατσιστής", ο Κρούγκμαν σχεδόν παραληρεί πλέον για ακόμα μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες και ρυθμίσεις, οι tea partiers είναι φυσικά "ρατσιστικός, ακροδεξιός όχλος" κλπ. Η Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έφτασε στο σημείο να τους παραλληλίσει με ...μελανοχίτωνες (btw, πληρωμένη απάντηση).
Από την άλλη κι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν απλά να εκμεταλλευθούν τη δυναμική του κινήματος για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου ώστε να ξαναπάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Τίποτε δε δείχνει έχουν αλλάξει φιλοσοφία κι αυτοί, άλλωστε τα μεγάλα bailouts τα ξεκίνησε ο Μπους και τα ολοκλήρωσε ο Ομπάμα. Γι'αυτό σε πολλές περιπτώσεις ο υποψήφιος των tea partiers κερδίζει τον επίσημο υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές εκλογές.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock