Κυριακή, Δεκεμβρίου 19, 2004

"Υπερχρεωση" των νοικοκυριων και νεοπτωχοι?

Μια ενδιαφερουσα μελετη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών ερχεται να επιβεβαιωσει αυτο που πολλοι Ελληνες υποψιαζονται. Οι Ελληνες φτωχαινουν! Το φτωχότερο 50% των Ελλήνων ζει σήμερα με το 25,56% του διαθέσιμου εισοδήματος. Και 63,2 % των Ελληνων δανειζονται απο τος τραπεζες για να καταναλωσουν! Δεν ειναι αυτο αναμφισβητητο σημαδι οτι η Ελλαδα χειροτερευει, οπως ισχυριζονται σχεδον ολοι οι αρθρογραφοι? Δεν χρειαζεται αμεση επεμβαση του κρατους?

Οχι βεβαια... Το ελληνικο εισοδημα ειχε μια ουσιαστικοτατη αυξηση τα τελευταια χρονια. Ειναι ομως συνηθες φαινομενο σε περιβαλλον ισχυρης αναπτυξης να ανεβαινουν τα υψηλα εισοδηματα πιο γρηγορα απο τα χαμηλα, πραγμα που φανηκε και στην μελετη. Δεν πεφτουν ομως τα χαμηλα εισοδηματα! Ισα ισα, η ανοδος των υψηλων εισοδηματων ενισχυει σιγα-σιγα αλλα αναποφευκτα και τα χαμηλοτερα εισοδηματα. Και οτιδηποτε κανει το κρατος, μονο εμποδιο θα ειναι στην διδαδικασια της αναπτυξης.

Και βεβαια να σημειωθει οτι η ανοδος του δανεισμου, δεν πρεπει να ερμηνευεται σαν προαγγελος χρεοκοπιας των νοικοκυριων. Ειναι φυσικο οταν πεφτουν τα επιτοκια και εκσυγχρονιζεται το τραπεζικο συστημα, να ανεβαινει ο δανεισμος. Οσο τα νοικοκυρια ειναι ελευθερα να επιλεξουν, δεν χρειαζεται επεμβαση κανενος. Απλα η Ελλαδα συγκλινει με τα φυσιολογικα δυτικα προτυπα, οπου κανεις δεν αγοραζει πχ αυτοκινητο μετρητοις. Το δανειο ειναι ενας φυσιολογικος και πρακτικος τροπος χρηματοδοτησης...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock